headerdesktop pastitarg15apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile pastitarg15apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Targul Cadourilor de Pasti

-86%, -30%, -50%, -79%

TRANSPORT GRATUIT la peste 75 lei

Comanda acum!

Scoala vietii

De (autor): Jim Rogers

0
(0 review-uri)
  • Scoala vietii - Jim Rogers
  • Scoala vietii - Jim Rogers
  • Scoala vietii - Jim Rogers
  • Scoala vietii - Jim Rogers
Rasfoieste

Scoala vietii

De (autor): Jim Rogers

0
(0 review-uri)
In captivanta sa carte de memorii, Scoala vietii, aparuta in premiera in limba romana la editura ACT si Politon, legendarul investitor Jim Rogers ofera analize economice, politice si sociale percutante, bazate pe propriile observatii din calatorii si din pietele financiare, dupa o viata de aventura, marcata de o curiozitate neobosita de a experimenta si de a intelege lumea din jurul sau.

In Street Smarts (Scoala vietii), ne poarta printre momentele esentiale din viata sa, incepand cu perioada de studii la Yale si la Oxford – unde, in ciuda faptului ca nu avea banii necesari pentru a-si cumpara pantofii potriviti, a fost carmaciul echipei de canotaj si a contribuit la obtinerea victoriei in cursa traditionala dintre Cambridge si Oxford, precum si in Cupa Tamisiei, ocazie cu care a intrat pentru prima oara in Cartea Recordurilor (in total, detine trei astfel de recorduri) – pana la debutul naucitor pe Wall Street si anii in care a participat la conducerea celui mai rentabil fond speculativ de pe Wall Street, Quantum Fund.

Ca urmare a succesului extraordinar pe care l-a inregistrat cu Quantum Fund, Rogers a reusit sa-si implineasca visul de a renunta la munca la varsta de 37 de ani. De atunci a predat cursuri de finante la Universitatea Columbia, a participat la emisiuni de televiziune, a calatorit de doua ori in jurul lumii (o data cu motocicleta, alta data cu masina) pentru a vedea cu ochii lui cum revolutiile din Chile vor afecta pretul cafelei in Seattle sau cum deficitul de cupru din Africa produce pene de curent in Ohio.

Pe parcursul cartii sale, Rogers ofera observatii surprinzatoare privind mersul lumii – si tendintele pe care le intrevede in viitor. El a avertizat in numeroase randuri cu privire la pericolele economice care ameninta lumea de astazi. Printre previziunile pe care le face in cartea sa si care si-au gasit recent confirmarea se afla si cea privind socul francului elvetian. Rogers explica de ce Asia va fi forta economica dominanta in secolul XXI – si de ce el si sotia lui, impreuna cu cele doua fiice ale lor, s-au mutat la Singapore ca sa-si pregateasca familia pentru schimbarile ce vor urma.

Rogers explica de ce America si Uniunea Europeana sunt in profund declin si ce ar trebui sa facem ca sa redresam economia si societatea. Epoca Wall Street-ului, sustine Rogers, cand industria financiara determina 25% din cresterea economica a Americii, a luat sfarsit. Economia de maine va fi determinata de catre cei care produc diverse lucruri – mancare, energie, bunuri, consumabile.
scoala vietii este o carte antrenanta, in care Jim Rogers demonstreaza nu numai o cunoastere remarcabila a lumii finantelor, ci si un talent innascut de povestitor (printre altele, pasajul in care descrie aventurile sale la Woodstock  este de-a dreptul savuros).

Autorul povesteste despre perioada petrecuta pe Wall Street. Acolo multi oameni castiga bani multi pe parcursul anilor, cand piata este in crestere, insa este mult mai greu de facut acest lucru in conditii normale. Majoritatea sunt expulzati din industrie. Persistenta si perseverenta sunt absolut esentiale pentru supravietuire, dar la fel este si judecata. In anii 1960, investitorii individuali sau institutionali, investeau in obligatiuni. „Fundatia Ford” a comandat un studiu la finalul anilor 60, a carui concluzie a fost ca „actiunile comune” reprezentau investitii adecvate, combinatia de dividende si profit facandu-le la fel de atractive ca obligatiunile. Astazi, aproape toate institutiile isi au majoritatea investitiilor in actiuni.

