promo transport gratuit ya octo desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

promo transport gratuit ya octombrie mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Card cadou

ari.c

Membru din 16/12/2020

Aprecieri

Aprecierii review

5

aprecieri

Review-uri

Review Coment

280

de comentarii

Intr-o vara, in Myanmar - Gael Aymon

Intr-o vara, in Myanmar - Gael Aymon

Imi place stilul lor introspectiv. Datorita acestuia simt ca putem percepe mai multe nuante ale acestui tablou straniu compus din familiie Lilei si a lui Robert.

2021-02-27 12:00:01

0

Loveboat, Taipei - Abigail Hing Wen

Loveboat, Taipei - Abigail Hing Wen

Într-o încercare de a-i oferi o ultimă vară de libertate, dar și din dorința de a-i înlesni fiicei lor legătura cu pământul natal, părinții îi oferă lui Ever o excursie în Taiwan. Aici, fiica lor urma să învețe mandarina, să cunoască obiceiurile locale și să relaționeze cu cei asemeni ei: tineri prinși între culturi. Prea americanizați pentru a înțelege adevăratul Taiwan și prea diferiți pentru a se integra complet în SUA.

2021-02-27 12:00:01

0

In Brooklyn creste un copac - Betty Smith

In Brooklyn creste un copac - Betty Smith

Mi-au plăcut ambii părinții, cu tot cu defectele lor, au fost puternic conturați și au dat impresie de real și veridic. Am avut și reproșuri și laude, atât pentru unul cât și pentru celălalt. Iar mama a fost o stâncă care n-a renunțat la planurile ei în ciuda vieții incredibil de grea, a lipsurilor și a sărăciei. Le-a amânat când n-a avut altă soluție, dar nu le-a abandonat. Scenele dintre fată și tată sunt foarte emoționante și, datorită lor, tatăl își spală unele dintre păcate.

2021-02-27 12:00:01

0

Elias si spioana Carturarilor - Sabaa Tahir

Elias si spioana Carturarilor - Sabaa Tahir

Citind veți afla mai multe despre trecutul lui Elias, despre Laia și familia ei, despre Helene, despre Rezistență. Sacrificiul este necesar. E timpul alegerilor. Deja aștept să citesc volumul 2, deja aștept să văd ce o să facă Laia și Elias. Rezistența are planuri mari, ei se cam folosesc de Laia, a pus-o să devină spioana lor în locul cel mai dur. Apar și spirite, djini, fantome etc. Sabaa a creat o lume superbă, dar periculoasă.

2021-02-27 12:00:01

0

Fangirl - Rainbow Rowell

Fangirl - Rainbow Rowell

Wren e geamăna cu viață socială, dar și Cath are parte de transformări. Deși suferă de anxietate socială, știu cum e, are lângă ea persoanele potrivite. Are parte de multe surprize la colegiu. Primele zile sunt cele mai grele, și eu am avut zile și zile. Chiar mi-a plăcut enorm și faza cu fanficul ei, cu povestea lui Baz și Simon, mi-ar fi plăcut să fie o serie reală. Ar fi fost în biblioteca mea cât ai zice pește.
Levi este mereu alături de ea, e de treabă, îi înțelege pasiunea, deși ea a dus-o la alt nivel. Chiar mi-a plăcut cartea.

2021-02-27 12:00:01

0

Baieti ca tine - Juliana Stone

Baieti ca tine - Juliana Stone

O carte pe care am cumparat-o din insistenta unei prietene spunand ca se merita. Aprob acest lucru acum. Este o carte cu o poveste care te atinge si o recomand cu caldura! Nu o sa regretati.

2021-02-25 12:00:01

0

O suta de cuvinte - Sandy Hall

O suta de cuvinte - Sandy Hall

„O sută de cuvinte” relatează povestea unei jurnaliste pe nume Kitty. Ea își pierde locul de muncă și are un conflict cu editorul revistei. Prietena ei cea mai bună care a ajutat-o în carieră, Constance, este pe moarte. Ea îi lasă o ultimă sarcină lui Kitty: trebuie să scrie un articol. Tema pe care i-a dat-o este cât se poate de neobișnuită: o listă misterioasă cu o sută de nume, persoane străine și un termen limită: două săptămâni! Cu ajutorul lui Steve, un prieten bun din facultate, și al lui Bob, soțul prietenei ei, se apucă de treabă. Kitty va trebui să descopere ce-i leagă pe cei o sută și de ce Constance a dorit să-i dea să scrie un articol inedit.

2021-02-25 12:00:01

0

Miss Peregrine vol.2 - Orasul pustiu - Ransom Riggs

Miss Peregrine vol.2 - Orasul pustiu - Ransom Riggs

Daca la inceput aveam impresia ca povestea se bazeaza pe amintirile tulburatoare ale bunicului protagonistului despre intamplarile ingrozitoare prin care acesta a trecut in timpul celui de-al doilea razboi mondial si banuiam ca monstrii care ii vanau pe copiii cu puteri speciale sunt de fapt o personaificare a nazistilor, pe parcurs mi-am dat seama ca adevarul este cu totul altul.
Jacob, eroul volumului, este un adolescent obisnuit, care si-a dorit intreaga viata sa traiasca intr-o lume plina de magie si sa duca o existenta plina de aventuri, precum cea din povestile fascinante ale bunicului sau.
Dupa moartea bunicului, un eveniment traumatizant pentru Jacob, care il face sa se indoiasca de sanatatea sa mintala, acesta isi convinge cu greu parintii sa-i permita sa viziteze insula pe care se afla ruinele orfelinatului unde a copilarit bunicul sau si totodata sursa tuturor povestilor incredibile ale lui Abraham

2021-02-22 06:00:01

0

Si soarele e o stea - Nicola Yoon

Si soarele e o stea - Nicola Yoon

Natasha este jamaicană şi se află de la 8 ani în America. Ea este genul de persoană care nu crede în destin , în soartă sau în Dumnezeu. Crede în ştiinţă şi în tot ce se poate demonstra.
Daniel este corean ,dar s-a născut în America. I s-a plănuit deja viitorul şi , deşi el ar prefera să facă altceva cu viaţa lui -de exemplu : să fie poet – , nu are niciun cuvânt de spuns în privinţa asta.

2021-02-22 06:00:01

0

Fauritoarea de albastru - Lois Lowry

Fauritoarea de albastru - Lois Lowry

Buna carte. Aici îl cunoaște pe Thomas, un alt copil, care sculptează toiagul Cântărețului cu momente din lungul poem pentru a-l ajuta pe acesta să țină minte versurile. Însă lucrurile se complică în momentul în care Annabella, bătrâna care o învață tainele colorării firelor de ață pe Kira, moare subit după ce-i spune tinerei că în pădure nu sunt monștri, iar Kira îi spune acest lucru lui Jamison. Recomand!

2021-02-22 06:00:01

0

Campionul - Marie Lu

Campionul - Marie Lu

Felul în care Marie Lu scrie, este fără cusur. Te acaparează total, şi de asemenea, ador cum aceasta şi-a făcut personajele să evolueze, faţă de primele cărţi. Acest fel de dezvoltare este reală, importantă şi e un motiv pentru care îi ador cărţile – privind personajele înflorind, devenind mai înţelepte, având de-a face cu diverse probleme în perioada asta grea de maturizare.

2021-02-20 09:00:02

0

Cititoarea - Traci Chee

Cititoarea - Traci Chee

Aceasta nu este doar o carte. Autoarea a transformat-o în ceva mai presus de-atât. Între copertele Cititoarei se ascund pagini rupte sau arse, cu mesaje lăsate unde nu te aștepți, cu porțiuni șterse și cu fragmente distruse.

2021-02-20 09:00:02

0

Adio, New Orleans - Ruta Sepetys

Adio, New Orleans - Ruta Sepetys

New Orleans, 1950. Orașul în care totul este posibil și în care este loc pentru fiecare. Este supranumit Easy, de aici și numele original al romanului de față – Out of the Easy. Autoarea Ruta Sepetys a reușit să redea cu acuratețe farmecul local. New Orleans este considerat drept leagănul jazzului. Ca port principal, New Orleans a jucat un rol important în comerțul cu sclavi, realizat pe Oceanul Atlantic. De aceea, avem de-a face cu un număr foarte mare de imigranți, fiecare aducând un strop din istoria personală, adăugând astfel mai multă culoare orașului iubit de toată lumea. Petreceri, festivaluri, cine grandioase. Opulență și decadență, fețele diferite ale aceluiași oraș.

2021-02-20 09:00:02

0

Reguli pentru un cavaler - Ethan Hawke

Reguli pentru un cavaler - Ethan Hawke

Un cavaler, temandu-se ca nu are sa se intoarca din batalia care-l asteapta, le scrie o scrisoare copiilor lui incercand sa-si transmita mai departe invataturile. Printr-o serie de cugetari, care-si au radacinile in filosofiile estice si vestice si-n marile scrieri spirituale ale lumii, vorbind despre smerenie, iertare, onestitate, curaj, rabdare si alte valori morale, dorinta cavalerului este sa le ofere copiilor sai o busola pentru calatoria prin care vor fi nevoiti sa treaca singuri, o calauza care sa-i ajute sa descopere toate acele lucruri care dau sens si frumusete vietii.

2021-02-20 09:00:02

0

Eliza si monstrii ei - Francesca Zappia

Eliza si monstrii ei - Francesca Zappia

Kira brodează. Și brodează excepțional. Mâinile sale sunt atât de talentate încât atrage atenția conducerii asupra sa. Tatăl îi dispare la vânătoarea când încă nu era născută, iar mama îi moare recent lăsând-o singură în fața femeilor care o urăsc pentru că, având un picior strâmb, nu este utilă societății. Însă Jamison, apărătorul din partea statului la procesul intentat de Vandara o salvează și o trimite într-un apartament în care Kira trebuie să brodeze haina Cântărețului care, o dată pe an, spune povestea umanității până în prezent. Aici îl cunoaște pe Thomas, un alt copil, care sculptează toiagul Cântărețului cu momente din lungul poem pentru a-l ajuta pe acesta să țină minte versurile. Însă lucrurile se complică în momentul în care Annabella, bătrâna care o învață tainele colorării firelor de ață pe Kira, moare subit după ce-i spune tinerei că în pădure nu sunt monștri, iar Kira îi spune acest lucru lui Jamison.

2021-02-20 09:00:02

0

Legenda - Marie Lu

Legenda - Marie Lu

Seria Legenda cuprinde trei volume: Legenda, Geniul şi Campionul şi în ceea ce mă priveşte trebuie să recunosc că primul volum mi-a picat cu tronc dat fiind faptul că nici “geamănul meu” somnul nu a reuşit să mă desprindă de carte până nu am ajuns la final. Am păşit într-o nouă lume distopică, dată peste cap, cu o conducere dornică să-şi exercite puterile şi să-şi folosească cetăţenii pe post de cobai. Am păşit cu paşi repezi în lumea lui Day şi a lui June şi m-am ataşat de personajele principale de la început. Şi de ce să nu o fi făcut!?

2021-02-18 03:00:09

0

Vieti foarte reusite - J.K. Rowling

Vieti foarte reusite - J.K. Rowling

Profund implicată social, Rowling i-a îndemnat pe studenți să-și folosească statutul și influența pentru a-și ridica vocea „de partea celor care nu au glas” și să se identifice „nu doar cu cei puternici, ci și cu cei slabi”: „Păstrați abilitatea de a vă imagina trăind viețile celor care nu au avantajele voastre. Așa veți putea lăsa o moștenire care nu doar vă va face părinții mândri de voi, ci va determina și milioane de oameni ale căror vieți le veți fi schimbat să vă celebreze existența”.

2021-02-18 03:00:09

0

Zori de zi. Partea I - Stephenie Meyer

Zori de zi. Partea I - Stephenie Meyer

Ne este prezentată nunta celor doi, în care prietenii apropiați sunt alături de ei, dar Bella este încă măcinată de gândul că Jacob nu este lângă ea într-o zi atât de importantă. Vârcolacul nu poate să stea departe de cea pe care o iubește și apare în casa vampirilor. Sperând că tânăra trece doar printr-un moment de inconștiență, se agață de fiecare speranță și continuă să creadă într-o posibilă relație.

2021-02-18 03:00:09

0

Regele malefic - Holly Black

Regele malefic - Holly Black

MI A PLACUT LAAA NEBUNIE. Zânele nu au stat după mine, nu m-au învățat trucuri. Zâna Pixie, pe numele ei Holly Black, nu a avut deloc milă de mine. Nu m-a menajat, nu am avut un zbor lin. A fost unul plin de turbulențe, de lucruri de văzut și reamintit.

2021-02-18 03:00:09

0

Elias si spioana carturarilor I: Focul din cenusa - Sabaa Tahir

Elias si spioana carturarilor I: Focul din cenusa - Sabaa Tahir

La vârsta de șase ani, copiii lor aleși de Profeți (sacerdoți dotați cu capacitatea de a citi gândurile și a prevedea viitorul) sunt aduși la Blackcliff, școala de luptă unde se formează cei mai temuți și letali soldați ai Imperiului, Măștile. Doar cei care supraviețuiesc nemiloaselor antrenamente și ajung căliți la paisprezece ani primesc de la Profeți o mască argintie care odată potrivită pe față are tendința de a se contopi tot mai mult cu chipul purtătorului, până la a deveni o a doua piele, ce nu va mai putea fi scoasă, marcând definitiv fizionomia Războinicului ce-o poartă.

2021-02-16 03:00:08

0

Miss Peregrine vol.4 - Harta zilelor - Ransom Riggs

Miss Peregrine vol.4 - Harta zilelor - Ransom Riggs

Anul acesta, spre incantarea mea, am citit doua volume cu subiecte originale, care m-au uimit prin lumea incredibila creata de autorii lor si prin fiintele supranaturale nemaintalnite pana atunci, pe care le-am descoperit in paginile acestor carti. Unul dintre aceste volume este Miss Peregrine.
Atmosfera intunecata si bizara, care te tine captiv de la prima pana la ultima pagina, intamplarile misterioase prin care trece protagonistul si senzatia permanenta ca in orice moment ceva teribil se va intampla, transforma romanul intr-o lectura de care cu greu te poti desprinde. Paginile se succed cu repeziciune, iar cititorul se trezeste inmarmurit la jumatatea lecturii, complet luat prin surprindere de directia neasteptata pe care o ia volumul.

2021-02-16 03:00:08

0

O poveste haioasa - Ned Vizzini

O poveste haioasa - Ned Vizzini

Pornind de la propria experiență a scriitorului, O poveste haioasă prezintă o săptămână din viața unui licean din New York, aflat de mult timp în luptă cu propria depresie și ajuns, în cele din urmă, la secția de psihiatrie a unui spital. Ca de obicei, ceea ce părea a fi o nenorocire (internarea într-un spital de nebuni), se dovedește a fi o experiență salvatoare și de maturizare. Timpul petrecut alături de alți oameni bolnavi îl ajută pe Craig să se stabilizeze, să-și înțeleagă mai bine suferința, dar și să rezoneze cu suferințele altor oameni. Spitalul reușește să-i ofere un mediu stabil și sigur, spre deosebite de mediul în continuă schimbare al lumii „din afară”, precum și o pauză de la toate activitățile cărora nu le putea face față și care-l aduseseră în starea de a fi pe punctul de a se sinucide.

2021-02-16 03:00:08

0

Dosarele Cronos. Captivi in timp - Rysa Walker

Dosarele Cronos. Captivi in timp - Rysa Walker

Întâlnim pe tot parcursul romanului dezvoltată ideea de disonanță cognitivă, care este sentimentul de inconfortabil pe care îl ai atunci când credințele și acțiunile tale nu se potrivesc sau se contrazic. Ne străduim pentru confortul psihologic să ne simțim mulțumiți de noi înșine și acest lucru înseamnă, adesea fie schimbarea comportamentului nostru, fie găsirea unor modalități de a-l justifica. În Secera, exista o permanentă luptă interioară, fiecare Seceră luptându-se pentru a găsi modalități de a se simți confortabil cu ceea ce fac (omorurile). Astfel, unii încearcă să se asocieze cu hazardul, caută statistici pentru a decide cum și de ce spicuiesc, unii acționează ca niște preoți, oferind oamenilor timp să se conformeze soartei lor, în timp ce alții lovesc aleatoriu, fără nici un avertisment.

2021-02-16 03:00:08

0

Secera - Neal Shusterman

Secera - Neal Shusterman

Ideile prezentate de Shusterman sunt minunat de întunecate și totuși, în același timp, perfect credibile. Există aspecte ale epocii Domului (computer înzestrat cu inteligență artificială) și a Secerilor care, deși sunt însuflețite în fantezie, sunt ușor de corelat cu realitatea. Noi, oamenii, suntem permanent în căutarea perfecțiunii, luptăm, conștient sau nu, să cucerim cel mai înalt punct din știința. Dorim cea mai avansată tehnologie, ne îndreptăm cu pași rapizi spre o lume robotizată, tânjim după sănătatea absolută, tânjim după cucerirea morții. Și aici ne oprim. În acest roman, moartea a fost cucerită. Nu mai există boli, nu mai există suferință,

2021-02-16 03:00:08

0

Batman Vol.1: Conclavul bufnitelor - Scott Snyder, Greg Capullo

Batman Vol.1: Conclavul bufnitelor - Scott Snyder, Greg Capullo

În ceea ce privește latura grafică a acestui volum, trebuie spus că cei doi artiști reușesc să facă o echipă foarte bună, creând un Batman perfect uman. Un Batman ce se va lăsa, în momentele cheie, pradă furiei și urii dezlănțuite, transfigurându-se până în pragul bestialității, dar și un Batman îngenunchiat de emoție și de slăbiciune, în momentele cele mai puțin potrivite pentru soarta luptei sale cu forțele răului.

2021-02-14 03:00:02

0

Inimi chimice - Krystal Sutherland

Inimi chimice - Krystal Sutherland

„Inimi chimice” este un roman cu un mesaj extrem de puternic și de profund cu privire la iubire. Aceasta nu este romanțată și pusă pe un piedestal sau transformată într-un element perfect, ci este considerată a fi un factor important în viață omului, care îl înalță, îl face să prindă aripi, însă nu este deloc un sentiment perfect, ci este frumos așa, în imperfecțiunea lui. Mai mult decât atât, asemeni tuturor lucrurilor de pe acest Pământ, și iubirea este o trăire sortită eșecului, nu este eternă, este supusă efemerității și surprizei, nu știi exact cât anume va dura, însă trebuie să înveți să te bucuri de ea atât timp cât este, să iei tot ceea ce este mai bun din persoana de lângă tine, să păstrezi cu tine amintiri de neuitat și să mergi mai departe cu învățăturile pe care aceasta ți le-a oferit, cu lecțiile pe care ți le-a transmis, asemeni tuturor evenimentelor prin care trece omul de-a lungul vieții.

