headerdesktop hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

trandafirani

Membru din 09/10/2020

Aprecieri

Aprecierii review

24

de aprecieri

Review-uri

Review Coment

490

de comentarii

Eu l-am ucis pe Kennedy - Manuel Vazquez Montalban

Eu l-am ucis pe Kennedy - Manuel Vazquez Montalban

În romanul lui Montalban asistăm la „naşterea" unuia dintre cei mai cunoscuţi detectivi din lumea literaturii: Pepe Carvalho. Misiunea acestui volum esenţial pentru amatorii de intrigi poliţiste se concentrează în jurul uneia dintre cele mai cunoscute enigme ale politicii moderne: asasinarea lui J.F. Kennedy.

2021-01-03 03:39:58

0

Trusa criminalistica - Tony Parsons

Trusa criminalistica - Tony Parsons

Pe măsură ce cadavrele se înmulţesc, Max îşi dă seama că Bob a ajuns prea aproape de cei pe care-i iubeşte. Şi astfel detectivul luptă nu numai pentru justiţie, ci şi pentru propria viaţă...

2021-01-03 03:39:58

0

Filiera greceasca. Ed. a IV-a - Bogdan Hrib

Filiera greceasca. Ed. a IV-a - Bogdan Hrib

A trecut prea mult timp de când am luat ultima dată o pauză de la SF&F ca să mă bucur de un roman Mystery & Thriller sau Romance, așa că am decis că e momentul să mă las prinsă de aventurile unui aproape-detectiv român. Și a fost exact ceea ce aveam nevoie, pentru că Filiera grecească m-a ajutat să intru în atmosfera de vacanță, m-a ținut cu sufletul la gură și mi-a amintit senzația de a fi atât de absorbită de o carte încât să nu o las din mână până n-o termin (și aceasta se citește repede, eu am terminat-o într-o singură zi).

2021-01-03 03:39:58

0

Disparitia lui Stephanie Mailer - Joel Dicker

Disparitia lui Stephanie Mailer - Joel Dicker

Fix așa m-am simțit eu în cartea asta. Lovită cu informații din toate părțile. Vă dau un sfat: la sfârșitul cărții aveți o listă cu personajele. Nu faceți ca mine, eu am descoperit-o abia la sfârșit. Vă rog să o copiați și să o țineți ca semn de carte în timpul lecturii, mereu aproape. Cred că Dicker a făcut un pariu cu el sau a pierdut vreunul. Am avut impresia că a vrut să vadă câte personaje pot încăpea într-un roman și câte legături pot fi stabilite între ele.

2021-01-03 03:39:58

0

Mlastina - Susanne Jansson

Mlastina - Susanne Jansson

Mlaștina este un roman de debut, dar nu aș fi ghicit asta. Susanne Jansson a știut să combine elementele de thriller cu misticismul și legendele. Mă gândeam că nu voi găsi vreun rost în această combinație, dar am rămas surprins plăcută de toată povestea ascunsă în spatele detaliilor. Recunosc, mi-a dat ceva de furcă așezarea poveștii în pagină, aș fi preferat să existe o delimitare mai exactă. Sunt sigură că ar fi fost mult mai ușor de urmărit firul narativ dacă ar fi fost mai bine evidențiate planurile.

2021-01-03 03:39:58

0

Cariera malefica - Robert Galbraith

Cariera malefica - Robert Galbraith

“Carieră malefică”, al treilea volum al seriei, este, după părerea mea, şi cel mai bun de până acum. Şi aceasta pentru că dincolo de subiectul extrem de dur (cam în zona lui Hannibal Lecter, aşa) şi despre care îţi voi spune una-alta puţin mai târziu, Rowling/Galbraith pare că s-a îndurat şi de Cormoran, şi de mine, încercând să-l îmblânzească pe sălbaticul detectiv cu ajutorul lui Robin, secretara lui. Pentru că din momentul în care cei doi au interacţionat în primul volum (o întâlnire cam violentă care s-a finalizat cu angajarea lui Robin), eu am sperat ca relaţia lor profesională să se combine cu una sentimentală. Nu de alta, dar prea se potrivesc perfect! Şi atunci, de ce nu?

2021-01-03 03:39:58

0

Mai puternic decat frica - Marc Levy

Mai puternic decat frica - Marc Levy

De data aceasta facem cunoștință cu Suzie Baker, o tânără hotărâtă și plină de curaj. Deși se ascundea foarte bine în spatele aparențelor, Suzie purta o bătălie care era catalizatorul întregii sale existențe. Dorea să facă dreptate, să apere numele bunicii sale și să își redobândească numele de familie. Documentul care ar fi putut să o ajute dispăruse în urmă cu 46 de ani, când un accident aviatic împiedicase actul și mesagerul să ajungă la destinație. Muntele în toată măreția lui, ”aruncase” constant afară bucăți din avion, dar partea principală dispăruse pe fundul unei crevase, nefiind descoperită vreodată.

2021-01-03 03:39:58

0

Viermele de matase - Robert Galbraith

Viermele de matase - Robert Galbraith

Am ales să citesc această carte pentru că știam că Robert Galbraith este J.K.Rowling. Am tot auzit păreri ale unor cititori care nu știau această informație, dar pentru mine aceste a fost principalul motiv pentru care am ales cartea. Nu dețin toate volumele “Harry Potter”, am citit doar primele 3, dar nu pot să nu recunosc talentul deosebit al autoarei, pentru că se simt elementele ei specifice de care te îndrăgostești iremediabil. “Viermele de Mătase” de Robert Galbraith este volumul 2 din seria “Cormoran Strike”, ce promite mult și chiar dacă am început puțin ciudat seria, nu trebuie întotdeauna să citești “ca la carte”, o poți face în felul tău unic și zăpăcit.

2021-01-03 03:39:58

0

Pe ce picior dansati? - George Arion

Pe ce picior dansati? - George Arion

Recomand!! Misterul din fotografie e o distopie plasată într-un oraș imaginar unde domnește corupția, iar asasinatele se comit pe bandă rulantă din dorința unui individ însetat de răzbunare și de putere, dornic să pună mâna pe o avere imensă. Luptând singur împotriva tuturor, Andrei Mladin hotărăște să afle cine se află în spatele crimelor, chiar cu prețul vieții.

2021-01-03 03:39:58

0

Alb letal - Robert Galbraith

Alb letal - Robert Galbraith

“Alb Letal” este a patra carte din seria care îl urmărește pe Cormoran Strike, ineditul detectiv ce ne-a furat inima și a uitat să o returneze. 🙂 Mi-a plăcut cel mai mult de el în această carte pentru că am reușit să îi văd partea umană și să mă bucur de reacțiile lui care aproape îl aseamănă cu un om obișnuit. Știu, este amuzant, dar pentru mine acest personaj a fost foarte greu de înțeles și încă mai am probleme în a-i da de cap uneori.

2021-01-03 03:39:58

0

Memoriile lui Sherlock Holmes Vol.2 - Arthur Conan Doyle

Memoriile lui Sherlock Holmes Vol.2 - Arthur Conan Doyle

Asemena volumul 1, m au impresionat povestile si m au tinut in priza si atenta pana cand aflu in continuare ce avea sa se intample. Recomand cu sinceritate!

2021-01-03 03:39:58

0

Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Majoritatea banilor însă sunt folosiți pentru a înlătura scandalul ce putea izbucni în urma accidentului în care fusese implicat fratele cel mare, Leo. Acesta condusese sub influența alcoolului și a drogurilor, accidentul soldându-se cu consecințe grave pentru fata care-l însoțea. Desigur că acest lucru este considerat de ceilalți trei frați ca fiind un împrumut, dar încrederea oferită de aceștia este limitată în ceea ce privește returnarea banilor.

2021-01-03 03:39:58

0

Sabotorul - Clive Cussler, Justin Scott

Sabotorul - Clive Cussler, Justin Scott

Sabotorul ar fi putut fi un roman și mai bun. Dar autorul a ales să păstreze tiparul deja cunoscut de cititorii săi. Nu m-a deranjat faptul că a ales să se axeze tot pe tema războiului. Este o temă ofertantă, despre care nu sunt niciodată prea multe cărți. Doar că a păstrat pilonii principali și a încercat să țeasă altă poveste. Și deja îi intuiești mișcările.

2021-01-03 03:24:58

0

Piatra Lunii - Wilkie Collins

Piatra Lunii - Wilkie Collins

Romanul are toate reperele unei poveşti „detectivistice”: o infracţiune misterioasă se petrece într-o reşedinţă englezească de provincie; se reuneşte un grup mare de suspecţi, toţi cu mijloace, motive şi ocazii; un investigator delăsător vine cu o soluţie superficială (este antologică, de altfel, preocuparea lui constantă pentru… trandafirii englezeşti şi grădinărit pe parcursul investigaţiei), apoi un personaj extern inteligent pune cap la cap în mod genial o serie de inicii, pentru a rezolva cazul… după un an.

2021-01-03 03:24:58

0

Spune-mi ca esti a mea - Elisabeth Noreback

Spune-mi ca esti a mea - Elisabeth Noreback

Thrillerele psihologice sunt pe lista cărților pe care le-aș devora instant. Îmi place pânza lipicioasă pe care mi-o întinde fiecare autor, îmi place constrastul dintre lumini și umbre, îmi place să descopăr cât de sensibilă este granița dintre realitate și instabilitate. Mintea umană nu va înceta niciodată să mă iubească. Există atâtea valențe, atâtea dedesubturi. Și când un psihoterapeut se află fix în centrul nebuniei, cum ai putea lăsa cartea pe noptieră? Nu ai cum. Vedeți? Deja ne înțelegem și mai bine.

2021-01-03 03:24:58

0

Saptamana nebuna - Stelian Turlea

Saptamana nebuna - Stelian Turlea

este cea mai nebună și mai colorată carte pe care am citit-o în ultima vreme. Am terminat-o ieri și de atunci mă gândesc la ce simt cu adevărat despre ea. Mi-a plăcut, mi-a displăcut, am luat-o ca atare, am disecat-o. M-am amuzat teribil, Alvina Knitghtly este definiția nebuniei, dar am înțeles că traumele din copilărie au un rol major în tot ceea se înseamnă Alvina de-a lungul romanului.

2021-01-03 03:24:58

0

Caz inchis - Stelian Turlea

Caz inchis - Stelian Turlea

Pentru a desluși misterul, Stelian Țurlea construiește un altfel de roman polițist: nu urmărește desfășurarea anchetei sau nu își desfășoară acțiunea în jurul făptuitorului, dacă acesta există, ci fiecare personaj amestecat în poveste își spune propria versiune a zilei morții, precum și a zilelor ce urmează, la persoana întâi, lăsându-ne pe noi, cititorii, să ne imaginăm adevărata cauză a morții. De la servitoarea amabilă la ziarista băgăreață, de la polițistul corect la procurorul dornic de ”rețineri”, de la protejatul maestrului la profesoara îndrăgostită, de la scriitorul de aceeași vârstă, invidios pe succesul ”prietenului” său la copilul din flori, pare că fiecare personaj are rostul său în poveste și deține o cheie care va ajuta la lămurirea misterului.

2021-01-03 03:24:58

0

Ucigasi fara chip - Henning Mankell

Ucigasi fara chip - Henning Mankell

Ce mi s-a părut un pic tipic e exact modul în care e descris inspectorul Wallander. Era imposibil să fie un tip ok, fără niciun cusur. Despărțit de soție, fiica sa nu-l agreează, tatăl său nici atât, nu duce o viața prea fericită. Și el trebuie să țină totul departe de acțiuni sale profesionale. Cu toate acestea, reușește destul de bine s-o facă, nu se dă bătut, iar ancheta are un final neașteptat. Totuși, pentru un roman polițist, mă așteptam la mai multe detalii. Descrierile sunt ceva mai multe la începutul cărții, dar apoi se estompează, iar autorul trece telegrafic prin acțiune. Mi-ar fi plăcut să mă țină în suspans mai mult și să aibă un alt mod de a dezvălui cine e vinovatul și cum s-au întâmplat lucrurile.

2021-01-03 03:24:58

0

Ghici care-i mincinosul - M.J. Arlidge

Ghici care-i mincinosul - M.J. Arlidge

Ghici care-i mincinosul este cel de-al patrulea volum din seria anchetelor conduse de Helen Grace, o polițistă nonconformistă care încearcă să respecte regulile meseriei, deși deseori ajunge să le forțeze limitele, mereu decisă și corectă, dar cu un trecut plin de umbre hăituitoare și cu bizare manii masochiste provenite din el.

2021-01-03 03:24:58

0

A 9-a judecata - James Patterson, Maxine Paetro

A 9-a judecata - James Patterson, Maxine Paetro

Am descopeit cartile lui James Patterson cu seria detectivului Alex Cross si cand am vazut aceasta carte nu ma puteam abtine sa nu o cumpar din moment ce mi a placut prima serie. Se merita deplin. Recomand!

2021-01-03 03:24:58

0

Carabusii - Jo Nesbo

Carabusii - Jo Nesbo

„Cărăbușii”: schimbăm ancheta, nu și căldura; detașat la Bangkok de șefii care vor să scape orașul Oslo de un detectiv bețiv și obsedat de rezolvarea cazului de viol căruia i-a căzut victimă tocmai sora sa, ce suferă de Sindromul Down, Harry Hole trebuie să rezolve cazul de asasinat căruia i-a căzut victimă ambasadorul Norvegiei în Thailanda; cazul, normal, e foarte complicat; în scenă apare o polițistă ce pare o variantă feminină (cheală, în schimb) a lui Chuck Norris, născută și crescută acolo de părinți rămași în zonă imediat după terminarea războiului din Vietnam, un amant cu aere de playboy, o fiică neglijată, un șofer ce nutrește ambiții mari și niște victime minore, cum era și normal în țara în care se strânge anual cea mai mare cantitate de pedofili pe metru pătrat; acuma, nu că aș vrea să minimalizez o asemenea oroare, care a transformat Thailanda într-o adevărată legendă, dar parcă m-aș fi așteptat la altceva de la o asemenea poveste, parcă mi-aș fi dorit o altă turnură a lucrurilor, o altă evoluție; e drept că acțiunea se petrece acum douăzeci de ani și că pe-atunci parcă nu se făcea atâta tam-tam din această cauză (dar poate că nici nu erau efectuate zi de zi arestări de pedofili adunați acolo din toată lumea), așadar, la acea vreme, poate că astfel de cazuri nu erau mediatizate la fel de intens, iar ideea lui Nesbø chiar a reprezentat ceva inedit. Cu toate astea, poveștile care clădesc eșafodajul, scheletul poveștii de ansamblu sunt de-a dreptul cutremurătoare, la fel ca și în cazul volumului precedent.

2021-01-03 03:24:58

0

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

Mi-a făcut plăcere să mă reîntâlnesc cu protagoniștii primului volum și cei care împrumută numele acestei serii: Freyja și Huldar. Răfuiala este cel de-al doilea volum, Moștenirea fiind romanul care ne introduce în lumea dură și întunecată creată de autoarea islandeză. Cărțile pot fi citite și separat, dar țin să menționez că este de preferabil să fie citite în această ordine, altfel veți pierde detaliile importante, istoria celor două persoanje mai sus menționate și, bineînțeles, plăcerea lecturii, căci este imposibil să citești primul volum și să nu ți-l mai dorești pe următorul. Seria este adictivă, trust me J

2021-01-03 03:24:58

0

Barbati care urasc femeile. Seria Millennium Vol.1 - Stieg Larsson

Barbati care urasc femeile. Seria Millennium Vol.1 - Stieg Larsson

Mikael Blomkvist este acuzat si condamnat la inchisoare pentru defaimarea unui om de afaceri, insa viata lui se schimba total chiar inainte sa-si ispaseasca pedeapsa, cand Henrik Vanger il angajeaza pentru a scrie povestea familiei. Misiunea ziaristului este de fapt mult mai complicata, fiind angajat sa descopere ce s-a intamplat cu nepoata lui Herriet cu aproape 36 de ani in urma.

2021-01-03 03:24:58

0

Vaduve - Lynda La Plante

Vaduve - Lynda La Plante

Aici începe “tragi-comedia”. După cum am spus deja, personajele nu mi-au plăcut deloc. Da, aș fi vrut să văd femei puternice, femei cu sânge rece. Modul în care autoarea a construit aceste personaje mi s-a părut stângaci și forțat. Să spunem că Dolly trăise douăzeci de ani lângă Harry și ar fi învățat să fie dură, să se ferească de poliție, deși soțul ei nu discuta acasă despre jafurile sale. În fața lumii, Harry deținea o afacere perfect legală. După moartea soțului, Dolly vede mașina care o filează, de acord, aș fi putut să o remarc și eu pentru că polițiștii stau prea aproape de casă și aleg în fiecare zi aceeași mașină. Apoi, începe să scape de filaj de parcă asta ar fi făcut toată viața. Știe să se costumeze, știe să pună cap la cap pistele. Mi s-a părut prea mult și prea deodată. Ce nu mi-a plăcut, tot în legătură cu Dolly, a fost traducerea în anumite puncte. Se tot spune despre ea că este babă. Mă gândesc, chiar dacă are 50 de ani, nu este babă. Sunt sigură că ar fi găsit alt termen, m-a cam zgâriat pe ureche repetiția acestuia

2021-01-03 03:24:58

0

Fauritoarea de ingeri - Camilla Lackberg

Fauritoarea de ingeri - Camilla Lackberg

Ebba a trecut printr-o dramă cumplită atunci când era copil: familia sa a dispărut fără urmă și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ei. Acum s-a întors pe insula natală după moartea fiului său și vrea să reamenajeze vechiul internat de copiii pe care familia sa l-a deținut. Cineva incendiază însă casa în care se află împreună cu coțul ei, Marten, și acest lucru atrage atenția poliției din Fjällbacka

2021-01-03 03:24:58

0

Baiatul pierdut - M.J. Arlidge

Baiatul pierdut - M.J. Arlidge

Seria asta este una dintre preferatele mele. Ever! Mai bună de la un volum la altul, cu tente întunecate și cu personaje controversate, seria semnată de M.J. Arlidge este perfectă pentru iubitorii de senzații tari. Mă gândeam că voi învăța pe de rost tiparele scrierii lui Arlidge, dar m-am înșelat amarnic. Nu te pregătește pentru nimic, nu îți lasă indicii și nici dovezi pentru loviturile pe care urmează să le încasezi. Te trage în vârtejul evenimentelor, o cursă contra cronometru pentru aflarea adevărului. O cursă pe viață și pe moarte împotriva umbrelor care se tot ridică împotriva lui Helen Grace.

2021-01-03 02:54:58

0

Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft

Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft

Poza s-a dovedit a fi din ziua precedentă, iar cele două adolescente înspăimântate au folosit-o ca pe o perdea de fum care să mascheze problema.
Julia şi Sofia au sperat, până în ultima clipă, că Emme o să reapară. Dacă ar fi alarmat lumea, s-ar fi aflat cum îşi petrecuseră timpul, că au fost toate trei nişte adevărate bad bitches. Nişte fete cuminţi care şi-au pierdut, brusc, minţile.

2021-01-03 02:39:58

0

Liliacul - Jo Nesbo

Liliacul - Jo Nesbo

Războiul este prin definiție un eveniment tulburător. Datele stricte și exacte care ne descriu succint evenimentele nu sunt capabile să redea tot zbuciumul, toată nedreptatea și toată suferința. Au existat oameni curajoși care au încercat cu prețul vieții să lupte pentru ceea ce credeau, să aibă un cuvânt de spus. Credeți că s-au gândit măcar o clipă că vor rămâne în istorie ca niște nume? Nu. Au trăit ghidați de suferință, de strigăte, de foamete, de oamenii mutilați, de copiii fără copilărie, de trenurile pline de mii de suflete care porneau într-o călătorie fără cale de întoarcere.

2021-01-03 02:39:58

0

Ghici ce-i in cutie - M.J. Arlidge

Ghici ce-i in cutie - M.J. Arlidge

Suspansul apare astfel, mai mult din lupta febrilă a anchetatorilor cu scurgerea timpului în care răufăcătorul e încă liber să acționeze, decât din deducţiile detectivistice asupra identității făptașului.
Capitolele scurte, adesea culisând planurile narative și alternând perspectivele diferitelor investigații, au fiecare propriul impact fulminant și impun un ritm năucitor, de canonadă revelatoare continuă.

2021-01-03 02:39:58

0

Paznicul farului - Camilla Lackberg

Paznicul farului - Camilla Lackberg

Ultimul roman al Camillei seamănă un pic cu cărțile Yrsei Sigurdardottir din perspectiva fantomelor. Nu știu cum de s-a hotărât autoarea să folosească aceste elemente, dar mie îmi plac foarte tare, dau o notă și mai misterioasă poveștii în sine. Sunt tot două planuri care se întrepătrund, care explică legenda originală, acțiunea este la fel de alertă, iar personajele la fel de interesante, cu reacții neașteptate. Pe spatele cărții, Dagens Nyheter notează că ”este cel mai bun roman al Camillei Lackberg” și tind să fiu de acord în mare măsură cu această afirmație. Să vedem ce cărți interesante ne mai rezervă viitorul! Zi frumoasă să aveți!

2021-01-03 02:39:58

0

Ghici cine moare primul - M.J. Arlidge

Ghici cine moare primul - M.J. Arlidge

Din cele cinci romane pe care le-am dezbătut și eu până acum în cadrul clubului de lectură Nordic Noir, acesta a fost preferatul meu. E scris într-un ritm destul de alert, are doar personaje cu probleme (chiar și dintre polițiști, Helen are niște nevoi aparte, iar subalternul ei e aproape alcoolic), are un criminal inventiv și fără scrupule... Și deși e genul de roman care nu-ți dă aproape niciun indiciu despre identitatea vinovatei, tot te ține lipit de carte pentru că te provoacă să ghicești motivația celei care răpește oameni și-i forțează să se ucidă între ei.

