headerdesktop hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

cirtoajeteodor

Membru din 01/01/2021

Aprecieri

Aprecierii review

2

aprecieri

Review-uri

Review Coment

289

de comentarii

Iubitul nefericit - Alberto Moravia

Iubitul nefericit - Alberto Moravia

Daca ar fi sa spun o parere despre carte as caracteriza-o ca fiind un iubit nefericit care rememoreaza clipele placute, inecandu-se in tristete si enervandu-se crunt pe soarta. Sau as putea-o numi o ploaie rece de toamna când cerul plumbuit apasa asupra ta si-ti sfarma pana si cheful de a sta si a face nimic. Eu am citit cartea intr-o zi plina de buna dispozitie si m-a cam afectat aşa ca nu cred ca e ceva ce se citeste oricand. Sau poate a fost doar la mine acest efect.

2021-01-13 08:00:01

0

Bridget Jones: La limita ratiunii - Helen Fielding

Bridget Jones: La limita ratiunii - Helen Fielding

Totuşi Bridget, aşa cum nu se vede pe sine, este o persoană cu suflet bun, o bună prietenă, inteligentă (în ciuda hotărârilor stupide pe care le ia), cu mult umor şi care nu arată deloc atât de rău pe cât crede. Simpatizezi cu ea şi speri să se trezească să se vadă cu ochii altora. Faptul că doi bărbaţi arătoşi îi dau atenţie ar trebui s-o trezească la realitate. Lupta pe care o duce cu sine te amuză prin felul în care îşi găseşte scuze în expunerea ritualică din jurnal a numărului kilogramelor, a caloriilor şi explicatul exceselor alimentare, sau de orice altă natură. Poveştile de dragoste te fac să crezi că, în sfârşit va ajunge să se cunoască, să se aprecieze. Te enervează la culme mama sa, care este asemănătoare doamnei Bennet, concentrată fiind doar pe viaţa personală nereuşită (după părerea ei) a fiicei sale.

2021-01-13 08:00:01

0

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Operatiunea Sweet Tooth - Ian McEwan

Începe munca de jos dar se va implica în această operațiunea și mai mult decât trebuie.
Chiar dacă face muncă de spion, nu e ceea ce credem noi sau ce am văzut în filme.
Citind aflăm și despre cărtile lui Tom Haley, scriitorul de care vă ziceam.
Între cei doi se înfiripă ceva, se îndrăgostesc, petrec momente frumoase dar Tom nu știe adevărata indentitate a Serenei.

2021-01-13 07:57:29

0

Strain in casnicie - Emir Kusturica

Strain in casnicie - Emir Kusturica

Datorită celebrității pe care a căpătat-o în urma descoperirii scheletelor de dinozaur, Mary a devenit ghidul preferat al tuturor vizitatorilor orașului. Nu puțini au fost domnii care au încercat să o folosească pentru a le aduna specimene pentru colecțiile lor private. Printre aceștia numărându-se și un anumit domn care, în dragostea sa pentru fosile, a uitat de convențiile societății. Dorind să învețe cât de mult se putea de la Mary și petrecând atât de mult timp cu ea, a reușit să pună o pată neagră pe reputația fetei.

2021-01-13 07:57:29

0

Copilul furat - Ian McEwan

Copilul furat - Ian McEwan

Recomand cartea "copilul furat" de Ian McEwan. Este o carte cu o poveste extraordinara care se merita si consider ca e pe placul tuturor, m a impresionat.

2021-01-13 07:57:29

0

Catedrala - Raymond Carver

Catedrala - Raymond Carver

Un ghemotoc de electrocutante simțiri ale bogaților și săracilor, cu vise de o clipă și dureri eterne, cu înălțări și deraieri, cu sentimente mototolite și fericiri mărunte, cu necontenita căutare a unor răspunsuri cu iz medicamentos, cu toate se îngrămădesc în această colivie de personaje năucitoare, tăioase și anoste într-o alternanță a necruțătorului destin care luminează ți înnegurează într-un ritm cunoscut doar al lui.

2021-01-13 07:57:29

0

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Sarbatoarea corturilor - Ioan T. Morar

Personajul principal si povestitorul la persoana intai a cartii este la inceputul actiunii un tanar baptist din Arad (cel din vestul Romaniei) la sfarsitul anilor 70 sau inceputul anilor 80, pe nume Corneliu. Prietenul meu, preotul Aurel Mateescu din British Columbia, mi-a povestit cateva amanunte despre persecutiile si permanenta supraveghere la care au fost supuse cultele protestante si neo-protestante din Romania in perioada comunista. Corneliu din cartea lui Ioan T. Morar este supus unui santaj de scurta durata, caruia ii cedeaza usor si devine informator al Securitatii. Pleacand de la un rationament simplist si auto-justificator.

2021-01-13 07:57:29

0

Cazemata - Tudor Ganea

Cazemata - Tudor Ganea

Voi începe această recenzie printr-o divagație. Este vorba despre cum ne decidem să citim o carte, pe care o avem deja în mână, de la librărie sau de la bibliotecă. Este o carte care nu ne-a fost recomandată, n-am citit despre ea niciunde, nu e în vogă, nu provine de la un autor-templu, la care te închini doar fiindcă îi stă numele scris pe ea.
Este vorba de un autor necunoscut, poate debutant, cu care ai începe o aventură livrescă. E ca în viața de toate zilele. Începutul contează și, dacă lucrurile se derulează cum trebuie, ți-l vei aminti, cu duioșie, peste vremi. La o carte, hotărâtoare este „fraza-prag“. Nu am inventat eu termenul, acesta provine de la un specialist în teoria lecturii, din secolul XX. Eu aș extinde fraza la paragraf, poate chiar la primele pagini din carte.

2021-01-13 07:57:29

0

Masenka - Vladimir Nabokov

Masenka - Vladimir Nabokov

Sincer vă spun că Nabukov m-a surprins cu cartea lui, am văzut o altă imagine a scriitorului american de origine rusă. Nu l-am citit pe acelaşi scriitor obsedat de o iubire pură pentru nimfete sau pe cel care alerga să îşi îndeplinească un ideal raportat la obsesii, ci am văzut un scriitor matur ce a creat o lume a personajelor fără ideal, ce îşi târăsc trupurile imigrante, adunate într-o cocioabă din care arcurile patului săreau, liftul se bloca la fiecare încercare de închidere a uşilor, duşurile ofereau numai apă rece şi vieţile se desfăşurau fără vreo noimă.

2021-01-13 07:57:29

0

Raiul gainilor - Dan Lungu

Raiul gainilor - Dan Lungu

Și, ca să închei cu unul dintre aceste personaje, vă las în compania unui citat ilustrativ, care ne demonstrează că lucrurile bune (din perspectiva acestuia) care s-au făcut în comunism nu au fost uitate și că sunt acțiuni, gânduri sau evenimente care se puteau continua, mai bine, mai folositor pentru oameni, și după 1989: „V-am spus că eu sunt ca animalele, simt tot. Eu cred că deagaba ne dăm rotunzi acum, într-o zi comunismul o să se întoarcă. Şi atunci să-i văd eu pe ăia de mănâncă rahat prin gazete şi pe la televizor pe unde or să scoată cămaşa. Parcă văd că o să le trimit pârjoale cu praştia peste zid la Jilava. Ăştia care acum trag minciuni, ăştia cred că râdeau în visul meu. Ăştia care n-au reuşit nici măcar să văruiască blocurile pe care le-a construit Ceauşescu, darămite să mai facă altele noi…"

2021-01-13 07:57:29

0

Salcia oarba, fata adormita - Haruki Murakami

Salcia oarba, fata adormita - Haruki Murakami

Pe cei care au îndrăznit să-l categorisească, acuzându-l de șablonardism literar, țin să-i anunț că de data aceasta Murakami este cu mult mai mult decât un povestaș, reușind prin simplitatea modalității de narare să ofere o creație strălucitoare, fără ostentații sau înfierări hieratice în numele unei modelări literare cu iz de facilism mercantilist.

2021-01-13 07:57:29

0

Puterea si gloria - Graham Greene

Puterea si gloria - Graham Greene

Al doilea personaj central este Locotenentul, un fiu de peon, care își asumă exterminarea preoților drept misiune personală. Mânat de sentimentele de apartenență la o clasă inferioară, dobândit din copilărie, își amintește biserica drept un mijloc al sublinierii diferențelor dintre peoni și oamenii avuți, în cercul cărora se regăseau mereu preoții.
Regăsim în carte o serie de alte personaje cu rol de a recrea ambianța Mexicului: un dentist englez, un plantator englez și soția sa ipohondra, câțiva indieni convertiți la catolicism, dar și un metis care asemenea lui Iuda încearcă să îl vândă pe preot urmăritorilor săi. Niciunul dintre personaje nu apare întâmplător, iar Greene va arăta, într-un riguros stil britanic, ce se întâmplă cu ele.

2021-01-13 07:57:29

0

Libertate - Jonathan Franzen

Libertate - Jonathan Franzen

Absoluta lipsă de drepturi, ritmul infernal de lucru, inexistența minimei igiene și-a asigurării pentru evitarea accidentelor, starea de veritabilă sclavie în care au fost păstrați, în numele unei tradiții cvasi-medievale, nu numai bărbații, dar și familiile lor, femeile și copiii – deveniți toți proprietăți ai aristocratului deținător de mine – duc la atmosfera de revoltă ce stă să erupă din rândurile celor exploatați.

2021-01-13 07:57:29

0

Turnul de abanos - John Fowles

Turnul de abanos - John Fowles

Fowles va rescrie o veche legendă celtică așa cum a înțeles-o și interpretat-o el. Eliduc este un cavaler, care locuiește în Bretania alături de soția sa. Este unul dintre cei mai viteji oameni din regiune. Regele îl îndrăgește și îl stimează, însă în urma unei neînțelegeri, relația se strică și Eliduc hotărește să plece să-și încerce norocul în Anglia.

2021-01-13 07:57:29

0

Anul mortii lui Ricardo Reis - Jose Saramago

Anul mortii lui Ricardo Reis - Jose Saramago

Anul mortii lui Ricardo Reis povesteste viata heteronimului lui Pessoa, intre anii 1935 si 1936. Ricardo Reis se intoarce la Lisabona dupa ce ii este anuntata moartea prietenului sau, Fernando Pessoa. Heteronimul ii ia oarecum locul ortonimului. Reis viziteaza chiar mormintul lui Pessoa si este vizitat el insusi de fantoma poetului ce i­a dat viata. In paralel cu aventurile lui Ricardo Reis, Saramago ne ofera si o imagine interesanta a Europei, macinate de razboaiele civile. Se vorbeste in roman si despre aparitia Statului Nou si a fascismului. Multe informatii sint culese din ziarele si revistele vremii sau de la radio. Reis este doar un spectator indiferent la spectacolul lumii. El se afla la limita dintre actiune si inactiune

2021-01-13 07:57:29

0

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Prima dragoste, ultimele ritualuri. In asternuturi - Ian McEwan

Prima dragoste, ultimele ritualuri, să zicem așa, este titlul unei povestiri- simbol, se pare, pentru McEwan. O continuă descoperire și maltratare a sinelui în deplină legătură cu maternitatea. Uciderea mamei-șobolan și ultimul zvâcnet al puiului nenăscut încă face conexiunea cu dezintegrarea eurilor și apoi pecetluirea unei viitoare lumi simbolizată prin atingerea unei palme pe pântecul abia fertilizat. Al doilea titlu, În așternuturi, pune în lumină dorința unui tată instabil emoțional de a se apropia de fiica sa adolescentă și modul în care acesta are vise umede vizând o necunoscută având vârsta acesteia

2021-01-13 07:57:29

0

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat - Gabriela Adamesteanu

Provizorat a fost o lectură surprinzător de plăcută şi fluidă. Am avut un sentiment straniu citind-o, ca şi cum eu şi cartea am fi putut continua să existăm alături pentru multă vreme, ca şi cum paginile se transformau, lin, din imaginar în real, prinzând o viaţă proprie, devenind un univers paralel pe care îl puteam vizita, la nevoie, o oră pe zi, pentru a mă pune la curent cu ce i s-a mai întâmplat Letiţiei sau pentru a afla încă o dezvăluire din trecutul lui Sorin. O lume care putea curge la nesfârşit, fără ca eu să mă plictisesc - aceasta a fost senzaţia mea citind Provizorat.

2021-01-13 07:42:29

0

Sfetnicul din sange - Flannery O'Connor

Sfetnicul din sange - Flannery O'Connor

Vreme de paisprezece ani a plătit tribut unei chinuitoare infirmităţi, fiind nevoită să se deplaseze numai cu ajutorul cîrjelor. A urmat cursuri de creative writing la University of Iowa. Şi-a făcut debutul literar în 1952, cu romanul Sfetnicul din sînge, considerat capodopera ei, care o va transforma într-un mit al literaturii americane.

2021-01-13 07:42:29

1

Fii si indragostiti - D.H. Lawrence

Fii si indragostiti - D.H. Lawrence

Nu spun că nu îmi place să văd că legătura dintre mamă și fiu este una buna. Una în care comunicarea și sinceritatea sunt puncte forte. Dar în cazul legăturii dintre personaje, aceasta este ridicol de strânsă. Ca și cum mama ar fi lipită de fiul ei și nu poate să simtă bucuria vieții decât prin realizările feciorului drag. Ba mai mult, doamna se comportă ca o adevărată iubită, fiind geloasă și invidioasă pe iubitele lui Paul.
Și dacă asta nu e de ajuns, vrea să îi traseze un drum în viață care să-l ducă sus. Unde vrea ea. Fără a se gândi și la dorințele copilului său. Însă, nici tânărul Paul nu se îndepărtează de mama sa și nici nu pune piciorul în prag cum ar trebui. El se lasă îndrumat de ea și o iubește ca pe o icoană. Regretând imediat ce reușește să se impună și el odată. Asta nu mi-a plăcut în relațiile dintre personaje.

2021-01-13 07:42:29

0

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Viata unui barbat necunoscut - Andrei Makine

Primul personaj este Ivan Şutov, un scriitor rus exilat in Franţa încă din timpul regimului comunist (la fel precum Makine) faţă de care a fost disident iar al doilea, Volki, un bătrân care trăia într-o camera a unui cămin de nefamilişti din noul Sankt Petersburg. Fosta iubită din tinereţe a scriitorului, bine integrată în noua societate recent îmbogăţită din Rusia doreşte să-l evacueze la un azil pe bătrân pentru că cumpărase întregul palier pe care dorea să-l transforme într-un mic palat conform noilor standarde occidentale (arcade din rigips, termopane, aer condiţionat etc). Ivan Şutov, scriitorul rus de 50 de ani, se urca in avion si ajunge după mai bine de trei decenii in Rusia in urma unui eşec dureros în dragoste cauzat de o tânără franţuzoaică faţă de care şi-a consumat puterea de atracţie oferită de romanticul să statut de scriitor.

2021-01-13 07:42:29

0

Azaleea Rosie - Anchee Min

Azaleea Rosie - Anchee Min

Cuvinte şi acţiuni…. Cuvinte puternice care intoxică mintea umană şi acţiuni revoltătoare care ne degradează ca oameni – fiinţe superioare. Prin aceste lucruri este expusă povestea lui Anchee Min, o eroină care a reuşit să scape de sinuciderea lentă, dar sigură, spre care se îndrepta în anii care ar fi trebuit să îi fie cei mai glorioşi.

2021-01-13 07:42:29

0

As vrea sa ma astepte si pe mine cineva - Anna Gavalda

As vrea sa ma astepte si pe mine cineva - Anna Gavalda

Toate personajele acestei carti sunt prezentate intr-un mod simplu, obijnuit lucru care te face sa te asasezi de ele – oricare dintre noi ne putem vedea in pielea oricarui dintre ei. Vei incepe sa le indragesti, apoi reusesti sa iti amintesti si tu de unele asa-zise esecuri ale propriei vieti, si simti ca parca,parca te-ar intelege cineva.

2021-01-13 07:42:29

0

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Calatoria oamenilor cartii - Olga Tokarczuk

Paginile de analiză a sufletului feminin sunt rafinate, devoalând anumite secrete prin punerea lor în discuție, exact în felul în care de Chevillon luminează cu un sfeșnic un perete aflat până atunci în întuneric, pentru a scoate la iveală un tablou de Uccello, capodoperă renascentistă – „Tu descoperi acum ce s-ar cădea să acoperi”. Teama de îmbătrânire, cea mai intensă dintre spaime, este un secret al lui Polichinelle. Alte secrete sunt păstrate în continuare, din discreție, dar și din neputința de a distinge bine conturul de apă tulbure pe care-l ia frecvent sufletul unei femei care-și conduce viața după vise premonitorii.

2021-01-13 07:42:29

0

1913. Vara secolului - Florian Illies

1913. Vara secolului - Florian Illies

Illies se transformă într-un veritabil ghid care ne însoțește atât pe străzile Berlinului, unde cocotele pot fi întâlnite la tot pasul, sau prin parcul Palatului Schönbrunn, care reprezintă locul pe care îl preferau Hitler și Stalin pentru plimbarea de seară, cât și prin odăile întunecate ale unor scriitori precum Franz Kafka sau Gottfried Benn.

