Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Povesti si Jocuri de la Iepuras

-50% -20% -67% -45% -10%

Carti, Jocuri, Children's Books, Accesorii

Alege CADOUL cel mai coconas!

Nu-mi amintesc ce-am uitat

De (autor): Sue Halpern

0
(0 review-uri)
Nu-mi amintesc ce-am uitat - Sue Halpern

Recenzie blog.libris.ro

Dacă marile epidemii generate de virusuri şi bacterii au reprezentat ameninţarea biologică supremă la adresa populaţiilor umane timp de cel puţin două milenii, urmând a fi controlate sau chiar eliminate de abia prin progresele medicinii secolului XIX şi mai ales XX, în secolul XXI provocările cele mai mari la adresa sănătăţii (privită astăzi, într-o definiţie mai largă, a modelului bio-psiho-somatic, drept o stare generală de bine fizic, psihic şi social) par să fie legate de cancer şi de afecţiunile neuropsihice. E vorba de boli ale societăţilor civilizate, avansate tehnologic, intens urbanizate, boli pentru care inca nu s-au gasit solutii definitive. Aceste patologii deschid un orizont cât se poate de indezirabil, de care ne străduim să fugim: moartea. În vreme ce diagnosticul unor forme de cancer atrage după sine spaima față de moartea fizică anunţată sau a unei recidive imprevizibile chiar şi după tratament, bolile neuropsihice, precum Alzheimerul deschid orizontul unei dizolvări identitare, prin pierderea memoriei, care echivalează pentru mulţi tot cu un fel de moarte, atâta timp cât memoria pare sa ramana un element cheie, dacă nu chiar depozitarul esential al identităţii noastre personale (în cele din urmă, desigur, şi Alzheimerul conduce la moarte biologică).

Dacă, în ceea ce priveşte abordarea cancerului, progresele ultimelor decade au fost şi sunt remarcabile (chiar dacă nu au reuşit să conducă spre o terapie garantată şi definitivă pentru toate stadiile si formele tumorale), nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre Alzheimer – o boală care rămâne încă destul de misterioasă, atât ca mecanism de producere, cât şi în ceea ce priveşte soluţiile terapeutice. Teama de cancer şi Alzheimer, având ca substrat de fond, teama de îmbătrânire s-a dovedit însă un cal de bătaie numai bun de exploatat de industria alimentară şi farmaceutică: anticipând pericolul dezvoltării unor asemenea afecţiuni, producătorii de alimente, medicamente, editorii de carte şi nu numai au promovat o mulţime de produse care să ne salveze de la a dezvolta astfel de maladii (căci, atunci când terapia e prea dificilă sau necunoscută, evident prevenţia rămâne cel mai bun tratament) – nu e de mirare că piaţa este aşadar invadată de tot felul de suplimente, preparate şi cărţi menite să te ferească de pericolele atât de temute. În acest context, o iniţiativă care să contribuie la o mai bună cunoaştere şi la o popularizare a unor studii ştiinţifice în ceea ce priveşte cancerul sau Alzheimerul, care să ne construiasca un discernământ al alegerii, când vine vorba de a lua măsuri şi a ne proteja din timp este cât se poate de binevenită. Cartea lui Sue Halpern, scriitoare şi editoare la o publicaţie americană prestigioasă vine în întâmpinarea acestei nevoi: de a ne elibera de umbrela consolărilor, a gândirii pozitive şi a abordării stilurilor de viaţă pretins sănătoase şi a privi complexitatea, consecinţele şi mijloacele eficiente reale, dovedite de a întâmpina amenințările.

Fără să fie neapărat un ghid care să ofere garanţii atât de confortabile pentru cititori, cartea lui Sue Halpen e mai degrabă o privire panoramică asupra studiilor ultimelor 2 decenii care au avut ca obiect boala Alzheimer. E vorba de studii care au căutat instrumente de diagnostic timpuriu, studii care au cercetat fundamentul ei cauzal şi mecanismele fiziopatologice dar şi studii care au evaluat posibilele metode de prevenţie dar şi de tratament. Aşa cum e de aşteptat, când vine vorba de o afecţiune recent descoperită şi urmărită intens, o mare parte a acestor cercetări şi trialuri au ajuns, la un moment dat în tot felul de fundături. Animată de temeri personale (tatăl ei a decedat de Alzheimer) dar şi de o curiozitate concretizată într-o documentare amănunţită, la cele mai prestigioase instituţii de cercetare americane, Sue Halpern dezvoltă practic povestea acestor încercări de a înţelege o maladie degenerativă. De ce este însă boala Alzheimer atât de puțin înțeleasă? Pentru că, luat per ansamblu, procesul general de îmbătrânire de care este legată și această maladie, ascunde încă suficiente mistere (la început, maladia Alzheimer a fost oricum confundată cu o demență senilă, survenită mai mult sau mai puțin firesc, odată cu înaintarea în vârstă). Din punct de vedere statistic, cel puțin deocamdată lucrurile nu sunt totuși atât de înspăimântătoare: incidența bolii este doar de 10% la persoanele trecute de 65 de ani, deși prevalența ei ar putea căpăta amploare, datorită îmbătrânirii generale a populației. Din fericire numeroasele studii derulate au reușit să propună o serie de markeri care să depisteze boala înainte de apariția simptomelor (atât tehnici de laborator, cât și tehnici imagistice) iar legătura bolii cu dezvoltarea plăcilor de amiloid în sistemul nervos central, cu disfuncțiile hipocampice (o formațiune la nivelul encefalului) sunt bine fundamentate. Eforturile științifice au vizat și descoperirea unor origini genetice și moleculare ale bolii, pentru a sprijini strategiile terapeutice. Aceste strategii însă rămân încă neconvingătoare și vor necesita destulă muncă din partea comunității de cercetători, fie că vorbim de vaccinuri cu anticorpi-antiamiloid, fie de stimularea neurogenezei, fie de dezvoltarea unor microcipuri care să compenseze disfuncția hipocampului. În ceea ce privește măsurile profilactice, consumul de ginko biloba sau rezolvarea de cuvinte încrucișate, în ciuda credințelor populare s-ar putea dovedi că nu ajută prea mult (fără să se poată spune același lucru despre… dansul de societate).

