Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Povesti si Jocuri de la Iepuras

-50% -20% -67% -45% -10%

Carti, Jocuri, Children's Books, Accesorii

Alege CADOUL cel mai coconas!

Leacuri si retete manastiresti Nr.26. 10 februarie 2019

De (autor): Anonim

0
(0 review-uri)
Leacuri si retete manastiresti Nr.26. 10 februarie 2019 - 10 aprilie 2019
Rasfoieste

Leacuri si retete manastiresti Nr.26. 10 februarie 2019

De (autor): Anonim

0
(0 review-uri)
 
ALIMENTE ECO, BIO SAU ORGANICE? (Editorial de Razvan Bucuroiu)
 
"Aceasta este o reala dilema, pentru multi dintre noi. Care sunt diferentele de fond intre eco si bio? Iar in ceea ce priveste produse organice, multa lume ar parea ca se deruteaza si mai mult in a sesiza diferentele…
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vine cu urmatoarele definitii, care atrag dupa ele si utilizarea unei anumite etichete pe respectivele produse. Astfel, produsele organice sunt acele alimente care au fost obtinute prin procedee traditionale si prietenoase cu mediul inconjurator, fara a utiliza deloc agenti chimici si fara a fi modificate genetic. Produsele organice sunt certificate de un organism autorizat care va atesta daca modalitatea de productie a acestora respecta standardele ECO, conform legislatiei in vigoare. Iata cateva din ele: „interzicerea utilizarii organismelor modificate genetic sau a iradierilor, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor si a hormonilor de crestere; mai mult decat atat, solul pe care urmeaza sa se realizeze productia trebuie ferit de orice tip de substante chimice inca dinainte de inceperea procesului de cultivare a plantelor.” (www.obio.ro)
Ei bine, aceste produse organice se regasesc si sub denumirea de produse bio. Mai precis, produsele etichetate ca fiind bio, organice sau ecologice prezinta aceleasi caracteristici de productie. In esenta, diferentele dintre acesti termeni apar la nivel de perceptie a fiecaruia dintre noi, consumatorii.
Oricum am lua‑o insa, etichetele respective au creat deja mituri, au creat dependente, frison si angoasa. Unde mai pui si faptul ca au fost sesizate cazuri de etichete „mincinoase”, care nu au indicat exact modul de preparare al respectivelor alimente, ceea ce a atras amenzi usturatoare, dar si neincredere din partea cumparatorilor. Dar ce faci in piata, unde nu exista nici o indicatie privind modul in care respectivele produse au fost obtinute?! Citesti doar: „mere romanesti”, „cartofi foarte dulci”, „rosii gustoase” etc. Nimeni nu stie cat ingrasamant a pus taranul in pamant, cate pesticide a folosit, cu ce apa a irigat, ce contine solul pe care a crescut respectiva cultura, de unde provine samanta folosita… Un mister! Totul pare bio, eco sau organic, insa adevarul nu‑l stie nimeni. Un specialist in cresterea rosiilor din Buzau mi‑a spus ca in tara, acum, nu se mai cultiva nici un soi de rosie „romaneasca” – care era de fapt un altoi bulgaresc din anii ’70 (soiul „Marita”), ci ca toate tipurile de rosii de pe piata sunt modificate genetic. Si mai spunea acest specialist ca un gram de rosii adevarate este echivalentul unui gram de aur! Asadar, in cine sa te mai poti increde?
Singurul loc in care mananci cu incredere este trapeza manastirii. Caci acolo, indiferent de sursa unor anumite produse aduse de credinciosi ca ofranda (zahar, ulei, faina etc.), hrana in sine are alta valoare, alt scop, alta finalitate. Chiar daca nu este totul eco, o mana de leustean, o legatura de ceapa din gradina manastirii sau o bucata de branza proaspata de la vaca proprie fac mai mult decat toate etichetele si atestarile bio.De ce? Pentru ca au suflet, contin har si rugaciune – de asta!"
Citeste mai mult

2.00Lei

2.00Lei

Primesti 2 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

 
ALIMENTE ECO, BIO SAU ORGANICE? (Editorial de Razvan Bucuroiu)
 
"Aceasta este o reala dilema, pentru multi dintre noi. Care sunt diferentele de fond intre eco si bio? Iar in ceea ce priveste produse organice, multa lume ar parea ca se deruteaza si mai mult in a sesiza diferentele…
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vine cu urmatoarele definitii, care atrag dupa ele si utilizarea unei anumite etichete pe respectivele produse. Astfel, produsele organice sunt acele alimente care au fost obtinute prin procedee traditionale si prietenoase cu mediul inconjurator, fara a utiliza deloc agenti chimici si fara a fi modificate genetic. Produsele organice sunt certificate de un organism autorizat care va atesta daca modalitatea de productie a acestora respecta standardele ECO, conform legislatiei in vigoare. Iata cateva din ele: „interzicerea utilizarii organismelor modificate genetic sau a iradierilor, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor si a hormonilor de crestere; mai mult decat atat, solul pe care urmeaza sa se realizeze productia trebuie ferit de orice tip de substante chimice inca dinainte de inceperea procesului de cultivare a plantelor.” (www.obio.ro)
Ei bine, aceste produse organice se regasesc si sub denumirea de produse bio. Mai precis, produsele etichetate ca fiind bio, organice sau ecologice prezinta aceleasi caracteristici de productie. In esenta, diferentele dintre acesti termeni apar la nivel de perceptie a fiecaruia dintre noi, consumatorii.
Oricum am lua‑o insa, etichetele respective au creat deja mituri, au creat dependente, frison si angoasa. Unde mai pui si faptul ca au fost sesizate cazuri de etichete „mincinoase”, care nu au indicat exact modul de preparare al respectivelor alimente, ceea ce a atras amenzi usturatoare, dar si neincredere din partea cumparatorilor. Dar ce faci in piata, unde nu exista nici o indicatie privind modul in care respectivele produse au fost obtinute?! Citesti doar: „mere romanesti”, „cartofi foarte dulci”, „rosii gustoase” etc. Nimeni nu stie cat ingrasamant a pus taranul in pamant, cate pesticide a folosit, cu ce apa a irigat, ce contine solul pe care a crescut respectiva cultura, de unde provine samanta folosita… Un mister! Totul pare bio, eco sau organic, insa adevarul nu‑l stie nimeni. Un specialist in cresterea rosiilor din Buzau mi‑a spus ca in tara, acum, nu se mai cultiva nici un soi de rosie „romaneasca” – care era de fapt un altoi bulgaresc din anii ’70 (soiul „Marita”), ci ca toate tipurile de rosii de pe piata sunt modificate genetic. Si mai spunea acest specialist ca un gram de rosii adevarate este echivalentul unui gram de aur! Asadar, in cine sa te mai poti increde?
Singurul loc in care mananci cu incredere este trapeza manastirii. Caci acolo, indiferent de sursa unor anumite produse aduse de credinciosi ca ofranda (zahar, ulei, faina etc.), hrana in sine are alta valoare, alt scop, alta finalitate. Chiar daca nu este totul eco, o mana de leustean, o legatura de ceapa din gradina manastirii sau o bucata de branza proaspata de la vaca proprie fac mai mult decat toate etichetele si atestarile bio.De ce? Pentru ca au suflet, contin har si rugaciune – de asta!"
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one