2021-01-03 02:39:58

0

Cadavrul din biblioteca - Agatha Christie

Cadavrul din biblioteca - Agatha Christie

Povestea începe cam așa. Doamna Bantry este anunțată în toiul nopții de către cameristă că în propria bibliotecă a apărut din senin cadavrul unei fete. Nevenindu-i să creadă cele auzite, încearcă să își convingă soțul să coboare la fața locului, acesta fiind ferm convins că vorbele auzite sunt doar o fantasmagorie a nevestei sale. Coboară în bibliotecă și rămân înmărmuriți de imaginea sinistră și ireală a fetei zăcută pe covor. Strident fardată, cu unghiile roase și puternic dată cu ruj, poziția acesteia pare absurdă. Bineînțeles că se demarează o anchetă pentru identificarea decedatei și se descoperă că aceasta lucra ca dansatoare la un hotel dintr-un orășel apropriat. Cunoscând abilitățile detective ale lui Miss Marple, doamne Bantry o convinge pe aceasta să ia parte la cât mai multe detalii ale anchetei. De aici încep să iasă la iveală tot mai multe date despre locuitorii hotelului, numărul suspecților restrângându-se asupra unui număr mic de persoane, toate având alibiuri destul de puternice și concludente.

2021-01-03 02:39:58

0

Zece negri mititei - Agatha Christie

Zece negri mititei - Agatha Christie

După cum spune şi titlul, un grup de oameni, din toate categoriile, sunt invitaţi să vină pe o insulă privată, unul pentru a lucra, alţii pentru a petrece o vacanţă de neuitat sau pentru a reîntâlni pe cineva. Cei zece se familiarizează între ei, pentru fiecare fiind o statuetă neagră pe masă.
Panica lor se declanşează în momentul în care pornesc gramofonul şi o voce misterioasă le dezvăluie crimele săvârşite în trecut, sub diferite conjuncturi, şi scopul adevărat al incursiunii lor: să plătească.
Pe măsură ce cântecul pentru copii Ten Little Injuns ajunge mai departe, oaspeţii mor subit sau sunt ucişi, întocmai ca în versuri, de pe masă dispărând câte o statuetă. Teama de moarte îi înnebuneşte, iar aceştia se dezbină sau complotează unul împotriva celuilalt.

2021-01-03 02:39:58

0

Billie - Anna Gavalda

Billie - Anna Gavalda

” Billie” nu are cum să nu-ți transmită căldura molipsitoare a inocenței care, cu ajutorul umorului și al realismului, atât senzorial, cât și caracteriologic, ambele dozate într-o optimizare justă, fără a fi mercantilistă, dă naștere unei povești plină de o mireasmă aparte în care definirea și redefinirea anumitor concepte, pe care le descoperim sau le redescoperim, capătă valențe pline de o lumină revigorantă.

2020-12-31 04:00:01

0

Profetii din fiordul vesniciei - Kim Leine

Profetii din fiordul vesniciei - Kim Leine

Pentru mine, „Profeții din Fiordul Veșniciei” a fost un roman extraordinar, care mi-a trezit o adevărată foame de lectură: am citit până târziu în noapte, luptându-mă cu pleoapele care se închideau, pentru a mai da gata o pagină și încă una.

2020-12-31 04:00:01

0

Inventeaza ceva - Chuck Palahniuk

Inventeaza ceva - Chuck Palahniuk

M-am lăsat atrasă de copertă. Știți vederile alea de la mare? Cu apă albastră, cer senin, nisip auriu… alea de te atrag ca un magnet către litoral? Exact așa face coperta asta. Aproape că poți simți briza pe pielea ta, simți pericolul care îți suflă în ceafă și urechile ți se înfundă instant. Nu știi la ce adâncimi periculoase poți ajunge. Nu știi ce furtună te așteaptă printre paginile cărții și nu știi dacă și unde vei naufragia.

2020-12-31 04:00:01

0

Calatoria diletantilor - Bulat Okudjava

Calatoria diletantilor - Bulat Okudjava

O lectură superficială ne-ar putea face să credem că Miatlev e un om fără noroc în amor deşi, paradoxal, femeile îl plac, simţindu-se atrase de acest bărbat care a fost dat afară din armată pentru rele purtări, nu mai e nici foarte tânăr (acţiunea începe când prinţul are vreo 35 de ani) şi nici arătos din cale-afară nu e. Rând pe rând, Miatlev e îndrăgostit de Alexandrina, o tânără pe care încearcă s-o abată, dostoievskian, de pe calea pierzaniei, de baroana Anette Frederiks, mai apoi are o relaţie complicată cu contesa Rumianţeva. Toate aceste iubiri ratate nu sunt decât preludiul dragostei mari şi adevărate, însă interzise, aceea pentru Lavinia, fiica doamnei Bravura, poloneză de neam, văduva unui general. Cea care face primul pas este chiar Lavinia, căreia îi pică cu tronc Miatlev încă de pe când era fetiţă şi când îl vizita, deghizată în băiat, recomandându-se „domnul van Schoenhoven”.

2020-12-31 04:00:01

0

Euforia - Lily King

Euforia - Lily King

Cartea este o excelentă abordare a unei lumi care încă are răbdare, cu tropăitul exploratorilor și aventuriștilor. O lume labirintică în care noi continuăm să scormonim ca un bolnăvicios entuziasm, cu dreptul unei științe care pitrocește și răstălmăcește, într-o regeometrizare ambiguă care în urmă mai mult semne de întrebare decât lămuriri, când chiar și necesitatea nu pare atât de îndreptățită pe cât se învrednicesc unii să dea de înțeles.

2020-12-31 04:00:01

0

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Fundalul poveștii este plasat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când Japonia avea statutul de țară învinsă, în curs de reconstrucție. A fost o renaștere din cenușă, care a adus însă multă suferință. Noul a eliminat și a măturat din calea sa Vechiul, adică tot ce a avut de-a face cu teribilul conflict, iar asta a însemnat adeseori și ființe umane.

2020-12-31 04:00:01

0

Calea Idei Brown - Ricardo Piglia

Calea Idei Brown - Ricardo Piglia

Ce-i drept, Ricardo Piglia îmbracă viziunea nihilistă a personajelor înzestrate cu genialitate în suculenţa unei intrigi detectiviste carnale şi în atmosfera unui thriller noir adaptat pentru cei pasionaţi de studiile umaniste. Această abordare devine stimulentul unor întrebări vechi de când lumea.

2020-12-31 03:53:45

0

Shylock este numele meu - Howard Jacobson

Shylock este numele meu - Howard Jacobson

In Shylock este numele meu, scriitorul englez Howard Jacobson (autor a 14 romane, a primit în 2010 Man Booker Prize), maestru în comedii negre cu personaje evreiești, reimaginează Neguțătorul din Veneția, piesa celebră pentru povestea evreului Shylock, cel care dorește drept dobândă o livră de carne din trupul lui Antonio, creștinul. Howard Jacobson aduce în actualitate tema evreității, transformându-l pe Shylock într-un englez al zilelor noastre ce își poartă povara identității într-o lume în care problematica urii și complexul persecuției capătă forme din ce în ce mai bizare.

2020-12-31 03:53:45

0

Harta lumii nevazute - Tash Aw

Harta lumii nevazute - Tash Aw

Recomand!!! Adolescenta lui Adam ia sfarsit in anul 1964, cand tatal sau adoptiv, pictorul olandez Karl de Willigen, este ridicat de soldatii presedintelui Sukarno. Desi Adam viseaza sa porneasca pe urmele fratelui sau mai mare, de care a fost brutal despartit in copilarie, disparitia tatalui il face sa se indrepte spre Jakarta, unde se afla femeia indragostita in tinerete de Karl. Pe harta Arhipelagului Indonezian se contureaza treptat traseul initiatic al protagonistilor, aflati in cautarea iubirii, intr-o lume dezlantuita.

2020-12-31 03:53:44

0

Miezul verii - J.M. Coetzee

Miezul verii - J.M. Coetzee

Mulţi romaniceri celebri s-au încumetat să realizeze portrete ale artistului la tinereţe, înainte de a cunoaşte consacrarea literară. Coetzee reuşeşte însă un (semi)autoportret cu totul original, care se dezvăluie prin oglinzile deformante ale percepţiilor şi amintirilor celor a căror viaţă s-a intersectat cu a sa în diverse împrejurări. Rezultă o imagine şocantă a artistului ca autist. Căci aceasta este condiţia ingrată a geniului: înainte de a fi înţeles şi admirat de cei mulţi – ceea ce nu se întâmplă neapărat în timpul vieţii sale! –, este neînţeles sau ignorat chiar şi de puţinii care îl cunosc…

2020-12-31 03:53:44

0

Raul ascuns - Giuseppe Berto

Raul ascuns - Giuseppe Berto

Răul ascuns reconstituie cu luciditate şi umor cura psihanalitică menită să-l vindece pe autorul-protagonist de depresie. Totodată însă, Giuseppe Berto ne propune o originală şi răscolitoare radiografie a suferinţei ca atare, precum şi o pasionantă readucere la viaţă a Italiei din secolul de curând încheiat, cu neîmplinirile şi frustrările societăţii ei în tranziţie.

2020-12-31 03:53:44

0

Constellation - Adrien Bosc

Constellation - Adrien Bosc

Povestea avionului Constellation este cunoscută de unii, mai ales de cei interesați de istoria aviației civile, dar complet necunoscută de majoritatea pământenilor.

2020-12-31 03:53:44

0

Cox sau Mersul timpului - Christoph Ransmayr

Cox sau Mersul timpului - Christoph Ransmayr

Un roman contemporan care solicită atât mintea, cât și ochiul, cotat de critici ca fiind „o proză care știe cum să confere frumusețe și cumplitului”, se înscrie, iată, în lista celor mai recente lansări ale Editurii Humanitas Fiction. Romanul are în prim-plan ideea capturării timpului, în același timp cu cea a abandonului acestei intenții; „Pe fundalul Chinei din secolul al XVIII-lea, devastat de moartea fiicei sale de cinci ani, un faimos producător de ceasornice și constructor de automate din Londra acceptă invitația Împăratului Chinei și pleacă la drum însoțit de câțiva din ucenicii săi. Descoperă la Curtea Imperială o replică fidelă a atelierului său londonez, unde trebuie să lucreze după planurile și visurile împăratului”.

2020-12-31 03:53:44

0

Gradina de piatra - Nikos Kazantzakis

Gradina de piatra - Nikos Kazantzakis

Grădina de piatră este o carte înşelătoare, rod abundent al unei scriituri cameleonice şi al unei minţi fremătătoare şi atotcuprinzătoare, ce primeşte bucuroasă asaltul celor cinci simţuri lacome precum o mică turmă de tigri flămânzi.

2020-12-31 03:38:44

1

Biroul pentru Gradini si Iazuri - Didier Decoin

Biroul pentru Gradini si Iazuri - Didier Decoin

Te vei scufunda la rândul tău în această Japonie ce seamănă cu pictura pe mătase râvnită de colecţionari aşa cum se scufundă un reputat pescar de crapi rari, perfecţi, aleşi pentru a înfrumuseţa iazurile amenajate în grădinile Împăratului. Miyuki, soţia unui astfel de pescar, devine personajul central.

2020-12-31 03:38:44

0

Tabachera din Bagombo - Kurt Vonnegut

Tabachera din Bagombo - Kurt Vonnegut

Povestirile din Tabachera din Bagombo sînt majoritatea plasate în anii de după război, într-o Americă tranchilizată de consum și încredere în ceea ce companiile de tot felul aveau să-i ofere unui cetățean decent. Decența asta și bunele intenții sunt luate la puricat cu foarte mult umor, dar și cu o mare înțegere pentru slăbiciunile și defetele indivizilor. Modul în care Vonnegut privește are compasiune, are înțelegere pentru necazurile și pînă la urmă, limitele omenești, dar și luciditate critică atunci când se uită la ce-i vinde societatea pe post de fericire la pachet. Combinația asta n-o au mulți, cum nici răbdarea de a chibzui și de a tot măsura materialul unei povestir

2020-12-31 03:38:44

0

Intoarcerea lui Rabbit - John Updike

Intoarcerea lui Rabbit - John Updike

Romanul Intoarcerea lui Rabbit continua povestea lui Harry Angstrom, unul dintre cele mai populare personaje din literatura americana, la zece ani dupa intamplarile din Fugi

2020-12-31 03:38:44

0

Podul cu trei arce - Ismail Kadare

Podul cu trei arce - Ismail Kadare

”Podul cu trei arce” poate fi privit astfel sub acest aspect, al preocupării autorului albanez de a aduce din nou în actualitate, prin intermediul unui roman de ficțiune, a unui străvechi mit balcanic. Un aspect meritoriu, pentru că de obicei folclorul este din ce în ce mai puțin scos în prim-plan, iar legendele rămân undeva în copilărie, pentru ca la maturitate să ni le amintim tangențial sau deloc. Suntem în secolul al XIV-lea, pe când oamenii mai credeau mult în miracole și legende, astfel că nu este decât un pas până când Balada zidirii zidului se transformă, chiar și în realitate, în Balada zidirii podului.

2020-12-31 03:23:44

0

Marturisirile escrocului Felix Krull - Thomas Mann

Marturisirile escrocului Felix Krull - Thomas Mann

Recomand! In romanul de față, figura acestui escroc simpatic se combină subtil cu protagoniști din marea literatură.

2020-12-31 03:08:45

0

Zeii pedepselor ceresti - Jennifer Cody Epstein

Zeii pedepselor ceresti - Jennifer Cody Epstein

Acțiunea romanului are loc în perioada celui de-al doilea război mondial. O cunoaștem pe Yoshi Kobayashi, care își împarte timpul între școală și familie. Dar lumea ei se destramă din cauza războiului și aceasta trebuie să se maturizeze mai repede decât trebuie. Învinșii și învingătorii sunt, în egală măsură, vinovați pentru viețile pierdute a miilor de oameni.

2020-12-31 03:08:45

0

Intuitionista - Colson Whitehead

Intuitionista - Colson Whitehead

Ei bine, nici măcar nu răsfoisem romanul lui Colson Whitehead, de-asta probabil am tresărit când am auzit că a luat Pulitzerul din nou și mi-am zis că trebuie să fie ceva cu scriitorul ăsta, e musai, nu degeaba i-au dat ăia de peste ocean atâtea premii. Și este cu adevărat, vă spun la modul cel mai sincer: Intuiționista e genul ăla de roman care te dă peste cap din prima.

2020-12-31 03:08:44

0

Firmanul orb - Ismail Kadare

Firmanul orb - Ismail Kadare

Piesa centrală a volumului este, desigur, cea care dă titlul acestuia, Firmanul orb. Aici, Albania este abia pomenită și în centrul poveștii se află modul în care este organizat și legiferat sistemul imperial otoman în perioada decăderii sale, în ultimii zeci de ani înainte de destrămare, când autoritățile nu mai pot lua tortura oamenii fără să existe legislație aferentă, când încercarea de trecere spre modernitate și în care drepturile omului se fac simțite pe plan european determină mici șocuri în societatea otomană.

2020-12-31 03:08:44

0

Zece respiratii scurte vol. 1 - K.A. Tucker

Zece respiratii scurte vol. 1 - K.A. Tucker

Ce-mi place când o carte intră în topul preferatelor mele! Sunt surprinsă să zic acest lucru în urma parcurgerii acestei cărți și totuși o fac, căci mi-a trezit interesul pe care o carte trebuie să-l prezinte, m-a introdus cu totul în poveste și m-a ținut captivă în acest tărâm unde durerea, teama, iubirea și prietenia au fost prezentate atât de frumos!

2020-12-31 03:00:01

0

Legaturi de sange - Sidney Sheldon

Legaturi de sange - Sidney Sheldon

Ca în orice poveste, există și o concluzie – raportarea la distincția bine-rău nu trebuie realizată doar din punct de vedere personal -, mesajul, elaborios expus și argumentat, nu are caracter moralizator, Ioana nefiind expusă criticilor sau prejudecăților.

2020-12-31 02:53:44

0

Calaretul cu soim - Ismail Kadare

Calaretul cu soim - Ismail Kadare

”Călărețul cu șoim”, nuvela care dă titlul acestui volum, este o incursiune la limita fantasticului în transformările pe care Albania le-a simțit începând cu perioada interbelică și până în prezent. Chiar dacă este traversată de numeroase personaje, unele importante din punct de vedere istoric, în centrul acestei nuvele se află o casă de vânătoare construită de contele Ciano, ministrul de externe al Italiei, pe malul Mării Ionice, la Lezha, pe țărmul albanez. Construcția a durat ceva timp, dar așezarea și condițiile impuse de conte au născut multe întrebări și, de ce nu?

2020-12-29 04:00:01

0

Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer

Totul este iluminat - Jonathan Safran Foer

“Totul este iluminat” e atât de frumoasă cum promit micile texte și fraze-cârlig așezate pe coperte (spun “cârlig” pentru că, știm bine, sunt puse acolo ca să te atragă și să te facă să cumperi cartea). Nu este sfâșietoare precum cealaltă capodoperă a lui Foer, “Extrem de tare și incredibil de aproape”, însă este amuzantă și înduioșătoare, un amestec de ingrediente pe care nu-l vedeam ușor de obținut și care cred că numai acestui scriitor genial îi reușește atât de bine, pentru că este o rețetă foarte complicată și e tare greu să nimerești gramajele potrivite…

2020-12-29 04:00:01

0

Viata de vanzare - Yukio Mishima

Viata de vanzare - Yukio Mishima

În „Viață de vânzare”, un tânăr, Henio, descoperă într-o zi cum literele ziarului pe care îl citea se transformă în gândaci, așa că decide să se sinucidă, fiind scârbit de omenire. Își ratează moartea, și începe să-și vândă viața,care e cumpărată de tot felul de oameni (inclusiv o femeie-vampir). O capodoperă deopotrivă ciudată și profundă, „Viață de vânzare” oferă fragmente de o tulburătoare frumusețe. Citiți în Ziarul Metropolis >

2020-12-29 04:00:01

0

Alo? Albert Einstein la telefon - R.J. Gadney

Alo? Albert Einstein la telefon - R.J. Gadney

Wow. Dintr-un punct de vedere, a deconstrui genialitatea lui Einstein fără să știrbești aura de supraom a acestuia este un demers care poate eșua lamentabil. Numai că R.J. Gadney este foarte atent la detalii și reușește să le așeze în puzzle-ul uriaș care a fost personalitatea complexă a lui Einstein, fără să afecteze cu nimic relația dintre geniu și admiratori.

2020-12-29 04:00:01

0

O dimineata de iubire pura - Yukio Mishima

O dimineata de iubire pura - Yukio Mishima

Mama, îngrijorată să mă vadă așa, a întins mâna în tăcere și mi-a întors cartea cu fața în jos. Eu i-am aruncat o privire de câine căruia i s-a luat osul din față. Din ochi, ea mi-a arătat marea. Neavând încotro, m-am ridicat.

2020-12-29 03:53:16

0

Hemingway si cu mine - Paula McLain

Hemingway si cu mine - Paula McLain

Minunata.Cred că asta vine atât dintr-o documentare amănunțită (ceea ce am iubit la carte), cât și din identificarea dintre McLain și Gellhorn. Cel de-al doilea aspect e doar o părere, firește. Primul e susținut în post-fața cărții.

2020-12-29 03:53:16

1

Un lup atarna in cais, cu capul in jos - Mo Yan

Un lup atarna in cais, cu capul in jos - Mo Yan

Povestirile cu accente critice la adre­sa societății chineze aduc în prim-plan o lume plină de personaje și întâmplări aflate la granița dintre real și fantastic, burlesc și tragic. Nu lipsesc nici cele în care realitatea dură este văzută prin ochii copiilor, iar aceștia ajung să cunoască dragostea, viața și moartea în urma unor experiențe zguduitoare. Iubirea i se dezvăluie uneori copilului inocent într-un mod frust, într-o lume dominată de prejudecăți, indiferență și cinism

2020-12-29 03:53:16

0

A fost odata un rau - Diane Setterfield

A fost odata un rau - Diane Setterfield

Mă simt atrasă de necunoscut, acela care se arată în numele unui autor. Diane Setterfield trebuia să își facă loc printre scriitorii care să îmi înfrângă din curiozitate, și asta pentru că nu pot sta departe nici de cărțile de top, nici de imaginea răpitoare a coperții. Romanul „A fost odată un râu” mi s-a deschis cu o stare de nerăbdare și intrigare de a descoperi stilul autoarei și povestea, demontând cu fiecare pagină orice așteptări inițiale aș fi avut, creând în jurul meu un peisaj misterios și presant, dar cu un aer fascinant și amețitor.

2020-12-29 03:53:16

0

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Bulgakov împleteşte în cartea sa elemente de satiră politică cu elemente biblice, prin reprezentarea duală a diavolului şi a divinului, credinţa şi spiritualitatea fiind cheia lecturii. Atitudinea pe care o adoptă este una ambiguă atunci când descrie întâmplările din Evanghelii, el punând mai mult accentul pe latura umană a lui Iisus în detrimentul celei dumnezeieşti. Această inserţie nu deranjează doctrina comunistă sovietică deoarece nu conţine nici o aluzie la puterea divinităţii, rezultând astfel o versiune păgână a Evangheliilor.

2020-12-29 03:53:16

0

Lincoln intre vieti - George Saunders

Lincoln intre vieti - George Saunders

Recomand. Ce poate fi mai trist pentru un părinte decât să îşi îngroape propriul copil? Nimic. Această dramă este un coşciug apăsător pe inimile care niciodată nu se vor mai tămădui. Indiferent de statutul social, de aspiraţii sau poziţie economică, o astfel de lovitură în plin dă naştere unor traume incomensurabile. Poate că vi se pare banal acest început de recenzie, dar îmi vine greu să aştern pe hârtie ideile despre următoarea carte.