2021-02-14 03:00:02

0

Materiile intunecate Vol.2: Pumnalul tainuit - Philip Pullman

Materiile intunecate Vol.2: Pumnalul tainuit - Philip Pullman

Luminile Nordului prezintă un început destul de încet, fiind povestit în mare parte din perspectiva Lyrei. Misterul însă este ceea ce atrage şi te ţine prins de această carte. Încă de la început prin răpirile copiilor şi prin anumite schimbări de perspectivă, care răspund la anumite întrebări, însă ridică altele. Pe lângă acest mister există şi creaturile create şi fiinţele care străbat lumea lui Pullman, printre care se numără daemoni – cei mai speciali şi cei mai interesanţi, zic eu, din trilogie, vrăjitoare, urşi cu armură şi alte creaturi cu moralitate mai gri.
Aş spune că Luminile Nordului este o mare introducere în ceea ce priveşte lumea pe care Pullman a creat-o, atrăgând cititorul cu un plot destul de fix, cu puţine sub-ploturi, care îşi arată adevăratul potenţial abia la final.

2021-02-14 03:00:02

0

Geniul - Marie Lu

Geniul - Marie Lu

Cărțile scrise de Marie Lu sunt adevărate droguri pentru mine. Nu reușesc să mă dezlipesc de ele nici măcar o secundă, pentru că știu că aș risca să pierd multă acțiune. Sunt răvășită acum că am terminat Geniul, la fel cum am fost și după terminarea primului volum.

2021-02-14 03:00:02

0

Batman Vol.2: Orasul bufnitelor - Scott Snyder, Greg Capullo

Batman Vol.2: Orasul bufnitelor - Scott Snyder, Greg Capullo

Batman e chemat să investigheze moartea unui individ necunoscut, care fusese torturat și ucis cu 50 de lovituri de cuțit, apoi abandonat în așa fel încât să transmită un mesaj de amenințare: „Bruce Wayne va muri mâine.” Un început respectabil pentru ceea ce, de la o pagină la alta, se transformă într-un elogiu al nebuniei și al paranoiei, în care sănătatea mentală a lui Bruce se destramă și se dizolvă într-un Gotham subteran, pe care nu îl cunoaște și care îi este potrivnic.

2021-02-12 06:00:01

0

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Luminile din septembrie ed.2017 - Carlos Ruiz Zafon

Lazarus Jann este un personaj misterios, construiește jucării sau mai degrabă niște marionete robotizate cu un aspect total neatractiv pentru copii. Are reguli precise în ceea ce privește conacul Cravenmoore în care locuiește, nimeni nu are voie să meargă în partea de vest. Scrisorile care îi sunt adresate și care vin de la un anume Daniel Hoffmann nu trebuie sub nicio formă deschise. Cu toate acestea, familia Sauvelle se atașează de Lazarus, în ochii căruia se citește singurătatea și durerea.

2021-02-12 06:00:01

0

Dispozitive infernale. Cartea a doua: Printul mecanic - Cassandra Clare

Dispozitive infernale. Cartea a doua: Printul mecanic - Cassandra Clare

Mai apreciez la aceasta carte personajele. E genul de carte in care te identifici cu cate putin din fiecare personaj si ajungi sa ii iubesti pe toti. Intr-adevar, personajele principale sunt William Herondale, Jamie Carstairs si Theresa Gray. Si, da, ca orice fana a romantismului din carti m-am indragostit(lafel de tare ca Tessa, de altfel) de Will si Jem.

2021-02-12 06:00:01

0

Orasul fantomelor - Victoria Schwab

Orasul fantomelor - Victoria Schwab

Mi-a placut ca parintii lui Cassidy sunt „Inspiritistii“, adica vanatori de fantome, dar numai Cassidy le vede cu adevarat. Familia Blake pleaca in Scotia, la Edinburgh, pentru un show TV despre cele mai bantuite locuri. Acolo, printre morminte, castele si pasaje secrete, Cassidy incepe sa ajute sa treaca permanent „dincolo“ fantomele care se afla intre lumi. Dar nu toate fantomele sunt prietenoase, viata lui Cassidy fiind pusa in pericol.

2021-02-12 06:00:01

0

Absolut tot - Nicola Yoon

Absolut tot - Nicola Yoon

Madeline suferea de o boală de imunitate. Imunodificiență severă combinată (SCID) sau ”boala copilului din bula de plastic”. Madeline Wittier nu lua contact cu nimic străin fără a fi atent sterilizat în prealabil, vidat sau trecut prin camera de presurizare. Toate lucrurile din jurul ei erau albe, până și cărțile ei noi aveau toate coperți albe, cartonate. Toate zilele ei semănau și toate serile erau planificate. Lecțiile pentru școală se desfășurau via Skype, iar mama ei crease între pereții casei lor micuța lume perfectă care nu putea altera sănătatea fiicei ei, a singurei persoane care îi rămăsese.

2021-02-12 06:00:01

0

Printul din negura - Carlos Ruiz Zafon

Printul din negura - Carlos Ruiz Zafon

Secretele sunt dezvăluite treptat. Trecutul este dezvăluit, cum a început totul, de ce s-a întors Prințul din negură, ce vrea el defapt.
Mai multe nu vreau să dezvălui, vreau ca voi să descoperiți această minunată carte. Mi-a plăcut enorm și o recomand tuturor.
Voi ați citit această carte? Cum vi s-a părut?

2021-02-10 09:00:01

0

Elias si spioana Carturarilor II: O torta in noapte - Sabaa Tahir

Elias si spioana Carturarilor II: O torta in noapte - Sabaa Tahir

Povestea ne poarta intr-o nume fascinanta, in care Imperiul Carturarilor fusese cucerit de sangerosul clan. Toate par fantasme dar acestea prind viata. Nu vreau sa detaliez sa pierdeti placerea de a o descoperi. Recomand!

2021-02-10 09:00:01

0

Balada serpilor si a pasarilor cantatoare - Suzanne Collins

Balada serpilor si a pasarilor cantatoare - Suzanne Collins

Pentru a vă bucura pe deplin de acest roman, recomandarea mea este să faceți abstracție de ceea ce cunoașteți despre Jocuri deoarece lucrurile sunt foarte diferite în Baladă. Au trecut doar 10 ani de la revolta districtelor asupra Capitoliului, iar Panemul încă mai resimte acut consecințele acțiunilor rebelilor și pierderile suferite din pricina acestora.

2021-02-10 09:00:01

0

Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc

Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc

In fiecare după-amiază, micii elevi se joacă pe grundul străzii Pál. Aud zvonul că compania rivală din grădina cu plante medicinale, condusă de Feri Áts, se pregătește pentru un atac prin care să ocupe grundul din strada Pál. Băieții se pregătesc pentru atacul inamicilor. Boka este ales ca lider, celorlalți li se dă câte un rang, doar micul, blondul Ernő Nemecsek rămâne fără rang. Geréb, care a candidat și el pentru rangul de lider, însă nu l-a primit, s-a aliat din răzbunare cu cei din grădina cu ierburi. Suspectul de trădare devine Nemecsek. Băiețelul slab, pentru a-și dovedi fidelitatea, recuperează drapelul grundului răpit de inamic. În timpul acțiunii sale, el face o baie forțată în apa rece a lacului din grădina cu plante medicinale. Vine ziua bătăliei. Nemecsek, bolnav de febră, scapă din pat și ia parte curajos la luptă. El contribuie la victoria celor din strada Pal. Dar nu putu să se bucure de noul său grad de locotenent, pentru că primise pneumonie din cauza "scăldării", care îi luase viața...

2021-02-10 09:00:01

0

Eleanor si Park - Rainbow Rowell

Eleanor si Park - Rainbow Rowell

Eleanor trece printr-o problemă de actualitate chiar, bullying-ul. Colacul de salvare a lui Eleanor este Park, chiar dacă la început cei doi nu-și vorbeau (aici vreau să fac o paranteză, să nu vă luați niciodată după prima impresie sau după cum se comportă anumite persoane cu o persoană nou cunoscută vouă. nu vă lăsați manimatați de cei din jur, cunoașteți persoana, nu ascultați despre ea). Park era cumva manimatat de către cei din jur, ascultând astfel părerile celorlalți despre Eleanor, însă totul a început prin „citit”, apoi a urmat muzica dintre ei și au ajuns un întreg. Nu vă spun multe, deoarece relația lor se formează într-un fel atât de dulce și de frumos, ca niște norișori roz, ayayay. 🌸🌸🌸

2021-02-10 09:00:01

0

Sfidarea. Seria Jocurile foamei. Vol.2 - Suzanne Collins

Sfidarea. Seria Jocurile foamei. Vol.2 - Suzanne Collins

Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că personajele nu s-au schimbat deloc. Știm foarte bine că Peeta și Katniss au câștigat Jocurile Foamei, drept pentru care viața lor devine de vis: locuiesc în noi case, nu mai duc grija zilei de mâine și sunt mulțumiți că oamenii din Districtul 12 se bucură la rândul lor de mai multă mâncare. Autoarea ar fi putut foarte ușor să schimbe atitudinea personajelor, în urma evenimentelor desfășurate, însă a preferat autenticitatea, a preferat să ne facă să le cunoaștem mai bine așa cum sunt ele cu adevărat, decât să le schimbe și să nu ne permită să pătrundem în mintea lor.

2021-02-08 03:00:02

0

Tunetul Vol.2: Arcul Secerii - Neal Shusterman

Tunetul Vol.2: Arcul Secerii - Neal Shusterman

”Tunetul” continuă povestea Citrei și a lui Rowan, poveste ce m-a purtat pe toate culmile și mi-a trezit toate sentimentele la viață, atât cele frumoase, cât și cele mai puțin frumoase. O urmărim pe Citra, la zece luni de la hirotonisire, devenită o Seceră empatică, demnă de toată admirația, cu valori bine înfipte și puternică, deși ei i-a luat mult mai mult să realizeze acest lucru. Se află alături de Secera Curie, aceasta a luat-o sub aripa sa, neavând vreme să se plictisească (eu, cel puțin, m-am distras copios urmărindu-le, luând parte la conversațiile lor). Dacă Citra își trăiește viața de Seceră la lumină, Rowan trăiește în întuneric, făcând curățenie printre Seceri, ucigând Secerile corupte. Așa cum el vânează Secerile corupte, așa și el este vânat la rândul său, viața fiind pusă în pericol la fiecare pas, chiar și o mică greșeală constându-l grav. Deasupra lor, supraveghind tot ce mișcă, se află Tunetul, o entitate, dacă o pot numi așa, încă nu știu exact cum să-l privesc, dar mai să-l numesc, căruia îi este interzis să vorbească în mod direct cu Domul Secerilor. Însă când Citra și Rowan sunt depășiți de situație și pericolul amenință să-i ajungă, va reuși oare Tunetul să intervină și să-i ajute, fără a-și încălca regulile?

2021-02-08 03:00:02

0

Fantoma Aniei - Vera Brosgol

Fantoma Aniei - Vera Brosgol

Volumul se citește rapid, benzile desenate sunt simpliste și nu sunt colorate. Vera Brosgol întocmește o carte ideală pentru cei mici cu un subiect despre care noi nu vorbim foarte mult: încrederea în prieteni și dualitatea. Consider că ăsta este genul de carte pe care se pot face multe dezbateri. Mai ales că Ania are multe vicii pentru un copil atât de mic.
Singurătatea, faptul că ai impresia că nimeni nu este lângă tine. Momentul în care îi dai pe ceilalți la o parte pentru că ai găsit ceva mai bun. Toate aceste elemente apar în volum și îi dau celui care îl citește multe teme de gândire.

2021-02-08 03:00:02

0

Cum a ajuns regele din Elfhame sa urasca povestile - Holly Black

Cum a ajuns regele din Elfhame sa urasca povestile - Holly Black

Pentru a-l face cunoscut pe adevăratul Cardan cititorilor, Holly Black a trebuit să se întoarcă cu povestea mult în timp, mai exact la începuturile ei și asfel descoperim un Prinț de nouă ani dormind în fânul din grajduri. E locul lui de refugiu, locul unde simte căldura pe care doar o mamă ar putea să i-o ofere.

2021-02-08 03:00:02

0

Regatul gheturilor si al instelarii - Sarah J. Maas

Regatul gheturilor si al instelarii - Sarah J. Maas

Cassian și Azriel. Cassian, din punctul meu de vedere, trece printr-o perioadă grea. Descopăr destul de multe amănunte despre viața lui, despre familia lui biologică. Îi descopăr fricile, temerile, puterile și trăirile. Toate stările controversate pe care el le are prevăd un viitor tumultos pentru el.
Az, îmblânzitorul umbrelor, mai rupe puțin din masca pe care o are. Despre el nu descopră lucruri din trecut, dar simt și miros 😀 mici interese și început de sentimente ce-i vor marca viitorul.

2021-02-08 03:00:02

0

Baiatul de pe Facebook - Jessica Park

Baiatul de pe Facebook - Jessica Park

Dacă în prima parte a cărții i-am urmărit cunoscându-se treptat, în cea de-a doua parte întâlnim o suită de coincidențe și de replici lipsite de esență. Din punctul acesta s-a stins și entuziasmul meu în ceea ce privește relația lor. Ea este indecisă. Îl vrea pe Vlad, dar flirtează și cu Salek, un băiat care era îndrăgostit de ea. Apare și un domn Victor Suro, un bogătan recunoscut pentru cuceririle sale. Amalia nu este imună la farmecele lui. Victor este un bărbat șarmant, dar autoarea îi sufocă din fașă fiecare apariție. Este prea puțin prezent, prea repede se trece peste el.

2021-02-05 09:00:01

0

O mare de lacrimi - Ruta Sepetys

O mare de lacrimi - Ruta Sepetys

Niciun autor, oricât de desăvârșit ar fi nu ar putea surprinde toate atrocitățile războiului și nu ar fi culori potrivite pentru a reda pe pânză cenușiul unei vieți altădată înfloritoare și pașnice. Nu ar putea reda disperarea femeilor care erau îndepărtate de soț și de copii, nici durerea mamelor care trebuiau să aleagă un singur copil pentru a se îmbarca la bordul navei care ar fi trebuit să îi salveze. Nu ar putea să redea nici lacrimile înghețate de pe obrazul orfanilor și nici zgomotul intestinelor datorită foametei generale.

2021-02-05 09:00:01

0

Adam si Eva - Liviu Rebreanu

Adam si Eva - Liviu Rebreanu

Eterna poveste a găsirii și trăirii iubirii perfecte dintre un bărbat și o femeie ar fi putut face din roman o simplă colecție de clișee, dar nu este deloc așa. Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femei, iar ei pot fi Adam și Eva. Căutrea reciprocă devenind insăși rostul și scopul vieții omului. Insă o viață omenească nu este de ajuns pentru a prilejui această întâlnire, pentru că spațiul și timpul devin piedici în calea lor. E necesară (re)încarnarae sufletului de șapte ori pentru a-și întâlni adevărata dragoste care îi va da sens. De ce șapte? Pentru că Rebreanu crede că șapte e un număr sfânt și că a șaptea viață va aduce în sfârșit unirea cu celălalt suflet.

2021-02-03 06:50:26

0

Povesti de seara pentru fete rebele - Elena Favilli, Francesca Cavallo

Povesti de seara pentru fete rebele - Elena Favilli, Francesca Cavallo

A fost o fată care și-a petrecut copilăria încercând să scape de război. Aceasta a plecat în Finlanda, deoarece Somalia era sfâșiată de război. Fadumo n-a uitat de Somalia. A obținut trei diplome de masterat, a plecat de lângă familia ei din Finlanda și a început să lucreze pentru Națiunile Unite la înființarea de spitale în Somalia.

2021-02-03 06:50:26

0

Vraja corbilor - Margaret Rogerson

Vraja corbilor - Margaret Rogerson

Eu am terminat ieri de citit această carte și m-a ținut cu sufletul la gură până la ultimele pagini. Cealaltă carte a autoarei, „Vraja spinilor”, are de asemenea recenzie pe blog.
Isobel este o portretistă foarte talentată de numai 17 ani dintr-un orășel banal, care locuiește cu mătușa ei și cele 2 surori mai mici. Zânele sunt ființe care nu pot scrie, găti, picta sau construi clădiri, de aceea depind foste mult de oameni, maeștrii Meșteșugului. Isobel pictează portetele zânelor și primește la schimb vrăji.

2021-02-03 06:50:26

0

Jurnalul unui adolescent timid - Stephen Chbosky

Jurnalul unui adolescent timid - Stephen Chbosky

“Jurnalul unui adolescent timid” este exact aşa cum sugerează titlul, cu o acţiune aparent simplă, dar încărcată de mesaje şi de învăţături, care pentru mine au contat mult. Mi-a plăcut foarte mult Charlie şi am avut acel instinct de a-l proteja şi de a-l ajuta să treacă pentru traumele sale. Recomand din suflet cartea şi o consider o lectură motivaţională, cu un puternic impact asupra celor care o citesc.

2021-02-03 06:50:26

0

Cautand-o pe Alaska - John Green

Cautand-o pe Alaska - John Green

In principal cartea “Căutând-o pe Alaska” se axează pe descrierea personajului Alaska prin prisma relației cu cei din jur dar mai ales pe baza impresiilor lui Miles referitor la persoana ei.
Și deși la final apare neprevăzutul, cei din gașca de la colegiu încearcă să o descopere mai bine pe tânără bizară Alaska pentru a-și explica ce a determinat-o să facă ce a făcut.
“Căutând-o pe Alaska” de John Green este o carte destul de profundă, dar poate prea axată pe descoperirea eului unei persoane ce este evident că nu voia să fie descoperită.

2021-02-03 06:50:26

1

Stapanul inelelor: Fratia inelului - J.R.R. Tolkien

Stapanul inelelor: Fratia inelului - J.R.R. Tolkien

“Stăpânul Inelelor: Frăţia Inelului” este primul volum din bine cunoscută trilogie “Stăpânul Inelelor”. Intriga este destul de simplă, însă are destul de multe sub-intrigi care se anexează poveștii principale. M-a impresionat de la început complexitatea și nota contemporană pe care Tolkien o dă acestei cărți, pentru că ai impresia că citești ceva extrem de actual, nu vechi de aproape 60 de ani. Aici se vede clar măiestria lui și parcă a anticipat preferințele publicului viitor, modern, cu înclinații către Fantasy. Acest volum suprinde aventura tânărului hobbit, Frodo, care primește o mare misiune de la vrăjitorul Gandalf. El trebuie să distrugă un inel magic care îi era necesar lui Sauron, Seniorul Intunericimii, să aducă pentru întotdeauna întunericul peste Pământul de Mijloc. Misiunea sa este extrem de grea, însă are alături prieteni care îl ajută și care ii călăuzesc calea. Aragorn, Legolas, Boromir, Merry şi Pippin.

2021-01-31 03:35:32

0

Casa secretelor Vol.2: Batalia fiarelor - Chris Columbus, Ned Vizzini

Casa secretelor Vol.2: Batalia fiarelor - Chris Columbus, Ned Vizzini

În principiu toată goana asta e (evident) alertă, te ține în suspans, aș fi trăit bine și fără anumite momente cam de genul aviator rănit- fată frumoasă salvatoare, dar nu le poți avea pe toate, nu?
Contextul, aspectele mitologice, magia ciudată a cărților și toată căutarea, dar și multe altele, fac cartea de față o lectură ușoară în ciuda numărul mărișor de pagini.