2021-01-13 07:42:29

0

O iubeam - Anna Gavalda

O iubeam - Anna Gavalda

Practic toată cartea este un dialog. Trebuie să mărturisesc la rându-mi, că până azi nu îmi plăceau categoric dialogurile în scrieri. Pentru că îmi oboseau ochii, îmi scădeau cumva ritmul citirii, mă poticneau, dacă vreți. Dar azi, mi-am schimbat părerea. Am citit un dialog gavaldian care mi-a tăiat răsuflarea, m-a pironit în pat și mi-a răcit 3 ceaiuri la rând pe care le-am făcut și așa și nu le-am mai băut.

2021-01-13 07:42:29

0

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Extinderea domeniului luptei - Michel Houellebecq

Rezultă, din carte, că aproape toți suntem într-un fel sau altul asemeni vacii bretone, la care adaugăm necesitatea satisfacerii impulsului sexual (dar nici vaca bretonă nu e ferită de el în anumite perioade ale anului, ne spune în continuare autorul). Aproape toți cu excepția eroului cărții, care nu vrea nici una, nici alta, motiv pentru care nu promovează. Nici în carieră și nici în relațiile sociale, ca să nu vorbesc de relațiile intime pentru care nu mai are nici un fel de apetit. Preferă să se masturbeze. Și ca să nu mai vorbesc, mai ales, de iubire.

2021-01-13 07:42:29

0

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Catherine-Paris - Martha Bibescu

Personal, mai mult decât la destinul lui Catherine, am meditat la Franța, Paris, întrebându-mă și acum, ca în multe alte ocazii, ce secret admirabil deține poporul francez, încât a găsit atât calea, cât și mijloacele pentru a dezvolta genii, oameni admirabili, caractere deosebite.
Catherine-Paris, născută la București în iarna anului 1889, una în care gerul pare să fi încremenit întreg orașul, are o istorie cam bizară.
Mama, care are frecvent vedenii, susține că și-a văzut fiica în vis, iar orașul Paris este locul în care s-a gândit prima dată la ea.
Parintii fetei se căsătoresc nu din iubire, ci lăsând fiecare în urmă propria dragoste neimplinită.

2021-01-13 07:42:29

0

Insula - Aldous Huxley

Insula - Aldous Huxley

Totul se concentrează pe ceea ce se întâmplă pe Isola, o insulă izolată, loc unde erau antrenați viitorii spioni. Despre RAN, programul ultra secret în care activau spionii, mi-a rămas necunoscut până la sfârșit. Program secret care a fost ținut secret și pentru cititori. Vă dați seama ce bine era păzit, nu? Nu am aflat niciun fel de detaliu nici despre misiunea pe care se presupunea că trebuia să o primească viitorul agent. Am știut doar că programul era conceput ca o ruletă rusească. Nu știai cine va fi eliminat data viitoare.

2021-01-13 07:42:29

0

Secretele printesei de Cadignan si alte studii de femei - Honore de Balzac

Secretele printesei de Cadignan si alte studii de femei - Honore de Balzac

Cum poate o femeie să își crească copilul și să trezească o pasiune tinereasca, proaspătă în inima unui june prim? Balzac dezminte mitul femeii trecute de 40 de ani care trebuie să se concentreze asupra educației și viitorului copilului său, creionând o doamnă rafinată, atenta la spuse, gentilă, cu chip de înger, dar inima înghețată, cu gesturi exacte, și cu urechea aplecată la impresiile create de și pentru societate.
Cartea este de o ,,luciditate demonică’’, de o franchețe și de o sensibilitate aparte, specifice stilului balzacian.

2021-01-13 07:27:29

0

Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao - Junot Diaz

Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao - Junot Diaz

Oscar Wao, protagonistul cartii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou si impatimit de jocurile video si romanele SF. In casa lui din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea sa nu se intimple niciodata, din cauza blestemului fuku, care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnindu‑i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Si daca nu fuku este cel vinovat de atitea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, impinzind infernal si absurd o lume intreaga, chiar si dincolo de mormint. Iar Oscar, inca asteptind primul sarut, este doar cea mai recenta victima a... vietii. Viata despre care Diaz scrie cu o tandrete si o energie uluitoare, ilustrind, prin aceasta experienta dominicano‑americana, capacitatea nesecata, profund umana, de a persevera in fata chinului si durerii.

2021-01-13 07:27:29

0

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Regele alb - Gyorgy Dragoman

Wow. Super caarte. Un roman minunat, „Regele alb” m-a impresionat prin sensibilitatea, imaginația, talentul și scriitura excelentă a lui György Dragomán, autor maghiar născut în România. O poveste deopotrivă frumoasă și tristă, presărată cu mici întâmplări fabuloase, infuzate de farmec și magie.

2021-01-13 07:27:29

0

Vila de pe colina - W. Somerset Maugham

Vila de pe colina - W. Somerset Maugham

Vila de pe colină, eroina principală este o văduvă care deși și-a iubit fostul soț (un cartofor și un bețiv), nu mai este capabilă să se îndrăgostească cu adevărat. Povestea nici nu mai stă în putința iubirii: vedem cum între bogați și săraci crește o prăpastie în care cei mai săraci își frâng gâtul. Vedem tarele unei societăți compromise sub gheara de foc a războiului.

2021-01-13 07:27:29

0

Mi se spune capucin - Daniil Harms

Mi se spune capucin - Daniil Harms

Trăia odată un ins roşcat, care nu avea ochi şi urechi. Nu avea nici păr, aşa că doar convenţional se spunea că‑i roşcat. Nu putea vorbi, căci nu avea gură. Nici nas nu avea. Nu avea nici măcar mîini şi picioare. Nici pîntece nu avea, nici spinare, nici şiră a spinării nu avea, nici un fel de măruntaie. Nu avea nimic ! Aşa că nu se ştie despre cine‑i vorba. Mai bine să nu mai vorbim despre el.

2021-01-13 07:27:29

0

O viata mai buna - Anna Gavalda

O viata mai buna - Anna Gavalda

Cartea este structurata in doua parti – Mathilde si Yann – doua povesti de viata a doi tineri nemultumiti de joburile lor mediocre, de relatiile pe care le au, de viata lor insipida. Actiunea are loc in zilele noastre in Paris si e o poveste parca desprinsa din cotidian. In viata fiecaruia, apare ceva care ii trezeste din rutina banala in care traiesc.

2021-01-13 07:27:29

0

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Istoria asediului Lisabonei - Jose Saramago

Romanul este plin de referințe la alți autori, cele la Fernando Pessoa fiind cele mai dese. Jocul metatextual nu este doar unul de detaliu, ci și unul extrem de evident dacă ne gândim la semnificațiile pe care titlul le dobândește în momentul în care tratatul de istorie cu același nume este corectat, urmând ca el să fie transformat într-o altă istorie, ficțională. Mai mult, având în vedere faptul că Raimundo susține că orice știință înseamnă literaturizare, dar și că povestea imaginată de acesta are consecințe în realitatea în care acesta trăiește, putem ajunge la concluzia că romanul este un fel de artă poetică a autorului. Literatura pornește din viață și viața este inevitabil literatură, omul neputându-se extrage acestui circuit al ficțiunii în nicio clipă a vieții sale, căci nimeni nu privește obiectiv și nimeni nu se poate eschiva subiectivității generatoare de ficțiune.

2021-01-13 07:27:29

0

Femei singure - Cesare Pavese

Femei singure - Cesare Pavese

Legătura dintre cele două „evenimente” nu este făcută la întâmplare: una dintre co-protagonistele romanului, Rosetta, intră în volum în momentul în care a încercat să se sinucidă, dar a supraviețuit, și iese din volum (odată cu sfârșitul acestuia) în clipa în care actul de a se sinucide îi reușește. Așadar, se crede că Pavese și-a anunțat moartea prin prisma personajului feminin din Femei singure, mai ales că sinuciderea are loc în același oraș: Torino. Concluzia este de bun simț, numai că romanul de față nu este singurul în care scriitorul italian a vorbit, subversiv, despre finalul său. Există, de exemplu, și un pasaj deja celebru în jurnalul său, considerat capodoperă, intitulat Meseria de a trăi.

2021-01-13 07:27:29

0

De duzina - Charles Bukowski

De duzina - Charles Bukowski

Recomand! Ar fi frumos, cred eu, să nu mai judecăm cititorii după cărțile pe care le citesc, deoarece activitatea în sine este mai importantă decât titlul cărții. Iubesc aceasta carte si o recomand din suflet si consider ca se merita.

2021-01-13 07:27:29

0

Palavrageala pe Nil - Naghib Mahfuz

Palavrageala pe Nil - Naghib Mahfuz

Protagonistul, funcționarul guvernamental Anis Zani este admonestat de șef pentru că a prezentat un raport în alb. Aflat încă sub influența drogurilor, în timp ce își scria raportul, Anis nu a realizat că stiloul său nu avea cerneală. În fiecare noapte împreună cu un grup pestriț de prieteni, fumează hasish din narghilele pe un bac (o casă pe apă de tipul celei în care chiar scriitorul a locuit un timp, pe malul vestic al Nilului), flecărind, uneori cu umor, alteori cu autocompătimire despre, artă, dragoste, istorie și absurditatea existenței.

2021-01-13 07:27:29

0

Pisica si soarecele - Gunter Grass

Pisica si soarecele - Gunter Grass

Mahlke e cu un an mai în vârstã decât colegii sãi de clasã şi e scutit de sport fiind cã de copil a fost plãpând şi bolnãvicios. Cu toate acestea, la un moment dat devine un gimnast pasionat care-şi impresioneazã colegii cu performanţele la barã fixã. Elementul caracteristic fizic pentru Mahlke este un mãr al lui Adam extrem de proeminent care e protagonistul unei istorisiri chiar la începutul nuvelei: în timp ce Mahlke dormea nişte colegi sau poate chiar Pilenz însuşi – autorul e voit imprecis aici – îi aduc o pisicã tânãrã (dar nu un pui de pisicã) care îi confundã mãrul lui Adam cu un şoarece şi se repede asupra lui, speriindu-l din somn pe Mahlke şi lasându-l cu zgârieturi pe gât.

2021-01-13 07:12:29

0

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Parerile despre viata ale motanului Murr - E.T.A. Hoffmann

Toată această filosofie motănească va fi brutal întreruptă într-un post-scriptum al autorului, publicat după al doilea volum. Aici, se vorbeşte şi despre apariţia unui al treilea volum, care nu a mai văzut însă niciodată lumina tiparului. Finalul brutal al poveştii lui Murr – căruia i se adaugă lipsa unui final al poveştii capelmaistrului – lasă un gust sălciu, la sfârşitul lecturii. În plus, pentru cititorul contemporan, care a mai traversat două secole de experimente literare, nici forma narativă aleasă de Hoffmann nu mai poate reprezenta o noutate. Dincolo de aceste scăderi, rămânem cu amintirea personajului principal pisicesc, care merită, într-adevăr, salutat ca un geniu printre semenii săi.

2021-01-13 07:12:29

0

Al 27-lea oras - Jonathan Franzen

Al 27-lea oras - Jonathan Franzen

RECOMANDDD!!!
Franzen descrie, intr o maniera care imbina realismul si fantezia, evolutia – sau, mai degraba, involutia – orasului sau natal, St. Louis, devenit miza unor jocuri de putere pe cit de complexe, pe atit de periculoase.

2021-01-13 07:12:29

0

Nu exista tara pentru batrani - Cormac McCarthy

Nu exista tara pentru batrani - Cormac McCarthy

Un thriller care te tine cu sufletul la gura de la inceput pana aproape de sfarsit si un Javier Bardem care joaca exceptional in rolul unui criminal psihopat, fara scrupule si fara nici o emotie pe chipul său. Un criminal cum nu am mai vazut de la Tacerea mieilor. Desi filmul e destul de lung, acesta reuseste sa captiveze prin suspansul sau, are insa un final mai putin reusit, neinteles si aproape neasteptat fata de scenariul de pana atunci

2021-01-13 07:12:29

0

Trainspotting - Irvine Welsh

Trainspotting - Irvine Welsh

Recomandd!! Ideea era sa scapi de bataile de cap inutile, iar asta pana la o supradoza, pana la SIDA sau pana la cancer. Sa scapi de viata inainte sa o plictisesti prea mult. Era o joaca plina de sfidare, de nesiguranta si frustrare, pe care Welsh, care a incercat drogurile din prostie si ignoranta – daca e sa-l credem – a descris-o credibil, fara emfaza, fara sa o pompeze inutil, cu cine stie ce sensuri. A pus la incercare rezistenta unei lumi obscure aduse in fata publicului si cam aici s-a incheiat miza cartii lui.

2021-01-13 06:42:21

0

Dezordinea preventiva - Matei Visniec

Dezordinea preventiva - Matei Visniec

Cartea, care, treptat, are din ce în ce mai multe planuri, începe să te surprindă la un moment dat. Pe lângă toate lucrurile ştiute şi bănuite din presă, prezentate de personajul principal, un tânăr jurnalist român din Paris, de la RFI, apare şi povestea extrem de intimă şi personală a acestui individ. Apar câteva documente interne din presă, care ne prezintă scenarii privind evoluţiile viitoare ale lumii jurnalistice, o corespondență de pe un front de război ignorat de toată lumea, unde a fost uitat chiar şi motivul iniţial al conflictului – cele două tabere se confruntă doar când presa este prezentă. Însă toate aceste planuri, extrem de reale, extrem de imaginabile încep să nu mai fie importante în momentul în care în biroul tânărului jurnalist începe să apară regulat un şobolan politicos, decent şi foarte respectuos.

2021-01-13 06:42:21

0

Iubirea omeneasca - Andrei Makine

Iubirea omeneasca - Andrei Makine

Iubirea omenească în toate formele ei…O carte care te face să simţi revoltă împotriva speciei umane, acceptarea deziluziei, ca şi necesitate pentru supravieţuire, un sentiment de tristeţe şi dezarmare, şi, în acelaşi timp, optimism, încredere că, atâta timp cât există oameni ca revoluţionrul angolez Elias, eroul cărţii, oameni care pur şi simplu iubesc, “dragostea îi redă lumii gravitatea fără de care nu am fi altceva decât nişte insecte grăbite să juiseze, să muşte, să moară…”

2021-01-13 06:42:21

0

Omida - John Fowles

Omida - John Fowles

Cartea nu e proastă, e chiar bună, o delectare la citit, dar încerând să reproducă toate elementele pentru care este conoscut și apreciat, nu a reușit decât să îmi amintească de celelalte texte ale sale. Până la întâlnirea dintre Fanny (persoanajul feminin, eliberat, artistic și spiritual) și Ayscough (persoanjul masculin, îngrădit și pragmatic, supus clasei nobiliare) este clar că nicio variantă a prea scurtei călătorii nu este cea adevărată, iar atunci suntem forțați să alegem între două ipoteze diferite, dar foarte concrete. Singurul personaj care ar suferi o transfigurare este Fanny, pe care o cunoaștem după evenimentele descrise în roman, astfel presupusa călătorie spirituală nu a avut niciun efect asupra mea…pentru că nu am trăit-o. Tot romanul este o mare expozițiune, care nu m-a implicat deloc, pentru că părea că se ia prea puțin în serios. După ce am terminat romanul, nu m-am mai gândit deloc la el, spre deosebire de Magicianul care m-a frustrat(dar o frustrate bună, didactică și introspectivă) o bună bucată de vreme până am reușit să îl diger.

2021-01-13 06:42:21

0

Frica. Scrisoare de la o necunoscuta - Stefan Zweig

Frica. Scrisoare de la o necunoscuta - Stefan Zweig

Cartea de față cuprinde două creații în proză. Frica, prima, și Scrisoare de la o necunoscută, a doua. Vă pot spune că nu le-aș putea compara, pentru că fiecare mi s-a părut pur și simplu superbă, iar dacă Zweig ar fi scris proză scurtă (ceea ce, de fapt, a făcut, într-o măsură), cu siguranță l-aș ridica la rangul lui Alice Munro, câștigătoarea Nobelului pentru literatură în anul 2013, a cărui stil se concretizează în proza scurtă. Pentru că pur și simplu citești ceea ce-a scris Zweig și te minunezi, efectiv, de talentul său. Măiestria cu care își alege cuvintele îi confirmă locul printre marii scriitori ai lumii. Zău!

2021-01-13 06:42:21

0

Copilaria - Lev Tolstoi

Copilaria - Lev Tolstoi

Murindu-i tatal ca urmare a unei "glume" facute de cei doi cumnati ai sai (Miska si Iakov l-au imbrancit pe acesta intr-o copca, ba-tandu-1 cu bulgari de zapada si strivindu-i degetele sub calcaie), micutul Alexei este nevoit sa se stabileasca, impreuna cu mama sa, in casa bunicului Vasili Vasilievici, care detinea un atelier de vopsitorie.
in casa bunicului domneste insa o atmosfera de vrajba generala: unchii sunt mereu pusi pe harta, in vreme ce bunicul ii domina cu indarjire. La putina vreme dupa sosirea lui Alexei in aceasta casa, el va cunoaste cruzimea bunicului, fiind batut in nenumarate randuri, cu sau fara motiv. Singura fiinta care incearca sa-1 ocroteasca si sa-i ofere un strop de dragoste este bunica sa, Akulina Ivanova.