2020-12-29 03:53:16

0

Mesagerii ploii - Ismail Kadare

Mesagerii ploii - Ismail Kadare

Cel mai bun roman al lui Ismail Kadare pe care l-am citit până acum. O incursiune incredibilă în Evul Mediu, din timpurile în care oștirile otomane străbăteau continentul pentru noi cuceriri, pentru noi prade, pentru noi țări pe care să le supună tributului. Ismail Kadare își păstrează aici locul predilect în care își dezvoltă acțiunile cărților sale, Albania, accentul se mută de pe magia poveștii, pe care o întâlnim deseori, pe un realism dur, dat atât de condițiile epocii, cât și de oamenii care o po****u. În plus, problematica albaneză este destul de puțin adusă în fața cititorului, chiar dacă ne aflăm în fața unei cetăți albaneze asediate, în care pe rând problemele datorate luptei, lipsei de mâncare, lipsei de apă se întețesc.

2020-12-29 03:53:16

0

Tot binele si tot raul - Care Santos

Tot binele si tot raul - Care Santos

Mă număr, în mod cert, printre numeroşii cititori încântaţi de romanele lui Care Santos, parte dintre ele traduse într-o minunată limbă română de Jana Balacciu Matei şi apărute în admirabila colecţie Raftul Denisei, la Humanitas Fiction. Ca atare, mă bucur să semnalez încă un roman al autoarei, recent tradus. Si recomand cu caldura!!!

2020-12-29 03:53:16

0

Tot ce este - James Salter

Tot ce este - James Salter

Ideea cărții se apropie foarte mult de întrebările mele din perioada asta. Trăim niște zile încărcate de stări care fluctuează de la o extremă la cealaltă și nu tot timpul e bine să stai 24 din 24 cu persoana iubită. Mă întrebam așadar, dacă vom număra binecuvântările sau divorțurile după ce trece pandemia. Veți spune că sunt ciudată, dar sunt sigură că nu sunt singura care s-a gândit la acest lucru.

2020-12-29 03:53:16

0

Educatie europeana - Romain Gary

Educatie europeana - Romain Gary

În „Educație europeană” ne duce în pădurile poloneze pline de partizani - rezistența anti-nazistă - fix în timpul desfășurării bătăliei de la Stalingrad. Janek este un tânăr, aproape un copil, atunci când tatăl său îl ascunde în pădure pentru a-i salva viața, dar lunile ce urmează, iarna petrecută în adâncul pădurii, viețile luate indirect sau cu propriile mâini, totul îl transformă și-l obligă să se maturizeze peste noapte.

2020-12-29 03:53:16

0

Scris pe trup - Jeanette Winterson

Scris pe trup - Jeanette Winterson

„Scris pe trup” este una dintre cele mai frumoase carți pe care le-am citit. Această carte a fost scrisă pentru simțuri. Nu numai că vorbește în emoție brută, ci țese o poveste tangibilă din atât de multe imagini, mirosuri, gusturi și sentimente, care sunt adesea ignorate de scriitor. Este diferită față de tot ce am citit vreodată.

2020-12-29 03:53:16

0

Scene de viata provinciala - J.M. Coetzee

Scene de viata provinciala - J.M. Coetzee

Ceea ce atrage atenţia este modalitatea de gândire a spiritului artistic de către Coetzee, mai cu seamă după ce ajunge la Londra, tărâmul în care consideră el că poate renaşte ca individ, locul în care se înfăptuieşte în prezent adevărata cultură europeană, alături de Paris şi Viena (Italia părând din ce în ce mai izolată, departe de trecutul glorios).

2020-12-29 03:53:16

0

O mie de cocori - Yasunari Kawabata

O mie de cocori - Yasunari Kawabata

Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest roman. E un stil cu totul şi cu totul deosebit, nu eram obişnuită cu faimoasa sensibilitate japoneză. Se citeşte extrem de uşor, şi l-aş fi terminat mai repede, de nu începeam alte câteva cărţi în acelaşi timp. Povestea e una simplă: o legătură amoroasă petrecută în trecut vine să tulbure prezentul atât de fragil al protagoniştilor. Şi cum ştim deja că orice poveste are cel puţin două variante, a lui s-a metamorfozat într-un roman foarte bine vândut, „O fată de şaisprezece ani” iar a ei a devenit un tablou, „Suirea la cer a unui copil”.

2020-12-29 03:38:16

0

Incaperi ferecate - Care Santos

Incaperi ferecate - Care Santos

Încăperi ferecate este saga unei familii din Barcelona, pe parcursul a nu mai puțin de patru generații, începând cu ultimii ani ai secolului al XIX-lea și până la începutul celei de-al XXI-lea. Mai mult decât atât, este reconstituirea bine documentată a mai mult de o sută de ani de istorie catalană și barceloneză.

2020-12-29 03:38:16

0

Povestiri de tinut in palma - Yasunari Kawabata

Povestiri de tinut in palma - Yasunari Kawabata

Aceasta este una dintre povestirile mele preferate din cartea care e un eveniment literar pentru ca, gratie traducatorului – Flaviu Florea, un rafinat om de cultura si mare iubitor al lui Kawabata – avem cateva povestiri care nu au mai fost traduse pana acum intr-o limba europeana.

2020-12-29 03:38:16

0

Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller - Boualem Sansal

Satul neamtului sau Jurnalul fratilor Schiller - Boualem Sansal

Boualem Sansal este de un curaj aproape nebunesc, în condiţiile în care continuă să locuiască în Algeria, în oraşul Boumerdès, fiind, sui generis, un străin camusian. De altfel, este interesant, ar fi interesant de studiat impactul romanului lui Camus asupra algerienilor, franco-algerienilor, pied-noir sau nu, francezilor. Şi aici mă gândesc în primul rând şi la reacţia lui Kamel Daoud, reacţie literară, prin romanul „Meursault, contre-enquête”, pe care abia aştept să-l citesc.

2020-12-29 03:38:16

0

Septembrie poate astepta - Susana Fortes

Septembrie poate astepta - Susana Fortes

Scrisă bine şi documentat, cartea Susanei Fortes are de toate: poveste, substanţă, persoanje care susţin acţiunea, ceva mister, spioni din perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, o enigmă care cere rezolvare, o scriitoare dispărută la mijlocul anilor ‘50 – Emily J. Parker, un motan răsfăţat- Timothy Gordon, Londra ca plan al acţiunii şi o tânără studentă care-şi pregăteşte teza de doctorat – Rebeca Aldan

2020-12-29 03:38:16

0

Pusca de vanatoare - Yasushi Inoue

Pusca de vanatoare - Yasushi Inoue

rei scrisori îi vor recompune destinul în ochii celorlalţi, aşa cum i l-au rescris atunci când le-a citit şi el. Sunt scrisorile a trei femei – Midori (soţia lui Josuke), Saiko (amanta lui, care s-a sinucis), şi Shoko .

2020-12-29 03:38:16

0

Jumatate de viata - Care Santos

Jumatate de viata - Care Santos

Îmi place foarte mult o declaraţie a Nataliei Ginzbourg care spune că atunci când erau copiii mici şi nu avea foarte mult timp pentru a scrie, decidea să pregătească un sos de roşii. Şi, în timp ce pregătea acel sos de roşii, mintea îi stătea numai la romanele pe care nu putea să le scrie. Mai târziu, după ce copiii ei au crescut, a început să scrie romane şi şi-a dat seama cât de mult a ajutat-o prepararea acelui sos de roşii. Despre asta este vorba, despre faptul că viaţa îţi oferă materie primă şi inspiraţie pentru scrierea de romane. Pe de altă parte, fără romane, viaţa ar fi insuportabilă.

2020-12-29 03:38:16

0

Viitorul amintirilor - Italo Svevo

Viitorul amintirilor - Italo Svevo

Această carte este minunată! Te fascinează, te uluiește! Chiar dacă este foarte subțire îți transmite niște emoții foarte puternice și te învață niște lucruri foarte importante despre oameni care te înconjoară.

2020-12-29 03:38:16

0

Tarantula - Bob Dylan

Tarantula - Bob Dylan

Tarantula își alege cititorii, este acel tip de scriere pretențioasă, înțeleasă pe deplin poate doar de specialiștii în literatură americană și mondială, sau poate nici chiar de ei.

2020-12-29 03:38:16

0

In salbaticie - Jon Krakauer

In salbaticie - Jon Krakauer

Christopher a vrut să experimenteze viața departe de civilizație, dar nu era pregătit pentru asta. Nu avea maturitatea necesară, nu avea cunoştințele necesare, a refuzat să se pregătească, echipeze şi aprovizioneze corespunzător, crezând, cu teribilismul şi inconştiența specifice vârstei, că omul e mai tare decât natura – dar, nu-i aşa?, ştim că nu e şi lui i-a servit lecția finală.

2020-12-29 03:38:16

0

Frumoasele adormite - Yasunari Kawabata

Frumoasele adormite - Yasunari Kawabata

Cartea asta se citește incredibil de repede! Acesta e primul lucru pe care vreau să-l menționez legat de Frumoasele adormite pentru că nu mi-a venit să cred că am terminat-o în mai puțin de o săptămână! Am început romanul într-o zi de luni, citind sporadic prin metrou sau seara, înainte de culcare. Sâmbătă am terminat-o. Pur și simplu nu știu unde au zburat paginile.

2020-12-29 03:38:16

0

Ca din intamplare, femeie - Dario Fo

Ca din intamplare, femeie - Dario Fo

Suntem, așadar, în fața unui portret al unui personaj istoric inteligent, foarte apropiat de viața culturală și care a respins cu îndârjire convențiile epocii. Nu a vrut să se căsătorească, nu a vrut să aibă copii, a trecut de la o religie impusă la una în care credea, a iubit deopotrivă femei și bărbați, a protestat împotriva legilor nedrepte, fie ele anti-semite sau anti-culturale. Așadar, un personaj istoric total atipic. ”Ca din întâmplare, femeie” este mai mult o biografie decât un roman, dar care deschide calea spre o lume necunoscută multora dintre noi și plină de aventură specifică epocii.

2020-12-29 03:38:16

0

Palatul Viselor - Ismail Kadare

Palatul Viselor - Ismail Kadare

Palatul Viselor este un roman care te absoarbe în lumea lui, o lume unde istoria şi mitul trimit aluziile incomode ce le dau fiori stăpânitorilor care se consideră de neînlăturat. Asemenea romanelor inspirate din evenimentele zguduitoare prin care au trecut Imperiul Otoman şi Albania cotropită, Palatul Viselor îţi va da impresia că parcurgi un coridor straniu, ce te îndepărtează de lumina realităţii actuale şi te ghidează spre adâncimi necunoscute, care deşi te sperie, te şi atrag prin aluziile ascunse în indiciile ce promit dezvăluirea unor secrete ispititoare pentru cei dependenţi de poveştile cu tâlc şi de realismul magic balcanic.

2020-12-29 03:38:16

0

Sotia paznicului de far - Karen Viggers

Sotia paznicului de far - Karen Viggers

Soția paznicului de far nu este un roman plin de trăiri. Este un roman care subliniază frumusețea vieții, încercările prin care suntem nevoiți să trecem, pierderile, secretele și dozele de vinovăție. Autoarea a reușit să transmită mesajul puternic al romanului cu ajutorul celor două personaje de bază. Jongleriile acestea cu planurile au fost cele care au dat o notă de suspans întregii povești. Pentru că îmi place să analizez fiecare aspect, mi-am dat seama foarte repede de cursul poveștii și m-aș fi mirat dacă suspiciunile nu mi s-ar fi adeverit. Așa că, am lăsat acest aspect deoparte și m-am concentrat pe celelalte.

2020-12-29 03:38:16

0

Supunere - Michel Houellebecq

Supunere - Michel Houellebecq

Dacă deja ai făcut cunoştinţă cu acest scriitor cu nume-aparent-imposibil-de-pronunţat , prezent în mai toate listele de tip “must read”, “Supunere” nu cred că te va dezamăgi. Houellebecq e acelaşi: cinic, direct până aproape de brutalitate, misogin, critică nemilos absolut ORICE, dar, veste buna pentru pudibonzi!, e mai puţin pornografic decât în romanele anterioare.

2020-12-29 03:23:16

0

Simetria dorintelor - Eshkol Nevo

Simetria dorintelor - Eshkol Nevo

Cartea lui Eshkol Nevo este o construcție așa cum n-am mai văzut. E o construcție perfectă, dar la care autorul sucește fiecare etaj și-l întoarce invers. Știți cu ce seamănă? Cu mânăstirea de la Curtea de Argeș. Închipuiți-vă că mânăstirea ar avea turlele drepte. Ar fi frumoasă, nu așa? Ar fi mândră și ar arăta lucruri minunate despre omenire. Dar ce o face perfectă? Faptul că arhitectul s-a gândit să răsucească turlele. Asta se întâmplă și în cartea lui Eshkol Nevo. La un moment dat cineva începe să sucească povestea și o răsucește până când axele nu se mai potrivesc. Dar această mișcare îi conferă o nouă dimensiune și o nouă strălucire. De abia de acolo începe cu adevărat minunea.

2020-12-29 02:00:01

0

Povestiri orientale - Marguerite Yourcenar

Povestiri orientale - Marguerite Yourcenar

Așa cum scrie în Post-scriptum-ul volumului, multe dintre povestirile conținute sunt reimaginări, reinterpretări ale unor basme și legende autentice din Orient. Numai că Marguerite Yourcenar reinterpretează aici chiar și noțiunea de Orient, de vreme ce doar câteva dintre cele 10 texte aparțin acestei regiuni așa cum o știm noi din geografie, făcând parte din lumea chinezească sau indiană, iar celelalte aparțin mai mult Europei de sud-est, fiind povestiri ce pun în centru popoarele din Balcani, fie că vorbim despre Bosnia sau Muntenegru, sau țările din apropierea Mediteranei, precum Grecia sau Albania. Ceea ce surprinde pe un cititor neinițial în opera autoarei este felul în care îmbină cuvintele și situațiile, astfel încât acestea devin parte din situația specifică a epocii și a locurilor descrise.

2020-12-29 02:00:01

0

Saracutul lui Dumnezeu - Nikos Kazantzakis

Saracutul lui Dumnezeu - Nikos Kazantzakis

Nu puține au fost momentele când mai că-i venea să renunțe, când simțea lipsa bunurilor pământești și când nu înțelegea voia Domnului. Fratele Leo ne vorbește atât despre minunile ce le-a făcut Sf. Francisc de Assisi cât și despre minunile ce le-a făcut Dumnezeu pentru a le deschide ochii și inimile și pentru a-i face să continue să vorbească în numele Său.

2020-12-29 02:00:01

0

Soniecika. Inmormantare vesela. Minciunile femeilor - Ludmila Ulitkaia

Soniecika. Inmormantare vesela. Minciunile femeilor - Ludmila Ulitkaia

Cele trei micro-romane din aceste volum sunt reprezentative pentru scriitura Ludmilei, oferind cititorului o gamă largă de personaje, experiențe și emoții. Nu o citisem până acum pe Ulițkaia și nu înțelegeam de ce impresionează atât de mult, însă stilul plat, care curge nestingherit, sare de multe ori spre o realitate virtuală și revine în prezent la fel de repede, oferind acțiunii o notă aparte, iar personajelor mai multă claritate și transparență.

2020-12-29 01:53:08

0

Pelerinul vrajit - Nikolai Leskov

Pelerinul vrajit - Nikolai Leskov

Tema, personajul, titlul, toate ne duc cu gândul la ”Laur”, romanul lui Evgheni Vodolazkin, care a stârnit multe discuții și aprecieri la apariția lui în traducere românească în 2014. Ivan Severianîci Fliaghin, personajul principal din ”Pelerinul vrăjit” nu este Laur, nu este un om atât de impregnat de religie și de Dumnezeu, încât să caute mereu spiritualitatea și mântuirea. Asta deși îl vom descoperi de la început ca fiind un călugăr, asta deși i-a fost promis lui Dumnezeu, prin intermediul vieții mânăstirești, încă din burta mamei.

2020-12-29 01:53:08

0

Pazitoarea tainei - Kate Morton

Pazitoarea tainei - Kate Morton

Laurel este personajul cu ajutorul căruia vom intra în povestea cheie a cărţii. Crima la care este martoră în copilărie o va urmări până la o vârstă înaintată, iar amintirea acesteia va exploda atunci când anumite aspecte din viaţa mamei încep să nu se mai potrivească. Săpăturile făcute de aceasta sunt complicate şi amestecate, însă cu ajutorul lor reuşim să aflăm o poveste care are loc în mare parte în timpul celui de al doilea Război Mondial.

2020-12-29 01:53:08

0

Imago - Ludmila Ulitkaia

Imago - Ludmila Ulitkaia

Romanul vorbește despre copilărie și maturizare, despre prietenie și supraviețuirea într-un mediu devorat de ură și frică. Despre fragilitatea ființei umane, fie ea bună sau rea, și conflictele dintre părinți și copii, acutizate de regimul sovietic. Despre o lume salvată de literatură, muzică și pasiuni de tot felul, sau de votcă și rugăciune și, uneori, de un umor miraculos, rămas intact, nu se știe cum, în bătrânele uscate, uitate de moarte într-un sătuc rusesc izolat.

2020-12-29 01:53:08

0

Sotia aviatorului - Melanie Benjamin

Sotia aviatorului - Melanie Benjamin

Soția aviatorului este un roman de o frumusețe tulburătoare. Dacă nu ai ști că este povestea adevărată a Cuplului Aerului, ai fi tentat să spui că, și pentru un roman de ficțiune, are prea multă dramă, prea multă durere. Din nefericire, spre rușinea mea, nu știam mai nimic despre viața lui Charles Lindbergh. Știam doar câteva lucruri, mai ales despre cariera sa. Cu ajutorul autoarei Melanie Benjamin, am citit o carte de excepție și am rămas nu doar cu un bagaj de emoții. Am rămas și cu multe informații prețioase, dar și cu dorința de ști mai mult despre Anne Morrow Lindbergh.

2020-12-29 01:53:08

0

Femei de Oscar - Melanie Benjamin

Femei de Oscar - Melanie Benjamin

Personal, mi s-a părut mult mai interesantă de urmărit evoluția lui Mary Pickford sau, cum o numea publicul larg, Fetița cu bucle aurii. Întruchipată în acest rol de către prietena sa Francesca, Mary nu a putut niciodată să aibă succes în alt tip de roluri. Ajutată de înălțimea pe care o avea, a reușit să joace roluri de copii până la vârsta în care ar fi fost considerată prea în vârstă să devină mamă.

2020-12-29 01:53:08

0

Catre frumusete - David Foenkinos

Catre frumusete - David Foenkinos

Antoine, respectat profesor de istoria artei care renunță aparent inexplicabil la tot, Camille, tânăra pictoriță a cărei vulnerabilitate se ascunde în liniile bruște și culorile tari aruncate pe pânză, Mathilde, mama singură care nu mai speră să iasă din rutina cotidiană, se dezvăluie treptat, gravitând mereu în jurul frumuseții perene a artei. Poate însă aceasta să răscumpere răul? Să absolve de orice vină? Să compenseze pierderea? Să reaprindă iubirea?

2020-12-29 01:53:08

0

Pastoralia - George Saunders

Pastoralia - George Saunders

Destinat să devină unul dintre cele mai bune volume de povestiri ale anilor 2000, Pastoralia l-a ridicat pe George Saunders la rangul de „maestru care distilează haosul vremurilor pe care le trăim în ficțiune“ (Salon). Cele şase povestiri din Pastoralia afirmă un mare talent exploziv şi resurse de imaginaţie care nu par în pericol să se epuizeze vreodată.

2020-12-29 01:53:08

0

Ziua a saptea - Yu Hua

Ziua a saptea - Yu Hua

Cele șapte zile în care se desfășoară povestea din carte sunt desigur o replică în oglindă a celor șapte zile ale Genezei, fapt confirmat de motto-ul cărții, dar nu este vorba despre zile ale Creației, ci despre zile ale distrugerii, ale desăvârșirii morții, ale încheierii de conturi în scopul împăcării și dobândirii odihnei veșnice. Cuvântul suflet nu apare în carte, conceptul fiind diferit de cel din filosofia și religiile occidentale. O prietenă îmi amintește că șapte sunt și zilele de doliu din religia iudaică, asociere la care eu nu mă gândisem, dar care este și ea foarte potrivita în context

2020-12-27 06:00:01

0

Calatoria Cilkai - Heather Morris

Calatoria Cilkai - Heather Morris

Cilka devine femeie odată cu trecerea anilor. La sosirea în Volkuta, mental încă era o adolescentă, răzvrătită și suspcioasă până peste poate. Învață să cunoască, să fie atentă la detalii, să recupereze trăiri interioare și sentimente uitate, să se maturizeze psihic. Aici e cheia supraviețuirii ei. De altfel, foarte mulți dintre supraviețuitori au tot fost întrebați cum de au reușit să rămână în viață. Credința este des invocată (în Cel de Sus, evident) și oamenii! Ceilalți oameni! Cei cu care împărțeau aceeași credință și același set de valori. Când te pui în slujba celuilalt/celorlalți te salvezi pe tine! Este lecția pe care Cilka a învățat-o la timp, de aceea toți o încurajau spunându-i că ea este o supraviețuitoare.

