Categorii:
inchide meniul
Manuale Scolare
Bestselleruri
L-V 08:00 - 20:00 0371.781.781

Ro xa na

3 aprecieri

820 review-uri

Review-uri

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

Un roman fascinant care merita nu 5, ci 10 stele!
"- Cauti dragostea perfecta?
- Nu chiar. Nici vorba sa tintesc la asa ceva. Pe mine ma fascineaza egoismul. Egoismul perfect. De exemplu, eu iti spun acum ca vreau sa mananc niste tarte cu capsune si tu lasi totul balta si dai fuga sa-mi cumperi. Te-ntorci cu ele, gafaind, si mi le intinzi, dar in clipa aceea eu iti spun ca nu mai am chef de ele si le arunc pe fereastra. Asa ceva caut eu."

2020-10-24 03:46:30

Padurea norvegiana - Haruki Murakami

"Padurea norvegiana" m-a dus cu gandul la romanul lui Ishiguro "Sa nu ma parasesti". Doi scriitori japonezi, doua carti cu denumiri de cantece: Norwegian Wood - Beatles, respectiv Never Let Me Go - Judy Bridgewater. Si similitudinile nu se opresc aici. Ambele povesti sunt sensibile, triste si surprind omul in complexitatea, autenticitatea lui si viata in stransa legatura cu moartea. Mi-au placut enorm!
"Uneori am impresia ca sunt doar un paznic de muzeu. Dar stii ce muzeu? Un muzeu gol, pe care nu-l viziteaza nimeni si pe care eu il pazesc doar pentru mine." (p. 330)

2020-10-24 03:46:29

Elixirele diavolului - E.T.A. Hoffmann

Osciland intre fantasticul gotic si ironie, Hoffmann propune o incursiune in universul fortelor malefice. Intruziunea supranaturalului in viata personajelor - o confruntare inegala - dezvaluie fragilitatea si tragismul conditiei umane.

2020-10-23 10:00:01

Gradina Raiului - Ernest Hemingway

Doi tineri proaspat casatoriti isi traiesc luna de miere fericiti si fara griji, ca intr-o gradina a raiului. Dar pe masura ce David descopera caracterul real, instabilitatea psihica si oscilatiile in plan sexual ale partenerei sale, Catherine, isi indreapta atentia si sufletul catre o alta femeie. Excentrica sotie se retrage din triunghiul amoros, iar ordinea initiala este astfel restabilita: David este din nou fericit, linistit si mai inspirat ca oricand.
Este a doua mea incercare cu Hemingway (dupa Adio, arme) si ma asteptam la mai mult...

2020-10-22 03:45:20

Puterea extraordinara a subconstientului tau - Joseph Murphy

„Oricine citeste atent aceasta carte si aplica legile subconstientului expuse aici, va fi capabil sa dea rugaciunilor sale eficacitate, ajutandu-se astfel pe sine, dar si pe cei din jurul sau.”

2020-10-21 01:25:04

Izbavirea lui Gabriel - Sylvain Reynard

„Povestile mele preferate sunt acelea in care personajul porneste intr-o calatorie, fie una intr-un loc fascinant, fie una personala in care se descopera pe sine insusi." - Sylvain Reynard

2020-10-21 11:39:57

Extazul lui Gabriel - Sylvain Reynard

Gabriel Emerson o va duce pe Julianne intr-o vacanta romantica la Florenta, locul intalnirii dintre Dante si Beatrice, unde cei doi vor trai cu ardoare extazul si bucuria iubirii impartasite.
Dar, la intoarcere, fericirea le este amenintata de intrigile unei foste studente, care risca sa distruga atat cariera academica a lui Gabriel, cat si aspiratiile universitare ale lui Julianne si, mai presus de toate, relatia lor.

2020-10-21 11:39:57

Infernul Lui Gabriel - Sylvain Reynard

Enigmatic si sexy, profesorul Gabriel Emerson este un foarte respectat specialist in Dante in timpul zilei si un adept al placerilor lipsite de inhibitii, in timpul noptii. Cand fermecatoarea si inocenta Julia Mitchell se inscrie la cursul sau, atractia pe care o simte fata de ea nu numai ca ii pericliteaza cariera, dar il trimite intr-o calatorie in care trecutul si prezentul se ciocnesc.

2020-10-21 11:39:57

Vineri sau limburile Pacificului - Michel Tournier (Rao Clasic)

Un om perfect integrat in sistemul din care face parte va fi aruncat pe insula botezata mai tarziu Speranza, pentru a se confrunta cu adevaratul sau cosmar: lumea a incetat sa mai existe. Tournier pune accent tocmai pe acest aspect: omul obisnuit, gentilomul in declin, aruncat in afara lumii sale si nevoit sa reconstruiasca societatea.

2020-10-21 11:39:57

Arta conversatiei - Ileana Vulpescu

"Între doi oameni care alcătuiesc un cuplu sau vor să alcătuiască un cuplu trebuie să se potrivească mai multe lucruri. Dacă la unele dintre potrivirile acestea se mai poate lua de ici şi pune colo, una este însă indispensabilă şi fără tocmeală: concepţia despre lume."

2020-10-21 11:24:57

Povestiri istorice vol.2 - Dumitru Almas

Faptele poporului si ale eroilor au trecut adesea in legenda. Cu aceste fapte cantate in balade, in cantece batranesti, s-au hranit, sufleteste, stramosii nostri. Si-au incalzit inima, si-au intarit cugetul, si-au inaripat avantul spre fapte inca mai vrednice de lauda. - Dumitru Almas

2020-10-21 11:24:57

Povestiri istorice vol.1 - Dumitru Almas

N. lorga scria in urma cu un secol: „Istoria, care se putea crede pana acum ca este o materie pe langa celelalte, se invedereaza din ce in ce mai mult ca este o necesitate. Da, cunostinta ei este o necesitate pentru constiinta umana: si pentru chibzuirea Imprejurarilor si pentru tragerea concluziilor si pentru indemnuri si pentru mangaieri".

2020-10-21 11:24:57

Povestea povestilor - Ion Creanga

”La Creangă este vorba despre doua texte cu limbaj licenţios, primul scris în 1876, şi este vorba de ”Povestea lui Ionică cel prost”, şi al doilea în 1877, ”Povestea Poveştilor”. Sunt texte în care era prezent limbajul popular, fără perdea folosit în genere de ţăranii moldoveni”, spune Constantin Parascan, profesor doctor, specialist în literatură şi în opera lui Ion Creangă. 

2020-10-21 07:39:30

Indiana - George Sand

"Am scris Indiana in toamna lui 1831. Este primul meu roman; l-am facut fara niciun plan, fara sa am in minte nicio teorie de arta sau de filizofie. Eram la varsta cand scrii cu instinctele si cand reflectia nu serveste decat ca sa confirme tendintele noastre naturale." (George Sand)

2020-10-19 08:24:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Când ajunse în marginea ei, intră în cel dintâi stufiș, și acolo, între crengile care îi ascundeau vederea, își făcu culcușul. Și așteptă. Spre seară, un fior îi zvârcoli trupul, apoi altul. Și-ncă unul, cel de pe urmă. Și-n clipa în care-și dete sufletul, se ridică pe picioarele de dinainte și, cu capul întors spre curte, urlă, ca și cum și-ar fi luat un rămas bun. - Grivei

2020-10-19 08:24:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

"Și astăzi simți că nu mai are mult. Și parcă-i părea rău să închidă ochii în curtea în care trăise, în mijlocul lucrurilor de care n-ar fi vrut niciodată să se despartă, sub privirile care nu se mai îndreptau spre el prietenoase. Și, deodată, o groază, o frică de locul acela în care suferise atâta îl cuprinse. Își adună toate puterile, apoi, ca și cum cineva l-ar fi gonit din urmă, se depărtă cât putu mai repede, ieși din curte și o luă pe drum, înspre pădure." - Grivei

2020-10-19 08:24:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

"În nopțile de toamnă, cu ploile repezi și pătrunzătoare, în nopțile de iarnă, cu vifornițele năprasnice, el nu stătea în cușca lui; suflând cu greu, încordându-și mușchii, căci era vânos, tăia troianul, cutreiera toate colțurile grădinii și, lătrând, dădea de știre că nu e chip să te poți apropia de casa stăpânului... Dar în seara aceea, când prinsese de pulpa piciorului pe hoțul care furase mere din pomul de lângă gard! Ani de-a rândul simțise durerile loviturii de ciomag pe care i-o dăduse atunci în creștetul capului. Și altă dată... Dar câte nu făcuse, câte nu suferise Grivei, dulăul credincios al curții!" (Grivei)

2020-10-19 08:24:02

Gandacelul. Cand stapanul nu-i acasa! Cucosul - Emil Garleanu

Suferintele, bucuriile si mirarile oamenilor sunt deopotriva cu ale gandacelului, ale cocosului, ale pisicii, ale soarecelui sau ale cainelui din prozele lui Emil Garleanu. Trairile intense se ordoneaza intr-o logica infailibila in cadrul naturii, terenul de expresie absoluta a formelor miniaturist-zoologice.

2020-10-19 08:24:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Grivei
de Emil Gârleanu
"E bătrân. Înțelege că-i bătrân, că-i netrebnic, că cele câteva zile ce i-au mai rămas sunt o povară pe capul tuturora. De când s-a și îmbolnăvit, nu-l mai strigă nimeni, nu-l mai mângâie nici o mână, nu se mai întoarce spre el nici o pereche de ochi. A slujit cu credință. Douăzeci de ani, vară și iarnă, în curtea aceasta a trăit și a păzit-o."

2020-10-19 08:24:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

"Iar vulturul simte că-i pierdut, că puterile îl părăsesc. O ură strașnică îl cuprinde; parcă ar dori să se stingă toată lumea odată cu dânsul. Se lasă să pice drept peste căprior și, cu cea din urmă putere, îi înfige gheara în ochiul curat și umed.
În vreme ce căpriorul se scutură și fuge, năuc de spaimă și durere, pasărea cade moartă, cu ghearele strânse, cu ochii deschiși."
(Vulturul)

2020-10-19 08:24:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Vulturul
de Emil Gârleanu
"S-a ridicat, deodată, din prăpastia întunecoasă, umedă, a munților falnici. Și, doritor de lumină, în această dimineață scăldată de soare, a întins aripile, ca o flamură, deasupra brazilor bătrâni. S-a înălțat mai întâi drept în sus, ca o săgeată; a străbătut văzduhul răcoros, apoi a rămas acolo, s-a legănat în aer, îmbătat de plăcerea să fluture la înălțime uriașă; a plecat capul și a privit în jos."

2020-10-19 08:09:02

Saracutul!... - Emil Garleanu

In povestirea "Saracutul!..." sunt descrise cateva momente din viata unui carabus de primavara. Luat pe sus de un vartej si lasat in mijlocul unui drum de tara, pe langa el trec mari primejdii (un cocos, un curcan si un paun) care il fac sa simta sfarsitul aproape. Cand carabusul crede ca nu mai este in primejdie si isi spune: "Ei! De asa pasari mici, mai de seama mea, mi-i drag si mie", atunci puiul de sturz "deschise pliscul, apuca, cu lacomie carabusul, si: hap! hap - mai sa se inece il inghiti."

2020-10-19 08:09:02

Cand stapanul nu-i acasa! - Emil Garleanu

La plecarea stapanului de acasa, odaia se umple de viata, si are loc un adevarat razboi pentru bucata de cascaval a stapanului. Cine va manca cascavalul?Aceasta povestire este insotita de ilustratii sugestive, iar la mijlocul cartii exista o imagine (format A3) in care este surprins momentul principal al povestirii si care poate fi folosita ca tablou sau ca puzzle.

2020-10-19 08:09:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Sunt nu numai povestiri propriu-zise, infatisand intamplari dramatice ori pline de haz din viata gazelor, pasarilor sau animalelor, ci si poeme cuprinzand anumite simboluri referitoare la viata omului. Lirismul fin si cadrul bogat al naturii, precum si contrastul dintre armonia din natura si tragediile de o clipa ale micilor vietuitoare ridica si mai mult valoarea acestor povestiri.

2020-10-19 08:09:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Emil Garleanu reuseste sa dea viata animalelor, pasarilor si tuturor plantelor din natura, intr-un volum despre fiintele necuvantatoare. Din peripetiile prin care trec toate aceste necuvantatoare, copiii sunt atentionati ca pot avea si ei parte de astfel de neplaceri, asadar, ei trebuie sa fie ascultatori fata de parinti sau fata de profesori.

2020-10-19 08:09:02

Cea dintai durere ed.2015 - Emil Garleanu

Emil Garleanu, prozator, regizor, scenarist si jurnalist, isi face debutul in literatura in anul 1900, publicand schita “Dragul mamei” si poezia “Iubitei", sub psendonimul Emilgar. Desi debuteaza ca reprezentant al curentului semanatorist, asa cum o demonstreata schitele si povestitile in care autorul elogiaza viata patriarhala a boierilor moldoveni (Batranii, 1905), in cel de-al doilea volum (Cea dintai durere, 1907), Emil Garleanu imbratiseaza o viziune realista in literatura, prin abordarea unor teme din viata celor umili.

2020-10-19 08:00:01

Frunza - Emil Garleanu

In povestirea "Frunza" este surprinsa viata unei frunze de cand apare, cum creste in razele soarelui, in picaturile de ploaie, dand adapost unui scatiu. Frunza si-a gasit sfarsitul lovita de aripa acestuia, soarta ei fiind o trista ilustrare a proverbului. "Dupa ce a trecut caldura, nu-si mai aminteste de umbra".

2020-10-19 07:54:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

"Într-o dimineață se sperie. În tot copacul rămăsese numai ea! Ramurile goale se loveau unele de altele, tremurând ca de frig. Deasupra, cerul cu nori greoi ca de bumbac; în largul lui, stoluri întregi de păsări plecau în șir; atunci băgă de seamă că și cuiburile rândunelelor rămăseseră goale." (Frunza)

2020-10-19 07:54:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

„In ampla structura a vitalului, dincolo si mai adanc decat omul „marunt” si decat cel „elementar”, Garleanu gaseste o noua forma a vietii, sprijinind si incluzand pe toate cele mai inaintate si mai complexe, forma „umila” a vitalitatii, expresia ei cea mai simpla si cea mai generala." (Tudor Vianu)

2020-10-19 07:54:02

Caprioara - Emil Garleanu

  "In fata ei, de sub o cetina, ochii lupului straluceau lacomi. Un salt, si iedul ar fi fost sfasiat. Atunci caprioara da un zbieret adanc, sfasietor, cum nu mai scosese inca, si, dintr-un salt, cade in mijlocul luminisului. Lupul, vazand prada mai mare, uita iedul si se repede la ea... Prabusita la pamant, sub coltii fiarei, caprioara ramane cu capul intors spre iedul ei. Si numai cand acesta, inspaimantat, se topeste in adancul padurii, caprioara simte durerea, iar ochii i se turbura de apa mortii."

2020-10-19 07:54:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

"Lirismul cel fin si cadrul bogat al naturii, precum si contrastul cel mare dintre armonia din natura si aceste tragedii de o clipa ridica si mai mult valoarea acestor bucati.
Calitatea cea mare ce se desprinde din aceste pagini ale autorului este intelesul lui cel adanc pentru poezia vietii." (ILARIE CHENDI)

2020-10-19 07:54:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Gandacelul - Emil Garleanu
"Cum venise pe lume nici el nu-şi dadea seama. S-a trezit ca dintr-un somn şi parca era de cand pamantul. Nu simţise nici durere, nici bucurie. Şi mult îşi muncise gandul: cum rasarise, şi-al cui era? Mic cat un fir de linte, mişca picioruşele fragede şi ocolea, de pe margini, frunzişoara care-l adapostise."

2020-10-19 07:39:02

Padurea spanzuratilor - Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu, a carui opera se caracterizeaza printr-o diversitate tematica, a surprins in scrierile sale o multitudine de aspecte umane, reusind sa prezinte viata in complexitatea ei, sociala si psihologica. Liviu Rebreanu este autorul primului roman obiectiv din literatura romana, lon, si al primului roman de analiza psihologica din proza romaneasca, Padurea spanzuratilor. 

2020-10-19 07:39:02

Ion - Liviu Rebreanu

Ion Pop al Glanetașului, industrious son of poor parents, is consumed by his life-long passion for land owning. Despite being in love with Florica, the beautiful girl of a poor widow, he sets his eyes on Ana, the plain looking daughter of rich land owner - Vasile Baciu.

2020-10-19 07:39:02

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Publications that ran Garleanu's work include Arhiva, Evenimentul, Sămănătorul, Făt-Frumos, Luceafărul, Albina, Neamul românesc, Convorbiri Literare, Convorbiri Critice, Flacăra, Seara and Revista idealistă; among the pen names he used were Emilgar, Em. Maril, Gladiatoru and Glaucos.

2020-10-17 02:00:01

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

His literary debut took place in 1900, in Arhiva magazine, where he published the poem "Iubitei" and the sketch "Dragul mamei", both signed with the pen name Emilgar. In 1900, Gârleanu enrolled in the literature faculty of Iași University, but did not attend classes.

2020-10-17 02:00:01

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

„Cioc! cioc! cioc!“ se aude de departe. Macaleandrul zice:
— E ciocanatoarea!
— Ciocanatoarea, raspunse scatiul, ce­-o fi ciocanind mereu?
— Cauta veverita, il desluseste macaleandrul.
— Veverita? De ce?
— Urati imi sunteti voi, scatiii, ca nu stiti nimic. Nu-­i cunosti povestea?...

2020-10-17 02:00:01

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu ed.2012

Dumneata, spre pildă, auzi ciripind o rândunică, crezi că i-­a venit, aşa, un gust să facă gălăgie, în vreme ce dânsa dă poveţe puişorilor ei: „Nu ieşiţi la marginea cuibului!“ „Nu strigaţi când nu sunt eu cu voi!“ „Tst! pisica!“ O vrabie ciripeşte pe gard. Dumitale puţin îţi pasă. Şi ei, biata! i-­a sărit inima din loc: „Uliul!“ În nopţile cu lună asculţi privighetoarea, – te încântă; ajungi să crezi că pentru tine îşi varsă în gâlgâiri ploaia de mărgăritare. Nici nu bănuieşti că-­şi plânge numai dragostea ei.

2020-10-17 02:00:01

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Din lumea celor care nu cuvanta este o carte de schite si de povestiri scrise de Emil Garleanu (1878-1914). Prima editie a volumului a aparut in anul 1910. Din lumea celor care nu cuvanta este un volum de scrieri despre natura, despre fiintele necuvantatoare, Emil Garleanu reusind sa dea viata animalelor, pasarilor si tuturor plantelor din natura. 

2020-10-17 02:00:01

Nuvele si schite - Emil Garleanu

Garleanu a debutat cu volumul Bătrânii (1905), în care sunt evocați boieri de viță veche, patriarhali și visători, superiori lumii noi, burgheze, care i-a ruinat. Cel mai cunoscut volum a lui Emil Gârleanu este Din lumea celor care nu cuvântă (1910), în care a relatat întâmplări alegorice din viața gâzelor, păsărilor, animalelor și plantelor.

2020-10-17 02:00:01

Din lumea celor care nu cuvanta. Fricosul si alte povestiri - Emil Garleanu

 Garleanu a debutat la revista ieșeană „Arhiva”, revistă condusă de A.D.Xenopol, în 1900 cu schița Dragul mamei și cu poezia Iubitei sub pseudonimul Emilgar. A colaborat la revistele Arhiva, Evenimentul, Sămănătorul, Luceafărul, Albina, Convorbiri literare, Flacăra, etc. Ulterior, a fost redactor la revista sămănătoristă „Făt-Frumos”, alături de George Tutoveanu si Dumitru Nanu, și colaborator la „Convorbiri critice”.

2020-10-17 02:00:01

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Deosebita de toate cartile anterioare ale autorului, aparitie fara precedent in intreaga proza romaneasca este Din lumea celor care nu cuvanta (1910), album de pictura animaliera in genul celui din Histoires naturelles de Jules Renard si care o anticipeaza pe aceea, mai rafinata, a lui Anghel, Arghezi si E. Lovinescu.- Dumitru Micu

2020-10-17 01:53:19

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Din lumea celor care nu cuvanta este un volum de scrieri despre natura, despre fiintele necuvantatoare, Emil Garleanu reusind sa dea viata animalelor, pasarilor si tuturor plantelor din natura. Din peripetiile prin care trec toate aceste necuvantatoare, copiii sunt atentionati ca pot avea si ei parte de astfel de neplaceri, asadar, ei trebuie sa fie ascultatori fata de parinti sau fata de profesori.

2020-10-17 01:53:19

Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Garleanu

Gârleanu was a minor prose writer, imbued with nostalgia for a traditional world in which he evokes romantic, "unadaptable" and defeated boyars, in the style of Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, I. A. Bassarabescu and Mihail Sadoveanu, but with an added component of romantic melodrama.

2020-10-17 01:53:19

Catelusul schiop si alte poezii - Elena Farago

Her first book was Versuri (1906), followed by poetry volumes Șoapte din umbră (1908), Șoaptele amurgului (1920) and Nu mi-am plecat genunchii (1926); these reappeared in editions she put together (Poezii alese, 1924; Poezii. 1906-1926, 1928; Poezii, 1937), or posthumously, in partly re-edited versions (Poezii, 1957; Versuri, 1978).

2020-10-17 01:53:19

Poezii - Elena Farago

De ziua mamei
Eu nu sunt destul de mare
Ca sa pot sa-nvat macar,
De pe carte, o urare,
Si nu sunt destul de mare
Ca sa-ti dau un dar. 
 
Dar iti dau o sarutare,
Ici, pe obrajor,
Si pe mana asta care
Ma-ngrijeste-n fiecare
Zi, cu-atata dor! 
 
Zile lungi si voie buna
Iti doresc eu mult,
Si ma rog de flori sa-ti spuna.
Sa ma ierti, mamica buna,
Ca nu stiu mai mult! 

2020-10-17 01:53:19

Catelusul schiop si alte poezii - Elena Farago

Elena Farago made her debut with the 1899 poem "Gândul trudiților", which appeared in România muncitoare. Her work also appeared in Adevărul, Epoca, Sămănătorul, Floarea darurilor, Revista noastră, Făt-Frumos, Luceafărul and Ramuri. She sometimes signed with the pen names Fatma, Andaluza and Ellen. 

2020-10-17 01:53:19

Balada unui greier mic - George Toparceanu

Operele selectate, reproduse dupa editii-reper, sunt insotite fie de glosare, fie de explicatii la subsol ale cuvintelor mai putin cunoscute. Textele nu au fost adaptate, scrierile continand toata frumusetea originalelor.

2020-10-17 01:53:19

Catelusul Schiop 2011 - Elena Farago

On her father's side, Elena Farago descended from an old and noble Greek family; through her mother, she was of Greek, Turkish and Romanian origin. Orphaned at a young age, she was raised in the home of Junimist George Panu and briefly with Ion Luca Caragiale, through whom she came to know Alexandru Vlahuță and other contemporary writers.

2020-10-17 01:53:19

Poesii - Elena Farago

S-a născut pe 29 martie la Bârlad în familia Francisc și Anastasia Paximade. În anul 1890 a rămas orfană de mamă și a fost nevoită să se ocupe de îngrijirea surorilor mai mici. În 1895 Elena a rămas și fără tată, ceea ce a dus la plecarea ei la București, unde a locuit la un frate mai mare. S-a angajat ca guvernantă la familia lui Ion Luca Caragiale, unde a luat contact cu literatura clasicilor. 