2021-01-13 06:42:21

0

Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

Drumul spre Wigan Pier - George Orwell

Orwell ofera un set de imagini si povesti impresionante despre viata minerilor, a somerilor si a oamenilor ramasi pe drumuri intr-o lume intunecata si o epoca aspra, intre Marea Criza interbelica si al Doilea Razboi Mondial. Sensibil la soarta saracilor Angliei, autorul, in ciuda orientarii politice de stinga, nu isi pierde bunul-simt si face o pledoarie pentru socialism, desi, concomitent, ridiculizeaza socialistii de budoar ai epocii.

2021-01-13 06:42:21

0

Gradina de ciment - Ian McEwan

Gradina de ciment - Ian McEwan

Atmosfera acestui roman este excelent construită de Ian McEwan, în cuvinte puține care reușesc totuși să transmită o stare apăsătoare, străbătută de neliniște. Dincolo de fraze am resimțit tăcerea, izolarea, singurătatea, întinderea nesfârșită a zilelor de vară în care nu este nimic de făcut. Este admirabil cadrul minimalist în care se desfășoară povestea: casa cea mare și veche, asemănătoare unui castel, și împrejurimile sale dezolante. Am avut senzația că cei patru copii trăiesc la marginea lumii, în afara civilizației, într-un peisaj ce împrumută o notă distopică.

2021-01-13 06:42:21

0

Puritate - Jonathan Franzen

Puritate - Jonathan Franzen

Pip vrea mai mult de la ea și, sub promisiunea că va descoperi atât adevărata identitate a mamei sale, cât și cine este tatăl ei, ajunge la un moment dat să lucreze pentru Andreas Wolf, un fel de erou modern din era Internetului. Fondator al Proiectului Rază de Soare, Wolf este un personaj cel puțin controversat, un dizident transformat în hacker, care dă publicității tot felul de secrete, care mai de care mai revoltătoare.

2021-01-13 06:27:21

0

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Strigarea lotului 49 - Thomas Pynchon

Oare ce-a vrut să spună Pynchon aici? Oare am înțeles? Oare e ceva de înțeles? Oare este o glumă, o farsă a autorului la adresa cititorului? Aceste întrebări m-au urmărit pe tot parcursul lecturii și, dumnezeule, nu cred că sunt pregătită pentru mamuții de V. și Curcubeul gravitației, care sunt sigură că îmi vor face creierii franjuri cu cele 672, respectiv 880 de pagini ale lor. Dar cărțile de acest fel reprezintă, totuși, o provocare: cât de mult poți înțelege sau intui din intențiile scriitorului? Am simțit o satisfacție considerabilă când, la a doua lectură a unui capitol sau paragraf, ceea ce inițial părea o păsărească fără sens a căpătat apoi un înțeles mai profund.

2021-01-05 05:00:31

0

Taras Bulba - N.V. Gogol

Taras Bulba - N.V. Gogol

Surprinzător prin definiţie, romanul prezintă orientări ideologice fanatice. Pentru câteva clipe, căzusem chiar în antisemitism. De ce?! Procesul în sine e foarte amplu, iar cartea am citit-o de-a dreptul implicat. Nefiind nicidecum extremist religios, respectam şi înţelegeam credinţa lui Taras Bulba, şi chiar rezonam cu spiritul lui de luptător, în contextul veacului (XV), şi a fost de-a dreptul frustrant ca evreimea est-europeană să mă facă pe mine, ca cititor, care aparent e fortificat în faţa ideilor radicale, să îmi încreţesc fruntea. Cred că ăsta e cel mai important motiv pentru care ar trebui să citeşti romanul.

2021-01-05 05:00:01

0

Animale bolnave - Nicolae Breban

Animale bolnave - Nicolae Breban

Paul, odata intors la baraca muncitorilor, singurul adapost, il cunoaste pe Dan Dabici, un adolescent, care venea in fiecare seara sa joace carti. Dan era fiul vitreg a vaduvei din decovil, Irina Dabici. Paul afla de la muncitori ca Leca intrase in conflict cu Simonca pentru o bucata de pamant si de aceea era el cel banuit si inchis. Dupa sase zile, Leca era inca arestat din ordinul procurorului, desi nu erau probe incriminatorii. Au mai fost anchetati si Titus, un student exmatriculat, si Krinitzki.

2021-01-05 05:00:01

0

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Circul nostru va prezinta: - Lucian Dan Teodorovici

Personajul principal e un sinucigaş în serie. Se caţără în fiecare zi pe pervaz, în chiloţi, şi aşteaptă "impulsul sinucigaş". Impulsul nu vine. Vin doar înjurături de la vecini şi trecători, fapt care nu poate decât să-l bucure, pentru că principala lui grijă e să scape de plictiseală. Dar nu se rezumă aici, caută mereu motivaţii cât mai nobile în numele cărora să se omoare, dar şi metode inovatoare prin care să o facă. Strânge bani şi umple o găleată cu whiski, dar o varsă din greşeală înainte să apuce s-o bea - nu reuşeşte nici măcar să se sinucidă.

2021-01-05 05:00:01

0

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecatoare - Kazuo Ishiguro

Un artist al lumii trecătoare de Kazuo Ishiguro a fost un roman ca un portret: pe o pânză mare a unui popor au început să apară culori, evenimente și emoții, toate rotindu-se în jurul ființei umane, a imaginii în societate și a unui subiect crunt: războiul.
Matsuji Ono este un pictor apreciat înainte de intrarea Japoniei în Cel De-al Doilea Război Mondial, însă o dată cu terminarea conflictului, se trezește în mijlocul unui pustiu: dintr-un motiv pe care încearcă să-l înțeleagă pe parcursul romanului, toți prietenii săi rup orice relație cu el. Cu toate acestea, Ono are multe gânduri bune de transmis și multe adevăruri de ascuns...

2021-01-05 05:00:01

0

Copilaria - Maxim Gorki

Copilaria - Maxim Gorki

Unele persoane ar lua-o razna mai încolo, când vor ajunge adulte, dacă ar trece prin asemenea evenimente, lipsuri și violență suferite la o vârstă fragedă. Dar nu toate se transformă în sociopați sau scursuri ale societății. Așa cum a dovedit-o din plin scriitorul Maxim Gorki, pe numele său real Alexei Maximovich Peshkov.

2021-01-05 05:00:01

0

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Clubul Dumas - Arturo Perez-Reverte

Pe parcurs mai apare şi un manuscris al unui capitol din „Cei Trei Muschetari”,al doilea căruia,la rugamintea unui prieten anticar, Corso încearcă să îî dovedeasca autenticitatea,şi care îl bagă în tot felul de belele, şi prin care parcă prind viață personajele lui Dumas ( întâlnim un Rochfort,o Milady si un pachet de țigari Monte Cristo)

2021-01-05 05:00:01

0

Etruscul - Mika Waltari

Etruscul - Mika Waltari

De cele mai multe ori ne raportăm la noi înșine ca la niște muritori pentru că nu ne identificăm cu sufletul, ci cu trupul nostru. Sufletul pare să existe pe un plan paralel, undeva în spate, iar nemurirea lui ne lasă reci pentru că perspectiva morții corpului ne înspăimântă de nenumărate ori mai tare. Nu știm cine suntem, de unde venim și care ne este adevărata natură, iar viața ia forma unui drum inițiatic în care fie ne amintim toate acestea și mergem mai departe, fie înaintăm în uitare și devenim mai mult materie decât spirit și ne supunem orânduielilor acestei lumi meschine la nesfârșit. Pentru că ziceam de drumul sufletului, știți că într-un fel drumurile inițiatice au mereu legătură cu lumea antică, o lume care, fiind mai aproape de origini ,ni se arată mai sacră și este idealizată de timp. Lumea s-a schimbat doar în aparență și așa cum esența ei a rămas neschimbată și oamenii, în ansamblu, au fost prea puțin atinși de trecerea timpului. Au aceleași pasiuni și slăbiciuni, aceleași motive de fericire și întristare, iar fragilitatea continuă să-i chinuie.

2021-01-05 05:00:01

0

Sfantul nebuniilor incipiente - Elif Shafak

Sfantul nebuniilor incipiente - Elif Shafak

Nu am de gând s-o povestesc; voi spune doar că este vorba de câțiva tineri de diferite religii și origini, care studiază în Statele Unite și care ajung să-și petreacă studenția împreună. Narațiunea curge domol, zilele seamănă unele cu altele și nici măcar evenimentele importante din viața lor nu tulbură liniștea care se revarsă din întreg romanul. Fobiile fiecăruia, lupta cu prejudecățile, viața, moartea nu par decât un peisaj pe care călătorii îl privesc indiferenți din goana trenului.

2021-01-05 05:00:01

0

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Hagi Murad - Lev Tolstoi

Neînfricatul, cinstitul, semețul Hagi-Murad este asemănat unui ciuline, care odată rupt sau călcat în picioare, se ridică și privește lumea, stârnind admirația că nu și-a vândut viața prea ușor.
Din punctul meu de vedere, Hagi-Murad este oglinda popoarelor asuprite care nu și-au plecat capul în fața adversarilor mai numeroși sau mai puternici, ci au ales să lupte până la capăt, mânate de dragostea dătătoare de speranță a gliei strămoșești.

2021-01-05 05:00:01

0

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

Esafodul - Cinghiz Aitmatov

O dramă de proporţii cosmice pusă minunat pe hârtie de către unul dintre cei mai iubiţi scriitori sovietici, kirghizul Cinghiz Aitmatov. Terminând cartea nu m-am regăsit momente bune, iar într-un final am constatat că udasem de atâtea lacrimi hârtia ultimelor pagini. Este genul de carte la care cei mai sensibili vor plânge în hohote, un plâns ca de sfârşitul lumii. Tragedia se prefigurează chiar de pe coperta cărţii unde editorul publică un citat de mare frumuseţe

2021-01-05 05:00:01

0

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastra - Sjon

Vulpea albastră a lui Sjón în momentul în care urmează să apară la editura Polirom. Nu mi-a venit să cred când am văzut-o pe lista în pregătire, căci autorul este destul de obscur, dar asta m-a determinat, în sfârșit, să iau cartea din bibliotecă, unde ședea neatinsă de aproape doi ani. În urmă cu ceva vreme am încercat să citesc un alt roman al lui Sjón

2021-01-05 05:00:01

0

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

Istoria romantata a unui safari - Daniela Zeca

"Istoria romantata a unui safari" este o parabola a vinatorii intr-o lume globala, a competitiei: o tinara europeana si un musulman sunnit din Magreb se indragostesc fulgerator si compun o intensa, dar scurta poveste de dragoste, pe fundalul saturat de culori si miresme al unei lumi stravechi in transformare.

2021-01-05 05:00:01

0

Inocentul - Ian McEwan

Inocentul - Ian McEwan

Leonard este înghiţit şi scuipat de Berlinul anilor ’50, fără ca trăirile sale tumultoase să schimbe ceva în context: de tunel s-ar fi aflat până la urmă oricum, George Blake era pe fir de la începerea operaţiunilor. Cu excepţia unui destin: cel al fostului soţ al logodnicei sale, un beţivan scandalagiu care probabil ar fi sfârşit într-un şanţ, dar nu tranşat în noaptea logodnei fostei soţii pe masa din bucătăria casei în care trăise şi el.

2021-01-05 05:00:01

0

Sindromul de panica in Orasul Luminilor - Matei Visniec

Sindromul de panica in Orasul Luminilor - Matei Visniec

În cele ce urmează, vă voi exemplifica una dintre direcţiile fundamentale ale romanului lui Matei Vişniec: mai este necesară literatura, mai este necesar ca în zilele moderne să mai scriem cărţi, să mai existe scriitori? Aceasta este, de altfel, şi tema fundamentală a romanului „Sindromul de panică în Oraşul Luminilor”, în care un editor necunoscut şi obscur, domnul Cambreleng, strânge într-o cafenea din Paris pe toţi scriitorii care şi-au pierdut vocaţia, pe cei care au căzut de pe culmile succesului, dar apar aici, tot pescuite de Cambreleng, şi oameni care se află în centrul unor întâmplări ireale şi care pot deveni „personaje” ale cărţilor viitoare. Totul într-o vâltoare plină de farmec care poate conduce la reînvierea literaturii şi cărţilor „moarte”, dar care poate determina şi apariţia unor capodopere.

2021-01-05 04:48:30

0

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Bufnita oarba - Sadegh Hedayat

Această imagine este un model de ekphrasis. De-a lungul romanului (dacă poate fi numit roman) imaginea se dezvoltă, capătă noi semnificații, se ramifică într-o poveste care pornește din real, spre a trece în vis, pentru a reveni din nou într-o lume aparent reală. Naratorul practică un scris vindecător prin care încearcă să își răscumpere un păcat, o crimă, un fapt îngrozitor al vieții lui. Urmarea acestui păcat este apariția unui alter-ego, umbra lui proiectată pe un perete, care și ea se transformă, devenind înspre final o bufniță. Aceasta îi ia de multe ori locul și nu îl lasă să uite. Acestui alter ego mărturisește o poveste de dragoste ruptă parcă dintr-un basm crud, o dragoste dureroasă, umilitoare.

2021-01-05 04:48:30

0

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Viata cea noua - Orhan Pamuk

Deși pot înțelege o viziune care e opusă cu a mea, nu o pot simți, nu o pot face să rezoneze cu mine și rămâne, prin urmare, doar o înșiruire de idei care, în funcție de cât de interesantă mi s-a părut, îmi va rămâne sau nu în minte.

2021-01-05 04:48:30

0

Omul duplicat - Jose Saramago

Omul duplicat - Jose Saramago

Asta a fost prima carte scrisă de Saramago pe care am citit-o, deși, de câțiva ani o prietenă mi-l tot recomandă. Recunosc, sunt cam reticent când vine vorba de scriitori nobelizați, pentru că de prea puține ori mă împac cu ideile și stilul lor de a scrie. Pe Garcia-Marquez sau pe Faulkner, de exemplu, pur și simplu nu îi pot citi.

2021-01-05 04:48:30

0

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Regina Sudului - Arturo Perez-Reverte

Autorul urmăreşte alternativ evoluția destinului Teresei Mendoza, ascensiunea ei, şi traseul unui narator anonim (romancier, reconvertit la jurnalism, alter ego al lui Arturo Pérez-Reverte însuşi), care elaborează biografia protagonistei „pe teren”, stând de vorbă cu cei ce au cunoscut-o, au iubit-o sau au urât-o.

2021-01-05 04:48:30

0

Dagon si alte povestiri macabre - H.P.  Lovecraft

Dagon si alte povestiri macabre - H.P. Lovecraft

Lovecraft reunite în acest volum descriu evenimente străine experienţei comune: explorarea geografică şi experimentul ştiinţific transgresează domeniul fizic, pentru a dezvălui şi dezlănţui "oroarea cosmică" (Dagon, Herbert West, reanimator), lumile fantaste se dovedesc bântuite de mistere apăsătoare (Pisicile din Ulthar), iar personajele care vor să evadeze din realitatea anostă cad pradă unor iluzii fatale (Celephais).

2021-01-05 04:48:30

0

Prizonierul faraonilor - H.P. Lovecraft

Prizonierul faraonilor - H.P. Lovecraft

Recomand!! Fie că este vorba de blesteme vechi de secole ce se transmit din generaţie în generaţie, de cărţi magice care îţi dezvăluie secretul tinereţii veşnice sau îţi schimbă în întregime perspectiva asupra timpului.

2021-01-05 04:48:30

0

Corectii - Jonathan Franzen

Corectii - Jonathan Franzen

Membrii familiei Lambert sunt studiati de catre Franzen in maniera in care un entomologist isi urmareste cu maxima atentie insectele sale in relatie cu mediul, cu nevoile vietii si in etapele interactiunii intre membrii grupului pe care se focuseaza de undeva, de deasupra, analistul!

2021-01-05 04:48:30

0

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Intermitentele mortii - Jose Saramago

Mi-am imaginat cum, dacă această situație utopică – însă nu imposibilă – ar avea loc, iar vacanța morții ar continua zeci sau sute de ani, morala, sentimentele și principiile s-ar perverti treptat, compasiunea, respectul și atașamentul ar dispărea cu desăvârșire, iar oamenii ar deveni pragmatici și cruzi, debarasându-se de trupurile celor bătrâni sau bolnavi incurabili îndată ce medicina nu i-ar mai putea ajuta cu nimic, stivuindu-le în depozite imense, adevărate cimitire de oameni încă vii, un veritabil iad pe pământ. Legile ar fi schimbate pentru a-i proteja pe cei tineri și în putere de masele monstruoase ale morților-vii, îndepărtați din societate cu pragmatismul celui care știe că doar în felul acesta se poate supraviețui. Dispariția morții ar însemna nu o binecuvântare, ci un blestem, căci, dacă mai înainte nu exista certitudinea unui iad în care păcatele vor fi ispășite pentru eternitate, acum iadul ar deveni un loc fără putință de tăgadă, un infern al vieții suspendate, e de ajuns o boală gravă sau un accident, sau pur și simplu bătrânețea, pentru a ști că vei fi sortit acelui loc al agoniei veșnice.