2020-12-27 05:11:35

0

Cazul doctorului Kukotki - Ludmila Ulitkaia

Cazul doctorului Kukotki - Ludmila Ulitkaia

Tânărul chirurg și obstetrician Pavel Alekseevici Kukoțki, descendent dintr-o familie cu mulți medici vestiți, are un dar pe care nici o știință nu-l poate explica: vederea lui pătrunde în corpul pacientului, identificând cu precizie cauza oricărei boli. Darul dispare însă ori de câte ori are relații sexuale. De aceea doctorul evită legăturile amoroase, până când o întâlnește pe Elena Gheorghievna, care, după ce reușește să o smulgă din ghearele morții, îi devine soție. Anii trec, istoria năvălește peste noua familie, și o vorbă aruncată fără voie creează falii adânci între membrii ei, punând în mișcare o spirală tragică, cu accente de realism magic.

2020-12-27 05:11:35

0

Imparatul mustelor - William Golding

Imparatul mustelor - William Golding

Revenind la concepţia biblică, copii sunt considerați puri, inocenți. Marcat profund de experiența războiului, autorul nu mai găseşte inocența în copii, pentru el până şi copii poartă în suflet germenele răului. Tema centrală a romanului o reprezintă două instincte umane aflate in contrast: instinctul de asculta ordinele vs instinctul de a te opune lor. Astfel, separarea dintre copii este realizata pe aceasta idee: civilizație vs sălbăticie.

2020-12-27 05:11:35

0

Casa germana - Annette Hess

Casa germana - Annette Hess

Casa germană a funcționat ca un magnet pentru mine. Începând de la copertă și terminând cu descrierea. Annette Hess ne oferă o poveste puternică. Deschide o rană adâncă, construiește scenarii și împletește destine. Am căutat mereu să văd și abordarea poveștii din acest unghi. Am vrut să văd modul în care germanii s-au raportat la acțiunile armatei conduse de Hitler, dacă au avut conștiință colectivă, dacă au oferit empatie sau dacă au căutat iertarea.

2020-12-27 05:11:35

0

Ce se intampla in iubire - Alain de Botton

Ce se intampla in iubire - Alain de Botton

Foarte pe scurt, asta explică, analizează și predică Alain de Botton, lucidul și aproape cinicul filosof și autor al cărții „Ce se întâmplă în iubire” (ed. Humanitas), fondator al deja celebrei organizații The School Of Life. Și cu cât accepți mai repede ideilea astea aparent triste și crude – așa cum le predică Botton –, cu atât te pregătești mai bine să trăiești în lume.

2020-12-27 05:11:35

0

Zilele lui Savelie - Grigori Slujitel

Zilele lui Savelie - Grigori Slujitel

Rusul Grigori Slujitel, de profesie (și) actor, nu a scris încă un roman cu pisici. Această primă carte publicată are substanţă, pasaje memorabile despre societatea actuală și o naraţiune efervescentă. Romanului nu-I lipsește dinamismul cinematografic în descrierea hoinărelilor prin oraș al motanului Savelie.

2020-12-27 05:11:35

1

Aroma timpului - Nuria Pradas

Aroma timpului - Nuria Pradas

În lumea parfumurilor, vârful este constituit din mirosurile pe care le percepem imediat ce folosim un parfum, cele care ne atacă simțurile și ne amețesc percepția. Inima este alcătuită din esențele de la care au pornit parfumierii, cele care pot descrie persoana care poartă parfumul. Baza este alcătuită din esențele care rămân după ce vârful și inima și-au pierdut aroma. Baza este cea care ne va însoți pentru câteva ore și cea care ne va rămâne în memorie.

2020-12-27 05:11:35

1

Doamna de la Ritz - Melanie Benjamin

Doamna de la Ritz - Melanie Benjamin

O coperta care te atrage si care vrea sa te introduca in lumea cartii. Povestea este de a dreptul remarcabila, misterioasa si care, cu siguranta, se merita.

2020-12-27 05:11:35

0

Zmeie de hartie - Romain Gary

Zmeie de hartie - Romain Gary

Ludo va intra în mișcarea de rezistență franceză, îi va ajuta cu transmiterea mesajelor în siguranță dintr-o parte în alta, de la un membru la altul fără notițe și fără urme, acoperit fiind de « umbra de nebunie » care planează asupra familiei sale. Între timp, unchiul său, Ambroise Fleury, continuă să construiască zmeie și să le înalțe spre cer, ca un strigăt de speranță, ca o lumină pe cerul atât de întunecat al războiului, până când, acest lucru i se va interzice, iar el va fi deportat.

2020-12-27 05:11:35

0

Memoriile unei gheise - Arthur Golden

Memoriile unei gheise - Arthur Golden

Dupa moartea mamei sale, tatal vinde cele doua fete domnului Tanaka, un afacerist din zona, care le trimite in Kyoto, unul dintre cele mai mari orase din Japonia. Chiyo, fiind mult mai frumoasa decat sora ei ajunge intr-o okiya unde urmeaza sa fie initiata in artele gheiselor iar sora sa, Satsu urmand sa ajunga intr-o alta zona a orasului, dedicata unor altfel de placeri. Arta gheisei devine o viata noua, cu provocari interesante si pe alocuri periculoase.

2020-12-27 05:11:35

0

O femeie iubita - Andrei Makine

O femeie iubita - Andrei Makine

Povestea împărătesei este expusă din perspectiva lui Oleg Erdmann, un rus de origine germană care se află şi el în căutarea originilor pierdute, ”şi când te gândeşti că toate asta ni se întâmplă din pricina micuţei nemţoaice devenite Ecaterna cea Mare” (motiv care revine de mai multe ori în cuprinsul naraţiunii căci este adevărat că Ecaterina cea Mare şi-a încurajat foştii conaţionali să se stabilească în acest imens spaţiu relativ puţin locuit care era Rusia din secolul al XVIII-lea, multi urmand-o cu entuziasm).

2020-12-21 11:14:50

0

Ziua Ajustarii - Chuck Palahniuk

Ziua Ajustarii - Chuck Palahniuk

Palahniuk îşi propune să se joace cu graniţele culturale ce ne separă… Rezultatul este un roman deopotrivă terifiant şi absurd, care seamănă bine cu America zilelor noastre.

2020-12-21 11:14:50

0

Masinarii ca mine - Ian McEwan

Masinarii ca mine - Ian McEwan

Acțiunea este plasată în Londra anilor 80. Margaret Thatcher era prim-ministru al Marii Britanii la acea vreme, dar în scurt timp demisionează, războiul din Insulele Falkland a fost câștigat de argentinieni (nu de britanici, ca-n realitate), John Lennon nu s-a sinucis și nici matematicianul și informaticianul Alan Turing. Ba mai mult, acesta din urmă are un rol important în crearea primilor androizi, oamenii artificiali. Cu ajutorul lui Turing, au fost creați 12 bărbați botezați Adam și 13 Eva.

2020-12-21 11:14:50

0

Laptarul - Anna Burns

Laptarul - Anna Burns

Lăptarul nu este un studiu de epocă tulbure, ci o lectură cu un ton moderat, dar firesc, „compatibil” și cu sufletul, și cu rațiunea cititorului. Fără partizanate, fără insinuări politice, religioase sau militare, fără stridențe de ton, Burns spune o poveste originală, dar bazată pe fapte reale, unică, dar aplicabilă unei întregi generații, directă fără să renunțe la infinitele nuanțe prin care o societate poate fi malefică în ansamblu sau eroică în detaliu.

2020-12-21 10:59:50

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Lui i se datoreaza renovarea si consolidarea bisericii Sfanta Sofia (devenita moscheea Hagia Sofia), construita cu un mileniu inaintea sa, podurile Büyükçekmece langa Istanbul si Mehmed Pasa din Bosnia si proiectarea sistemului de aprovizionare cu apa al Istanbulului. A fost contemporan cu Michelangelo si se pare ca cei doi mari arhitecti ai Renasterii si-au cunoscut unul celalalt lucrarile si poate chiar au corespondat. Albanez sau poate armean la origine, si-a crescut si educat cu grija cei patru ucenici, de fapt discipoli si asistenti ai lui, caci in acea perioada ucenicia se incheia doar la moartea maestrului.

2020-12-21 10:59:50

0

Devorarea cerului - Paolo Giordano

Devorarea cerului - Paolo Giordano

Un roman despre visurile, idealurile si dorintele necontrolate ale adolescentei, despre complexitatea relatiilor dintre tineri si fragilitatea lor, despre iubire si moarte violenta, Devorarea cerului prezinta, in acelasi timp, lumea in care traim, labilitatea credintelor de orice fel si, mai mult decit orice, cautarea incrincenata a unui sens al vietii.

2020-12-21 10:59:50

0

Iti voi da toate acestea - Dolores Redondo

Iti voi da toate acestea - Dolores Redondo

În acea perioadă s-a transformat într-un paranoic care se aștepta să găsească în orice detaliu semnul evident al perfidiei. Obsedat, analiza cele mai mici gesturi pe care Álvaro i le adresa. Dragostea lui nu scăzuse, nici nu crescuse, ceea ce, din punctul lui de vedere, ar fi fost suspect. Adesea, părerile de rău mergeau mână în mână cu o încercare de compensare prin care să se restabilească echilibrul, o încercare de-a înlocui rușinea cu un soi de răsplată. Dar nu a observat așa ceva la soțul lui.

2020-12-21 10:29:50

0

De mine viata si-a tot ras - David Grossman

De mine viata si-a tot ras - David Grossman

L-am citit în ultimele săptămâni pe David Grossman în ordinea inversă a cărților care i-au apărut în limba română la Editura Polirom. Am început cu cea mai recentă apariție, De mine viața și-a tot râs, și am încheiat cu poate cea mai cunoscută carte a sa, dar și prima tradusă la noi, Până la capătul pământului. Du­pă ce am parcurs acest traseu emoțional extrem de puternic, l-am urmărit pe internet în diverse interviuri, ceea ce mi-a permis să-l descopăr și dincolo de scris.

2020-12-21 10:29:50

0

Du-te si pune un strajer - Harper Lee

Du-te si pune un strajer - Harper Lee

M-a surprins foarte mult schimbarea pe care am observat-o în Atticus. E un personaj complet diferit și nu știu cât de mult mi-a plăcut de el în această carte. Am înțeles, totuși, de ce s-a produs această schimbare și mi s-a părut logică. Multe personaje au parte de schimbări majore de caracter și acest aspect face cartea atât de interesantă. Am văzut că multă lume a fost nemulțumită de această schimbare, dar mie mi s-a părut necesară. Până la urmă, anii au trecut și ar fi fost anormal ca personajele să fi fost neschimbate.

2020-12-21 10:29:50

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

Deși firul epic ne este cunoscut din primele capitole, scriitoarea nu se dezminte și ne pregătește pe final o răsturnare de situație, una la care vă spun drept nu mă așteptam.
În concluzie, o carte ce merită citită. O dramă psihologică ce prezintă cruda realitate din societatea musulmană cu personaje cu trăiri intense și complexe, cu o soartă nemiloasă și plină de durere, dornice să se autodepășească, care vor reuși sau nu acest lucru.

2020-12-21 10:29:50

0

Galben de Crome - Aldous Huxley

Galben de Crome - Aldous Huxley

Toți aceștia se bucură de viața calmă și linistită într-un peisaj rural englezesc tipic și își ocupă timpul cu diferite hobby-uri. Domnul Wimbush este pasionat de istoria conacului și de arhitectura sa, doamna Wimbush este interesată de viața de apoi și incearcă în zadar să comunice cu spiritele, Jenny desenează, caricaturizând personajele din jurul ei. Gombauld își petrece timpul într-un studio la o distantă mică de conac și experimentează mai multe stiluri de pictură cu mai mult sau mai puțin succes, și în cele din urmă, Denis se dedică poeziei, dorind să-i fie recunoscut talentul.

2020-12-21 10:14:50

0

Legea copiilor - Ian Mcewan

Legea copiilor - Ian Mcewan

Mult mai simplu, limpede și clasic-uman este însă Legea copiilor, deși problematica este una cât se poate de actuală și de realistă. Personajul central al romanului este Fiona Maye, figură complexă, surprinsă în multiple ipostaze ale existenței sale. Este judecătoare de succes, ocupându-se de cele mai complicate cazuri de drept al familiei ce au ca „miză” copiii. Pe de altă parte, ca femeie trecută de jumătatea vârstei, nu are copii, iar soțul în vârstă de 60 de ani, jumătate petrecuți în această căsnicie, o anunță că vrea să aibă o relație cu o femeie mai tânără, cerându-i chiar permisiunea după ce pledează pentru propria cauză.

2020-12-21 10:14:50

0

Povestea unei familii perfecte - Rosa Ventrella

Povestea unei familii perfecte - Rosa Ventrella

Să nu vă așteptați să găsiți între paginile acestei cărți familia perfectă. Familia De Santis este de parte de noțiunea de familie, darămite de perfecțiune. Și totuși… exista tandrețe între pereții micuței case. Exista dragoste și exista sprijin. Parcă mă contrazic singură, nu? Dar exact asta am simțit. Un contrast puternic între fiecare clipă petrecută alături de ei. Treceam de la o stare la alta în doar câteva minute, înfruntam alături de Maria fiecare lovitură și fiecare situație tensionată. Dar tot acolo regăseam și vindecarea. Mă simțeam parte din poveste, aproape că puteam să trag un scaun și să mă așez la masă lângă ei. Deși am trăit în timpul acesti lecturi într-o acută stare de nedreptate, m-am bucurat de fiecare moment petrecut pe străzile cartierului.

2020-12-21 10:14:50

0

Legaturi de sange - Michel Bussi

Legaturi de sange - Michel Bussi

Ca în orice poveste, există și o concluzie – raportarea la distincția bine-rău nu trebuie realizată doar din punct de vedere personal -, mesajul, elaborios expus și argumentat, nu are caracter moralizator, Ioana nefiind expusă criticilor sau prejudecăților

2020-12-21 09:59:50

0

... Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

... Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

M-am bucurat totuși că dezgustul meu a fost alinat de bunătatea lui Atticus, personaj pe care l-am adorat! Am iubit modul în care și-a educat copiii, în ciuda faptului că el avea o oarecare impresie că nu le oferă o educație potrivită, fiind singurul părinte, am adorat candoarea lui și i-am apreciat bunătatea și calmitatea. Mi l-am imaginat ca fiind un bătrânel înțelept, care găsește echilibrul în orice situație și care nu se lasă învins de părerile celor din jur, căci are caracterul clădit pe niște principii morale puternice.

2020-12-21 09:59:50

0

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Griet, o slujnică tânără cu un simţ artistic nativ aflată în slujba marelui pictor descoperă diferite modalităţi de a-l ajuta în crearea picturilor desăvârşite. O măsurare exactă a obiectelor din imagini, procurarea materialelor şi prepararea nuanţelor potrivite, îmbunătăţirea cadrelor…şi chiar, oferirea ca model. Într-un final, cum era de aşteptat, inima sa unui bărbat indisponibil.

2020-12-21 09:59:50

0

Durere - Zeruya Shalev

Durere - Zeruya Shalev

În „Durere”, personajul său principal se numeşte Iris. Într-o perioadă în care rănile fizice suferite par să se trezească la viaţă, Iris trece şi printr-un soi de examinare a propriei vieţi, a greşelilor comise în relaţia cu copiii şi cu soţul său – unul prezent, dar distant, suspectat că ar avea o relaţie extraconjugală. Declicul în această autoevaluare se petrece când, la un control medical, Iris îl zăreşte pe cel care a reprezentat prima ei mare dragoste. Este un moment care poate fi privit ca o cotitură, asemenea zilei în care, ducându-şi copiii la şcoală şi plecând de acolo singură, în maşină, Iris este lovită de suflul ucigaş al exploziei.

2020-12-21 09:59:50

0

Recunostinta - Delphine de Vigan

Recunostinta - Delphine de Vigan

Cu o luciditate desăvârșită, Oliver Sacks, aduce recunoștină momentelor pe care le-a trăit și oamenilor pe care i-a întâlnit, dar și bătrâneții care s-a dovedit a fi o vreme de tihnă și liniște.

2020-12-21 09:59:50

0

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Elif Shafak vorbește în cartea aceasta espre temeri, despre mustrări de conștiință, despre confuzie, despre oamenii care nu-și găsesc locul în lume, care nu-și pot defini raportul cu divinitatea, incapabili să-și depășească condiția și să demonstreze ceea ce pot cu adevărat… dar și despre iubirea interzisă de rigorile sociale, ce nu poate fi înfrânată atât de ușor… despre acceptare și despre acceptarea diversității într-o lume a contrastelor frapante.

2020-12-21 09:59:50

0

Manasteinn. Baiatul care n-a existat niciodata - Sjon

Manasteinn. Baiatul care n-a existat niciodata - Sjon

Manasteinn. Băiatul care n-a existat niciodată are un farmec straniu și abraziv. Este un roman al devenirii aflat la confluenţa dintre sublim, carnal, decadenţă și angoasă urbană colectivă. Romanul mai poate fi considerat și un omagiu adus filmului de artă. Sjon amintește de rolul decisiv avut de cinematografie în schimbarea mentalităţilor împotmolite în conversatorismul sufocant. Revoluţia provocată de cinema a fost vizibilă mai ales în explorarea psihicului uman.

2020-12-21 09:59:50

0

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

In Cearta cu filozofia, Gabriel Liiceanu face o pledoarie pentru fragment, în „contra” sistemului în filozofie, citându-l pe Friedrich Schlegel, care afirma în Philosophische lehrjahre că „Formele filozofiei moderne sunt în întregime individuale – scrisori, autobiografii, romane, fragmente”. Gabriel Liiceanu vine în sprijinul acestei teorii afirmând, la un moment dat, în acest incitant și complex eseu numit „Sistem și fragment”, că „orice Operă este un imens Fragmentarium”. Mi se va scuza scoaterea din context (afirmația este anterioară citatului din Schlegel și face parte dintr-un raționament mai larg), însă concluzia vine, cu siguranță, în siajul celor afirmate de filozoful german.

2020-12-19 04:00:31

0

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

In atmosfera de după război, la Londra, lucrurile sunt neclare, viața fiind un amestec de infracțiuni și lucruri subversive. Părinții își iubesc copiii și continuă să îi iubească și atunci când, din motive greu de înțeles, îi părăsesc. La rândul lor, copiii suferă de dorul părinților și speră ca viața lor să revină la normal. O despărțire care ar fi trebuit să fie temporară devine definitivă.

2020-12-19 04:00:01

0

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Cea care se întoarce îţi provoacă o dublă încântare. Vei avea șansa de a descoperi o nouă scriitoare italiană al cărei stil provoacă depedenţă. De asemenea, îţi va oferi acea bucurie de a găsi un roman care să te ţină cu sufletul la gură datorită unui secret a cărui dezvăluire este amânată până în ultimele pagini.

2020-12-19 04:00:01

0

Armura strapunsa - Anna Gavalda

Armura strapunsa - Anna Gavalda

Aceasta carte ne ajuta sa trecem peste ranile trecutului si sa acceptam ceea ce s a intamplat, astfel, aducandu ne pace interioara. Consider ca este o carte care macar o data n viata merita citita.

2020-12-19 04:00:01

0

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Sunt puține cărțile care reușesc într-adevăr să mă lase fără cuvinte, „Labirintul spiritelor” este una dintre ele. A fost o lectură maraton de aproape nouă sute de pagini, în timpul căreia am trecut prin toate sentimentele și emoțiile posibile : de la râs la plâns, de la frustrare la milă, de la nerăbdare la tristețe. Nu știu ce și cum să vă povestesc mai întâi despre acest ultim roman din tetralogia „Cimitirul cărților uitate”, l-am finalizat aseară cu regret, aș fi vrut să mai continuie. Am închis volumul cu convingerea clară că nu va fi ultimul roman scris de Zafon pe care-l citesc. Pur și simplu, autorul m-a cucerit.

2020-12-19 04:00:01

0

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Structurat în 85 de capitole scurte, care compun câteva portrete fragmentate prin folosirea tehnicii contrapunctului, volumul îşi propune să reconstituie un univers în care jocul destinului pare să fie ocrotit de patru arhangheli: Rafael, Mihail şi Gavriil şi Uriel, fiecare urmărind parcă îndeaproape traiectoria vieţii personajelor.

2020-12-19 04:00:01

0

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Aparent, romanul „Poartă-ți plugul peste oasele morților” nu este mai mult decât un policier în care aliajul dintre viața tihnită, aproape patriarhală, din Klodzko – o localitate aflată la granița dintre Polonia și Cehia – și misterul unor întâmplări neobișnuite, o serie de presupuse crime care au loc în condiții ciudate, aproape împinge cititorul să creadă că are de-a face cu o farsă tragicomică, cam în genul romanelor Agathei Christie, în care inteligentul detectiv Hercule Poirot demonstrează că logica îmbinată cu probele indubitabile alungă, în general, orice urmă de stranietate atunci când vine vorba de un asasinat.

2020-12-19 04:00:01

0

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Titlul se referă la o familie iraniană despărțită care a fost nevoită să se împartă în două: unii au rămas acasă, au îndurat lipsuri datorită revoluției islamice, iar alții au pornit spre alte țări cu gândul la viitor. Dialogurile de la începutul cărții lasă de multe ori impresia de banal, dar mai târziu ies la iveală adevăruri dureroase pentru membrii familiei. Au loc dispute, replici acide, conflicte și foarte mult dialog. Mama este capul familiei și cred că a fost personajul preferat. Deși vede că între copiii săi se nasc conflicte, încearcă să îi apropie și suferă foarte mult când aceștia sunt supărați sau se ceartă.