2020-10-17 01:53:19

Catelusul schiop - Elena Farago

Poeta de mare sensibilitate, Elena Farago se distinge printr-o creatie complexa si viguroasa, marcata de muzicalitati suave si claritate imagistica, folosind uneori metodele semanatoriste ca fundal pentru o formula lirica de mediere a traditionalismului cu modernismul, de expresie simbolista. - Florea Firan 
 

2020-10-17 01:53:19

Versuri - Elena Farago

Volumul sau de debut, Versuri, publicat la indemnul lui Nicolae Iorga in 1906, denota o lirica delicata, relevand admirabil conceptuI de feminitate cu sonoritati abia soptite, cu discretie si emotivitate a sentimentelor, intr-un eros marcat de tensiuni si asteptari, de o sinceritate calda, nedisimulata. - Florea Firan 

2020-10-17 01:53:19

Catelusul schiop si alte poezii - Elena Farago

Elena Farago a debutat în 1898 cu un reportaj, pe care îl semnează Fatma. În 1902 publică prima poezie în ziarul România muncitoare. În anul 1906, Elena Farago publică primul său volum de poezii, Versuri, la îndemnul lui Nicolae Iorga, a cărui prietenă și confidentă a fost.

2020-10-17 01:53:19

Cele mai frumoase poezii pentru copii - Elena Farago

Elena Farago este laureată de către Academia Română cu Premiul „Adamachi” pentru volumele Șoapte din umbră (1908) și Traduceri libere (1908), iar apoi pentru volumele Șoaptele amurgului, Din traista lui Moș Crăciun, apărute în 1920.

2020-10-17 01:53:19

Baba Iarna intra-n sat - Otilia Cazimir

Mai tarziu, mai pe-nserat,
A intrat si baba-n sat:
Uite-o-n capul podului,
In vazul norodului,
Pe-un butuc de lemn uscat,
Cu cojoc de capatat,
Cu naframa de furat,
Cu catrinta de aba
Vantul sa-l strecori prin ea!
Si cum sufla-n pumnii reci,
Scoate pacla pe poteci,
Iar pe fund de vai destrama
Neguri vinete, de scama… (...)

2020-10-17 01:38:16

Poezii - Otilia Cazimir

Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu si de criticul literar Garabet Ibraileanu. A folosit si alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat in presa, mai ales, articolele „feministe”. 

2020-10-17 01:38:16

Cele mai frumoase lecturi - Clasa 3

O, ramai
de Mihai Eminescu
"O, ramâi, ramâi la mine,
Te iubesc atât de mult!
Ale tale doruri toate
Numai eu ştiu să le-ascult;
În al umbrei întuneric
Te asamăn unui prinţ,
Ce se uit-adânc în ape
Cu ochi negri si cuminţi;
Şi prin vuietul de valuri,
Prin mişcarea naltei ierbi,
Eu te fac s-auzi în taină
Mersul cârdului de cerbi;
Eu te văd răpit de farmec
Cum îngâni cu glas domol,
În a apei strălucire
Întinzând piciorul gol...
Şi privind în luna plină
La văpaia de pe lacuri,
Anii tăi se par ca clipe,
Clipe dulci se par ca veacuri."
Astfel zise lin pădurea,
Bolţi asupră-mi clătinând;
Şuieram l-a ei chemare
Ş-am ieşit în câmp râzând.
Astăzi chiar de m-aş întoarce
A-nţelege n-o mai pot...
Unde eşti, copilărie,
Cu pădurea ta cu tot?

2020-10-17 01:38:16

A murit Luchi... Cum am cunoscut eu lumea - Otilia Cazimir

Dornica sa mearga la scoala, Luchi isi va da seama inca din prima zi ca lumea sa, plina de „mistere si minunatii”, este pe cale sa fie uitata, ea insasi transformindu-se intr-o eleva cuminte si ordonata, pe nume… Casian Alexandra

2020-10-17 01:38:16

Baba iarna intra-n sat si alte poezii - Otilia Cazimir

Baba iarna intra-n sat si alte poezii este o carte cu poezii pentru copii scrise de Otilia Cazimir, in care trezeste curiozitatea celor mici pentru poezie, avand suportul unor imagini care stimuleaza imaginatia. Poeziile sunt usor de invatat si se pot folosi pentru a exersa memoria copiilor prin joaca.

2020-10-17 01:38:16

Poezii - Lucian Blaga

Lucian Blaga was a commanding personality of the Romanian culture of the interbellum period. He was a philosopher and writer highly acclaimed for his originality, a university professor and a diplomat.

2020-10-17 01:38:16

111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura romana

"cantecel (de desteptare)
 
somnul pluteste ca o ceata
deasupra ei
incat ti-e frica sa n-o inghita
cand se risipeste
mirosul de cafea nu-i de ajuns
ca sa-l imprastie
nici radioul trebuie
totusi inventat un cantecel
anume
aerul vibrand de muzica
ta sa-l inspire sa deschida
ochii pe jumatate
da?
stii? mi-e asa de biiiine

2020-10-17 01:38:16

Alcooluri. Poeme (1898-1913) - Guillaume Apollinaire

Socotesc ca trebuie sa revenim la natura, dar fara sa o imitam in maniera fotografilor. Cand omul a vrut sa imite mersul, a inventat roata care nu seamana catusi de putin cu un picior. - Guillaume APOLLINAIRE

2020-10-17 01:23:16

Contele de Monte Cristo - Alexandre Dumas, Pauline Francis

Edmond Dantes, un tanar cinstit si inocent, este condamnat pe nedrept la inchisoare pe viata. El reuseste sa evadeze din acel loc sinistru in care era inchis si ajunge sa mosteneasca o comoara imensa, care fusese ingropata pe insula Monte Cristo, de unde isi ia si noul sau nume, cu care isi ia viata de la capat.

2020-10-16 10:23:16

Papillon Vol. 2 - Henri Charriere

Dupa ultima evadare, ajunge in cele din urma, in Venezuela unde, pana la eliberare, va fi supus unor noi si noi incercari. Dar, ceea ce pare a fi atingerea unei tinte mult dorite se transforma in continuarea unui drum inca lung si presarat cu numeroase obstacole.

2020-10-16 10:08:16

Papillon Vol. 1 - Henri Charriere

Roman autobiografic, Papillon este povestea fascinanta a unui condamnat la inchisoare pe viata pentru savarsirea unui omor. Autorul, HENRI CHARRIERE, numit Papillon dupa forma tatuajului ce-l purta pe piept, este arestat in 1931, acuzat de uciderea unui gangster, Roland Legrand.

2020-10-16 10:52:43

Mizerabilii - Victor Hugo, Pauline Francis

Actiunea cartii Mizerabilii se desfasoara pe fundalul protestelor din Parisul anilor 1830 si relateaza povestea lui Jean Valjean, care eliberat fiind din inchisoare unde statuse o multime de ani doar pentru ca furase o paine penfru familia sa, incearca sa-si refaca viata, insa trecutul il urmareste mereu din umbra, fara a putea scapa de el.

2020-10-16 10:52:43

Cuore, inima de copil - Edmondo de Amicis

In cartea Cuore, inima de copil povestea se desfasoara pe parcursul celor noua luni ale anului scolar si este prezentata ca jurnalul lui Enrico Bottini, de 10 ani, elev in clasa primara la scoala Baretti din Torino. Aceste regasete jurnalul cativa ani mai tarziu pe care il rescrie comentandu-l.

2020-10-13 10:00:01

Cuore, inima de copil - Edmondo De Amicis

— Va să zică, Enrico, iată-ne despărţiţi pentru totdeauna! Lucrul acesta-l ştiam şi eu, dar cuvintele lui tot mă întristară. Pătrunserăm cu greu. Domni, doamne, femei din popor, meşteşugari, ofiţeri, bunici, servitoare: fiecare cu câte un copil de mână şi cu certificatele de promovare în cealaltă, umpleau sala şi scara, făcând atâta zgomot, încât părea că intrau la teatru.

2020-10-13 10:00:01

Cuore - Edmondo de Amicis

Ferice de tara in care tanara generatiune va sti sa traga folos din placuta citire a acestui gingas cap de opera de literatura morala! Fara indoiala, acel tineret se va alege din acea citire ca oameni in ale caror inimi vor ramane pururea de lauda cugetari, cu cele mai vrednice apucaturi: dragoste si cinstire catre parinti, catre frati, catre concetateni; jertfire de sine, totdeauna gata a-si servi semenii; indemn nepregetat la studii si la munca; iubire temeinica si infocata catre tara! - Alexandru Odobescu

2020-10-13 10:00:01

Cuore, inima de copil - Edmondo de Amicis

Cuore este povestea unui baietel din clasa a III-a. Pe parcursul unui an scolar,chiar din prima zi, el isi noteaza intr-un caiet tot ceea ce i se intampla si ce impact au evenimentele asupra sa.
Mai apoi, tatal sau scrie o carte, incercand sa nu schimbe cuvintele si gandurile fiului.Dupa o vreme, cand ajunge la gimnaziu, baiatul reciteste jurnalul si il completeaza cu amintiri din trecut.

2020-10-13 10:00:01

Cuore, inima de copil - Edmondo de Amicis

Cand a nimerit cineva sa scrie o carte cum este acest «Cuore» al lui De Amicis, el nu numai ca a avut parte sa compuna o opera literara de o minunata gingasie, dar totodata a savarsit si o fapta buna, una din acele fapte care, pe nesimtite si fara mult zgomot, folosesc omenirii tot atat, ba poate si mai mult inca, decat o mare descoperire stiintifica...

2020-10-13 10:00:01

Cuore - Edmondo de Amicis

Romanul are trei parti distincte: jurnalul propriu-zis al lui Enrico, scrisorile parintilor si singura scrisoare a surorii sale precum si povestirile lunare dictate de invatator. Cuore indeamna la cunoasterea prin experienta, cultiva sociabilitatea, constiinta de sine, cinstea, comportarea civilizata.

2020-10-13 10:00:01

Cuore, inima de copil - Edmondo de Amicis

Aceasta carte e, mai cu seama, inchinata copiilor din scolile primare, care sunt in varsta de la noua pana la treisprezece ani: ea s-ar putea intitula: Istoria unui an de scoala, scrisa de un elev din clasa a III-a al unei scoli orasenesti din Italia. - E. de Amicis

2020-10-13 10:00:01

Cuore - Edmondo De Amicis

Cartea are o puternica amprenta educativ-pedagogica si a fost foarte apreciata de public, copii si parinti deopotriva, pentru bogatia personajelor, a intamplarilor narate, a sentimentelor dezvaluite, a trairilor intense. Cuore este romanul-jurnal al elevului Enrico Bottini care povesteste numeroase episoade din viata lui si isi prezinta pe larg colegii si invatatorul.

2020-10-13 09:46:44

Cuore - Edmondo de Amicis

Pe toate uliţele mişunau copii; cele două librării erau pline de părinţi, care cumpărau: ghiozdane, caiete, condeie şi, în faţa şcolii, se grămădise atâta lume, încât portarul şi poliţistul abia puteau să ţină orânduială la poartă.

2020-10-13 09:46:44

Cuore, inima de copil - Edmondo De Amicis

Azi e întâia zi de şcoală! Ca un vis au trecut la ţară, cele trei luni de vacanţă! Mama m-a dus azi dimineaţă la şcoala Baretti, ca să mă înscrie în clasa a III-a primară; mi -era gândul tot la ţară şi mă duceam la şcoală cu inima rea.

2020-10-13 09:46:44

Cuore, inima de copil - Edmondo de Amicis

Prozator si poet italian, Edmondo De Amicis s-a nascut in localitatea Oneglia, in data de 21 octombrie, 1846. A publicat, de-a lungul vietii, carti de calatorii si povestiri pentru copii, scheciuri din viata militara si poezii, dar este cunoscut in mod deosebit pentru cea mai importanta lucrare a sa, Cuore, inima de copil (1886), "o poveste sentimentala pentru copii, scrisa sub forma unui jumal de un scolar".

2020-10-13 09:46:44

Cuore - Edmondo De Amicis

Aceasta carte este dedicata in special copiilor de scoala, care au intre noua si treisprezece ani, si as putea-o numi "Povestea unui an scolar", scrisa de un elev dintr-a treia de la o scoala oraseneasca din Italia.

2020-10-13 09:46:44

Cuore, inima de copil - Edmondo De Amicis

Povestea se desfasoara pe cursul a celor noua luni, adica din 17 octombrie 1881 pana la 10 iulie 1882. Cartea este prezentata ca jurnalul lui Enrico Bottini, de 10 ani, un elev de clasa a III-a primara la scoala Baretti din Torino.

2020-10-13 10:31:03

Coco Chanel - Edmonde Charles-Roux

"... cu mainile ei, rautatile ei, fabuloasele ei bijuterii, creatiile, toanele, excesele, amabilitatile ei, dar si cu umorul si generozitatile ei, alcatuind un personaj unic, atasant, atragator, respingator, excesiv... in fond, uman". (Jean Cocteau descriind-o pe Gabrielle Chanel) - p. 394

2020-10-13 10:31:03

Pachet 2+1 gratis: Cabaret + Incest + Sa fugi!

"Christine Angot deranjeaza prin incapatanarea cu care cauta cuvantul potrivit, cu jocul ei funambulesc intre confesiune, marturia care e punctul sa provoace un scandal literar si clipele in care scriitura functioneaza, si reuseste sa adune laolalta subiectul si obiectul ei pentru a face o carte." Christine Ferniot, Lire

2020-10-11 08:15:19

Don Quijote de la Mancha. Cele mai frumoase povesti bilingve - Miguel de Cervantes

Don Quijote ar putea fi cel mai stangaci cavaler din toate timpurile. Are un coif din carton, cade de pe cal si pierde lupta cu morile de vant.
Don Quijote este la fel de amuzant ca acum 400 de ani! - Michael Morpurgo

2020-10-11 08:15:19

55 de povesti de buna purtare Ed.2

Povestile ilustrate din acest volum imbina actiunea si aventura cu o doza sanatoasa de umor si emotie. Subiectele abordate sunt pe cat de diverse, pe atat de ingenios redate, astfel incat sa transforme fiecare pagina intr-o aventura a mintii si spiritului.

2020-10-11 08:00:01

Incest - Christine Angot

"Incestul e cu-adevarat cartea in care ma prezint ca un mare rahat, orice scriitor trebuie s-o faca o data, apoi mai vedem. Sau poate s-o faca de mai multe ori, sau poate sa nu faca decat asa. Scrisul inseamna poate numai asta, sa arati ce mare rahat esti. Normal ca nu. Sunteti gata sa credeti orice. Scrisul nu inseamna numai un lucru. Scrisul inseamna totul. La limita. Mereu. A vietii, a ta, a stiloului, a inaltimii si a greutatii". (p. 201-202)

2020-10-10 08:15:10

Pinocchio. poveste si activitati

Și tot îi spunea dascălul în toate zilele, și Zâna de asemenea nu uita să-i repete mereu:
— Bagă de seamă, Pinocchio! Tovarășii tăi de școală, o să te facă mai curând sau mai târziu să nu-ți mai placă învățătura, și din pricina lor cine știe ce nenorocire te așteaptă.
— Nu mi-e frică! răspunse Pinocchio, făcând pe grozavul și atingându-și fruntea cu degetul arătător, ca și cum ar fi vrut să zică: „Am destulă minte în cap".

2020-10-08 07:55:45

Disney. Cele mai frumoase povesti de noapte buna

A doua zi Pinocchio se duse la școala primară, închipuiți-vă pe ștrengarii de copii, când văzură intrând în școală o păpușă! A fost un râs, care nu se mai isprăvea. Care îi trăgea o păcăleală, care alta, care îi lua șapca din mână, care îl trăgea de haină pe la spate, care încerca să-i facă repede cu cerneală două mustăți mari sub nas, și care căuta să-i lege picioarele și mâinile cu sfoară, ca să-l facă să joace.
La început Pinocchio nu-i luă în seamă și îi lăsă în pace, dar în cele din urmă depășindu-i răbdarea, se întoarse către cei care îl necăjeau și își bate joc de el, și le spuse drept în față:
— Ia, vă rog să vă vedeți de treabă, n-am venit aici ca să fiu caraghiosul vostru. Eu respect pe alții și vreau să fiu și eu respectat.

2020-10-08 07:55:45

Robin Hood. Goldilocks si cei trei ursi. Aventurile lui Pinocchio

Pinocchio era cu capul gol: se apropie și simți cum se revarsă peste el o găleată cu apă udându-l din cap până în picioare.
Se întoarse acasă ud ca un șoarece, mort de oboseală și de foame și nemaiputându-se ține pe picioare, se întinse pe jos punându-șl picioarele zdrelite și zgâriate deasupra unor vreascuri aprinse. Apoi îl fură somnul dar pe când dormi, picioarele lui fiind de lemn au luat foc, și încet încet s-au prefăcut în cenușă.

2020-10-08 07:55:45

8 Super povesti: Pinocchio, Pestisorul de aur...

Gepetto, un tâmplar dintr-un mic orășel italian, găsește într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care cioplește o păpușă de lemn pe care o botează Pinocchio. Așa începe povestea lui Pinocchio, o păpușă de lemn, care trece printr-o mulțime de peripeții, din care învață ce înseamnă să fii bun și ascultător. Drept recompensă, Zâna cea Bună îl va transforma într-un băiețel adevărat.

2020-10-08 07:55:45

2 Povesti: Pinocchio si Frumoasa si Bestia

Batranul Geppetto era un tamplar cunoscut de multa lume. Intr-o zi, el a construit o papusa din lemn, cu ochii vioi si nasul lung. I-a placut atat de mult, incat i-a pus numele Pinocchio. Multumit de munca sa, a lasat-o pe masa si s-a dus la culcare.
La miezul noptii a aparut zana padurilor, a atins papusa cu bagheta magica si, imediat, aceasta a inceput sa vorbeasca si sa topaie. 

2020-10-08 07:55:45

Povesti de ascultat si citit - Pinocchio

"Gepetto era un biet batran singur care facea papusi din lemn. Odata, el a sculptat un baietel, care dintr-o data a prins viata!
El i-a pus numele Pinocchio." (Carlo Collodi- Pinocchio)

2020-10-08 07:55:44

Pinocchio (benzi desenate) - Carlo Collodi

Aventurile captivante ale indaratnicei papusi de lemn, marioneta care a prins viata, sunt acum mai amuzante ca oricand. Ilustratiile haioase si distractive te poarta printr-o serie de intamplari inainte ca Pinocchio sa devina cuminte si sa se transforme intr-un baietel adevarat. 

2020-10-08 07:55:44

Aventurile lui Pinocchio (Povesti cu puzzle)

Pinocchio se numara printre cele mai traduse si mai iubite carti din literatura italiana, fiind cunoscuta pretutindeni in lume. Mesajul ei profund uman, surprinderea fina a psihologiei copilului, pitorescul personajelor, impletirea abila a realului cu fantasticul si, mai ales, umorul captivant si vioiciunea stilului reprezinta doar cateva dintre calitatile care o inscriu printre capodoperele literaturii universale pentru copii.

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio - Carlo Collodi

Pinocchio, celebra papusa din lemn cioplita de mesterul Geppetto, si-a inceput peripetiile in 1881, cand parintele sau literar, scriitorul si jurnalistul florentin Carlo Collodi (1826 – 1890), a inceput sa le publice, in foileton, in Giornale per i bambini (Revista pentru copii). Doi ani mai tarziu, in 1883, povestirile aveau sa fie reunite in volum sub titlul Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino (Aventurile lui Pinocchio. Povestea unei papusi de lemn), iar primul ilustrator care a avut cinstea de a-i conferi un chip lui Pinocchio a fost Enrico Mazzanti.

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio - Carlo Collodi

Aventurile celebrului baietel de lemn au incantat generatii de copii si parinti deopotriva, facand din Pinocchio una dintre cele mai longevive, educative si cunoscute povesti ale copilariei.

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio - Povesti ilustrate

"Urmara timpuri grele pentru Pinocchio, care, in fiecare seara, dupa o zi de dresura intensa, Isi reprosa ca o parasise pe zana.
    - Asta merit pentru ca am fost neascultator! se vaita el inainte sa adoarma. 
    Cand veni ziua marelui spectacol, dresorul il anunta pe magarul dansator:
    - Pentru dumneavoastra, doamnelor si domnilor, va evolua Pinocchio, magarul care danseaza.
    Pinocchio dansa si facu piruete, dar, cand veni vorba sa sara prin cerc, nu reusi si cazu, lovindu-se asa de rau, ca abia mai fu in stare sa mearga. Dresorul era furios. Il impinse din cortul circului si, tarandu-l pe magarul ingrozit pana in varful unei stanci, il arunca in mare."

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio (cartonat). Prietenii copilariei tale

Aceasta carte pentru copii incepe cu un semn (sau ceva de felul acesta) adresat adultilor, ceea ce explica de ce critici importanti au scris atat de mult despre ea, incercand sa o interpreteze din diverse puncte de vedere: psihanalitic, antropologic, mitologic, filozofic s.a.m.d. Cu toate acestea, este scrisa  intr-o limba simpla". - U. Eco

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio - Carlo Collodi

"Pinocchio nu este o carte simpla. Sunt tentat sa spun ca nu este nici macar o poveste, dat fiind ca nu are indiferenta acesteia fata de realitatea de zi cu zi si nu ramane doar la o morala de baza, ci mai degraba propune altceva. La drept vorbind are aerul - si nu ezit sa folosesc acest termen - unui bildungsroman." - Umberto Eco

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio - Carlo Collodi

"Numai baietii cuminti au sansa sa devina baieti adevarati", avertizeaza greierul cel intelept. Dar, oricat ar incerca, Pinocchio nu se poate tine departe de belele. Vanatori de comori, prieteni necinstiti si balciuri, toate il indeparteaza de bietul, singuraticul sau tata.

2020-10-08 07:40:45

Aventurile lui Pinocchio - Carlo Collodi

Ilustratorul Roberto Innocenti ofera cititorilor o calatorie extraordinara, plina de imaginatie, in lumea celebrei papusi de lemn create in secolul al XIX-lea de scriitorul italian Carlo Collodi, ale carei aventuri au incantat generatii de copii si parinti deopotriva. 

2020-10-08 07:40:45

Aventurile lui Pinocchio - Carlo Collodi

Carlo Collodi, pe numele adevărat Carlo Lorenzini, (n. 24 noiembrie 1826 în Florența, Italia; d. 26 octombrie 1890 în Florența, Italia) a fost un scriitor și ziarist italian, autor al unor cărți didactice pentru copii. Pseudonimul său vine de la satul Collodi, situat între Lucca și Pistoia, unde s-a născut mama sa, Angela Orzali, și unde și-a petrecut și el o bună parte din copilărie.

2020-10-08 07:40:45

Pinocchio - Carlo Collodi

Aventurile unei marionete de lemn si ce anume invata ea, pana ajunge sa devina ceea ce si-a dorit el si creatorul sau, batranul tamplar Geppetto, inca de la inceput: un baietel adevarat, cuminte si foarte silitor la scoala!

2020-10-08 07:40:44

Cenusareasa - Povesti Ilustrate

— Dar tata unde e? strigă el deodată; și intrând în odaia de alături, găsi pe bătrânul Geppetto sănătos, vioi și bine dispus ca altădată, care, își reluase vechea lui meserie de tâmplar și tocmai făcea o ramă frumoasă, împodobită cu frunze, flori și capete de tot felul de animale.
— Lămurește-mi un lucru tăticule: cum se explică schimbarea asta neașteptată? îl întrebă Pinocchio, sărindu-i de gât și acoperindu-l de sărutări.
— Această schimbare neașteptată din casa noastră, e meritul tău, răspunse Geppetto.
— Cum meritul meu?
— Pentru că atunci când copiii, din răi se fac buni, aduc veselia și fericirea în sânul familiilor lor.

2020-10-08 07:40:44

Croitorasul cel Viteaz, Degetica si alte povesti

(...) și Degețica a rămas singurică pe frunza cea verde și a început să plângă iar și mai tare, pentru că nu-i plăcea să stea în mâl cu broasca aceea urâtă și nici să se mărite cu urâtul de fecioru-su. Peștișorii care înotau prin apă o văzuseră pe broască și auziseră ce spusese, de aceea scoaseră acum cu toții capul din apă să vadă și ei pe fetiță. 

2020-10-08 07:25:45

Legende si povestiri istorice (cartonat) - Petru Demetru Popescu

Cele patruzeci de povestiri istorice pline de har si invataturi se adreseaza in primul rand elevilor din ciclul primar, dar si celor pasionati de istorie, indiferent de varsta. In paginile ei, insotite de o grafica deosebita, sunt evocate cele mai importante momente si personalitati din istoria poporului roman.