Pe Wall Street nu exista nici un proverb adevarat, decat cel atribuit in mod eronat lui John Maynard Keynes: „Pietele pot ramane irationale mai mult decat poti ramane tu solvabil.” Keynes a fost unul dintre marii speculatori ai bursei de valori din toate timpurile.

In ziua de astazi, peste jumatate dintre oamenii din Statele Unite au bani investiti pe piata si este surprinzator „cat de putine stiu atat de multi dintre ei, cat de numerosi sunt cei care habar nu au ce fac”. Modul in care deveniti un investitor de succes este acela de a investi numai in acel lucru despre care cunoasteti o multime de lucruri. Toti oamenii se pricep la ceva. Strategia fundamentala este aceasta: concentrati-va pe ceea ce cunoasteti si extindeti-va cunostintele. Dupa ce v-ati concentrat pe ceea ce cunoasteti, v-ati extins cunostintele si v-ati bucurat de un succes colosal, urmeaza un moment periculos atunci cand va decideti sa vindeti. Este periculos pentru ca atunci va credeti cu adevarat „destepti”, cu adevarat buni. Este momentul cand credeti ca tot acest fenomen cu investitiile este un joc facil. „Trebuie sa repet figura, e minunat, e atat de usor”. E marea greseala pe care o fac oamenii. Uneori e important sa stiti ca cea mai inteleapta cale este sa nu faceti nimic.

Daca doriti sa faceti multi bani trebuie sa rezistati diversificarii, in ciuda ispitei unei piete in crestere care va poate face sa va credeti cei mai buni. Oamenii confunda piata in crestere cu inteligenta. Toate marile piete in crestere culmineaza intr-o bula financiara. Toti merg pe idei preconcepute, urmand ceea ce citesc in presa, unde se prezinta oportunitati pentru investitorul destept.

SISTEMUL DE EDUCATIE
Despre perioada in care a activat ca profesor, Jim Rogers relateaza pe larg in Scoala vietii. A predat un curs postuniversitar la Universitatea Columbia, ca profesor asociat. S-a dovedit a fi foarte pretentios in postura de profesor. A primit cele mai frumoase evaluari din partea studentilor la finalul semestrului : „Cel mai bun curs la care am fost vreodata”, „…faceti tot ce trebuie pentru a-l aduce inapoi…”

Autorul este de parere ca nu multi americani ar pretinde ca invatamantul primar si cel secundar din Statele Unite se califica drept cel mai bun din lume. Mediul universitar american este controlat de cadrele universitare titulare. Postul de profesor titular este un aspect al exceptionalismului care face din invatamantul superior american una dintre cele mai mari bule ale timpului nostru. - Jim Rogers

Una din marile probleme ale institutiilor universitare americane este aceea ca ele sunt conduse de universitari, nu de antreprenori. Sunt prost administrate si fondurile lor nu le mai pot salva. Unii dintre oamenii care conduc departamentele financiare ale acestor universitati nu sunt teribil de destepti. In perioada marelui colaps din ani 2008-2009, multe dintre ele s-au confruntat cu necesitatea de a-si reduce cheltuielile.

Pe vremea cand preda la Universitatea Columbia, autorul acestei carti a primit permisiunea de a strabate China cu motocicleta, in 1988. La intoarcere, el a acceptat propunerea de a deveni profesor cu norma intreaga, pentru un an, al aceleiasi universitati.