2021-01-05 04:48:30

0

America - Franz Kafka

America - Franz Kafka

Țara contrastelor se vede nu numai în comportamentul unchiului, ci mai ales în peregrinările lui Karl spre o viață mai bună. America este bogată, este contrastantă, există oameni cu sufletul bun, dar se vede deja o îndepărtare de umanitate a majorității, adusă de structura socială foarte alambicată, de diversitatea etniilor și religiilor.

2021-01-05 04:48:30

0

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul puricilor - Elif Shafak

Palatul Puricilor este, pe bună dreptate, un O mie și una de nopți modern. Sunt mai multe povești reunite în aceeași carte, au o înșiruire logică, deși sunt diametral opuse, și le citești pe nerăsuflate, să vezi ce se întâmplă cu fiecare personaj în parte.Mie mi s-a părut o carte interesantă, deși nu are acea înclinație spre iubire ca-n celelalte două romane. Nu e la fel de scandaloasă, să spun așa, dar tot zugrăvește tare fain lumea musulmană.

2021-01-05 04:33:30

0

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

Fetita care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu

„Fetița care se juca de-a Dumnezeu” are două centre de greutate, doi piloni, două voci care alternează: prima este Rădița, însăși fetița amintită în titlu, elevă în clasa a II-a, care locuiește, temporar, împreună cu sora ei mai mare, Mălina, și părinții săi în casa bunicilor, pentru ca apartamentul de la bloc să fie închiriat și să mai aducă un venit atât de necesar familiei. Cea de-a doua voce este Letiția, mama Rădiței, cea care va echilibra romanul prin perspectiva părintelui plecat la muncă în Italia. Grosso modo, căci mai intervin și alte personaje, cum ar fi tatăl Letiției, bătrânul Cosoi, spre sfârșit, sau Laura, fosta colegă de liceu a Letiției, pe care o întâlnește, din întâmplare, în Italia.

2021-01-05 04:33:30

0

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia Nisipurilor - Kobo Abe

Femeia nisipurilor de Kobo Abe era printre primele cărţi citite din palmaresul asiaticilor. Avea să rămână printre favoritele mele şi să mă îndemne să citesc mai mult din cultura asiatică. Mereu am avut ceva pentru ei, pentru modul cum vorbesc, cum înţeleg viaţa, cum meditează şi cum filosofează pe teme existenţiale.

2021-01-05 04:33:30

0

Cei opt munti - Paolo Cognetti

Cei opt munti - Paolo Cognetti

Fată de oraş, născută şi crescută în mijlocul betoanelor, consider că o vacanţă ideală se petrece printre “pietre” (cum le numesc eu)… făcute însă de mâna omului. Dacă sunt şi vechi (ruine, cetăţi, situri arheologice), cu atât mai bine.

2021-01-05 04:33:30

0

Leon Africanul - Amin Maalouf

Leon Africanul - Amin Maalouf

Recomand!!! Drumurile protagonistului aduc in paginile cartii o sumedenie de personalitati contemporane lui, printre care Columb, familia de’ Medici, Martin Luther si Soliman Magnificul.

2021-01-05 04:33:30

0

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Povestea lui Arthur Gordon Pym - E.A. Poe

Un roman destul de scurt (doar 219 pg), dar care mi-a mâncat zilele de-a dreptul doar pentru că m-am încăpățânat să-l termin. Nu e o carte pentru oricine, dar dacă sunteți pasionați de poveștile cu navigatori și aventuri pe mare, poate o să vă încânte relatarea despre Arthur Gordon Pym (și nu o să fiți atât de deranjați de cantitatea mare de termeni marinărești care pentru noi, necunoscătorii, sunt dintr-o limbă complet necunoscută). Pentru mine, însă, romanul lui Poe pot spune că nu s-a ridicat la nivelul creațiilor lirice.

2021-01-05 04:33:30

0

Pestera - Jose Saramago

Pestera - Jose Saramago

Într-o cameră a corabiei, puștiu găsește câțiva saci imenși plin cu cărți, iar mai apoi află că pirații sunt în căutarea unei creaturi numită Anibalector și aceea era momeala. Cum totul i se pare mai mult o legendă, șeful vasului îi explică puștiului mai multe despre Anibalector și îi arată harta care indică locul unde se află, asta după ce i-a câștigat încrederea salvând-o din apă.

2021-01-05 04:33:30

0

Sunca pe paine - Charles Bukowski

Sunca pe paine - Charles Bukowski

De ce îl plac atât de mult pe Bukowski sau, mai concret, pe Henry Chinaski, alter ego-ul autorului? Nu este un personaj pe care să îl placi de la început, nu este un personaj agreabil, mai degrabă stigmatizat în societate şi antipatic dacă îl priveşti doar din persectiva viciilor sale: băutură, lene, femei, antisocializare. Deşi am recomandat de mult ori cărţile care îl aveau ca subiect principal, descriind părţile bune, dar şi defectele sale vizibile de la mare distanţă, puţine persoane l-au ales. Cu toate acestea, succesul recomandărilor nu s-a lăsat aşteptat: absolut toţi cei care au ales să citească măcar câteva pagini au continuat să citească toată cartea sau toate cărţile. Bukowski nu merită lăsat din mână şi nici nu aţi putea să faceţi asta.

2021-01-05 04:33:30

0

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

Casa Umbrelor Vol.1+2 - Charles Dickens

În prima instanță, reședința d-lui Jarndyce, Bleak House, nu este o casă mohorâtă, ci e chiar veselă și animată de prietenia și dragostea frățească pe caer o împart noi iei rezidenți, Esther, Ada Clare și vărul ei Richard, și d-l Jarndyce. Însă locația casei, acolo sus pe acel deal, o face să fie la intersecția a diferitor vânturi care lovesc casa deseori. Toate vânturi rele, în special vântul dinspre est. Ele sunt și o metaforă pentru problemele vieții, care lovesc în reședința d-lui Jarndyce tulburându-i când și când pacea casnică și buna conviețuire a locatarilor ei.
Eu văd în acest titlu o metaforă genială a pildei evanghelice a casei zidite pe stâncă.

2021-01-05 04:33:30

0

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Ultimele povestiri - Olga Tokarczuk

Așezarea falselor povestiri desfide narațiunea cronologică: nu povestea fascinantei bunici deschide sertarele narative, ci cea a fiicei, Ida Marzec, un ghid turistic, care își întrerupe întoarcerea de la Viena acasă, la Varșovia, ca să viziteze, printr-un ocol inutil, locul copilăriei. Nu e deloc clar ce o împinge să facă acest drum periculos, în plină iarnă. În satul de pe munte n-o mai așteaptă nimic, părinții sînt morți și casa de mult vîndută. Este vorba despre instinctul morții, sugerat de locul pe care și-l amintește, ori doar despre încercarea de a se împăca cu mama care a ignorat-o mereu?

2021-01-05 04:33:30

0

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Ouale fatale. Diavoliada - Mihail Bulgakov

Am citit, așa cum se cade, “Maestrul și margareta” în furioasa mea adolescență de care mă simt azi cu atât mai îndepărtat cu cât încercările de a-mi aduce aminte chestii din cărțile citite pe vremea aia sunt mai frecvent încununate de un dureros eșec. Deci da, nu-mi amintesc mare lucru, drept pentru care o voi reciti. Și uite-așa mi-a venit ideea de a relua din când in când una din cărțile citite pe vremea aia, întru reîmprospătarea memoriei și compararea trăirilor. Da, recunosc: am o listă a cărților citite din 1995 și până acum.

2021-01-05 04:33:30

0

Musashi Vol.1: Roata norocului - Eiji Yoshikawa

Musashi Vol.1: Roata norocului - Eiji Yoshikawa

În mod firesc Era Meiji a reprezentat o perioadă de confuzie socială în care adevăratele valori erau puse sub semnul întrebării. Oamenii erau derutați din cauza culturii occidentale, atât de diferită de a lor, care-i invada, încât nimeni nu mai știa ce și cum e drept sau cum trebuie făcut.

2021-01-05 04:33:30

0

Secretul imparatiei - Mika Waltari

Secretul imparatiei - Mika Waltari

Ura și aversiunea evreilor sunt atât de bine descrise, încât aproape le simți intensitatea și te îngrozeşti. Atmosfera din cărțile lui Waltari are ceva special, căci ea nu se bazează pe descrieri, ci pe înțelegerea epocii și societății acelor timpuri, prin prezentarea mentalității, obiceiurilor și vieții cotidiene. Nu este o atmosferă a simțurilor, ci una a ideilor și a civilizației.

2021-01-05 04:33:30

0

O fata de preot - George Orwell

O fata de preot - George Orwell

Memoria îi revine, apoi vrea să meargă la Londra să muncească, ştiind că după cele întâmplate nu se poate întoarce acasă. După ce stă într-un hotel de joasă speţă, ajunge pe stradă, unde trăieşte cot la cot cu mai mulţi oameni ai străzii. Unchiul său o ajută să se angajeze învăţătoare, unde petrece câteva luni pline de foame şi de frustrări. La final se întoarce acasă şi refuză cererea în căsătorie a domnului Warburton.

2021-01-05 04:33:30

0

Blestemul regelui - Philippa  Gregory

Blestemul regelui - Philippa Gregory

Cartea ne prezintă viața tumultoasă a doamnei Margaret de York, născută Plantagenet, căsătorită Pole. Dincolo de povestea ei și a familiei ei, e o carte despre diplomație. Multă diplomație. Diplomație în momentul în care fratele tău este ucis fiind nevinovat. Diplomația de a accepta situația și a spune ucigașului că înțelegi decizia.
Nu încetează să mă uimească viața din spatele marilor regi, marilor dinastii care au condus lumea. Cel puțin, povestea din spatele unui conducător ascunde multe secrete, multe crime din ambiție.

2021-01-05 04:33:30

0

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Adolescenta. Tineretea - Lev Tolstoi

Trilogia Copilaria. Adolescenta. Tineretea (1852-1857) reprezinta debutul in literatura al marelui clasic rus Lev Tolstoi. Este o lucrare de inspiratie autobiografica si, inca de la aparitia primului volum, a constituit un succes editorial: a atras atentia publicului si pe cea a literatilor consacrati ai epocii (printre care Ivan Turgheniev), care i-au recunoscut talentul si i-au prevazut un viitor stralucit tinarului de numai 23 de ani.

2021-01-05 04:33:30

0

Parinti - Diana Badica

Parinti - Diana Badica

. Evident ca lucrurile nu sunt asa de simple si usoare, iar Barry descopera ca fiecare familie pe care o alege, desi aparent perfecta pentru dorintele lui, nu reprezinta exact ce isi dorea el. Presiunea apare prin faptul ca totul trebuie ales inainte sa implineasca 10 ani altfel nu mai poate face nimic.

2021-01-05 04:18:30

0

Insula din ziua de ieri - Umberto Eco

Insula din ziua de ieri - Umberto Eco

Autorul folosește ca pretext această poveste plină de peripeții exotice și galante pentru a scrie destule sute de pagini romanului, dezvoltând una dintre temele sale favorite, timpul împreună cu cele secundare religia și astrologia. Obsesia existenței unui centru în care se află ceva foarte important pentru omenire și opusul lui periferia, este un alt discurs pe care îl poate lesne descoperi cititorul. Centrul ca punct de interes maxim, centrul pământului, al corpului uman care are organele genitale la o distanta egală dintre cap și picioare, centrul puterii unui imperiu reprezentat de un om puternic ca un cardinal de exemplu în persoana lui Richelieu sau Mazarin.

2021-01-05 04:18:30

0

Perla - John Steinbeck

Perla - John Steinbeck

Totul începe cu mușcătura scorpionului, care se înfruptă preț de o fărâmă de clipă din fragilitatea micuțului Coyotito. Brusc sarabanda se dezlănțuie: refuzul doctorului, supraponderal și nostalgic după viața pariziană, de a îi îngriji copilul lui Kino și al Juanei.

2021-01-05 04:18:30

0

Zapada - Orhan Pamuk

Zapada - Orhan Pamuk

Poetul nefericit, semi-ratat, Ka, venit din Frankfurt, la înmormântarea mamei sale în Istanbul, se oprește și-n Kars, în primă instanță, pentru a documenta povestea sinuciderilor unor tinere islamiste care au fost forțate să renunțe la broboada islamistă. Kars nu e tocmai orașul ideal unde să locuiești, din cauza rivalitățile dintre militanții islamiști și sistemul laic, islamiștii fiind mereu găsiți vinovați de ceea ce se întâmplă. Unul dintre personajele cele mai căutate de autorități (pentru presupuse morți), este Lacivert.

2021-01-05 04:18:30

0

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

Maimuta si esenta - Aldous Huxley

În această lume, regulile sunt total schimbate: pasiunea și sexul sunt interzise, cu excepția a două săptămâni din an, iar acest lucru este reamintit continuu, mai ales de hainele purtate de bărbați și femei (femeile au cinci petice cu scrisul ”Nu” pe haine, două pe sâni, două pe fund și una în dreptul organului genital, de exemplu); în timpul celor două săptămâni, au loc orgii și înhăitări sexuale la scară largă, iar copiii născut cu diformități sau în afara perioadei legale (9 luni după cele două săptămâni de dezmăț) sunt uciși ca parte a unei forme de sacrificiu public. La fel, libertatea este proclamată peste tot, dar ea înseamnă de fapt respectarea deciziilor conducătorilor și o formă de sclavie perpetuă. În plus, cărțile sunt arse masiv, nu neapărat pentru că ar fi nocive precum în ”Fahrenhei 451”, ci pentru că reprezintă ultima sursă de energie. Speranța este că există, departe, și comunități ale celor care nu acceptă toate aceste lucruri, dar să ajungi la ei este dificil, aproape imposibil.

2021-01-05 04:18:30

0

Daniel Martin - John Fowles

Daniel Martin - John Fowles

Cu scrierile lui Fowles sunt deja obişnuită, acesta fiind dealtfel şi principalul motiv pentru care m-am aruncat la o carte atât de voluminoasă, iar stilul său nu m-a dezamăgit nici de data aceasta. Alternaţa trecutului cu prezentul, perspectivele narative diferite, personajele vibrante – pe alocuri enigmatice, dialogul spumos şi jocul subtil de cuvinte, compun o poveste memorabilă ce se înscrie în tradiţia englezească a buildungsromanului cu toate specificităţile sale.

2021-01-05 04:18:30

0

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Inima de caine. Insemnari pe mansete - Mihail Bulgakov

Parca pentru a intregi aceasta metafora a imposibilitatii, Insemnari pe mansete dezvolta imaginea vietii scriitorului in Rusia proaspat reformata: in haosul novator, un tinar scriitor se angajeaza intr-o institutie literara, careia incearca sa-i dea o identitate. Eforturile sale se pierd insa in labirintul birocratic, iar sperantele tinarului vor disparea odata cu locul pe care incearca in zadar sa-l schimbe.

2021-01-05 04:18:30

0

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Romanul începe cu Cadavrul, care ne vorbește de pe fundul fântânii în care a fost aruncat. Delicat Efendi era auritor la atelierul condus de Maestrul Osman, dar în ultima vreme lucrase pe ascuns la o carte comandată de Padișah, de a cărui alcătuire se ocupa Unchiul, un fel de ambasador al sultanului în occident. Cartea, care purta în ea influența pictorilor venețieni, risca să devină o blasfemie și un atac la adresa islamului, iar Delicat intenționa să dezvăluie lumii sacrilegiul care se săvârșea în taină. Numai că unul dintre colegii de atelier îl omoară, pentru a nu pune în pericol breasla miniaturiștilor și a nu atrage furia asupra atelierului de pictură. După ce încă unul dintre personaje devine victima ucigașului, Padișahul dă un răgaz de trei zile pentru a fi descoperită identitatea acestuia - în caz contrar, toți cei implicați vor fi supuși la cazne cumplite. Rămâne de văzut care dintre cei trei miniaturiști talentați - cunoscuți sub poreclele de Fluture, Măslină și Barză - este făptașul, mai ales că Ucigașul ne vorbește și el, la adăpostul anonimatului.

2021-01-05 03:33:29

0

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrela... - Matei Visniec

Cititorul de tip umbrelă priveşte neliniştit jocul cuvintelor, parcurge cartea pe sărite, se întoarce la unele pasaje, pe altele le traversează în diagonală, aprofundează numai dacă îl captivează textul şi, nu de puţine ori, încheie cartea citind începutul.