Fără să arboreze un optimism exagerat, valorificând resurse bibliografice vaste pentru un volum de popularizare, subliniind succint progresele și provocările ultimelor decade în ceea ce privește boala Alzheimer, cartea lui Sue Halpern ar trebui să fie doar un prim volum dintr-o serie de cărți menite să domolească periodic anxietățile contemporane și să dezvolte o gândire critică și informată în raport cu o maladie oricât de terifiant㠖 în fond, orice adversar nu poate fi înfrânt decât confruntandu-l in primul rand cu luciditate.

Sever Gulea, pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Nu-mi amintesc ce-am uitat

De (autor): Sue Halpern

0
(0 review-uri)
        ""Nu-mi amintesc ce-am uitat"" reprezinta o ampla trecere in revista a celor mai recente descoperiri stiintifice care au legatura cu boala Alzheimer. Autoarea cauta informatii proaspete cu un aplomb aproape detectivistic, deoarece multi oameni de stiinta, nedorind sa le fie furate ideile de cercetatori rivali, sunt reticenti in a le face publice inainte de validarea observatiilor si de publicarea concluziilor in reviste cunoscute. Sue Halpern nu ezita sa experimenteze pe propria piele metode revolutionare de diagnostic sau chiar remedii, plonjand cand in experimente bazate pe realitatea virtuala pentru studierea functiilor cerebrale, cand fiind de acord cu scanari nevalidate de intreaga comunitate stiintifica.Lumea medicala vazuta prin ochii unei persoane ca oricare alta, asa cum reiese din cartea de fata, seamana cu un labirint in care, din nefericire, fundaturile (companii care dau faliment, medicamente care dau reactii adverse grave) nu sunt putine, iar sarlatanii sunt cel putin la fel de multi ca savantii geniali ori cercetatorii vizionari.
  • Mecanismul declansarii bolii Alzheimer si evolutia ei ulterioara sunt descrise extrem de amanuntit, dar pe langa vastele detalii fiziologice, Sue Halpern dovedeste si o profunda intelegere a suferintei umane. Autoarea creioneaza foarte exact micile sau marile drame pe care le traverseaza familiile bolnavilor de Alzheimer sau cei care afla ca vor dezvolta boala inainte de manifestarea celor dintai simptome. Citita in aceasta cheie, cartea devine un veritabil ghid de pastrare a unei cat mai bune calitati a vietii, din punct de vedere fizic si psihic, atunci cand destinul pare sa fie pecetluit, iar medicina nu da semne ca ar progresa mai rapid decat maladia.

    Chiar daca Alzheimerul pastreaza destule necunoscute, iar un tratament miraculos inca se lasa asteptat, volumul de fata reprezinta o lectura obligatorie pentru medici si pacienti deopotriva, precum si pentru orice om care are curiozitatea de a vedea cum cercetarea si stiinta pot depasi obstacole considerate pana nu de mult insurmontabile si pot aduce in viata oricui un strop de speranta.

    ""Inainte sa moara, la varsta de 77 de ani, tatal meu a trecut prin experienta Alzheimerului, desi nu a ajuns la stadiul final. Era constient – si chiar el imi spunea – cat de frustrant este sa citesti ziarul si dupa aceea sa o iei de la capat, sau sa te uiti mirat la un desfacator de conserve si sa nu stii la ce foloseste, ori sa suni un prieten la a carui inmormantare ai fost cu doi ani in urma. Desi era normal sa ma tem ca nu cumva sa am soarta tatalui meu, in realitate nici nu ma gandeam la asta.

    Cum de obicei intrebarile nasc alte intrebari inainte de a genera raspunsuri, la un moment dat am incetat sa ma mai gandesc neaparat la tatal meu sau la mine, chiar si atunci cand ma intrebam, spre exemplu, de ce memoria unei persoane de 44 de ani este in general mai buna decat cea a uneia de 77 de ani (daca este!) si de ce memoria uneia de 26 de ani era mai buna decat a primelor doua. Raspunsul la aceasta intrebare nu era atat de simplu pe cat parea. Daca varsta era hotul, ce anume fura?"", Sue Halpern

  • Sue Halpern este scriitoare si editoare. A obtinut o diploma de doctor in 1985 la Universitatea Oxford. Ulterior, a predat la Colegiul de Medicina si Chirurgie din cadrul Universitatii Columbia. In prezent, coordoneaza editia electronica a The New York Review of Books.