Piata neagra este indispensabila pentru cunoasterea unei tari. „Cum treci cu masina de granita, imediat observi starea drumu¬rilor. Exista semafoare? Exista magazine propriu-zise sau doar niste dughene ce se straduiesc sa treaca drept magazine? Exista hoteluri adevarate sau doar cazare la gazda, in fundul curtii? Abia treci gra¬nita si deja stii o multime de lucruri despre o tara. Si indiferent cat de sofisticat te crezi, uneori descoperi cate ceva care te da pe spate.”

De-a lungul carierei sale de investitii, Rogers a investit in actiuni si in obligatiuni, in valute si in marfuri, in intreaga lume, atat in regim de cumparare cat si de vanzare in lipsa. Marfurile sunt mai usor de inteles decat actiunile. Spre exemplu, Rogers spune ca nimeni nu poate intelege IBM, nici macar presedintele companiei. IBM are sute de mii de factori (angajati, produse, furnizori, concurenti, guverne, bilanturi contabile si sindicate.) Prin contrast, bumbacul este destul de direct. Tot ce trebuie sa stiti despre bumbac este daca exista prea mult sau prea putin. Bumbacului nu-i pasa cine este presedintele Rezervelor Federale.

COLAPS
De cand s-a mutat in Asia, Rogers nu mai concepe o eventuala intoarcere la New York. Si Orientul, spune el, va avea probleme, asa cum se intampla intotdeauna cu societatile in ascensiune spre putere si glorie. Statele Unite au supravietuit multor obstacole in cursul ascensiunii lor la putere, trecand printr-un razboi civil, mai multe crize economice, abuzuri privind drepturile omului, un esec al statului de drept, masacre si coruptie politica.

In Asia, exista un dinamism care in Statele Unite nu se mai regaseste. Conform acestei carti de dezvoltare personala, New York-ul este capitala economica si culturala a ceea ce reprezinta acum cea mai mare natiune datornica a lumii, cea mai mare natiune datornica din istoria lumii. Cele mai multe natiuni creditoare sunt in Asia. China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong – acolo se afla dinamismul si energia. Rata de economisire si investitii a acestor tari este mare.

Rogers spune ca oamenii care au adus colapsul din 2008 persevereaza in aceeasi directie. „Incompetenta este un lucru pe care puteti conta intotdeauna din partea politicienilor si a birocratilor. Oamenii de la Washington care au conectat natiunea americana la aparatele de mentinere a functiilor vitale alcatuiesc o vasta orchestra de incompetenti.”

Prin lege, presedintelui Rezervelor Federale i se solicita sa raporteze Congresului de doua ori pe an cu privire la politica monetara a Rezervelor Federale si i se cere sa se pronunte cu privire la multe alte lucruri, cu diverse ocazii.

Daca moneda scade, declinul are un efect de anvergura asupra a ceea ce voi cumparati, asupra a tot ceea ce faceti si cam asupra a tot ceea ce se intampla in restul lumii. Este economie elementara. Rogers face referire in special la economia Statelor Unite in ceea ce priveste criza economica si numeroasele deficite in gestionarea finantelor statului.

In Scoala vietii, este oferit exemplul Suediei, care la inceputul anilor 1990, cu o bula similara celei americane, s-a confruntat cu propriul colaps. Dar guvernul s-a abtinut sa acorde asistenta financiara de urgenta tuturor. Multi oameni au ajuns faliti, fiind o perioada extrem de grea pentru 2-3 ani. Dar de atunci, Suedia si-a revenit, s-a dezvoltat, iar acum are una dintre cele mai solide economii ale lumii. Valuta sa este mult mai puternica decat majoritatea, in parte datorita suferintei indurate de tara pe parcursul acelei perioade grele. Acelasi lucru s-a intamplat in 1994 in Mexic si la finele anilor 1990 in Rusia.