2021-01-31 03:35:32

0

Jurnalul unui pusti. Vol.7: A cincea roata la caruta - Jeff Kinney

Jurnalul unui pusti. Vol.7: A cincea roata la caruta - Jeff Kinney

Trebuie as recunosc ca mereu mi-am dorit in secret sa citesc aceasta carte , asa ca in final , mi-am cumparat-o. Si nu am niciun regret. Cartea este pur si simplu geniala – de la primul la ultimul rand. Doar gandeste-te la asta : un roman in benzi desenate – cat de genial suna asta ? – care abordeaza problemele adolescentilor , cum ar fi goana noastra dupa popularitate , fastaceala in fata fetelor si frica permanenta de elevii „ mai mari ”. Nu stiu exact daca momentul in care am ales sa o citesc , inaintea intrarii la liceu , m-a facut sa o ador , pentru ca personajul principal , Greg Heffley este un copil de generala care viseaza sa ajunga faimos in scoala lui si pentru asta se foloseste de toate mijloacele care ii sunt la indemana ( intrarea in patrula scolii , aparitia intr-o piesa de teatru a scolii , devenirea ilustratorului ziarului , etc.) „ Dupa cum spuneam , intr-o buna zi voi fi celebru , dar deocamdata sunt prins la scoala generala , cu niste fraieri . ” Problemele lui Greg nu se opresc aici , caci el trebuie sa ii explice termenul de popularitate si prietenului sau , Rowley , care in topul popularitatii din scoala ,, se zbate probabil , undeva pe locul 150 ”.

2021-01-31 03:35:32

0

15 zile fara internet - Sophie Rigal-Goulard

15 zile fara internet - Sophie Rigal-Goulard

Cu siguranță o carte tare, tare, tare simpatică. Și o lectură care m-a amuzat, pe deoparte, într-o măsură în care m-a și mișcat, să spun așa, dat fiind faptul că, într-adevăr, suntem cu toții în acea epocă a tehnologiei, a vitezei, în acea epocă în care putem „călători” mii de kilometri printr-un singur apel, putem vedea persoane aflate pe alte continente, în alte țări, cu un simplu video-call, ce mai, suntem în acea epocă în care, da, putem afirma că suntem dependenți (chiar și involuntar) de tehnologie. De gadget-uri, de telefoane și laptopuri și socia media și toate acestea la un loc. Recunosc, eu, unul, n-aș putea trăi - cel puțin, nu pe termen lung - lipsindu-mă de toate aceste posibilități pe care internetul, telefonul și laptopul mi le pun la dispoziție. În aceeași măsură, viața noastră contemporană este compusă din așa ceva, este astfel creată încât, de altfel, să avem nevoie de tot ceea ce tehnologia ne oferă. Nu?

2021-01-29 03:23:49

0

Un an fara tine - Nina de Pass

Un an fara tine - Nina de Pass

Ca o ultimă încercare, Cara este trimisă la o școală specială, în Elveția. Ea se simte îndepărtată, abandonată și mai temătoare ca niciodată. Cum ar fi putut să găsească aici calea spre vindecare? Cum ar fi putut să nu o mai sune pe G. doar pentru a-i auzi vocea înregistrată pe robotul telefonului? Poate doar descoperind alte povești, la fel de dureroase ca ale ei. Poate doar învățând să facă pași mici către sine și către alții. Nu este o cale ușoară, dar este un început. Și orice pas contează. Atâta timp cât te duce un pic mai departe decât ai fost ieri.

2021-01-29 03:23:49

0

Casa de sare si amaraciuni - Erin A. Craig

Casa de sare si amaraciuni - Erin A. Craig

Tensiunea este starea care s-a lipit de mine ca o a doua piele. Nu știam când moartea avea să lovească din nou și nu știam cum se va întâmpla de data aceasta. Surorile erau prinse între durerea de a-și îngropa ființele dragi și ciclicitatea vieții. Doreau să se îndrăgostească, să danseze și să nu mai poarte haine de doliu. Dar cine ar fi putut iubi ființele acestea blestemate? Cine s-ar fi încumetat la o dragoste care stătea sub semnul morții?

2021-01-26 11:58:13

0

Jocurile foamei. Seria Jocurile foamei. Vol.1 - Suzanne Collins

Jocurile foamei. Seria Jocurile foamei. Vol.1 - Suzanne Collins

Jocurile erau foarte urmărite de cei care rămâneau acasă. Cu bucuria celui care a mai primit un an de pauză, cu emoția celui care i-a vâjâit alegerea numelui său pe la urechi, cu disperarea celui care caută idei de supraviețuire, cu curiozitatea morbidă a celui care vrea să afle cine a învins. Dar, de data aceasta, Jocurile au ceva special, acel ceva care îi face pe oameni să le urmărească: o poveste de dragoste. Mă gândeam: fie tehnologia cât de avansată, fie lumea cât de crudă, tot dragostea îi face pe oameni să suspine în pumni…

2021-01-26 11:58:13

0

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin

Sarpe si porumbel - Shelby Mahurin

Nu vă lăsați păcăliți de mutrișoarele ei. Louise este șarpele din povestea asta. Carismatică, ademenitoare, sarcastică, ironică. La fel de efervescentă precum vinurile spumante. Niciodată nu știi ce replică urmează, niciodată nu poți anticipa modul în care miss Lou se va raporta la vreo întâmplare. Ah! Și mi-a plăcut atât de mult de ea! Deși este puternică, Lou este construită atât, dar atât de „cuminte”. Cuminte în sensul că este rebelă, este puternică și știe ce vrea. Dar nu împinge limitele, nu face din atuurile ei defecte. O iubești de la început pentru modul nebun în care alege să înfrunte viața și să își schimbe destinul. Ups! V-am spus că este vrăjitoare și că a fugit din clanul ei? Vedeți? V-am spus eu că Lou îmi bântuie gândurile!

2021-01-26 11:58:13

0

Tiamel. Legenda ultimului Craniu de Cristal - Adrian Hulber

Tiamel. Legenda ultimului Craniu de Cristal - Adrian Hulber

Lucrurile pe care le învățăm de la Tiamel, camarazii și adversarii ei, pe lângă faptul că ne deconectăm, sunt lucruri umane. Înveți despre slăbiciuni și virtuți, despre cum să te ridici deasupra situațiilor imposibile, despre curaj și hotărâre. Este vorba despre conflictele de bază ale oamenilor văzute prin prisma unor ființe «semimateriale». ” Adrian Hulber
Uneori reușești să deduci din sinopsis dacă o carte ți se potrivește sau nu, însă de cele mai multe ori nu știi ce te atrage până când nu o citești.

2021-01-24 02:42:49

0

Iubire de proba - Alex Light

Iubire de proba - Alex Light

Sunt puține cărți care reușesc să îmi spargă zidul ridicat din așteptări. Știu că nu ar trebui să plec niciodată la drum cu așteptări. Călătoriile sunt minunate și fiecare destinație are farmecul ei. Doar că, pentru un cititor, lucrurile nu mai funcționează “rațional”. Ne aruncăm în povești cu standarde ridicate, așteptăm avalanșe de emoții și cascade de fiori. Dar avem nevoie și de “deserturi”, de cărți ușurele care să ne scoată din vârtejul lucrurilor serioase.
Iubire de probă a fost cartea de care aveam nevoie acum câteva zile. Și m-am bucurat de cele câteva ore petrecute în compania ei. Brett și Becca mi s-au băgat pe sub piele și mă bucur că le-am cunoscut povestea. ❤️

2021-01-24 02:27:49

0

Cismigiu Et Comp. - Grigore Bajenaru

Cismigiu Et Comp. - Grigore Bajenaru

Mi-a placut enorm cand Noica Dan ramane fara nasturi la paltonul cel nou, si cum alege sa se razbune este foarte amuzant. Trebuie sa recunosc aceasta carte m-a facut sa imi para rau ca nu am trait in aceea perioada. Pentru ca modul in care este descris parcul Cismigiu, face pe orice persoana ce citeste aceasta carte, sa viseze cu ochii deschis la mireasca florilor de Liliac, sa isi imagineze fiecare tufa de trandafiri plantata cu dorinta de a schimba aspectul acestui parc.

2021-01-24 02:27:49

0

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Ratacitorii - Olga Tokarczuk

Mulți cititori ar putea avea de obiectat împotriva statutului de roman al acestei cărți, căci textul este compus din mai multe note de călătorie, scrise prin aeroporturi și hoteluri, care sunt întrerupte de mai multe ori de note care nu au aparent nicio legătură cu subiectul, dar care sunt cele mai importante căi către înțelegerea personajului principal. Întreruperile vin tocmai pentru a susține firul cognitiv al personajului, iar ceea ce pare lipsit de importanță susține tocmai teza principală a romanului.

2020-12-24 01:24:56

0

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Lumina de veghe - Michael Ondaatje

Acțiunea romanului are un ritm diferit, creându-ți, de multe ori senzația că asiști la scenele descrise, că intri, de exemplu, împreună cu personajul-narator în clădiri londoneze somptuoase, abandonate de la începutul războiului, potrivite însă pentru a adăposti câini de rasă, destinați traficului ilegal. Sunt momente în care evenimentele se derulează rapid, acoperind intervale mari de timp. Sunt și momente în care filmul întâmplărilor se derulează foarte lent, dând timp cititorului să înțeleagă sensul unor informații strecurate în pagină, fără a fi detaliate, informații care completează însă acel mare puzzle al romanului.

2020-12-24 01:24:56

0

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

Cea care se intoarce - Donatella Di Pietrantonio

L’Arminuta este personajul central. Mai bine zis, L’Arminuta este porecla ce va înlocui numele protagonistei din roman. Ea trăieste într-un singur an cât ar fi trăit alţii în mai multe existenţe intense. Viaţa i se va schimba la vârsta de 13 ani. Aceasta este anunţată de părinţii ei că de fapt a fost adoptată, iar familia de origine o vrea înapoi.

2020-12-24 01:24:56

0

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei este un roman actual. Cu titlul asemănător filmului The Three Faces Of Eve din anii 60, având ca protagoniști pe Joanne Woodward și David Wayne, sub regia lui Nunnally Johnson, film care trata tema personalității multiple, Cele trei fiice ale Evei atinge subiectul asumării spirituale văzut din perspectiva a trei femei cu personalități diferite. Subiectul este unul sensibil, dar necesar de abordat. Numai forța unei femei educate ca Elif Shafak poate face acest lucru posibil.

2020-12-24 01:24:56

0

Cele patruzeci de legi ale iubirii Ed.3 - Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii Ed.3 - Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii este despre religie și spiritualitate, despre datorie și iubire. Este un roman care te va ține cu sufletul la gură cu cât citești mai mult. Și în acest roman scris de Elif Shafak am întâlnit același stil ca în celelalte două romane ale ei pe care le-am citit. Îți stârnește curiozitatea, te pune pe jar, te face să vrei să afli continuarea poveștii cu fiecare pagină pe care o dai.

2020-12-24 01:24:56

0

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

Labirintul spiritelor - Carlos Ruiz Zafon

În timpul investigației, cei doi vor găsi o carte „Labirintul spiritelor”, scrisă de un anume Victor Mataix, lucru care-i va conduce cumva inevitabil către librăria Sempere și fiii. Daniel Sempere, eroul principal din primul volum este prezent și acum, de această dată adult, căsătorit cu iubirea vieții lui Bea și cu un copilaș, Julian, botezat după scriitorul său preferat Julian Carax.

2020-12-24 01:24:56

0

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Straveacul si alte vremi - Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk construieşte o vastă alegorie despre forţa distructivă a timpului, povestind optzeci de ani din viaţa locuitorilor unui sat mitic. Sensul său profund este reprezentat de modul în care omul se poate plasa în istorie pentru a se redescoperi. Îmbinînd realismul cu magicul, ignorînd aspectele (post)moderne ale unei societăţi, scriitoarea reuşeşte să dea romanului său o dimensiune universală. Suflul amplu al naraţiunii aminteşte uneori de paginile memorabile din Un veac de singurătate al lui Gabriel García Márquez.

2020-12-24 01:24:56

0

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

Poarta-ti plugul peste oasele mortilor - Olga Tokarczuk

În „Poartă-ți plugul peste oasele morților” nu avem însă, aș spune din fericire, un Hercule Poirot care să-și demonstreze aproape matematic supozițiile și să deconspire, într-un final tensionat, adevăratul criminal. Nici măcar suspansul nu prea există, ci poate doar o vagă curiozitate legată de modul aproape supranatural în care victimele își pierd viața. Olga Tokarczuk s-a ferit să-și construiască „trupul” romanului pe osatura unui policier, realizând că are ceea ce-mi place să numesc intuiție literară și evitând căderea într-o asemenea capcană.

2020-12-24 01:09:56

0

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

Cei ramasi si cei plecati - Parinoush Saniee

“Cei rămași și cei plecați” este un roman care m-a impresionat, în care cumva m-am regăsit destul de mult, pentru că am și eu o parte din familie plecată din țară. Familie de care îmi este dor, care cumva parcă s-a înstrăinat. Și, citind acest roman, îmi dau seama că distanța poate face ca familile să se destrame. Fiecare din membri, fie că sunt cei de aici sau cei de departe, au impresii greșite despre ce se întâmplă în viața celorlați, despre sentimentele și luptele pe care fiecare membru le are.

2020-12-24 01:09:56

0

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Prizonierul cerului - Carlos Ruiz Zafon

Nu cred că mai este un secret faptul că mi-a plăcut extrem de mult. Fermin îi va povesti lui Daniel viața sa și experiențele prin care a trecut, cum a fost arestat, cum l-a cunoscut pe Daniel Martin, cum a evadat, cine l-a ajutat. Fermin devine, deci, în acest volum personajul principal, va fi la fel de simpatic, atașant, pozitiv. Dialogurile pe care le are cu Daniel sunt savuroase și pline de umor.

2020-12-24 01:09:56

0

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul ingerului - Carlos Ruiz Zafon

Jocul îngerului este un pact faustian sau, de ce nu, un joc cu propria minte care se dedublează, creând o viață paralelă și o personalitate alternativă - un Fight Club de epocă, care se derulează pe fundalul unei Barcelone absolut fascinante.

2020-12-24 01:09:56

0

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

Umbra vintului - Carlos Ruiz Zafon

Dincolo de subiectul atât de pătimaş, de descrierile la limita picturii şi de scriitura fabuloasă – practic, romanul e un citat gigantic de la un cap la altul, deci nu-ţi bate capul să iei notiţe, căci vei sfârşi prin a-l copia aproape în totalitate -, eu sunt de părere că Zafon a scris “Umbra vântului” mai ales pentru noi, iubitorii de cărţi. Pentru că totul, dar absolut totul se învârte în jurul lor

2020-12-24 01:09:56

0

O dragoste - Dino Buzzati

O dragoste - Dino Buzzati

De multe ori, nefiind decat un cititor, amatorismul razbatand si din recenziile pe care le fac pe acest blog sau in alte locuri, am tendinta sa folosesc mult citatele. Iar romanul lui Buzzati abunda de superbe cuvinte asupra dragostei, asupra trairilor celor doua personaje, cu precadere ale lui Antonio Dorigo, un arhitect de aproape cincizeci de ani, care povesteste la persoana intai prima lui mare iubire. pentru o prostituata de doar 20 de ani (Laide), pe care o intaleste intr-un bordel de (semi)lux din Milano. Desi nu o mare frumusete, mai ales in conditiile “meseriei” pe care o practica, il farmeca pe acesta cu misterul pe care il degaja si cu perspectiva (inoculata deja?!?) de a o face o fata onorabila, sperand de multe ori sa nu fie ceea ce este decat cu el sau cat mai putin timp, de a o determina sa redevina balerina cu succes de la Scala

2020-12-22 01:00:02

0

Copilaria - Maxim Gorki

Copilaria - Maxim Gorki

Murindu-i tatal ca urmare a unei "glume" facute de cei doi cumnati ai sai (Miska si Iakov l-au imbrancit pe acesta intr-o copca, ba-tandu-1 cu bulgari de zapada si strivindu-i degetele sub calcaie), micutul Alexei este nevoit sa se stabileasca, impreuna cu mama sa, in casa bunicului Vasili Vasilievici, care detinea un atelier de vopsitorie.

2020-12-22 01:00:02

0

Dragostea ultimului magnat - F. Scott Fitzgerald

Dragostea ultimului magnat - F. Scott Fitzgerald

Stilul autorului este unul foarte plăcut, care vă va determina sa cititi toate cartile dumnealui. Naratiunea îmbinată cu monologul interior a personajului principal determina un adevărat roman care ne ajuta să înțelegem trăirile interioare ale protagonistului. Cu fiecare carte citită a autorului îmi dau seama de evolutia acestuia si mă determina să-i citesc cartile cu o adevărată pasiune.

2020-12-22 01:00:02

0

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

In viață sunt răni care, precum lepra, rod încet în singurătatea sufletului și-l distrug. Există dureri ce nu se pot destăinui, fiindcă se obișnuiește ca aceste încercări incredibile să fie socotite drept accidente sau evenimente rare și ciudate, iar dacă cineva le descrie cu vorba sau cu pana, oamenii, respectând opiniile admise în mod curent, pe care le împărtășesc, de altfel, și ei, acceptă povestea, dar cu un zâmbet sceptic și disprețuitor. (p. 29)

2020-12-22 01:00:02

0

Strada Sardinelor - John Steinbeck

Strada Sardinelor - John Steinbeck

Deși simțirile de moment ale personajelor din ”Strada Sardinelor” par a fi congruente cu ale celorlalți locuitori ai orășelului Monterey, totuși o anumită aură a interpretării sentimentelor și trăirilor situate între maiestuos și anodin îi diferențiază de toți ceilalți, existând la Steinbeck tendința de a zugrăvi balzaciana comedie umană într-un metisaj de urcări și coborâri alambicate de diferențierile caracteriologice ale locuitorilor de pe Strada Sardinelor, care își ticăie visele într-un altfel de ceasornic, nici alert, nici grăbit, mereu imperturbabil, precum un rege care condamnă și exonerează.

2020-12-22 01:00:02

0

Stoner - John Williams

Stoner - John Williams

Stoner, de John Williams, este o carte mică, aparent simplă, dar extraordinar de complexă în simplitatea ei și care, prezentând viața și moartea unui „banal” profesor de provincie, prezintă, de fapt, lumea întreagă. Pentru că fiecare om este chiar lumea. Începi să o citești și pare simplă și banală, și, până să te hotărăști dacă-ți place sau nu, te trezești mișcat și răscolit cum n-ai mai fost de mult.

2020-12-22 01:00:02

0

Mirii nemuririi - Radu Aldulescu

Mirii nemuririi - Radu Aldulescu

In comparaţie cu alţi prozatori de azi, Radu Aldulescu, care rămâne un profesionist al romanului, îşi păstrează întâietatea. Este o carte buna.