2020-10-08 07:25:45

Cele mai frumoase... povestiri

Hagiul adoarme, mâhnit că, dacă iarna va ține tot așa, n-o mai duce fără lemne. Și ce scumpe trebuie să fie lemnele. Așa e, o să iasă din iarnă sărac lipit. A adormit. Se mișcă. Se învârtește. Toată noaptea visează că se prigorește la un foc mare.
A doua zi nepoată-sa îl găsi pe jumătate înghețat. Abia putu să zică: "Leano, foc, că mor", și îi întinse un bănuț de aur, închizând ochii. Îi fu rușine ca să nu-l vază acel ochi de aur cu câtă ușurință îl aruncă în mânile nemiloase ale lumii. Oftă dureros.
(Hagi-Tudose)

2020-10-08 07:25:45

Cele mai frumoase basme romanesti

A fost odată o babă, bătrână, bătrână. Abia zărea de bătrână ce era. Și mâinile îi umblau la ciorap, iar în gândul ei se ruga la Dumnezeu s-o dăruiască cu un copil, că n-avea decât pe unchiașul ei. Și unchiașul, ba la pădure, ba la arie, ba la târg, iar baba sta singură cuc, că toată ziulica i-ar fi țiuit tăcerea în fundul urechilor dacă n-ar fi strănunat și n-ar fi tușit câteodată. Ba uneori, ca să-și mai ție de urât, tot ea vorbea și tot ea răspundea. Și râdea ea de ea, ca și cum ar fi râs ea de altcineva, înșirând ochiurile pe cârlige. (Neghinita-Delavrancea)

2020-10-08 07:25:44

Cartea de acasa 22: Fanta-cella. Nuvele - Barbu Stefanescu Delavrancea

„[…] Recitind toata proza narativa a lui Delavrancea, mi s-a parut ca, in acest sector al ei, in naratiunile cu caracter popular, se gaseste partea cea mai valoroasa a operei lui de prozator, aceea care va infrunta timpul cu aspra lui selectiune.“

2020-10-08 07:25:44

Invat sa citesc! Bunica

Ea își înfigea furca cu caierul de in în brâu și începea să tragă și să răsucească un fir lung și subțire. Eu mă culcam pe spate și lăsam alene capul în poala ei.
Fusul îmi sfârâia pe la urechi. Mă uitam la cer, printre frunzele dudului. De sus mi se părea că se scutură o ploaie albastră.
– Ei, ce mai vrei? îmi zicea bunica.
Surâsul ei mă gâdila în creștetul capului.
– Să spui...
Și niciodată nu isprăvea basmul.

2020-10-08 07:10:39

Teatru - Barbu St. Delavrancea

Zidurile crenelate ale castelului din Suceava. La mijloc, un turn mai înalt. Pe sub turn, o poartă de zăbrele groase de fier prin care se vede curtea castelului. În dreptul porții, o punte, lăsată peste șanțul cu apă, se sprijină pe două lanțuri groase. Pe dinăuntru, de-a lungul zidurilor, un brâu de scânduri pe care se plimbă ostași de pază. La apus, luceafărul argintiu. (Luceafarul)

2020-10-08 07:10:39

Pagini alese - Barbu Stefanescu Delavrancea

S-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, din bariera Vergului, București, mezinul unei familii modeste. Tatăl, Ștefan „căruță-goală“, pe numele adevărat Ștefan Tudorică Albu, era descendent din familia unor ciobani vrânceni, „strămutat în marginea Bucureștilor, în căutarea unei munci mai rodnice“, devenind căruțaș de grâne pe traseul București-Giurgiu și „staroste al cărăușilor din barieră“. 

2020-10-08 07:10:39

Basme si povestiri - Barbu Delavrancea

Nu era crai pe care împăratul cu stema ruptă din soare să nu-l fi domolit, că nici o oaste dușmană nu putea să-i stea împotrivă. La vreme de adânci bătrâneți sta înzăuat în fruntea ostașilor, călare pe un bidiviu ce arunca pe nări trâmbe de fum și limbi de foc. Și toți ai săi prindeau la inimă și biruiau, căci așa li se păreau lor cum era el de bătrân și înzilizit, tocmai ca o lance ruginită, care de-a pururea răpusese pe oricine izbise. (Palatul de clestar)

2020-10-08 07:10:39

Cele mai frumoase nuvele - Barbu Stefanescu Delavrancea

"Trubadurul" - cum îl porecliserăm noi - trecuse examenele de latinește și de grecește. Dezgustat de literatura veche, aruncând pe Leopardi supt cuvânt că prea e trist, purta în buzunarul unei haine măslinii poeziile lui Giusti și urma la anatomie și fiziologie cu o patimă nefirească și cu o scârbă ascunsă.
(Trubadurul)

2020-10-08 07:10:39

Teatru, povestiri, nuvele - B. St. Delavrancea

Dupa cele patru clase primare, Barbu este inscris, dupa un an, ca bursier la Liceul „Sf. Sava“, invata cu cei mai de seama profesori ai Capitalei din acea vreme (D. A. Laurian, Anghel Demetriescu, Vasile Stefanescu), fiind remarcat pentru talentul si capacitatea sa de asimilare. Atmosfera din internatul de la „Sf. Sava“ si imaginea adolescentului vibrand de pasiune vor fi evocate in nuvela Bursierul. Din aceasta perioada (1876 - 1877) dateaza si primele lui incercari literare.

2020-10-08 07:00:06

Pagini alese - Barbu Stefanescu Delavrancea

Aceasta contine mai multe opere scrise de Barbu Stefanescu-Delavrancea: Apus de soare; Drama in 4 acte; Sultanica; Bunicul; Bunica; Sorcova; Fata mosului; Zobie; Pravoslavnicul si slaninele; Hagi Tudose; Domnul Vucea; Neghinita; Poveste; Norocul dracului; Palatul de clestar.

2020-10-08 07:00:01

Sultanica - Barbu Stefanescu Delavrancea

De câte ori n-o podideau lacrămile pe biata bătrână, privind acareturile mari, dar pline de sărăcie și de pustiu... Nu cerea de pomană... da' și viața de azi până mâine viață e, or foc?
Doi juncănași, o vacă, doi cârlani, zece oi ș-un berbec e sărăcie lucie la o vatră de care alt'dată țineau opt perechi de boi ungurești, șase vaci cu ugerul cât căldarea, nouă cai iuți ș­o turmă de oi, ce umplea valea râului de behăit când coborau dinspre munte.

2020-10-08 07:00:01

Bunicul. Bunica - Barbu Stefanescu-Delavrancea

O văz, ca prin vis.
O văz limpede, așa cum era. Naltă, uscățivă, cu părul alb și creț, cu ochii căprui, cu gura strânsă și cu buza de sus crestată în dinți de pieptene, de la nas în jos.
(Bunica)

2020-10-08 07:00:01

Neghinita - Barbu Stefanescu-Delavrancea

Neghiniță rămase la sfat și se pierdu din ochii tuturora, numai ca să se ție de năzdrăvănii. Și, încet-încet, pâși-pâși, până intră în urechea învățatului care căuta în stele cu ocheanele. Acolo ascultă ce ascultă, și înțelese că acest vestit cărturar, în loc să se gândească la sfat, se gândea că împăratul are nasul cam mare. Se duse binișor și intră în urechea cărturarului care zicea că știe mărtuntaiele omului și leacurile bolilor. Ăsta se gândea nu la sfat, ci că-i plăcea inelul împăratului. Așa află, pe rând, că unul se gândea la o cucoană frumoasă, că altul se gândea cam ce lingușeală să cârpească împăratului, altul că ce n-ar da el pentru o sticlă de vin, altul că bine e să fii împărat, altul că împăratul e om ca toți oamenii, numai unul, cu fruntea cât toate zilele, asculta cuvintele și întrebările împăratului.

2020-10-08 06:55:39

Povesti, povestiri, nuvele - Barbu St. Delavrancea

Băiatul încălecă pe un genuchi și fata pe altul. Bunicul îi joacă. Copiii bat în palme. Bunicul le cântă „Măi cazace, căzăcele, ce cați noaptea prin argele”...
O femeie uscățivă intră pe poartă cu două doniți de apă. Copiii tăcură din râs și bunicul din cântec.
E muma lor și fata lui.
Cum îl văzu, începu:
― I... tată, și d-ta... iar îi răzgâi... o să ți să suie în cap...
Bunicul ridică mâna în sus, aducând deștele ca un preot care binecuvintează, și zise prelung:
― Lăsați pe copii să vie la mine!
(Bunicul)

2020-10-08 06:55:39

Domnul Vucea. Povesti. Nuvele. Povestiri - Barbu Stefanescu Delavrancea

"Nu a trecut testul dat de acel profesor din clasa a treia si a fost trimis la clasa a doua unde l-a intalnit pe Domnul Vucea. Domnul Vucea era un batranel cu un catel pe nume Pripășel."

2020-10-08 06:55:39

Invat sa citesc! Nivelul 2 - Bunicul - Barbu Stefanescu Delavrancea

Bunicul stă pe prispă. Se gândeşte. La ce se gândeşte? La nimic. Numără florile care cad. Se uită în fundul grădinii. Se scarpină-n cap. Iar numără florile scuturate de adiere. Pletele lui albe şi creţe parcă sunt nişte ciorchini de flori albe; sprâncenele, mustăţile, barba… peste toate au nins ani mulţi şi grei.

2020-10-08 06:55:39

Bunicul. Bunica - Barbu Stefanescu Delavrancea

 In nuvele si povestiri precum Bunicul sau Bunica si in basme ca Neghinita, autorul prezinta lumea minunata a copilariei, chipurile dragi si apropiate de sufletul copilului. Opera sa este caracterizata de omul simplu, omul naturii, Delavrancea fiind un mare creator de tipologii umane, ramanand un scriitor reprezentativ al literaturii romane.

2020-10-08 06:55:39

Povesti - Petre Ispirescu

Petre Ispirescu (1830 – 1887) a fost editor, folclorist, povestitor, scriitor si tipograf, dar a ajuns sa fie cunoscut in special datorita activitatii sale de culegator de basme populare romanesti, pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Insa, dupa cum sublinia Barbu Stefanescu Delavrancea, Ispirescu nu a fost numai „un culegator, ci un adevarat creator“, ale carui basme, legende si povesti au incantat copilaria multor generatii de cititori.

2020-10-06 08:24:22

Apus de soare. Viforul. Luceafarul - Barbu Delavrancea

La acest temperament histrionic prin excelenta, sa adaugam cultul lui Delavrancea pentru muzica simfonica si de opera – mediul in care traia familia scriitorului fiind unul eminamente artistic. Nu e o exagerare a spune ca Delavrancea isi auzea piesele – si nu doar replicile personajelor, ci toate efectele de zgomot (tunete, fulgere) care insotesc momentele dramatice (mai ales in Apus de soare), pentru a intensifica efectul asupra spectatorului. (Oana Soare)

2020-10-06 08:24:22

Apus de soare. Viforul. Luceafarul - Barbu Delavrancea

„In Apus de soare dezlantuirea oratorica este extraordinara. Sunt parti de inalta, sublima truculenta, la nivelul poeziei lui Victor Hugo si a lui Eminescu. Enumerarea, simetria, sacadarea, navala periodica, toate mijloacele bunei retorici infaptuiesc o atmosfera epica de neuitat... Apus de soare este o capodopera a dramartugiei poetice si oratorice si nu mai purin o drama de observatie a tipicului, singura din literatura noastra in care toate aceste aspecte se unesc armonic.“ - G. Calinescu

2020-10-06 08:24:22

Apus de soare - Barbu Stefanescu Delavrancea

"Teatrul lui Barbu Stefanescu Delavrancea a cunoscut un mare succes de scena in timpul vietii autorului si dupa aceea. Mari actori au jucat in rolul lui Stefan cel Mare din Apus de soare, piesa care deschide trilogia istorica a lui Delavrancea, urmata de Viforul si de Luceafarul. Desi interesul regizorilor a scazut in ultimele decenii pentru acest tip de piese de teatru, Apus de soare se afla si astazi in manualele de scoala." (N. Manolescu)

2020-10-06 08:09:22

Povesti pentru copii - Barbu Stefanescu Delavrancea

„Sub castanii din via parasita, mai multi copilasi, in camasi albe, ma inconjurasera. Stam pe pamantul cald, cu mainile sub cap, privind adancul cerului albastru, si povesteam. O fetita imi sorbea cuvintele, dand intr-o parte si alta, pletele negre ce-i acopereau ochii ei mari si verzi…“ Asa ni se prezinta, in propriile-i cuvinte, Barbu Stefanescu Delavrancea.

2020-10-06 08:09:22

Nuvele. Povestiri - Barbu Delavrancea

Interesat de linia melodică a folclorului românesc, temperamental un liric, scriitorul cultivă în același timp o proză realistă a observației vieții, cu o expresie crudă, adoptată ca formă de renunțare la formele idilice ale existenței. 

2020-10-06 08:09:22

Palatul de clestar - Barbu Stefanescu Delavrancea

"Cam pe la inceputul vremilor, pana unde prastia mintii nu azvarle, se povesteste, asa, ca din scorneala, ca omul era croit din alte foarfeci si cioplit din alta barda.  Tot cu maini si cu picioare era si pe atunci, tot cu ochi si cu urechi, tot cu nasul deasupra gurii si cu calcaiele la spate, dar de invartea copacul, smuls din radacina, si mi-ti izbea la mir leii pustiilor, dihaniile cadeau tumba, cu labele in sus, marghiolindu-se a moarte."

2020-10-06 08:09:22

Nuvele si basme - Barbu Stefanescu Delavrancea

Dupa un scurt popas la Paris (1882-1884), pentru a-si desavarsi studiile juridice, Delevrancea publica volumul de nuvele Sultanica. Prezentand o anumita tipologie si morala, Delavrancea s-a dovedit un magistral pictor de tipuri si de moravuri.

2020-10-06 08:09:22

Basme, povestiri si nuvele - B. St. Delavrancea

Prozator cu exceptionale calitati - ascutit spirit de observatie a vietii, forta de patrundere a sufletului omenesc, darul conturarii sugestive a chipurilor, imaginatie bogata si permanenta involburare, fraza colorata si muzicala – dramaturg cu impresionante puteri de insufletire a trecutului, gazetar de prestanta, orator de stralucit renume – iata dominantele care definesc personalitatea complexa a lui Delavrancea. - George Sovu

2020-10-06 08:09:22

Neghinita - Barbu Stefanescu Delavrancea

A fost odată o babă, bătrână, bătrână. Abia zărea de bătrână ce era. Și mâinile îi umblau la ciorap, iar în gândul ei se ruga la Dumnezeu s-o dăruiască cu un copil, că n-avea decât pe unchiașul ei. Și unchiașul, ba la pădure, ba la arie, ba la târg, iar baba sta singură cuc, că toată ziulica i-ar fi țiuit tăcerea în fundul urechilor dacă n-ar fi strănunat și n-ar fi tușit câteodată. Ba uneori, ca să-și mai ție de urât, tot ea vorbea și tot ea răspundea. Și râdea ea de ea, ca și cum ar fi râs ea de altcineva, înșirând ochiurile pe cârlige.

2020-10-06 08:09:22

Apus de soare ed.2014 - Barbu Stefanescu Delavrancea

„Delavrancea realizeaza o capodopera a genului cu Apus de soare, evocare a ultimilor ani ai domniei lui stefan cel Mare, agonia si moartea eroului, nu inainte de a-si fi impus testa-mentul politic, infrangand urzelile unui complot. Pe fundalul tinei Moldove arhaice si eroice, figura protagonistului e con-struita intr-un crescendo dramatic de elemente hieratice si profund omenesti, intre care ciocnirea dintre vointa suprema a Principelui si fortele vitale in declin ale Batranului reuseste efectele cele mai autentice.”
Mircea Zaciu

2020-10-06 08:00:01

Poezii - Vasile Voiculescu

Poetul Vasile Voiculescu, despre care s-au scris biblioteci, inca asteapta sa fie descoperit. Contactul cu opera lui, in versuri sau in proza, ii ofera cititorului in primul rand un exercitiu spiritual. Pentru ca ea insasi este un neincetat exercitiu spiritual, comunicat prin mijloace din ce in ce mai rafinate, pe masura ce autorul ei inainteaza in viata si in arta. ( Roxana Sorescu)

2020-10-06 07:54:22

Lostrita. Antologie de proza fantastica - Vasile Voiculescu

Voiculescu concepe o serie de povestiri despre intamplari stranii, extraordinare, care sa capteze atentia, interesul, participarea cititorului, transmitandu-i concomitent acestuia si mesajul ascuns. Pentru cititorul contemporan obisnuit, acestea sunt povestiri fantastice, omul ezitand intre explicatia rationala si recunoasterea unei forte deocamdata irationale; pentru autorul lor, ele sunt povestiri realiste, verosimile, despre felul in care se manifesta energia spirituala in univers. (Roxana Sorescu)

2020-10-06 07:54:22

Romania pitoreasca - Alexandru Vlahuta

Vlahuță relatează periplul său pe cursul Dunării, începând cu Orșova, locul de intrare a fluviului pe teritoriul României și terminând cu Sulina, punctul de vărsare a acestuia în mare. Printre reperele care marchează acest traseu se numără Porțile de Fier, Turnu Severin, Ostrovul Mare, Calafat, Islaz, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Brăila, Galați și Tulcea.

2020-10-06 07:54:22

Romania pitoreasca - Alexandru Vlahuta

Alexandru Vlahuta isi semneaza opera cu numeroase pseudonime, printre care: Ada, Alecu, L. Ascar, Ave, I. Balta, Baltazar, Jehovah, Vlahul. Scriitorului i se acorda in anul 1900 premiul „Nasturel Herescu" al Academiei Romane pentru volumul Clipe de liniste, iar in 1919 i se decerneaza Marele Premiu al Academiei pentru volumul Poezii publicat in 1915.

2020-10-06 07:54:22

Pastele in poezii si traditii romanesti

Floriile
de Vasile Alecsandri
                        Iată zile-ncălzitoare
                        După aspre vijelii!
                        Vin Floriile cu soare
                        Şi soarele cu Florii.
 
                        Primăvara-ncântătoare
                        Scoate iarba pe câmpii,
                        Vin Floriile cu soare
                        Şi soarele cu Florii.
 
                        Lumea-i toată-n sărbătoare,
                        Ceru-i plin de ciocârlii.
                        Vin Floriile cu soare
                        Şi soarele cu Florii.
 
                        Păcat, zău, de cine moare
                        Şi ferice de cei vii!
                        Vin Floriile cu soare
                        Şi soarele cu Florii.
 
                        Copiliţă, nu vrei oare,
                        Nu vrei cu mine să vii,
                        Când Floriile-s cu soare
                        Şi soarele cu Florii?
 
                        Să culegem la răcoare
                        Viorele albăstrii?
                        Hai! Floriile-s cu soare
                        Şi soarele cu Florii.
 
                        Eu ţi-oi da de orice floare
                        Mii de sărutări şi mii.
                        Hai! Floriile-s cu soare
                        Şi soarele cu Florii.
 
                        Iar tu, dulce zâmbitoare,
                        Te-i face că te mânii…
                        Hai! Floriile-s cu soare
                        Şi soarele cu Florii.

2020-10-06 07:54:22

Iarna in poezii si povesti romanesti

Noaptea alba (V. Alecsandri)
Noaptea-i albă, luminoasă,
                        Ceru-i boltă de opal.
                        Toată zarea-i scânteioasă,
                        Tot izvoru-i de cristal,
                        Căci pe lume-acum domină
                        Spaima vechilor stejari,
                        Sora morţii cea mezină,
                        Iarna cu-orizonuri mari.
 
                        Astfel gerul e de tare
                        Cât îngheaţă-n orice loc
                        Şi a gurii răsuflare,
                        Şi cenuşa de sub foc.
                        El lipeşte ochi cu gene,
                        Pe drumeţ îl face orb,
                        Şi în cuiburi, chiar sub pene,
                        Crapă ouăle de corb.
 
                        Câmpul lung şi lat albeşte
                        Ca un strat de mărgărint.
                        Alba lună sus luceşte
                        Ca icoană de argint
                        Şi apare nemişcată
                        În abis nemărginit
                        Ca pe marea îngheţată
                        Un vas mare troienit.
 
                        Miezul nopţii! totul tace!
                        Lumea pare un mormânt,
                        Unde mort şi rece zace
                        Leşul marelui pământ,
                        Şi sub bolta cea senină
                        Mii de stele cu foc viu
                        Varsă-o jalnică lumină
                        Pe gigantul său secriu!

2020-10-06 07:39:22

Primavara in poezii si legende romanesti

April (St. O. Iosif)
Streșinile se dezgheață,
Picură mărgăritare...
Ce de lume! Ce de viață!
Și ce larma-asurzitoare!
A întinerit natura;
Negustorii zdrențuroși
Þipă cât îi ține gura:
— Hai la ghiocei frumoși!
În mansardă locuiește
Un artist. Băiat sărac,
De un ceas se chinuiește
Ca să vâre ață-n ac.
Și cârpindu-i, biet, cum știe
Pantalonii vechi de dril,
Fluieră de bucurie...
Bine ai venit, april!

2020-10-06 07:39:22

Romania pitoreasca - A. Vlahuta

Alexandru Vlahuță (n. 5 septembrie 1858 — d. 19 noiembrie 1919) a fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

2020-10-06 07:39:22

Romania pitoreasca Ed.2016 - Alexandru Vlahuta

Totusi, ce-l mobilizeaza pe avocatul pasionat de pedagogie si poezie sa descinda intr-un alt gen literar, pentru ca, in ordine istorica, Romania pitoreasca este intaia tentativa reusita (postromantica) de constructie prozastica bazata pe o calatorie nationala. Autorul are propria lectura a imaginilor, o lectura meditativa, cu accente de basm. (L. Pricop)

2020-10-06 07:39:22

Romania pitoreasca - Alexandru Vlahuta

Dupa un ceas si jumatate de drum, sosim in Calimanesti, sat cuprins si frumos asezat pe malul drept al Oltului. In marginea de sus sunt baile si marele otel, in care vara e atata lume si zarva, si miscare, ca te crezi in mijlocul unui oras. Ceva mai incolo, la zece minute cu piciorul, sunt binefacatoarele izvoare vestitele ape minerale de la Caciulata... - Alexandru Vlahuta

2020-10-06 07:39:22

Opere - Alecu Russo

Textele scriitorului au fost grupate in cateva compartimente: Memorii si scrieri istorice; Scrieri de critica literara; Scrieri poetice si Scrieri politice. La Addenda este inclusa o scriere atribuita lui Alecu Russo: "Groaza. Ultimul haiduc roman".

2020-10-06 07:39:22

Alexandru Lapusneanul si alte texte canonice ed.2018 - Costache Negruzzi

Costache Negruzzi exista in constiinta publicului cititor gratie nuvelei romantice Alexandru Lapusneanul. Nu exista, de altfel, in proza romaneasca vreun alt text care sa reuseasca o mai echilibrata dozare a observatiei psihologice, a sociologiei mul-timilor, a teatralitatii gesturilor. Dincolo de caracterul ingrosat romantic al eroului central, geniul raului se manifesta cu o suma de gesturi patetice, contradictorii, animate toate de o singura tulburare majora: betia puterii. - Lucian Pricop

2020-10-06 07:39:22

Negru pe alb. Scrisori - Costache Negruzzi

 "Negru pe alb de Constantin Negruzzi poate fi considerata, desi tiparita cu intarziere, dupa cum se intampla deseori in secolul XIX, prima carte de proza romaneasca. Genul este acela clasic al scrisorilor fara destinatar precis, un soi de scurte proze descriptive sau analitice, in care subiectul propriu-zis nu conteaza decat in mica masura." (N. Manolescu)

2020-10-06 07:39:22

Opere vol.2 - Constatin Negruzzi

Volumul cuprinde textele din primul manuscris cunoscut al scriitorului, Zabavile mele din Basarabia in anii 1821, 1822, 1823, la satul Sarautii, in raiaua Hotinu, cu traducerea unui fragment dintr-o comedie a lui Lesage intitulata Crispin, rival stapana-sau, alaturi de alte traduceri, precum si cele doua volume de traduceri: „Balade” de Victor Hugo si „Satire si alte poetice compuneri de printul Antioh Cantemir” (in colaborare cu Alexandru Donici).