Lumea a trecut prin perioade de panica financiara, prin dezastre financiare, de la inceputul istoriei. Este inevitabil. Dar lumea supravietuieste. In 1966, Japonia a trecut printr-o zguduitoare cadere. Fiecare broker de actiuni din Japonia a dat faliment. Fiecare broker! Dar in urmatorii 25 de ani, Japonia s-a bucurat de un succes fenomenal, pe care nu l-a intrecut nicio tara in a doua jumatate a secolului XX.

„Inainte de 2008 Rezervele federale ale SUA aveau 800 de miliarde de dolari in registre, in special in obligatiuni catre guvern. De atunci, acel numar a crescut de aproape patru ori si cea mai mare parte din ceea ce apare pe bilantul contabil sunt baliverne” (Jim Rogers)

AICI puteti urmari un scurt interviu cu Jim Rogers.

CALATORIE SPRE EST
In calatoria sa din 1988 prin China, Rogers a vizitat bursa din Shanghai. Ocupa putin peste 90 de metri patrati de spatiu de birouri, fiind supravegheata de un singur operator. Pentru a cumpara actiuni se mergea la un ghiseu si plata pentru actiuni se facea operatorului. Operatorul calcula tranzactia pe un abac.

In 2005, Rogers a petrecut vara la Shanghai, impreuna cu familia sa. Au repetat experienta vara urmatoare, de data aceasta la Hong Kong. Apoi, din 2007, au decis sa se stabileasca definitiv in Singapore. Autorul acestei carti de dezvoltare personala, spune ca elementul care sporea farmecul orasului-stat Singapore, era faptul ca sistemul de invatamant era (si inca este) probabil cel mai bun din lume, sistemul sau sanitar este printre cele mai bune si practic, totul in Singapore functioneaza, si functioneaza bine. In calatoriile sale, Jim Rogers a invatat ca este imperios necesara cunoasterea si vorbirea unei limbi straine, asadar din educatia copiilor sai nu a lipsit invatarea dialectului mandarin.

Dintre toate aceste lucruri care merg bine in Singapore, unul dintre cele mai importante este educatia. Principalul motiv pentru care Jim Rogers s-a mutat in Singapore, este acela de a extinde educatia fiicelor sale. La testele internationale standardizate, Singapore este intotdeauna aproape de varful clasamentului. Copiii asiatici, in general, ii intrec mai mereu pe copiii americani la asemenea teste.

Doar 12% dintre singaporezi locuiesc in resedinte private, iar 88% stau in apartamente HDB (apartamente oferite de catre Comisia pentru Locuinte si Dezvoltare). Guvernul a realizat ca pentru a construi o societate stabila, este necesar sa ofere cetatenilor sai o miza in acea societate. In acest scop, s-a mobilizat sa ofere locuinte pentru toata lumea. Economia s-a dezvoltat rapid. Locuintele HDB sunt mult mai elaborate decat cele construite in urma cu 45 de ani. Unul dintre secretele succesului statului Singapore consta in rata sa ridicata de economii si investitii. Toti economisesc si investesc pentru viitor, asa cum se intampla in multe tari din Asia. In Singapore, economisirea este obligatorie, fiecare este solicitat sa contribuie cu 20% din venitul sau la Fondul Central de Economii.

Acest oras-stat din Asia, este o tara de imigranti care au inceput sa vina inca de pe vremea cand britanici stapaneau acel loc. Din nefericire, in ultimii ani, Singapore a experimentat un usor recul. Locuitorii sai se plang ca autobuzele sunt supraaglomerate, si scolile la fel, ceea ce, in niciunul dintre cazuri, nu este adevarat, insa reactia guvernului a fost sa reduca drastic imigratia. Dand timp oamenilor sa se acomodeze cu fluxul de straini, guvernul actionea¬za, cel putin pe termen scurt, din celeritate politica.

Economia lumii este un sistem de distrugere creativa. Noul capata forta si inlocuieste vechiul. Automobilul a aparut si a inlocuit calul si trasurica. Toyota a aparut si a inlocuit General Motors. Televiziunea a aparut si multe lucruri s-au schimbat. Asa merge lumea cum a mers dintotdeauna si cum o va face mereu.