2021-01-05 03:33:29

0

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Prabusirea Casei Usher si alte povestiri - E.A. Poe

Desi stiam despre scriierile lui, si despre succesul pe care la avut de mult timp, nu m-am incumetat pana acum sa il citesc deoarece il consideram old school, insa nu mica mi-a fost mirarea cand am descoperit ca temele sale pot fi foarte bine considerate de actualitate, iar faima pe care a capatat-o nu este nici pe departe nemeritata, astfel pe parcursul aceste carti ne vom indragosti de personaje, vom tremura alaturi de ele (ati ghicit e o antologie fantasty-horror), si vom calatori pe meleaguri fantastice

2021-01-05 03:33:29

0

Numarul zero - Umberto Eco

Numarul zero - Umberto Eco

Romanul e simetric în ideea de ratare, finalul aducând alte subtilități ce poartă aceeași amprentă a ironiei lui Eco: „Şi dacă ştii că eşti un ratat, singura consolare e să te gândeşti că toţi în jurul tău sunt nişte înfrânţi, chiar şi învingătorii”. La 50 de ani pare a da peste afacerea vieții sale: este angajat de directorul unui ziar să scrie o carte tocmai despre punerea la cale a ziarului Mâine, dar nu povestea reală, ci una idealizată, care să aducă un alt posibil câștig. Abis în abis. Cartea nu va fi semnată cu numele lui, e un scriitor „negru”, dar nici cu numele real al directorului. Eco desenează, caricatural aproape, cu neobosită vervă, un lanț al falsului, al nimicului care se va prăbuși în sine însuși.

2021-01-05 03:33:29

0

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Iubita locotenentului francez - John Fowles

Sarah dă dovadă deseori de „o inteligenţă ce lasă în urmă convenţiile”, iar la pension fusese învăţată cu o „spoială de doamnă din lumea bună”, lucru care i-a dăunat. Ea este fiinţa din afara societăţii, o fiinţă altfel. Prin atitudinea ei, poate fi considerată o feministă avant la lettre: „Pentru tinerii dornici de însurătoare din clasa pe care-o părăsise, devenise prea distinsă, în timp ce pentru cei din clasa către care se îndreptau năzuinţele ei continua să fie prea comună”.

2021-01-05 03:18:29

0

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Desi ar putea fi considerata povestea unei familii, Middlesex de Jeffrey Eugenides nu seamana nici pe departe cu o cronica invechita care sa stea departe de subiectele care ne preocupa pe noi, ca oameni din secolul XXI. Din contra, romanul abordeaza subiecte puternice, dar actuale.

2021-01-05 03:18:29

0

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Blandetea noptii - F. Scott Fitzgerald

Dincolo de povestea de dragoste, pe care eu o văd ca aparţinând unui plan secund, cartea urmăreşte destinul unui personaj extraordinar: Dick Diver. Mai precis decăderea lui, în paralel cu decăderea unei epoci. Structurat în trei părţi foarte bine gândite, romanul zugrăveşte, de asemenea, o frescă a modului de viaţă al aşa-zisei înalte societăţi din perioada interbelică (aflat în profund contrast cu modul de viaţă al marii majorităţi) şi a schimbărilor ce s-au produs în mentalul colectiv după tragedia Primului Război Mondial.

2021-01-05 03:18:29

0

Viata si destin. Vol.1+2 - Vasili Grossman

Viata si destin. Vol.1+2 - Vasili Grossman

Grossman dezvăluie în condamnarea celor două sisteme totalitare arbitrariul înspăimântător (vezi destinul lui Strum, cercetător ştiinţific în fizică, ce revoluţionează cercetarea atomilor, lucrare care-i aduce intr-o primă fază numai neplăceri, la un pas de a fi arestat şi trimis în Gulag însă repede recuperat de Stalin însuşi căci studiul său avea o finalitate politico-militară extrem de importantă pentru regim

2021-01-05 03:18:29

0

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica - Doina Rusti

Logodnica e o carte care se citește repede – poate nu e de mirare, având în vedere că a fost scrisă repede, în doar trei luni -, o carte care spune povestea unui britanic, cu sânge irlandez, care locuiește în Norvegia și a unei rusoaice, cu sânge românesc, din Republica Moldova. Chiar și această scurtă prezentare a personajelor ar putea fi de natură să-ți trezească curiozitatea, nu?

2021-01-05 03:18:29

0

Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Baiuteii - Filip Florian, Matei Florian

Mi-a ramas in minte aceasta zicala a marelui ganditor. El a fost des mentionat de autor si pe buna dreptate. Stim ca sunt oameni in cautarea sensului vietii. Si noi ne numaram printre ei. Dupa o lunga cautare interioara, am ales sa citim cateva biografii ale supravietuitorilor de la Auschwitz, Birkenau sau Varsovia.

2021-01-05 03:18:29

0

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Dupa cutremur - Haruki Murakami

Citindu-le în momentul și contextul potrivit fiecăreia, vei ajunge să înțelegi stările și poveștile prin care trec personajele ciudate. Cele 6 proze scurte amintesc despre întâmplări bizare care se produc în viața personajelor lui Murakami într-un mod foarte natural. Dar pentru că acesta este și subiectul principal al cărții “După cutremur” de Haruki Murakami, ele gravitează și se produc în jurul cutremurului din Kobe.

2021-01-05 03:18:29

0

Fauritoarea de ingeri - Camilla Lackberg

Fauritoarea de ingeri - Camilla Lackberg

Patrick Hedström și colegii săi anchetează acest caz, iar lucrurile se complică atunci când Ebba este în pericol de a fi împușcată. Toate pistele duc către dispariția misterioasă a familiei sale, caz rămas nerezolvat. Cel care se implică cel mai mult în anchetă este Gösta, care a luat parte la caz și în urmă cu 20-30 de ani, și care a luat-o în grijă pe Ebba pentru o scurtă perioadă. Erica, soția lui Patrick, scriitoare de succes, nu se poate abține să nu intervină în anchetă, și găsește și ea anumite urme care ajută la rezolvarea cazului. Totul pare că se leagă, dar la final se dovedește că evenimentele nu au legătură unul cu celălalt.

2021-01-03 04:00:01

0

Vaduve - Lynda La Plante

Vaduve - Lynda La Plante

Loviturile lui erau precise, foarte atent calculate și gândite.
Deși în ultima spargere fuseseră implicați patru oameni, mereu era nevoie de un șofer – acesta conducea o dubă care bloca blindata – sunt găsite numai trei cadavre carbonizate. Dolly Rawlins își recunoaște soțul după ceasul de aur pe care acesta îl purta la mâna.
Văduvele îndurerate nu prea au timp să își plângă soții pentru că un clan mafiot rival își face apariția. Frații Fisher își doreau registrele lui Harry. Găseau în ele planurile următoarelor spargeri, dar și secretele lor pe care Harry le cunoștea foarte bine.

2021-01-03 04:00:01

0

Barbati care urasc femeile. Seria Millennium Vol.1 - Stieg Larsson

Barbati care urasc femeile. Seria Millennium Vol.1 - Stieg Larsson

O poveste complexa, cu personaje puternice si influente. O carte completa si bogata in situatii limita in fata carora inima o ia la goana si e gata sa-ti sparga pieptul. O carte pe care vrei sa o citesti si dupa ce o incepi nu vrei sa o mai lasi din mana pana nu afli ce se mai intampla.

2021-01-03 04:00:01

0

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

Rafuiala - Yrsa Sigurdardottir

În urma nefericitelor întâmplări petrecute în primul volum și mai ales a finalului ales de autoare (și aici trebuie să fac o mică paranteză și să spun că Yrsa știe cum să-și țină cititorii cu ochi lipiți de roman, de la prima până la ultima pagină, ultimă pagină care îți va revela noi informații cu privire la caz, chiar dacă acesta se presupune a se fi clarificat încă din ultimele două capitole, să zicem. Nu, nu ai să afli adevărul complet decât în ultima pagină, deci jos pălăria, Yrsa !), Huldar, detectivul însărcinat cu cele mai bune cazuri, adică acelea cu mult potențial, este retrogradat și în locul îi este ocupat de Erla, o tânără polițistă începătoare, dar totuși capabilă, dură și neînfricată, care poate concura la capitolul duritate cu mulți bărbați din secție. Așadar Huldar devine subordonatul Erlei, iar cei doi trebuie să facă echipă în soluționarea cazurilor, cu atât mai mult cu cât acestea sunt extrem de sensibile.

2021-01-03 04:00:01

0

Carabusii - Jo Nesbo

Carabusii - Jo Nesbo

Prin frânturi de informații, prin personaje, prin decor și prin aportul tuturor tehnicilor pe care Nesbø părea să le stăpânească încă de pe atunci aproape la perfecție, am ajuns să mă îndrăgostesc de acest extraordinar scriitor. Concluzia concluziilor: încet, încet, se conturează personalitatea poate celui mai complex detectiv al literaturii moderne. Și parcă numai pe imobilul de Fassbender îl văd în fața ochilor când mi-l imaginez pe Harry Hole. Din păcate. Ar fi meritat mai mult.

2021-01-03 03:54:58

0

A 9-a judecata - James Patterson, Maxine Paetro

A 9-a judecata - James Patterson, Maxine Paetro

Casey Dowling era pe cât de frumoasă pe atât de bogată, însă soarta i-a oferit un sfârşit tragic. Femeia a fost împuşcată în propria casă şi jefuită, luându-i-se bijuteriile de mare valoare din seif. După spusele soţului femeii, Marcus, de meserie actor, nefericitul eveniment a avut loc în timp ce bărbatul se afla în bucătărie, spălând vasele. Două zgomote ciudate i-au atras acestuia atenţia, după care a urcat în cameră, unde şi-a găsit iubita la podea, fără viaţă şi cu pieptul străpuns de gloanţe. Fereastra deschisă i-a semnalat imediat jaful.

2021-01-03 03:54:58

0

Ghici care-i mincinosul - M.J. Arlidge

Ghici care-i mincinosul - M.J. Arlidge

Inspectoarea detectiv Helen Grace și colegii ei preiau ancheta, făcând imediat legătura între cele trei evenimente și trecând foarte repede dinspre suspiciunea îndreptată spre vreun eventual piroman dezaxat, înspre aceea a mascării unui asasinat, de către un făptaș care a aprins și alte două clădiri mai mari, doar pentru a deturna atenția echipelor de intervenție.

2021-01-03 03:54:58

0

Ucigasi fara chip - Henning Mankell

Ucigasi fara chip - Henning Mankell

Cartea nu este foarte groasă și nici foarte complexă. În afara începutului, nu prea-ți pune minte la contribuție. Mă așteptam un pic la altceva, mai ales după ce am citit descrierea de pe copertă. Dacă n-ar fi fost finalul abrupt… poate că era altceva. Oricum, se putea clar și mai rău. Și ideea mi-a plăcut, oricum, imigranții nu au mai fost folosiți până acum în cărțile citite de mine ca motiv.

2021-01-03 03:54:58

0

Caz inchis - Stelian Turlea

Caz inchis - Stelian Turlea

Polițistul incorigibil ce se va ocupa de caz, Victor Stamate, un vulpoi bătrân, dar aflat la rândul său în anonimat de ceva vreme și având propriile tare profesionale și personale, gândește încă de la preluarea anchetei: ”Și, totuși, de ce s-ar sinucide un om în plină glorie? Care are tot ce-și dorește? Că e singur? Că n-are o femeie care să-l cicălească? E bolnav incurabil și lumea nu știe? E șantajat? Nu mai are ce scrie și vrea să dispară în triumf? Îl urmărește vreun necaz nerezolvat de demult? Și-a pierdut mințile, cum li se întâmplă unora când se satură de prea mult bine?”

2021-01-03 03:54:58

0

Saptamana nebuna - Stelian Turlea

Saptamana nebuna - Stelian Turlea

Povestea și personajele pe care le avem în față ochilor noștri par cunoscute din multe alte filme de gen asemănătoare. Un traficant de droguri se complică în afacerile sale cu bandele din crima organizată, este somat să-și plătească datoriile, este prins de poliție și se adâncește în problemele care devin din ce în ce mai critice de la o zi la alta, de-a lungul unei singure săptămâni în care are loc acțiunea.

2021-01-03 03:54:58

0

Spune-mi ca esti a mea - Elisabeth Noreback

Spune-mi ca esti a mea - Elisabeth Noreback

Elisabeth Norebäck a reușit să ne ofere un debut senzațional. Nu are un fir narativ complicat, cu multe răsturnări de situație. Nu există planuri întrepătrunse, nu există multe ipoteze. E alb sau e negru. Dar te roade curiozitatea pe interior. Vrei să știi cum s-a ajuns în punctul acela. Și de ce. Și dacă este așa sau nu. Autoarea s-a jucat foarte frumos cu stările și emoțiile. Ale personajelor și ale mele. Nu știam de fiecare dată ce îmi va aduce pagina următoare. Nu eram pregătită de fiecare dată pentru mărturiile personajelor. M-am îndoit de fiecare în parte și m-am gândit la toate variantele și explicațiile posibile. Mai ales de Stella, o psihoterapeută de succes, cu multe derapaje în trecutul său.

2021-01-03 03:54:58

0

Piatra Lunii - Wilkie Collins

Piatra Lunii - Wilkie Collins

Naraţiunea este plină de farmec şi de tensiune, povestea are miez şi mesaj, iar detaliile epocii s-au dovedit nepieritoare. Fiecare amănunt al complotului care se derulează în jurul furtului unui diamant renumit, „Piatra lunii”, este legat de drama Indiei imperiale. Factorul indian umple povestea de accente exotice, misterioase, dându-i amplitudine şi profunzime. Concret, „Piatra lunii” este dăruită unei tinere de către unchiul ei, care o furase prin crimă dintr-un templu indianl.

2021-01-03 03:54:58

0

Sabotorul - Clive Cussler, Justin Scott

Sabotorul - Clive Cussler, Justin Scott

Sabotorul este romanul definiție. Eu așa i-am spus. Vorbește despre oamenii curajoși, oamenii care au avut curaj să lupte, să ridice armele și să își facă auzite părerile. M-am tot întrebat de atâtea ori de unde își luau oamenii aceștia puterea. De unde găseau forța de a se aventura în aceste situații limită? De cât de multă dragoste erau capabili dacă își riscau viețile pentru cei din jurul lor? Cred că avem multe de învățat din poveștile lor. Noi nu mai suntem mânați de aceeași pasiune, de aceeași foame pentru principii.

2021-01-03 03:54:58

0

Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Mostenirea - Yrsa Sigurdardottir

Leo este personajul cel mai contrastant, inițial mi-a plăcut de el, părea matur, părea că a învățat din greșeli, însă m-am înșelat, este egoist, egocentric, manimatator, individualist.
Bea a scris în trecut niște povestiri de succes, acum însă este în pană de inspirație, sunt zile în care încearcă să scrie, altele în care renunță, altele în care ar vrea să schimbe cu totul domeniul. Am perceput-o că fiind cea mai nehotărâtă dintre cei patru, cea care se caută pe sine, dar fără să depună cu adevărat efortul de a se găsi.
Jack are un anticariat, cu care nu are prea mare succes. Este homosexual, căsătorit de mulți ani cu Walker, un avocat de renume în comunitatea gay.

2021-01-03 03:54:58

0

Memoriile lui Sherlock Holmes Vol.2 - Arthur Conan Doyle

Memoriile lui Sherlock Holmes Vol.2 - Arthur Conan Doyle

Nu toti au aceleasi gusturi dar romanul asta le indeplineste pe toate. Foarte interesant si plin de mister. Recomand

2021-01-03 03:54:58

0

Alb letal - Robert Galbraith

Alb letal - Robert Galbraith

Totul începe atunci când în biroul lui Strike își face apariția Billy, un băiat cu probleme psihice, care este convins că doar detectivul îl poate ajută. El afirmă că viața lui este în pericol, că fost martorul unei crime în copilărie și acum totul s-a întors împotriva sa. Deși nu își aduce foarte mult aminte despre ceea ce a văzut, Strike este impresionat de conversația avută și dorește să afle mai multe. Doar că Billy dispare și Strike este convins că acest lucru are legătură cu ceea ce a văzut în copilărie. De aici începe un puzzle foarte greu de rezolvat, așa cum v-ați obișnuit și cu restul cărților din serie, doar că această poveste mi s-a părut că s-a concentrat mai mult și pe altceva în afară de suspans și o crimă nerezolvată.

2021-01-03 03:54:58

0

Pe ce picior dansati? - George Arion

Pe ce picior dansati? - George Arion

În prima dintre narațiuni, eroul primește o misiune neobișnuită: să dezlege enigma morții unui profesor de muzică. O anchetă dificilă, deoarece profesorul a încetat din viață cu multe decenii în urmă. Căutarea adevărului îl poartă pe Andrei Mladin pe căi sinuoase. Cei care l-au cunoscut bărbatul dispărut în condiții suspecte nu sunt prea dispuși să vorbească, iar cei care o fac prezintă povești contradictorii. Numeroasele piste pe care le urmărește dezvăluie un adevăr cutremurător.

2021-01-03 03:54:58

0

Viermele de matase - Robert Galbraith

Viermele de matase - Robert Galbraith

Deși pare complexă și este și foarte groasă, am citit destul de repede cartea, pentru că de obicei așa se întâmplă cu un roman polițist în cazul meu. Având atât de multe informații, trebuie să ai o continuitate și dacă o lași câteva zile, poți uita ceea ce ai citit înainte și se cam duce distracția lecturii.
Mi-a plăcut foarte mult personajul principal Cormoran Strike, pentru că are un fond imperfect, atât în viața amoroasă cât și în viața de familie, ceea ce transformă personajul și îl face complex și complicat, dându-i greautate și o unicitate pe care nu ai cum să nu o realizezi dacă ai ochiul format pe lectură.