2020-10-06 07:24:22

Opere vol.1 - Constantin Negruzzi

Volumul cuprinde textele culegerii antologice facuta de scriitor la incheierea carierei sale literare sub titlul „Pacatele tineretelor” si grupate in patru cicluri: I. Amintiri de junete; II. Fragmente istorice; III. Neghina si palamida; IV. Negru pe alb (Scrisori la un prieten).

2020-10-06 07:24:22

Alexandru Lapusneanul - Aprodul Purice si alte scrieri- Constantin Negruzzi

Cel ce scrie fara de chibzuinta si cel ce citeste fara sa inteleaga pierd zadarnic o mare parte din viata lor.
Putinta de a trai noi insine cu sufletul altuia e singura adevarata valoare omeneasca. (Costache Negruzzi)

2020-10-06 07:24:22

Pagini alese - Costache Negruzzi

Teatrul e o oglinda. Tot ce este in lume, in istorie, in om se prevede. El invie pe eroul mort si dupa trecere de veacuri il aduce de inflacareaza iarasi simtirea si inima privitorului. El infrunta pe cel rau, aratandu-i toata uraciunea si degradarea naravului sau si criticand pe cel trecut, loveste si arata cu degetul pe cel de fata. (Costache Negruzzi)

2020-10-06 07:24:22

Alexandru Lapusneanu - Costache Negruzzi

In centrul nuvelei, Negruzzi il aseaza pe Domnul Moldovei, toate celelalte personaje sau fapte fiind orientate spre reliefarea personalitatii acestuia. Apreciat constant drept un erou romantic, prin calitati de exceptie si defecte extreme, construit pe baza antitezei romantice, Alexandru Lapusneanul este un personaj complex, bine individualizat. 

2020-10-04 06:00:01

Alexandru Lapusneanul - Costache Negruzzi

"Boieri dumneavoastra! Sa traim in pace iubindu-ne ca niste frati, pentru ca aceasta este una din cele zece porunci: Sa iubesti pre aproapele tau ca insusi pre tine, si sa ne iertam unii pe altii pentru ca suntem muritori, rugandu-ne domnului nostru Isus Hristos - isi facu cruce - sa ne ierte noua gresalele, precum si nu noi iertam gresitilor nostri”.

2020-10-04 05:54:04

Alexandru Lapusneanul - Costache Negruzzi

Personalitatea istorica pe care extraordinara reusita literara a lui Negruzzi a scos-o definitiv din relativul anonimat al atator domni ce s-au succedat la tronul Moldovei intrupeaza, in viziunea autorului, destinul accidentat romantic, cu suisuri conjuncturale vertiginoase urmate de caderi spectaculoase.

2020-10-04 05:54:04

Amintiri din junete. Alexandru Lapusneanul - Constantin Negruzzi

"Negruzzi nu e numai autorul celor dintai nuvele romantice, sau, mai bine zis, melodramatice, el nu e numai autorul povestirilor istorice, dintre care Alexandru Lapuneanu poate fi privit ca punctul de plecare al intregei proze literare romanesti, el mai e autorul scrisorilor, sprintenelor lui scrisori turnate intr-o limba usoara, fine ca o horbota, spirituala, care, sub infatisarea lor familiara, isi pastreaza, totusi, caracterul literar." - Eugen Lovinescu

2020-10-04 05:54:04

Nuvele - C. Negruzzi, Ioan Slavici

Nuvela aduce în prim-plan personalitatea impresionantă a personajului principal, Alexandru Lăpuşneanul, rămas în istorie mai ales prin a doua sa domnie. El apare drept tipul domnitorului tiran, a cărui cruzime este determinată de dorinţa sa de răzbunare faţă de boierii trădători.

2020-10-04 05:54:04

Alexandru Lapusneanul si alte scrieri - Constantin Negruzzi

Nuvela romantica de inspiratie istorica este o capodopera a speciei care evoca unul dintre momentele zbuciumate ale istoriei Moldovei petrecut in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanul, ani caracterizaţi prin razbunare plină de cruzime a voievodului împotriva boierilor tradători.

2020-10-04 05:54:04

Alexandru Lapusneanu - Costache Negruzzi

Costache Negruzzi este unul dintre primii scriitori români care folosesc drept sursă trecutul istoric al poporului nostru, realizând prima nuvelă istorică valoroasă din literatura română, Alexandru Lapusneanul.

2020-10-04 05:54:04

Alexandru Lapusneanul - Costache Negruzzi

Considerată prima nuvelă istorică românească, opera lui Costache Negruzzi Alexandru Lăpuşneanul apare în anul 1840, în revista „Dacia literară”, încadrându-se perfect în programul romantic al acesteia, prin valorificarea unor fapte istorice şi prin crearea de tipuri vii, puternice, sfâşiate lăuntric de manifestări adesea contradictorii.

2020-10-04 05:54:04

Alexandru Lapusneanul - Costache Negruzzi

 "Cea mai cunoscuta scriere istorica a lui Constantin Negruzzi este nuvela Alexandru Lapusneanul, considerata cea dintai din genul literaturii istorice de la noi, daca exceptam, desigur, cronicile medievale. Alexandru Lapusneanul este totodata o proza romantica, scrisa ca urmare a recomandarilor lui Mihail Kogalniceanu din Introductia la revista „Dacia literara”, in 1840, si care reprezinta manifestul romantismului romanesc." (N. Manolescu)

2020-10-04 05:54:04

Zburatorul - Ion Heliade Radulescu

Personalitatea complexă de scriitor a lui Ion Heliade Rădulescu a provocat în literatura română ample controverse, opiniile criticilor literari oscilând între acceptări elogioase și contestări severe. Indiferent de unele opinii negative, Heliade rămâne un reper important în dezvoltarea literaturii de limbă română. Îndemnul său impetuos: „Scrieți, băieți, numai scrieți!”, este emblematic pentru generația care a contribuit decisiv la dezvoltarea modernă a literaturii române.

2020-10-04 05:39:04

Versuri Alese - Ion Minulescu

Dar va veni o zi în care
Ne vom opri deodată-n drum,
Înspăimântaţi că-n urma noastră
Zări-vom pe-alţii cum sosesc,
Cum ne ajung,
Ne trec-nainte
Şi râd că nu-i putem opri...
Da...
Va veni şi ziua-n care vom obosi,
Şi va veni
Un timp în care-al năzuinţii şi-al aiurărilor parfum
Ne va părea miros de smirnă,
Iar cântul ţiterelor sparte
Un Psalm cântat de-un preot gângav
La căpătâiul unei moarte
Pe care numeni n-o cunoaşte...
Şi-atunci, privind un urma lor -
Ca cei ce n-au nimic să-şi spună
Când nu-şi pot spune tot ce vor -
La umbra zidurilor mute
Şi-a secularilor castani,
Vom adormi ca şi drumeţii
Ce dorm uitaţi de mii de ani!...

2020-10-04 05:39:04

Poezii - Ion Minulescu

Romanţa celui ce s-a-ntors
Tăceţi, voi toţi din jurul meu,
Vă rog tăceţi -
Că-s obosit,
Şi-aş vrea să dorm,
Şi-aş vrea să mor,
De-ar fi să pot muri curând şi mai uşor
Ca cei ce-s morţi de mult!...
Tăceţi,
Vă rog tăceţi...
Abia sosit,
Voi mă-ntrebaţi pe unde-am fost!...
O, de-aţi şti voi ce drumuri lungi,
M-adăpostea, pribeag mereu tot pe-alte mări!...
Ce fund de zări
O, de-aţi putea porni şi voi
Pe unde-am fost!...
O, de-aţi putea şi voi cândva,
Pornind grăbiţi pe urma mea,
Să rătăciţi ne'ntrebători
Şi ne'ntrebaţi!...
Să vânturaţi pământul tot -
În lung
Şi-n lat -
Şi fund de văi,
Şi vârf de munţi, necercetat,
Să cercetaţi
Ne'ntrebători
Şi ne'ntrebaţi!...
O, de-aţi putea-ntâlni şi voi ce-am întâlnit -
Femei cu ochi frumoşi de bronz
Şi guri de-argint,
Ce le-am iubit,
Şi le-am iertat -
Căci toate mint,
Cum i-au minţit
Pe toţi pe câţi i-au întâlnit!
O, de-aş putea să vă spun tot...
Dar nu -
Plecaţi...
Că-s obosit -
Şi-aş vrea să dorm,
Şi-aş vrea să mor,
De-ar fi să pot muri curând şi mai uşor!...
M-aţi ascultat -
Vă mulţumesc...
Acum plecaţi.

2020-10-04 05:39:04

Versuri ed.2011 - Ion Minulescu

Celei care pleacă
Tu crezi c-a fost iubire-adevărată...
Eu cred c-a fost o scurtă nebunie...
Dar ce anume-a fost,
Ce-am vrut să fie
Noi nu vom şti-o poate niciodată...
A fost un vis trăit pe-un ţărm de mare.
Un cântec trist, adus din alte ţări
De nişte pasări albe - călătoare
Pe-albastrul răzvrătit al altor mări
Un cântec trist, adus de marinarii
Sosiţi din Boston,
Norfolk
Şi New York,
Un cântec trist, ce-l cântă-ades pescarii
Când pleacă-n larg şi nu se mai întorc.
Şi-a fost refrenul unor triolete
Cu care-alt'dată un poet din Nord,
Pe marginile albului fiord,
Cerşea iubirea blondelor cochete...
A fost un vis,
Un vers,
O melodie,
Ce n-am cântat-o, poate, niciodată.
Tu crezi c-a fost iubire-adevărată?
Eu cred c-a fost o scurtă nebunie!

2020-10-04 05:39:04

Poezii - Ion Minulescu

Poeziile lui Minulescu decurg in stilul familiar, prapastios francizant al cafenelei bucurestene. Ele trebuiesc”zise” precum trebuie jucate “momentele” lui Caragiale, fiindca Ion Minulescu este in buna masura un Mitica, un Catavencu si un Eleutheriu Poppescu deveniti lirici.

2020-10-04 05:39:04

Poezii - Ion Minulescu

În 1897, sub pseudominul (I. M.) Nirvan apar primele productii poetice ale lui Ion Minulescu, atunci inca elev la Pitesti, in revista Povestea vorbei. In 1898, sub semnatura I. Minulescu-Nirvan, tanarul poet publica in Foaia pentru toti, doi ani mai tarziu poetul pleaca la Paris pentru a studia dreptul. 

2020-10-04 05:39:04

Poezii - Ion Minulescu

[...] De unde vin?...
 De unde pot veni, cand ochii-mi,
 Plini de regrete si tristeti,
 Par doua candele aprinse in cripta mortilor poeti?
 Priviti...
 Sandalele-mi sunt rupte,
 Iar toga ce mi-o dete-Apollo
 In noaptea cand pornii spre voi,
 Abia-si mai flutura albastrul de-a lungul umerilor goi.
 Sunt gol -
 Caci calea-mi fuse lunga
 Si-n calea mea-ntalnii pe rand
 Pe toti cati vrura sa va vanda
 Podoabe noi ce nu se vand,
 Pe cei ce vrura sa va cante romante noi,
 Pe cei ce vrura
 Sa va-ndrumeze spre mai bine [...]

2020-10-04 05:39:04

SF - Gheisele - Liza Dalby

(...) o carte despre cultura japoneza, intrucat activitatea si simbolismul gheiselor nu pot fi intelese decat in contextul acestei culturi. Din acest motiv a fost necesar sa fac referire la traditiile japoneze, istoria Japoniei, sistemul legilativ, interactiunile sociale din aceasta tara, psihologia acestui popor, precum si la mediul profesional, relatiile dintre barbati si femei, credintele religioase, stilul vestimentar, obiceiurile gastronomice, muzica, estetica si constientizarea propriei identitati culturale ce caracterizeaza Japonia si pe locuitorii sai.- Liza Dalby

2020-10-04 04:39:04

Balade populare romanesti

„Legenda Mănăstirii Argeșului” sau „Legenda Meșterului Manole” este cunoscută în trei versiuni românești, culese și prelucrate de Vasile Alecsandri, Tudor Pamfile și Gheorghe Dem Teodorescu.

2020-10-04 04:24:04

Teatru - Marin Sorescu

Privite retrospectiv, creatiile dramatice soresciene ni se infatiseaza ca un spectacol al inteligentei in miscare. Piezis si ireverentios fata de conventii, greu de fixat intr-o formula, Marin Sorescu a trait intr-o continua mobilitate a scriiturii, convins fiind – dupa cum spunea adesea – ca nu genul sau forma conteaza, ci substanta pe care autorul o poarta cu sine si pe care o toarna intr-o forma sau alta, in functie de inspiratie sau de propensiunea continutului insusi. Ceea ce nu l-a impiedicat sa fie unul dintre marii inovatori ai literaturii noastre postbelice, atat in poezie, cat si in teatru. - Razvan Voncu

2020-10-04 04:24:04

Iona - Marin Sorescu

Cum sa nu se vada cat de imensa, de coplesitoare, ca o iluminare nascuta din miezul fiintei, este bucuria cu care Iona isi spune cele din urma cuvinte de incurajare, inainte de a infrunta, inca o data, destinul? „Gata Iona? (Isi spinteca burta.) Razbim noi cumva. Adevarata maretie a lui Iona este a fi luat cunostinta de sine, de forta sa: de aici inainte, el va putea fi ucis, dar nu infrant. - Nicolae MANOLESCU

2020-10-04 04:09:04

Femei indragostite vol.2 - D.H. Lawrence

Puternic influențată de psihanaliza freudiană, opera lui Lawrence exprimă efectul industrializării asupra ființei umane, conflictul dintre instinct și intelect, revolta împotriva supraevaluării spiritualului și reprimării senzualității naturale, ca manifestări puritane, pledând pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului, întrevăzut ca o forță sacră a vieții, printre valorile esențiale ale umanității.

2020-10-04 04:00:01

Femei indragostite Vol.1 - D.H. Lawrence

Prin intermediul celor doua protagoniste si al idilelor pasionale in care sunt implicate acestea, Lawrence schiteaza portretul eului feminin aflat in cautarea identitatii si maturitatii emotionale.

2020-10-04 03:54:04

eBook Tropicul Cancerului - Henry Miller

Am facut o intelegere tacita cu mine insumi sa nu schimb un rind din ce scriu. Nu ma intereseaza sa-mi aduc la perfectiune nici gindurile, nici faptele. Alaturi de perfectiunea lui Turgheniev, eu pun perfectiunea lui Dostoievski. - Henry Miller

2020-10-04 03:54:04

Tropicul cancerului - Henry Miller

Exuberanta si vioiciunea din romanul lui Miller sint atit de izbitoare, de parca toate sticlele de sampanie din lume ar fi fost destupate in acelasi timp si toata stralucirea spiritului ar fi fost dezlantuita in paginile unei singure carti. - The New York Times Book Review

2020-10-04 03:54:04

Ratacirile fetei nesabuite - Mario Vargas Llosa

Ricardo se indragosteste. Pentru totdeauna. O pierde si o regaseste, mereu sub un alt nume, in scenarii variate, la Lima, Paris, Londra, Tokyo. El este „baiatul bun“, care nu-si doreste decat sa traiasca la Paris. Ea este „fata rea“, o aventuriera calculata, care nu vrea decat sa urce rapid treptele sociale. O viata. O iubire. O poveste de dragoste care pe mine m-a prins si m-a urmarit mult timp... Recomand!

2020-10-03 10:38:39

O iubire imposibila - Christine Angot

Din autobiografia aceasta transpare rusinea femeii de a fi respinsa de societate (evreica fiind), de tata si apoi de barbatul iubit, rusinea mamei de a nu-i putea oferi mai mult fetitei ei, dar mai ales rusinea de a nu o fi putut proteja de tatal abuziv. M-a emotionat aceasta poveste de viata descrisa ca trauma personala.
"El, in lumea lui superioara. Si tu, in lumea ta inferioara. Avand-o, in plus, in acea lume inferioara, ca sa te injoseasca si mai mult, ca sa te faca sa cazi in josul prejosului de pe fundurile strafundurilor, ca bonus, pe fiica ta, violata de tatal ei, iar tu, mama care nu vede nimic, imbecila, ******a, idioata, ba chiar complicea. Mai cobori cateva grade pe scara respectabilitatii, mai jos de-atat oricum nu se poate. Nu exista mai prejos de-atat". (p. 201)

2020-10-03 10:38:39

File din cartea naturii - Ion Agarbiceanu

As Lovinescu notes, Agârbiceanu and other Transylvanian realists will "accumulate in details", but will remain "incapable of narrating on more than one level": "for all their dynamism, his sketches are not exciting in the dramatic sense."

2020-10-03 10:23:39

Fefeleaga si alte povestiri - Ion Agarbiceanu

His naturalness was even highlighted by Iorga, who praised Agârbiceanu as "the liveliest storyteller" of the early 20th century: "he doesn't go looking for the folkish ingredient; he just cannot separate himself from it, because he lives therein, heart and soul."

2020-10-03 10:23:39

File din cartea naturii. Ed. 2016 - I. Agarbiceanu

Ion Agarbiceanu, alaturi de Cosbuc ori Sadoveanu, este scriitorul care a nutrit cu emotii literare si empatii totale cateva generatii de cititori. Explicatia acestui succes nu se regaseste doar in stiinta alegerii temelor (unele lacrimogene), ci si in dozajul de poetic intr-o lume deloc fabuloasa, chiar simpla. Iar simplitatea folcloricului prinsa in actul scriiturii moderne are datele pentru a-l califica pe prozator intre cei veritabili.” (Lucian Pricop)

2020-10-03 10:23:39

File din cartea naturii - Ion Agarbiceanu

A native of Transylvania, Ion Agarbiceanu graduated from Budapest University, after which he was ordained. He was initially assigned to a parish in the Apuseni Mountains, which form the backdrop to much of his fiction. 

2020-10-03 10:23:39

File din cartea naturii - Ion Agarbiceanu

Se naste in satul Cenade, nu departe de Blaj, pe 12 septembrie 1882, Ion Agarbiceanu, al doilea copil din cei opt ai lui Nicolae Agarbiceanu si ai Anei, nascuta Olariu. Bunicul dinspre tata, Vasile Boariu, tot padurar, se nascuse in satul Agarbiciu. Poreclit in Cenade "Agarbiceanu", acesta va deveni numele urmasilor sai.

2020-10-03 10:23:39

File din cartea naturii - Ion Agarbiceanu

,,File din cartea naturii” reprezintă viața de copil trăită curat și frumos, la țară, în inima Ardealului. Cartea ar putea fi numită ,,Amintiri din copilărie” în varianta ardelenească.

2020-10-03 10:23:39

File din cartea naturii - Ion Agarbiceanu

Romanul "Arhanghelii" descrie aspecte din viața localnicilor dintr-o zonă auriferă din Munții Apuseni.
Întors pentru o scurtă vacanță în satul său natal, situat într-o regiune auriferă, studentul Vasile Mureșan, viitor preot, este adânc zguduit de schimbările și frământările prin care trece pașnicul sat ardelean. Oamenii sunt mistuiți cu toții de febra îmbogățirii miraculoase. Cel mai bogat este notarul Iosif Rodean, acționarul principal al minei aurifere Arhanghelii, un om aspru și orgolios, tiranic.

2020-10-01 07:59:55

File din cartea naturii - Ion Agarbiceanu

Exemplare prin simplitate si profunzime, nuvelistica si povestirile lui Ion Agarbiceanu se contureaza, mereu mai mult, ca un moment de auto-determinare, de fixare pe coordonate proprii a epicii noastre moderne. (CONSTANTIN CUBLESAN)

2020-10-01 07:59:55

Fefeleaga si alte povestiri - Ion Agarbiceanu

Ion Agârbiceanu (n. 12 septembrie 1882, Cenade, Comitatul Alba de Jos, Regatul Ungariei – d. 28 mai 1963, Cluj, Republica Populară Română) a fost scriitor, ziarist și prozator român, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului.

2020-10-01 07:59:55

Fefeleaga si alte povestiri - Ion Agarbiceanu

Opera lui Agarbiceanu reflecteaza documentar, prin scrierile de mai larga respiratie, zbuciumul vietii publice ardelene in decurs de o jumatate de veac... Respectul demnitatii umane, dragostea fata de poporul sarac si obidit, dorinta de a contribui la ridicarea lui prin cultura si prin gospodarire mai buna, patriotismul cald confera operei agarbicene un mare prestigiu etic, o valoare educativa exceptionala. - Serban Cioculescu

2020-10-01 07:59:55

Tanase Scatiu. In razboi - Duiliu Zamfirescu

Ciclul Romanul Comăneștenilor cuprinde patru volume: Tănase Scatiu (publicat în foileton în 1895-1896 și în volum în 1907), În război (publicat în foileton în 1897-1898 și în volum în 1901), Îndreptări (publicat în foileton în 1901-1902 și în volum în 1908) și Anna (publicat în foileton în 1906 și 1910 și în volum în 1911). 

2020-10-01 07:59:55

Viata la tara. Tanase Scatiu - Duiliu Zamfirescu

"Apare pentru intaia oara pagina analitica, oricat de exterioara, obiectul scriitorului nefiind omul, ci o stare in sine, studiata monografic. Scriitorul cuprinde indiferenta conversatiei intre indragostiti, atmosfera de frivolitate distinsa si delicata, contradictiile sufletesti ale femeii, tristetile nemotivate, euforia premergatoare marturisirilor.” - G. Calinescu

2020-10-01 07:59:55

Viata la tara. Tanase Scatiu - Duiliu Zamfirescu

Primul roman al ciclului este considerat aproape în unanimitate de criticii literari drept cel mai valoros, prin „echilibrul de realism și de idealism, prin poezia pământului și a vechii noastre boierimi iubitoare de pământ, și, mai ales, prin neuitata creațiune a Sașei”, după cum aprecia Eugen Lovinescu.

2020-10-01 07:59:55

Cartea de acasa 10 : Tanase scatiu - Duiliu Zamfirescu

Mitocanul Tanase Scatiu, arendas imbogatit, deputat, in dorinta lui de a administra singur mosia boierului Dinu Murgulet, se casatoreste cu fiica acestuia, Tincuta, impotriva vointei ei – subiectul romanului fiind aceasta convietuire aspra, umilitoare pentru eroina –, si il tine sechestrat si pe socrul sau.

2020-10-01 07:44:55

Tanase Scatiu - Duiliu Zamfirescu

Personajul central, al carui nume il regasim in titlul romanului, este un ciocoi nou, din aceia carora Nicolae Filimon nu a mai apucat sa le consacre partea a doua a romanului sau Ciocoii vechi si noi. El o ia de sotie pe fiica boierului Micu si pune stapanire pe mosia acestuia. E un ins primitiv, brutal si viclean. Va fi omorat de taranii rasculati, care il doresc pe boierul Micu intors la conac. - NICOLAE MANOLESCU

2020-10-01 07:44:55

Viata la tara. Tanase Scatiu - Duiliu Zamfirescu

Intocmai ca mai toti scriitorii realisti romani, pana cand un Alexandru Macedonski cucereste sectoare noi ale artei descriptive, Duiliu Zamfirescu este mai ales un pictor al omului si al peisagiului, mai mult decat al lucrurilor si al interioarelor, care apar totusi uneori in paginile lui. - Tudor Vianu

2020-10-01 07:44:55

Viata la tara. Tanase Scatiu - Duiliu Zamfirescu

Exista in substanta operei reminiscente autobiografice si o ideologie sociala pre-samanatorista, nutrindu-se din Eminescu, referitoare la ele­men­tele pozitive ale natiunii si la „patura superpusa“. Romanul vine sa ilustreze, de asemenea, programul literar al autorului, postuland inspiratia scriitorilor din viata „claselor de sus“. In Viata la tara, ca si in alte romane ale ciclului, este detectabila influenta lui Tolstoi, caruia Duiliu Zamfirescu ii consacrase un studiu.
 