2020-12-22 01:00:02

0

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Lumea din povestirile lui Dzsata e misterioasă şi înfricoşătoare, măreaţă şi plină de evenimente, aşa cum a fost lumea pentru cei mai mulţi dintre noi. Uşor de simpatizat cu băieţelul aflat în război contra lumii, fragil şi curajos, care încearcă să se construiască şi să se apere pe sine. În plus, Gyí¶rgy Dragoman ilustrează nişte personaje verosimile, micii şi marii tirani, elementele unei reţete a terorii, generalizată, la fel ca teama.

2020-12-22 01:00:02

0

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

Pe cind eram orfani - Kazuo Ishiguro

În paginile cărții lui Ishiguro nu vei găsi prea multe cuvinte nici de dragoste și nici dovezi de prietenie. Cu excepția fetiței sale înfiate, dar nici măcar de ea nu pot fi sigură, Christopher Banks nu are și nu a avut vreodată prieteni adevărați. Insa, nu duci lipsa de actiune si de povestea memorabila,

2020-12-22 01:00:02

0

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Pe cand eram doar niste pusti - Patti Smith

Amândoi erau înzestrați cu firi artistice, însă aveau un stil, inspirații și motivații diferite: Robert vedea, simțea și crea în același timp, pe când Patti era în căutarea inspirației și a motivației

2020-12-22 01:00:02

0

Taiko Vol.1+2 - Eiji Yoshikawa

Taiko Vol.1+2 - Eiji Yoshikawa

Dintre cele trei cărți: Taiko, Musashi, Shogun, cea din urmă e cea mai cunoscută. Subiectul cărții m-a atras mereu, uneori numărul mare de pagini m-a descurajat, dar autorul nu m-a convins niciodată. Nu-l vorbesc de rău, cine sunt eu?! Consider că autorii occidentali când scriu ceva despre cultura asiatică sunt prea siropoși și nu reușesc să se detașeseze de cultura din care fac parte. Ca urmare, cărțile sunt prea brodate și se îndepărtează de realitate, iar dacă nu sunt cărți SF nu văd sensul abaterii.

2020-12-22 01:00:02

0

Taras Bulba - N.V. Gogol

Taras Bulba - N.V. Gogol

Surprinzător prin definiţie, romanul prezintă orientări ideologice fanatice. Pentru câteva clipe, căzusem chiar în antisemitism. De ce?! Procesul în sine e foarte amplu, iar cartea am citit-o de-a dreptul implicat.

2020-12-22 01:00:02

0

De duzina - Charles Bukowski

De duzina - Charles Bukowski

După ce a lucrat o duzină de ani la poştă, Bukowski a descis să aleagă calea scrisului şi să plece pentru totdeauna din locul pe care îl ura atât de mult. Nu a plecat oricum ci dedicând primul său roman fostului loc de muncă.

2020-12-22 01:00:02

0

Animale bolnave - Nicolae Breban

Animale bolnave - Nicolae Breban

Titlul este sugestiv: personajele sunt "bolnave", suferind de maladii grave, atingand morbidul si tarele psihiatrice. Fac parte dintr-o lume oarba, care si-a pierdut controlul asupra datelor realului, proiectand asupra lor efecte ale "tenebrelor sufletului omenesc" (Ov. S. Crohmalniceanu). O spune chiar Donesie, asasin in serie aproape involuntar, pentru a se elibera de complexele de inferioritate care il dominasera toata viata

2020-12-22 01:00:02

0

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano - Hiromi Kawakami

Chiar daca a fost o poveste destul de simpla, din punctul meu de vedere, merita citita. Fiecare are gusturi diferite si mie, personal, mi a placut. Cu toate că povestea se țese în jurul domnului Nakano, narațiunea este făcută din perspectiva lui Hitomi, o tânără angajată la prăvălia de mărunțișuri. Cu o voce plăcută, aceasta ne apropie de prăvălia ticsită de fleacuri și de personajele care își duc veacul pe acolo sau despre care doar auzim.

2020-12-22 01:00:02

0

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Plictiseala pare a fi, de altfel, motorul tuturor evenimentelor şi asta se reflectă în stilul ales de Teodorovici. Se vrea blazat, spontan, dar rezultatul e ceva simplist, peste care trânteşte exprimări preţioase. Asta face textul destul de greu de urmărit, deşi povestea e relativ simplă, e destul de buna si merita citita.

2020-12-22 12:45:13

0

Inocentul - Ian McEwan

Inocentul - Ian McEwan

Inocentul, romanul lui MacEwan, construieşte povestea în jurul lui Leonard, un britanic, venit să lucreze în Germania anilor ’50, tot zdrobită, mai exact în Berlin, la tunelul subteran şi secret prin care CIA şi MI6 intenţionau să intercepteze convorbirile telefonice ale ruşilor. Povestea tunelului este cât se poate de reală, a existat şi a “răsuflat” în urma informaţiilor “trădătoare” ale lui George Blake, tot britanic, personaj real ce apare şi în roman. În rest, intrăm în desişul narativ marca McEwan.

2020-12-22 12:45:13

0

Amantii din Bizant - Mika Waltari

Amantii din Bizant - Mika Waltari

Cand o citesti, la fiecare pagina, simti ca respiri aerul Bosforului, simti miros de mare, te imaginezi in Catedrala Sfanta Sofia spunand o rugaciune, te vezi cu sabia in mana si cu mana pe soldurile cele mai ravnite femei din Bizant. In caz ca esti femeie, te joci cu barba autentica a unui aparator al zidurilor Constantinopolelui, nu cu cele nou-aparute de prin Bucuresti.

2020-12-22 12:45:13

0

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecătoare este un roman care curge, așteptând să fie descusut. Cititorul nu poate trece grăbit prin paginile lui. Narațiunea este la persoana I, prin intermediul personajului principal, deși Ishiguro folosește o tehnică intrigantă, oferindu-le cititorilor un narator compromis, nesiguranța plutind permanent asupra veridicității celor povestite. Cu toate acestea, romanul își conduce cititorii spre meditație prin temele pe care le impune. O temă este conflictul dintre generații, amplificat de drama războiului. Apoi, autorul evidențiază relațiile de familie și nevoia de a te împăca cu trecutul, cu ceea ce a rămas în urmă.

2020-12-22 12:45:13

0

Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami

Cronica pasarii-arc - Haruki Murakami

Motto-ul pe care se bazează acest roman este, se pare, o frază ce apare repetată de câteva ori pe parcursul său: „faptele s-ar putea să nu fie reale, la fel de bine cum adevărul nu trebuie neapărat să se bazeze pe fapte„. De aici, se construiește aventura văzută din perspectiva lui Toru Okada, un bărbat în vârstă de treizeci și ceva de ani, căruia îi dispar pe rând mai întâi pisica, apoi nevasta

2020-12-22 12:45:13

0

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Cartea scurtelor iubiri eterne - Andrei Makine

Cu o galerie de instantanee, Cartea scurtelor iubiri eterne surprinde, în capitole de mică întindere, dar de o intensitate inegalabilă, opt momente de grație dintr-o existență frământată, când manifestarea neașteptată a iubirii preschimbă clipa în eternitate.

2020-12-22 12:45:13

0

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul Puricilor sau Palatul Bomboană, după cum este cunoscut, reprezenta, de fapt, cadoul unui negustor pentru soția sa cu mințile pierdute. În această casă imensă se strâng o mulțime de persoane, care mai de care mai diferite – Amanta Tristă, Tijen Igienă, doi frați gemeni care se ocupă de un coafor, o bătrânică simpatică și elegantă… sunt fel de fel de oameni, ale căror povești, inevitabil, se întrepătrund.

2020-12-22 12:45:13

0

Factotum - Charles Bukowski

Factotum - Charles Bukowski

Ştiu că Factotum (şi în general Bukowski) nu poate plăcea tuturor. Şi mai precis celor care văd în Bukowski doar un beţiv pornograf, fără a mai căuta undeva, peste umăr, incizia prin care aerul lui beat îţi poate pătrunde în plămâni rece, recapitulându-te. Revigorant.

2020-12-22 12:45:13

0

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Eşafodul se situează într-un top 10 al cărţilor mele preferate din toate timpurile. O recomand călduros celor ce încă mai cred în bunătate şi în frumuseţea vieţii simple de altă dată, dar şi celor ce gustă o tragedie clasică, scrisă pur şi simplu excepţional

2020-12-22 12:45:13

0

E un pod pe Drina... - Ivo Andric

E un pod pe Drina... - Ivo Andric

Mi-a plăcut foarte mult suflul oriental al poveștilor, modul în care autorul reușește să surprindă spiritul multicultural al așezării, simbioza în care trăiau toți acei oameni, împrumutând uneori fără să știe câte ceva din ceea ce le e specific celorlalți și, astfel, construindu-și identitatea fascinantă. La fel de interesant este însă și modul în care timpul trece peste tot și peste toate și cum istoria cea mare se răsfrânge asupra istoriilor mici, aparent insignifiante.

2020-12-22 12:45:13

0

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

Titlul şi incipitul m-au făcut să cred iniţial că este vorba despre o poveste de dragoste, despre o idilă petrecută undeva în deşert, dar a ajuns să mă surprindă forţa descrierilor, care te fac să pluteşti pe aripile vântului până în inima satelor mici şi sărace din nordul Africii, cu oameni şi poveşti desprinse parcă din „O mie şi una de nopţi”.

2020-12-22 12:45:13

0

Lumina dintre oceane - M.L. Stedman

Lumina dintre oceane - M.L. Stedman

Vă spun că am citit cartea încercând să urmăresc firul mai multor scenarii pe care mi le închipuisem. În niciunul nu găseam o cale ușoară. Dar am trăit cartea, am citit-o cu sufletul la gură și am terminat-o plângând. A trecut mult timp de când nu am mai plâns. 🙂 Cartea mi-a atins sufletul, mi-a arătat că viață este un puzzle format din decizii, din dragoste, din compromisuri, din lacrimi și din iertare. Este cu siguranță o carte pe care v-o recomand!

2020-12-22 12:45:13

0

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Din punctul meu de vedere, Hagi-Murad este oglinda popoarelor asuprite care nu și-au plecat capul în fața adversarilor mai numeroși sau mai puternici, ci au ales să lupte până la capăt, mânate de dragostea dătătoare de speranță a gliei strămoșești.

2020-12-22 12:30:13

0

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastră exsudă o nuanță de vechi, atemporal și mitic, conectându-se astfel la spiritul islandez - cel imaginar și cel autentic. Acest lucru dandu-i o pata de autenticitate si de culoare. Merita citita macar o data n viata.

2020-12-22 12:30:13

0

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Proza scurtă, de o mare diversitate tematică şi structurală, se distinge printr-o remarcabilă unitate a viziunii. Desfăşurându-şi activitatea pe fundalul dramatic al ascensiunii bolşevismului, contestat de critică şi interzis de mecanismele cenzurii, Bulgakov aduce în prim-plan o serie de probleme semnificative pentru situaţia literaturii şi condiţia scriitorului din epoca sa, de la crezul artistului la responsabilitatea intelectualului umanist şi a omului de ştiinţă, de la pericolul sufocării esenţelor sub greutatea strivitoare a aparenţei la depersonalizarea şi uniformizarea individului într-o societate totalitară.

2020-12-22 12:30:13

0

Particulele elementare - Michel Houellebecq

Particulele elementare - Michel Houellebecq

Cartea abunda in descrierea crizei sexuale, naratorul manifestand un interes accentuat pentru cultul corpului (" Intr-o lume care nu pretuieste decat tineretea, oamenii sunt putin cate putin devorati"), sunt prezentate orgii si fenomenul New Age.
Anti-utopie, aflam in epilog ca romanul este un omagiu adus omului care s-a depasit pe sine si, prin pionieratul lui Michel, a reusit sa dea nastere une specii superioare.

2020-12-22 12:30:13

0

Cimitirul din Praga - Umberto Eco

Cimitirul din Praga - Umberto Eco

Încă de la începutul cărții, Simonini descoperă că a pierdut pe drum zile din viață, că memoria îi joacă feste și că în aceeași casă cu el, într-o aripă despre a cărei existență nu știa nimic, mai locuiește un individ, un anume Dalla Picolla, om al bisericii cel puțin la fel de misterios ca el.

2020-12-22 12:30:13

0

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

În ciuda perspectivelor sumbre prezentate în roman (care, drept să spun, îmi cam tăiau din pofta de viață), aș propune totuși o abordare mai optimistă a mesajului: atâta timp cât viața veșnică și clonarea sunt încă aspecte ce țin de domeniul SF-ului, putem interpreta romanul ca o invitație din partea autorului să evităm posibilitatea izolării prin promovarea în societate a unor altor valori decât cele pe care le-a cunoscut Daniel1, cum ar fi decența, toleranța sau cumpătarea.

2020-12-22 12:30:13

0

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Soldatii. Poveste din Ferentari - Adrian Schiop

Din ce am citit, era lăudată prospețimea cărții, curajul autorului de a scrie un roman gay și în același timp un roman care să aibă drept punct central un cartier în continuare rău famat, Ferentari.

2020-12-22 12:30:13

0

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Viata cea noua - Orhan Pamuk

!!Merită citită pentru idee, pentru temă, pentru stilul expresiv în care a fost scrisă ( are și o traducere foarte bună) și sper ca la voi să aibă acelasi lipici pe care la mine l a avut.

2020-12-22 12:30:13

0

Omul duplicat - Jose Saramago

Omul duplicat - Jose Saramago

Romanul ”Omul duplicat” (original ”O Homem Duplicado”) folosește tehnica stream-of-consciousnes îmbinată cu stilul promovat de Hubert Selby, Jr. de a expune textul în bloc, fără paragrafe, linii de dialog sau măcar vreun semn de punctuație în afara virgulei și a punctului. Pe alocuri e relativ complicat să urmărești cine ce spune, dar efortul nu umbrește în niciun fel măiestria cu care autorul mânuiește proza. Limbajul și exprimarea sunt de-a dreptul surprinzătoare, având în vedere subiectul, iar paginile nu se pot opri din răsfoit.

2020-12-22 12:30:13

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Chestie pe care am remarcat-o a fost stilul cinematografic în care îşi construieşte scenele. Tot ce citeşti ar putea, lejer, să fie parte dintr-un film (tocmai de-aia probabil, romanul chiar va fi ecranizat). Stilul familiar şi cursiv în care decurge dialogul – care te ţine, de fapt, lipit de roman – nu îl fereşte şi de locurile comune. Clişeele societăţii americane, relaţiile dintre părinţi şi copii, ruptura dintre diferitele categorii sociale, maturizarea – toate temele astea sunt tratate exact aşa cum te-ai aştepta să fie tratate într-un film american. Lucru care te face sa vrei sa citesti mai departe sa vezi ce se intampla in continuare. Mie mi-a amintit de Everybody’s Fine, de exemplu.

2020-12-22 12:30:13

0

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Dintre numeroasele şi savuroasele pasaje de intertextualitate se remarcă titlurile celor şaptesprezece capitole ale cărţii, provenind din tot atâtea „narcomelodii” (narcocorridos) în care sunt cântate și elogiate faptele traficanţilor de droguri locali. O poveste absolut remarcabila si o recomand cu caldura.

2020-12-22 12:15:11

0

Etruscul - Mika Waltari

Etruscul - Mika Waltari

Această problemă a nemuririi este dezvoltată în roman pe baza unei călătorii inițiatice și a unei metafore a reîncarnării. Turms nu-și mai aduce aminte nimic înafară de numele său și de faptul că a fost lovit de fulger. Drumul îi începe când are 17 ani iar un oracol trebuie să-i hotărască soarta după ce a incendiat templul unei zeițe. => este un roman istoric cu tenta filosofica care merita neaparat citit.

2020-12-22 12:15:11

0

Sfantul nebuniilor incipiente - Elif Shafak

Sfantul nebuniilor incipiente - Elif Shafak

Sfântul nebuniilor incipiente a reprezentat pentru mine o noutate. Nu cred că am mai văzut relația dintre oameni disecată cu atâta patos. Nu cred că am văzut elemente atât de disctincte amestecându-se între ele. Nu cred că am mai văzut transformări atât de radicale. Și nici atâtea teme abordate într-o singură carte. E vorba de iubire, de prietenie, de teama de a trăi într-o țară străină. E vorba de teama de a fi judecat prin prisma culturii tale. E vorba de acceptare și de adaptare. Sunt atât de multe lucruri… Cartea asta trebuie citită!

2020-12-22 12:15:11

0

Serile in catunul de linga Dikanka - N.V. Gogol

Serile in catunul de linga Dikanka - N.V. Gogol

Serile... este o carte plină de elemente noi - pentru străini și arhaice - pentru poporul rus și ucrainean, consider că lectura este una potrivită pentru serile de vară - parcă se pliază mai bine pe acest anotimp și, în plus, oferă posibilitatea de a savura din plin imaginile auditive dacă lecturarea cărții are loc afară.

2020-12-22 12:15:11

0

Cei opt munti - Paolo Cognetti

Cei opt munti - Paolo Cognetti

Iubesc aceasta carte. Fiecare descriere amanuntita a muntilor te face sa crezi ca esti acolo cu personajul. Iubesc acest aspect al cartilor, Nici prea multa actiune, nici prea putine, exact portia potrivita. RECOMAND

2020-12-22 12:15:11

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri alcătuiesc, după părerea mea, un roman bine structurat prin cele trei ample secvențe care comunică subtil între ele, prin personajele care trec, abia întrezărite, de la una la alta, prin cîrligele narative și, mai ales, prin strania lor atmosferă comună. Fiecare episod aduce un plus de lumină întregului, iar finalul conturează laitmotivul deja presimțit. Aparent, povestirile se centrează pe singurătatea a trei femei – bunica, fiica și nepoata.

2020-12-22 12:15:11

0

Dagon si alte povestiri macabre - H.P.  Lovecraft

Dagon si alte povestiri macabre - H.P. Lovecraft

"Dragon si alte povestiri macabre" de H.P Lovecraft este o carte absolut geniala dar deep. O recomand pasionatilor de fantezie. Cum am mai spus, Lovecraft este un scriitor foarte bun ale carui carti se citesc repede si sunt geniale.

2020-12-22 12:15:11

0

Vreme ciudata la Tokio - Hiromi Kawakami

Vreme ciudata la Tokio - Hiromi Kawakami

Partea interesantă e că deși tema e tristă (singurătate, chestii de-astea), atmosfera e aproape veselă. Cartea e scrisă simplu, fără pretenții și are un aer aparte, ușor zăpăcit, uneori de realism magic, alteori de cotidian cu note culinare exotice pentru cei care n-au comandat niciodată într-un restaurant „ton cu boabe de soia fermentate, rădăcini prăjite de lotus și ceapă chinezească sărată” (nici eu n-am comandat așa ceva și da, și mie-mi sună dubios). În anumite cazuri, ajunge aproape de absurd.