    A publicat numeroase articole in The New Yorker, New York Times, Rolling Stone, Conde Nast Traveler, Glamour, Granta, Orion. Este autoarea volumelor Four Wings and a Prayer, Migrations to Solitude: The Quest for Privacy in the Crowded World, precum si a doua carti de fictiune, romanul The Book of Hard Things si volumul pentru copii Introducing Sasha Abramowitz.

    Este casatorita, are o fata si locuieste in Vermont.
Citeste mai mult

26.97Lei

26.97Lei

Primesti 26 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

        ""Nu-mi amintesc ce-am uitat"" reprezinta o ampla trecere in revista a celor mai recente descoperiri stiintifice care au legatura cu boala Alzheimer. Autoarea cauta informatii proaspete cu un aplomb aproape detectivistic, deoarece multi oameni de stiinta, nedorind sa le fie furate ideile de cercetatori rivali, sunt reticenti in a le face publice inainte de validarea observatiilor si de publicarea concluziilor in reviste cunoscute. Sue Halpern nu ezita sa experimenteze pe propria piele metode revolutionare de diagnostic sau chiar remedii, plonjand cand in experimente bazate pe realitatea virtuala pentru studierea functiilor cerebrale, cand fiind de acord cu scanari nevalidate de intreaga comunitate stiintifica.Lumea medicala vazuta prin ochii unei persoane ca oricare alta, asa cum reiese din cartea de fata, seamana cu un labirint in care, din nefericire, fundaturile (companii care dau faliment, medicamente care dau reactii adverse grave) nu sunt putine, iar sarlatanii sunt cel putin la fel de multi ca savantii geniali ori cercetatorii vizionari.
  • Mecanismul declansarii bolii Alzheimer si evolutia ei ulterioara sunt descrise extrem de amanuntit, dar pe langa vastele detalii fiziologice, Sue Halpern dovedeste si o profunda intelegere a suferintei umane. Autoarea creioneaza foarte exact micile sau marile drame pe care le traverseaza familiile bolnavilor de Alzheimer sau cei care afla ca vor dezvolta boala inainte de manifestarea celor dintai simptome. Citita in aceasta cheie, cartea devine un veritabil ghid de pastrare a unei cat mai bune calitati a vietii, din punct de vedere fizic si psihic, atunci cand destinul pare sa fie pecetluit, iar medicina nu da semne ca ar progresa mai rapid decat maladia.

    Chiar daca Alzheimerul pastreaza destule necunoscute, iar un tratament miraculos inca se lasa asteptat, volumul de fata reprezinta o lectura obligatorie pentru medici si pacienti deopotriva, precum si pentru orice om care are curiozitatea de a vedea cum cercetarea si stiinta pot depasi obstacole considerate pana nu de mult insurmontabile si pot aduce in viata oricui un strop de speranta.

    ""Inainte sa moara, la varsta de 77 de ani, tatal meu a trecut prin experienta Alzheimerului, desi nu a ajuns la stadiul final. Era constient – si chiar el imi spunea – cat de frustrant este sa citesti ziarul si dupa aceea sa o iei de la capat, sau sa te uiti mirat la un desfacator de conserve si sa nu stii la ce foloseste, ori sa suni un prieten la a carui inmormantare ai fost cu doi ani in urma. Desi era normal sa ma tem ca nu cumva sa am soarta tatalui meu, in realitate nici nu ma gandeam la asta.

    Cum de obicei intrebarile nasc alte intrebari inainte de a genera raspunsuri, la un moment dat am incetat sa ma mai gandesc neaparat la tatal meu sau la mine, chiar si atunci cand ma intrebam, spre exemplu, de ce memoria unei persoane de 44 de ani este in general mai buna decat cea a uneia de 77 de ani (daca este!) si de ce memoria uneia de 26 de ani era mai buna decat a primelor doua. Raspunsul la aceasta intrebare nu era atat de simplu pe cat parea. Daca varsta era hotul, ce anume fura?"", Sue Halpern

  • Sue Halpern este scriitoare si editoare. A obtinut o diploma de doctor in 1985 la Universitatea Oxford. Ulterior, a predat la Colegiul de Medicina si Chirurgie din cadrul Universitatii Columbia. In prezent, coordoneaza editia electronica a The New York Review of Books.

    A publicat numeroase articole in The New Yorker, New York Times, Rolling Stone, Conde Nast Traveler, Glamour, Granta, Orion. Este autoarea volumelor Four Wings and a Prayer, Migrations to Solitude: The Quest for Privacy in the Crowded World, precum si a doua carti de fictiune, romanul The Book of Hard Things si volumul pentru copii Introducing Sasha Abramowitz.

    Este casatorita, are o fata si locuieste in Vermont.
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one