Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Povesti si Jocuri de la Iepuras

-50% -20% -67% -45% -10%

Carti, Jocuri, Children's Books, Accesorii

Alege CADOUL cel mai coconas!

Razboiul rece

De (autor): John Lewis Gaddis

0
(0 review-uri)
Razboiul rece - John Lewis Gaddis
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

E greu sa rezişti puterii de seducţie pe care o exercită un istoric american. Mai ales când conferenţiază la Yale şi Columbia şi scrie despre istoria recentă. “Razboiul rece” este o carte de popularizare, până la urmă nu are decât 350 de pagini dar după ce o termini sentimentul pe care îl ai nu e unul de confuzie sau de insuficienţă, ci de câştig pe toate planurile: a fost şi distractiv dar şi instructiv. Gaddis face faţă cu succes provocării publicului nespecializat şi nerăbdător. “Razboiul rece” nu descrie 50 de ani esenţiali ai istoriei umanităţii, ci îi pune în scenă. Deliciul lecturii este dat de accentul pe care Gaddis îl pune pe caracterizarea directă şi indirectă a personajelor cheie care au influenţat desfăşurarea politicii internaţionale timp de 50 de ani. Volumul abundă în citate savuroase ale marilor lideri (multe din ele memorabile) şi Gaddis nu ezită să lege strategiile politice şi de psihologia şi personalitatea conducătorilor de la Washington, respectiv Kremlin. O asemenea abordare livreaz㠓Războiului Rece” cu o garanţie de popularitate. Dar nu simplifică riscant demersul istoric? Să nu ne lăsăm inşelaţi, cartea nu este totuşi un roman în care o mână de personaje caricaturale se joacă de-a micii dumnezei, cam ca în filmul lui Stanley Kubrick, “Dr Strangelove”.

Interesul lui Gaddis este de a examina în profunzime desfăşurarea evenimentelor, faptul că optează pentru o prezentare, să-i spunem dramatizată, nu echivalează cu renunţarea la rigoare ştiinţifică (cei interesaţi vor avea parte de o listă bibliografică impresionantă- de la arhive şi înregistrări ale discursurilor, până la lucrări de specialitate din domeniul relaţiilor internaţionale). Primează, în fond, interesul pentru interpretarea cauzală a evenimentelor. Printre cele mai semnificative aspecte de luat în considerare, pentru înţelegerea proporţiei, intensităţii şi longevităţii conflictului sunt originile acestuia. Rădăcinile războiului rece işi trag seva nu din straturile superficiale politico-militare, ci din straturile profunde ale ideologiei, implicit ale filosofiei. Rivalitatea SUA-URSS a însemnat de fapt o rivalitate între două modele de existenţă umană: modelul liberal-democrat şi modelul marxist. Ele n-au putut convieţui în pace deplină, pentru că ambele asumau atacul una la adresa celeilalte, ca formă de asigurare a supravieţuirii proprii. Kremlinul şi-a asumat dezideratul internaţionalismului marxist-leninist (trebuie grabită prăbuşirea sistemului capitalist), în vreme ce Washingtonul a redescoperit înţelepciunea lui Woodrow Wilson (o democraţie nu se poate simţi în siguranţă decât în preajma altor democraţii). Dar incompatibilitatea ideologică nu a degenerat totuşi într-un război clasic, cu ciocniri directe între armate, pe fronturi kilometrice. Aşa cum bine subliniază Gaddis, noua formă de război a devenit “ameninţarea cu războiul”, odată cu apariţia armelor atomice. Războiul care nu mai lasă nimic în urmă devine absurd, de aceea el nici nu trebuie declanşat. Posibilitatea lui însă, trebuie luată în serios şi trebuie folosită ca instrument de intimidare psihologică în încercarea de a obţine suprematia internaţională.

Concursul dintre cele două modele existenţiale a fost câştigat de liberalism. Poate cea mai benefică urmare a războiului rece rămâne, aşa cum sugerează şi istoricul american, discreditarea dictaturilor şi a comunismului, probarea eşecului unor teorii care au inspirat agitaţii sociale timp de mai bine de un secol.

Gaddis trece în revistă cele mai importante evenimente de pe mapamond, din ultimii 50 de ani şi le interpretează în cheia ordinii bipolare. Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, conflictele din Africa, tensiunile din Orientul Mijlociu, prăbuşirea colonialismului, frământările sociale din anii 60, dezgheţul diplomatic din anii 70 şi începutul sfârşitului pentru marile dictaturi, marcate de deceniul opt – toate au fost cauzate sau au fost chiar forme de manifestare ale noului tip de conflict.

Prin această interpretare unitară, profesorul american ne oferă o imagine coerentă şi comprehensibilă a unei epoci atât de densă în evenimente.

Pentru cunoscători, “Războiul Rece” este un bun manual de recapitulare şi fixare, pentru neiniţiati reprezintă o introducere pertinentă şi captivantă.