2020-12-22 12:15:11

0

Albastru pur - Tracy Chevalier

Albastru pur - Tracy Chevalier

Mi s-au părut însă ambigue multe chestii în carte, aspecte neelucidate suficient şi cărora autoarea le-a mai luat din importanţa acordată la început. Moartea lui Marie este bizară cât şi comportamentul tatălui în decizia bruscă de a muta dispunerea hornului şi vetrei ce trebuiau construite în noua lor casă din Elveţia (ei fiind fugiţi din Franţa, regiunea Cévennes din cauza persecuţiei hughenoţilor – protestanţii francezi). De asemenea nu se spune a cui erau osemintele găsite sub vatra fostei ferme Tournier din Franţa. Eu ştiu că uneori trebui păstrat misterul chiar şi la finalul cărţii însă aici mi-au dat impresia de scăpări şi nu detalii premeditate.

2020-12-22 09:30:11

0

Pe drum - Jack Kerouac

Pe drum - Jack Kerouac

În loc de pagina 365 citeam iar pagina 361. Retrăiam așadar un segment din propria existență, absolut identic, de parcă acul de pick-up al timpului ar fi sărit de pe discul de vinil zgâriat al vieții mele, reluând aceeași partitură. Părea de necrezut, dar reciteam primele patru pagini ale capitolului 5, cele proaspăt terminate, fără să mă fi mișcat de la orizontală.

2020-12-22 09:30:11

0

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Sot si sotie - Zeruya Shalev

Protagoniştii cărţii “Soţ şi soţie” sunt Udi şi Naama, care au o fiică de zece ani, Noga, prinsă în mrejele conflictului dintre cei doi. Care soţi se cunoşteau şi iubeau de la frageda vârstă de doisprezece ani. Poate şi aceasta este una din explicaţiile pentru care vraja iubirii lor se destramă în preajma vârstei de 40 de ani. Discursul şi naraţiunea cărţii sunt dezvoltate din perspectiva lui Naama, angajata unui centru de asistenţă socială pentru tinerele rămase însărcinate şi care nu vor sau nu pot să nască în condiţii normale, fiind respinse fie de părinţi, fie de taţii unor copii nedoriţi, din legături pasagere. Udi este ghid turistic prin deşerturile Iudeei, expert în istoria veche a Palestinei (în această privinţa, studiile biblice ale autoarei au ajutat-o, suntem siguri).

2020-12-22 09:30:11

0

Punct contrapunct - Aldous Huxley

Punct contrapunct - Aldous Huxley

Este impresionantă grija pe care Huxley o acordă fiecărui personaj, fie el inteligent, talentat și inspirator, precum Rampton, de pildă, sau șters și nesemnificativ, ca guvernanta familiei Quarles.

2020-12-22 09:15:11

0

Povestiri din Sevastopol - Lev Tolstoi

Povestiri din Sevastopol - Lev Tolstoi

Povestea ne prezinta diferenta dintre gandirea oamenilor saraci si cei bogati asupra rezolvarii razboiului din Sevastopol. Povesti interesante si recomand, fiind o carte usor de citit.

2020-12-22 09:15:11

0

O fata de preot - George Orwell

O fata de preot - George Orwell

Încă de la început cititorul este informat că O fată de preot este un roman cenzurat, apoi readus la forma apropiată de cea iniţială, deci mă aşteptam să se piardă pe parcurs multe idei ale autorului. Pe parcursul lecturii am simţit însă câteva exprimări "forţate", parcă mult prea blânde faţă de cum le-ar fi gândit de fapt George

2020-12-22 09:15:11

0

Romanul - Mika Waltari

Romanul - Mika Waltari

Romanul este continuarea cărții Secretul împărăției, deci este evident că formează o frumoasă pereche, dar, dacă e să vorbim literar-valoric, atunci e clar că-s nepereche. Sunt fascinată de Mika Waltari după ce am citit, demult, Egipteanul, și așa am rămas și după ce le-am citit pe cele două sus-menționate.

2020-12-22 09:15:11

0

Prizonierul faraonilor - H.P.  Lovecraft

Prizonierul faraonilor - H.P. Lovecraft

O carte foarte interesanta. Chiar mi a placut si mi au placut toate povestile si o recomand. Este geniala si se citeste ffoarte repede.

2020-12-22 09:15:11

0

Insula din ziua de ieri - Umberto Eco

Insula din ziua de ieri - Umberto Eco

Foarte limpede – şi asta este adevărata temă a acestei cărţi – este faptul ca fiecare dintre noi, trăieşte în propria sa insulă a zilei de ieri, în veşnicul astazi de pînă în clipa morţii pentru că, pentru cel care moare, ziua de mîine nu va mai veni.

2020-12-22 09:15:11

0

Perla - John Steinbeck

Perla - John Steinbeck

Roman de dimensiuni mici, ”Perla”, intrigă începând de la titlu… O perlă… Ce-ar putea să simbolizeze? Cartea este plină de metafore și tâlcuri, este asemenea unei legende, unui cânt din bătrâni cu înțelesuri tăinuite, menit să dăinuie…

2020-12-22 09:00:01

0

Complexul lui Portnoy - Philip Roth

Complexul lui Portnoy - Philip Roth

Faceţi cunoştinţă cu Alex. Evreu, dintr-o familie cu idei puţine şi foarte fixe, cu o sexualitate să-i zicem debordantă, cu o carieră ce nu trădează nimic în spate şi cu imposibilitatea de a scăpa de sub fusta protectoare şi autoritară a mamei, Alexander Portnoy se duce la psihiatru.

2020-12-22 09:00:01

0

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Acţiunea nuvelei Inimă de câine presupune: un profesor vizionar ce realizează un transplant de creier uman - la prima vedere fiind imposibil - în trupul unui sărman câine, dând naştere în fond unui om rezultat în urma experienţei de laborator, urmarea unei operaţii pe creier. Mai exact, transferă hipofiza unui bărbat în creierul unui câine, ajuns la el în apartament în mod accidental..desigur; această operaţiune este descrisă cu lux de amănunte, de la deschiderea cutiei craniene până la evidenţierea nervurilor vineţii şi petele roşietice a creierului lui Şarik (faimosul câine).

2020-12-22 09:00:01

0

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Un roman destul de scurt (doar 219 pg), dar care mi-a mâncat zilele de-a dreptul doar pentru că m-am încăpățânat să-l termin. Nu e o carte pentru oricine, dar dacă sunteți pasionați de poveștile cu navigatori și aventuri pe mare, poate o să vă încânte relatarea despre Arthur Gordon Pym (și nu o să fiți atât de deranjați de cantitatea mare de termeni marinărești care pentru noi, necunoscătorii, sunt dintr-o limbă complet necunoscută).

2020-12-22 09:00:01

0

Musashi Vol.1: Roata norocului - Eiji Yoshikawa

Musashi Vol.1: Roata norocului - Eiji Yoshikawa

Nu poți să citești „Musashi” fără să fii fermecat de complexitatea lumii pe care o prezintă, de diversitatea socială, ideologică și umană care-și găsește locul în multele pagini ale romanului. Sunt multe lucruri despre această carte pe care vreau să le scriu și este destul de greu să mă hotărăsc cu ce să încep. Cred că ar trebui să încep cu samuraii, până la urmă toată lumea a auzit de samurai…

2020-12-22 09:00:01

0

America - Franz Kafka

America - Franz Kafka

Primele șase capitole sunt liniare și alerte, fără a observa nicio clipă că suntem în fața unei opere neterminate. Nu știu dacă Kafka chiar a încercat să fie ironic sau critic la adresa capitalismului american (așa cum se observa el la începutul secolului trecut), dar această tușă se observă cu ușurință din descrierea moravurilor și a vieții americane văzute prin ochii unui european. Această impresie este, așa cum spuneam, discutabilă, dar Kafka face involuntar o descriere exactă: de cum pune piciorul pe pământ american, ba chiar de la bordul vaporului, Karl Rossmann, protagonistul romanului, este impregnat de civilizația americană, de felul în care ei judecă lucrurile în funcție de bani și de interese.

2020-12-20 06:00:06

0

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Nu prea mai găsesc acum foarte multe lucruri de spus, per ansamblu cartea mi-a plăcut, mi-a plăcut pentru că vorbeşte despre jumătăţi, despre scindare în interiorul aceluiaşi om, despre regăsirea sinelui şi a unui drum în viaţă, mi-a plăcut că la Berlin Cal a părut că şi-a găsit fericirea… Se citeşte fără mari greutăţi şi este o lectură foarte plăcută.

2020-12-20 06:00:01

0

Sunca pe paine - Charles Bukowski

Sunca pe paine - Charles Bukowski

Multe sunt peripețiile cu care se confruntă Henry, viața lui pare a fi compusă din întâmplări al căror scop evident este acela de a revela chipul mizerabil al societății și al oamenilor care o compun. Când ai de-a face cu atât de multă ostilitate, cu sărăcia ce îți taie aripile, tot ce îți rămâne de făcut este să găsești un coridor întunecat, dosnic, prin care să te strecori nestingherit. Chinaski descoperă alcoolul cu efectul său anesteziant. Își descoperă și sexualitatea, izvor al altor frustrări, de parcă n-ar fi avut oricum destule.

2020-12-20 06:00:01

0

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Simbolismul apare mereu intr-o forma sau alta in Casa Umbrelor. De exemplu, Krook se refera simbolic la tema procesului prin afisele pe care le pune in fata magazinului sau de vechituri („Cumpar oase” in juxtapunere cu „Cumpar haine vechi barbatesti si de dama”). Caci ce este un reclamant intr-un proces la Tribunal decat oase si haine ponosite si zdrente – zdrentele legii -. (V. Nabokov)

2020-12-20 06:00:01

0

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Ea este specia nouă descoperită de el şi astfel sensul călătoriei sale, într-o lume lipsită de sens; Femeia, sub aspect filosofic, în corelaţie cu teoria nisipului; vocea, spiritul nisipului. Nisipul, în cartea lui Kobo Abe, este lumea, sau mai degrabă esenţa ei, o materializare a timpului. Într-o relaţie mergând până la confuziune cu timpul, nisipul e o forţă primordială, accentuând şi mai mult fragilitatea condiţiei umane.

2020-12-20 06:00:01

0

Leon Africanul - Amin Maalouf

Leon Africanul - Amin Maalouf

Drumurile protagonistului aduc in paginile cartii o sumedenie de personalitati contemporane lui, printre care Columb, familia de’ Medici, Martin Luther si Soliman Magnificul.

2020-12-20 06:00:01

0

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Pornind de la o frază a filozofului Ludwig Wittgenstein (Gândește-te mai mult la moarte – ar fi ciudat să nu cunoști noi reprezentări, noi contexte ale limbajului), Saramago își imaginează ce s-ar întâmpla într-o țară în care nu mai moare nimeni, începând cu prima zi a unui nou an – căci, după toate aparențele, moartea și-a luat vacanță pe nepusă masă. Trebuie să menționăm că nu este vorba despre descoperirea vreunui elixir al tinereții veșnice, ci doar de faptul că moartea a încetat pur și simplu să mai ucidă: un dar al nemuririi cu consecințe neprevăzute. Bătrâni ce se mai țin de viață numai printr-un firicel străveziu, copii sau tineri cu boli incurabile, trupuri sfârtecate în accidente, sfidând logica supraviețuirii, toți acești oameni se află în pragul morții, însă fără a putea păși dincolo. Ușa către neființă este închisă, ieșirea din viață le este refuzată.

2020-12-20 06:00:01

0

Stepa si alte povestiri - A.P. Cehov

Stepa si alte povestiri - A.P. Cehov

„Stepa” lui Cehov e o povestire simplă dacă privim strict din prisma acțiunii. Acțiune care e intrigant de simplă chiar. Egorușka, un biet copilandru ce a crescut la țară, este trimis de mă-sa la liceu, într-o îndepăratată localitate. Iar povestirea lui Cehov surprinde călătoria lui Egorușka prin nesfârșita stepă a Rusiei. Probabil că atunci când lecturezi această povestire contează mult și vârsta la care o faci. Fiindcă dacă citești „Stepa” în adolescență s-ar putea să ți se pară plictisitoare. Fiindcă, deși ești de-o vârstă cu Egorușka, nu poți înțelege experiențele acestuia decât după ce ai trecut și tu prin ele.

2020-12-20 06:00:01

0

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Structura narativă, așa cum ne-a obișnuit Huxley și în celelalte romane, promite să ne încurce mai mult în descoperirea firului roșu al sensului textual, întâlnind elemente de metatext, intertext, teatru antic (cor, rezoneur), motive scenaristice (cadre fondu, plan principal).

2020-12-20 06:00:01

0

Blestemul regelui - Philippa  Gregory

Blestemul regelui - Philippa Gregory

Personajul principal este Margaret de York, descendentă a familiei Plantagenet, căsătorită cu Sir Richard Pole, un nobil mărunt, căruia i se încredințase tutela prințului de Wales. Acesta se căsătorește cu Caterina de Aragon, infanta Spaniei, dar, din nefericire, moare la scurt timp după căsătorie.

2020-12-20 06:00:01

0

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Pe parcursul trilogiei, autorul combina anecdota nostalgica si consideratiile filozofice si morale, care in operele viitoare aveau sa fie aduse la desavirsirea stilistica si conceptual bine-cunoscuta.

2020-12-20 06:00:01

0

Daniel Martin - John Fowles

Daniel Martin - John Fowles

Paginile care descriu anii de studenţie cu discuţiile înflăcărate, bazate pe propriul intelect şi mai puţin pe artificiile sociale de care noi ne folosim cu precădere în ziua de azi, descoperirea erosului, conturarea cvartetului de prietenie (Daniel, Anthony, surorile Jane şi Nell) şi a triunghiului amoros vorbesc, despre o legătură unică la nivelul personajelor, o contopire spirituală care te face să tresalţi

2020-12-20 06:00:01

0

Aleph - Jorge Luis Borges

Aleph - Jorge Luis Borges

Aleph-ul tocmai la asta face referire, la acel punct comun al tuturor universurilor și momentelor, un fel de increat sau de vortex în care timpul se oprește, iar sufletul se încarcă cu o energie extraordinară, care îi prezintă individului clipe din existența sa, care să îl ajute să meargă mai departe în viață, cu tot cu lecțiile aduse cu sine prin intermediul cunoașterii dobândite atunci.

2020-12-20 06:00:01

0

Comoara Grecilor - Irving Stone

Comoara Grecilor - Irving Stone

Dupa o tinerete aventuroasa Heinrich Schliemann devenit milionar prin forte proprii la patruzeci si sapte de ani vrea sa-si indeplineasca visul: sa descopere Troia. Ca si Alexandru cel Mare stie Iliada pe de rost si este convins ca urmand descrierile lui Homer poate gasi cetatea. Filologii istoricii si arheologii de la sfirsitul secolului XIX cred ca Troia este un mit si ca Homer n-a existat niciodata Iliada nefiind decat o culegere de balade nascocite de aezi.

2020-12-20 06:00:01

0

Necazuri cu scoala - Daniel Pennac

Necazuri cu scoala - Daniel Pennac

Cartea abunda de indemnuri pentru uzul profesorilor: un profesor bun preda intregii clase, nu elevilor buni, cele mai multe loaze pot fi reabilitate, elevii isi doresc sa iasa din ignoranta chiar daca nu stiu asta. Solutia pe care o ofera Pennac, pana la urma, e iubirea. Un profesor bun e acela care se ingrijeste cu dragoste de fiecare elev, care e atent la fiecare elev si care trece peste orgoliu, plictiseala sau probleme personale cat e la ore. Pennac scrie si despre anumite probleme sociale care influenteaza munca unui profesor: dictatura marcilor (elevul nu e mai e doar un copil, e un copil-consumator, tinta a campaniilor de marketing), violenta, imigrarea. Necazuri cu scoala e, pana la urma, un ghid de bune practici in educatie. In aceasta calitate, cred ca e o carte buna pentru orice profesor interesat de progresul elevilor sai.

2020-12-20 06:00:01

0

Zapada - Orhan Pamuk

Zapada - Orhan Pamuk

Poetul nefericit, semi-ratat, Ka, venit din Frankfurt, la înmormântarea mamei sale în Istanbul, se oprește și-n Kars, în primă instanță, pentru a documenta povestea sinuciderilor unor tinere islamiste care au fost forțate să renunțe la broboada islamistă. Kars nu e tocmai orașul ideal unde să locuiești, din cauza rivalitățile dintre militanții islamiști și sistemul laic, islamiștii fiind mereu găsiți vinovați de ceea ce se întâmplă. Unul dintre personajele cele mai căutate de autorități (pentru presupuse morți), este Lacivert. El pare să aibă un important rol în viața lui Ka, deoarece e amantul sorei lui Ipek – iubita lui Ka pentru trei zile, Kadife. Dar și Ipek, o tânără frumoasă, cum o descrie autorul de multe ori, a avut relații strânse cu Lacivert.

2020-12-20 06:00:01

0

In noapte - Haruki Murakami

In noapte - Haruki Murakami

Cărțile ei au un loc special în inima mea. Și sunt sigură că nu vor pleca niciodată de acolo. Au scene care pot fi catalogate drept clișee sau momente despre care s-ar putea spune că se trage de ele numai pentru a le exploata la maximum. Dar nu îmi pasă. Nu atâta timp cât legătura magică se naște, nu atâta timp cât sufletul meu suspină la fiecare pagină întoarsă.

2020-12-20 05:46:34

0

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Recunosc, si de data aceasta mi-au dat nitel batai de cap numele, denumirile de institutii si in prima parte a cartii nu pot spune ca am fost foarte captivata, cum ma asteptam. Totusi, am trecut destul de repede peste etapa de indoiala si, ulterior, lectura a mers ca pe apa.

2020-12-20 05:46:34

0

Clopotul de sticla - Sylvia Plath

Clopotul de sticla - Sylvia Plath

Naratoarea ascunde depresia în spatele clopotului de sticlă, cel care este mai mult decât umbra sa fiindcă oriunde s-ar ascunde este tot cu ea. Oricât de mult ar încerca să fugă, Esther se lovește de pereții clopotului, care aproape o sufocă. La început, clopotul de sticlă a fost mult deasupra, asta pe când se înconjura pe oameni și accepta să relaționeze cu ei, dar după ce s-a izolat în comoditatea ei și a refuzat să interacționeze cu lumea, a fost prinsă în cea mai groaznică închisoarea minții. Pentru a scăpa de această povară, ea încearcă să se sinucidă, dar nereușitele nu fac altceva decât să-i înrăutățească starea. În speranța de a o salva, mama sa o duce într-un loc special pentru oamenii cu asemenea probleme, unde va fi victima electroșocurilor și a pastilelor care par a nu avea niciun efect.