Citeste mai mult

29.00Lei

29.00Lei

Primesti 29 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Plaseaza rapid comanda

Important icon msg

Completeaza mai jos numarul tau de telefon

Poti comanda acest produs introducand numarul tau de telefon. Vei fi apelat de un operator Libris.ro in cele mai scurt timp pentru prealuarea datelor necesare.

Descrierea produsului

In captivanta sa carte de memorii, Scoala vietii, aparuta in premiera in limba romana la editura ACT si Politon, legendarul investitor Jim Rogers ofera analize economice, politice si sociale percutante, bazate pe propriile observatii din calatorii si din pietele financiare, dupa o viata de aventura, marcata de o curiozitate neobosita de a experimenta si de a intelege lumea din jurul sau.

In Street Smarts (Scoala vietii), ne poarta printre momentele esentiale din viata sa, incepand cu perioada de studii la Yale si la Oxford – unde, in ciuda faptului ca nu avea banii necesari pentru a-si cumpara pantofii potriviti, a fost carmaciul echipei de canotaj si a contribuit la obtinerea victoriei in cursa traditionala dintre Cambridge si Oxford, precum si in Cupa Tamisiei, ocazie cu care a intrat pentru prima oara in Cartea Recordurilor (in total, detine trei astfel de recorduri) – pana la debutul naucitor pe Wall Street si anii in care a participat la conducerea celui mai rentabil fond speculativ de pe Wall Street, Quantum Fund.

Ca urmare a succesului extraordinar pe care l-a inregistrat cu Quantum Fund, Rogers a reusit sa-si implineasca visul de a renunta la munca la varsta de 37 de ani. De atunci a predat cursuri de finante la Universitatea Columbia, a participat la emisiuni de televiziune, a calatorit de doua ori in jurul lumii (o data cu motocicleta, alta data cu masina) pentru a vedea cu ochii lui cum revolutiile din Chile vor afecta pretul cafelei in Seattle sau cum deficitul de cupru din Africa produce pene de curent in Ohio.

Pe parcursul cartii sale, Rogers ofera observatii surprinzatoare privind mersul lumii – si tendintele pe care le intrevede in viitor. El a avertizat in numeroase randuri cu privire la pericolele economice care ameninta lumea de astazi. Printre previziunile pe care le face in cartea sa si care si-au gasit recent confirmarea se afla si cea privind socul francului elvetian. Rogers explica de ce Asia va fi forta economica dominanta in secolul XXI – si de ce el si sotia lui, impreuna cu cele doua fiice ale lor, s-au mutat la Singapore ca sa-si pregateasca familia pentru schimbarile ce vor urma.

Rogers explica de ce America si Uniunea Europeana sunt in profund declin si ce ar trebui sa facem ca sa redresam economia si societatea. Epoca Wall Street-ului, sustine Rogers, cand industria financiara determina 25% din cresterea economica a Americii, a luat sfarsit. Economia de maine va fi determinata de catre cei care produc diverse lucruri – mancare, energie, bunuri, consumabile.
scoala vietii este o carte antrenanta, in care Jim Rogers demonstreaza nu numai o cunoastere remarcabila a lumii finantelor, ci si un talent innascut de povestitor (printre altele, pasajul in care descrie aventurile sale la Woodstock  este de-a dreptul savuros).

Autorul povesteste despre perioada petrecuta pe Wall Street. Acolo multi oameni castiga bani multi pe parcursul anilor, cand piata este in crestere, insa este mult mai greu de facut acest lucru in conditii normale. Majoritatea sunt expulzati din industrie. Persistenta si perseverenta sunt absolut esentiale pentru supravietuire, dar la fel este si judecata. In anii 1960, investitorii individuali sau institutionali, investeau in obligatiuni. „Fundatia Ford” a comandat un studiu la finalul anilor 60, a carui concluzie a fost ca „actiunile comune” reprezentau investitii adecvate, combinatia de dividende si profit facandu-le la fel de atractive ca obligatiunile. Astazi, aproape toate institutiile isi au majoritatea investitiilor in actiuni.