RAZBOIUL RECE – John Lewis Gaddis – Editura Rao, 2009

Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Razboiul rece

De (autor): John Lewis Gaddis

0
(0 review-uri)
Numai acum, la mai bine de cincisprezece ani de la incheierea Razboiului Rece, suntem in masura sa gasim o perspectiva convingatoare care sa-l explice. Cartea extrem de captivanta a lui John Lewis Gaddis prezinta intr-o maniera desavarsita nu numai ce s-a intamplat, ci si de ce de ce Uniunea Sovietica a reprimat brutal rebeliunea din Germania, Ungaria si Cehoslovacia; modul in care Kennedy si Hrućciov s-au confruntat in criza rachetelor din Cuba; de ce Nixon si Mao Zedong au cautat sa stabileasca relatii aparente de prietenie; in ce credeau la sfarsitul Razboiului Rece Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher si Mihail Gorbaciov. Gaddis a folosit procese verbale de la intalnirile Biroului Politic Sovietic, conversatiile dintre diferiti lideri auzite si puse pe hartie de consilierii lor si, mai ales, spusele principalilor participanti la acest conflict aratand dincolo de orice indoiala ce gandea fiecare dintre ei. Gaddis dezvaluie dinamica interna a conflictului, modul in care schimbarile in cadrul societatii erau la fel de importante ca si schimbarile din cadrul sistemelor de guvernare si modul in care principiile morale afectau (sau nu) ceea ce faceau politicienii. Printr-o lucrare a carei autoritate este la fel de mare ca si puterea sa narativa, Gaddis arata modul in care factorii de decizie din varful ierarhiei sociale si oamenii de rand de la baza sa au inversat cursul istoriei, realizand una dintre cele mai mari victorii ale spiritului uman. O trecere in revista inspirata si atotcuprinzatoare a Razboiului Rece. Chiar si aceia care, ca si mine, nu sunt de acord cu toate raĺionamentele sale vor avea de caćtigat de pe urma cercetarilor sale. HENRY KISSINGER John Lewis Gaddis, principalul istoric american specializat in Razboiul Rece, a transpus ani buni de cercetare si reflectie in aceasta bijuterie literara. Savuroasa si stilata, insa directa si onesta, dezarmant de simpla si totusi profunda si inteleapta, cartea ofera relatari transante ale unor chestiuni istorice complexe, noi puncte de vedere asupra unor controverse mai vechi si noi perspective asupra unui conflict care a izbucnit din cauza fricii si s-a incheiat odata cu aparitia sperantei si care acum pare aproape inofensiv in comparatie cu noile pericole cu care se confrunta lumea. WILLIAM TAUBMAN, autor al cartii Krushchev (Hrućciov), castigator al Premiului Pulitzer


Citeste mai mult

-15%

PRP: 42.99 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

36.54Lei

36.54Lei

42.99 Lei

Primesti 36 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Numai acum, la mai bine de cincisprezece ani de la incheierea Razboiului Rece, suntem in masura sa gasim o perspectiva convingatoare care sa-l explice. Cartea extrem de captivanta a lui John Lewis Gaddis prezinta intr-o maniera desavarsita nu numai ce s-a intamplat, ci si de ce de ce Uniunea Sovietica a reprimat brutal rebeliunea din Germania, Ungaria si Cehoslovacia; modul in care Kennedy si Hrućciov s-au confruntat in criza rachetelor din Cuba; de ce Nixon si Mao Zedong au cautat sa stabileasca relatii aparente de prietenie; in ce credeau la sfarsitul Razboiului Rece Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher si Mihail Gorbaciov. Gaddis a folosit procese verbale de la intalnirile Biroului Politic Sovietic, conversatiile dintre diferiti lideri auzite si puse pe hartie de consilierii lor si, mai ales, spusele principalilor participanti la acest conflict aratand dincolo de orice indoiala ce gandea fiecare dintre ei. Gaddis dezvaluie dinamica interna a conflictului, modul in care schimbarile in cadrul societatii erau la fel de importante ca si schimbarile din cadrul sistemelor de guvernare si modul in care principiile morale afectau (sau nu) ceea ce faceau politicienii. Printr-o lucrare a carei autoritate este la fel de mare ca si puterea sa narativa, Gaddis arata modul in care factorii de decizie din varful ierarhiei sociale si oamenii de rand de la baza sa au inversat cursul istoriei, realizand una dintre cele mai mari victorii ale spiritului uman. O trecere in revista inspirata si atotcuprinzatoare a Razboiului Rece. Chiar si aceia care, ca si mine, nu sunt de acord cu toate raĺionamentele sale vor avea de caćtigat de pe urma cercetarilor sale. HENRY KISSINGER John Lewis Gaddis, principalul istoric american specializat in Razboiul Rece, a transpus ani buni de cercetare si reflectie in aceasta bijuterie literara. Savuroasa si stilata, insa directa si onesta, dezarmant de simpla si totusi profunda si inteleapta, cartea ofera relatari transante ale unor chestiuni istorice complexe, noi puncte de vedere asupra unor controverse mai vechi si noi perspective asupra unui conflict care a izbucnit din cauza fricii si s-a incheiat odata cu aparitia sperantei si care acum pare aproape inofensiv in comparatie cu noile pericole cu care se confrunta lumea. WILLIAM TAUBMAN, autor al cartii Krushchev (Hrućciov), castigator al Premiului Pulitzer


Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one