2021-01-03 03:54:58

0

Mai puternic decat frica - Marc Levy

Mai puternic decat frica - Marc Levy

La 46 de ani de la dispariția avionului, Suzie e mai convinsă ca niciodată să facă dreptate. Mama ei, cea care ar fi trebuit să poarte de fapt acestă luptă, căzuse victima alcoolului, până când decedase. Suzie voia să escaladeze singură muntele Mont Blanc, așa că timp de un an de zile va lua lecții de la Shamir, cel mai bun profesor de alpinism din oraș. Deși cei doi ajung să formeze un cuplu, Suzie nu îi destăinuie adevăratul motiv al hotărârii sale de a escalada muntele chiar în ianuarie. El nu o credea pregătită, iar ea nu credea că există ceva pe lume care să o facă să renunțe.

2021-01-03 03:54:58

0

Cariera malefica - Robert Galbraith

Cariera malefica - Robert Galbraith

Prin urmare, o cursă nebună începe pentru prinderea criminalului, iar Cormoran are nu unul, nu doi, ci… patru suspecţi! Toţi, vechi cunoştinţe. Toţi, nişte psihopaţi cu o dorinţă nebună de a-i plăti detectivului poliţe din trecut. Toţi, capabili de un plan atât de pervers care să ducă la distrugerea bărbatului pe care îl urăsc printr-o victimă colaterală cum ar fi Robin.

2021-01-03 03:54:58

0

Mlastina - Susanne Jansson

Mlastina - Susanne Jansson

Nathalie era liniștită, ba chiar începe o idilă cu un student de prin partea locului. Numai că, Johannes, tânărul îndrăgostit, este găsit fără cunoștință în mlaștină, chiar de Nathalie. Atacul asupra lui fusese unul dur și fotograful poliției găsește chiar și o groapă săpată în zonă. Să fie o coincidență sau i se pregătea locul de veci lui Johannes? Din fericire, Johannes scapă cu viață, dar zace pe un pat de spital și nu le poate oferi detalii anchetatorilor.

2021-01-03 03:39:58

0

Disparitia lui Stephanie Mailer - Joel Dicker

Disparitia lui Stephanie Mailer - Joel Dicker

Triunghiul amoros format din Steven Bergdorf, soția lui – Tracy și amanta lui – Alice. Exceptând faptul că Tracy este de o naivitate vecină cu prostia, nimic altceva nu pare interesant în acest triunghi. El este șeful publicației, lovit de criza bărbatului de patruzeci de ani, se îndrăgostește de Alice, cea mai enervantă ființă posibilă, și cade victima unui șantaj emoțional, unul care poate fi demontat în cinci mișcări.

2021-01-03 03:39:58

0

Filiera greceasca. Ed. a IV-a - Bogdan Hrib

Filiera greceasca. Ed. a IV-a - Bogdan Hrib

E genul de carte polițistă care are de toate: o crimă misterioasă, care e doar punctul de pornire al unui caz complicat, femei fatale, spioni, călătorii prin toată lumea. E aproape un film cu James Bond, doar că are și niște aspecte foarte românești, cum ar fi atitudinea și comportamentul familiei Popescu, dar și critica subtilă la adresa dotărilor poliției române. E un Mystery & Thriller ușor de comparat cu un roman din același gen al unui autor anglo-saxon, dar are în plus și un anumit aer de autenticitate românească, care îl ajută să iasă în evidență.

2021-01-03 03:39:58

0

Trusa criminalistica - Tony Parsons

Trusa criminalistica - Tony Parsons

Detectivul Max Wolfe a fost transferat de curând la Londra, în cadrul Diviziei Omucideri a secţiei de poliţie West End Central, strada Savile Row 27 din zona centrală Myfair. Curând, el începe să cutreiere străzi întunecate, să navigheze pe internet şi chiar să străbată coridoarele puterii în găsirea criminalului în serie. Un obsedat de social-media care s-a autointitulat Bob Măcelarul.

2021-01-03 03:39:58

0

Eu l-am ucis pe Kennedy - Manuel Vazquez Montalban

Eu l-am ucis pe Kennedy - Manuel Vazquez Montalban

Misiunea acestui volum esenţial pentru amatorii de intrigi poliţiste se concentrează în jurul uneia dintre cele mai cunoscute enigme ale politicii moderne: asasinarea lui J.F. Kennedy.

2021-01-03 03:39:58

0

Cadavrul din biblioteca - Agatha Christie

Cadavrul din biblioteca - Agatha Christie

Cartea se citește destul de repede, povestea fiind una destul de ușoară, fără a pune într-o dificultate foarte mare cititorul. Nu îmi dau seama de ce, dar parcă nu mi s-a părut la fel de palpitantă ca alte romane scrise de această autoare. Miss Marple tinde să aibă un rol secundar, aceasta fiind adusă în prim plan destul de rar și asta doar pentru a o pune într-o postură de bătrână țicnită care bate câmpii despre întâmplări petrecute la ea în sat. De fapt, prin aceste povestioare ea asociază comportamentele oamenilor alături de care a trăi ani în șir cu cele ale oamenilor pe care abia apucă să îi cunoască. În final se dovește că instinctele sale nu o înseală, ea fiind cea care ajută la descoperirea criminalului.

2021-01-03 02:54:58

0

Ghici cine moare primul - M.J. Arlidge

Ghici cine moare primul - M.J. Arlidge

Mi-a plăcut și modul cum e construită psihologia victimelor: sunt persoane foarte diferite, provenind din medii diferite, cu educație diferită, dar toate ajung mai devreme sau mai târziu în același punct... Și toți supraviețuitorii sunt la fel de profund marcați de ceea ce li s-a întâmplat. Tocmai de aceea, a citi poveștile lor e o experiență destul de dură și în același timp, marcantă. E imposibil să te pui cu adevărat în locul lor, dar tot te vei gândi serios la fragilitatea iluziei de civilizație pe care am construit-o noi, ca societate.

2021-01-03 02:54:58

0

Paznicul farului - Camilla Lackberg

Paznicul farului - Camilla Lackberg

Patrik descoperă că Mats a lucrat în trecut la o organizație care proteja femeile împotriva abuzurilor, violenței domestice, iar în urma cu ceva timp, a fost bătut destul de rău, dar făptașii nu au fost descoperiți. Moartea sa coincide și cu apariția lui Annie, o fostă colegă de școală a Ericăi, prima mare iubire a lui Mats, care se mută pe insula Graskar sau Gastholmen, numită așa de localnici, pentru că se spune că sufletele celor care mor nu părăsesc insula niciodată, venită pe tărâmurile natale din cauza asasinării propriului soț. Însă Annie nu și-a omorât doar soțul, ceea ce duce la o întreagă complicație și la multe noduri pe durata anchetei.

2021-01-03 02:54:58

0

Ghici ce-i in cutie - M.J. Arlidge

Ghici ce-i in cutie - M.J. Arlidge

Umbrele trecutului și hărțuielile din prezent se acumulează într-un șir de obstacole ce îngreunează concentrarea detectivelor strict pe activitatea profesională, atât de necesară în momente când orice secundă scursă poate însemna o nouă victimă.

2021-01-03 02:54:58

0

Liliacul - Jo Nesbo

Liliacul - Jo Nesbo

Iar printre acești oameni, au existat ele…femeile. Cele care au luptat și au dovedit că atunci când vine vorba de semeni, de copii și de țară, materialul fragil din care sunt construite devine mai tare ca o stâncă. Pe lângă evenimentele ce au zguduit lumea, pe lângă milioanele de suflete ce au plătit un preț cumplit fără să aibă vreo vină, femeile nu ar trebui nici ele uitate. Eu, după ce am terminat cartea am căutat și m-am lăsat condusă de zeci de articole legate de experimentele pe oameni din cadrul războaielor mondiale. Am privit unele poze, pe unele nu am putut să le privesc. Atâta durere, atâta suferință și atâția oameni nemiloși, cruzi, ce au amputat membre și suflete.

2021-01-03 02:54:58

0

Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft

Priveste-ma cum cad - Mons Kallentoft

Emme a dispărut. Nu ştim unde e. N-am avut curaj să vă spunem, pentru că ne-am îmbătat foarte tare şi am crezut că pur şi simplu a plecat cu vreun tip, pe vreo barcă sau într-o cameră şi nu voiam şă vă enervaţi şi să ne spuneţi să ne întoarcem acasă. Dar acum suntem speriate. Ce să facem? Ce e de făcut când dispare cineva?

2021-01-03 02:54:58

0

Baiatul pierdut - M.J. Arlidge

Baiatul pierdut - M.J. Arlidge

„Băiatul pierdut” sau cum să fierbi în suc propriu. La foc mic. Pentru multe ore. Și să continui să fierbi pentru mult timp. Pentru că finalul ăla, finalul te face să te răsucești pe toate părțile. Și să îți rozi unghiile. Și să îți faci zeci de scenarii. Să deschizi propria anchetă. Cum, cum, cum așa? Cum este posibil să fie volumul cinci mai bun decât toate celelalte? De unde atâta imaginație și sânge rece? De unde mai izvorâsc atâtea detalii și atâtea povești capabile să îți facă sângele să înghețe?

2021-01-03 02:54:58

0

Viata lui Freud Vol.1+2 - Irving Stone

Viata lui Freud Vol.1+2 - Irving Stone

Romanul mi-a plăcut la nebunie și nu am fost dezamăgită, deși l-am început cu așteptări exagerat de mari. Este atât de diferit de „ Agonie și extaz” încât talentul și priceperea scriitorului de a se adapta la personajele alese și la vremurile în care acestea au trăit sunt mai mult decât evidente. Poți să încerci să-i reproșezi ceva, dar este în zadar pentru că din punct de vedere stilistic și compozițional, romanul este desăvârșit.

2021-01-01 11:00:01

0

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Legenda lui Michael Kohlhaas - Heinrich von Kleist

Pînă la vîrsta de treizeci de ani, Michael Kohlhaas pare să fie un model pentru toţi oamenii din micul sat de pe malul rîului Havel ce îi poartă numele. Negoţul îi asigură un trai îmbelşugat, el însuşi e un om cinstit, mărinimos şi drept. Dar tocmai această din urmă virtute, simţul exacerbat al dreptăţii, înclină rapid balanţa destinului său singular în favoarea răului cînd legea îi întoarce spatele. Michael Kohlhaas este arhetipul omului mărunt împins dincolo de limitele suportabilităţii, a cărui răzbunare se dezlănţuie cu o violenţă înspăimîntătoare.

2021-01-01 11:00:01

0

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor - Haruki Murakami

“În ţara aspră a minunilor”, Japonia zilelor noastre serveşte ca fundal pentru povestea unui bărbat, care, supus unor experimente complicate, ajunge la performanţa de a face nişte calcule atât de alambicate în minte… că eu n-am înţeles NIMIC din ele! Angajat ca asistent de un savant bătrân şi genial care trăieşte în subteran, vânat de nişte creaturi absolut dezgustătoare numite “Întunegri”, dar şi de reprezentanţii companiei pentru care a servit drept cobai, hărţuit, nu doar sexual, de simpatica nepoată a omului de ştiinţă, care e pur şi simplu înnebunită după culoarea roz, bărbatul va ajunge să înţeleagă, în final, că între el şi ceilalţi ghinionişti supuşi cumplitelor experimente nu e decât o diferenţă de timp. El e singurul care a trăit mai mult… Dar nu cu mult…

2021-01-01 11:00:01

0

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Noapte la Lisabona - Erich Maria Remarque

Secolul trecut poate fi catalogat si drept secolul cancerului, pentru ca ambele totalitarisme ce au facut ravagii, de extrema dreapta si de extrema stanga, pot fi comparate foarte bine cu aceasta necrutatoare boala (care continua sa marcheze destine). Remarque a avut aceeasi intuitie (sotia povestitorului-refugiat bolnava de cancer) precum Alexandr Soljenitin in Pavilionul cancerosilor. Si alegerea numelui imprumutat/oferit povestitorului de un alt refugiat are rezonante sumbre, numele fiind ales in mod special de Remarque, Schwarz in limba germana insemnand negru.

2021-01-01 11:00:01

0

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Iubirile croitoresei - Maria Duenas

Este o poveste cu pierderi și regăsiri, cu alunecări în gol și ridicări ancestrale, cu dialoguri pline de tâlc și trăiri purtate la intensitate maximă, duse adeseori între două civilizații, între război și pace, între încredere și neîncredere, dincolo de toate tragismul anumitor simțiri și vuietul societății dezmembrate încrustând în ospitalierul suflet al eroinei principale amplul proces al maturizării..

2021-01-01 11:00:01

0

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior Zero - Lavinia Braniste

Interior zero este un text foarte plin, inundat până la refuz de realitate, de mediocritate, de ratare, de absenţa unui scop şi a unui sens, fără totuşi să pice prin asta în vreun clişeu. Autoarea dozează foarte bine momentele de tensiune, scenele surprinzătoare, evenimentele aparent neinteresante sau puţin ciudate, cititorul devenind captivul vocii principale, cea a protagonistei, care îi răsună multă vreme în cap după încetarea lecturii. E o carte ce ți se întipărește în minte. Replicile, cadrele sunt foarte realist construite, astfel încât, ieşind în lumea largă şi zbuciumată a Bucureştiului, mă simţeam cumva într-un „interior zero” extins, infinit, fără speranţă, al cărui personaj mărunt eram chiar eu.

2021-01-01 11:00:01

0

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Fotograful Curtii Regale - Simona Antonescu

Toate bune şi frumoase, povestirile sunt agreabile, construite cu atenţie, chiar cu pedanterie, şi reuşesc adesea să stârnească interesul cititorului, chiar dacă profunzimea nu e chiar calitatea lor de frunte. Construcţia psihologică a personajelor se încadrează în limite convenţionale de tip Forsyte Saga (găsim până şi mult-bătătoritul procedeu de a face prezentarea eroilor în interacţiunea lor în jurul unei mese); o piesă precum Croitoresele sparge tipicul prin insolitul cazului de factură Jekyll/Hyde al surorilor Budişteanu, iar scenele cu copii sărmani din Al doilea copil sunt de un semănătorism distilat.

2021-01-01 11:00:01

0

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Proiectul Rosie - Graeme Simsion

Deşi am citit “Proiectul Rosie” înainte de pandemie mi-aş fi dorit totuşi să o fi citit în această perioadă deoarece s-a dovedit la timpul ei (s-ar fi dovedit şi acum) o lectură comică şi care binedispune cititorul. Un smart romance cu potenţial de a însori zile posomorâte.

2021-01-01 11:00:01

0

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Povestiri din singuratate - Ivo Andric

Acesta este citatul pe care Teodora Gheorghe l-a ales drept introducere în minunata ei colecție de povestiri neobișnuite despre singurătate, și trebuie să spun că este o alegere perfectă. De această autoare am mai citit volumul de poezii „Moartea era un iepure șchiop”, apărut la Herg Benet, imprintul Karth, cândva prin 2013, care și acela mi-a plăcut foarte mult, încântându-mă și îngrozindu-mă în egală măsură, dar trebuie să recunosc că mare mi-a fost mirarea să descopăr că mai mult decât poeziile Teodorei mi-au plăcut prozele ei scurte cu parfum suprarealist.

2021-01-01 11:00:01

0

Toate numele - Jose Saramago

Toate numele - Jose Saramago

Înțelepciunea tavanelor e infinita pentru că uneori dacă le privești un timp îndelungat, indiferent ce răspunsuri sau frământări ai, ele îți pot da rezultatele. Cred că 99,9% din po****ția planetei poate da un exemplu de revelație venită în urma unei converasații susținute cu cel puțin un tavan. Poate fi acesta un semn de însigurare sau pur și simplu singurătate?!? Cam asta e întrebarea principală pusă de Jose Saramago în romanul Toate numele. Acum să nu credeți citind această introducere că Jose Saramago a scris aproape 300 de pagini despre un personaj care vorbește numai cu tavanul.

2021-01-01 11:00:01

0

Egipteanul - Mika Waltari

Egipteanul - Mika Waltari

Naraţiunea îşi poartă cititorul prin întreaga lume cunoscută atunci – din Babilon în Creta şi din Teba la Ierusalim –, pivotând în jurul unei figuri memorabile: Sinuhe, personaj cu origine misterioasă, care devine medicul faraonului Akhenaton.

2021-01-01 10:54:04

0

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Fara un sfant prin Paris si prin Londra - George Orwell

Fără un sfanț prin Paris și prin Londra este un roman îmbinat cu reportaj social, bazat pe propriile experiențe ale lui Eric Blair, și prima sa scriere apărută sub pseudonimul George Orwell. Deși scrisă în urmă cu peste 85 de ani, în 1933, cartea surprinde prin actualitatea problematicii sale: viața oamenilor aflați în sărăcie. Și în ziua de astăzi, potrivit statisticilor oficiale, cca 700 de milioane de oameni de pe mapamond trăiesc în „cruntă sărăcie”, ceea ce înseamnă cu sub doi dolari pe zi.