Pe Wall Street nu exista nici un proverb adevarat, decat cel atribuit in mod eronat lui John Maynard Keynes: „Pietele pot ramane irationale mai mult decat poti ramane tu solvabil.” Keynes a fost unul dintre marii speculatori ai bursei de valori din toate timpurile.

In ziua de astazi, peste jumatate dintre oamenii din Statele Unite au bani investiti pe piata si este surprinzator „cat de putine stiu atat de multi dintre ei, cat de numerosi sunt cei care habar nu au ce fac”. Modul in care deveniti un investitor de succes este acela de a investi numai in acel lucru despre care cunoasteti o multime de lucruri. Toti oamenii se pricep la ceva. Strategia fundamentala este aceasta: concentrati-va pe ceea ce cunoasteti si extindeti-va cunostintele. Dupa ce v-ati concentrat pe ceea ce cunoasteti, v-ati extins cunostintele si v-ati bucurat de un succes colosal, urmeaza un moment periculos atunci cand va decideti sa vindeti. Este periculos pentru ca atunci va credeti cu adevarat „destepti”, cu adevarat buni. Este momentul cand credeti ca tot acest fenomen cu investitiile este un joc facil. „Trebuie sa repet figura, e minunat, e atat de usor”. E marea greseala pe care o fac oamenii. Uneori e important sa stiti ca cea mai inteleapta cale este sa nu faceti nimic.

Daca doriti sa faceti multi bani trebuie sa rezistati diversificarii, in ciuda ispitei unei piete in crestere care va poate face sa va credeti cei mai buni. Oamenii confunda piata in crestere cu inteligenta. Toate marile piete in crestere culmineaza intr-o bula financiara. Toti merg pe idei preconcepute, urmand ceea ce citesc in presa, unde se prezinta oportunitati pentru investitorul destept.

SISTEMUL DE EDUCATIE
Despre perioada in care a activat ca profesor, Jim Rogers relateaza pe larg in Scoala vietii. A predat un curs postuniversitar la Universitatea Columbia, ca profesor asociat. S-a dovedit a fi foarte pretentios in postura de profesor. A primit cele mai frumoase evaluari din partea studentilor la finalul semestrului : „Cel mai bun curs la care am fost vreodata”, „…faceti tot ce trebuie pentru a-l aduce inapoi…”

Autorul este de parere ca nu multi americani ar pretinde ca invatamantul primar si cel secundar din Statele Unite se califica drept cel mai bun din lume. Mediul universitar american este controlat de cadrele universitare titulare. Postul de profesor titular este un aspect al exceptionalismului care face din invatamantul superior american una dintre cele mai mari bule ale timpului nostru. - Jim Rogers

Una din marile probleme ale institutiilor universitare americane este aceea ca ele sunt conduse de universitari, nu de antreprenori. Sunt prost administrate si fondurile lor nu le mai pot salva. Unii dintre oamenii care conduc departamentele financiare ale acestor universitati nu sunt teribil de destepti. In perioada marelui colaps din ani 2008-2009, multe dintre ele s-au confruntat cu necesitatea de a-si reduce cheltuielile.

Pe vremea cand preda la Universitatea Columbia, autorul acestei carti a primit permisiunea de a strabate China cu motocicleta, in 1988. La intoarcere, el a acceptat propunerea de a deveni profesor cu norma intreaga, pentru un an, al aceleiasi universitati.