2020-10-01 07:44:55

Viata la tara. Tanase Scatiu - Duiliu Zamfirescu (Carti de patrimoniu)

"Un poem al vietii campenesti", asa cum aprecia criticul Eugen Lovinescu, Viata la tara , cel mai apreciat roman din ciclul Comanestenilor, este o fresca a societatii romanesti de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Urmarindu-si obiectivul de "a crea o literatura nationala" si a o pune in legatura "cu ceea ce este omenesc si deci etern", scriitorul zugraveste traiul linistit, patriarhal, traditiile de familie si iubirea, toate impletite cu elogiul frumusetii pamantului natal. In acest ansamblu se contureaza figura Sasei Comanesteanu, "unul din tipurile cele mai ideale de feminitate din toate literaturile". (Garabet Ibraileanu)

2020-10-01 07:44:55

Viata la tara - Duiliu Zamfirescu

"Viata la tara este cel dintai roman din cel dintai ciclu romanesc, adevarata saga de familie, din istoria literaturii romane. Vor urma Tanase Scatiu, In razboi, Indreptari si Anna, care alcatuiesc ciclul Comanestenilor, intins pe durata a unsprezece ani (1898-1909). E vorba de o familie de boiernasi din nord-estul Munteniei, intre Buzau si Rm. Sarat. Razboiul de care este vorba este acela de independenta din 1877."' N. MANOLESCU

2020-10-01 07:44:55

Niculaita Minciuna - I.Al. Bratescu-Voinesti

Din cand in cand se auzeau pocnete de pusca si glasul vinatorului strigand: "Apporte!" Mai tirziu caruta s-a departat inspre vinator pe drumeagul lastarului; incet-incet poc­netele si strigatele s-au pierdut, s-au stins si, in tacerea serii care se lasa, nu se mai auzea decat cintecul greierilor; iar cand s-a innoptat si rasarea luna dinspre Cornatel, au auzit deslusit gla­sul mamei lor chemindu-i din capul miristei: "Pitpalac! pit­palac!"
Repede au zburat inspre ea si au gasit-o. Ea i-a numarat: lipsea unul.
-  Unde e nenea?
-  Nu stiu, a zburat.
Puiul-fragment

2020-10-01 07:29:55

In lumea dreptatii. Intuneric si lumina ed.2012 - I.Al. Bratescu-Voinesti

In vremea asta puiul al mai maxe, in loc sa stea nemiscat ca fratii lui, dupa cum le poruncise ma-sa, zboara; vinatorul ii aude piriitul zborului, se intoarce si trage. Era cam departe. O singura alica l-a ajuns la aripa. N-a picat, a putut zbura pana in lastar; dar acolo, de miscarea aripii, osul - la inceput numai plesnit - s-a crapat de tot si puiul a cazut cu o aripa moarta. Vinatorul cunoscind desimea lastarului, si vazind ca trasese in­tr-un pui, nu s-a luat dupa dinsul, socotind ca nu face truda de a-l cauta prin lastar. (Puiul-fragment)

2020-10-01 07:29:55

Puiul. Nicusor - I. Al. Bratescu-Voinesti

"Nimic nu-i este indiferent povestitorului Bratescu-Voinesti. Nici felul in care, aflati in momentul intelegerii tragismului lumii, viata intra intr-un soi de inertie interioara, romantica, desueta. E sensul profund al acomodarii la o noua realitate, pe care, de fapt, si noi reusim sa o cunoastem gratie situatiilor limita din poveste."

2020-10-01 07:29:55

In lumea dreptatii. Intuneric si lumina - I. Al. Bratescu-Voinesti

Ai vazut cum sta gaina pe oua? Asa sta si ea, doar ca ea in loc sa stea in cotet, sta afara in grau; si ploua, ploua de varsa si ea nu se misca, ca nu cumva sa patrunza o picatura de ploaie la oua. Dupa trei saptamani i-au iesit niste pui draguti, nu goi ca puii de vrabie, imbracati cu puf galben ca puii de gaina, dar mici, parca erau sapte gogosi de matase, si au inceput sa umble prin grau dupa mancare. - I. Al. Bratescu-Voinesti - Puiul

2020-10-01 07:29:55

In lumea dreptatii si alte nuvele - I.Al. Bratescu-Voinesti

"In inima bietei prepelite era o lupta sfisietoare. Ar fi vrut sa se rupa in doua; jumatate sa plece cu copiii sanatosi, care sufereau de frigul toamnei, iar jumatate sa ramiie cu puiul schi­lod, care se agata de ea cu desperare. Suflarea dusmanoasa a crivatului, pornita fara veste intr-o zi, a hotarit-o. decat sa-i piara toti puii, mai bine numai unul! - si fara sa se mai uite inapoi, ca sa nu-i slabeasca hotarirea, a zburat cu puii zdraveni, pe cand al ranit striga cu deznadejde:
-  Nu ma lasati! Nu ma lasati!" - Puiul

2020-10-01 07:29:55

In lumea dreptatii. Intuneric si lumina Ed.2017 - I.Al. Bratescu-Voinesti

Proza lui I. Al. Bratescu-Voinesti e cizelata, de un perfect echilibru interior, realizat prin proportionarea scenelor, prin inlantuirea si motivarea logica a episoadelor, prin conciziunea si preciziunea imaginilor. - Teodor Vargolici 

2020-10-01 07:14:55

In lumea dreptatii. Intuneric si lumina - I.Al. Bratescu Voinesti

"Un mare artist, un superb cizelator, un delicat povestitor, un intelept duios - iata cum cred ca s-ar putea caracteriza in cateva cuvinte Bratescu-Voinesti. Arta lui de-a povesti e unica in literatura noastra prin discretie, prin simplicitate, printr-o gingasie fireasca. In tot ce a scris e atata masura, atata cuviinta, atata farmec, incat poate servi de model tuturor celor care iubesc intr-adevar literatura buna". - Mihail Sadoveanu

2020-10-01 07:14:55

Puiul si alte povestiri alese - I.Al. Bratescu-Voinesti

"La marginea lastarului, un pui de prepelita, cu aripa rupta, sta zgribulit de frig.
Dupa durerile grozave de pana adineauri, urmeaza o piroteala placuta. Prin mintea lui fulgera crimpeie de vedenii. . . miriste ... un carimb de cizma pe care urca o furnica . . . aripa calda a mamei. Se clatina intr-o parte si intr-alta si pica mort cu degetele ghearei impreunate ca pentru inchinaciune."

2020-10-01 07:14:55

Cele mai frumoase fabule - La Fontaine, Esop, Grigore Alexandrescu

Corbul şi vulpea
de La Fontaine
                        Jupân corbul câştigase
                        Din negoţul ce-apucase
                        Un bun chilipir de caş,
                        Şi cu dânsu-n cioc se duse
                        P-un copac, unde se puse
                        Ca un om l-al său sălaş.
                        Vulpea, ca o jupâneasă,
                        O cam şterge de p-acasă,
                        Şi ieşise la primblare;
                        Iar bunul miros ce are
                        D-ici, de colo o-ndreptă
                        Sub copac, şi-n sus cătă:
                        „Jupâne corb, plecăciune!
                        O, Doamne, ce frumuseţe!
                        Ce pasăre, ce minune,
                        Ce drag de pene măreţe!
                        Dar n-are glas; ce păcat!”
                        Corbul, îngâmfat în sine,
                        Nicidecum nu-i veni bine
                        Ca vulpea să-l socotească
                        De mut sau să mi-l vorbească
                        Că e prost l-al său cântat.
                        Lungi gâtul, căscă ciocul
                        Şi-ncepu a croncăi.
                        Caşul căzând, vulpea-aci,
                        Cântăreţul păţi jocul.
                        „Jupân corb, precum se vede,
                        Minte numai îţi lipseşte;
                        Şi fă bine de mă crede
                        Şi-nvaţă, te foloseşte:
                        Că de mult, foarte de mult,
                        Din punga celor ce-ascult
                        Linguşitorii trăiesc.”

2020-09-30 07:29:35

Fabule - Jean de la Fontaine

La Fontaine s-a impus in literatura universala prin fabulele sale, publicate in 12 carti, in perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop si Fedru, precum si de traditiile populare, si inzestrat cu un talent deosebit, el a depasit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformandu-le in adevarate opere de arta.

2020-09-30 07:29:35

Fabule - Esop

Fiecare fabulă este însoţită de câte o morală. O colecţie utilă de învăţături fără de care am fi mai săraci în viaţă. Multe din dogmele vieţii noastre au la bază aceste fabule pe care ne bazăm şi balansăm credinţele şi drumurile printre semeni.

2020-09-30 07:29:35

Fabule - Esop

Cartile sunt adaptate pe trei niveluri (incepatori, avansati, experimentati) si abordeaza o multitudine de subiecte, in concordanta cu interesul si abilitatile fiecarui segment de cititori. Vulpi, berze si ciori insetate: toate s-au strans aici intr-o colectie de opt dintre cele mai iubite povesti ale lui Esop.

2020-09-30 07:14:35

Greierele si Furnica - Esop

Greierele si furnica
Intr-o zi insorita de vara , greierele sarea si se dadea peste cap , fredonand si cantand , cu sufletul plin de voiosie.Chiar atunci , a trecut pe acolo o furnica , chinuindu-se sa care in spate o boaba de grau catre casa ei.
"Hei ," i-a spus greierele , " de ce te obosesti atata si nu vii sa distrezi cu mine , sa stam de vorba si sa ne veselim ? " .
"Ma straduiesc sa adun de-ale mancarii pentru la iarna," a raspuns furnica , " si te sfatuiesc si pe tine sa faci la fel."
"De ce ar trebui sa imi fac griji pentru la iarna ?" a zis greierele , " acum este hrana si bautura din belsug , iar pana la iarna mai este multa vreme!" Furnica nu a mai spus nimic , si a continuat sa munceasca din greu.
Atunci cand a sosit iarna , greierele nu isi stransese nici un fel de merinde si se uita , plin de pofta si cu burta ghiorandu-i de foame , la furnicile care se ghiftuia zi de zi cu graul si porumbul adunat de asta vara in camari.Abia atunci si-a dat seama greierele ca :
"Intotdeuna este bine sa pui ceva deoparte pentru vremurile de restriste."

2020-09-29 08:00:31

Fabule de Esop

Esop (620-564 i.e.n.) a fost un scriitor din Grecia antica. Este considerat parintele fabulei, multe dintre istorioarele sale fiind preluate si repovestite de secole intregi. Acest volum cuprinde cateva dintre cele mai cunoscute fabule ale lui Esop, adaptate pe intelesul copiilor si insotite de ilustratii moderne.

2020-09-29 07:59:11

365 de fabule de la bunici pentru nepoti

Cartea cuprinde 365 de fabule - cate una pentru fiecare zi a anului. Morala notata la sfarsitul fiecarei fabule transmite copiilor valorile si calitatile umane (bunatatea, prietenia, modestia, harnicia etc.).

2020-09-29 07:59:11

Fabule pentru cei mici

Lupul și mielul (de Gheorghe Asachi)
Orice face cel mai mare,
Dreptate-n toate are,
Precum vom videa aice
Din o fabulă ce-oi zice.
Un miel foarte însetat
S-adăpa în râu curat,
Unde lupul, cătând pradă,
Începu cu mielul sfadă,
Zicându-i cu rost turbat:
Ori de ce mă înfruntezi
Și să turburi cum cutezi
Limpedea mea băutură?
I-au zis mielul: Doamne, iartă,
La mânie nu te-ntartă,
Mai ales dacă ai vra
Să-nțelegi măria-ta
C-apa din sus cură-n vale
La șerbul măriei-tale;
Și s-o turbur eu nu pot
Cu piciorul, nici cu bot!
Mi o turburi și-acum iară,
I-au zis cruda acea fiară;
Știu că-n anul cel trecut
Tu de lupi ai zis bârfele!
Cum puteam să zic acele,
Când n-am fost încă născut?
Crede, doamne, că ș-acuma
Eu sug lapte de la muma.
De n-ai fost tu, apoi, zău,
Au fost un frate al tău.
Nici un frate eu nu am.
Așadar, ț-au fost vrun neam,
Că toți câni, păstori și oi
Bat din veci resbel cu noi!
Zicând ceste, îl îmbrâncă
Și îl duce la pădure,
Unde, fără să-l înjure,
Îl despoaie și-l mănâncă.

2020-09-29 07:59:11

Fabulele lui Esop

    "Vulpea si strugurii
    Mergand flamanda pe drum si tot cautand ceva de mancare, o vulpe a vazut intr-o curte o vita-de-vie cu niste ciorchini mari, copti, care-i lasau gura apa. Fara a se gandi prea mult, isteata vulpe si-a facut o scara cu ajutorul careia sa sara gardul, gandindu-se la festinul pe care avea sa si-l ofere cu strugurii aceia frumosi:
    - Pe toti o sa-i mananc! isi zicea ea, lingandu-si buzele.
    Dar, de partea cealalta a gardului, o astepta o surpriza. Curtea era pazita de un caine cu o fata deloc prietenoasa, care nu avea de gand sa lase pe nimeni, si cu atat mai putin pe o vulpe oarecare, sa se atinga de vreun strugure.
    Dupa ce a fost muscata, zgariata si hartanita, vulpea a reusit in cele din urma sa se elibereze. Cu toata mandria pe care i-o permitea infatisarea ei jalnica, a exclamat:
    - Bleah! nici nu vreau sa mananc strugurii astia, sunt inca acri!
  Cand ceva greu se obtine
  Cei slabi spun: "Nu e de mine!""

2020-09-29 07:59:11

Fabulele lui Esop 2

Fabulist și filosof, atunci când îl sfătuia corect pe stăpânul său, Esop era eliberat pe o perioadă scurtă de vreme. Multe fabule ale sale s-au păstrat până în prezent. Aceste povesti minunate au fost transmise din generatie in generatie, oferind valoroase lectii de viata intr-un mod simplu si distractiv.

2020-09-29 07:59:11

Fabulele lui Esop 1

Cu mult, mult timp in urma, prin secolul al VI-lea i.Hr., a trait un povestitor inzestrat pe nume Esop. Nu se cunosc multe despre el, dar se stie sigur ca si-ar putea face publicul sa se tavaleasca de ras la povestile lui fermecatoare.

2020-09-29 07:44:11

Fabule romanesti

Șarlatanul și bolnavul
de Grigore Alexandrescu
        La un neguțător mare
        Cărui vederea-i slăbise
        Fără nici o invitare
        Un doctor vestit venise.
Cînd zic vestit, se-nțelege că nimeni nu-l cunoștea,
        Însă avea atestate
        Numai în aur legate,
Diplome ce-n academii luase, cum el zicea,
        Prin țări care niciodată
        Nu au figurat pe hartă,
Dar care cu bună seamă el nici le-ar fi părăsit,
D-ar fi mai avut acolo vrun bolnav de lecuit.
        Bunul pătimaș îl crede,
        Doctorul vreme nu pierde,
Ci-l unge c-o alifie, apoi la ochi l-a legat,
Apoi după ce îi spune din partea lui Ipocrat
Că are să șază astfel o săptămînă deplin
Întinde mîna… pe masă era un frumos rubin,
Inel de formă antică, vechi suvenir părintesc;
Doctorul îl ia, se duce, și ca să vă povestesc
Mai pe scurt, el vine iară a duoua ș-a treia zi,
Și nencetat, totdauna, la orice vizită nuouă,
        Luă cîte unul-duouă
Din lucrurile mai scumpe cîte în casă găsi.
Cînd se-mplini săptămîna, pe bolnav îl deslegă:
„Uite-te, cum ți se pare, și cum vezi?“ îl întrebă.
„Cum văz? răspunse bolnavul, împrejurul său privind,
Și din averile sale nimica nemaizărind.
Cum văz? nu știu, frate, atît numai poci să zic
Că din ce vedeam odată acum nu mai văz nimic.“
Cunosc patrioți politici, care-așa exploatez
Simplitatea populară, și ei singuri profitez.

2020-09-29 07:44:11

Cele mai frumoase... fabule

Tudor Arghezi releva in versuri caracterul umoristic al fabulei, spunand:
“Fabula se cheama vechea corcitura
Dintre pilda buna si caricatura.
O minciuna blanda-n care se prefac
Hazurile snoavei scurte-n bobarnac.
Inca de pe vremea robului Esop
N-a fost incercata fara talc si scop,
Si intotdeauna de la el incoace,
Ea in loc de oameni pune dobitoace.”

2020-09-29 07:44:11

Fabule - Jean de la Fontaine, Vasile Alecsandri

Fabula este una dintre cele mai vechi specii literare, ea transpune intamplari din lumea reala in lumea animalelor, dandu-le acestora capacitatea de a vorbi. Morala fabulei se gaseste de obicei la sfarsitul acesteia si se aseamana mai degraba cu un proverb sau cu o maxima populara.

2020-09-29 07:44:11

Fabule si satire - Gr. Alexandrescu

Cîinele și măgarul
Cu urechea pleoștită, cu coada-ntre picioare,
Cîinele, trist și jalnic, mergea pe o cărare.
După îndestul umblet, iată că-l întîlnește
        Un măgar, și-l oprește:
        „Unde te duci? îi zise,
Ce rău ți s-a-ntîmplat? Știi, parcă te-a plouat,
        Așa stai de mîhnit.“
        — „Dar, sînt nemulțumit.
La împăratul Leu în slujbă m-am aflat:
        Însă purtarea lui,
        De e slobod s-o spui,
M-a silit în sfîrșit să fug, să-l părăsesc,
Acum cat alt stăpîn; bun unde să-l găsesc?“
— „Numai d-atît te plîngi? măgarul îl întrebă;
Stăpînul l-ai găsit, îl vezi, de față stă.
Vino numaidecît la mine să te bagi:
        Eu îți făgăduiesc
        Nu rău să te hrănesc;
Nimic n-o să lucrezi, nici grijă n-o să tragi.“
La propunerea sa, cîinele i-a răspuns:
„Ascultă-mă să-ți spui: e rău a fi supus
La oricare tiran; dar slugă la măgar
E mai umilitor, și încă mai amar.“

2020-09-29 07:44:11

Pagini alese - Grigore Alexandrescu

Căci șoarecii cred mult la fisionomii,
Ș-a acestui străin atîta de cinstit
Nu le înfățișa nimic de bănuit.
Dar într-o zi, cînd toți îi deteră un bal,
După ce refuză și limbi, și cașcaval,
Zicînd că e în post și nu poate mînca,
Pe prietenii săi ceru a-mbrățișa.
Ce fel de-mbrățișări! Ce fel de sărutat!
        Pe cîți gura punea,
        Îndată îi jertfea;
Încît abia doi-trei cu fuga au scăpat.
        Cotoiul cel smerit
        E omul ipocrit.
(Șoarecele și pisica-fragment)

2020-09-29 07:44:11

Fabule, proza, poezii - Grigore Alexandrescu

„E! ce ați hotărît, jupîni amploiați?
        Oare-o să vă-ndreptați?“
Îi întrebă atunci înălțimea-mblănită,
Ce purta o manta de oaie jupuită.
„Spuneți, o să schimbați purtarea-vă cea proastă?“
— „Să trăiți la mulți ani, dobitocia-voastră,
Răspunse un vulpoi, în slujbe lăudat;
        Ne poate fi iertat,
Să vă-ntrebăm smerit, de vreți a ne-arăta,
De unde-ați cumpărat postavul de manta?“
Cînd mantaua domnească este de piei de oaie,
Atunci judecătorii fiți siguri că despoaie.
(Lupul moralist - fragment)

2020-09-29 07:44:11

Poezii - Grigore Alexandrescu

Grigore Alexandrescu a debutat cu poezii publicate în Curierul Românesc condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influențată de ideile care au pregătit Revoluția din 1848.

2020-09-29 07:29:11

Satire si fabule - Grigore Alexandrescu

„Alexandrescu este incontestabil cel mai de seamă fabulist al nostru...”— D. Popovici
Lui Grigore Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română cu specii literare autonome epistola, meditația și satira.

2020-09-29 07:29:11

Cele mai frumoase... Fabule de Grigore Alexandrescu

Cartea contine fabule scrise de Grigore Alexandrescu, texte in care se redau cu vorbe mestesugite, in versuri, anumite intamplari din lumea animalelor, dialoguri. Cu talent literar, Alexandrescu prezinta cititorilor efectele negative ale laudaroseniei, infumurarii, prostiei, tradarii etc., cu scopul de a corecta comportamente si atitudini umane.

2020-09-29 07:29:11

Pagini alese - Grigore Alexandrescu

Poet liric, Alexandrescu scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine. Tonul lor este extraordinar de fantastic. Cea mai reușită este Umbra lui Mircea. La Cozia (făcuse o călătorie în Oltenia, cu prietenul său, Ion Ghica).

2020-09-29 07:29:11

Fabule - Grigore Alexandrescu

Alexandrescu este ultimul fabulist autentic din literatura română, scriind circa 40 de fabule, în care adevărul este mascat, din cauza cenzurii autorităților (Câinele și cățelul, Boul și vițelul, Dreptatea leului, Vulpea liberală ș.a.).

2020-09-29 07:29:11

Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon (Carti de patrimoniu)

"Filimon a vrut sa scrie o fiziologie la sfarsitul careia sa putem exclama: «iata tipul ciocoiului...!». Cu alte cuvinte, un soi de manual al perfectului arivist, reprezentand in acest domeniu ceea ce Principele lui Machiavelli sau Curteanul lui Castiglione au reprezentat in ale lor. Dinu Paturica e un monstru, insa unul exemplar, credibil si excesiv, realist si simbolic. Ciocoii e, inainte de toate, un roman paradigmatic, o ilustrare.” — NICOLAE MANOLESCU

2020-09-28 07:59:11

Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon

"Ciocoii vechi si noi (1863) este capul de serie al unui gen de roman foarte popular in literatura noastra: acela al declinului clasei boieresti din secolul XIX, uzurpate de arendasi."

2020-09-28 02:59:11

Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon

"Fictiunea e situata in mijlocul unei istorii reale. Ciocoii e, din acest punct de vedere, nu numai intaiul nostru roman memorabil, dar si intaiul roman istoric adevarat". - Nicolae Manolescu

2020-09-28 02:59:11

Ciocoii vechi si noi - Nicolae Filimon

"Ciocoiul, dar, isi incepe uneori cariera de la postul de randas, iar alteori de la lacheu ce se pune in coada trasurii boierului; devine cu incetul sofragiu, apoi vataf de curte, iar mai pe urma se face si el boier; si cu toate ca unii-altii ii zic in deriziune boier racut, copiii lui insa devin boieri si fii de boieri..."

2020-09-28 02:59:11

Stiu sa citesc - 20 de fabule de La Fontaine

Fabulele scrise de La Fontaine au fascinat multe generatii de copii, reusind sa isi pastreze farmecul intact peste ani si ani. Volumul de fata reuneste cele mai frumoase 20 de fabule ale autorului francez, printre care Laptareasa, Vulpea si strugurii, Greierele si furnica, Vulpea si barza, Gaina cu ouale de aur, Adunarea soriceilor etc.

2020-09-28 09:59:11

Fabule

O lectura de o valoare inestimabila pentru copii, mai ales in epoca moderna- ea ofera de timpuriu lectii despre viata, intr-o forma pe intelegerea lor, ajutandu-i sa se poata feri de necazuri.
Frumoasele ilustratii pline de culoare au fost desenate de mana pentru a scoate in evidenta aceasta lume a povestilor clasice, pentru a reda cat mai bine atmosfera deosebita a acestora.

2020-09-28 07:14:11

Fabule - La Fontaine

Eroii din fabule, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp. La Fontaine se remarcă prin lirismul care străbate fabulele sale, prin aceasta deosebindu-se de aproape toți scriitorii clasici francezi. Fabulele au fost scrise în limba vie a poporului. La Fontaine este inițiatorul versului liber în literatura franceză.

