Academia Barilla este o miscare la nivel mondial care si-a propus sa protejeze, sa dezvolte si sa promoveze cultura si autentica bucatarie regionala a Italiei. Pornind de la conceptul „Food as Culture”, Academia Barilla ofera o imagine panoramica a Italiei, gratie unei metode exclusive care include: un centru culinar de ultima ora in Parma, Italia; programe turistice pentru iubitorii artei culinare si cursuri practice de gatit; cea mai mare biblioteca gastronomica italiana din lume si o colectie istorica de meniuri; un portofoliu de produse alimentare artizanale de prima calitate; programe de atestare culinara la nivel mondial; servicii corporative pentru clienti si programe de training; activitati de team building; o mare varietate de carti de bucate italienesti.
O dieta care exclude carnea si pestele nu este un simplu capriciu modern. Este un stil de viata bine stabilit in lumea intreaga. Exista retete italienesti care dateaza din timpuri stravechi, sintetizand deseori specificul diferitelor bucatarii regionale si reflectand insasi esenta asa-zisei diete mediteraneene. Se estimeaza ca numarul persoanelor care vor opta pentru o dieta lipsita de produse animale va creste considerabil in anii urmatori, din motive de sanatate, umanitare sau ecologice. Bucataria italiana, una dintre cele mai iubite din lume, poate castiga si mai multa apreciere datorita „inimii sale verzi”.
Fragment din cartea de retete:
„SPAGHETE CU SOS DE ROSII
Timp de preparare: 30 de minute. Timp de gatire: 8 minute. Dificultate: redusa
4 Portii
350 g spaghete
2 linguri (30 ml) ulei de masline extra-virgin
600 g sau 2 1/2 cani rosii decojite, tocate, sau piure de rosii
100 g ceapa, tocata
1 catel de usturoi
8 frunze de busuioc, tocate
40 g parmezan (Parmigiano-Reggiano), ras
sare si piper dupa gust
Caliti ceapa in ulei, impreuna cu catelul de usturoi intreg. Cand ceapa incepe sa se ingalbeneasca, adaugati rosiile tocate sau piureul de tomate si, la sfarsit, sare si piper. Lasati sosul sa fiarba la foc mare timp de aproximativ 20 de minute, amestecand din cand in cand. Scoateti apoi usturoiul si adaugati busuiocul. Puneti la fiert, intr-o oala, apa cu sare. Cand a dat in clocot, fierbeti spaghetele al dente, scurgeti-le si adaugati-le la sosul de rosii. Presarati cu parmezan ras."