Piata neagra este indispensabila pentru cunoasterea unei tari. „Cum treci cu masina de granita, imediat observi starea drumu¬rilor. Exista semafoare? Exista magazine propriu-zise sau doar niste dughene ce se straduiesc sa treaca drept magazine? Exista hoteluri adevarate sau doar cazare la gazda, in fundul curtii? Abia treci gra¬nita si deja stii o multime de lucruri despre o tara. Si indiferent cat de sofisticat te crezi, uneori descoperi cate ceva care te da pe spate.”

De-a lungul carierei sale de investitii, Rogers a investit in actiuni si in obligatiuni, in valute si in marfuri, in intreaga lume, atat in regim de cumparare cat si de vanzare in lipsa. Marfurile sunt mai usor de inteles decat actiunile. Spre exemplu, Rogers spune ca nimeni nu poate intelege IBM, nici macar presedintele companiei. IBM are sute de mii de factori (angajati, produse, furnizori, concurenti, guverne, bilanturi contabile si sindicate.) Prin contrast, bumbacul este destul de direct. Tot ce trebuie sa stiti despre bumbac este daca exista prea mult sau prea putin. Bumbacului nu-i pasa cine este presedintele Rezervelor Federale.

COLAPS
De cand s-a mutat in Asia, Rogers nu mai concepe o eventuala intoarcere la New York. Si Orientul, spune el, va avea probleme, asa cum se intampla intotdeauna cu societatile in ascensiune spre putere si glorie. Statele Unite au supravietuit multor obstacole in cursul ascensiunii lor la putere, trecand printr-un razboi civil, mai multe crize economice, abuzuri privind drepturile omului, un esec al statului de drept, masacre si coruptie politica.

In Asia, exista un dinamism care in Statele Unite nu se mai regaseste. Conform acestei carti de dezvoltare personala, New York-ul este capitala economica si culturala a ceea ce reprezinta acum cea mai mare natiune datornica a lumii, cea mai mare natiune datornica din istoria lumii. Cele mai multe natiuni creditoare sunt in Asia. China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong – acolo se afla dinamismul si energia. Rata de economisire si investitii a acestor tari este mare.

Rogers spune ca oamenii care au adus colapsul din 2008 persevereaza in aceeasi directie. „Incompetenta este un lucru pe care puteti conta intotdeauna din partea politicienilor si a birocratilor. Oamenii de la Washington care au conectat natiunea americana la aparatele de mentinere a functiilor vitale alcatuiesc o vasta orchestra de incompetenti.”

Prin lege, presedintelui Rezervelor Federale i se solicita sa raporteze Congresului de doua ori pe an cu privire la politica monetara a Rezervelor Federale si i se cere sa se pronunte cu privire la multe alte lucruri, cu diverse ocazii.

Daca moneda scade, declinul are un efect de anvergura asupra a ceea ce voi cumparati, asupra a tot ceea ce faceti si cam asupra a tot ceea ce se intampla in restul lumii. Este economie elementara. Rogers face referire in special la economia Statelor Unite in ceea ce priveste criza economica si numeroasele deficite in gestionarea finantelor statului.

In Scoala vietii, este oferit exemplul Suediei, care la inceputul anilor 1990, cu o bula similara celei americane, s-a confruntat cu propriul colaps. Dar guvernul s-a abtinut sa acorde asistenta financiara de urgenta tuturor. Multi oameni au ajuns faliti, fiind o perioada extrem de grea pentru 2-3 ani. Dar de atunci, Suedia si-a revenit, s-a dezvoltat, iar acum are una dintre cele mai solide economii ale lumii. Valuta sa este mult mai puternica decat majoritatea, in parte datorita suferintei indurate de tara pe parcursul acelei perioade grele. Acelasi lucru s-a intamplat in 1994 in Mexic si la finele anilor 1990 in Rusia.

Lumea a trecut prin perioade de panica financiara, prin dezastre financiare, de la inceputul istoriei. Este inevitabil. Dar lumea supravietuieste. In 1966, Japonia a trecut printr-o zguduitoare cadere. Fiecare broker de actiuni din Japonia a dat faliment. Fiecare broker! Dar in urmatorii 25 de ani, Japonia s-a bucurat de un succes fenomenal, pe care nu l-a intrecut nicio tara in a doua jumatate a secolului XX.