2021-01-01 10:54:04

0

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.2 - Haruki Murakami

Amestecul de realism puternic pe care-l creează Murakami (știi și cum gătește Tengo cina, de exemplu, și ce muzică îi place amantei lui și tot felul de alte detalii foarte concrete) și ciudățenii magice mi se pare foarte reușit. De-abia așteptam să văd cum se leagă toate, să înțeleg mai bine cum funcționează lumea asta magică a lui în care unii oameni văd o lună pe cer, alții văd două, în care lucrurile se schimbă ciudat.

2021-01-01 10:54:04

0

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Striga-ma pe numele tau - Andre Aciman

Indrumata de euforia filmului cu acelasi nume "Call me by your name", m-a convins destul cat sa-mi cumpar si cartea. Incat filmul mi-a alimentat o stare de singuratate acuta, coloana sonora mi-a dat o stare de nostalgie profunda.
O persoana mi-a spus recent ca a vazut acest film cand a aparut si ca i se pare cel mai bun film din genul lui, in ciuda homosexualitatii. Ei bine, sa vina o asemenea replica din partea cuiva mai traditionalist, e mare lucru, adica ma bucura faptul ca sunt unii care vad dincolo de aparente.

2021-01-01 10:54:04

0

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Imparateasa Orhidee - Anchee Min

Împărăteasa Orhidee este o carte care te plimbă în fascinanta lume a Chinei, în Orașul Interzis, în viața împăratului Hsien Feng și a concubinelor lui. Orhideea este o fata simplă, povestea ei începe trist. Familia ei își cheltuie toți banii să-l ducă pe tatăl Orhideei să-l înmormâteze. Este pusă într-o situație dificilă pentru a-și ajuta familia trebuia să se căsătorească cu varul ei dependent de opiu. Alege să nu facă asta și se hotărăște să devină concubină, drumul e greu dar reușește să fie aleasă în cele 7.

2021-01-01 10:54:04

0

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

Mantaua. Nasul. Insemnarile unui nebun - N.V. Gogol

„Însemnările unui nebun. Nasul. Mantaua” însumează șase nuvele ale autorului, trei dintre ele dând și numele volumului, în viziunea editurii, probabil, cele mai importante.

2021-01-01 10:54:04

0

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Douasprezece scaune - Ilf si Petrov

Recunosc, si de data aceasta mi-au dat nitel batai de cap numele, denumirile de institutii si in prima parte a cartii nu pot spune ca am fost foarte captivata, cum ma asteptam. Totusi, am trecut destul de repede peste etapa de indoiala si, ulterior, lectura a mers ca pe apa.

2021-01-01 10:54:04

0

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Evanghelia dupa Isus Cristos - Jose Saramago

Care ar fi, așadar, cele câteva ingrediente ce reușesc, într-un mod hai să-i zicem (ca să fim în tonul subiectului) miraculos, să mențină activă intrigă cititorului și chiar să înfăptuiască schimbarea la față a înțelesurilor, deturnând sensurile Noului Testament pe un făgaș neașteptat?

2021-01-01 10:54:04

0

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Barbati fara femei - Haruki Murakami

Kafuku este un bărbat aflat pe la vârsta mijlocie, actor de teatru japonez, a cărui soţie a murit. În urma unui accident uşor cu maşina, lui Kafuku i se interzice să mai conducă, aşa că acesta trebuie să-şi găsească un şofer care să-l ducă şi să-l aducă de la teatru. O găseşte pe Misaki, o fată de douăzeci şi un pic de ani, şoferiţă foarte bună, însă o persoană destul de ciudată. În timp, cei doi se apropie cât de cât sufleteşte, şi încep să-şi povestească vieţile. Vă garantez, ambele poveşti sunt interesante, iar din cea a lui Kafuku aflăm care este relaţia acestuia, în adâncul sufletului, cu femeile din viaţa sa.

2021-01-01 10:54:04

0

Invierea - Lev Tolstoi

Invierea - Lev Tolstoi

De o complexitate uluitoare, romanul reia într-o formă dură obsesia creștinismului rus din acea vreme, în general, și a lui Tolstoi, în special, de mântuire prin sacrificiu total. Mult mai psihologic decât te-ai fi așteptat, contele țarist se apropie într-un fel, în acest roman, de un alt foarte mare scriitor rus, Dostoievski. Tema mânturii printr-o serie de sacrificii și încercări, schimbarea profundă printr-un drum inițiatic, care aici este drumul Evangheliei, se apropie foarte mult de ceea ce, o sută de ani mai târziu, psihologia ca știință și principalele ei terapii numesc ca fiind imensa dificultate a schimbării straturilor profunde ale psihicului unui om, atunci când este nevoie.

2021-01-01 10:54:04

0

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Valul pictat - W. Somerset Maugham

Cartea despre care vă vorbesc este „Vălul pictat”, scrisă de Somerset Maugham. Este o tulburătoare poveste a regăsirii de sine. Kitti, protagonista romanului este produsul ambițiilor meschine ale mamei sale și al educației primite de la aceasta. Astfel, la început ea se dovedește a fi frivolă și cochetă, având ca unic obiectiv o căsătorie strălucită, care să-i ofere prestigiu, rang social și o viață luxoasă. Pentru ea, existența fericită este întruchipată de un bărbat plin de șarm, din înalta societate, de petreceri mondene și de frecventarea unor cluburi elitiste.

2021-01-01 10:54:04

0

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Cartea de nisip - Jorge Luis Borges

Poţi spune asta doar deschizând cărticica lui Borges la povestea Cartea de nisip. Sau o poţi spune după ce îţi dai seama că, deşi ai închis cartea, povestea nu s-a terminat. Ce ai citit îţi va reveni ca acele vise perfect clare, de care îţi aminteşti la o anumită mişcare a mâinii, un anumit cuvânt spus într-un anumit fel, o anumită lumină care face o anumită umbră. Poveştile din Cartea de Nisip sunt nişte clipe visate, pe care le vei mai trăi.

2021-01-01 10:54:04

0

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia - Gellu Naum

Zenobia, iubita sa, este elementul central al textului. Cu ea începe, şi tot cu ea se încheie textul, ciclic, asemenea unui cerc. Caracteristic lui Gellu Naum este să transforme lucrurile naturale, vii, în ceva neanimat, mecanic, plastic. Pentru el Totul se raportează la ceva; pentru el trebuie ca totul să aibă un motiv, un mecanism logic pentru care are loc, iar la fiecare sfârşit de capitol, cititorul este rugat să recapituleze tot ceea ce a citit anterior.

2021-01-01 10:54:04

0

Kinderland - Liliana Corobca

Kinderland - Liliana Corobca

Știți ce lovește cel mai puternic în meningele cititorului, alunecând sigur acolo unde trebuie? Veridicitatea a ceea ce scrie Liliana Corobca, verosimilul situației. Durerea puslează visceral între paginile Kinderland-ului, un roman care mi-a stors psihicul emoțional și mi-a dat atâtea trăiri. Știam prea bine, înainte să-ncep să citesc această carte, că, cu siguranță, voi citi ceva bun. Ceva ce merită. Ceva ce demult așteptam să citesc. Și chiar așa a fost.

2021-01-01 10:54:04

0

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

1Q84 Vol.1 - Haruki Murakami

Prima carte din trilogie chiar mi-a plăcut. Acțiunea e foarte lentă, dar e bine descrisă. Simți că Murakami își creează niște baze clare pentru poveste, că stă să detalieze lumea, personajele și situațiile. Tengo, eroul poveștii, e un profesor de matematică la un „cram school”. Nu știu cum au tradus chestia asta în română, dar în Japonia există un fel de școli private care îndeplinesc rolul meditațiilor de la noi: de a-i ajuta pe elevi să treacă examene, chestii de-astea. În timpul liber, se ocupă cu scrisul, dar deși are un stil excelent, nu prea are idei bune.

2021-01-01 10:54:04

0

Clopotul de sticla - Sylvia Plath

Clopotul de sticla - Sylvia Plath

Romanul autobiografic al poetei Sylvia Plath expune povestea de viață a lui Esther, personajul care se identifică foarte bine cu autoarea însăși. Plin de subiectivitate și scris într-un ritm alert, romanul va prezenta părțile relativ bune ale vieții și declinul înspăimântător la care este supus personajul

2021-01-01 10:54:04

0

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Suferintele tanarului Werther - Johann Wolfgang von Goethe

Povestea este una simplă și deloc nemaiîntâlnită. Werther se îndrăgostește de Lotte, o tânără femeie măritată pe care acesta o cunoaște când se mută într-un nou sat. Fugind de o altă poveste dramatică de iubire din trecutul său, Werther își găsește aici liniștea, pictează, se bucură de natură și de oamenii calzi pe care-i întâlnește. Romanul (sau nuvela?) este scris sub formă de scrisori, pe care Werther i le adresează unui prieten. Aflăm, așadar, din propria sa perspectivă întreaga narațiune; mai la final, avem parte de niște „note editoriale”, ca și când totul este real, iar Werther a lăsat în urma sa niște scrisori incomplete.

2021-01-01 10:54:04

0

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Jucatorul de sah - Stefan Zweig

Cu sensibilitatea specifică, Zweig creionează o poveste amplă cu multe substraturi pe care o organizează într-un mod cât se poate de simplu astfel încât să poate fi savurată de orice cititor, mesajele ascunse fiind însă disponibile doar celor care sunt dispuși să vadă ce este ascuns între rânduri. Genial și tranșant, Zweig oferă literaturii o adevărată bijuterie.

2021-01-01 10:54:04

0

Lapte negru - Elif Shafak

Lapte negru - Elif Shafak

Aduce în prim plan trăirile contradictorii din mintea unei femei. Trăiri puse în evidență într-un mod ingenios prin haremul interior format inițial din: Mica Domnișoară Practică, Domnișoara Cinică Doctă, Domnișoara Cehoviană Ambițioasă și Doamna Derviș. Aceste patru degețici reprezintă conștiința scriitoarei și sunt într-un continuu război pentru preluarea puterii.

2021-01-01 10:54:04

0

Scarile levantului - Amin Maalouf

Scarile levantului - Amin Maalouf

Suntem purtați într-un periplu prin timp, prin spațiu și prin viața unui om în căutarea unui rost în viață. Născut într-o familie ocolită de noroc și neobișnuită, tânărul Ossyan dorește să studieze, în vreme ce se vede împins de la spate de tatăl său pentru a lua mantaua neclară a revoluționarului. Refuză acest rol și pleacă în Franța pentru a studia medicina, cu complicitatea surorii sale. Acolo însă Istoria îi conferă un rol deosebit și toate planurile se schimbă de vreme ce el descoperă un scop mai mare, eroismul, camaraderia și mai important dragostea…

2021-01-01 10:54:04

0

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Oameni sarmani - F.M. Dostoievski

Ceea ce prezintă Dostoievski prin acest Makar Devușkin, este condiția omului neînsemnat în societate, a funcționarului de cea mai joasă speță, cuprins de o penurie cumplită, ridiculizat de oamenii înstăriți și batjocorit cu fiecare ocazie, căruia îi este îngrădit dreptul de a se exprima liber, dar care se încrede întru totul în puterea lui Dumnezeu, și-i mulțumește pentru fiecare clipă de viață oferită. Aceasta este, în definitiv, salvarea omului lipsit de forțe financiare, de prieteni, ori de iubire. Dostoievski evidențiază aceeași condiție și prin funcționarul Marmeladov, din „Crimă și pedeapsă”, care împrumută o parte din caracteristicile personajului din cartea sa de debut.

2021-01-01 10:54:04

0

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Ucenicul arhitectului - Elif Shafak

Un alt personaj important al cartii este Istanbulul – orasul punte intre continente, rascruce de drumuri pe uscat si pe mari si mozaic de civilizatii. Ne aflam in momentul de culme al Renasterii si cel de cumpana in care civilizatia islamica ajunsese la al doilea apogeu al sau sub otomani. De aici va incepe in istorie pentru Islam declinul si vestul european va depasi economic, social si cultural orientul, dar in momenul istoric in care se petrece actiunea cartii cele doua culturi si religii se aflau inca la paritate.

2021-01-01 10:54:04

0

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Pacientul englez - Michael Ondaatje

Motive sa citesti.
Pentru ca este o carte foarte frumoasa, cu o poveste de iubire speciala ce trebuie urmarita cu mare atentie si rabdare.
Pentru ca este o lectura interesanta cu o naratiune oarecum haotica, dar al carui haos din scriere este semnificativ pentru subiectul conturat al cartii, acela de dezastru, de suferinta create de razboi.

2021-01-01 10:54:04

0

Cititorul - Bernhard Schlink

Cititorul - Bernhard Schlink

Hanna îl iniţiază în tainele dragostei, având un adevărat ritual ce cuprinde citirea unei cărţi, un duş împreună şi actul în sine. Duşul are un rol profund de purificare, vor să-şi spele unul altuia păcatele, însă păcatele Hannei sunt de neimaginat.

2021-01-01 10:39:04

0

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Sonata Kreutzer. Moartea lui Ivan Ilici - Lev Tolstoi

Recomand aceasta carte. Mi a placut la nebunie si consider ca trebuie citita macar o data n viata. Foarte bun acest autor!!

2021-01-01 10:39:04

0

Eseu despre orbire - Jose Saramago

Eseu despre orbire - Jose Saramago

În primă fază, bolnavii sunt mutaţi într-un azil de nebuni de frică să nu răspândească epidemia în rândul po****ţiei sănătoase, iar în aceste episoade asistăm la o imagine vie a societății moderne, orbite de propria meschinărie sufletească. Soţia medicului devine un fel de Moise care trebuie să împiedice specia umană să se autodistrugă şi dă dovada de multă solidaritate faţă de orbii pe care îi îngrijește mai întâi în spital şi apoi după ce se întorc la casele lor. Saramago face o diferențiere subtilă între acţiunea de a privi şi a vedea. Privitul are sensul de percepție vizuală, este o consecință fizică a unuia dintre cele cinci simţuri umane, pe când văzul este posibilitatea de observare atentă, motiv pentru care inserează motto-ul: “Dacă poţi privi, vezi. Dacă poţi vedea, observă. ”

2021-01-01 10:39:04

0

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

La sud de granita, la vest de soare - Haruki Murakami

În concluzie, este un roman bine scris,care deși nu atinge complexitatea temelor abordate în alte volume de Murakami, capătă un renume pe cont propriu.Dacă vă așteptați la o lectură ușoară și intrigantă, s-ar putea chiar să vă placă mai mult decât sperați. Și da, finalul nu a fost cel la care speram, dar a jucat un rol important în acordarea celor 5 stele. Mă gândeam că o să obțin mai multe informații, dar Murakami a ținut să păstreze aerul acela de mister prezent în tot romanul.

2021-01-01 10:39:04

0

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati - F. Scott Fitzgerald

Romanul este un soi de apologetică a continuei ratări, în care personajul principal, Anthony Patch caută justificări în șlefuirea alunecării în gol pe care o învelește în staniolul unei boemii situată între decadență și mângâiere a moaștelor Păsării Phoenix, mereu sperând la reînvierea unor presupuse vremuri arcadiene.

2021-01-01 10:39:04

0

Suflete moarte - N.V. Gogol

Suflete moarte - N.V. Gogol

Încă de la publicarea sa pe piața de carte, romanul “Suflete moarte” de N.V. Gogol a fost văzut ca un portret realist al vieții rusești provinciale. Și de asemenea ca o poveste frumoasă, dar exagerată, o satiră la adresa societății ruse. Antieroul lui Gogol, Cicikov, uimește lumea bună de la țară târguindu-se cu viclenie și inteligență pentru cumpărarea de suflete moarte. Servitori și țărani decedați care încă reprezintă o sursă de bani și putere pentru cineva destul de înțelept care să îi acumuleze în actele sale. Și să-i numere printre bogățiile sale, la o adică.

2021-01-01 10:39:04

0

Viata pe un peron - Octavian Paler

Viata pe un peron - Octavian Paler

Viaţa pe un peron este o carte despre sensul vieţii, despre rolul jucat de fiecare într-o anumită perioadă a vieţii. Redactată sub forma unui jurnal presărat cu amintiri, dar şi cu metafore şi cugetări filosofice, romanul lui Octavian Paler se adresează tuturor. Precum cele două personaje, profesorul şi Eleonora, toţi ne aflăm pe un peron în aşteptarea unui tren.

2021-01-01 10:39:04

0

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Adolescentul - F.M. Dostoievski

Plasând în centrul acţiunii, aşa cum sugerează şi titlul, un adolescent – Arkadi Makarovici, în vârstă de 19 ani – scriitorul rus împleteşte multiple dintre temele sale predilecte: maturizarea, relaţia tată-fiu, adulterul, religia, clasele sociale, societatea, iţele încâlcite ale relaţiilor amoroase, etc.
De-a lungul celor peste 600 pagini, câteva procedee îşi dispută intens întâietatea: instrospecţia, detaliul, monologul, dar şi dialogul în rafale, suspansul, amuzamentul.

