uvpmobilecartipasti18apr24
  • Literatura Romana

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale (1852-1912) a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. George Calinescu il considera a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori. Caragiale a absolvit Gimnaziul "Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. In 1868 a obtinut de la tatal sau autorizatia de a frecventa Conservatorul de Arta Dramatica, unde unchiul sau, Costache, preda la clasa de declamatie si mimica, iar dupa trei ani a fost numit sufleor si copist la Teatrul National din Bucuresti, institutie pe care ulterior a condus-o in calitate de director. Scriitorul s-a casatorit in 1839 cu actrita Caloropoulos, de care s-a despartit ulterior, intemeindu-si apoi o familie statornica cu brasoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Karaboas. Din 1873 pana in 1875, Caragiale a colaborat la revista Ghimpele cu versuri si proza, semnand cu pseudonimele Car si Policar. Opera lui vasta cuprinde teatru (opt comedii si o drama), nuvele si povestiri, momente si schite, publicistica, parodii si poezii. Caragiale a decedat la varsta de 60 de ani, in timp ce se afla in locuinta sa din Berlin. A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 22 din 22 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one