„Inainte de 2008 Rezervele federale ale SUA aveau 800 de miliarde de dolari in registre, in special in obligatiuni catre guvern. De atunci, acel numar a crescut de aproape patru ori si cea mai mare parte din ceea ce apare pe bilantul contabil sunt baliverne” (Jim Rogers)

AICI puteti urmari un scurt interviu cu Jim Rogers.

CALATORIE SPRE EST
In calatoria sa din 1988 prin China, Rogers a vizitat bursa din Shanghai. Ocupa putin peste 90 de metri patrati de spatiu de birouri, fiind supravegheata de un singur operator. Pentru a cumpara actiuni se mergea la un ghiseu si plata pentru actiuni se facea operatorului. Operatorul calcula tranzactia pe un abac.

In 2005, Rogers a petrecut vara la Shanghai, impreuna cu familia sa. Au repetat experienta vara urmatoare, de data aceasta la Hong Kong. Apoi, din 2007, au decis sa se stabileasca definitiv in Singapore. Autorul acestei carti de dezvoltare personala, spune ca elementul care sporea farmecul orasului-stat Singapore, era faptul ca sistemul de invatamant era (si inca este) probabil cel mai bun din lume, sistemul sau sanitar este printre cele mai bune si practic, totul in Singapore functioneaza, si functioneaza bine. In calatoriile sale, Jim Rogers a invatat ca este imperios necesara cunoasterea si vorbirea unei limbi straine, asadar din educatia copiilor sai nu a lipsit invatarea dialectului mandarin.

Dintre toate aceste lucruri care merg bine in Singapore, unul dintre cele mai importante este educatia. Principalul motiv pentru care Jim Rogers s-a mutat in Singapore, este acela de a extinde educatia fiicelor sale. La testele internationale standardizate, Singapore este intotdeauna aproape de varful clasamentului. Copiii asiatici, in general, ii intrec mai mereu pe copiii americani la asemenea teste.

Doar 12% dintre singaporezi locuiesc in resedinte private, iar 88% stau in apartamente HDB (apartamente oferite de catre Comisia pentru Locuinte si Dezvoltare). Guvernul a realizat ca pentru a construi o societate stabila, este necesar sa ofere cetatenilor sai o miza in acea societate. In acest scop, s-a mobilizat sa ofere locuinte pentru toata lumea. Economia s-a dezvoltat rapid. Locuintele HDB sunt mult mai elaborate decat cele construite in urma cu 45 de ani. Unul dintre secretele succesului statului Singapore consta in rata sa ridicata de economii si investitii. Toti economisesc si investesc pentru viitor, asa cum se intampla in multe tari din Asia. In Singapore, economisirea este obligatorie, fiecare este solicitat sa contribuie cu 20% din venitul sau la Fondul Central de Economii.

Acest oras-stat din Asia, este o tara de imigranti care au inceput sa vina inca de pe vremea cand britanici stapaneau acel loc. Din nefericire, in ultimii ani, Singapore a experimentat un usor recul. Locuitorii sai se plang ca autobuzele sunt supraaglomerate, si scolile la fel, ceea ce, in niciunul dintre cazuri, nu este adevarat, insa reactia guvernului a fost sa reduca drastic imigratia. Dand timp oamenilor sa se acomodeze cu fluxul de straini, guvernul actionea¬za, cel putin pe termen scurt, din celeritate politica.

Economia lumii este un sistem de distrugere creativa. Noul capata forta si inlocuieste vechiul. Automobilul a aparut si a inlocuit calul si trasurica. Toyota a aparut si a inlocuit General Motors. Televiziunea a aparut si multe lucruri s-au schimbat. Asa merge lumea cum a mers dintotdeauna si cum o va face mereu.

Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one