2021-01-01 10:39:04

0

Soareci si oameni - John Steinbeck

Soareci si oameni - John Steinbeck

“Şoareci şi oameni” spune povestea a doi bărbaţi, George Milton şi Lennie Small, legaţi de o prietenie atât de profundă, încât devine aproape de neînţeles pentru oricine îi întâlneşte. În acest duo neobişnuit, George e “creierul”, în sarcina lui căzând interacţiunea cu cei din jur şi planurile de viitor, în timp ce Lennie e forţa brută, un retard mental transformându-l într-un uriaş cu suflet de copil. Cei doi care îşi câştigă banii de azi pe mâine lucrând pe la diferite ferme sunt uniţi de acelaşi vis: să strângă o sumă suficientă pentru a-şi cumpăra propriul teren şi… “o să trăim din belşugu’ pământului!”, strigă Lennie entuziasmat tot timpul (iar mie mi se strânge inima ştiind ce-i aşteaptă).

2021-01-01 10:39:04

0

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

Agonie si extaz. Vol.1+2 - Irving Stone

O carte epopee, care imbina mai multe teme generoase, pentru iubitorul de arta, istorie si cunoastere a spiritului uman: evident, tema principala a romanului este biografia lui Michelangelo Buonarroti, dar ea se imbina magistral cu o alta tema puternica, cea a unui secol de istorie, cultura, religie si arta europeana de exceptie.

2021-01-01 10:39:04

0

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

Deși la început ai senzația că toate personajele acestea te copleșesc, te asigur că te vei obișnui cu fiecare în parte deoarece acțiunea romanului te prinde și nu mai ai timp să te gândești la alte detalii. Întregul roman, prin toate descrierile savuroase, devine o călătorie în Istanbul, o incursiune într-o cultură nouă.

2021-01-01 10:39:04

0

La rasarit de Eden - John Steinbeck

La rasarit de Eden - John Steinbeck

Sunt multe de spus despre această carte și, cu siguranță, fiecare cititor îi va descoperi noi sensuri; cei însetați de dragoste vor afla că fără dragoste nu ne putem numi oameni, iar cei înclinați spre credință vor descoperi încă o dată că fără chin nu există mântuire.

2021-01-01 10:39:04

0

Femei - Charles Bukowski

Femei - Charles Bukowski

Un singur lucru mi-e clar, și asta încă de când nu făcusem cunoștință cu proza lui Bukowski, ci doar citisem câteva poezii: nu e un scriitor pentru toată lumea. Are un mod de a scrie brutal, direct, fără înflorituri … poate chiar vulgar pentru gustul unora. Nu are nimic de-a face nici cu estetica urâtului a lui Baudelaire (dacă vă gândeați la asta), estetica nu prea își are rostul la Bukowski – deși, dacă privești adânc și fără prejudecăți vei realiza că el chiar transmite ceva, în ciuda limbajului licențios. De fapt, acesta îi declara lui Sean Penn într-un interviu “nu există frumusețe […]; frumusețea este o aliniere matematică și imaginară a trăsăturilor, e un miraj al generalizării. Nici urâțenie un există, doar diformitate.”

2021-01-01 10:39:04

0

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka

Nu mai citisem de mult timp Kafka şi mi-am dat seama că am ratat unele dintre cele mai bune povestiri scrise de el, Metamorfoza şi Colonia penitenciară. Nu îmi reamintesc, peste ani, decât prea puţine lucruri din „Castelul” şi ştiu că am citit de vreo 2-3 ori extraordinarul său roman „Procesul”. În ultimul roman, personajul principal Josef K. este un arestat fără un motiv clar şi îşi petrece întregul timp pentru a căuta o explicaţie pentru situaţia în care se află. Birocraţie, oficiali fără nume, proceduri complicate, descrieri care prefigurează regimurile totalitare din perioada imediat următoare, un câmp tocmai perfect pentru un absolvent de drept.

2021-01-01 10:39:04

0

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Don Quijote de la Mancha Vol.1+2 - Miguel de Cervantes

Pentru că este o lectură fascinantă de aventură ce te poartă pe aripile văntului si te aduce în lumea ideilor nebuneşti ale lui Don Quijote şi obstacolelor prin care trece acesta. Este genul de carte care te fascinează până la ultima pagină.
Pentru că vei face cunoştinţă cu cel mai simpatic aventurier care te va amuza şi intriga în aceeasi măsură, datorită imaginaţiei sale şi inimii nobile demnă de invidiat.

2021-01-01 10:39:04

0

Magicianul - John Fowles

Magicianul - John Fowles

Specificul acestui roman, Magicianul John Fowles, este permanenta trecere din registrul ficţional în cel realist. Odată cu oscilările lui Nicholas, cititorul crede sau nu ca fiind adevărată lumea prezentată. Şi chiar atunci când crezi că ai ajuns să descifrezi misterele presărate peste tot în roman, acţiunea ia o altă curbă şi te aduce într-un teritoriu nou, în care nimic de până atunci nu mai are sens.

2021-01-01 10:39:04

0

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci a fost o lectură pe care am adăugat-o în lista celor mai bune din acest an. Cu ceva timp în urmă am văzut filmul şi, deoarece ţin minte că m-a sensibilizat destul de mult, ştiam la ce să mă aştept în cazul cărţii. Subiectul ales i-a oferit autorului posibilitatea să creeze o varietate de personaje cu personalităţi deosebite. Totul se întâmplă într-un azil, un loc pentru „nebuni”, pentru acei oameni care nu se integrează în societate aşa cum le cer normele impuse de aceasta.

2021-01-01 10:39:04

0

Strainul - Albert Camus

Strainul - Albert Camus

Străinul de Albert Camus este un roman filozofic scris la prima vedere în același ritm impus de personalitatea și replicile monosilabice ale personajului principal, Meursault. Mai mult decât filozofie, este un manifest la adresa regulilor societății, care pune cu mare rapiditate etichete celor care nu se conformează regulilor sale. Personajul lui Camus este un astfel de individ. Prezent la înmormântarea mamei lui într-o zi caniculară în Algeria, el nu va plânge și nu va avea reacțiile așteptate de către cei prezenți la eveniment, dimpotrivă în prtea a doua a romanului i se vor imputa chiar fumatul unei țigări și băutul unei cafele cu lapte în timpul priveghiului, ca fiind niște reacții din partea lui total nepotrivite cu situația în care se afla.

2021-01-01 10:39:04

0

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul si Margareta - Mihail Bulgakov

Maestrul şi Margareta are o scriitură alertă şi captivantă, iar acţiunea se desfăşoară pe mai multe planuri. Pe de o parte avem de-a face cu „lumea reală” a Moscovei anilor 1930 în care Woland şi suita lui îşi fac de cap, întrepătrunsă de romanul Maestrului în care narează patimile lui Hristos, iar, pe de altă parte, suntem introduşi în lumile imaginare în care sunt transpuse pe rând aproape toate personajele, cât şi în povestea de dragoste dintre Margareta şi Maestru. Acţiunea galopantă are loc în săptămâna Patimilor, iar planurile se succed şi se întrepătrund cu repeziciune. Magicianul Woland reuşeşte să pună pe jar întreaga Moscovă cu trucurile şi iluziile sale.

2021-01-01 10:39:04

0

Procesul - Franz Kafka

Procesul - Franz Kafka

Procesul de Kafka este fix realitatea de astăzi. Există oamenii care nu-și pot apăra drepturile pentru că sunt prea “mici” și oameni care sunt îngrădiți din a-și cunoaște drepturile parcă prin arma psihologicului. Ne este infiltrat de mici, nouă, românilor cel puțin, ieea că noi nu suntem Nimic și trebuie să dăm totul să ajungem Ceva.

2021-01-01 10:39:04

0

Bucuria vietii - Irving Stone

Bucuria vietii - Irving Stone

Este o carte de exceptie, conturata in jurul vietii pictorului Vincent Van Gogh, un pictor care pentru mine inseamna tot ceea ce poate fi numita inspiratie. Vincent este muza mea in pictura. Este o carte lunga despre viata saraca a unui om cu un talent nemarginit, despre hotararile lui in cariera si povestile de dragoste pe care le traieste. Ei bine, cam la asta se refera si titlul, este alegoria iubirii lui Vincent vis-a-vis pictura si femei.

2021-01-01 10:39:04

0

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Kafka pe malul marii - Haruki Murakami

Romanul lui este oricum o lectură deosebită, dar adevărata unire a punctelor vine atunci când recitești, ai povestea proaspătă în minte și descoperi detalii ce ți-au scăpat și care se unesc cu unele elemente viitoare. Ce se întâmplă la pagina 4 poate fi în strânsă legătură cu ce se întâmplă la pagina 345, dar regresiv, de parcă romanul s-ar curba și s-ar amesteca și cititorului îi rămâne misiunea de a pescui toate detaliile și de a face corelațiile. Pare greu și pare absurd, dar este cu mult mai angajant și plăcut decât dacă totul ar fi explicat mură-n gură.

2021-01-01 10:39:04

0

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Fata cu cercel de perla - Tracy Chevalier

Tânăra fată, ale cărei trăsături sunt aidoma fetei din tabloul Fata cu cercel de perlă, se află la vârsta incertitudinii, a viselor și a dragostei. În acea perioadă a vieții care culminează cu o metamorfoză a fetei în femeie, când aceasta se descoperă atât pe sine, cât și lumea. Asemenea unei larve care se ascunde în coconul său pentru a deveni mai târziu un superb fluture.

2021-01-01 10:39:04

0

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Doctor Jivago - Boris Pasternak

Destinul lui Iuri Jivago, personajul principal al acestui roman, şi al Larei (Larisa) stă sub semnul predestinării. Întâlnirea acestora şi regăsirile în momentele cheie ale romanului nu sunt întâmplătoare, ci constituie baza relaţiei lor care se dezvoltă ca o nevoie organică de supravieţuire. Romanul este ifuzat de atmosfera iernii şi a zăpezilor, peisajul este tipic rusesc şi este parte integrantă din viaţa protagoniştilor. Senzaţia frigului de multe ori transpare dincolo de rândurile citite, în special în episoadele de la Varîkino.

2021-01-01 10:09:04

0

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Sint o baba comunista! - Dan Lungu

Pe parcursul povestirii, face o comparație între cele două regimuri politice, afirmând că regimul comunist i-a fost benefic, accentuând pe ideea că traiul era mai bun. Emilia se identifică cu apelativul de “babă comunistă”, chiar pe care singură și-l oferă, în acest fel ea arată că este conștientă de contradicția prezentului și imposibilitatea ei de a se adapta.

2021-01-01 10:09:04

0

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro

Am început să citesc “Să nu mă părăsești” pregătită pentru niște grozăvii – ți-am spus că Ana a aruncat cartea cât colo când a descoperit copiii-clone, nu? Apoi, pe măsură ce am dat paginile, am priceput că (din nou) am plecat la drum cu așteptări nepotrivite. Iar la final, am înțeles de ce Ishiguro merită pe deplin premiul Nobel, câștigat anul trecut. Pentru că da, este povestea unor clone, dar abordată din cel mai surprinzător unghi, unul la care jur că 99,99% dintre noi nu s-ar gândi EVER!

2021-01-01 10:09:04

0

Lolita - Vladimir Nabokov

Lolita - Vladimir Nabokov

Am fost intotdeauna atrasa de povestile de dragoste mai ciudate. Nu neaparat mai ciudate, ci mai diferite si mai speciale. Probabil ca, citind descrierea, mi-am dat seama de la inceput ca asta voi gasi in ‘Lolita’: o poveste nu tocmai normala, extrem de pasionala si o carte de care ma voi indragosti pe loc.
Si am inteles, de-abia acum, ca ma regasesc in unele personaje si probabil de-aia voiam sa o citesc atat de mult. Stiam eu ce stiam.

2021-01-01 10:00:31

0

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Anna Karenina - Lev Tolstoi

Romanul este unul circular, al cărui început şi sfârşit se leagă de tema morţii şi de motivul trenului care apare destul de frecvent în text.
Tolstoi pune accenul, de asemenea, pe conflictul interior al Annei, al lui Vronski şi al lui Alexei Karenin, care îşi arată tristeţea şi dezamăgirea cu privire la soţia sa.

2021-01-01 10:00:01

0

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume noua - Aldous Huxley

Minunata lume nouă ne arată cât de departe se poate merge cu dezvoltarea unor idei, concepte sau deprinderi, și dacă n-am vedea cu ochii noștri cum evoluează lucrurile și cum prind viață prezicerile cărții, poate că aceasta ar fi rămas doar un excelent joc al imaginației

2021-01-01 10:00:01

0

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Tatal celuilalt copil - Parinoush Saniee

Cartea surprinde dinamica unei familii iraniene, cu rol principal al unui copil pe nume Shahab, de 6-7 ani. El a preluat din partea celorlalți eticheta de “prostănac” pentru că refuza să vorbească. Părinții au mers la medic cu el, au dat peste persoane nepotrivite care i-au întărit tatălui convingerea că Shahab este diferit de ceilalți, că este bolnav. De-a lungul volumului se pot surprinde diverse momente ale familiei și cum se raportează fiecare la acest copil, dar și lupta lui interioară la toate nedreptățile care i se aduc. La un moment dat, a decis să plece de lângă părinții săi care l-au dus la un alt control medical. A ajuns să întâlnească o familie care i-a oferit o altă perspectivă, o familie în care soțul și soția își vorbeau frumos, își transmiteau aprecieri, se preocupau de copil amândoi. Asta l-a ajutat pe el să vadă că se poate și altfel, dar dorul de mama lui nu-i dădea pace, așa că a semnalat cum putea el dorința de a se reîntoarce.

2021-01-01 10:00:01

0

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Cartea începe cu personajul principal care, aflat la vârsta de treizeci și șapte de ani, se află într-un avion care aterizează în Hamburg. Aterizând, acesta își amintește de trecut și pare a fi puțin melancolic gândindu-se la vremurile deja apuse.

2021-01-01 10:00:01

0

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

O parte a cărții ne prezintă degradarea morală continuă a personajului datorată siguranței pe care i-o dădea existența portretului, siguranța că el va rămâne veșnic frumos, urmele timpului și ale viciilor fiind inexistente în cadrul trăsăturilor acestuia. Astfel că personajul, nu doar că se degradează pe sine, ci îi degradează și pe cei din jur. Spre exemplu, avem o doamnă care avusese cândva relații cu Dorian însă acum își petrece mare parte a timpului prin baruri rău famate și cerând bani altora pentru a putea să aibă un loc unde să doarmă. Prima iubire a tânărului ajunge să se sinucidă, într-un gest de disperare, după ce Dorian o respinge cu o răutate glaciară, de aici începând metamorfoza portretului.

2021-01-01 10:00:01

0

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Fratii Karamazov - F.M. Dostoievski

Îmi plăcuse mult *****ul, citisem cu înfrigurare Crimă și pedeapsă, de curând Adolescentul, Umiliți și obiditi îmi dăduseră multe lecții prețioase, dar Frații Karamazov m-a câștigat definitiv.
Un echilibru minunat între acțiune, introspecție, amuzament, suspans, acest roman stufos pare să dețină secretul absolut, rețeta perfecțiunii, care absoarbe cu totul cititorul, de la primele pagini.

2021-01-01 10:00:01

0

Idiotul - F.M. Dostoievski

Idiotul - F.M. Dostoievski

Acțiunea și liniile de subiect încep calm și termină într-un veritabil vertij, care aduce în scenă o serie de personaje de toate calibrele și culorile. În centrul acestora însă rămâne acest matur infantil, rupt parcă din imaginile cu sfinți apostoli, neprihăniți și gata să poarte nemiloasa cruce a unui destin incomplet.

2021-01-01 10:00:01

0

Ciuma - Albert Camus

Ciuma - Albert Camus

Plasată în orașul Oran, de pe coasta Algeriei, povestea urmărește soarta unei comunități urbane lovită, în mod surprinzător, de ciumă, boală cu o istorie terifiantă. Po****ția este dezgustată în primă fază de apariția unui mare număr de șobolani care mor pe străzile, în piețele și în clădirile orașului. Primele suspiciuni cu privire la faptul că maladia ciudată care face victime ar fi ciumă sunt întâmpinate cu rezerve. Însă, de la un punct încolo, numărul în creștere al deceselor nu mai poate fi trecut cu vederea. Autoritățile sunt constrânse de evidență să ia măsuri drastice, izolând complet orașul de restul lumii. Se creează astfel premisele unui experiment social de amploare. Cum vor reacționa „despărțiții” de civilizație în condițiile de captivitate, prinși toți în brațele unei boli care nu iartă?

2021-01-01 10:00:01

0

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

...Sa ucizi o pasare cintatoare - Harper Lee

Stăteam și mă întrebam ce mi-a plăcut atât de mult la cartea asta și după mi-am dat seama cât de minunată a putut să fie prin faptul că, deși autorul mi-a prezentat o lume tristă, în care prejudecățile sunt la ordinea zilei, m-a făcut să nu-mi dau seama de toate aceste lucruri, ci să mă facă să trec prin poveste într-un mod frumos: să mă gândesc la copilărie, la maturizare, la bunătate...

2021-01-01 10:00:01

0

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one