2020-12-19 04:00:01

0

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Povestea începe în iarna anului 1957 înainte de Crăciun. Îl regăsim pe Daniel Sempere, căsătorit cu Beatriz, pe Fermin, pe batrinul Sempere. Anticariatul nu merge foarte bine, clienţii sunt puţini. Un personaj ciudat, șchiop și olog, cu o aură întunecată, parcă venit din altă lume, îi trece pragul și vrea să cumpere cel mai valoros volum pe care-l găsește în anticariat, „Contele de Monte Cristo”. Mai mult decât atât, scrie o dedicație ciudată, dăruindu-i apoi cartea lui Fermin.

2020-12-19 04:00:01

0

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul îngerului cuprinde povestea neobișnuită și teribil de nefericită a lui David Martín, un tânăr scriitor din Barcelona începutului de secol 20, al cărui destin a fost schimbat de literatură - și, mai ales, de Marile speranțe ale lui Dickens. Zafón urmărește parcursul lui David, de la copilăria petrecută în mizerie alături de un tată analfabet și violent, la cărțile citite pe ascuns, procurate de la anticarul Sempere, la prima slujbă în redacția unui ziar, unde începe să scrie cele dintâi povestiri noir, la prietenia cu bogatul Pedro Vidal și dragostea neîmplinită pentru Cristina.

2020-12-19 03:46:03

0

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

“Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafon este primul volum din tetralogia devenită o senzaţie literară la nivel mondial – aprecierile la adresa ei sunt aproape unanime şi sunt însoţite de aplauze, ţipete şi lacrimi, în timp ce printre cei care o detestă, foarte puţini, sunt unii în stare să-i dea foc, atât de pătimaşe sunt reacţiile pe care le provoacă.

2020-12-19 03:46:03

1

Musashi Vol.1: Roata norocului - Eiji Yoshikawa

Musashi Vol.1: Roata norocului - Eiji Yoshikawa

În mod firesc Era Meiji a reprezentat o perioadă de confuzie socială în care adevăratele valori erau puse sub semnul întrebării. Oamenii erau derutați din cauza culturii occidentale, atât de diferită de a lor, care-i invada, încât nimeni nu mai știa ce și cum e drept sau cum trebuie făcut. În acest context, Eiji Yoshikawa a început să scrie romane istorice ce aveau în prim-plan evenimente cheie ale istoriei Japoniei, rolul lor fiind acela de a reda japonezilor identitatea națională pe care păreau s-o piardă datorită fascinației occidentale.

2020-12-19 03:46:03

0

Matei Brunul - Lucian Dan Teodorovici

Matei Brunul - Lucian Dan Teodorovici

O carte plina de actiune de care nu te plictisesti. Anul este 1959, una dintre cele mai negre perioade ale regimului comunist al României. Prizonierul politic Bruno Matei, un păpușar de origine italiană, a fost eliberat din închisoare un om rupt, care suferea de amnezie.

2020-12-19 03:46:03

0

Scandalul - Shusaku Endo

Scandalul - Shusaku Endo

Anul trecut am câștigat 10 titluri la alegere la un concurs organizat de Art, iar Scandalul a fost una dintre alegerile mele. De m-aș descurca atât de bine și în viață, când iau o hotărâre! Pe de-o parte, aș vrea să păstrez romanul acesta doar pentru mine pentru că mă simt atât de legată de poveste încât simt că aș dezvălui ceva din intimitate dacă aș vorbi despre ea. Dar imediat îmi amintesc una dintre lecțiile pe care mi le-a oferit Backman aici: o voce poate face o diferență, chiar dacă este gălăgie. Și-apoi îmi vine să vorbesc întruna despre cartea asta pentru că este cea mai bună citită în 2018 și printre cele mai bune din viața mea de cititoare.

2020-12-19 03:46:03

0

Capitanul Conan - Roger Vercel

Capitanul Conan - Roger Vercel

Căpitanul Conan este un provincial obsedat de teama în faţa lipsei de acţiune. Pentru el, este preferabil să se afunde în mizeria tranşeelor decât să nu facă nimic la el acasă. Acest maniac al carnagiului stârneşte în cititor tot felul de sentimente, de la groază la un soi de admiraţie sinistră, marcată de fiori reci. Echipa pe care o conduce împrăştie groaza în jur. Soldaţii regimentului 50 infanterie află de armistiţiul din 11 noiembrie după zece zile. Dar nu contează; oricum nu se vor întoarce în Franţa, pentru că sunt transportaţi de colo-colo într-o confuzie care macină locuri ca Bucureşti şi Sofia, aşteptând o demobilizare care nu mai vine. Frustrarea creşte, disciplina scade…

2020-12-19 03:31:03

0

Ravelstein - Saul Bellow

Ravelstein - Saul Bellow

"Nu poţi renunţa cu uşurinţă la un om ca Ravelstein, nu-l poţi ceda morţii."
Romanul unei prietenii stranii (dar oare există regulamente pentru prietenie?), Ravelstein este, în acelaşi timp, o carte-omagiu şi un necrolog bizar de comic, lipsit de gravitate şi regret. Mai mult, este cartea unui singur personaj, o celebritate intelectuală nonconformistă, profesor arogant, invaziv şi risipitor. Saul Bellow nu ascunde faptul că sub pielea textuală a lui Abe Ravelstein se ascunde prietenul său, Allan Bloom, care l-a rugat să scrie, să îl scrie.

2020-12-19 03:31:03

0

Iubire de proba - Alex Light

Iubire de proba - Alex Light

Cartea prezinta o poveste clasica dar draguta. Mi a placut povestea si cum fata si-a iesit din zona de confort dar acest lucru a dus-o la ceva frumos. Cum si a infruntat tatal dupa atatia ani si si a gasit pacea interioara, acest lucru emotionandu-ma. O carte care te umple de bucurie si o recomand. Insa, ii ofer 4 stelute deoarece imi doream mai mult. Sa insiste mai mult pe punctul culminat. Se merita. Se citeste repede. Am terminat o in doua zile.

2020-12-19 02:00:01

0

Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - Marta Petreu

Acasa, pe Cimpia Armaghedonului - Marta Petreu

Tulai, Doamne, mare talent de povestitoare dovedește Marta Petreu în primul și (deocamdată) singurul ei roman Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, publicat în anul 2011. În ciuda titlului cu evidente conotații apocaliptice și biblice, care, trecut prin filtrul unui cititor modern, ar putea crea așteptările unui volum science-fiction, avem de fapt de-a face cu saga unei familii rurale din câmpia Transilvaniei.

2020-12-19 12:15:58

0

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

În această Călătorie a oamenilor Cărții, distanța este percepută subiectiv, măsurându-se, mai curând, în nerăbdarea cu care aștepți să ajungi la destinație. Marchizul plecat în căutarea Cărții pierdute trăiește în avans fiecare etapă ce trebuie parcursă, având o perfectă reprezentare mentală a traseului. El călătorește deja înainte de a fi pornit la drum. Dar fiecare călător are măsura lui, în funcție de temperament și de structura sa interioară. Timpul destinat călătoriei poate să aibă, de aceea, porțiuni mai line sau mai febrile, secvențe destinate lumii profane și momente greu de depășit.

2020-12-19 12:00:01

0

Pisica si soarecele - Gunter Grass

Pisica si soarecele - Gunter Grass

„Pisica și șoarecele” e povestea spusã de un fost coleg şi unicul prieten dacã se poate spune cã eroul naraţiunii a avut vreun prieten (cum se descrie însuşi naratorul Pilenz) a lui Joachim Mahlke care mai târziu ajunge sã fie numit „marele Mahlke“. Firele naraţiunii sunt tare încâlcite şi cititorul se gãseşte antrenat într-un joc de-a baba oarba în care este forţat sã dibuie iţele acţiunii şi sã le recombine mental permanent într-un mod în care ţesãtura rezultantã sã susţinã, chiar dacã doar episodic, greutatea raţiunii. Deşi sunt pe deplin conştientã cã tocmai aceastã naturã complexã a naraţiunii e deosebit de importantã în economia cãrţii, redau pe scurt acţiunea încercând pe cât posibil de dragul conciziei (şi ea relativã) sã evit meandrele textului original.

2020-12-19 12:00:01

0

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Ultima carte publicată de Andrei Makine, La vie d’un homme inconnu a apărut la prestigioasa editură Seuil anul trecut, fiind recent tradusă de Editura Polirom. În romanul Viaţa unui barbat necunoscut Andrei Makine întreprinde o nouă incursiune în istoria Rusiei si poporului rus (de care este în continuare strâns legat) din secolul trecut, folodindu-se de două personaje diferite care se întâlnesc din întâmplare, personaje care îi oferă scriitorului posibilitatea de a trage mai multe cartuşe în câteva direcţii bine definite: 1. drama umană şi schimbarea produsă în fiinţa umană de război. 2. globalizarea şi Rusia contemporană 3. destinul unui exilat.

2020-12-19 11:45:58

0

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Martha Bibescu e o scriitoare care mă tot intrigă de câteva luni. Așa încât, ca o pură intuiție, Catherine-Paris, roman având ca protagonistă pe cea care îi dă și titlul, a fost o lectură numai bună pentru această perioadă a anului.

2020-12-19 11:45:58

0

Coaja de nuca - Ian McEwan

Coaja de nuca - Ian McEwan

Dacă ați citit deja Coajă de nucă, poate veți spune că exagerez - poate mă veți contrazice, zicând că nu e nici despre decăderea umanului din oameni, nicidecum o decădere dusă la extrem, că nu e despre mizerie spirituală și nici despre distrugere; veți spune, poate, că e doar despre circumstanțe și întâmplări ale vieții care o compun pe aceasta, controlate de hazard și de șansă. Bieți absurdiști și existențialiști din breasla cărora am făcut și eu parte! Este, într-adevăr, o poveste care cuprinde evenimente care au ajuns să țină de domeniul obișnuitului în zilele noastre. Oameni care se iubesc și apoi se urăsc am mai văzut, crime vor fi mereu pe prima pagină a ziarelor, inconștiența domnește oricum. Așa e, doar întâmplări banale, nimic spectaculos, nimic care să ne oripileze. Ne-am obișnuit. Its just dirt. Its everywhere, so you ll get used of it.

2020-12-17 05:00:01

0

Masenka - Vladimir Nabokov

Masenka - Vladimir Nabokov

Sincer vă spun că Nabukov m-a surprins cu cartea lui, am văzut o altă imagine a scriitorului american de origine rusă. Nu l-am citit pe acelaşi scriitor obsedat de o iubire pură pentru nimfete sau pe cel care alerga să îşi îndeplinească un ideal raportat la obsesii, ci am văzut un scriitor matur ce a creat o lume a personajelor fără ideal, ce îşi târăsc trupurile imigrante, adunate într-o cocioabă din care arcurile patului săreau, liftul se bloca la fiecare încercare de închidere a uşilor, duşurile ofereau numai apă rece şi vieţile se desfăşurau fără vreo noimă.

2020-12-17 05:00:01

0

Fii si indragostiti - D.H. Lawrence

Fii si indragostiti - D.H. Lawrence

Nu sunt la prima carte citită de la D.H. Lawrence, dar „Fii și îndrăgostiți” mi-a plăcut cel mai mult alături de cartea “Amantul doamnei Chatterley”. Nu mi-a plăcut neapărat subiectul sau drama familiei Morel. Mi-au plăcut mult însă scriitura și felul în care au fost conturate personajele. Dar și trăirile intense ale acestora, redate atât de bine de autor.

2020-12-17 05:00:01

0

Raiul gainilor - Dan Lungu

Raiul gainilor - Dan Lungu

În primul rând, dialogurile dintre aceste personaje sunt extrem de amuzante, suculente, fiind în același timp sincere, pentru că ilustrează modelele comportamentale ale societății românești. O recomand!

2020-12-17 05:00:01

0

O iubeam - Anna Gavalda

O iubeam - Anna Gavalda

„O iubeam” de Anna Gavalda este o carte pe care o recomand cu încredere tuturor celor cărora le place lectura plină de gust, cea suculentă, adevărată, fără mască, dureroasă, dar frumoasă. O carte pe care o recomand tuturor celor care se complac în suferință, dezamăgiri, trădări și lacrimi și regrete. Adică, tuturor. De Anna Gavalda voi căuta orice altă carte. M-a îmbolnăvit. Se pare, irecuperabil.

2020-12-17 04:54:09

0

Salcia oarba, fata adormita - Haruki Murakami

Salcia oarba, fata adormita - Haruki Murakami

Între anxiolitic și recrudescență Haruki Murakami își zugrăvește personajele în culori alternante, într-un joc al genezei în care se ajută de misterul dar și de naivitatea anumitor jocuri de puzzle, alipind și amputând anumite trăiri prin stringentul apel la culorile trăiri ale unui altfel de existențialism, din nefericire mult prea trist, dar care se regăsește în cotidianul oamenilor simpli sau complexi.

2020-12-17 03:23:56

0

Dezordinea preventiva - Matei Visniec

Dezordinea preventiva - Matei Visniec

Cartea, care, treptat, are din ce în ce mai multe planuri, începe să te surprindă la un moment dat. Pe lângă toate lucrurile ştiute şi bănuite din presă, prezentate de personajul principal, un tânăr jurnalist român din Paris, de la RFI, apare şi povestea extrem de intimă şi personală a acestui individ. Apar câteva documente interne din presă, care ne prezintă scenarii privind evoluţiile viitoare ale lumii jurnalistice, o corespondență de pe un front de război ignorat de toată lumea, unde a fost uitat chiar şi motivul iniţial al conflictului – cele două tabere se confruntă doar când presa este prezentă. Însă toate aceste planuri, extrem de reale, extrem de imaginabile încep să nu mai fie importante în momentul în care în biroul tânărului jurnalist începe să apară regulat un şobolan politicos, decent şi foarte respectuos.

2020-12-17 03:23:56

0

Copilul furat - Ian McEwan

Copilul furat - Ian McEwan

Micuţul Henry este răpit de o bandă de hoţi şi este silit să trăiască ani de zile într-o peşteră adâncă şi întunecoasă. Când găseşte din întâmplare o crăpătură în perete, el iese la suprafaţă unde se minunează de strălucirea soarelui şi de splendoarea cerului albastru. Datorită prieteniei lui cu un pastor, el învaţă despre minunea unei mici seminţe şi expresia dragostei pe care aceasta o reprezintă. Această operă inovatoare te va ajuta să-ţi reîmprospătezi admiraţia pentru minunile naturii pe care adesea le trecem cu vederea.

2020-12-17 03:23:56

0

Azaleea Rosie - Anchee Min

Azaleea Rosie - Anchee Min

Sub această deviză, de-a lungul timpului, s-au clădit lumi noi, regate şi imperii… Lumi noi cu minţi amorţite. Cadavre umblătoare. Lumi formate din mase de oameni care şi-au dorit o schimbare adulmecând o idee sau un vis, dar care au sfârşit sub aripile învăluitoare, înşelătoare şi sufocante ale unor tirani.

2020-12-17 03:23:56

0

Turnul de abanos - John Fowles

Turnul de abanos - John Fowles

Carte citita in vacanta, cu mintea libera de stress, pe malul marii sau pe marginea piscinei. Sunt 5 nuvele, foarte diferite intre ele. Toate (cu o exceptie, poate) reprezentative pentru Fowles.
Turnul de abanos – un fel de Magicianul pe scurt. Un artist batran si retras, care traieste intr-un menage a trois ciudat construit. Un adulter neintamplat, multa incordare.

2020-12-17 03:23:56

0

Periplul lui Baldassare - Amin Maalouf

Periplul lui Baldassare - Amin Maalouf

Călătoria iniţiatică pe care o consemnează Embriaco Baldassare, negustorul de rarităţi din Gibelet, răsuceşte trei odgoane ale planurilor povestirii într-un singur jurnal: călătoria în sine, de la Gibelet – străvechiul oraş Byblos denumit astfel în timpul cruciadelor – la Londra, fascinaţia crescândă a semnelor mistice exercitate asupra unui spirit cartezian de negustor respectat şi neintenţionata descoperire de sine la capătul unui drum epuizant.

2020-12-17 03:23:56

0

O vara de rascruce - Truman Capote

O vara de rascruce - Truman Capote

De-a lungul romanului, am empatizat cu Grady, trecând atât prin stările și frământările ei, cât și prin stările băiatului care pare apăsat de situația familială fiind prins într-o logodnă impusă.
În cele din urmă, relația lor, ascunsă de ochii lumii, este una complicată deoarece nu poate evolua așa cum și-ar dori protagoniștii, devenind o povară.

2020-12-17 03:23:56

0

Gradina de ciment - Ian McEwan

Gradina de ciment - Ian McEwan

Primele fraze ne introduc direct în subiect, prefigurând stranietatea poveștii relatate de Jack, fiul cel mare al unei familii cu patru copii; la început, avem impresia că el ne va vorbi despre moartea tatălui și nu intuim întâmplările ciudate și răscolitoare care vor urma. Dacă nu vreți să știți mare lucru despre carte înainte de a o citi (și chiar e păcat să stricați lanțul de surprize care vă așteaptă cu dezvăluiri premature), atunci vă sfătuiesc să evitați prezentarea de pe copertă, care destăinuie cam multe despre subiect.

2020-12-17 03:08:56

0

Lebada cu doua intrari - Nora Iuga

Lebada cu doua intrari - Nora Iuga

Cititorul cărții trebuie să se pregătească pentru a experimenta un nivel superior al textului, și anume cel psihologic, cognitiv. De la trivialitatea redată prin cotidian la multitudinea de trimiteri către filozofii germani, textul curge într-un mod neobișnuit și chiar excentric. Mai mult, orice covenție umană este eliminată, lăsând libertate absolută jocului de semnificații. Dacă avem în vedere deixisul ca modalitate de construcție textuală, atât locul și timpul sunt elemente dinamice în text, care se schimbă de la o pagină la alta, cât și personajele care apar sunt multe, active și efemere.

2020-12-17 03:08:56

0

Vila de pe colina - W. Somerset Maugham

Vila de pe colina - W. Somerset Maugham

Maugham e capabil să vadă, sub urmele lacrimilor de pe un obraz, fardul țipător. În Vila de pe colină, eroina principală este o văduvă care deși și-a iubit fostul soț (un cartofor și un bețiv), nu mai este capabilă să se îndrăgostească cu adevărat. Povestea nici nu mai stă în putința iubirii: vedem cum între bogați și săraci crește o prăpastie în care cei mai săraci își frâng gâtul. Vedem tarele unei societăți compromise sub gheara de foc a războiului.

2020-12-17 03:08:56

0

Tihna - Attila Bartis

Tihna - Attila Bartis

Sunt straturi peste straturi de întâmplări, gânduri și observații, o rețea densă și alambicată în care se aud ecourile unor obsedante Cândvii și Undeaifost, și în care este foarte ușor să te dezorientezi și să rătăcești drumul. Pe măsură ce te adâncești în lectură, parcă ai coborî într-un puț secat, unde se face din ce în ce mai întuneric și mai frig, iar când atingi în sfârșit fundul, descoperi că te afunzi într-un mâl fetid, în care dospesc toate slăbiciunile și patimile omenești. Deși este teribil de incomodă și de îndrăzneață (iar pe alocuri și indecentă), cartea lui Bartis este foarte umană, chiar dacă nu este un etalon al omenirii

2020-12-17 03:08:56

0

Omida - John Fowles

Omida - John Fowles

Cartea nu e proastă, e chiar bună, o delectare la citit, dar încerând să reproducă toate elementele pentru care este conoscut și apreciat, nu a reușit decât să îmi amintească de celelalte texte ale sale. Până la întâlnirea dintre Fanny (persoanajul feminin, eliberat, artistic și spiritual) și Ayscough (persoanjul masculin, îngrădit și pragmatic, supus clasei nobiliare) este clar că nicio variantă a prea scurtei călătorii nu este cea adevărată, iar atunci suntem forțați să alegem între două ipoteze diferite, dar foarte concrete

2020-12-17 03:00:01

0

O viata mai buna - Anna Gavalda

O viata mai buna - Anna Gavalda

O viata mai buna de Anna Gavalda e fara indoiala o carte de vacanta care te destinde, dar care te emotioneaza in acelasi timp si te face sa te gandesti la lucrurile care conteaza cu adevarat in viata. Si chiar daca nu am citit-o in vacanta, pe o plaja scaldata de soare, ci in timp ce David dormea, as reciti-o tocmai pentru senzatia de bine pe care mi-a oferit-o.

2020-12-17 03:00:01

0

Vizita batranei doamne - Friedrich Durrenmatt

Vizita batranei doamne - Friedrich Durrenmatt

Într-un mic oraș, numit Güllen, tânăra Klara Wäscher a fost lăsată gravidă de Alfred Ill. El neagă paternitatea copilului și Klara, disprețuită, dezonorată, lipsită de apărare, este nevoita să fugă din localitate. Prin numeroase căsătorii cu bărbați bogați reușește să scape de sărăcie. După 40 de ani se întoarce în orașul natal. Este una dintre cele mai bogate femei din lume.

2020-12-15 03:55:53

0

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Întregul proces al scriiturii și al inventării intrigii se desfășoară sub ochii cititorului, care are acum acces și la un curs despre cum se scrie un roman. Narațiunea începe, din acest moment, să fie un continuu joc al planurilor temporale, personajele circulând fără probleme între contemporaneitate și 1147. Raimundo Silva simte nevoia identificării cu unul dintre participanții la asedierea Lisabonei pentru a putea scrie, la fel cum își găsește curajul de a-i mărturisi Mariei Sara sentimentele sale doar după ce inventează, și în romanul pe care-l scrie, o poveste de dragoste.