2020-12-20 05:46:34

0

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P.  Lovecraft

Chemarea lui Cthulhu si alte povestiri - H.P. Lovecraft

În centrul panteonului pentru care, poate, Lovecraft este cel mai bine cunoscut printre fanii literaturii Science Fiction & Fantasy se situează „Vechii zei” sau „Marii strămoși”. Chemarea lui Cthulhu, povestirea care dă titlul volumului de la Editura Leda, este una dintre piesele fundamentale pentru universul lui Lovecraft; un grup de marinari descoperă, accidental, o cetate în mijlocul oceanului, din care eliberează un demon teribil, în vreme ce un val de paranoia lovește, în vise, firile mai sensibile din întreaga lume. La originea viselor se afla Cthulhu, o zeitate infernală care așteaptă, în cetatea scufundată R’lyeh, ziua când stelele îi vor fi favorabile pentru a domni din nou peste omenire.

2020-12-20 05:46:34

0

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland - Liliana Corobca

Știți ce lovește cel mai puternic în meningele cititorului, alunecând sigur acolo unde trebuie? Veridicitatea a ceea ce scrie Liliana Corobca, verosimilul situației. Durerea puslează visceral între paginile Kinderland-ului, un roman care mi-a stors psihicul emoțional și mi-a dat atâtea trăiri. Știam prea bine, înainte să-ncep să citesc această carte, că, cu siguranță, voi citi ceva bun. Ceva ce merită. Ceva ce demult așteptam să citesc. Și chiar așa a fost. Bineînțeles, problema migrației, a copiilor părăsiți pentru „bani lungi”, a familiilor dezbinate din acest motiv, a atâtor copii abandonați și uitați - este, prin excelență, una actuală. Acest roman are un statut, dincolo de înțelesul său literar (și chiar moral) istoric, este actul unei lumi, al unei țări, este, cum să-i zic, un truism: copilul singur, copilul a cărui voce încearcă să străbată mările, țările, pădurile, munții, în găsirea mâinii protectoare a tatălui, sânului primitor al mamei. Evident, neputința acestui lucru constituie drama cărții. Drama lumii în care, noi, oamenii, ne ducem existența.

2020-12-20 05:46:34

0

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia, iubita sa, este elementul central al textului. Cu ea începe, şi tot cu ea se încheie textul, ciclic, asemenea unui cerc. Caracteristic lui Gellu Naum este să transforme lucrurile naturale, vii, în ceva neanimat, mecanic, plastic. Pentru el Totul se raportează la ceva; pentru el trebuie ca totul să aibă un motiv, un mecanism logic pentru care are loc, iar la fiecare sfârşit de capitol, cititorul este rugat să recapituleze tot ceea ce a citit anterior.

2020-12-20 05:46:34

0

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Dimineata pierduta - Gabriela Adamesteanu

Intr-un paragraf, pe scurt, voi spune doar atât: mi-a plăcut ENORM multitudinea de perspective narative, felul cum autoarea a dăruit fiecărui personaj propria sa personalitate, cât de real a părut totul, de la limbaj la gesturi şi acţiuni, şi modul în care romanul prezintă viaţa aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, fără a-i da un pospai de vopsea roz. Mă bucur că am avut şansa să citesc o ediţie revizuită, adăugită, care conţine şi pasajele ce au fost cenzurate în perioada comunistă

2020-12-20 05:46:34

0

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

Amestecul de realism puternic pe care-l creează Murakami (știi și cum gătește Tengo cina, de exemplu, și ce muzică îi place amantei lui și tot felul de alte detalii foarte concrete) și ciudățenii magice mi se pare foarte reușit. De-abia așteptam să văd cum se leagă toate, să înțeleg mai bine cum funcționează lumea asta magică a lui în care unii oameni văd o lună pe cer, alții văd două, în care lucrurile se schimbă ciudat.

2020-12-20 05:46:34

0

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Orhideea a devenit mâna dreaptă împăratului, ajungând până într-acolo încât să emită și să semneze edicte și decrete fără ca împăratul să le mai citească. Deveniseră complici, iar el avea încredere totală în ea și în deciziile ei. În spatele ușilor închise, în nopțile pe care cei de la curte le credeau nopți de pasiune, Orhideea își desăvârșea ucenicia. Slăbiciunea soțului său, nepotrivirea lui pentru statutul pe care îl avea, invidia celorlalte concubine și dușmanii pe care și i-a făcut printre eunuci și oamenii de la curte nu i-au dat voie să ducă țara pe calea cea bună, oricâte bune intenții ar fi avut.

2020-12-20 05:46:34

0

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

N-ar fi greșit să presupunem că includerea unor personaje excepționale în situații cotidiene este un truc care funcționează aproape întotdeauna, mai ales dacă posezi stilul original și inconfundabil al lui Saramago, și negreșit, dacă ești chiar Saramago. Astfel, Isus, „un copil ca toți ceilalți”, căruia „îi curge saliva din gură, se murdărește și plânge”, va ajunge un tânăr care, deși perspicace, nu va fi lipsit de curiozitatea și nerăbdarea tinerească, atât în chestiuni de credință, cât și în cele lumești, precum nu va fi scutit nici de greșeli, dintre cele mai omenești posibile, nemaivorbind despre cele făcute în calitatea sa de autoritate cerească, despre care am putea spune că sunt, de la un capăt la altul al vieții sale, un lanț neîntrerupt de erori.

2020-12-20 05:46:34

0

Nopti albe. Sotul etern - F.M. Dostoievski

Nopti albe. Sotul etern - F.M. Dostoievski

Velceaninov, un barbat aflat la a doua tinerete, fara prieteni, avand o viata pustie, descopera ca este urmarit de un anume Pavel Pavlovici. Acesta se dovedeste a fi omul la care a stat in gazda timp de un an, iar apoi a venit inapoi la Petersburg pentru a-si continua un proces.

2020-12-20 05:46:34

0

Logodnica. Schite si povestiri - A.P. Cehov

Logodnica. Schite si povestiri - A.P. Cehov

Nu m-am mirat când am descoperit că Cehov nu este doar un foarte priceput dramaturg, ci şi un foarte năstruşnic prozator. Simţi deja din piesele lui de teatru că e o fire pusă pe șotii, mereu gata să evidenţieze absurdul, în note deopotrivă comice şi triste.

2020-12-20 05:46:34

0

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

După ce s-a întors din Birmania ca ofițer de poliție, Blair rămâne pentru ceva timp ca profesor de engleză, la Paris. Când își pierde acest loc de muncă, el merge ca voluntar „pe urmele sărăciei” și cunoaște mai întâi mahalalele, apoi foamea. O vreme, lucrează ca spălător de vase, împreună cu un prieten rus. Minunatul Paris dispare pentru el, sufocat de mizeria subsolurilor unor restaurante unde “se spală vasele murdare” ale luxului altora.

2020-12-20 05:46:34

0

Egipteanul - Mika Waltari

Egipteanul - Mika Waltari

Romanul este ultima din seria marilor opere istorice ale lui Mika Waltari, incheind trilogia din care mai fac parte Egipteanul si Etruscul. Cartea zugraveste destinul lui Minutus Lausus Manilianus, fiul lui Marcus Mezentius din romanul Secretul imparatiei.

2020-12-20 05:46:34

0

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

„Însemnările unui nebun. Nasul. Mantaua” însumează șase nuvele ale autorului, trei dintre ele dând și numele volumului, în viziunea editurii, probabil, cele mai importante.

2020-12-20 05:46:34

0

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Oliver stie, citeste printre randuri, dar din vocabularul lui nu poate fi sters memorabilul "Pe curand!" (Later!) El se cunoaste, asta afland din trairea lui Elio: el stie caracterul omului de langa pentru ca se cunoaste pe sine. Pentru ca se recunoaste pe sine "I know myself", pastreaza o discretie impusa, dar acest ladies man este noua atractie a celor din B. (oraselul numit in carte).
Adevarata poveste de dragoste incepe doar dupa sarutul lor de langa biuta lui Claude (pictorul), si desigur prima lor noapte de dragoste.

2020-12-20 05:46:34

0

Top 10  - Toate numele - Jose Saramago

Top 10 - Toate numele - Jose Saramago

Înțelepciunea tavanelor e infinita pentru că uneori dacă le privești un timp îndelungat, indiferent ce răspunsuri sau frământări ai, ele îți pot da rezultatele. Cred că 99,9% din po****ția planetei poate da un exemplu de revelație venită în urma unei converasații susținute cu cel puțin un tavan. Poate fi acesta un semn de însigurare sau pur și simplu singurătate?!? Cam asta e întrebarea principală pusă de Jose Saramago în romanul Toate numele. Acum să nu credeți citind această introducere că Jose Saramago a scris aproape 300 de pagini despre un personaj care vorbește numai cu tavanul.

2020-12-20 05:46:34

0

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Cum doi oameni aflaţi la poli opuşi reuşesc să coopereze şi să se deschid unul în faţa celuilalt? Cum devine Rosie candidata principală în proiectul lui Don deşi era de mult eliminată pe baza chestionarului ? Cum se cuibăreşte şi ce formă capătă iubirea într-o inimă incapabilă să reacţioneze la sentimente şi emoţii? Sunt întrebări cu răspuns, răspunsul îl găsiţi în carte.

2020-12-20 05:31:34

0

Tuareg - Alberto Vazquez-Figueroa

Tuareg - Alberto Vazquez-Figueroa

Alberto Vazquez-Figueroa a plecat cu familia sa în Africa, în timpul Razboiului Civil Spaniol. Aceea perioadă i-a adus o cunoaștere aprofundată a Saharei, a oamenilor ei și a tradițiilor zonei, excelent reflectate în Tuareg.

2020-12-20 05:31:34

0

Castelul - Franz Kafka

Castelul - Franz Kafka

Pe scurt, avem un personaj principal masculin pe nume K., pe parcurs apar și alte personaje principale/secundare importante sau nu pentru firul operei. Acțiunea se învârte în jurul acestui K., care a primit postul de ampretor la Castel, angajat fiind de un domn pe nume Klamm.

2020-12-20 05:31:34

0

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Povestea m-a emoționat peste măsură fiindcă cei doi își iubesc sufletele, și nu corpurile. Dorința amândurora de a se întâlni este vie, palpabilă, dar W. tot refuză s-o lase pe Lavinia să-l vadă, iar fata începe să-și închipuie tot felul de aberații despre fizicul acestuia. Lucruri care nu o opresc din a-și dori să-l întâlnească, nici pe departe, ci mai degrabă îi sporesc dorul și dorința.

2020-12-20 05:31:34

0

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Toate bune şi frumoase, povestirile sunt agreabile, construite cu atenţie, chiar cu pedanterie, şi reuşesc adesea să stârnească interesul cititorului, chiar dacă profunzimea nu e chiar calitatea lor de frunte. Construcţia psihologică a personajelor se încadrează în limite convenţionale de tip Forsyte Saga (găsim până şi mult-bătătoritul procedeu de a face prezentarea eroilor în interacţiunea lor în jurul unei mese); o piesă precum Croitoresele sparge tipicul prin insolitul cazului de factură Jekyll/Hyde al surorilor Budişteanu, iar scenele cu copii sărmani din Al doilea copil sunt de un semănătorism distilat.

2020-12-20 05:31:34

0

Fairia, o lume indepartata - Radu Pavel Gheo

Fairia, o lume indepartata - Radu Pavel Gheo

”Fairia – o lume îndepărtată” este un roman construit foarte bine, este un basm frumos, care are meritul să atragă deopotrivă și copiii (este și normal, de vreme ce este un basm, un roman de aventuri), dar și adulții, cei care își doresc din când în când să își trezească la viață imaginația din copilărie, acea perioadă în care sunt lipsiți de responsabilitățile de mai târziu și mai predispuși la visare.

2020-12-20 05:31:34

0

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Maria Duenas, prinsă între nostalgia lipsită de proslăvirea trecutului și excavarea intempestivă a unor vremuri tulburi în căutare de ceva aparte, colorează sufletele cititorilor cu curcubeul unei vulcanice realități, mixând latinismul iberic și înțelepciunea nord-africană într-un metisaj al întâmplărilor care totuși nu afectează în vreun fel omogenitatea și epicentrul unei povești atât de vii încât cititorul se trezește pe negândite prins în jocul vieții dar, mai ales, în viața unui joc în care personajele au o vervă aparte, aproape olimpiană.

2020-12-20 05:31:34

0

Singuratatea numerelor prime - Paolo Giordano

Singuratatea numerelor prime - Paolo Giordano

Singurătatea numerelor prime nu e un roman de dragoste tipic. Da, e despre relația dintre Mattia și Alice, parcă sortiți să fie despărțiți unul de celălalt. Metafora din titlu devine cu atât mai frumoasă cu cât citești mai mult din carte. Întrebarea vor găsi să găsească o cale să fie împreună? te bântuie pe măsură ce trec anii și fiecare pare că-și construiește propria viață.

2020-12-20 05:31:34

0

Fantoma din moara - Doina Rusti

Fantoma din moara - Doina Rusti

Tema este socială, însă există și anumite elemente ale cărții care te fac să ai impresia lecturării unui roman fantastic. După jumătatea cărții sunt prezentate mai multe detalii despre venirea comunismului la putere și felul în care locuitorii satului Comoșteni fac față noului regim

2020-12-20 05:31:34

0

Asasinul orb - Margaret Atwood

Asasinul orb - Margaret Atwood

” Asasinul ” ar putea fi oricine și totuși nimeni. Ar putea fi un cuvânt care nu a fost rostit la timpul potrivit, o necesară faptă care încă mai așteaptă să fie înfăptuită, un regret, un strigăt sau o șoaptă. Poate câte puțin din toate sau poate cu mult mai mult de atât.

2020-12-20 05:31:34

1

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Romanul începe cu Cadavrul, care ne vorbește de pe fundul fântânii în care a fost aruncat. Delicat Efendi era auritor la atelierul condus de Maestrul Osman, dar în ultima vreme lucrase pe ascuns la o carte comandată de Padișah, de a cărui alcătuire se ocupa Unchiul, un fel de ambasador al sultanului în occident. Cartea, care purta în ea influența pictorilor venețieni, risca să devină o blasfemie și un atac la adresa islamului, iar Delicat intenționa să dezvăluie lumii sacrilegiul care se săvârșea în taină.

2020-12-20 05:31:34

0

Dans dans dans - Haruki Murakami

Dans dans dans - Haruki Murakami

Ca de altfel, același stil l-am întâlnit la fiecare carte citită de la el. Pagină cu pagină am simțit că îl ascult pe Murakami povestindu-mi calm despre propria experiență de viață. Mai mult decât atât, stilul lui de scris te face să empatizezi foarte mult cu personajele create. Mai ales cu cel aflat într-o căutare misterioasă.
Așadar, un bărbat al cărui nume nu îl aflăm pornește în căutarea lui Kiki, iubita sa dispărută. Ea s-a pulverizat ca prin vrajă fără să lase vreun semn și fără să anunțe pe cineva. Protagonistul umblă fără țintă prin Sapporo. Apoi prin Tokyo. Și ajunge chiar și în Hawaii. El călătorește ca prin vis, parcă dansând aflat într-o stare de beție. De altfel, de aici vine și titlul cărții.

2020-12-20 05:31:34

0

Jocul de smarald - Ioan Petru Culianu

Jocul de smarald - Ioan Petru Culianu

Personajele sunt și ele savuroase. Astfel, unele dintre ele sunt reale, precum filozoful Marsilio Ficino, conducătorul Academiei florentine. Filozoful florentin nu a fost o persoană impozantă. Se știe că era bâlbâit, cocoșat și depresiv. Se considera o fire saturniană, și încerca să combată depresia printr-un regim frugal de viață. În paranteză fie spus, noțiunea de geniu, atât de dragă romanticilor, îi aparține. Altfel spus, geniul, fire saturniană, nu ar fi existat fără vestitele „umori negre”, care, în exces, îl ucid pe nefericitul născut sub semnul lui Saturn.

2020-12-20 05:16:34

0

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Dar tocmai această din urmă virtute, simţul exacerbat al dreptăţii, înclină rapid balanţa destinului său singular în favoarea răului cînd legea îi întoarce spatele.

2020-12-20 05:16:34

0

Viata lui Freud Vol.1+2 - Irving Stone

Viata lui Freud Vol.1+2 - Irving Stone

Cum înşuşi autorul spune, cartea este rezultatul a şase de cercetări şi interviuri cu urmaşii lui Freud. Pe parcursul celor două volume este construit un portret al marelui psihanalist de-a lungul evoluţiei sale. Aceasta îi oferă cititorului informaţii, atât despre viaţa de familie, cât şi despre anii lungi de cercetare ce au avut ca rezultat descoperiri revoluţionare

2020-12-20 05:16:34

0

Prima iubire - Ivan Sergheevici Turgheniev

Prima iubire - Ivan Sergheevici Turgheniev

Amândouă romanele sunt o pledoarie pentru dragoste, deși nuanța se simte în cazul fiecăruia: este nevoie de o iubire conștientă și rațională pentru a reuși, pentru a dăinui, înflăcărarea inițială este adeseori inevitabilă, dar este în același timp inutilă, pentru că totul se poate schimba în orice moment, mai ales dacă dragostea nu este împărtășită. Tocmai prin această pledoarie, cele două nu sunt neapărat din categoria așa-ziselor ”de dragoste”, ci depășesc acest palier și se situează în rândul romanelor psihologice, studiindu-se cu precădere simțirile și dramatismul sufletului bărbătesc sufocat de prea multă iubire. Iar Turgheniev este un maestru în a zugrăvi sentimentele de dragoste

2020-12-20 05:16:34

0

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Ca să nu vă plictisesc inutil, vă îndemn să lecturați această scurtă colecție de povestiri (format mic, de buzunar, doar 200 de pagini!) și vă garantez că veți avea parte de a jolly good time parcurgând-o! Cum îmi spunea cineva la un moment dat pe Facebook, „Murakami never fails!”. Și asta cam așa e. 😀

2020-12-20 05:16:34

0

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

Că există o legatură între cele două lumi devine evident undeva în a doua jumătate a cărţii, dar abia finalul va aranja, într-o avalanşă de emoţii, toate elementele unui puzzle pe care recunosc că am fost disperată să-l rezolv de la primele rânduri.

2020-12-20 05:16:34

0

Iubita mea, Sputnik - Haruki Murakami

Iubita mea, Sputnik - Haruki Murakami

Cartea se desfăşoară lent, în stilul caracteristic autorilor japonezi, cu accent pe atmosferă şi nu pe acţiune. Naraţiunea la persoana întâi, din prisma profesorului, m-a introdus realmente în poveste, identificându-mă cu sentimentele acestuia. Finalul oarecum deschis, m-a lăsat cu un sentiment de gol în suflet şi acelaşi sentiment de fermecare cu care am pornit lectura. Nu am putut lăsa cartea din mâini şi aştept cu nerăbdare momentul în care mă voi simţi pregătită sufleteşte să încep un nou roman de Murakami.