2020-09-26 08:00:31

Fabule pentru cei mici - La Fontaine

BROASCA SI BOUL:
Vazand pe pajiste un Bou voinic, o Broasca oarecare – cam de marimea unui ou – se opintea s‑ajunga si ea cat el de mare.
— Suratelor, le spuse, luandu‑si‑l model, mai am, mai am, mai am nitel s‑ajung cat el?
— Mai ai!… — Si‑acum?… — Tot ai!…
— Mai sunt departe?…
— Esti, surioara draga, tot pitica…
S‑a mai umflat o data, pe viata si pe moarte, si a plesnit ca o basica.
Au cati, cuprinsi adesea de chinurile grijii de‑a fi mai breji, nu‑si ies si azi din minti?
Nu tin sa aiba soli atatia printi?
Burghezii‑si fac palate. Vor paji mai toti marchijii…

2020-09-26 07:59:03

Fabule - Jean De La Fontaine

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc.

2020-09-26 07:59:03

Fabule pentru toti copiii - Jean de la Fontaine

Jean de La Fontaine s-a impus în literatura universală prin fabulele sale, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop și Fedru, precum și de tradițiile populare, și înzestrat cu un talent deosebit, el a depășit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformându-le în adevărate opere de artă.

2020-09-26 07:59:03

eBook Povestea Maicii Domnului - Ion Pillat

Cu Povestea Maicii Domnului, Ion Pillat intra in faza a treia a exercitiului spiritual propus de Sfantul Ignatiu de Loyola, si anume, prin apropierea de istorie, poetul devine martor la drama coborarii divinului in lume, drama mediata aici de trairile Fecioarei.

2020-09-26 07:59:03

Camara de fructe - Ion Pillat

După 1945 poezia sa va fi clasificată drept indezirabilă, evident din rațiuni strict politice. Fiul său, criticul și romancierul Dinu Pillat, a fost îndepărtat de la Facultatea de Litere, unde era asistent al lui George Călinescu, fiind condamnat la temniță politică, iar manuscrisele i-au fost confiscate și distruse.

2020-09-26 07:59:03

Umbra timpului. Laurii poeziei - Ion Pillat

M-am nascut la 31 martie stil vechi, 1891, la Bucuresti, in strada Dorobantilor. Aceasta data fatidica imi leaga viata de o anumita epoca si fatal imi determina astfel in mare parte dezvoltarea sufleteasca. Cine ar vrea insa sa traga din originea bucuresteana a omului – oarecare premise fata de poet – s-ar insela amarnic. - Ion Pillat

2020-09-26 07:59:03

Vinul de-altadata - Ion Pillat

Daca trupeste m-am nascut la Bucuresti, sufleteste sunt produsul corcit al dealului de la Florica, a podgoriei din preajma Argesului pitestean – cu stepa ondulata din marginea Prutului, cu pamantul negru de la Miorcanii Dorohoiului. - ION PILLAT, Marturisiri, 1942

2020-09-26 07:59:03

Umbra timpului - Ion Pillat

Ion Pillat a fost un eseist, poet tradiționalist, antologist, editor și publicist român, membru corespondent al Academiei Române. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion C. Brătianu, acesta fiind adesea evocat în poeme precum Odaia bunicului, Odihna tatii sau Aci sosi pe vremuri.

2020-09-26 07:59:03

Poezia romantica romaneasca

Spre deosebire de alte tari, romantismul romanesc continua pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, prin opera lui Mihai Eminescu, partial prin cea a lui Alexandru Macedonski, iar apoi are inca cel putin doua faze de recluziune, cea mai cunoscuta fiind samanatorismul.

2020-09-26 07:59:03

Scrieri Vol.2 - Dimitrie Bolintineanu

D. Bolintineanu are meritul de a se fi numarat printre cei dintai creatori care au incetatenit la noi specia epica a romanului, iar insemnarile sale de calatorie, impresionante ca volum, sunt si dintre cele mai interesante cate s-au scris in literatura romana a secolului al XIX-lea. 

2020-09-26 07:44:03

Scrieri Vol.1 - Dimitrie Bolintineanu

Dimitrie Bolintineanu este, alaturi de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanti poeti si prozatori ai epocii pasoptiste. Mostenirea sa poetica este vasta si variata, incluzand elegii, cantece, balade/legende istorice.

2020-09-26 07:44:03

Mama lui Stefan cel Mare. Legende istorice - Dimitrie Bolintineanu

Bolintineanu e auditiv si mecanic si asta duce mai aproape de poezia moderna. El are un fonetism studiat care traduce ideea poetica direct, fara asociatiunim in afara de simtul acustic, Bolintineanu poseda plastica dinamica, insusirea de a strange intr-o linie rasucita toata virtualitatea unei miscari. Ba chiar virtutea de capetenie pare a fi aceea de a izola un gest sau un obiect pe o pagina alba, ca intr-un studiu pregatitor de pictor, facandu-I etern, inexplicabil. - G. Calinescu

2020-09-26 07:44:03

Legende istorice - Dimitrie Bolintineanu

Bolintineanu ramane si azi un poet fragmentar remarcabil si o buna opera de izolare de o colectie surprinzatoare de instantanee poetice. El este intaiul versificator roman cu intuitia valorii acustice a cuvantului, care cauta cuvantul pentru ceea ce sugereaza dincolo de marginile lui nationale si face din vers o singura arie. - G. CALINESCU 

2020-09-26 07:44:03

Legende istorice si alte poeme - Dimitrie Bolintineanu

Florile Bosforului rerezinta, in ciuda unei naivitati estetice a poemelor, punctul suprem la care a ajuns creatia lui Bolintineanu.
Legendele istorice transforma epicul in discurs poetic si traduc idealul national in formule memorabile ale ideaului cavaleresc.
Basme este unul dintre cele mai incantatoare volume, unde autorl isi creeaza un "folclor" de uz personal, mai degraba inventat decat inspirat de anumite surse.
Ciclul Macedonele a fost apreciat si continua sa fie iubit de aromani (subiectii acestor poezii).
Lucian Pricop

2020-09-26 07:44:03

Legende istorice - Dimitrie Bolintineanu

"CODRUL COSMINULUI
I
Vanturile negre, intr-a lor turbare,
Nu bat fata marii fara incetare;
Iar tu, draga tara, pace nu mai ai!
Nu se sterse bine sangele pe plai
Si alt rau de sange maine o sa-l ude!
Maine, alte lupte! Alte doruri crude!
Fiii tai trec viata sub armele lor;
Pruncii lor ii uita, parasiti in dor!
Tata, vantul luptei geme cu turbare!
Un minut, o, tara, cata dezmierdare!
Crude au sa fie luptele ce vin!
Dar nepieritoare fi-vor cel putin;
Ale tale lupte, splendide, sublime,
Te-or scapa de moarte pe viitorime!

2020-09-26 07:44:03

Dupa Melci - Ion Barbu

Aceasta culegere de prime inregistrari radiofonice (1965-1969) din opera lui Ion Barbu este un dublu eveniment: corpus-ul de poeme imprumuta vocile unor importante personalitati culturale romanesti, precum Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, Ludovic Antal, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu, Constantin Codrescu, Dan Nasta. In acelasi timp, volumul de fata este si o pretioasa carte de artist: Tudor Banus a intrat intr-un fin dialog, mult visat, cu lirica lui Ion Barbu.

2020-09-26 07:44:03

Joc secund - Ion Barbu

Ca matematician, Ion Barbu este cunoscut sub numele Dan Barbilian. Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, elevul Barbilian publică remarcabile contribuții în revista Gazeta matematică. Dar a fost și unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.

2020-09-26 07:44:03

Cantece de primavara - St.O. Iosif

Vii sa-mi bati iar in fereastra,
Tanar soare auriu,
Si zapada de pe coasta
Fuge ca argintul viu.
Salta gurese suvoaie.
Spumegate si zglobii.
Canta cinteze-n zavoaie
Si-n vazduhuri ciocarlii!
Ca zapada care piere
Dupa veacul iernii greu,
Piei si tu de-acum, durere,
Iarna sufletului meu!
Albe la fereastra, doua
Crengi de mar mi-au inflorit:
Vino, primavara noua,
Vreau sa uit c-am suferit...

2020-09-26 07:44:03

Poezii - St.O. Iosif

St. O. Iosif a debutat cu poezie în Revista școalei din Craiova, în anul 1892, cu poezia Izvorul. A primit premii ale Academiei Române pentru volumele Poezii, în anul 1902 și Credințe, în anul 1906.

2020-09-26 07:44:03

Romeo si Julieta - William Shakespeare

Versiunea de fata reproduce textul aparut in primul volum al operelor lui Shakespeare (...) in traducerea  romaneasca si anume versiunea clasica a poetului St. O. Iosif, revazuta de Grimm si recent de Al. Philipide - Mihnea Gheorghiu

2020-09-26 07:29:03

Poezii - St.O. Iosif

„Daca poemele epice (Din zile mari) ori patriotice (La arme), ca si proza (…) si publicistica — schite, note, amintiri (Caragiale pe scena Ateneului Roman!) etc. — sunt astazi fara interes literar, poezia si traducerile fac din St.O. Iosif un personaj inconturnabil in orice istorie literara." - N. Manolescu

2020-09-26 07:29:03

Poezii. Proza. Traduceri - St.o. Iosif

"Criticului i se pare ca poezia „suna a bune traduceri din vechiul lirism german“ si ca Radu Stanca „va realiza baladismul sau superior“, „pornind de aici“. Doinas a cunoscut si comentat unele din traducerile lui Iosif, e drept, pe cele din Shakespeare. […] Traducerile sunt exceptionale. Nimeni inainte de Ion Pillat n-a tradus mai mult si mai divers." - Nicolae Manolescu

2020-09-26 07:29:03

Viseaza codrul - St.O. Iosif

Era fiul lui Ștefan Iosif, directorul gimnaziului român din Șcheii Brașovului și al Paraschivei, fiica preotului Mihălțeanu și nepoata lui G. Munteanu, profesor și literat, primul traducător în românește al Suferințelor tânărului Werther. A urmat studiile gimnaziale la Brașov și cele liceale la Sibiu și București, luându-și bacalaureatul în anul 1895. A început de două ori Facultatea de Litere și Filosofie la București (1895 și 1903), dar nu a reușit să-și ia licența.

2020-09-26 07:29:03

Arca lui Noe - Nicolae Manolescu

"Nu sunt un cititor de romane. In ordinea preferintelor mele de lectura, romanul a ocupat mult timp unul din ultimele locuri, lasand in urma poate doar cartile de calatorie si pe cele de aventuri. Si totusi Arca lui Noe este un lung eseu despre roman; contradictie numai aparenta, pe care as lamuri-o spunand deocamdata ca un critic nu scrie neaparat despre ce i-ar placea sa scrie."- N. Manolescu

2020-09-26 07:29:03

Povestea vorbii - Anton Pann

Anton Pann este, fara indoiala, una dintre figurile marcate ale culturii romanesti din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Opera sa, in care satira se imbina cu accentele moralizatoare, este de o certa valoare.

2020-09-26 07:29:03

Povestea vorbii - Anton Pann

"Povestea vorbii e, in definitiv, o inlantuire de expresii paremiologice, urmate de anecdote versificate, pe tema prostiei, betiei, cusururilor, moravurilor si asa mai departe". - Nicolae Manolescu

2020-09-26 07:29:03

Povestea vorbii - Anton Pann

"Alaturat adesea de Creanga si Caragiale, nu e insa cu adevarat comparabil cu niciunul din ei: povestitor indemanatic, n-are geniul primului; «lingvist» miraculos, dar nu constient, e departe de a avea arta celui de al doilea." - N. Manolescu

2020-09-26 07:29:03

Povestea vorbii - Anton Pann

"O situatie speciala a existentei snoavei se afla in opera literara "culegere de proverburi sau povestea vorbii" de Anton Pann. Proverbele culese sunt clasificate tematic: despre cusuri sau uraciuni, despre vorbire, despre minciuni si flecarii, despre naravuri rele etc. Autorul nu se multumeste doar cu consemnarea lor, ci versifica proverbele si zicatorile, legandu-le intre ele, incat, in dese cazuri ia nastere un mic poem satiric." - Ion Popa

2020-09-26 07:29:03

Pagini alese - Nicolae Labis

Portretul fizic al lui Nicolae Labiș este sugestiv creionat de Tudor Vianu: „Mă surprindea obrazul lui bucălat de copil, ochii cu umbre adânci, mustața legată, ca a plutașilor de pe Bistrița. Era în înfățișarea lui ceva în același timp proaspăt și arhaic, cum nu mai văzusem niciodată pe figura unui tânăr.”

2020-09-26 07:14:03

Poezii - Nicolae Labis

"In poezia mea veti intra ca intr-un sat de munte;veti vedea intai neobisnuitul. Veti remarca frumustea salbatica a locurilor; iarna veti simti in nari miros de lupi si de fum; vara miros de fum si de rasina - totul imbibat cu ceva care aduce a sudoare si a pamant adanc." - N. Labis

2020-09-26 07:14:03

Poezii - Nicolae Labis

"Ratand sansa de a se impune ca mare poet, Labis s-a realizat totusi pe deplin, devenind un mare simbol, un mit. Prin insasi absenta sa el creeaza prezenta [ ] Labis ramane actual, atat prin poezia sa, cat mai ales prin masca sa tragica, prin destinul sau straniu de jertfa, de fecundator prin absenta." - Mircea Cartarescu 
 

2020-09-26 07:14:03

10 Catei. 10 Mate si alte versuri de abecedar - Tudor Arghezi

Arghezi a fost un admirator al simbolismului și a altor curente aparținătoare (cum ar fi Secesiunea vieneză) polemizând în articolele vremii cu George Panu de la Junimea asupra atitudinii critice a celui din urmă privind Literatura modernistă.

2020-09-26 07:14:03

Buna-vestire - Tudor Arghezi

Pentru activitatea sa remarcabilă în literatură, Arghezi primește prima oară în 1936, la egalitate cu George Bacovia și a doua oară în anul 1946, Premiul Național de Poezie. În anul 1955 este ales membru al Academiei Române, este distins cu numeroase titluri și premii, iar în anul 1965 primește Premiul Internațional Johann Gottfried von Herder.

2020-09-26 07:14:03

Cuvinte potrivite. Antologie - Tudor Arghezi

"S-au spus despre Arghezi toate acele lucruri superficiale si juste ce se observa din capul locului: ca exprima conflictul dintre real si ideal, ca e baudelairian si eminescian, ca e un creator de limba. Toate aceste aspecte s-ar putea afla la orice poet. Universul sau substantial, sensul de exploratie metafizica al viziunilor, intelectualitatea fara cadre rationale a acestei lirice, iata chestiunile adevarate". - G. Calinescu

2020-09-26 07:14:03

Cartea cu jucarii - Tudor Arghezi

"Nici o jucarie nu e mai frumoasa ca jucaria cu vorbe. Copiii, ca si oamenii mari, sunt mai simtitori la vorbe decat la fapte, placandu-le mai mult decat faptele facute, faptele povestite. Si, daca povestea miroase a minciuna si minciuna este ticluita bine, povestea si atunci le place mult; de unde un scriitor scoate invatatul ca inchipuirea e mai adevarata decat adevarul si ca viata trebuie rascolita, ca sa fie scrisa pe placul cititorului mare si al ascultatorului mic."

2020-09-26 07:14:03

Pagini alese - Tudor Arghezi

Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București – d. 14 iulie 1967) a fost un scriitor român, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză (notabile fiind romanele Cimitirul Buna Vestire și Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum și literatură pentru copii.

2020-09-26 07:14:03

Aforisme - Lucian Blaga

Teoriilor mele metafizice nu le-am atribuit niciodata alt caracter decat acela de incercari, perspective, anticipatii, viziuni mitice – in nici un caz caracter de dogme. Am ambitia de a fi cel mai liber dintre adeptii acestor teorii. Sunt tanar inca – si voi ramanea pana la urma tanar, fiindca am un viitor, fiindca adevaratul meu viitor vine dupa mine.

2020-09-26 06:14:03

Mesterul Manole - Lucian Blaga

"Ca sa-ntelegem lirismul sau metafizic, nu rareori am facut apel la eseul sau filozofic. Drama d-lui Blaga nu este, in esenta, decat expresia conflictuala simbolica a unor forte lirice latente, prezentarea sub forma de personagii-mituri a unei problematice unitare."

2020-09-26 06:14:03

Mustul Care Fierbe - Octavian Goga

"Sunt pagini smulse din sbuciumul cotidian, crimpeie din risipirea de suflet pe care o cer problemele noastre de existenta. Toate se reduc la un principiu fundamental de viata, la ideia nationala, misterul de procreatie a acestui neam si singura lui formula pentru ziua de miine."

2020-09-26 06:14:03

Poezii - Octavian Goga

Intre poetii nostri, Octavian Goga ramane... cantaretul eului colectiv, al multimii anonime in suferinta... Nobletea acestui sentiment, dezvoltat in lumina conceptiei crestine despre lume si viata, o putem numi demofilie. Octavian Goga e, prin excelenta, poetul nostru cel mai demofil. - Nichifor Crainic

2020-09-26 06:14:03

Poezii - Octavian Goga

ln ceea ce are mai durabil si mai profund, poezia lui Octavian Goga descinde din zona plutonicului eminescian, de unde "auzi eterna lumilor durere" (ca in poemul Inviere din volumul Ne cheama pamantul). - Ion Simut

2020-09-26 06:14:03

Poezii - Octavian Goga

Calinescu: „dupa Eminescu si Macedonski, Goga e intaiul poet mare din epoca moderna sortit prin simplitatea aparenta a liricii lui sa patrunda tot mai adanc in sufletul multimii, poet national totdeodata si pur ca si Erninescu".

2020-09-26 06:14:03

Excelsior. Laurii poeziei - Alexandru Macedonski

Macedonski este unul dintre puținii autori români de rondeluri. Spre sfârșitul vieții a scris celebrele cicluri Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei și Rondelurile de porțelan. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927).

2020-09-26 06:00:35

Excelsior - Alexandru Macedonski

Până în 1890 Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric, ca de exemplu ciclul Nopților, caracterizat și printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul Nopțile al poetului romantic francez Alfred de Musset.

2020-09-26 06:00:10

Poezii - Alexandru Macedonski

Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiatorul cenaclului și revistei literare Literatorul, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii.

2020-09-26 05:59:03

Opere - George Bacovia

George Bacovia (n. 17 septembrie 1881, Bacau – d. 22 mai 1957, Bucuresti) a fost un scriitor roman format la scoala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri si proza scrise in baza unei tehnici unice in literatura romana, cu vadite influente din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

2020-09-26 05:59:03

Alean - George Bacovia

Prima jumatate a secolului XX a fost dinamizata de diferitele experiente artistice romanesti si europene, cu structuri complicate, cu un limbaj innoitor, cu problematizari filozofice, cu o tehnica modernista de compozitie. In acest climat literar se afirma, cu originalitate, Bacovia, un poet simbolist, dar cu „sensibilitati expresioniste (cu deschidere spre metafizic)", cum il numeste Ion Simut. - Lucian Pricop

2020-09-26 05:59:03

Flori de plumb. Flowers of Lead - George Bacovia

Cu G.Bacovia ne aflam in fata unui paradox: pe de o parte, el este cel mai original poet roman, in sensul ca originalitatea lui extrema nu poate fi impartasita si, cu atat mai putin, luata ca model: pe de alta, el este singurul nostru poet in care simbolismul se regaseste plenar, de la recuzita, la retorica afectiva. - Nicolae Manolescu

2020-09-26 05:59:03

Poezii - George Bacovia

"Exista, in adevar, o atmosfera bacoviana: o atmosfera de coplesitoare dezolare, de toamna cu ploi putrede, cu arbori cangrenati, limitata intr-un peisagiu de mahala de oras provincial, intre cimitir si abator, cu casutele scufundate in noroaie terne, cu gradina publica ravasita, cu melancolia caterincilor si bucuria panoramelor, in care ,princese ofteaza mecanic in racle de sticla". - Eugen Lovinescu

2020-09-26 05:59:03

Poezii - George Bacovia

La inceput vazut ca poet minor de critica literara, va cunoaste treptat o receptare favorabila, mergand pana la recunoasterea sa ca cel mai important poet simbolist roman si unul dintre cei mai importanti poeti din poezia romana moderna.

2020-09-26 05:59:03

Lectia despre cub. La lecon sur le cube - Nichita Stanescu

NOD 33
(In linistea serii)
Am gandit un mod atata de dulce
de a se intalni doua cuvinte
incat in jos infloreau florile
si sus inverzea iarba.
Am gandit un mod atata de dulce
de a se izbi doua cuvinte
de parca iarba verde ar inflori
iar florile s-ar ierbi.

2020-09-26 05:59:03

11 elegii. 11 elegies - Nichita Stanescu

"A venit ingerul si mi-a zis: de atata amar de vreme te veghez ca sa ajungi om de stiinta si tu pana acum nu ai inventat nimic! Cum sa nu; am inventat; numai ca stiinta pe care eu am creat-o este atat de subtila, incat uneori se confunda cu firescul. Ea se numeste hemografia, adica scrierea cu tine insuti."

2020-09-26 07:44:02

Integrala poeziei. Nichita Stanescu

Citita azi, la rece, dupa atatea noi experimente, poezia lui Nichita Stanescu ramane, in cea mai mare parte a sa, proaspata, neatinsa de vreme. Cautarile sale sunt autentice, tonul ei nu s-a invechit. Nici un alt poet care i-a urmat nu a reusit nu numai sa se identifice intr-o masura asemanatoare cu ideea de poezie, dar nici sa dea o opera coplesitoare, care sa modifice limbajul poetic si sa induca o noua sensibilitate.

2020-09-24 08:00:32

Balade vesele si triste. Parodii originale. Migdale amare - George Topirceanu

George Topîrceanu s-a născut in București la data de 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topîrceanu și al Paraschivei, țesătoare de covoare la azilul „Doamna Elena", amândoi originari din părțile Sibiului. Începe școala primară la București intre anii 1893 - 1895 și o continuă pe valea Topologului, la Șuici, județul Argeș, unde părinții se stabilesc o vreme. 

2020-09-24 08:00:07

Evocari de razboi - George Topirceanu

„Acuratetea si precizia amanuntelor – remarca Nicolae Manolescu –, umorul, tonul direct al relatarii, fara ifose stilistice si fara inutila moralizare, fac din aceste pagini o literatura net superioara si mult mai moderna decat cea mai mare parte a prozei noastre din primele decenii ale secolului XX“.

2020-09-24 08:00:07

Pagini Alese - George Topirceanu

Eugen Lovinescu, pornind de la premiza că umorul nu poate genera „marea poezie”, a redus Baladele și Parodiile la superficiale tablouri de natură, la ușoare strofe de spirit al unui „autor de cronici rimate”, „un reprezentant al democrației literare”.

2020-09-24 07:57:03

Balade vesele si triste - George Toparceanu

„Iar azi lirismul meu e clar, vezi bine,Căci tuturor își dăruie secretul,Dar ca să poți citi cândva în mineTu nu-mi cunoști, Zoile, alfabetul.Zadarnic dar ne-amestecă vultoarea,Noi nu putem urma același țel...Și dacă totuși ți-am făcut onoareaAcestor aspre stihuri de oțel, —Când îmi citești poemele și prozaGândește-te la geamul lui Spinoza.”(Topîrceanu: Parodii originale - În loc de prefață, 1916)

2020-09-24 07:57:03

Balade vesele si triste - George Toparceanu

„Dacă la vreo șezătoare literară apărea pe scenă Topîrceanu, sala izbucnea spontan în aplauze. Dar nu în aplauze reci, care manifestă o admirație cerebrală, ci un joc zglobiu al mâinilor, mărturie de mulțumire și plăcere..." (Demostene Botez)

2020-09-24 07:57:03

Poezii alese - George Toparceanu

Prima încercare literară datează din timpul școlii primare și este primită cu răceală de colegul mituit cu „o peniță și doi nasturi” pentru a-i folosi de public. Debutează încă din liceu, la 19 ani, publicând primele încercări, sub pseudonimul „G. Top” la revista umoristică Belgia Orientului (1904).

