Pastele la romani. Povestea cosului sfintit de paste. Noi retete pentru postul mare
Pastele la romani. Povestea cosului sfintit de paste. Noi retete pentru postul mare
"Cozonac „trandafir”
Se pune faina intr-un vas la loc cald. Se dizolva intr-un vas drojdia in lapte, se amesteca cu putina faina si se lasa 1 ora la crescut. Se pune drojdia crescuta peste faina din vas, se adauga ouale, pe rand, sarea, romul, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca si apoi se framanta bine. Se lasa aluatul la crescut 30 min. Se intinde pe planseta o foaie de 1,5 cm grosime. Se freaca spuma untul cu zaharul si se unge cu acest amestec foaia de aluat. Se ruleaza foaia, formand un sul care se taie in 8-10 bucati. Se asaza bucatelele una langa alta, cu taietura in sus, intr-o tava rotunda, tapetata. Se lasa la crescut 30 min. Se coace la foc potrivit, 40 min. Se face un sirop din apa, zahar si rom. Cand cozonacul este copt, se scoate din cuptor si se insiropeaza. Se mai baga 10 min in cuptor ca sa absoarba siropul.
Cozonac „trandafir” cu glazura de caramel
Intr-o cratita de cca 23 cm diametru, in care se va coace cozonacul, se caramelizeaza 11-12 linguri zahar (cu grija, sa nu se arda!) si se tapeteaza bine peretii cratitei cu acest caramel.
Se cerne faina. Se freaca bine untul cu 6 linguri zahar. Ouale se bat bine cu sarea si aromele, se amesteca apoi cu faina, framantand bine. Se amesteca drojdia cu 3 linguri zahar si cu laptele caldut si se toarna in aluat. Se mai framanta inca cca 15 min, pe blatul pudrat cu faina. Se intinde aluatul in foaie dreptunghiulara, de cca 1 cm grosime. Se unge uniform foaia cu unul indulcit, se presara nucile si se preseaza putin pe stratul de unt, sa se lipeasca. Se ruleaza aluatul si se taie in 6 bucati egale. Sulurile de aluat se pun in cratita cu taietura in sus, lasand intre ele suficient spatiu; se lasa la crescut cca 1 ora. Cand au crescut, se ung cu putin ou si se coc in cuptorul incins la foc mediu. "
Descrierea produsului
"Cozonac „trandafir”
Se pune faina intr-un vas la loc cald. Se dizolva intr-un vas drojdia in lapte, se amesteca cu putina faina si se lasa 1 ora la crescut. Se pune drojdia crescuta peste faina din vas, se adauga ouale, pe rand, sarea, romul, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca si apoi se framanta bine. Se lasa aluatul la crescut 30 min. Se intinde pe planseta o foaie de 1,5 cm grosime. Se freaca spuma untul cu zaharul si se unge cu acest amestec foaia de aluat. Se ruleaza foaia, formand un sul care se taie in 8-10 bucati. Se asaza bucatelele una langa alta, cu taietura in sus, intr-o tava rotunda, tapetata. Se lasa la crescut 30 min. Se coace la foc potrivit, 40 min. Se face un sirop din apa, zahar si rom. Cand cozonacul este copt, se scoate din cuptor si se insiropeaza. Se mai baga 10 min in cuptor ca sa absoarba siropul.
Cozonac „trandafir” cu glazura de caramel
Intr-o cratita de cca 23 cm diametru, in care se va coace cozonacul, se caramelizeaza 11-12 linguri zahar (cu grija, sa nu se arda!) si se tapeteaza bine peretii cratitei cu acest caramel.
Se cerne faina. Se freaca bine untul cu 6 linguri zahar. Ouale se bat bine cu sarea si aromele, se amesteca apoi cu faina, framantand bine. Se amesteca drojdia cu 3 linguri zahar si cu laptele caldut si se toarna in aluat. Se mai framanta inca cca 15 min, pe blatul pudrat cu faina. Se intinde aluatul in foaie dreptunghiulara, de cca 1 cm grosime. Se unge uniform foaia cu unul indulcit, se presara nucile si se preseaza putin pe stratul de unt, sa se lipeasca. Se ruleaza aluatul si se taie in 6 bucati egale. Sulurile de aluat se pun in cratita cu taietura in sus, lasand intre ele suficient spatiu; se lasa la crescut cca 1 ora. Cand au crescut, se ung cu putin ou si se coc in cuptorul incins la foc mediu. "
Detaliile produsului