2020-12-15 03:40:53

0

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 este o carte ermetică, dificilă, aproape exclusivistă prin ștacheta pe care o ridică față de înțelegerea cititorului de rând. La început nu am înțeles nimic. A trebuit să citesc primul capitol de două ori pentru a mă acorda pe aceeași frecvență cu a lui Pynchon. Dacă o citeam acum un an sau doi, poate dădeam cu ea de pereți. Acum am ceva mai multă răbdare, iar pentru cartea asta, așa mică și inofensivă cum pare ea la prima vedere, e nevoie de multă răbdare și de o minte limpede, capabilă să gândească în mai multe direcții. Dar uneori nici asta nu este de ajuns, pentru că romanul sfidează logica prin absurditatea lui și prin frazele întortocheate, saturate de simboluri și idei.

2020-12-15 03:40:53

0

O calatorie in India - E.M. Forster

O calatorie in India - E.M. Forster

Societatea indiană a acelor vremuri era împărțită în mai multe categorii având la bază religia și naționalitatea. Astfel, India era locuită de anglo-indieni ( la origine britanici) și indieni nativi. Aceștia din urmă erau la rândul lor împărțiți în două: hinduși și musulmani. Ce aveau aceste 3 categorii de oameni în comun? Se disprețuiau reciproc. Romanul este o prezentare amplă a acelor vremuri de la ierarhia socială la obiceiurile mărunte specifice fiecărui tip de locuitor.

2020-12-15 03:40:53

0

Taras Bulba - N.V. Gogol

Taras Bulba - N.V. Gogol

Monografie romanţată a cazacilor de pe valea Nistrului, "Taras Bulba" descrie, bazându-se pe principii romantice autentice, ultimii ani din viaţa personajului eponim, tată a doi fii, instruiţi "căzăceşte", unul decapitat de propriu tată pentru deviaţionism religios, iar celălalt executat în piaţă publică pentru fanatism religios (antiteză romantică).
Orientarea spre istoria naţională este o altă trăsătură a operei: cazacii din actuală Ucraină s-au opus vehement expansiunii catolicismului în Orient, iar opera lui Gogol este bazată pe cronici.

2020-12-15 03:40:53

0

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Povestea motanului e cea care dă valoare ansamblului şi cred că, dacă ar fi fost publicată separat de cealaltă naraţiune, nu am fi avut prea multe de pierdut. Motanul e sfătos şi se întinde la vorbă, mai mult filosofând decât povestind diferite evenimente. Iată câteva mostre de înţelepciune pisicească

2020-12-15 03:40:53

0

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Am ajuns să citesc Provizorat din pură întâmplare; am vrut să împrumut Dimineaţă pierdută şi mi-a fost adus, în schimb, acest volum. Nu am regretat nicio clipă, deşi am amânat să-l citesc cât de mult am putut, cu proverbiala mea reticenţă pentru literatura românească (reticenţă care, încet-încet, începe să se dizolve).

2020-12-15 03:40:53

0

Al 27-lea oras - Jonathan Franzen

Al 27-lea oras - Jonathan Franzen

Al 27‑lea oras reprezinta romanul de debut al lui Jonathan Franzen, autorul bestsellerului Corectii (Polirom, 2004).
Un roman de debut neobisnuit de puternic, ambitios si bine realizat. Cu o luciditate adeseori impregnata de cinism, Franzen descrie, intr‑o maniera care imbina realismul si fantezia, evolutia – sau, mai degraba, involutia – orasului sau natal, St. Louis, devenit miza unor jocuri de putere pe cit de complexe, pe atit de periculoase.

2020-12-15 03:25:53

0

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

După ce am descoperit-o pe Hiromi Kawakami mai bine în cărțile Cele zece iubiri ale lui Nishino și Vreme ciudată la Tokio, am dorit să pătrund și în universul pe care autoarea l-a creat în Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano.
Ce carte straniu de simplă! Așa cum m-au obișnuit autorii japonezi, și de această dată am avut parte de un limbaj simplu, de o poveste firească, dar plină de sentimente jucăușe și caracteristice japonezilor.

2020-12-15 03:25:53

0

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Într-adevăr, în Circul nostru vă prezintă: personajele sunt ca nişte actori de circ. Sau, cel puţin, decupaţi din paradigme diferite. Jumătate ciudaţi, jumătate clişee.

2020-12-15 03:25:53

0

Platforma - Michel Houellebecq

Platforma - Michel Houellebecq

Cartea, este o amplă critică a societăţii contemporane, totuşi, atât de liberală şi prosperă cum nu a mai fost niciodată. Sediul tur-operatorului turistic este plasat strategic de autor în Every, Essonne, un loc care pe vremuri era liniştit, mărginaş, în relativa apropiere a Parisului, dar care devenise în ficţiunea lui un oraş a violenţei

2020-12-15 03:25:53

0

Amantii din Bizant - Mika Waltari

Amantii din Bizant - Mika Waltari

In toata aceasta agitatie, apar si protagonistii nostri, Ioannis Anghelos, un catolic venit sa lupte, si una din cele mai ravnite domnisoare din Bizant. Dragostea lor este imposibila, dar in timpul razboaielor valorile se restoarna si multe lucruri devin posibile.
Nu stiu sa zic daca mi a placut acest roman pentru ca este istoric sau pentru ca este o poveste de dragoste. Sau poate mi a placut pentru foarte desele momente filozofice si cu tenta ezoterica. Nu stiu de ce. Dar l-am iubit. L-as face cadou la toata lumea.

2020-12-15 03:25:53

0

Toba de tinichea - Gunter Grass

Toba de tinichea - Gunter Grass

Toba de tinichea este o autobiografie a lui Oskar Matzerath, un copil care cade pe scări la vârsta de trei ani și nu mai crește. Cel puțin până pe la 20 de ani. Povestea lui Oskar cuprinde lucruri revoltătoare din toate punctele de vedere: găsim blasfemie, nihilism, pornografie etc. Autorul nu s-a sustras de la nimic ce ar putea deranja sau de a fi considerat ofensator. Sunt sigură că și azi (cartea a apărut în 1959) mulți oameni ar fi revoltați de ceea ce ar citi în carte, de aceea nu cred că este recomandată pentru oricine.

2020-12-15 03:25:53

0

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecătoare este un roman care curge, așteptând să fie descusut. Cititorul nu poate trece grăbit prin paginile lui. Narațiunea este la persoana I, prin intermediul personajului principal, deși Ishiguro folosește o tehnică intrigantă, oferindu-le cititorilor un narator compromis, nesiguranța plutind permanent asupra veridicității celor povestite. Cu toate acestea, romanul își conduce cititorii spre meditație prin temele pe care le impune. O temă este conflictul dintre generații, amplificat de drama războiului. Apoi, autorul evidențiază relațiile de familie și nevoia de a te împăca cu trecutul, cu ceea ce a rămas în urmă.

2020-12-15 03:25:53

0

Despre ce vorbim cind vorbim despre iubire - Raymond Carver

Despre ce vorbim cind vorbim despre iubire - Raymond Carver

Toate povestirile lui Carver sunt simple. Minimaliste. Nu se folosesc cuvinte în plus. Nu există lamentări. Doar scurte mișcări abile de bisturiu care tranșează categoric situația. Personajele sale sunt victime ale propriului modus vivendi și ale decorului care le îndeamnă la a fi tragice. Consumul excesiv de alcool face parte din filosofia lor de viață. Realitatea este undeva la mijloc, suficient de neclară cât să justifice orice reacție imediată și impulsivă. Personajele lui Carver trăiesc clipa hedonist, vulgar, primitiv, fără justificări morale.

2020-12-15 03:25:53

0

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb arată altceva faţă de anecdotele sugerate mai sus: cum se dezvoltă un copil în situaţii opresive, injuste, ilogice, avînd modele care se contrazic, şi mai ales în lipsa modelului patern. Tatăl lui Dzsata (sugestiv şi faptul că personajele sunt cunoscute după poreclă) este trimis la Canal din cauza semnării unei petiţii, iar absenţa lui mi se pare aproape ea însăşi un personaj al cărţii.

2020-12-15 03:25:53

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Am cumpărat această carte deoarece voiam să cunosc mai bine opera lui Ishiguro și nu am dat prea multă atenție descrierii de pe copertă. Dar mă bucur că am ignorat-o pe cât de mult am putut deoarece te face să te aștepți la o poveste cu totul diferită față de cea din paginile cărții. O poveste care cu siguranta se ridica la asteptarile tuturor, cel putin la ale mele da. O recomand.

2020-12-15 03:25:53

0

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe când eram doar niște puști este scrisă în amintirea și pentru Robert Mapplethorpe, artistul fotograf și prietenul de suflet al lui Patti Smith. Cei doi se întâlnesc în 1967 în New York și nu aveau să mai fie despărțiți decât de către voalul negru al morții (Pasul lui de marinar mă emoționa mereu. Știam că într-o zi eu aveam să mă opresc, iar el avea să meargă mai departe, dar până atunci nu ne putea despărți nimic). Legătura lor a fost una ciudată, o combinație de iubire, prietenie și mai presus de toate devotament în creație. Robert obișnuia să-i spună lui Patti, Nimic nu e gata până nu-l vezi tu.

2020-12-15 03:25:53

0

De duzina - Charles Bukowski

De duzina - Charles Bukowski

Cărțile sunt la rândul lor catalogate și introduse în mai multe categorii imaginare: cărțile bune (acelea recomandate de critici, care sunt poate și mai greluțe, însă care nu oferă prea multă plăcere de lectură), cărțile comerciale sau de duzină (au fost numite așa Fluturi, De vorbă cu Emma și multe altele) și cărțile de care nu a auzit nimeni. Insa, in opinia mea, este o carte care merita citita.

2020-12-15 03:10:54

0

Ani de ciine - Gunter Grass

Ani de ciine - Gunter Grass

Poate fi citita in mai multe nivele si interpretata in straturile sale diferite, pe care le descoperi si redescoperi in permanenta ca cititor la prima lectura si daca revii asupra anumitor pasaje sau a intregii carti. Un briceag aruncat in canalele prin care Vistula se varsa in Marea Baltica in apropierea orasului Danzig (Gdansk) este prezent la inceputul cartii si apoi revine spre sfarsit, marcand simbolic relatia complexa de prietenie-ura dintre cele doua personaje principale.

2020-12-15 03:10:54

0

Inocentul - Ian McEwan

Inocentul - Ian McEwan

Inocentul, romanul lui MacEwan, construieşte povestea în jurul lui Leonard, un britanic, venit să lucreze în Germania anilor ’50, tot zdrobită, mai exact în Berlin, la tunelul subteran şi secret prin care CIA şi MI6 intenţionau să intercepteze convorbirile telefonice ale ruşilor. Povestea tunelului este cât se poate de reală, a existat şi a “răsuflat” în urma informaţiilor “trădătoare” ale lui George Blake, tot britanic, personaj real ce apare şi în roman. În rest, intrăm în desişul narativ marca McEwan.

2020-12-15 03:10:54

0

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

Desi se petrece pe controversatul si fascinantul tarim al Africii de Nord, "Istoria romantata a unui safari" este o parabola a vinatorii intr-o lume globala, a competitiei: o tinara europeana si un musulman sunnit din Magreb se indragostesc fulgerator si compun o intensa, dar scurta poveste de dragoste, pe fundalul saturat de culori si miresme al unei lumi stravechi in transformare.

2020-12-15 03:10:54

0

O dragoste - Dino Buzzati

O dragoste - Dino Buzzati

Antonio nu traise pana atunci dragostea, nu intelegea subjugarea sufletului pentru o singura persoana, nu cunostea frumusetea lumii in transpunerea iubirii. Totul pare mai frumos, lucrurile din jur se incarca de simboluri nemaivazute in alt moment al vietii, exagerarea simplicatii si inexistenta (sau ignoranta) rautatii sunt caracteristici ale iubirii oarbe. “Dintr-o data intelese semnificatia lumii vizibile; atunci cand ea ne lasa cu rasuflarea taiata spunem “ce frumos”, iar in suflet ne patrunde ceva maret. Toata viata traise fara a banui pricina acestui lucru. De atatea ori ramasese in admiratie dinaintea unui peisaj, a unui monument, a unor piete, a unui crampei de strada, a unei gradini, a unui interior de biserica, a unei stanci, a unei stradute, a unui desert. Abia acum, in sfarsit, ii pricepea taina.

2020-12-15 03:10:53

0

Copilaria - Maxim Gorki

Copilaria - Maxim Gorki

Am ”citit” cartea aceasta în format audio pe tren; pe geam se perindau sate, câmpii, gări minuscule, iar în urechi se auzea o voce plăcută ce citea de la persoana I. Ceea ce îmi place la cărțile audio în rusă e că sunt făcute profesionist; nu prea vei auzi o voce monotonă sau dezinteresată. La cartea aceasta, actrița care o citea (nu i-am reținut numele) o făcea pe voci, cu intonație, transmițând foarte bine atmosfera din carte. Adăugând și ideea de timp oprit în loc când ești în tren, și peisajul... a fost o lectură/piesă de teatru oarecum radiofonică de excepție.

2020-12-15 03:00:01

0

Dragostea ultimului magnat - F. Scott Fitzgerald

Dragostea ultimului magnat - F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald este autorul meu clasic preferat. In urmă cu 2-3 am descoperit pe rafturile bibliotecii comunale cartea Marele Gatsby care m-a impresionat enorm.
Am mai citit-o încă de trei ori de atunci. Si aceasta carte m-a introdus în lumea magică si minunată a lui Fitzgerald. De fiecare dată când vad o carte de acest autor îmi doresc sa o citesc și să o am pe rafturile biblioteci mele.

2020-12-15 03:00:01

0

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Cât timp am citit cartea iranianului Sadegh Hedayat, Bufnița oarbă, am simțit că fac parte din visul altcuiva. Aici nu este literatură, nu sunt cuvinte, e o transmisiune live din coșmarul obsedant al unui om, unul apăsător, învăluit în aburi de opiu și cu reminiscențe mitologice. Odată cu personajul, care se metamorfozează de-a lungul cărții, se dedublează sau se auto-proiectează într-o imagine clasică de pe un vas de lut, trecem și noi, cititorii, într-o lume greu de definit, o realitate crepusculară, posibilă doar într-un spațiu cețos, de antreu în purgatoriu. Autorul nu ne dă timp de șovăire, încă din prima frază a cărții ne aruncă în substanța acestei lumi a durerii, a regretului, a lipsei de sens, de dragoste

2020-12-15 03:00:01

0

Regina rosie - Philippa Gregory

Regina rosie - Philippa Gregory

Lumea lui Mare Barrow este împărțită în două, după culoarea sângelui: cei cu sângele comun, roșu, îi servesc pe cei cu sânge argintiu, elita societății, cei care sunt dotați cu puteri supraumane. Mare face parte din roșii și-și duce traiul de pe o zi pe alta, ca hoț într-un mic sat de la țară, până când destinul o aduce în fața regelui, a reginei și a tuturor nobililor, unde ea descoperă ca este și roșie, dar și argintie, cu puteri nebănuite.

2020-12-15 01:55:53

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Începutul cărţii mi-a amintit de o poveste a scriitoarei Veronica D. Niculescu (cea cu dezordinea casei domnului Teodorescu), iar sfârşitul de romanul lui O. Nimigean, Rădăcina de bucsau. Sigur, sunt doar părerile, amintirile şi comparaţiile unui iubitor de literatură. Dar să revenim la cartea lui Franzen. Are în centru o familie din Midwestul USA, dintr-un oraş inventat, care nu există pe hartă. Alfred şi Enid sunt bătrâni, iar el suferă de Parkinson

2020-12-15 01:55:53

0

Etruscul - Mika Waltari

Etruscul - Mika Waltari

De cele mai multe ori ne raportăm la noi înșine ca la niște muritori pentru că nu ne identificăm cu sufletul, ci cu trupul nostru. Sufletul pare să existe pe un plan paralel, undeva în spate, iar nemurirea lui ne lasă reci pentru că perspectiva morții corpului ne înspăimântă de nenumărate ori mai tare. Nu știm cine suntem, de unde venim și care ne este adevărata natură, iar viața ia forma unui drum inițiatic în care fie ne amintim toate acestea și mergem mai departe, fie înaintăm în uitare și devenim mai mult materie decât spirit și ne supunem orânduielilor acestei lumi meschine la nesfârșit.

2020-12-15 01:55:53

0

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul Puricilor este, pe bună dreptate, un O mie și una de nopți modern. Sunt mai multe povești reunite în aceeași carte, au o înșiruire logică, deși sunt diametral opuse, și le citești pe nerăsuflate, să vezi ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte.Mie mi s-a părut o carte interesantă, deși nu are acea înclinație spre iubire ca-n celelalte două romane. Nu e la fel de scandaloasă, să spun așa, dar tot zugrăvește tare fain lumea musulmană.

2020-12-15 01:55:53

0

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Citind această celebră nuvelă (deși eu aș încadra-o mai degrabă ca roman scurt) a lui Lev Tolstoi, mai parcurgi o filă din marea carte a ciocnirilor armate între creștini și musulmani. Povestea, chiar dacă este una întinsă pe doar 124 de pagini, este împânzită de atâtea personaje încât la un moment dat le pierzi șirul, dar tocmai acest aspect o face atât de vie și de interesantă.

2020-12-15 01:55:53

0

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

O dramă de proporţii cosmice pusă minunat pe hârtie de către unul dintre cei mai iubiţi scriitori sovietici, kirghizul Cinghiz Aitmatov. Terminând cartea nu m-am regăsit momente bune, iar într-un final am constatat că udasem de atâtea lacrimi hârtia ultimelor pagini. Este genul de carte la care cei mai sensibili vor plânge în hohote, un plâns ca de sfârşitul lumii. Tragedia se prefigurează chiar de pe coperta cărţii unde editorul publică un citat de mare frumuseţe.

2020-12-15 01:55:53

0

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

În centrul acţiunii îl regăsim pe Lucas Corso, „vânătorul de cărţi”, căruia i se cere să verifice autenticitatea unei cărţi obscure, presupusă a fi fost scrisă de însuşi Lucifer: De umbrarum regni novem portis, apărută la Veneţia în… 1666. Autorul acesteia, Aristide Torchia, avea să sfârşească pe rug în anul următor alături de cărţile sale, arse până la una. Conform împătimitului colecţionar şi bibliofil Varo Borja, trei exemplare ale cărţii supravieţuiseră veacurilor scurse, dar numai unul din ele era autentic. Misiunea lui Lucas Corso este să afle care din cele trei e acela.

2020-12-15 01:55:53

0

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Autorul urmăreşte alternativ evoluția destinului Teresei Mendoza, ascensiunea ei, şi traseul unui narator anonim (romancier, reconvertit la jurnalism, alter ego al lui Arturo Pérez-Reverte însuşi), care elaborează biografia protagonistei „pe teren”, stând de vorbă cu cei ce au cunoscut-o, au iubit-o sau au urât-o.

2020-12-15 01:55:53

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri alcătuiesc, după părerea mea, un roman bine structurat prin cele trei ample secvențe care comunică subtil între ele, prin personajele care trec, abia întrezărite, de la una la alta, prin cîrligele narative și, mai ales, prin strania lor atmosferă comună. Fiecare episod aduce un plus de lumină întregului, iar finalul conturează laitmotivul deja presimțit. Aparent, povestirile se centrează pe singurătatea a trei femei – bunica, fiica și nepoata. În fapt, într-un cadru natural de o frumusețe ușor amenințătoare – a iernii și a verii, a nordului și sudului –, de o concretețe halucinantă, se insinuează, treptat, spaima vătuită, sunetul, mirosul morții.

2020-12-15 01:40:53

0

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastră este o poveste care trebuie simțită și vizualizată, mai degrabă decât înțeleasă în cele mai mici detalii; ea pare să continue tradiția predecesorului lui Sjón, căci păstrează ceva magic, ceva rudimentar, ceva eroic și ceva ridicol, asemenea romanelor lui Laxness. Structura ei, frazele simple, paginile pe jumătate goale de la început amintesc de un poem în proză, la fel cum este cartea Aglajei Veteranyi, De ce fierbe copilul în mămăligă (cele două mai au în comun și stranietatea vecină cu suprarealismul).

2020-12-15 01:40:53

0

Sunca pe paine - Charles Bukowski

Sunca pe paine - Charles Bukowski

Romanul „Șuncă pe pâine” îl are în centrul său pe Henry Chinaski, acest alter-ego al autorului. Și pentru că în paginile romanului este explorată copilăria acestuia, dar și adolescența, consider esențială lectura aceasta pentru o cât mai bună înțelegere a operei lui Bukowski. Scârboasă, vulgară și amuzantă, tranșantă și fascinant de cinică, brutală și sinceră – astfel se înfățișează scriitura sa în acest roman. Pe alocuri, mi se pare mult mai dur decât în volumul de povestiri menționat.

2020-12-13 07:40:21

0

Secretul imparatiei - Mika Waltari

Secretul imparatiei - Mika Waltari

Atmosfera cărții este plăcută, reușind să te ducă în primii ani ai primului mileniu. Aerul este plin de prejudecățile absurde ale evreilor din acele vremuri, de Dumnezeu lor răzbunător și de setea nemărginită de putere și influență. Personajul principal, narator în același timp, este un bogat cetățean al Romei care, mânat de un imbold interior, ajunge la porțile Ierusalimului exact când Iisus își îndura ultimele patimi răstignit pe cruce. Ura și aversiunea evreilor sunt atât de bine descrise, încât aproape le simți intensitatea și te îngrozeşti. Atmosfera din cărțile lui Waltari are ceva special, căci ea nu se bazează pe descrieri, ci pe înțelegerea epocii și societății acelor timpuri, prin prezentarea mentalității, obiceiurilor și vieții cotidiene. Nu este o atmosferă a simțurilor, ci una a ideilor și a civilizației.