2020-09-24 07:57:03

Lunca din Mircesti - Vasile Alecsandri

"Bate vant de primavara si pe muguri ii deschide;
Vantul bate, frunza creste si voioasa lunca rade.
Sub verdeata dragalasa dispar crengile pe rand,
Si sub crengile umbroase mierla sare suierand.
O! minune, farmec dulce! O! putere creatoare!
in oricare zi pe lume iese cate-o noua floare,
S-in nou glas de armonie completeaza imnul sant
Ce se-nalta catra ceruri de pe veselul pamant."

2020-09-24 07:57:03

Insira-te, margarite. Laurii poeziei - Vasile Alecsandri

Trei copile de-mpărat
Stau într-un măreţ palat,
Înşirând la scumpe salbe
De mărgăritare albe.
Iar o pasăre măiastră
Vine vesel pe fereastră
Şi, bătând din aripioare,
Zice, blând cuvântătoare:
"Bine, bine v-am găsit,
Dalbe flori din răsărit! "
"Bine-ai venit de la rai,
Păsărea cu dulce grai! "
"Eu sosesc cu primăvara
Ca să mă întorn cu vara;
Ş-acum vin pe-al vostru plai,
Aducând luna lui mai,
Luna cea de lăcrimioare
Şi de doruri iubitoare,
Şi o dalbă de poveste
Cum n-a fost şi nu mai este! "
"Păsărică, spune, spune
Cea poveste de minune,
Că ţi-om face noi trei salbe
De mărgăritare albe. "

2020-09-24 07:57:03

Insira-te, margarite - Vasile Alecsandri

"Înşiră-te, mărgărite,
Pe lungi fire aurite,
Ca o horă luminoasă,
Ca povestea mea duioasă:
Fost-a fost în lume-odată
Mândruliţă, dulce fată,
Şi la chip fermecătoare
De puteai căta la soare,
Iar la ochişorii săi
Şi la faţă-i nu putei!
Florile îi ziceau floare,
Stelele, stea lucitoare,
Încât vecinic flori şi stele
Se certau noaptea-ntre ele!
Iată-n fapt de dimineaţă
Că pe câmpul de verdeaţă
Copiliţa, cu-alte două,
Se primbla, torcând prin rouă"

2020-09-24 07:57:03

Suvenire din Italia - Vasile Alecsandri

„Eu sunt roman, imparatul Traian a venit in vechime cu multa putere de a invins pe daci, locuitorii tarii acestia. Toata averea mea este o casa, un camp, o fantana, un car, o vaca, doi boi de jug si un cal. Am o femeie buna, frumoasa si lucratoare. Ea nu lasa furca din mana cat e ziua de lunga, nici nu pierde din ochi fiul ce ne-a dat Dumnezeu... etc.” 

2020-09-24 07:57:03

Despot Voda. Fantana Blanduziei - Vasile Alecsandri

„Periercourt cu dramele sale si Kotzebue cu comediile sale implineau toate nevoile reprezentatiilor. Nu exista o singura piesa originala in tot repertoriul. Nimeni nu se apucase de teatru pentru motivul ca limba noastra nu era formata. Am avut curajul sa incerc si am avut un succes colossal“ - ii scria Alecsandri prietenului sau Ubicini.

2020-09-24 07:57:03

Balta-Alba si alte scrieri in proza - Vasile Alecsandri

După 1840, când psihologia romantică pătrunde mai adânc, poetul începe să sufere de ceea ce s-a numit "sentimentul incomplenitudinii, dar, în aceeași măsură, suferă de teama de dezordine în lumea fizică și morală. Haosul îi provoacă viziuni negre." (Eugen Simion)

2020-09-24 07:57:03

Proza Ed.2018 - Vasile Alecsandri

"Desi toata critica e de acord ca proza reprezinta o parte durabila a prozei lui Alecsandri, putini au luat-o in serios, majoritatea comentatorilor parand a se inspira din frivolitatea si umorul atribuite scriitorului insusi. Hibrida, in felul romantismului Biedermeier (insemnari de calatorie, jurnale, biografii, amintiri, studii de moravuri, fiziologii, epistole , nuvele si chiar mici romane sentimentale, eseuri critice ori filozofice s.a.m.d.), aceasta proza este, alaturi de a lui Negruzzi, cea mai valoroasa din primele sase-sapte decenii ale secolului XIX, sintetizand pe alocuri principalele tendinte contemporane ori anticipand altele din jurul lui 1900". - Nicolae Manolescu

2020-09-24 07:42:03

Comedii - Vasile Alecsandri

„A lui liră multicoloră a răsunat la orice adiere ce s-a putut deștepta din mișcarea poporului nostru în mijlocia lui. În ce stă valoarea unică a lui Alecsandri? În această totalitate a acțiunilor sale literare“. (Titu Maiorescu)

2020-09-24 07:42:03

Istoria unui galban - Vasile Alecsandri

"Istoria unui galban" traverseaza societatea romaneasca din prima jumatate a secolului XIX.
Modalitatea folosita de autor (dialogul intre un galben si o para, in care fiecare isi povesteste aventuri) ii ofera posibilitatea - ca in literatura picaresca - sa frecventeze medii variate, surprinzand fizionomia morala a fiecaruia.

2020-09-24 07:42:03

Balta-Alba - Vasile Alecsandri

In constiinta literara romaneasca, Vasile Alecsandri s-­a impus, mult timp, in primul rand ca „rege ­al poeziei“, cum l­-a definit Eminescu, desi opera sa s­-a construit si pe alte doua coordonate esentiale ale creativitatii nationale, dramaturgia si proza. Spre deosebire de ceilalti scriitori din epoca sa, Vasile Alecsandri nu este livresc, ci este prin excelenta spontan, personal, transcriind senzatiile proprii, directe.

2020-09-24 07:42:03

Teatru. Ed. 2016 - Vasile Alecsandri

"Se poate spune, fara exagerare, ca, in biruirea greutatilor de inceput ale teatrului romanesc si in dezvoltarea sa de-a lungul unei jumatati de veac, contributia lui Alecsandri a fost hotaratoare. El a dat limbii cursivitate si, firesc, a reusit, pentru intaia oara pana la Caragiale, sa restituie senzatia vorbirii autentice a oamenilor, potrivit cu starea sociala si profesiunea lor, sa caracterizeze prin dialog. Pe taramul constructiei, a experimentat o mare diversitate de genuri si forme teatrale..." (G.C. NICOLESCU)

2020-09-24 07:42:03

Concertul in lunca. Pasteluri - Vasile Alecsandri

Pastelul este mai degrabă un tablou realizat cu ajutorul limbajului (la origine pastelul însemna un desen în creion moale, ușor colorat). Acest tip de poezie manifestă preocupare pentru satisfacerea unor exigențe specifice: compoziție, colorit, echilibru.

2020-09-24 07:42:03

Poezii. Pasteluri Si Legende - Vasile Alecsandri

Pastelul preia de la poezia descriptivă a primilor romantici nu numai ideea corespondenței dintre sentiment și tabloul de natură, ci și pe aceea a privirii unui peisaj sub unghiul mișcător al marilor cicluri naturale, al anotimpurilor, care îl luminează și-l însuflețesc mereu de altă viață, în alte nuanțe.

2020-09-24 07:42:03

Balta alba - Vasile Alecsandri

"Inspre seara s-a dus la balta sa faca o plimbare cu vaporul.Ideea cu vaporul pe Balta Alba a starnit mirarea tanarului.Vaporul se numea “Vaporul baltii Albe”.In el s-au urcat vreo treizeci de cavaleri si doamne.Damele se temeau de furtuni dar cavalerii gaseau cuvinte sa le linisteasca.La intoarcere toti erau voiosi si gata sa mearga la balul din satul Balta Alba.Acel bal a avut loc intr-un loc numit Cazino."

2020-09-24 07:42:03

Chiritele - Vasile Alecsandri

Creator al teatrului romanesc si a literaturii dramatice in Romania, Vasile Alecsandri este primul scriitor roman complet, cu o opera demna de a fi luata in seama in toate cele trei compartimente ale literaturii – poezie, teatru si proza.

2020-09-24 07:42:03

Teatru si proza - Vasile Alecsandri

Opera sa dramatica insumeaza circa 2000 de pagini, ramanand cel mai rezistent compartiment al activitatii sale literare si va constitui baza solida pe care se va dezvolta dramaturgia romaneasca in principalele sale directii tehnice: comedia straina si drama istorica.

2020-09-24 07:27:03

Poezii - Vasile Alecsandri

In 1863 ia nastere la Iasi societatea Junimea, al carui membru onorific a fost pana la sfarsitul vietii. In anul 1867 este ales membru al Societatii literare romane, devenita Academia Romana. In 1843 apare, in Albina Romaneasca, Tatarul, prima poezie care va face parte din ciclul Doine si lacramioare. In 1852 apare volumul Poezii poporale. Balade (Cantice batranesti).

2020-09-24 07:27:03

Poezii - Vasile Alecsandri

Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Romane, creator al teatrului romanesc si al literaturii dramatice In Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul secolului XIX.

2020-09-24 07:27:03

Pasteluri si alte poeme - Vasile Alecsandri

"Vasile Alecsandri este cel mai de seama poet din generatia romanticilor pasoptisti. Posteritatea lui n-a fost pe masura succesului pe care l-a cunoscut in timpul vietii. Din doua motive. Poetul pare a se fi indepartat de noi din cauza caracterului „ocazional” al unei bune parti din poezia lui. (...) Al doilea motiv este ca lui Alecsandri i s-a rapit paternitatea asupra Mioritei si a celorlalte poezii pe care el insusi le-a dat drept populare. In realitate, au fost compuse de el insusi. E timpul sa fie asezate alaturi de Pasteluri, care au creat genul poeziei de natura la noi." - NICOLAE MANOLESCU

2020-09-24 07:27:03

Fire de tort - George Cosbuc

"De pe deal
E capul ei, si pieptul ei -
O vad acum intreaga,
O strig pe nume si-i vorbesc,
Dar ea sa ma-nteleaga?
Cu pieptul plin si des batand,
Cu fata-mbujorata,
A rasarit dint-un tufis
Si rade-acum mirata.
 „Tu esti pe-aici? Eu te-am crezut
Cu oile prin vale!
De-as fi stiut ca esti in deal,
Mergeam pe alta cale!"
 

2020-09-24 07:27:03

Iarna pe ulita - George Cosbuc

„Întâiele încurajări mi le-au dat profesorii mei de liceu care în vederea talentului meu literar mă scuteau de studiile științifice ...” - George Coșbuc. Primele încercări de versificație, cu solide studii umaniste de limba latină și greacă, filosofie și istorie filosofică, istoria literaturilor, poetică și prozodie, datează din perioada cursurilor Gimnaziului Fundațional din Năsăud. 

2020-09-24 07:27:03

Poezii - George Cosbuc

Cosbuc a dus o prodigioasa activitate de iluminare a taranilor, e un precursor al miscarii poporaniste si un tehnician desavirsit al prozodiei, folosind o gama foarte variata de picioare metrice si de ritmuri.

2020-09-24 07:27:03

Poezii - George Cosbuc

Poezia lui Cosbuc apartine patrimoniului cultural national si, desi este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbarile scolare sau populare, creatia sa il recomanda drept un autor clasic al literaturii romane, un om cu un gust literar desavirsit si un autor canonic.

2020-09-24 07:27:03

Poezii - George Cosbuc

George Cosbuc (n. 20 septembrie 1866, satul Hordou din Districtul Nasaud, comitatul Bistrita-Nasaud, azi, comuna Cosbuc, judetul Bistrita-Nasaud; d. 9 mai 1918, Bucuresti) a fost poet, critic literar, ocazional si traducator roman din Transilvania, membru titular al Academiei Romane din anul 1916.

2020-09-24 07:12:03

Poezii - George Cosbuc

"George Cosbuc a fost, inainte de Primul Razboi Mondial, cel mai popular poet roman, asa cum va fi G. Topirceanu, dupa acelasi razboi si Nichita Stanescu, dupa cel de al Doilea." - NICOLAE MANOLESCU

2020-09-24 07:12:03

Poezii - George Cosbuc

George Cosbuc marturiseste: „Cea dintai poezie am publicat-o la varsta de 15 ani intr-o foaie pedagogica din Ardeal. N-o mai am si nici nu stiu ce era, insa imi amintesc ca a fost o poezie de dragoste. Am publicat apoi fel de fel de incercari prin toate foile ardelenesti".

2020-09-24 07:12:03

Poezii - George Cosbuc

La Cosbuc obiectul evocarii e omul pamantului, el fiind supranumit "Poetul taranimii". Cosbuc a pastrat spiritul autentic romanesc in balade si a creat o opera de sensibilitate romaneasca, sinteza de autentica si originala substanta poetica si artistica.

2020-09-24 07:12:03

Eneida repovestita pentru copii - Alfred John Church

Alături de viteazul Aeneas, înfruntăm pericolele mării în lungul drum spre ţărmurile italiene, vizităm frumoasele Câmpii Elizee, unde Anchises (tatăl eroului) ne oferă câteva crâmpeie din istoria viitoarei cetăţi a troienilor – Roma, poposim în bogata Cartagină (aflată sub conducerea reginei Dido), urmărim jocurile funerare închinate memoriei lui Anchises sau intrăm în lupta pentru mâna Laviniei, fiica regelui Latinus – luptă care impune participarea nu numai a numeroase popoare, ci şi a zeilor.

2020-09-24 07:12:03

Eneida - Vergiliu

Eneida, considerată epopeea națională a romanilor, este alcătuită din 12 cărți, grupate în două părți. Primele șase cărți prezintă călătoria lui Aeneas de la plecarea din Troia până la sosirea în Latium. După ce flota lui Aeneas este aruncată de furtună pe țărmurile Africii, regina Cartaginei, Didona, îi găzduiește pe troieni și organizează în cinstea lor un banchet. Ultimele șase cărți prezintă luptele dintre troieni și po****țiile din Latium, conduse de Turnus, regele rutuliilor. 

2020-09-24 07:12:03

eBook Iliada - Homer

Iliada relatează faptele de vitejie ale unor eroi neînfricați, dintre care se detașează Ahile. Acesta nu cunoaște teama și alege o moarte glorioasă unei vieți tihnite, cu certitudinea că eroismul său îi va face numele nemuritor peste veacuri. Relația sa afectuoasă cu Patrocle ajută în a-l umaniza și a-l readuce în planul muritorilor.

2020-09-24 07:00:06

eBook Odiseea - Homer

Odiseea descrie rătăcirile regelui după zece ani de război și încă alți zece ani de peripeții în drumul său de reîntoarcere pe mica insulă Itaca. După multe aventuri, acesta ajunge acasă îmbrăcat ca un cerșetor, nefiind recunoscut de pețitorii soției lui credincioase, Penelopa.

2020-09-24 07:00:06

Odiseea

Scrisă în a doua jumătate a secolului VIII î.Hr., Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian.

2020-09-24 06:57:03

Iliada

Tema epopeii o reprezintă războiul Troiei, în care se confruntă aheii veniți din Grecia cu troienii și aliații acestora, fiecare tabără fiind susținută de diverse divinități, cum ar fi Atena, Poseidon sau Apollo.

2020-09-24 06:57:03

Odiseea - revopestire dupa epopeea lui Homer

Dupa ce s-a numarat printre invingatori in razboiul troian, marele erou Ulise isi incepe calatoria spre casa, Itaca. Drumul va dura nu mai putin de zece ani. Fiind blestemat de zei, care stapaneau pe atunci pamantul, Ulise trece printr-o multime de aventuri: se lupta cu Ciclopul mancator de oameni; biruie vraja fermecatoarei Circe; calatoreste in lumea intunecata a lui Hades; supravietuiste dupa ce asculta cantecul vrajit al sirenelor; scapa din ghearele furiosului zeu al marii, Poseidon.

2020-09-24 06:42:03

Odiseea - Homer

Creatiile poetului grec Homer formeaza un tot unitar, armonios inchegat, ce prezinta razboiul de zece ani purtat de ahei/greci impotriva cetatii Troiei/ Ilionului, consecintele acestuia si ratacirile timp de 20 de ani pe mare ale eroului principal Ulise/Odiseu, care, dupa terminarea razboiului, incearca sa se intoarca in patria sa, Ithaca.

2020-09-24 06:42:03

Iliada - Homer

"Nimeni nu poate tagadui faptul ca orice lume civilizata, orice natiune cultivata si cu respect pentru sine are indatorirea de a-si regandi marii autori odata cu fiecare noua generatie si de a-i traduce iarasi, macar tot la doua generatii, cautand sa se apropie mereu mai mult de spiritul si de expresia acestora". - Dan SLUSANSCHI

2020-09-24 06:42:03

Piciul - Alphonse Daudet

"Intamplarile din copilaria lui Daniel Eyssette, cum se numeste personajul-narator al romanului, sunt intamplarile copilariei si adolescentei lui Alphonse, dar romanul transcende realitatea, fie ea si autobiografica, o depaseste, purtand o incarcatura afectiva si morala general-umana". - Lucian Pricop

2020-09-22 10:57:03

Piciul - Alphonse Daudet

Dincolo de accentele critice la adresa scolii, dar si a moravurilor si institutiilor specifice societatii franceze din secolul al XIX-lea, arta lui Alphonse Daudet isi pastreaza aerul de duiosie si ironie, care deschide, in cele din urma, o perspectiva plina de incredere asupra lumii si a destinului eroilor sai.

2020-09-22 10:57:03

Piciul - Alphonse Daudet

Primul roman al lui Alphonse Daudet, Piciul, are un accentuat caracter autobiografic, scriitorul bazandu-se, in elaborarea acestuia, mai mult pe cele traite si observate decat pe imaginatie.

2020-09-22 10:57:03

Piciul - Alphonse Daudet

Piciul, aparut in 1868, este primul roman al lui Alphonse Daudet (1840-1897), cunoscut de catre cititori gratie, in primul rand, celebrului Tartarin din Tarascon. Dar Piciul reprezinta mai mult decat o prima realizare, ce-i drept, remarcabila, dintr-o vasta opera de romancier.

2020-09-22 10:57:03

Legendele Tarii lui Vam ed.2014 - Vladimir Colin

Un profesor universitar descoperă existența unui fabulos sistem mitologic pe care îl atribuie așa-numiților vamiți, locuitori neolitici din Dobrogea. Țara lui Vam nu a existat în realitate niciodată, ea nu este atestată în niciun tratat de istorie antică. 

2020-09-22 10:57:03

Zece povesti pitice. Basme - Vladimir Colin

"Acesta-i semnul unui basm adevarat, al unei istorisiri feerice care se ridica la un nivel superior sau este de-o complexitate mai elevata: oricat de atroce si de salbatice ar fi intamplarile istorisite, oricat de fantaste sau de funeste ar fi primejdiile si peripetiile, povestea lor are darul, atunci cand „intorsatura" ce preface totul survine subit, de a-i taia respiratia copilului sau adolescentului care-o asculta/citeste, de a-i face inima sa-i bata in piept pana in pragul lacrimilor."

2020-09-22 10:57:03

Basmele Omului - Vladimir Colin

"Vladimir Colin face dovada unei inteligente artistice si a unei autenticitati a fibrei scriitoricesti, pastrand nealterata arhitectura originara, initiatica a basmului si adaugand un tonus fictional cosmopolit si modern."

2020-09-22 10:57:03

Legendele Tarii lui Vam - Vladimir Colin

O mitologie a omului, un roman stiintifico-fantastic de fantezie istorica, a aparut prima data in 1961 si este una dintre putinele carti romanesti traduse in limbile franceza, germana, bulgara, ceha, polona, engleza, rusa si japoneza.

2020-09-22 10:57:03

Basmele omului - Vladimir Colin

Vladimir Colin a scris romane fantastice, romane științifico-fantastice (A zecea lume și Babel), basme, volume de povestiri științifico-fantastice și o carte de fantezie istorică (Legendele țării lui Vam). 

2020-09-22 10:57:03

Craciun minunat cu familia Maus - Hans-Christian Schmidt, Marina Kramer

Craciunul bate la usa! Familia Maus se pregateste cu mult drag si spor pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an: casuta soriceilor este invaluita de aroma imbietoare a fursecurilor proaspat coapte, bradul este minunat impodobit si cu totii repeta cele mai calde colinde de Craciun.
 

2020-09-22 10:42:03

Printesa si bobul de mazare - Hans Christian Andersen

Numai o printesa adevarata poate sa simta un bob de mazare prin douazeci de saltele si douazeci de plapumi umplute cu pene. Povestea "Printesa si bobul de mazare" se numara printre cele mai cunoascute povesti publicate de celebrul autor danez de basme, Hans Christian Andersen.

2020-09-22 10:42:03

Craiasa zapezii. Basme si povestiri - Hans Christian Andersen

The devil, in the form of an evil troll, has made a magic mirror that distorts the appearance of everything that it reflects. The magic mirror fails to reflect the good and beautiful aspects of people and things, and magnifies their bad and ugly aspects. The devil, who is headmaster at a troll school, takes the mirror and his pupils throughout the world, delighting in using it to distort everyone and everything. 

2020-09-22 10:42:03

Prietenii din gradina fac pajistea luna - Hans-Christian Schmidt, Frauke Weldin

Ce zi insorita, numai buna pentru o iesire in aer liber!
Dar prietenii din gradina, iepurele Edi, bursucul Max si randunica Mia, gasesc o pajiste plina de resturi si gunoaie. Cei trei prieteni stiu ca natura trebuie ingrijita si ca obiectele stricate pot fi reparate.

2020-09-22 10:42:03

Soldatelul de plumb - Hans Christian Andersen

"Cine s-ar fi gandit ca, dintr-o lingura veche, s-ar putea turna nu mai putin de 25 de soldatei, dintre care unul, desi avea numai un picior - pentru ca fusese facut cel din urma si nu mai ajunsese plumbul – urma sa faca cele mai mari ispravi? Totul a inceput in momentul in care i-a furat privirea castelul de hartie care se ridica falnic pe masa cu jucarii."

2020-09-22 10:42:03

Povesti si povestiri - Hans Christian Andersen

Scriitor cu o imaginatie debordanta, Hans Christian Anderson a revolutionat literatura pentru copii si a ramas celebru in literatura universala pentru povestile reunite in editia de fata (Hainele noi ale imparatului, Degetica, Ratusca cea urata, Mica sirena si altele), povesti devenite clasice si traduse in sute de limbi.

2020-09-22 10:42:03

Povesti de noapte buna

Textele au fost adaptate dupa povestile originale, astfel incat sa fie ideale pentru a fi citite seara la culcare. Luna si stelele fosforescente de pe coperta lumineaza atunci cand e intuneric in camera, creand astfel o atmosfera linistita, care imbie la somn.

2020-09-22 10:42:03

Ratusca cea urata (Carte gigant)

Formatul urias si textul scris cu litere de-o schioapa permit rasfoirea si citirea lor cu voce tare in fata clasei, iar ilustratiile pline de viata sunt un excelent punct de plecare pentru activitatile de comunicare.

2020-09-22 10:42:03

Ratusca cea urata - Hans Christian Andersen

When the story begins, a mother duck's eggs hatch. One of the little birds is perceived by the other birds and animals on the farm as an ugly little creature and suffers much verbal and physical abuse from them. He wanders sadly from the barnyard and lives with wild ducks and geese until hunters slaughter the flocks.

2020-09-22 10:27:03

Ratusca cea urata - Hans Christian Andersen

“The Ugly Duckling” was first published on 11 November 1843, with three other tales by Andersen to great critical acclaim. The tale has been adapted to various media including opera, musical, and animated film. The tale is completely Andersen's invention and owes no debt to fairy tales or folklore.

2020-09-22 10:27:03

Degetica si alte povesti - Hans Christian Andersen

Thumbelina emerges from its flower. One night, Thumbelina, asleep in her walnut-shell cradle, is carried off by a toad who wants her as a bride for her son. With the help of friendly fish and a butterfly, Thumbelina escapes the toad and her son, and drifts on a lily pad until captured by a stag beetle who later discards her when his friends reject her company.

