headerdesktop ziuacartii23apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile ziuacartii23apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

CARTE CADOU la

toate comenzile peste 50 lei!

Alege-ti preferatele si

bucura-te de cadou.
uvpmobilecartipasti18apr24
  • Literatura Romana

Bogdan Petriceicu Hasdeu

Bogdan Petriceicu Hasdeu, pe numele sau Tadeu Hijdeu, a trait intre anii 1838 si 1907 si a fost scriitor si filolog de nationalitate romana, deschizator de drumuri in diferite ramuri ale filologiei si istoriei romanesti. A avut o personalitate complexa, de academician, enciclopedist, jurist, lingvist, istoric, dar si om politic, fiind una dintre cele mai mari personalitati ale culturii romane. S-a nascut in localitatea Hotin, in Basarabia aflata sub dominatia Imperiului Rus. A copilarit la mosia parinteasca, fiind crescut de catre mama sa vitrega, stramosii sai fiind boieri. Tatal sau, pe nume Alexandru Hajdeu, era un adevarat savant, care cunostea zece limbi straine, era istoric si publicist. Bogdan P. Hasdeu a urmat studiile la universitatea din Harkov, iar apoi a devenit ofiter in armata rusa. In 1858 s-a mutat la Iasi, unde a fost profesor de liceu si bibliotecar al universitatii. A donat bibliotecii universitare 4.000 de volume, iar in 1877 a fost ales membru al Academiei Romane, ca un omagiu adus intregii sale opere, dar si ca recunoastere a spiritului sau enciclopedist. Hasdeu a avut un timp si activitate pe plan politic. Sustinator al lui Mihail Kogalniceanu, el a sustinut lovitura de stat din mai 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. Dupa moartea singurei sale fiice, Iulia, scriitorul a imbratisat latura practica a spiritismului si a construit Castelul 'Iulia Hasdeu', aflat la Campina. A murit in anul 1907, lasand in urma sa o opera vasta si perena.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 20 din 20 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one