2020-12-13 07:40:21

0

Regina alba - Philippa Gregory

Regina alba - Philippa Gregory

Regina Albă de Philippa Gregory o are în centrul său pe regina Elizabeth Woodville. Cartea face parte dintr-o ciclu de romane dedicat dinastiei Plantageneților, zugrăvind cu fidelitate una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Angliei – Războiul celor două roze. Ceea ce este remarcabil la regina Elizabeth este modul prin care aceasta își croiește ascensiunea spre tron. Devenind peste noapte dintr-o văduvă săracă aparținând micii nobilimi, regină. Tronul Elizabethei a fost adesea contestat datorită căsătoriei secrete cu Edward al IV-lea.

2020-12-13 07:40:21

0

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Lectura acestui roman de calatorie – prin lumea ideilor, prin istoria misterului teatral, dar si prin tinutul miraculos al Proventei – va constitui pentru ambele categorii de cititori o experienta spirituala „tectonica” (in aceste pagini se ciocnesc doua placi tectonice: prima este un continent de viata traita, iar a doua este paradisul voluptuos al fictiunii), dar va functiona si ca un test. Nu ezitati sa va urmati instinctul si sa incercati sa descoperiti daca sinteti un cititor de tip pantof sau un cititor de tip umbrella.

2020-12-13 07:40:21

0

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia nisipurilor de Kobo Abe era printre primele cărţi citite din palmaresul asiaticilor. Avea să rămână printre favoritele mele şi să mă îndemne să citesc mai mult din cultura asiatică. Mereu am avut ceva pentru ei, pentru modul cum vorbesc, cum înţeleg viaţa, cum meditează şi cum filosofează pe teme existenţiale.
Femeia nisipurilor nu este o carte despre magie, despre vreo femeie care ia formă din bobii nisipului, este vorba despre regăsirea eului unui om, despre devenirea lui spirituală, despre descoperirea sensului vieţii, despre lupta de evadare dintr-un mediu ostil în care află de fapt ce îl face să se simtă util, dorit, viu.

2020-12-13 07:40:21

0

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Povestea de dragoste dintre botanistul Poole și Loola este elementul uman din această lume cenușie, în care NU este cuvântul cusut pe hainele femeii, ,,vasul nesfințit de neduh”. O inchiziție post modernă în care copiii mutanți sunt sacrificați pentru greșelile părinților, în care salvarea nu pare posibilă, în care frica este mecanismul de control al puterii, mi-a reamintit de „Minunata lume nouă”, care pare un fel de prima parte a Apocalipsei, septică, găsindu-se elixirul ideal – soma, cu clone care multiplică individul nediferențiat, pentru ca în continuarea ei, ,,Maimuța și esența”, totul să decadă într-o mizerie abjectă, în care cruzimea e justificată de putere ca formă de purificare.

2020-12-13 07:40:21

0

Numarul zero - Umberto Eco

Numarul zero - Umberto Eco

De la început până la final, ipotezele date drept scorneli, insunările care nu par acoperite de nimic, bănuiala ridicată la rang de unic principiu existențial (nefiind niciodată prea exagerată), obsesia probelor incontestabile care nu apar – generează un spațiu al „irealului” a cărui singură relație cu realitatea, cu adevărul, presupune deformare și manimatare. Totuși, jocul la care recurge Eco nu este unul gratuit, căci pistele inventate pe principiul lui „ca și cum” nu sunt și imposibile. Ba din contră, par verosimile, cititorul ajungând chiar să se întrebe „Și dacă a fost chiar așa?”.

2020-12-13 07:40:21

0

Zapada - Orhan Pamuk

Zapada - Orhan Pamuk

Ultima zăpadă este un roman pe care îl putem încadra în genul crimă/investigație. Intriga este simplă, dar captivantă. Ce a venit după, mi-a displăcut pe de-o parte și plăcut pe de alta.
Cele care m-au captivat au fost poveștile de viață ale personajelor. În special a lui Carl. Ai în față un om pe care justiția a pus eticheta de criminal și crezi că asta spune totul despre el. Pentru că este atât de simplu să judeci. Dar ce a fost omul ăsta înainte să fie criminal? Vei fi uimit să-l descoperi. Te va intriga faptul că nu spune nici DA nici NU clar când se raportează la (ne)vinovăția sa.

2020-12-13 07:40:21

0

Prin foc si sabie Vol.1+2 - Henryk Sienkiewicz

Prin foc si sabie Vol.1+2 - Henryk Sienkiewicz

Romanul e greoi la început, până când cititorul se familiarizează cu numele personajelor care par imposibil de pronunțat și înțelege între cine are loc conflictul și din ce cauză.
Prin foc și sabie formează doar prima parte a unei trilogii din care fac parte și Potopul și Pan Wolodyjowski.
De asemenea, este prezentata o parte istorica si o poveste de iubire.

2020-12-13 07:40:21

0

Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

O carte pe care am citit-o cu drag. Am savurat fiecare rand citit si consider ca ar trebui citita. Recomand cu caldura!

2020-12-13 07:40:21

0

Revizorul. Casatoria - N.V. Gogol

Revizorul. Casatoria - N.V. Gogol

Consider ca este o carte care merita sa fie citita. Prezinta doua piese de teatru remarcabile si care iti vor construi o stare mai buna atunci cand le termini de citit. Recomand aceasta carte cu caldura.

2020-12-13 07:25:21

0

Daniel Martin - John Fowles

Daniel Martin - John Fowles

Prin Daniel Martin, John Fowles dă viaţă unei poveşti de iubire care transcende timpul, dar face și o analiză minuţioasă a individului englez postbelic preocupat de camuflarea adevăratelor intenţii pentru a acoperi înstrăinarea de sine într-o lume aflată în derivă. Mai mult, prin satirizarea elitei academice a Oxfordului, autorul face şi o paralelă între spaţiul american, preocupat de lucrurile materiale şi atingerea celebrităţii, şi spaţiul englezesc, preocupat de păstrarea tradiţiilor şi menţinerea aparenţelor. Romanul a trezit în mine mine nostalgia timpului trecut, când oamenii simţeau şi gândeau mai mult, iar conversaţiile îţi dădeau aripi.

2020-12-13 07:25:21

0

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Iubita locotenentului francez - John Fowles

În ceea ce priveşte acţiunea propriu-zisă a romanului, nu sunt prea multe de spus, în ciuda celor 600 de pagini. Avem de-a face cu două personaje atipice perioadei victoriene, e vorba despre nobilul Charles Smithson şi guvernanta Sarah Woodruff. De ce atipice? Tragedia personajului feminin este aceea că ea se află, prin condiţia ei de guvernantă, adică de fată săracă, dar educată, undeva între clasele sociale de jos şi cele de sus.

2020-12-13 07:25:21

0

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Dincolo de povestea de dragoste, pe care eu o văd ca aparţinând unui plan secund, cartea urmăreşte destinul unui personaj extraordinar: Dick Diver. Mai precis decăderea lui, în paralel cu decăderea unei epoci. Structurat în trei părţi foarte bine gândite, romanul zugrăveşte, de asemenea, o frescă a modului de viaţă al aşa-zisei înalte societăţi din perioada interbelică (aflat în profund contrast cu modul de viaţă al marii majorităţi) şi a schimbărilor ce s-au produs în mentalul colectiv după tragedia Primului Război Mondial.

2020-12-13 07:25:21

0

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Impreasia cu care am ramas a fost una mai mult decat buna, mi-au placut personajele, mi-au placut intamplarile misterioase si mi-a placut suspansul pe care il intanlim fara sa exagerez pe aproape fiecare pagina.

2020-12-13 07:25:21

0

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona” este o poveste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a unui paşaport pe numele unui neamţ Joseph Schwartz, o identitate care le va salva viaţa celor care intră în posesia lui, scăpându-i de multe ori de controalele naziste.

2020-12-13 07:25:21

0

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Este o poveste cu pierderi și regăsiri, cu alunecări în gol și ridicări ancestrale, cu dialoguri pline de tâlc și trăiri purtate la intensitate maximă, duse adeseori între două civilizații, între război și pace, între încredere și neîncredere, dincolo de toate tragismul anumitor simțiri și vuietul societății dezmembrate încrustând în ospitalierul suflet al eroinei principale amplul proces al maturizării..

2020-12-13 07:10:21

0

Viata lui Freud Vol.1+2 - Irving Stone

Viata lui Freud Vol.1+2 - Irving Stone

De mult nu am mai citit o carte cu asemenea detalii exhaustive. Cu o documentare minutioasa, Irving Stone reda nu doar viata si ideile, ci si epoca lui Freud si o istorie a medicinei la care am sa ma intorc cu gandul de cate ori voi carcoti despre limitele medicinei actuale.

2020-12-13 07:10:21

0

Mic dejun la Tiffany - Truman Capote

Mic dejun la Tiffany - Truman Capote

Mic dejun la Tiffany ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toți consumatorii de literatură. Am râs în două ore cât pentru toată ziua și la final am avut sentimentul ăla de satisfacție oferit de o carte bună. Mă bucur că am adăugat romanului lui Capote pe lista de lecturi de anul acesta și că pot să îl recomand și eu la rândul meu altor cititori.Dacă alegeți să citiți cartea în viitor, vă recomand și filmul

2020-12-13 07:10:21

0

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

Acțiunea e foarte lentă, dar e bine descrisă. Simți că Murakami își creează niște baze clare pentru poveste, că stă să detalieze lumea, personajele și situațiile. Tengo, eroul poveștii, e un profesor de matematică la un „cram school”. Nu știu cum au tradus chestia asta în română, dar în Japonia există un fel de școli private care îndeplinesc rolul meditațiilor de la noi: de a-i ajuta pe elevi să treacă examene, chestii de-astea.

2020-12-13 03:10:14

0

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Michael Kohlhaas pare să fie un model pentru toţi oamenii din micul sat de pe malul rîului Havel ce îi poartă numele. Negoţul îi asigură un trai îmbelşugat, el însuşi e un om cinstit, mărinimos şi drept. Dar tocmai această din urmă virtute, simţul exacerbat al dreptăţii, înclină rapid balanţa destinului său singular în favoarea răului cand legea îi întoarce spatele.

2020-12-13 03:10:14

0

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Despre asta este cartea, despre căutarea sensului, despre credința că ceea ce trăim noi este banal și doar o schimbare drastică ne-ar putea face să trăim cu adevărat. Ne chinuim, schimbăm totul doar pentru a descoperi că acel ceva după care am alergam a existat și în viața noastră anterioară, doar că am avut nevoie de experiență pentru a înțelege și pentru a putea vedea mai departe. Adesea totul depinde de perspectivă și experiență.

2020-12-13 03:00:16

0

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Toate bune şi frumoase, povestirile sunt agreabile, construite cu atenţie, chiar cu pedanterie, şi reuşesc adesea să stârnească interesul cititorului, chiar dacă profunzimea nu e chiar calitatea lor de frunte. Construcţia psihologică a personajelor se încadrează în limite convenţionale de tip Forsyte Saga (găsim până şi mult-bătătoritul procedeu de a face prezentarea eroilor în interacţiunea lor în jurul unei mese); o piesă precum Croitoresele sparge tipicul prin insolitul cazului de factură Jekyll/Hyde al surorilor Budişteanu, iar scenele cu copii sărmani din Al doilea copil sunt de un semănătorism distilat.

2020-12-13 02:55:14

0

Castelul - Franz Kafka

Castelul - Franz Kafka

La început, părea a fi un roman ușor de citit, fără prea multe subînțelesuri și chiar mă mira acest lucru, deoarece știam că Franz Kafka este un autor care scrie sobru și care este greu de citit. M-am înșelat, desigur. Cartea s-a dovedit a fi extrem de greu de citit, foarte plictisitoare pe ici-colo din cauza paginilor interminabile de monolog sau descrieri. Am încercat să fiu atentă la fiecare cuvânt și să înțeleg această carte. Dar totusi consider ca merita 5 stele doarece a fost destul de interesanta cat sa te faca sa vrei sa o termini.

2020-12-13 02:55:14

0

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Vorbeşte în „Prolog” despre o casă singuratică din Sarajevo în care şi-a petrecut o vară întreagă şi unde fantomele lor îl vizitează, pe rînd, pentru a sta de vorbă şi a-i istorisi cîte ceva neştiut de el din vieţile de altădată, ajutîndu-l astfel să desluşească sensul mai adînc al destinelor lor.

2020-12-13 02:55:14

0

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Scris la persoana întâi, din perspectiva lui Don, romanul lui Graeme Simsion aduce o abordare foarte interesantă într-o poveste romantică pornind de la personalitatea lui Don. E interesant să vezi lucrurile din alt punct de vedere, pe baza logicii unei persoane care funcţionează dupa alte repere decât restul lumii.
Scrisă cu mult umor dar şi cu profunzime, “Proiectul Rosie” este o carte despre norme de socializare, viaţă, iubire şi despre homari :).

2020-12-13 02:55:14

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Eroul principal al cartii este un personaj imaginar, dar pana la un punct extrem de plauzibil, pe nume Jahan. Nascut in India, se gaseste printr-un concurs de imprejurari la varsta de 12 ani pe o corabie care ancoreaza la Constantinopolul din vremea sultanului Soliman (Suleiman) Magnificul. Dragostea lui pentru elefantul Chopa cu care impartasise aventura calatoriei il va face sa ajunga la curtea sultanului ca ingrijitor al animalului si in acelasi timp ca ucenic al arhitectului principal al curtii otomane.

2020-12-11 10:00:32

0

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire este construit pe un puternic substrat religios. Se poate spune că, în termeni alegorici, Saramago descrie prin starea de orbire versiunea modernă a potopului biblic, în care întreaga po****ţie a unui oraş începe să îşi piardă vederea în mod misterios. Există o singură supraviețuitoare, dacă putem să o numim aşa, soţia doctorului ai cărui ochi servesc drept vocea narativă ce dă viată întâmplărilor ciudate din acestă carte.

2020-12-11 10:00:02

0

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Este o tulburătoare poveste a regăsirii de sine. Kitti, protagonista romanului este produsul ambițiilor meschine ale mamei sale și al educației primite de la aceasta. Astfel, la început ea se dovedește a fi frivolă și cochetă, având ca unic obiectiv o căsătorie strălucită, care să-i ofere prestigiu, rang social și o viață luxoasă. Pentru ea, existența fericită este întruchipată de un bărbat plin de șarm, din înalta societate, de petreceri mondene și de frecventarea unor cluburi elitiste

2020-12-11 10:00:02

0

Suflete moarte - N.V. Gogol

Suflete moarte - N.V. Gogol

Personajul principal, Pavel Ivanovici Cicikov se interesează de situaţia oraşului de la înalţii demnitari şi se face remarcat prin comportamentul aristocratic. Cu multă îndemânare, Cicikov ajunge să se împrietenească cu o parte din elita oraşului. Interesant este faptul că în discuţii, Cicikov nu preferă să dea detalii legate de persoana lui sau de acţiunile întreprinse în trecut, menţionând doar că este un om ca oricare altul, un funcţionar public retras, dornic să îşi găsească o cale în lume.

2020-12-11 09:52:12

0

Scarile levantului - Amin Maalouf

Scarile levantului - Amin Maalouf

Suntem purtați într-un periplu prin timp, prin spațiu și prin viața unui om în căutarea unui rost în viață. Născut într-o familie ocolită de noroc și neobișnuită, tânărul Ossyan dorește să studieze, în vreme ce se vede împins de la spate de tatăl său pentru a lua mantaua neclară a revoluționarului. Refuză acest rol și pleacă în Franța pentru a studia medicina, cu complicitatea surorii sale. Acolo însă Istoria îi conferă un rol deosebit și toate planurile se schimbă de vreme ce el descoperă un scop mai mare, eroismul, camaraderia și mai important dragostea…

2020-12-11 09:52:12

0

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Am ales să citesc romanul Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak, deoarece mi-am dorit de mult timp să citesc o carte care să mă introducă într-un univers nou, să mă determine să vreau să îl cunosc și să îi aflu secretele. Romanul acesta este o călătorie în lumea orientală, lume fascinantă și atât de bogată în evenimente istorice, cu o bucătărie extraordinară și locuri fascinante.

2020-12-11 09:52:12

0

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

Cartea prezintă dificultățile și frumusețile binecuvântării de a fi mamă, instalarea depresiei postnatală și cum se produce vindecarea. Aduce în prim plan trăirile contradictorii din mintea unei femei. Trăiri puse în evidență într-un mod ingenios prin haremul interior format inițial din: Mica Domnișoară Practică, Domnișoara Cinică Doctă, Domnișoara Cehoviană Ambițioasă și Doamna Derviș. Aceste patru degețici reprezintă conștiința scriitoarei și sunt într-un continuu război pentru preluarea puterii.

2020-12-11 09:52:12

0

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

Romanul „La sud de graniță, la vest de soare” are ca temă relația a doi îndrăgostiți născuți sub o stea potrivnică, doi oameni pe care destinul îi unește și dezbină de mai multe ori pe parcursul vieții

2020-12-11 09:52:12

0

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Pacientul englez - Michael Ondaatje

“Pacientul englez” a fost numita “povestea de iubire a secolului”, insa ea pune accentul mai mult pe felul in care razboiul afecteaza pe fiecare personaj in parte. Un lucru foarte dragut il reprezinta rolul important al cartilor, cititul devenind un mod prin care personajele se leaga unul de altul.

2020-12-11 09:52:12

2

Desertul pentru totdeauna - Octavian Paler

Desertul pentru totdeauna - Octavian Paler

Desertul pentru totdeauna este scrisa sub forma de jurnal cu insemnari zilnice incepand cu luna mai si terminandu-se in august, forma ce mi-a dat de cateva ori sentimentul ca citesc blogul unui om inteligent, de o profunzime cutremuratoare, caruia ii este teama. Ii e teama de moarte si de faptul ca, intr-o zi, nu va mai putea simti oamenii, nu va mai putea mirosi vantul si ii va fi interzis in mod brutal sa mai iubeasca.

2020-12-11 09:52:12

0

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Vă îndemn să lecturați această scurtă colecție de povestiri (format mic, de buzunar, doar 200 de pagini!) și vă garantez că veți avea parte de a jolly good time parcurgând-o!

2020-12-11 07:51:59

0

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Simbolistica acestei cărţi este de inspiraţie religioasă şi aduce în discuţie confruntarea eternă dintre bine şi rău, Woland fiind fără doar şi poate întruchiparea diavolului. În afară de acesta, există şi multe alte personaje supranaturale printre care motanul cu atribuţii umane – Behemoth, Koroviev, Azazello – un tip roşcat, de statură mică sau Hella – o vrăjitoare foarte atrăgătoare, cu o cicatrice largă pe gât prin intermediul cărora Bulgakov critică depravarea şi lăcomia stalinistă.

2020-12-11 07:51:59

0

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Plasând în centrul acţiunii, aşa cum sugerează şi titlul, un adolescent – Arkadi Makarovici, în vârstă de 19 ani – scriitorul rus împleteşte multiple dintre temele sale predilecte: maturizarea, relaţia tată-fiu, adulterul, religia, clasele sociale, societatea, iţele încâlcite ale relaţiilor amoroase, etc.
De-a lungul celor peste 600 pagini, câteva procedee îşi dispută intens întâietatea: instrospecţia, detaliul, monologul, dar şi dialogul în rafale, suspansul, amuzamentul.

2020-12-11 07:51:59

0

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Gregor Samsa se trezește într-o dimineață un fel de libarcă – nu mi-am dat seama încă de forma exactă a gânganiei. Îmi imaginez piciorușele acelea care merg necontenit, așa ni se pare nouă cel puțin, fiindcă Gregor ne introduce în acest univers al goangelor nedorite. Diferența o face, însă, că el era și în realitate un om nedorit, și cred că ”lecția” pe care o primește îl face să realizeze câte sacrificii a făcut pentru familia lui părinții și sora, dar și pentru șeful lui, lucrând dis-de-dimineață și nefiind mai deloc apreciat.

2020-12-11 07:51:59

0

Soareci si oameni - John Steinbeck

Soareci si oameni - John Steinbeck

Pentru că Steinbeck nu are de gând să le îndeplinească visul! Şi ceea ce mă înfurie cu adevărat e că, fir-ar să fie!, nici măcar nu le dă o şansă! Undeva cam după primele 20-30 de pagini simţi/înţelegi că un lucru cumplit urmează să li se întâmple, puterea fizică a lui Lennie, principalul lor atu atunci când îşi caută de lucru, fiind cea care le va aduce şi distrugerea.

2020-12-11 07:51:59

1

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Romanul este un soi de apologetică a continuei ratări, în care personajul principal, Anthony Patch caută justificări în șlefuirea alunecării în gol pe care o învelește în staniolul unei boemii situată între decadență și mângâiere a moaștelor Păsării Phoenix, mereu sperând la reînvierea unor presupuse vremuri arcadiene.

2020-12-11 07:36:59

0

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer, povestea unei gelozii care duce la crima, interzisa la vremea publicarii, face parte dintr-un ciclu de scrieri care critica morala vremurilor, institutiile statului, biserica, civilizatia si cultura, intregul mod de viata specific claselor cultivate.

2020-12-11 07:36:59

0

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

O carte epopee, care imbina mai multe teme generoase, pentru iubitorul de arta, istorie si cunoastere a spiritului uman: evident, tema principala a romanului este biografia lui Michelangelo Buonarroti, dar ea se imbina magistral cu o alta tema puternica, cea a unui secol de istorie, cultura, religie si arta europeana de exceptie.

2020-12-11 07:36:59

0

Magicianul - John Fowles

Magicianul - John Fowles

Fowles în Magicianul nu ezită deloc în a folosi momente importante din viaţa sa pentru a le transforma în scene romaneşti.

2020-12-11 07:36:59

0

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

Două lumi diferite, care ţi se dezvăluie pas cu pas, în paralel, sunt descrise în capitole alternative în romanul lui Murakami, iar titlul, oricât de neobişnuit ţi s-ar părea, conţine de fapt numele lor.

