Inca Lucram:
zile
ore
minute
secunde
X
Categorii:
inchide meniul
Card Cadou
Oameni si Carti
L-V 08:00 - 20:00 0371.781.781

Constitutiile statelor lumii - Ion Guceac

89  Lei

sau 8900 de puncte. Detalii.

Indisponibil

Cod: COD978-9975-86-040-7

An aparitie: 2016

Autor: Ion Guceac

Categoria: Politica

Editie: Cartonata

Editura: CODEX

Format: 250 x 170 mm

Nr. pagini: 906

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Transport Gratuit peste 50 de lei
Puncte de fidelitate
30 de Zile Drept de Retur
 

    La originea constitutiei, ca lege fundamentala, stau o serie de factori, definiti conventional radacini istorice si politice ale constitutiei. Influenta acestor factori in fiecare stat este diferita, dar in ansamblu constitue acel fundament pe care s-a format constitutia moderna, determinata de participarea omului la viata sociala in corelatie cu mediul natural. Astfel, in calitatea sa de izvor fundamental de drept, constitutia este influentabila de: factorul natural – conditia fireasca in care se dezvolta fiinta umana, care este constituit din factori geografici, biologici, fiziologici si demografici; factorii politici, deoarece statul, reprezentat prin autoritatile publice centrale (parlament, seful statului, guvern etc.), partidele politice, grupurile de presiune au un rol important in evolutia constitutiei; factorul economic, intrucat un anumit tip de organizare economica a unui stat isi lasa amprenta si asupra normelor constitutionale existente. In afara de aceste circumstante, asupra continutului constitutiei influenteaza si procesele de integrare a statelor, nivelul de dezvoltare economica, culturala si morala. In fiecare stat aparte constitutia era si este ca si cum suprapusa pe aceasta matrice, adaptand elementele preluate la dreptul, cerintele si viziunile societatii si ale statului


Fragment:

"    VENEZUELA
     Denumirea oficiaa Republica Bolivariana Venezuela
Capitala: Caracas. Limba spaniola. Suprafata: 912.050 km2. Locuitori: 28.121.000 (2008). Religia: catolicism 93%, protestantism 5%, nereligiosi 1% s.a. Populatia este compusa din metisi 64%, albi 20%, negri 10%, ame-rindieni 1,3% s.a.
 
    Constitutia Republicii Bolivariene Venezuela. A fost elaborate de Adunarea Constitutionala Nationale, fiind adoptata prin referendum la 15 decembrie 1999. A intrat in vigoare la 30 decembrie 1999. Este a 26-a Constitutie a tarii. Aceasta Constitutie a fost elaborate la initiativa Presedintelui Venezuelei Hugo Chavez, care a fixat reformele sale orientate social.
     Din punct de vedere structural, este alcatuita din preambul, 9 parti (350 de articole), dispozitii tranzitorii si finale665. Fixeaza noua denumire a tarii - Republica Bolivariana Venezuela.
    In proprietatea statului intra petrolul si alte ramuri de importanta strategica si Compania „Petroleos de Venezuela". Un capitol aparte dedica populatiei bastinase, care are dreptul la teritoriul pe care locuieste si garantia de a fi reprezentata in Parlament.
    Preambulul invoca increderea in Dumnezeu si exemplul „Liberatorului Simon Bolivar", eroismul si sacrificiul predecesorilor aborigeni si ale fondato-rilor unei natiuni libere si suverane, precum si alte valori. in aceeasi ordine de idei, se mentioneaza pledarea Venezuelei pentru valorile democratice, drepturile omului, cooperarea intre natiuni, continuarea si consolidarea integrarii latino-americane (preambul). Constitutia interzice extradarea venezuelenilor, garantând dreptul de azil si refugiu altor cetateni. Practic o treime din textul Constitutiei este dedicat institutiei drepturilor fundamentale, ele fiind reglementate detaliat, iar un element specific regasit tine de reglementarea categori-ilor de drepturi in mod separat (drepturi culturale, drepturi economice, drepturi de mediu etc.). In plus, este inclusa o noua categorie de drepturi - drepturi ale popoarelor native.
    Art. 1 statueaza ca Republica Bolivariana Venezuela este irevocabil libera, independenta, bazându-se pe proprietatea morala si valorile libertatii, egalitatii, justitiei si pacii internationale, pe doctrina lui Simon Bolivar. Independenta, libertatea, suveranitatea, imunitatea, integritatea teritoriala, autodeterminarea nationala reprezinta drepturi irenuntabile ale natiunii.
    Venezuela se constituie ca stat democratic si social bazat pe domnia legii si justitiei care ofera prioritate drepturilor omului, eticii si pluralismului politic. Aceasta este un stat federal descentralizat si este guvernata de principiul integritatii teritoriale, cooperarii, solidaritatii, participarii si responsabilitatii.
    Limba oficiala a statului este spaniola, utilizarea limbilor nationale de catre diversele comunitati din teritoriul venezuelean fiind incurajata de Constitutie in art. 9. Capitala Venezuelei este Caracas.    
    Puterea publica este distribuita pe niveluri: national, al statelor si municipal.
    Puterea publica nationala este divizata in legislativa, executiva, judecatoreasca, civila (citizen) si electorala (art. 136).
    Constitutia opereaza cu notiunea de putere civila, care este exercitata de Consiliul Republican de Etica, ce include in componenta sa Aparatorul Public (Avocatul poporului), Procurorul General, Controlorul General al republicii. Autoritatile ce reprezinta puterea civila au imputernicirea de a preveni, a investiga si a pedepsi actiunile ce submineaza etica si morala publica, supravegherea managementului si a legalitatii utilizarii proprietatii publice, asigurarea respectarii principiului legalitatii pe teritoriul tuturor statelor membre, promovarea educatiei, ca proces ce formeaza cetatenia, solidaritatea, libertatea, democratia, responsabilitatea sociala si munca (art. 274).
    Şeful statului este Presedintele, care mai este seful puterii executive si Comandantul Fortelor Armate Nationale. Pentru a candida la functia de Presedinte, este necesar ca persoana sa fi implinit vârsta de 30 de ani, sa fie venezuelean prin nastere, sa nu detina alta cetatenie, sa nu fie adept al clericalismului (art. 227). Alegerile prezidentiale sunt uMversale, secrete, directe, iar candidatii care obtin majoritatea voturilor sunt declarati invingatori. Mandatul prezidential este de sase ani, Constitutia stipulând posibilitatea reinnoirii acestuia. "

Cartea Constitutiile statelor lumii - Ion Guceac face parte din categoria Politica a librariei online Libris.ro si este scrisa de Ion Guceac. Cartea a fost publicata in 2016 la editura CODEX.
Livrarea se face din stoc din depozitul de carte Libris in 24-48 ore, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 50 de lei. Pentru orice solicitare apelati call center-ul Libris de luni pana vineri intre orele 8-20.

Altii au comandat si...

commentarii

Scrie un comentariu

Pentru a posta un comentariu logheaza-te in contul tau Libris

Comentarii

Nici o parere introdusa.
Fii primul care adauga un comentariu ...sus
Feedback Wishlist