2020-09-22 10:27:03

Degetica - Hans Christian Andersen, Quentin Greban

Thumbelina is chiefly Andersen's invention, though he did take inspiration from tales of miniature people such as "Tom Thumb". Thumbelina was published as one of a series of seven fairy tales in 1835 which were not well received by the Danish critics who disliked their informal style and their lack of morals.

2020-09-22 10:27:03

Povesti in romana si engleza

Thumbelina is about a tiny girl and her adventures with marriage-minded toads, moles and ****chafers. She successfully avoids their intentions before falling in love with a flower-fairy prince just her size.

2020-09-22 10:27:03

2 povesti: Cei trei purcelusi si Mica sirena

"Acum multi ani, sirenele locuiau pe fundul marii, in palate de marmura si de coral. Una dintre sirene, cea mai tanara, era foarte nefericita. Voia sa iasa la suprafata apei sa admire lucruri de pe pamant, dar sirenele nu aveau voie.
Intr-o zi, mica sirena a inotat catre suprafata fara sa fie observata. Marea era agitata si a vazut cum o corabie s-a izbit de recife. Deodata, a auzit vocea unui tanar care striga dupa ajutor inainte de a se scufunda. Mica sirena a inotat catre el si l-a dus pe plaja."

2020-09-22 10:27:03

Mica sirena - Hans Christian Andersen

Mica sirena este povestea unei sirene care se jertfește pentru iubirea vieții sale. Ea era fiica zeului Neptun. Într-o zi ea se ridică la suprafața apei, vede o corabie frumos amenajată și se hotărăște să se apropie de ea pentru a o admira. Fata observă un prinț foarte frumos și chipeș. Sirena se îndragosti pe loc de el.

2020-09-22 10:27:03

Mica sirena - Hans Christian Andersen, Quentin Greban

Povestea spune ca Regele Marii era vaduv de multi ani  si locuia impreuna cu cele sase fiice ale sale.
Toate erau frumoase, dar cea mai mica le intrecea cu mult in frumusete. Pielea ei era gingasa ca o petala de trandafir, ochii albastri ca marea cea mai adanca,
insa, la fel ca si celelalte surori, in loc de picioare, avea o coada de peste.

2020-09-22 10:22:46

Fetita cu chibrituri - Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen a fost un scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale. În timpul vieții a fost celebrat de regalitate și aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Poveștile sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.

2020-09-22 10:12:03

Craiasa Zapezii - Hans Christian Andersen

"Ziua urmatoare, Kay era cu Gerda cand – AU! - o farama de gheata a zburat in ochiul lui. Din acel moment, totul s-a schimbat.
Kay a inceput sa se ia de Gerda si sa-i rupa toate florile. Apoi, a iesit in strada sa faca haz de trecatori.
Pe zi ce trecea, se comporta din ce in ce mai urat."

2020-09-22 10:12:03

Povesti din lumea-ntreaga

"Rățușca cea urâtă" poate fi interpretată în mai multe moduri. Regăsirea bobocului rătăcit simbolizează faptul că există întotdeauna speranțe pentru cineva aflat într-un mediu nepotrivit. O perspectivă mai largă reclamă acceptarea diferențelor dintre indivizi sau grupuri. 

2020-09-22 10:12:03

Tom Degetel, Pasarea de aur si alte povesti

Un tăietor de lemne sărac avea șapte feciori, din care al șaptelea nu era mai mare de un deget, fiind numit "Degețel". În decursul anilor el n-a crescut de loc, fiind considerat de ceilalți un prostănac. 

2020-09-22 10:12:03

8 Super povesti: Ratusca cea urata, Scufita Rosie...

Carte magica cu 8 super povesti indragite de cei mici, repovestite si adaptate. Textul este insotit de ilustratii sugestive, mari si viu colorate, de o calitate superioara. Copiii se vor amuza urmarind imaginile si citind ei insisi povestile sau ascultandu-le lecturate de un parinte.

2020-09-22 10:12:03

Scufita Rosie

"Little Red Riding Hood" is a European fairy tale about a young girl and a Big Bad Wolf. Its origins can be traced back to the 10th century to several European folk tales, including one from Italy called The False Grandmother. The best known version was written by Charles Perrault.

2020-09-22 10:00:06

Cinci povesti - Scufita Rosie

"Snow White" is a 19th-century German fairy tale that is today known widely across the Western world. The Brothers Grimm published it in 1812 in the first edition of their collection Grimms' Fairy Tales and numbered as Tale 53.

2020-09-22 10:00:06

Alba-ca-Zapada - Jacob si Wilhelm Grimm, Benjamin Lacombe

A fost odata ca niciodata, in miezul iernii, o regina care sedea la fereastra si cosea. Privind de la pervazul negru ca abanosul cum fulgii de nea cadeau din vazduh, se intepa in deget si trei picaturi de sange cazura pe zapada. Rosul acela se vedea atat de frumos pe albul stralucitor, incat isi zise in gand: Ah! Ce n-as da sa am un copil cu pielea alba ca zapada, cu buzele rosii ca sangele si cu parul negru ca abanosul!

2020-09-22 09:57:03

Inima arsa - J.M.G. Le Clezio

Sapte povestiri sensibile despre oameni incapabili sa lupte cu tentatiile si propriile slabiciuni, pierduti de ei insisi, mereu atrasi in directia gresita, tot cautand lumina pe carari intunecate, pe care viata ii "arde" fara mila, iar alegerile gresite le mistuie sufletele.

2020-09-22 08:42:03

Cenusareasa - Povesti Pop-up

Limbajul fiecarei povesti a fost adaptat pentru copii: cuvinte simple, fraze scurte, concise.
Atractivitatea cartilor din colectie este sporita de ilustratiile deosebit de frumoase, prietenoase si de caracteristica Pop-up, prin care personajele prind viata.

2020-09-22 08:42:03

Cele mai frumoase povesti. Scufita Rosie. Degetel. Cenusareasa

Cele mai frumoase povesti ale copilariei, scrise de marii autori clasici, se reunesc in aceasta serie de carti bogat ilustrate. De la Cenusareasa la Ratusca cea urata, de la Motanul Incaltat la Hainele cele noi ale Imparatului, de la Tom Degetel la Muzicantii din Bremen, universul povestilor este plin de magie.

2020-09-22 08:42:03

Cenusareasa (Disney Clasic)

Una dintre cele mai populare versiuni ale basmului a fost cea scrisă de Charles Perrault în 1697. Popularitatea poveștii sale s-a datorat faptului că Perrault a adăugat în poveste dovleacul, zâna cea bună și pantofii de sticlă.

2020-09-22 08:27:03

Cele mai frumoase... Povesti de Fratii Grimm

Cenușăreasa este un basm popular ce întrupează elementul de mit al opresiunii nedrepte urmată de triumf și răsplată. Personajul principal este o fată tânără ce trăiește într-o situație nefericită și al cărui noroc se schimbă. 

2020-09-22 08:27:03

Scufita Rosie - Povesti ilustrate

"- Cine esti? Cum te cheama? o intreba el pe un ton iritat.
- Mi se spune Scufita Rosie, pentru ca port o scufita rosie care...
  - Bine, n-are importanta. Ia spune-mi: unde te duci, Scufita Rosie? Nu stii ca aceasta parte a padurii este foarte periculoasa?"

2020-09-22 08:27:03

Alba ca Zapada si cei sapte pitici - Povesti Pop-up

Albă ca zăpada s-a născut ca răspuns la dorința mamei ei de a avea o fetiță frumoasă, fiind descrisă în raport cu standardele vremii: fața albă ca laptele, buzele roșii ca sângele, iar părul negru ca abanosul. Mama ei însă a murit la scurtă vreme. Frații Grimm au completat povestea, publicând versiunea finală în 1854.

2020-09-22 08:27:03

Scufita Rosie (povestire... animata)

Ilustratia si mai ales realizarea tipografica sunt de-a dreptul spectaculoase: paginile colorate si cartonate ale cartii sunt mestesugit asamblate manual, in forme tridimensionale, care, la rasfoirea volumului, fac ca animalele realmente sa... prinda a se misca!

2020-09-22 08:27:03

Cenusareasa. Pop-up

Prin cartile Pop-up personajele din basmele indragite de copii prind viata. Povestile sunt adaptate pentru cei mici: fraze scurte si concise, cuvinte simple. Textul este insotit de ilustratii color, deosebit de frumoase.

2020-09-22 08:27:03

Basmele mele preferate

Unele dintre cele mai frumoase povesti clasice ale copilariei, scrise de autori precum Fratii Grim sau Hans Christian Andersen, printre care se numara si Ratusca cea urata, Frumoasa din padurea adormita, Cenusareasa, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Rapunzel, Scufita Rosie, Croitorasul cel viteaz, Hansel si Gretel etc.

2020-09-22 08:27:03

Frumoasa adormita. Pop-up

Un basm clasic despre o frumoasă prințesă, o pădure și un chipeș prinț. Versiunea culeasă de frații Grimm este o variantă transmisă oral a poveștii literare publicată de Charles Perrault în Histoires ou contes du temps passé din 1697.

2020-09-22 08:12:03

Alba-ca-Zapada - Povesti ilustrate

Eroii din Cenusareasa, Alba-ca-Zapada, Scufita-Rosie, Pinocchio, Vrajitorul din Oz, Alice in tara Minunilor prind viata sub mana talentata a ilustratoarei Francesca Rossi, care a absolvit Scuola Internazionale di Comics (Scoala Internationala de Benzi Desenate) din Florenta.

2020-09-22 07:12:03

Scufita Rosie cartonata - Fratii Grimm

Scufița Roșie este trimisă de mama ei cu un coșuleț plin cu merinde la bunica ei care are casa în pădure. Copila pierde noțiunea timpului și, tot culegând flori, se abate din drum. În pădure se întâlnește cu Lupul, care, ademenit de mirosul încântător al bucatelor din coșul fetei, o urmărește până la casa bunicii.

2020-09-22 07:12:03

eBook Povestile Fratilor Grimm - Fratii Grimm

Influentati de Clemens Brentano si Achim von Armin, cei doi frati incep din 1806 sa adune povesti populare. Debuteaza in literatura in anul 1812 cu o colectie de basme intitulata “Povesti pentru copii” (Kinder-und Hausmarchen), volum ce contine 86 de povesti populare. Doi ani mai tarziu apare si cel de-al doilea volum din “Povesti pentru copii”, adunand de aceasta data 200 de povesti si 10 legende.

2020-09-20 09:00:06

Povesti - Fratii Grimm

Cei doi scriitori s-au nascut in orasul Hanau, situat in apropiere de Frankfurt, Germania, intr-o familie cu noua copii. Primul s-a nascut Jacob, pe 4 ianuarie 1785, urmand ca fratele sau, Wilhelm, sa se nasca la un an diferenta, pe 24 februarie. Jacob si Wilhelm Grimm au urmat Liceul Fridericianum din Kassel si au studiat dreptul la Universitatea Marburg.

2020-09-20 09:00:06

Cele mai frumoase povesti de Fratii Grimm

Jacob si Wilhelm Grimm, cunoscuti in literatura ca Fratii Grimm, sunt autori a numeroase studii lingvistice si a celor mai frumoase povesti, ce au incantat copilaria multor generatii. Au devenit cunoscuti in toata lumea cu basme ca Alba ca zapada, Croitorasul cel viteaz, Cenusareasa, Scufita rosie si Hansel si Gretel.

2020-09-20 09:00:06

Basme - Fratii Grimm

Fraţii Grimm şi-au adus contribuţia la formarea limbii germane, în special prin publicarea dicţionarului „Cartea cu cuvinte germane”, pe care l-au scris împreună şi prin editarea primei carţi de fonetică/fonologie a limbii germane „Legea lui Grimm”, scrisă doar de Jacob. Dicţionarul Fraţilor Grimm avea 33 de volume şi cântărea 84 kilograme.

2020-09-20 08:57:03

Povesti - Fratii Grimm

Popularitatea poveștilor culese de Frații Grimm a rămas intensă mult timp după dispariția lor fizică. Acestea pot fi citite în mai mult de 100 de traduceri și au fost adaptate de cineaști precum Lotte Reiniger și Walt Disney, cu filmele „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” și „Frumoasa din padurea adormită”, printre altele. 

2020-09-20 08:57:03

Cele mai frumoase povesti - Fratii Grimm

Apariția romantismului în secolul al XIX-lea a reîmprospătat interesul pentru poveștile din folclor și a reprezentat o formă pură de literatură și cultură națională pentru cei doi frați. Cu scopul de a întocmi un tratat academic asupra basmelor populare, Frații Grimm au stabilit o metodologie pentru culegerea și înregistrarea acestora, metodologie care a devenit baza studiilor folclorice.

2020-09-20 08:57:03

Muzicantii din Bremen - Fratii Grimm

Un magar, un caine, o pisica si un cocos au ajuns la anii batranetii. Acum nu se mai pot lauda ca sunt de mare folos in gospodarie. Pentru ca au devenit neputinciosi, stapanii lor i-au alungat de acasa. Cei patru se intalnesc in drumul lor spre o soarta mai buna si se imprietenesc. Impreuna se gandesc si la cea mai buna modalitate de a supravietui: sa isi intemeieze o formatie.

2020-09-20 08:57:03

Povesti de Fratii Grimm

Citite de generatii intregi, povestile Fratilor Grimm raman actuale si atragatoare pentru copiii de astazi, fiind pline de invataminte si de intelepciune populara, unele atribuind animalelor limbaj si insusiri omenesti.

2020-09-20 08:57:03

Cele mai frumoase povesti de Fratii Grimm

Pornesti intr-o calatorie spre o alta lume unde printesele au parul de aur, printii infrunta orice primejdie, vrajitoarele arunca blesteme si farmece, castelele se ridica semete pana la nori, iar padurile ascund cele mai ciudate fapturi. O lume unde, in ciuda tuturor necazurilor si piedicilor, binele invinge intotdeauna raul.

2020-09-20 08:57:03

Povesti - Fratii Grimm

Frații Grimm, Jacob și Wilhelm, au fost folcloriști, lingviști, filologi, doctori în drept, cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume, care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel.

2020-09-20 08:57:03

Povesti - Fratii Grimm

Povestile Fratilor Grimm sunt cele care au ajuns, astazi, parte din lectura standard a oricarui copil din lume. Intre cele mai cunoscute povesti figureaza: "Tom Degetel", "Hansel si Gretel", sau "Cenusareasa".
Fratii Grimm, Jacob si Wilhem, au fost doi frati de origine germana, lingvisti, cunoscuti cu precadere pentru povestile si legendele pe care le-au scris impreuna.

2020-09-20 08:42:03

Povesti de fratii Grimm. Cele mai frumoase povesti bilingve

In aceste povesti terifiante, o mama vitrega ii vrajeste pe copiii sotului ei, o servitoare intriganta ii fura identitatea printesei pe care o slujeste si un rege pune pret mai mare pe bani decat pe propriii copii pe care ii lasa prada animalelor salbatice.

2020-09-20 08:42:03

Basme - Fratii Grimm

Una dintre cele mai familiare versiuni ale „Scufiței roșii” este povestită de frații Grimm în secolul al XIX-lea. Frații Grimm introduc pădurarul care o salvează pe Scufița Roșie după ce este mâncată de lup. Pădurarul îl găsește pe lup odihnindu-se după festin și îi taie burta cu foarfecele.

2020-09-20 08:42:03

Heidi. Jack si vrejul de fasole. Hansel si Gretel

Povesti minunate semnate de Fratii Grimm, transpuse in nenumarate piese de teatru si spectacole pentru cei mici. Amintiri de neuitat ale copilariei, dar si lectii de viata pentru viata.

2020-09-20 08:42:03

Hansel si Gretel - Editie De Lux

Aventurile a doi frati, in cautarea drumului lor spre casa. Ei invata ce inseamna sa se bazeze unul pe altul si, de asemenea, cum sa se fereasca de pericolele care apar in viata. Vrajitoarea cea rea dispare si cei doi copii se reintalnesc cu tatal lor iubitor, care nu-i va mai parasi niciodata.

2020-09-20 08:42:03

Hansel si Gretel - Fratii Grimm

Dupa ce au ramas singuri in padure, Hansel si Gretel au gasit drumul inapoi spre casa urmand darele de pietricele pe care le-au presarat in calea lor. Ramasi a doua oara singuri, nu au reusit sa se mai intoarca – pasarelele au mancat firimiturile pe care cei doi copii le presarasera pe carare de data aceasta.

2020-09-20 08:42:03

eBook Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

"Daca nu reusesti sa gasesti un motiv pentru care sa iubesti viata pe care o traiesti, nu incerca sa pretinzi ca iubesti viata pe care o traiesti."
"Daca nu ai niciun motiv sau nicio pricepere ca sa existi, atunci pur si simplu rezista."

2020-09-20 07:12:03

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

O poveste ale carei "arome" le simti din plin despre FAMILIE (turca / armeana) privita atat la scara mica, cat si la nivel de comunitate nationala, dar si despre felul in care TRECUTUL (de care nu poti fugi si nu te poti ascunde oricat ai incerca) iti poate modela prezentul si, implicit, viitorul. Mi-a placut foarte mult!!!

2020-09-20 07:12:03

Bastarda Istanbulului - Elif Shafak

O poveste vie, vibranta, savuroasa, bine dozata, care te invaluie cu aromele ei orientale, pe care o descoperi treptat, fila cu fila si care suprapune traiectoria a doua familii unui eveniment istoric marcant: genocidul armean din perioada 1915-1923. Final surprinzator. Recomand!

2020-09-20 06:57:03

Tess D'Urberville - Thomas Hardy

In aceasta captivanta poveste despre curaj, iubire si tradare, Thomas Hardy isi pune niste intrebari foarte dificile. Barbatii si femeile au aceleasi asteptari de la viata si unii de la altii? Putem scapa vreodata de consecintele actiunilor noastre din trecut? Cat de multa durere poate suporta un om?

2020-09-20 06:42:03

Tess d'Urberville - Thomas Hardy

Tess d’Urberville, romanul cel mai cunoscut al lui Hardy, a starnit dezaprobarea publicului contemporan autorului, lezat in conceptiile sale absurde despre puritate si vinovatie de destinul tragic si maretia eroinei, dar este considerat astazi una dintre capodoperele romanului englez al secolului al XIX-lea.

2020-09-20 06:42:03

Tess d'Urberville - Thomas Hardy

Un vant blestemat sufla peste oamenii cartilor lui Thomas Hardy: toti devin victime ale patimii si, cautandu-si izbavirea, se pierd in intinderile landei Egdon. Poate insa ca marea lor infirmitate e lipsa marilor visuri. Singura exceptie, in aceasta privinta, e Tess. - Dan Grigorescu

2020-09-20 06:42:03

Livada de visini. Trei surori - A.P. Cehov

Realizată cu o şi mai mare economie de mijloace decât celelalte piese ale autorului, "Livada cu vişini" farmecă prin atmosfera ei de umor familial. Ascultând replicile aparent simple, spectatorul are impresia că trăieşte demult alături de aceşti oameni, că le cunoaşte trecutul, că este şi el oaspete al acestui paradis banal.

2020-09-18 07:57:03

Eugenie Grandet - Honore De Balzac

„Situatiile cele mai patetice, confruntarile cele mai implacabile din Comedia umana sunt, cel mai adesea, ca si aici [in Eugenie Grandet] niste tragedii ale vietii private, neobservate sau chiar nebanuite, care au dus la zdrobirea unor existente.“ - Maurice Bardeche

2020-09-18 07:27:03

Eugenie Grandet - Honore De Balzac

In mediul burghez de provincie pe care il zugraveste acest roman, ca si in elegantele saloane pariziene descrise in alte romane, domneste puterea banului. "Eugenie Grandet" reflecta nu numai o drama morala individuala, ci o intreaga societate, al carei idol suprem este banul.

2020-09-18 07:27:03

Eugenie Grandet - Honore de Balzac

Eugenie Grandet, fiica unui fost dogar care a facut avere, duce o viata izolata in oraselul de provincie Saumur, supusa vointei unui tata avar si autoritar. Sosirea neasteptata a varului ei Charles, un tanar parizian rafinat pentru care simte o atractie imediata, o face sa intrevada posibilitatea fericirii. Insa pasiunea sa o aduce intr-un conflict violent cu tatal ei, fapt care va avea ca rezultat o tragedie pentru toti.

2020-09-18 07:27:03

Razboi si pace. Vol.1+2 - Lev Tolstoi

"Lumea n-a mai cunoscut, probabil, un alt artist a carui esenta etern epica, homerica, sa fie atat de puternica. In creatiile lui salasluiesc forta elementara a eposului, ritmul si uniformitatea lui solemna, prospetimea lui aspra, pregnanta, savoarea, sanatatea lui de nezdruncinat, realismul indestructibil". - Thomas Mann

2020-09-18 07:27:03

A doua carte a junglei - Rudyard Kipling

In aceste povestiri pentru tinerii cititori, Kipling i-a permis liderului competent – aici un baiat – sa nu modifice structura atemporala a firii, ci sa caute sa o organizeze astfel incat Mowgli, ajuns in pragul colibei sale din Messua, sa poata auzi cantecul de ramas bun al lui Baloo, Kaa si Bagheera. - Lucian Pricop

2020-09-18 12:42:03

Cartea Junglei repovestita pentru mari si mici - Ulrich Maske, Bernhard Oberdieck

O carte ce dezvaluie fascinanta poveste a lui Mowgli, baiatul care traieste in jungla alaturi de animale. Cei mai buni prieteni ai sai sunt ursul Baloo si pantera Bagheera, care ii stau alaturi in incercarile prin care trece.

2020-09-18 12:27:03

Cartea junglei. Puterea lupului e haita - Scott Peterson, Joshua Pruett

Cand un tigru razbunator face legamant sa distruga puiul de om, lumea lui Mowgli e data cu totul peste cap. Cu ajutorul noului sau prieten, ursul Baloo, baiatul porneste in aventura propriei salvari — o aventura care va schimba lucrurile pentru totdeauna.

2020-09-18 12:27:03

Cartea junglei. Povesti cu 6 puzzle-uri

Cartea spectaculoasă care reunește natura, în toate fațetele sale, de la lumea umană la cea animală, care trăiesc, într-un mod complet surprinzător împreună, ca și cum nu ar exista cu adevărat nicio diferență.

2020-09-18 12:12:03

Cartea junglei

"In fata lui se oprise un copilas ce tinea in mana o ramura pe care se sprijinea. Era gol complet, cu trupul ars de soare si atat de mic incat abia invatase sa umble; era cea mai mica si mai nevinovata vietate care ajunsese pana acum sa intre intr-un cotlon de lupi. Se opri si uitandu-se la lup, incepu sa zambeasca."

2020-09-18 12:12:03

Disney Cartea Junglei - Mowgli si Ploaia

Mowgli iubeste viata in jungla, unde poate sa se catare printre liane, sa alerge prin iarba grasa, sa inoate in rauri. Aici are o multime de prieteni, printre care se numara fratii sai lupi, veveritele zburatoare, blandele testoase si cinstitul rinocer. Intr-o zi, in jungla se porneste o furtuna teribila. Din fericire, Bagheera si Baloo stiu exact ce e de facut. Dar sfaturile lor sunt foarte diferite: sa mearga la adapost, il indeamna inteleapta pantera; sa danseze in ploaie, il imbie ursul cel vesel.

2020-09-18 12:12:03

Cartea junglei. Carte cu sunete

Povestea este despre micul om numit Mowgli, abandonat în jungla indiană și adoptat de lupi, care au devenit din toate punctele de vedere familia sa, mama și tatăl său, lupi care îl cresc complet independent, care nu simt și nu experimentează diferența dintre om și animal.

2020-09-18 12:12:03

Cartea junglei (benzi desenate) - Rudyard Kipling

Mowgli, un baiat abandonat in jungla, este crescut de lupi. Petrecandu-si copilaria printre animale, el invata legea junglei alaturi de prietenii sai, ursul Baloo si pantera Bagheera. In acest mediu ostil, v