2020-12-11 07:36:59

0

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Este a doua carte citita pana acum, care imi trezeste aceleasi sentimente ca in “Crima si Pedeapsa”. Am resimtit o oarecare asemanare intre ideologia asupra lumii a lui Raskolnikov si ideologia prezentata aici.

2020-12-11 07:21:59

0

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Cartea este o capodopera, un roman interesant care prezinta peripetiile prin care trece celebrul Don Quijote si sluga sa, Sancho Panza. Iubirea sa pentru imaginara Dulcineea, luptele sale cu morile de vant…sunt cateva din elementele savuroase ale cartii.

2020-12-11 07:21:59

0

O suta unu dalmatieni - Dodie Smith

O suta unu dalmatieni - Dodie Smith

Vreau să încep prin a spune că mi-a plăcut extrem de mult acest roman după care au fost realizate filme și animații cu renumiții dalmațieni. Nu cred că există om pe lume asta care să nu fi auzit de ei.

2020-12-11 07:21:59

0

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

„Însemnările unui nebun. Nasul. Mantaua” însumează șase nuvele ale autorului, trei dintre ele dând și numele volumului, în viziunea editurii, probabil, cele mai importante.

2020-12-09 08:00:08

0

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Am senzația că Mă numesc Roşu este romanul cel mai citit al acestui autor și mă întreb de ce. Oare pentru că are în miezul lui o crimă, un mister care atrage cititorul?

2020-12-09 08:00:08

0

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Orhideea Yehonala își începe povestea cu mirosul pe care cadavrul tatălui său o însoțea pe ea și pe familia ei în drumul către satul natal al părintelui mort, unde trebuiau să îl îngroape

2020-12-09 08:00:08

0

Viata pe un peron - Octavian Paler

Viata pe un peron - Octavian Paler

O carte despre sensul vieţii şi despre „rolul” pe care-l „jucăm” în perioada existenţei noastre pe lume.

2020-12-09 07:50:25

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Ceea ce mi-a plăcut – pe lângă personajul McMurphy care probabil e unul dintre cele mai mișto personaje din cărți – este tonul general al autorului: senin – în condițiile în care prezintă vieți practic distruse, îngropate în azil

2020-12-09 07:50:25

0

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Romanul spune în paralel două povești ce nu par a avea nicio legătură și, chiar dacă pe la jumătatea cărții înțelegem că totuși ceva se leagă, cele două personaje principale, chiar dacă extrem de apropiate, nu se întâlnesc în fapt niciodată. Dar se întâlnesc cumva și poate chiar sunt mai asemănătoare decât par.

2020-12-09 07:50:25

0

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Romanul este ifuzat de atmosfera iernii şi a zăpezilor, peisajul este tipic rusesc şi este parte integrantă din viaţa protagoniştilor

2020-12-09 07:50:25

0

Bucuria vietii - Irving Stone

Bucuria vietii - Irving Stone

Este o carte de exceptie, conturata in jurul vietii pictorului Vincent Van Gogh, un pictor care pentru mine inseamna tot ceea ce poate fi numita inspiratie. Vincent este muza mea in pictura. Este o carte lunga despre viata saraca a unui om cu un talent nemarginit, despre hotararile lui in cariera si povestile de dragoste pe care le traieste. Ei bine, cam la asta se refera si titlul, este alegoria iubirii lui Vincent vis-a-vis pictura si femei.

2020-12-09 07:50:25

0

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Tânăra fată, ale cărei trăsături sunt aidoma fetei din tabloul Fata cu cercel de perlă, se află la vârsta incertitudinii, a viselor și a dragostei. În acea perioadă a vieții care culminează cu o metamorfoză a fetei în femeie, când aceasta se descoperă atât pe sine, cât și lumea. Asemenea unei larve care se ascunde în coconul său pentru a deveni mai târziu un superb fluture.

2020-12-09 07:50:25

0

Ultima arma - Philip Le Roy

Ultima arma - Philip Le Roy

Victimele dispar fara sa lase vreo urma. Nathan Love este scos din barlogul sau pentru a le da de urma, de la Paris la Tokio, din Balcani in China, va trebui sa infrunte de unul singur dusmani nebanuiti.

2020-12-09 07:50:25

0

Moartea vine on-line - Jeffery Deaver

Moartea vine on-line - Jeffery Deaver

O carte pe care o recomand cu placere. Un mesaj super bine conturat si te tine cu sufletul la gura inca din primele capitole si te face sa vrei sa citesti din ce in ce mai mult.

2020-12-09 07:50:25

0

Focul alb - Douglas Preston, Lincoln Child

Focul alb - Douglas Preston, Lincoln Child

Agentul special FBI, Pendergast, soseste la fata locului pentru a da o mana de ajutor tocmai cand mai multe incendiere ale caselor unor milionari terorizeaza orasul si alunga turistii.

2020-12-09 07:50:25

0

Camera soaptelor - Dean Koontz

Camera soaptelor - Dean Koontz

Un thriller complex care ofera multe satisfactii, greu de lasat din mana, cu un personaj principal atent conturat...

2020-12-09 07:50:25

0

Dansul Mortii - Douglas Preston, Lincoln Child

Dansul Mortii - Douglas Preston, Lincoln Child

Cum nu am vazut vreun review asupra acestei carti o sa scriu eu unul. In cazul in care ai dubii in cumpararea acestei carti, fa o, cumpar o, nu vei regreta. O poveste care te plaseaza in lumea fantastica si nu ti da drumul.

2020-12-09 07:50:25

0

Ziua razbunarii - John Grisham

Ziua razbunarii - John Grisham

Pete Banning este fiul preferat al orasului Clanton – erou decorat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, exponent al unei familii importante din zona, fermier de succes, tata, sot si totodata

2020-12-09 07:50:25

0

Sotia tacuta - A.S.A. Harrison

Sotia tacuta - A.S.A. Harrison

Totul e in pericol, inclusiv viata prospera pe care o duc in locuinta lor din Chicago. Chiar daca nu sunt casatoriti, sunt impreuna de peste douazeci de ani.

2020-12-09 07:50:25

0

Copiii Edenului - Ken Follett

Copiii Edenului - Ken Follett

O carte pe care mi o doream de mult timp si recunosc ca a meritat tot timpul asteptat. O poveste genial construita.

2020-12-09 07:50:25

0

Ochii intunericului - Dean Koontz

Ochii intunericului - Dean Koontz

De mult timp nu am mai citit o carte thriller asa de buna. Initial aveam dubii daca este sau nu o carte buna dar am ajuns la concluzia ca da, este si se merita.

2020-12-09 07:50:25

0

Barul Rooster - John Grisham

Barul Rooster - John Grisham

Acest roman este absolut genial. Te tine cu sufletul la gura pana la ultima pagina citita si te face sa nu vrei sa mai dai drumul cartii din mana.

2020-12-09 07:35:25

0

Electronica si robotica. Primii pasi - Catalin Cazan-Gheorghiu

Electronica si robotica. Primii pasi - Catalin Cazan-Gheorghiu

Aceasta carte prezinta in aceste pagini elementele principale ale acestor dispozitive electronice. Este interesanta

2020-12-09 07:35:25

0

Acum. Fizica timpului - Richard Muller

Acum. Fizica timpului - Richard Muller

Semnificatia lui acum e doar unul dintre numeroasele mistere ale acelui ciudat fenomen pe care il numim timp. Este remarcabil ca intelegem atat de mult despre timp, mai ales straniile si contraintuitivele aspecte legate de teoria relativitatii a lui Einstein, dar e remarcabil si ca intelegem atat de putin despre aspectele fundamentale ale timpului – ce este si care e raportul lui cu realitatea.

2020-12-09 07:35:25

0

Religie si stiinta Ed. 2 - Bertrand Russell

Religie si stiinta Ed. 2 - Bertrand Russell

Russell indica rasturnarile si reevaluarile constante ale sistemelor noastre de credinta de pe parcursul istoriei. In plus, autorul identifica si acele zone in care inca mai exista controverse asemanatoare intre stiinta moderna si Biserica.

2020-12-09 07:35:25

0

Rataciti printre formule - Sabine Hossenfelder

Rataciti printre formule - Sabine Hossenfelder

Rataciti printre formule e radiografia situatiei actuale dintr-un domeniu al fizicii – particulele elementare si cosmologia – si, in acelasi timp, o analiza fina a capacitatii noastre de a cu-noaste lumea prin mijloacele abstracte ale matematicii

2020-12-09 07:35:25

0

Viitorul mintii umane - Michio Kaku

Viitorul mintii umane - Michio Kaku

O carte interesanta. Prezinta un titlu sugestiv si o coperta care te atrage din prima vedere. Daca esti pasionat si vrei sa stii mai multe, o recomand.

2020-12-09 07:35:25

0

Clar de femeie - Romain Gary

Clar de femeie - Romain Gary

Recomand cu caldura. O carte exceptionala care arata ca o zi, un moment, iti poate schimba viata complet.

2020-12-09 07:35:25

0

Istoria apelor - Maja Lunde

Istoria apelor - Maja Lunde

Asemenea bestsellerului international Istoria albinelor, al doilea sau roman, Istoria apelor, este hipnotic, emotionant, inspirator si se concentreaza asupra puterii naturii si a spiritului uman.

2020-12-09 07:35:25

0

Inocentii - Ioana Parvulescu

Inocentii - Ioana Parvulescu

O coperta care ti atrage ochii din prima. Este vorba despre povestea unei lumi de copii in care „caderea“ n-a avut inca loc.

2020-12-09 07:35:25

0

Departe de trunchi - Andrew Solomon

Departe de trunchi - Andrew Solomon

Familiile despre care scrie psihiatrul american se confrunta cu probleme precum surditatea, nanismul, sindromul Down, autismul, schizofrenia, cu problema copiilor afectati de dizabilitati de tot soiul, a celor superdotati, nascuti in urma unui viol sau delincventi, a celor care aleg sa-si schimbe genul. O poveste remarcabila.

2020-12-09 07:35:25

0

Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

O carte care te lasa cu siguranta pe ganduri. O poveste remarcabila si complet captivanta. Recomand!

2020-12-09 07:20:25

0

Cum sa-ti controlezi furia inainte de a te controla ea pe tine - Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate

Cum sa-ti controlezi furia inainte de a te controla ea pe tine - Albert Ellis, Raymond Chip Tafrate

Pot spune ca nu ma asteptam ca aceasta carte sa ajunga la nivelul la care speram, dar a facut-o. Ne ajuta cum sa ne controlam furia indeajuns incat sa nu ne o mai varsam pe altii cand nu e cazul.

2020-12-09 07:20:25

0

Povestea ta a inceput demult - Mark Wolynn

Povestea ta a inceput demult - Mark Wolynn

Cartea prezinta psihologie practica pe care inveti sa o aplici. Este o carte foarte folositoare si o recomand.

2020-12-09 07:20:25

0

Arta de a iubi - Erich Fromm

Arta de a iubi - Erich Fromm

Merita! Cartea ne invata cum intai de toate sa ne iubim pe noi insine si dupa sa vina iubirea fata de ceilalti, lucru care mi se pare foarte important.

2020-12-09 07:20:25

0

Intelegerea vietii - Alfred Adler

Intelegerea vietii - Alfred Adler

Avem o singura viata si o noi pierdem fiecare clipa plangandu-ne. Aceasta carte te ajuta sa intelegi mai bine viata si propriile nevoi.

2020-12-09 07:20:25

0

Legaturi pierdute. Cauze reale ale depresiei si solutii surprinzatoare - Johann Hari

Legaturi pierdute. Cauze reale ale depresiei si solutii surprinzatoare - Johann Hari

Aceasta carte te face sa realizezi multe lucruri si te ajuta sa ramai cu picioarele pe pamant. O recomand si consider ca este foarte buna pentru dezvoltarea noastra personala.

2020-12-09 07:20:25

0

Arta de a citi gandurile - Henrik Fexeus

Arta de a citi gandurile - Henrik Fexeus

Aceasta carte te va "invata sa fii atent la modul in care ceilalti isi folosesc limbajul corpului si vocea atunci cand comunica", cum este sugerat si in descriere.

2020-12-09 07:20:25

1

Cum sa-ti reinventezi viata - Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko

Cum sa-ti reinventezi viata - Jeffrey E. Young, Janet S. Klosko

Recomand!! Aceasta carte chiar te ajuta si te invata sa ti pui nevoile pe primul loc, lucru care este foarte important.

2020-12-09 07:20:25

0

12 reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru - Jordan B. Peterson

12 reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru - Jordan B. Peterson

Recomand cu caldura! O carte care chiar te face sa ti schimbi perspectiva asupra lumii. Lectura placuta!

2020-12-09 07:05:25

0

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Situata de ani de zile in topul preferintelor cititorilor din Romania, De veghe in lanul de secara continua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatai a adolescente

2020-12-01 04:54:11

0

Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende

Ce vrem noi, femeile? - Isabel Allende

O carte care m a impresionat total. Pot spune ca Allende a fost si va fi mereu o feminista si reda cu exactitate gandurile multor femei.

2020-12-01 04:54:11

0

Hanu Ancutei - Mihail Sadoveanu

Hanu Ancutei - Mihail Sadoveanu

Ei traiesc la modul Canaanului, ospatand numai carne fripta si band vin dupa o randuiala cerand initiere.

2020-12-01 04:54:11

0

Pianistul. Amintiri din Varsovia - Wladyslaw Szpilman

Pianistul. Amintiri din Varsovia - Wladyslaw Szpilman

"Pianistul", un cuvant, atatea semnificatii privite din perspective diferite. Recomand aceasta carte cu caldura!

2020-12-01 04:54:10

1

Moara cu noroc - Ioan Slavici

Moara cu noroc - Ioan Slavici

Wow, atat pot spune. Niciodata nu m-am gandit ca o carte impusa de ministerul educatiei poate sa mi placa. Inceputul si sfarstul reprezinta vorbele intelepte ale batranei care semnifica vocea interoara a autorului. Vorbe de care ar trb sa tinem cont pt a trai o viata linistita si frumaosa alaturi de cei dragi.

2020-12-01 04:54:10

0

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomica, locul de nastere al unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita.

2020-12-01 04:54:10

0

Dragostea in vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez

Dragostea in vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez

.. Traisera destul impreuna ca sa-si dea seama ca dragostea era dragoste oricand si oriunde, dar cu atat mai intensa cu cat se apropia de moarte.

2020-12-01 04:39:11

0

Permite-mi sa te mai iubesc putin - Ela E.H.

Permite-mi sa te mai iubesc putin - Ela E.H.

Va ramane femeia in bratele lui sau va alerga sa imbratiseze barbatul ce candva o abandonase? Mai mult, cat poate schimba un copil decizia si, implicit, viata femeii? Cine si cui va ajunge sa spuna: Permite-mi sa te mai iubesc putin? Cine era bolnavul de iubire, cand se imbolnavise si, mai ales, cum avea sa se vindece?

2020-12-01 04:39:11

0

Baltagul - Mihail Sadoveanu

Baltagul - Mihail Sadoveanu

Aceasta carte mi a fost impusa la liceu, dar nu mi consider timpul pierdut citind-o. Aceasta carte sa ti dai seama ca esti puternic indeajuns incat sa ajungi sa dovedesti ceva, modelul nostru fiind Vitoria Lipan.

2020-12-01 04:39:11

0

Vitrina cu sarlatani - Radu Paraschivescu

Vitrina cu sarlatani - Radu Paraschivescu

Cartea de fata pleaca de la obiceiul multora de-a crede tot ce li se spune si li se arata: un borcanel plin cu un lichid miraculos, o posibilitate de imbogatire urgenta, o conspiratie menita sa ne faca robii unei puteri malefice, o carte doldora de aberatii prezentate drept adevaruri stiintifice. Peste tot in lume, nu doar in Romania, fluviul credulitatii are trei afluenti: saracia, boala si disperarea

2020-12-01 04:39:11

0

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

Pacienta tacuta - Alex Michaelides

Pacienta tacuta este un thriller psihologic socant despre un act de violenta extrem al unei femei impotriva sotului ei – si despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act...

2020-12-01 04:39:11

0

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Zuleiha deschide ochii - Guzel Iahina

Zuleiha, o tanara gravida dintr-un sat de tatari, e deportata in Siberia dupa uciderea sotului ei de catre un ofiter din Armata Rosie. Face o calatorie lunga si chinuitoare, alaturi de tarani deschiaburiti si intelectuali leningradeni, detinuti de drept comun, musulmani si crestini, credinciosi si atei, rusi, tatari, nemti si ciuvasi, ajungand intr-un loc pustiu, cu o natura neinduratoare

2020-12-01 04:39:11

0

Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

Aceasta este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Cititorul banuieste despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneste asadar sa exploreze imprejurimile si zareste un punct, care devine o pata si o pata care devine un baiat.

2020-12-01 04:39:11

0

Iarta-ma ca te-am iubit - Ela E.H.

Iarta-ma ca te-am iubit - Ela E.H.

Cartea aceasta te face sa razi si sa plangi. Este o carte cu un puternic mesaj care sper sa te faca sa realizezi ca nu ai nevoie de cineva sa fii fericit. Fericirea vine din propia persoana.

2020-12-01 04:39:11

0

Psaltirea

Psaltirea

O carte exceptionala ce te face sa intelegi si sa descoperi apropierea ta fata de religie. Recomand din suflet.

2020-12-01 04:39:11

0

Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie - Dionysios Farasiotis

Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie - Dionysios Farasiotis

Cartea aceastai iti ofera raspunsuri intrebarilor: De ce exista lumea? Exista Dumnezeu? Cum trebuie sa traiesc? Cine sunt? In ce consta firea mea? Voi inceta sa exist dupa moarte?...

2020-12-01 04:39:11

0

Craciunozaurul - Tom Fletcher

Craciunozaurul - Tom Fletcher

Aceasta e cartea din care afli ce se intampla de fapt in seara de Ajun si cum ajung cadourile sub brad

2020-12-01 04:39:10

0

Pamantul fagaduintei - Barack Obama

Pamantul fagaduintei - Barack Obama

Recomand aceasta carte, precum si cartea sotiei lui, Michelle Obama. Impreuna ilustreaza povestea evolutiei.

2020-12-01 04:39:10

0

Sora lume - Ana Blandiana

Sora lume - Ana Blandiana

Daca as accepta ca aceasta carte este o carte de calatorii, atunci itinerarul acestora leaga intre ele punctele de sprijin ale intelesului si nefericirii lumii prin care am trecut

2020-12-01 04:39:10

0

Neurofilosofia - Patricia Smith Churchland

Neurofilosofia - Patricia Smith Churchland

Neurofilosofia este o lucrare de pionierat. Pe masura ce sporeste intelegerea creierului, filosofii vor trebui sa stie tot mai multe despre functionarea partilor acestuia, in vreme ce specialistii in neurostiinte se vor confrunta tot mai mult cu probleme filosofice

2020-12-01 04:39:10

0

Arta razboiului lui Sun Tzu pentru femei - Catherine Huang, A.D. Rosenberg

Arta razboiului lui Sun Tzu pentru femei - Catherine Huang, A.D. Rosenberg

Arta razboiului lui Sun Tzu pentru femei arata femeilor cum sa-si atinga rezervele interioare, cum sa dezlantuie punctele tari si cum sa gaseasca implinirea personala evitand conflictele si fara a le compromite integritatea.

2020-12-01 04:39:10

0

Mireasa hotomana - Margaret Atwood

Mireasa hotomana - Margaret Atwood

Unul dintre cele mai remarcabile personaje ale lui Margaret Atwood sta la panda din centrul acestui roman complex, aidoma unui paianjen din mijlocul panzei sale. Fascinanta, irezistibila si lipsita de scrupule

2020-12-01 04:39:10

0

Calatorii neprevazute - Gabriela Teca

Calatorii neprevazute - Gabriela Teca

Cuvintele sunt magice si vin de pretutindeni. Ele nu au un loc anume in care se nasc. Ele izvorasc de unde nici nu te astepti: unele vin din mintea noastra care este mereu incarcata de fapte si locuri, altele vin din inima noastra care este supusa atator emotii si sentimente, alte cuvinte sunt nascocite de oameni cu carte care le astern pe hartie pentru ca noi toti sa le putem citi

2020-12-01 04:24:10

0

In viata te indragostesti doar de trei ori - Kate Rose

In viata te indragostesti doar de trei ori - Kate Rose

dragostea este o calatorie de descoperire de sine si fiecare relatie pe care o avem in viata noastra ne invata ceva de care trebuie sa invatam despre noi insine si ce ne face cu adevarat fericiti

2020-12-01 04:24:10

0

Puls in alb si negru. Vol.1 - Laura Hartte

Puls in alb si negru. Vol.1 - Laura Hartte

Laura Hartte daruieste iubire – pentru arta, literatura, frumos si suflet. Cartea ei te va prinde in mreje, vei zambi, vei tresari

2020-12-01 04:24:10

0

Gemenele de la Auschwitz - Affinity Konar

Gemenele de la Auschwitz - Affinity Konar

Un roman superb... Una dintre cele mai tulburatoare, intense si pline de imaginatie carti ale anului

2020-12-01 04:24:10

0

Suflete de sticla - Gyorgy Gaspar

Suflete de sticla - Gyorgy Gaspar

O carte pe care o recomand din suflet. Prezinta si subiecte psihologice foarte interesante si consider ca se merita.

2020-12-01 04:24:10

0

Explica-mi... de ce melcul nu are labe? Larousse - Josephine Sauvage

Explica-mi... de ce melcul nu are labe? Larousse - Josephine Sauvage

Recomand! Este o carte potrivita si foarte buna pentru imbogatirea cunostintelor celor mici.

2020-10-09 03:45:09

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one