2020-12-20 05:16:34

0

Noi - Evgheni Zamiatin

Noi - Evgheni Zamiatin

Afirmaţia „Căsnicia noastră a ajuns la final, a spus ea. Cred că vreau să te părăsesc” devine laitmotivul acestui roman şi vocea ascunsă în numele căreia Douglas îşi va desfăşura lupta de recucerire a familiei. În acest scop organizează o excursie în Europa ce cuprinde toate destinaţiile specifice Marelui Tur (Paris, Amsterdam, Roma, Florenţa, etc) în speranţa că mirajul străinătăţii sau arta şi cultura vor putea reuni trei suflete la poluri opuse. Dar, rigurozitatea şi planurile stricte de călătorie ale lui Douglas sunt de la început contestate de fiul adolescent Albie, dornic de aventuri pe cont propriu, cât şi de Connie, o fire boemă cu înclinaţii spre plăcerile lumeşti, şi mai puţin către cele spirituale sau practice.

2020-12-20 05:16:34

0

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Meditatia lui este una amara, pesimista, et pour cause : un refugiat politic nu avea cum sa nu isi puna o groaza de intrebari. Iar Remarque stie ce si despre ce este vorba, avand in vedere ca el insusi a fost refugiat politic, chiar daca nu unul care sa moara de foame, ramanand intr-un fel pana la sfarsitul vietii un refugiat. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, s-a stabilit definitiv in Elvetia, in partea de sud, italiana, la Locarno. De atfel, Locarno apare si in materia cartii, perechea germana petrecand putin timp in aceasta regiune idilica. Insa elvetienii erau foarte bine organizati, nimeni nu se putea pierde in Elvetia neutra

2020-12-20 05:16:34

0

Revizorul. Casatoria - N.V. Gogol

Revizorul. Casatoria - N.V. Gogol

Vestea sosirii unui revizor de la Petersburg, trimis cu o misiune secretă, pune pe jar întreaga „elită funcționărească” a unui orășel de provincie, întrucât niciun funcționar, de la primar până la cel mai mărunt slujbaș, nu este cu totul curat, fiecare având „micile sale păcate”. Febra se dovedește a fi atât de orbitoare încât îl iau drept revizor pe primul oaspete venit în oraș, cu o purtare ceva mai diferită. Acesta se dovedește a fi un mare șarlatan, care profită din plin de naivitatea tuturor și „o șterge englezește” tocmai când adevăratul...

2020-12-20 05:16:34

0

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica e o poveste scrisă interesant, în două părți, povestea lui și apoi povestea ei și e uimitor să vezi cum se schimbă totul atunci când vezi întâmplările prin ochii celuilalt și îți dai seama că lucrurile nu stau deloc așa cum credeai. Chiar și limbajul folosit în cele două părți este diferit, cel al Alisei fiind mult mai colora (prea colorat, după gustul meu, recunosc :)).

2020-12-20 05:16:34

0

Hanul lui Manuc - Simona Antonescu

Hanul lui Manuc - Simona Antonescu

Citind romanul, am avut impresia că e scris de doi autori diferiți, unul pentru scenele idilice, pastorale, blânde, pe alocuri tragice, de la moșia Sămărghitenilor sau de la București și altul pentru întâmplările sângeroase de la Constantinopol. Mai mult decât atât, scriitura e atât de frumoasă încât parcă auzi aievea „glasul coborât a poveste a jupânesei” și alteori o Șeherezadă care-ți spune povești despre sultani care se luptă pentru Tronul Lumii (după modelul exersat sute de ani și de strămoșii lor „ridică-te tu ca să mă așez eu”). Și scriitura e atât de puternică, încât te face să crezi că ești direct acolo, în lumea personajelor cărții, iar după ce ai terminat cartea, cu greu te întorci în secolul nostru XXI, cu bune și cu rele.

2020-12-20 05:16:34

0

Femeia de hartie - Rabih Alameddine

Femeia de hartie - Rabih Alameddine

Mi-am dorit să citesc „Femeia de hârtie” de când am dat peste recenzia Laurei. O carte care îți face poftă de citit? Nu refuz niciodată așa ceva! Într-adevăr, romanul scriitorului libanez Rabih Alameddine s-a dovedit o lectură extrem de interesantă și savuroasă. Presărată cu citate (atât proză, cât și poezie), titluri de cărți și nume de autori, „Femeia de hârtie” este ca o masă fastuoasă cu zeci și zeci de feluri apetisante, special concepută pentru devoratorii de literatură. Am citit-o cuprinsă de încântare, făcând liste peste liste cu romanele pe care mi-aș dori să le citesc cândva.

2020-12-20 05:16:34

0

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Iubita locotenentului francez - John Fowles

In atare situaţie, Sarah se hotărăşte să-şi depăşească condiţia jucând puţin teatru, interpretând un personaj tragic, pentru a-l seduce astfel pe Charles Smithson, un nobil logodit cu fiica unui negustor bogat. Cum spuneam, şi Charles este un personaj oarecum atipic, cel puţin în propria-i viziune despre sine.

2020-12-20 05:16:34

0

Numarul zero - Umberto Eco

Numarul zero - Umberto Eco

De la început până la final, ipotezele date drept scorneli, insunările care nu par acoperite de nimic, bănuiala ridicată la rang de unic principiu existențial (nefiind niciodată prea exagerată), obsesia probelor incontestabile care nu apar – generează un spațiu al „irealului” a cărui singură relație cu realitatea, cu adevărul, presupune deformare și manimatare. Totuși, jocul la care recurge Eco nu este unul gratuit, căci pistele inventate pe principiul lui „ca și cum” nu sunt și imposibile. Ba din contră, par verosimile, cititorul ajungând chiar să se întrebe „Și dacă a fost chiar așa?”. Plimbările prin istoria și prin politica Italiei implică, o dată cu viziunea critică, și întrebări, suspiciuni care, dacă nu au drept răspunsuri soluțiile din mintea personajelor, își pot avea totuși altele decât cele oficializate în timp. Și vorbim despre Mafie, despre fascism și despre evrei, despre Moussolini în special (o poveste întreagă se naște pornind de la cadavrul acestuia), sau despre NATO, despre asasinarea lui Iulius Cezar, despre spionii orientali… Indiferent că sub reflector regăsim paranoia personajelor sau ipotezele legate de evenimente politice majore, din paradigma adevărat-fals nu se poate ieși. Între real și plăsmuit nu se pot despărți apele.

2020-12-20 05:16:34

0

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Din toate cele 21 de povestiri cele mai importante sunt Prabusirea casei usher si alte povestiri si Masca mortii rosii, unele dintre cele mai cunoscute si mai celebre povestiri ale sale, insa nu putem trece si peste unele povestiri cu totul splendide cum ar fi A o mie si doua poveste a Seherezadei si Carabusul de aur desi aceste sunt doar cateva din povestire cuprinse in antologie am face o mare eroare daca le-am trece cu vederea pe celelalte.

2020-12-20 05:16:34

0

Regina alba - Philippa Gregory

Regina alba - Philippa Gregory

Regina albă se dovedește a fi o ficțiune istorică foarte bine scrisă, o carte palpitantă, genul de operă pe care cu greu o lași din mână. O recomand tuturor celor care doresc să învețe istorie într-un mod alternativ manualelor. Și, desigur, pentru cei care sunt curioși să afle mai multe despre Doamna apelor, aflați că își are propriul volum

2020-12-20 05:16:34

0

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Prima parte ne prezintă prin ochii lui Rosemary Hoyt, o tânără actriţă aflată la începutul carierei, cuplul perfect: Nicole – Dick Diver. Tineri şi frumoşi, bogaţi, cu o lume întreagă la picioare, doi semi-zei pe care nimeni şi nimic nu-i poate atinge. Amestec bizar de candoare şi oportunism, Rosemary îi priveşte când cu admiraţie, când cu invidie, trăind la nivel platonic o idilă cu Dick. Partea a doua ne prezintă în fază iniţială – în mod obiectiv – povestea tânărului medic psihiatru, Richard (Dick) Diver, care – aflat în plină ascensiune profesională – se îndrăgosteşte de pacienta sa, Nicole Warren, o tânără afectată de schizofrenie, boală survenită în urma unei traume din copilărie. În ciuda faptului că face tot posibilul ca să separe relaţia medic – pacientă de relaţia soţ – soţie, în aceeaşi măsură în care încearcă să rămână acelaşi om ca cel de dinainte de căsătoria cu fiica unui miliardar, viaţa lui Dick intră într-un fel de cerc vicios.

2020-12-20 05:01:32

0

Top 10 - Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Top 10 - Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Filip și Matei Florian își împart egal rolurile auctoriale. În calitate de frate mai mic, Matei rememorează întâmplările fantasmagorice ale primilor ani de viață, acele momente unice și personale pe care cei din jur le privesc cu condescendență și simpatie, pe când lui Filip, în calitate de frate mai mare, îi revine partitura realistă, ancorarea faptelor într-un context politic și temporal. Cele două scriituri, una bogată stilistic și metaforic, cealaltă clară și factuală, se împletesc armonios și recreează atmosfera copilăriei sub toate dimensiunile sale.

2020-12-20 05:00:01

0

Parinti - Diana Badica

Parinti - Diana Badica

Este surprinzător modul în care vocea naratoare se plasează în paralel cu evenimentele pe care le expune, adaptându-se cumva la etapa pe care o povestește, deși cronologia nu urmează un fir strict. Întâmplări de mai demult se insinuează în firul cronologic și evocarea lor intensifică scriitura. Mi-a plăcut foarte mult stilul în care este scris acest roman, umorul care se revarsă din această poveste de viață deloc fericită, poveste care este și una a maturizării, căci o urmărim pe Ioana din copilărie până când devine adult și își trasează singură coordonatele existenței, coordonate care își trag rădăcinile din anii copilăriei și adolescenței, cum altfel? Știu că nu este un roman autobigrafic, însă cred că autoarea a pus în el destul de mult din propriile experiențe și nu m-am putut abține să nu mi-o imaginez pe Ioana având chipul său care zâmbea de pe copertă.

2020-12-20 05:00:01

0

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Lectura acestui roman de calatorie – prin lumea ideilor, prin istoria misterului teatral, dar si prin tinutul miraculos al Proventei – va constitui pentru ambele categorii de cititori o experienta spirituala „tectonica” (in aceste pagini se ciocnesc doua placi tectonice: prima este un continent de viata traita, iar a doua este paradisul voluptuos al fictiunii), dar va functiona si ca un test. Nu ezitati sa va urmati instinctul si sa incercati sa descoperiti daca sinteti un cititor de tip pantof sau un cititor de tip umbrella.

2020-12-20 05:00:01

0

Suflete moarte - N.V. Gogol

Suflete moarte - N.V. Gogol

La fel de neutre, cel puţin sufleteşte, sunt şi personajele care „animă” oraşul N.N., capitală de gubernie, în care îşi face apariţia Cicikov. Probabil de aceea îl şi acceptă pe acesta din urmă fără prea multe reţineri, în ciuda demersului său, acela de a cumpăra suflete moarte. Mai exact, îi cumpăra, pe hârtie, desigur, pe acei ţărani care au murit pe diverse moşii, pentru a-i vinde apoi la Stat – tertip posibil numai pentru simplul motiv că scriptele cu iobagii vii erau foarte rar actualizate.

2020-12-20 03:01:32

0

Cititorul - Bernhard Schlink

Cititorul - Bernhard Schlink

Hanna îl iniţiază în tainele dragostei, având un adevărat ritual ce cuprinde citirea unei cărţi, un duş împreună şi actul în sine. Duşul are un rol profund de purificare, vor să-şi spele unul altuia păcatele, însă păcatele Hannei sunt de neimaginat.

2020-12-20 03:00:01

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Un alt personaj important al cartii este Istanbulul – orasul punte intre continente, rascruce de drumuri pe uscat si pe mari si mozaic de civilizatii. Ne aflam in momentul de culme al Renasterii si cel de cumpana in care civilizatia islamica ajunsese la al doilea apogeu al sau sub otomani. De aici va incepe in istorie pentru Islam declinul si vestul european va depasi economic, social si cultural orientul, dar in momenul istoric in care se petrece actiunea cartii cele doua culturi si religii se aflau inca la paritate.

2020-12-20 03:00:01

0

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Ceea ce prezintă Dostoievski prin acest Makar Devușkin, este condiția omului neînsemnat în societate, a funcționarului de cea mai joasă speță, cuprins de o penurie cumplită, ridiculizat de oamenii înstăriți și batjocorit cu fiecare ocazie, căruia îi este îngrădit dreptul de a se exprima liber, dar care se încrede întru totul în puterea lui Dumnezeu, și-i mulțumește pentru fiecare clipă de viață oferită. Aceasta este, în definitiv, salvarea omului lipsit de forțe financiare, de prieteni, ori de iubire. Dostoievski evidențiază aceeași condiție și prin funcționarul Marmeladov, din „Crimă și pedeapsă”, care împrumută o parte din caracteristicile personajului din cartea sa de debut.

2020-12-20 03:00:01

0

Scarile levantului - Amin Maalouf

Scarile levantului - Amin Maalouf

Probabil tema principală a cărții este întâlnirea. O norocoasă întâlnire îi duce față în față pe Ossyan și pe narator care îi ascultă povestea. De-a lungul vieții apar acele mici puncte, providențiale, care reușesc să aducă marile schimbări. El reușește să fie la locul potrivit, se întâlnește cu persoane care îl ajută să meargă mai departe și să se maturizeze. În același timp, Maalouf vorbește despre despărțire, despre pierderea persoanelor și momentelor importante și despre felul în care trăiești după o asemenea traumă. De asemenea, prin Ossyan, vedem explorată și tema demnității, a reacției în fața unor situații nefavorabile. Nu în ultimul rând apare și tema familiei, a relațiilor de sânge întărite printr-o dragoste ce transcende timpul, războiul și orice graniță.

2020-12-20 03:00:01

0

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

Mi-a plăcut foarte mult faptul că Elif Shafak prezintă experiențele în ceea ce privește maternitatea unor scriitoare celebre printre care Virginia Wolf, Sylvia Path, Zelda Fitzerald, Ayn Rand, surorile Bronte, Jane Austen.
Un punct forte îl reprezintă structura cărții. Viața scriitoarei este intercalată cu viețile altor scriitoare și presărată cu povești cu tâlc scurte dar atât de profunde care iți vor rămâne în minte și vei fi dornică să le împărtășești celor din jur.

2020-12-20 03:00:01

0

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Conjuratia imbecililor - John Kennedy Toole

Este greu de exprimat hilarul situației, fiecare personaj este foarte bine conturat, replicile sunt excelente, iar ridicolul este foarte bine pus în prim-plan. Rar mi-a fost dat să citesc un roman atât de savuros, să descopăr o societate de ******i care se împiedicau unii de alții, care trăiau într-o lume stupidă fiindcă inteligența lor nu le permitea mai mult. Și totuși, unul fără altul nu este posibil să se fi descurcat – o societate perfectă de imbecili.

2020-12-20 03:00:01

0

Onoare - Elif Shafak

Onoare - Elif Shafak

Deodată pornim într-o incursiune în trecut într-un sat din Eufrat pentru a reconstitui piesă cu piesă drama unei familii: Naze aduce pe lume doua gemene: Pembe și Jamila. Adem o ia de soție pe Pembe deși era îndrăgostit de Jamila. Se mută la Londra, o Londră a anilor 70 când rasismul era în floare, au trei copii: Iskender, Esma si Yunus. Adem își părăsește soția pentru Roxana. Pembe are o relație platonică cu Elias, considerată dezonorantă pentru familia ei. Această relație fiind motivul crimei.

2020-12-20 03:00:01

0

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Dar viața îi joacă o festă și ajunge să-și lege destinul de o persoană care nu corespunde proiecției sale imaginare.Walter este tipul omului de știință, neînțeles și neagreat de ceilalți, pasionat de cercetare. Kitti se lasă purtată de mrejele aparențelor, nefiind capabilă să sesizeze nici calitățile morale și profunzimea soțului și nici meschinăria și superficialitatea amantului său. Acest văl al educației primite, al prejudecăților sociale care o orbește, o aruncă într-o lungă și grea agonie, călătoria și șederea la Mei Tan Fu, localitate aflată sub flagelul ciumei. Această coborâre în Infern îi va înlătura vălul ignoranței. Acum i se relevă din ce în ce mai clar conturul personalității ființei iubite: laș, egoist, oportunist în opoziție cu tăria morală și altruismul soțului ei. Suferința, remușcarea, bunătatea sufletească a soțului, generozitatea și devotamentul călugărițelor, în mijlocul cărora încearcă să se integreze, personajul reflector Haddington sunt factorii care duc la regenerarea sufletească a eroinei. În acest spațiu al morții, Kitti renaște simbolic.

2020-12-20 03:00:01

0

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Doctorul B. crede în puritatea jocului pe care șahul teoretic o oferă, însă Czentovic are o misiune cât se poate de clară: trebuie să câștige, iar victoria trebuie să fie asigurată cu orice preț. Dincolo de lupta morală care se aflăla mijloc, ciocnirea dintre B. și Czentovic este imaginea confruntării decisive prin care a trecut continentul european în urma celui de-al doilea război mondial. Cu o deosebită finețe, Zweig construiește două personaje pe care le așează pe masa de război, organizând atacuri, mișcări defensive, contraatacuri și victorii astfel încât conflagrația care a pustiit Europa se reface ușor, ușor pe o tablă pe care se duce un joc de șah.

2020-12-20 03:00:01

0

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Kafuku este un bărbat aflat pe la vârsta mijlocie, actor de teatru japonez, a cărui soţie a murit. În urma unui accident uşor cu maşina, lui Kafuku i se interzice să mai conducă, aşa că acesta trebuie să-şi găsească un şofer care să-l ducă şi să-l aducă de la teatru. O găseşte pe Misaki, o fată de douăzeci şi un pic de ani, şoferiţă foarte bună, însă o persoană destul de ciudată. În timp, cei doi se apropie cât de cât sufleteşte, şi încep să-şi povestească vieţile. Vă garantez, ambele poveşti sunt interesante, iar din cea a lui Kafuku aflăm care este relaţia acestuia, în adâncul sufletului, cu femeile din viaţa sa.

2020-12-20 03:00:01

0

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Povestea este una simplă și deloc nemaiîntâlnită. Werther se îndrăgostește de Lotte, o tânără femeie măritată pe care acesta o cunoaște când se mută într-un nou sat. Fugind de o altă poveste dramatică de iubire din trecutul său, Werther își găsește aici liniștea, pictează, se bucură de natură și de oamenii calzi pe care-i întâlnește. Romanul (sau nuvela?) este scris sub formă de scrisori, pe care Werther i le adresează unui prieten. Aflăm, așadar, din propria sa perspectivă întreaga narațiune; mai la final, avem parte de niște „note editoriale”, ca și când totul este real, iar Werther a lăsat în urma sa niște scrisori incomplete. Fiind o scriere psihologică, nu faptele în sine contează, ci procesele psihice prin care trece protagonistul

2020-12-20 03:00:01

0

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire este construit pe un puternic substrat religios. Se poate spune că, în termeni alegorici, Saramago descrie prin starea de orbire versiunea modernă a potopului biblic, în care întreaga po****ţie a unui oraş începe să îşi piardă vederea în mod misterios. Există o singură supraviețuitoare, dacă putem să o numim aşa, soţia doctorului ai cărui ochi servesc drept vocea narativă ce dă viată întâmplărilor ciudate din acestă carte. Interesant este faptul că niciunul dintre personaje nu are nume, toate sunt prezentate în funcție de profesie, vârstă, sau alte trăsături fizice, ceea ce înseamnă că nu avem protagoniști, romanul fiind despre soarta umanității în general. Dar, la fel cum personajele nu sunt identificate prin nume, tot aşa se observă şi lipsa unei delimitări spaţiale şi geografice, având în vedere că oraşul fictiv ar putea reprezenta orice oraş în care domnesc contradicțiile inerente ale capitalismului modern.

2020-12-18 11:45:51

0

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

În Bastarda Istanbulului descoperim viețile mai multor femei, care sunt predominante în povestea noastră. Aflăm mai multe despre ce a însemnat genocidul armean, despre ura dintre turci și armeni. Descoperim cât de importantă este masa bogată de bunătăți, la care toți membrii trebuie să se alăture, în special duminica dimineață. Descoperim Istanbulul, marele bazar și vânzătorii ambulanți, forfota orașului și bunătățile care îți lasă apă-n gură (mai ales dacă ți-e foame).

2020-12-18 11:45:51

0

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

Mi-a fost extrem de dificil să empatizez cu protagonistul nostru pentru că își creează singur nefericirea și apoi odesign-interior-cluj-joben-91 împarte generos cu toți cei din jur. În liceu își înșela iubita, dar nu se simțea vinovat pentru că nu avea sentimente reale pentru amantă; mai târziu folosește aceeași scuză când își înșeală nevasta.

2020-12-18 11:45:51

0

Viata pe un peron - Octavian Paler

Viata pe un peron - Octavian Paler

Dacă cărțile sunt scrise pentru a deștepta în oameni ceva profund, a le sugera un anumit adevăr, a-i încuraja în viață, atunci această carte este un tezaur. Începând cu titlul grăitor, Viața pe un peron este o odă dedicată singurătății și fricii. Acest roman pot spune, mi-a încununat prima jumătate a anului, timp în care lectura a jucat un rol decisiv în căutările mele de idei și răspunsuri, de refugii și descoperiri.

2020-12-18 11:45:51

0

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Este o carte foarte frumoasa, cu o poveste de iubire speciala ce trebuie urmarita cu mare atentie si rabdare.
Este o lectura interesanta cu o naratiune oarecum haotica, dar al carui haos din scriere este semnificativ pentru subiectul conturat al cartii, acela de dezastru, de suferinta create de razboi.

2020-12-18 11:45:51

0

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

S-ar putea spune ca „Sonata Kreutzer” relatează întâmplări petrecute la Iasnaia Poliana și Moscova legate de istoria relațiilor dintre soția scriitorului, Sofia Andreevna, și un cunoscut muzician rus, compozitor și muzicolog, Serghei Ivanovici Taneev, lucru care ar fi trezit gelozia soțului

2020-12-18 11:45:51

0

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Anthony Patch, personajul principal, are banii, talentul și educația aleasă, dar duce o lipsă incredibilă de ambiție. Tind să cred că datorită faptului că este orfan și că a fost crescut de un bunic care îl critica orice ce ar fi făcut a devenit omul orgolios, încăpățânat și imatur prezentat în carte. Acesta ar face orice doar ca să nu îi asculte sfaturile, deși are tentative de a se înțelege bine cu bătrânul doar pentru a se asigura că el va fi moștenitorul averii promise

2020-12-18 11:45:51

0

Soareci si oameni - John Steinbeck

Soareci si oameni - John Steinbeck

Neputând să plâng de două ori la aceeaşi carte (totuşi!), de data aceasta când am recitit-o m-am înfuriat. Mai ales că, deşi cunoşteam deznodământul, cumva speram, în ciuda logicii şi bunului simţ, că acum o să se termine altfel.

2020-12-18 11:45:51

1

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si Extaz este si un roman de dragoste, el urmareste in diversele etape ale vietii iubirile lui Michelangelo, de la iubirea adolescentina pentru Contessina, pana la iubirea tarzie, matura, pentru Vittoria Colonna. Si nu in ultimul rand, cartea este povestea de dragoste a lui Michelangelo cu marmura, o poveste din care s-au nascut Batalia Centaurilor, Bacchus, Pieta, Madonna, Moise, David si alte lucrari exceptionale.

2020-12-18 11:45:51

0

Femei - Charles Bukowski

Femei - Charles Bukowski

Romanul “Femei” intrase de puțin timp în lista mea de lecturi viitoare. Am ales acest titlu pur şi simplu la nimereală, mai mult din dorința de a citi cât mai curând ceva de Bukowski. L-am văzut recomandat de câteva ori, curios lucru, de femei. Mi s-a părut ciudat la început. Nu înțelegeam de ce nişte femei ar putea recomanda o astfel de carte, care în opinia mea este mai mult o lectură bărbătească dar este una interesanta

2020-12-18 11:45:51

0

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Finalul este neşteptat, o formă de imprevizibilitate pe care doar Kafka o putea construi cu atâta migală. Eu, cel puţin, m-am aşteptat la altceva, la un final mult mai dur sau mult mai dedicat unuia dintre personaje. Pe scurt, „Metamorfoza şi alte povestiri” este un volum obligatoriu de citit.

2020-12-18 11:45:51

0

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Acțiunea este puțin mai întortocheată – trebuie să citim cu atenție, altfel vom pierde șirul logicii și al întâmplărilor, totodată am putea să ne transpunem în pielea fiecărui character al cărții. Nici această carte nu scapă de discuțiile legate de anumite noțiuni (cum ar fi binele și răul),libertatea (și aici nu mă refer doar la cea fizică, ci și la cea psihică) . Vom găsi toate dramele cu care se confruntă adolescenții - de la haine, cercul dăunător de prieteni, patima alcoolului etc; prin povestirea sa, vedem cum Arkadi se maturizează și începe să își găsească un loc în care să simtă că aparține.

2020-12-18 11:45:51

0

Magicianul - John Fowles

Magicianul - John Fowles

Mie personal mi-a plăcut cum s-a terminat Magicianul, un final deschis, ambiguu, și care multor fani nu le-a fost pe plac; s-au scris multe scrisori către Fowles, însă acesta a refuzat să dea vreo explicație. Din punctul meu de vedere, un final deschis este mult mai savuros decât un happy end sau un final unde se zice mură-n gură ce se întâmplă. Îmi dă un subiect de gândire și timp să mă detașez de roman... sau să îmi tipăresc mai bine în minte anumite momente...

2020-12-18 11:45:51

0

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Jucatorul - F.M. Dostoievski

Pe cineva obişnuit cu descrierile amănunţite pe care Dostoievski le desfăşura de-a lungul a câteva sute de pagini, cele nici 200 de pagini ale Jucătorului pot să îl surprindă. Deşi a fost dictat în grabă şi nu se aseamănă modelului marilor romane care îi vor urma, structura sa este la fel de bine închegată şi atent lucrată. Incursiunea în destinele personajelor, deşi scurtă, este intensă.

2020-12-18 11:45:51

0

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Femeia la treizeci de ani - Honore De Balzac

Această carte face parte din literatura clasică și în cele 220 de pagini am citit despre viața lui Julie d’Aiglemont și despre destinul ei, despre suferințele pe care le-a avut în viața ei, despre lipsa de iubire, despre momentele ei în care și-ar fi dorit să nu mai existe, singura ei alinare fiind pe atunci, pe la 30 de ani, fetița ei – despre care chiar nu am înțeles dacă era făcută cu Victor, soțul ei, sau cu cel care o ajutase să scape de gânduri negre și care îi redase fericirea și bucuria de a trăi.

2020-12-18 11:30:51

0

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Este o lectură fascinantă de aventură ce te poartă pe aripile văntului si te aduce în lumea ideilor nebuneşti ale lui Don Quijote şi obstacolelor prin care trece acesta. Este genul de carte care te fascinează până la ultima pagină.
Vei face cunoştinţă cu cel mai simpatic aventurier care te va amuza şi intriga în aceeasi măsură, datorită imaginaţiei sale şi inimii nobile demnă de invidiat.

2020-12-18 11:30:51

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Povestea ne este prezentată din perspectiva indianului Bromden, un pacient al ospiciului condus cu mână de fier de sora-şefă Ratched. Acesta făcea parte din acel mediu de multă vreme, ceea ce i-a permis să treacă prin multe şi să vadă tot ceea ce este de văzut într-un asemenea loc. Din acest motiv nu se aştepta ca timpul rămas suspendat într-o ceaţă continuă să fie perturbat. Acel element care va mişca vieţile tuturor este un pacient nou intrat în decor. McMurphy – un neiniţiat în tratamentele ospiciului şi care nu a avut încă de-a face cu metodele de educare ale sorei-şefe.

2020-12-18 11:30:51

0

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Romanul este construit destul de ciudat, dar foarte controlat, nimic nu este lăsat la voia intamplării. Destinele diverșilor protagoniști se intersectează, se împletesc, se amestecă pentru a forma un complot neobișnuit în care cei răi nu sperie, iar cei buni nu sunt chiar atât de drăguti pe cât ar vrea să pară.

2020-12-18 11:30:51

0

Demonii - F. M. Dostoievski

Demonii - F. M. Dostoievski

Demonii este, fără îndoială, cel mai sufocant roman al lui Fiodor M. Dostoievski : 900 de pagini de beznă spirituală, de furie şi disperare, crime şi sinucideri, o deznădejde dusă la limitele ultime ale suportabilului. Un fel de cazan în plumbul căruia fierbe toată omenirea. Lumină puţină de tot şi abia pâlpâitoare, speranţă nicăieri.

2020-12-18 11:30:51

0

Bucuria vietii - Irving Stone

Bucuria vietii - Irving Stone

Cu totii stim despre Vincent ca a fost un excentric care si-a taiat urechea si a dat-o unei prostituate drept cadou, ca a fost internat la un azil de nebuni si ca s-a sinucis.
Toate acele lupte interioare, cat si exterioare sunt redate in cartea lui Irving Stone si o recomand sa o cititi chiar daca este lunga de aproape 600 pagini. Merita din plin!

2020-12-18 11:15:51

0

Oamenii fericiti citesc si beau cafea - Agnes Martin-Lugand

Oamenii fericiti citesc si beau cafea - Agnes Martin-Lugand

O poveste geniala. Cartea aceasta te face sa plangi si sa te simti bine (pe la sfarsit). Este o carte care cu siguranta, macar o data n viata, trebuie citita. O recomand. Ne prezinta ca in viata nu trebuie sa renunti si intr-un final, totul o sa fie bine!

2020-12-18 10:54:21

0

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Cele trei fiice ale Evei - Elif Shafak

Această carte extrem de simpatică m-a însoțit inclusiv într-o escapadă în nordul țării, unde am avut prilejul de a citi în mijlocul naturii, opera unui creator desăvârșit.

2020-12-17 10:00:01

0

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Insemnari din subterana - F.M. Dostoievski

Principiul subteranei este acela de a avansa mereu si sa nu te cobori niciodata la nivelul cuiva, doar ca sa te integrezi in acea societate.

2020-12-17 10:00:01

0

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

De la început, autorul îţi dă impresia unui dialog, deşi descoperi pe parcurs că aşa-numitul Kafka Tamura, protagonist al operei, se consultă de fapt cu o entitate ambiţioasă, prezentă la nivelul subconştientului său. Personajul se află într-un moment crucial al existenţei sale. Deşi are doar 15 ani, este pe deplin convins că traiul pe care îl duce nu este aşa cum îşi doreşte şi că cea mai bună soluţie ar fi fuga de acasă.

2020-12-17 09:53:50

0

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Cartea aceasta mi-a schimbat concepția despre IUBIREA ADEVĂRATĂ, VIAȚA ADEVĂRATĂ și ARTA ADEVĂRATĂ! Este o adevărată FILOSOFIE! Filosofa aduce evolutie.

2020-12-17 08:53:50

0

Procesul - Franz Kafka

Procesul - Franz Kafka

Procesul, asemenea tuturor prozelor lui Kafka, ilustrează atât drama umană, individuală, cât şi drama universală a unei lumi crepusculare, aflate în declin. Drama individului e mereu legată de cea a lumii în care trăieşte. În fapt, influenţa reciprocă – un proces dinamic şi, în aparenţă, absurd – dintre cele două lumi este surprinsă, în mod grotesc, angoasant – ceea ce trimite la curentul expresionist al vremii – de Franz Kafka. Probabil Nabokov avea dreptate să-l considere cel mai mare scriitor german al secolului al XX-lea.

2020-12-17 08:38:50

0

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago este în esenţă un roman al transformărilor politico-sociale, dar şi o frumoasă poveste de dragoste ce nu-şi găseşte împlinirea în această epocă de mari tulburări.

2020-12-16 09:41:06

0

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Evenimentele romanului nu sunt ordonate cronologic, acestea reprezentând diferite momente din viața Emiliei, autorul, reușind astfel să creeze pentru cititori tensiune, suspans și uneori chiar și o confuzie voită. Copilăria Emiliei a fost în mare parte la sat, ea nefiind mulțumită de situația materială precară și de multitudinea de responsabilități din gospodărie.

2020-12-16 09:41:06

0

Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita - Vladimir Nabokov

Am fost intotdeauna atrasa de povestile de dragoste mai ciudate. Nu neaparat mai ciudate, ci mai diferite si mai speciale. Probabil ca, citind descrierea, mi-am dat seama de la inceput ca asta voi gasi in ‘Lolita’: o poveste nu tocmai normala, extrem de pasionala si o carte de care ma voi indragosti pe lo. Si am inteles, de-abia acum, ca ma regasesc in unele personaje si probabil de-aia vroiam sa o citesc atat de mult. Stiam eu ce stiam. J

2020-12-16 09:41:06

0

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Romanul se înscrie cu uşurinţă în lista cărţilor ce trebuie citite într-o viaţă pentru caracterul uşor de citit şi pentru stilul calsic cu influenţe ruseşti.

2020-12-16 09:26:06

0

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Crima si pedeapsa - F.M. Dostoievski

Prin descrierea detaliată a sentimentelor pe care le trăieşte Raskolnikov, autorul a reuşit să mă facă să empatizez cu acesta. Starea de neliniște și de tulburare provocată de pericolul aşteptat, delirul, groaza şi teama că totul se va nărui, sunt stări pe care le-am trăit împreună.

2020-12-16 09:26:06

0

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Eu vă recomand cartea asta! Se citește repede pentru că firul poveștii vă captează rapid.
Și mai cred că este o carte care ne dă de gândit un pic la viața noastră, la felul cum noi ne raportăm la partenerul nostru de viață, la copii. În dese momente, mie mi s-a părut că această carte este scrisă prin ochii acestui copil și mă gândeam la copiii mei și cum percep ei toată dinamica noastră.

2020-12-16 09:11:06

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Un roman distopic scris de către Aldous Huxley, deloc mare ca şi volum, dar care îţi înfăţişează un peisaj complex şi integru al unei lumi aflate la apogeul aşa-numitului „Rai pe Pământ”, năzuinţă aproape indinspensabilă de omul modern din realitatea noastră.

2020-12-16 09:11:06

0

Viata lui Pi - Yann Martel

Viata lui Pi - Yann Martel

Scrisă într-un stil foarte simplu, romanul „Viaţa lui Pi” îţi aduce o poveste fascinantă, care te poartă de pe tărâmul indian până în Oceanul Pacific şi mai apoi în Mexic. O parabolă modernă despre supravieţuire si credinţă.

2020-12-16 09:11:06

0

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Pentru Murakami, muzica – aşa cum vedem, de pildă, şi la Ishiguro – este punctul-zero de la care intriga începe să se devoaleze. Melodia Norwegian Wood este madlena care îl întoarce în timp pe Watanabe, redeşteptându-i amintiri dureroase din prima tinereţe. Amintirile sunt readuse în planul prezentului mai întâi disparat, ca un puzzle care se umple treptat, lăsând abia spre final să se contureze imaginea de ansamblu, centrată pe figura misterioasă a lui Naoko, iubita din tinereţe a lui Watanabe.

2020-12-16 09:11:06

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

A trecut multa vreme de cand am inceput aceasta carte. Fiind un clasic, se citeste greu si daca nu citesti cu atentie un rand trebuie sa o iei de la capat. Am citit-o in trei saptamani, din cauza scolii neputand sa termin repede cartea. Dar pot spune ca a meritat tot efortul si timpul acordat.

2020-12-16 09:11:06

0

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

E o nebunie ce a putut crea Dostoievski aici! Uneori ma intreb cat e realitate si cat e fictiune (cu siguranta ca s a inspirat din realitate pentru ca personajele sufera de diferite boli), pot spune ca este o carte care merita si nu poti sa te opresti din citit pana nu o termini.

2020-12-16 09:11:06

0

Cele patruzeci de legi ale iubirii - Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii - Elif Shafak

Mi-am dorit să citesc „Cele patruzeci de legi ale iubirii” neștiind mai nimic despre subiectul cărții, intrigată însă de numeroasele laude la adresa autoarei și de ideea de a citi ceva diferit față de meniul meu obișnuit. Nu mi-au plăcut niciodată lucrurile orientale, fie ele din Orientul Apropiat sau chiar până-n India (China și Japonia au fost mereu marile excepții) însă ușor văd că lucrurile au început să se schimbe și iată că am fost atrasă de această carte tocmai din speranța de a descoperi lumea orientală a Turciei și a religiei musulmane

2020-12-16 09:00:32

1

Idiotul - F.M. Dostoievski

Idiotul - F.M. Dostoievski

Romanul este foarte complex, cu multe personaje descrise uneori pana la cel mai mic detaliu, cu scene realiste care au uneori intorsaturi neasteptate, cu analize psihologice bine gandite.

2020-12-16 09:00:02

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Există o boală mai grea decât toate bolile, sugerează Albert Camus în romanul Ciuma. Este viața însăși. Iar omul, oricât de mult s-ar strădui, nu-i poate găsi leacul pentru că nici nu există vreunul. Totul poate fi rezumat într-un cuvânt: absurd. Lumea e absurdă. Viața umană e absurdă.

2020-12-16 08:56:06

0

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

..Sa ucizi o pasăre cântătoare este un roman brutal și onest, abordând cu curaj o problematică mereu de interes: rasismul, conflictele sociale și pierderea inocenței copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetițe, Scout Finch, martoră la întamplările dramatice declanșate într-un mic orășel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă

2020-12-16 08:56:06

0

Ferma Animalelor - George Orwell

Ferma Animalelor - George Orwell

Sunt multe cărți pe acest subiect, însă aceasta mi se pare la îndemâna oricui, fiindcă, fiind alese ca personaje principale animalele, totul e trecut printr-un filtru mai mediocru, care nu e atât de complex.

2020-12-16 08:56:06

0

Noi suntem despre cărţi şi la fel este şi Newsletter-ul nostru

Abonează-te pentru a afla rapid care sunt promoţiile zilei, noutăţile şi recomandările noastre.

Ma abonez image one
Ma abonez image one