Categorii:
inchide meniul
Card Cadou
Oameni si Carti
L-V 09:00 - 19:00 0371.781.781

O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell

21.8  Lei 22.95  Lei

5% Reducere

sau 2180 de puncte. Detalii.

Indisponibil

Cod: POL978-973-46-3202-2

An aparitie: 2012

Autor: George Orwell

Categoria: Literatura clasica

Colectie: TOP 10+

Editie: Necartonata

Editura: POLIROM

Format: 180x110 mm

Nr. pagini: 348

Traducator: Mihnea Gafita

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Transport Gratuit peste 30 de lei
Puncte de fidelitate
30 de Zile Drept de Retur
 

Traducere din limba engleza de Mihnea Gafita
 
Romanul O mie noua sute optzeci si patru a inspirat o celebra ecranizare, in anul 1984, avindu-i in distributie pe John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton.
 
Winston Smith este un personaj oarecare: el uraste, iubeste si munceste ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sint venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomica, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limba robotizata, care completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific” dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere”.


Fragment:

"Tele-ecranul debitează în continuare statistici absurde: in comparaţie cu anul trecut, există mal multă mincare, mai multe case, mai multe haine, mai multă mobilă, mai multe cratite, mai mult gaz lampant, mai multe vapoare, mai multe elicoptere, mai multe cărţi, mai mulţi copii - mai mult din orişice, afară de boli, crime şi demenţă. An de an si clipă de clipă, toţi şi toate merg zbîrnîind în sus, Aşa cum făcea si Syme mai devreme, Winston isi ia si el lingura şi începe să deseneze figuri cu ea prin zeama incoloră care s-a scurs pe masă, lăsind un model in balta lunguiaţă. Stă şi meditează cu duşmănie la esenţa fizică a vieţii. Oare intotdeauna a fost aşa? Mîncarea a avut intotdeauna gustul ăsta? isi aruncă privirile peste sală. Cantina aglomerată, cu tavanul jos, pereţii jegosiţi de frecarea sutelor de corpuri; mesele de fier, cu tăblia îndoită şi scaunele atit de inghesuite, de te lovesti in coate de cel de-alături; lingurile îndoite, tăvile ciobite, cănile albe şi grosolane; orice suprafaţă - unsuroasă; mizerie in orice crăpătură; şi un miros amestecat, mai mult acru, de gin prost, de cafea proastă, de tocană cu gust metalic şi de haine murdare. Tot timpul duci cu tine în burtă şi pe piele un fel de protest, sentimentul că ţi s-a luat ceva la care aveai dreptul. Este la fel de adevărat că nu-şi aminteşte de nimic cu mult diferit. Din ce mai ţine el minte exact, niciodată nu a avut destul de mancare, nimeni nu a avut vreodată ciorapii şi chiloţii altfel decît pIini de găuri, mobila a fost întotdeauna ciocnită si subredă, camerele - neîncălzite, metrourile - aglomerate, casele - dărăpănate, pîinea - neagră, ceaiul - o raritate, cafeaua - cu gust de jeg, ţigările - prea putine, nimic ieftin şi din plin - afară, poate, de ginul obţinut pe cale sintetică. Si totuşi, deşi este evident din ce în ce mai rău, pe măsură ce imbatranesti, dacă inima ţi se revoltă de lipsa de confort, de murdărie, de lipsuri in general, de iernile interminabile, de ciorapii care ţi se lipesc de tălpi, de lifturile care niciodată nu merg, de apa rece, de sapunul grunjos, de ţigările care ţi se dezmembrează intre degete, de mincarea asta cu gustul ei ciudat si greţos, nu este, oare, un semn că nu asta este ordinea firească a lucrurilor? De ce să simţi că nu mai  poţi suporta, dacă nu ai, cumva, un fel de amintire ancestrală că lucrurile au stat, odată, altminteri? 
Se uită din nou peste cantină. Aproape toţi sînt uriţi, şi tot uriţi ar fi, chiar îmbrăcaţi cu altceva decit cu salopeta albastră de uniformă. In fundul salii, la o masă, stă singur un individ mic, cu o lautră ciudată, ca de gîndac, şi cu ochii tot mici şi bea o cafea, aruncind priviri suspicioase într-o parte si într-alta. Cit de uşor este, se gindeşte Winston, dacă te uiţi în jur, să crezi că modelul fizic desemnat de Partid ca fiind ideal - băieţi înalţi şi musculoşi şi fete cu sînii mari, şi unii şi ceilalţi blonzi, plini de viaţă, cu feţele arse de soare, fără griji -, că modelul ăsta există şi chiar predomină. De fapt, din cite ştie şi vede el, majoritatea locuitorilor Aero-bazei Unu sînt mici, tuciurii la faţă şi dizgraţioşi. Ciudat cum proliferează tipul ăsta de oameni prin Ministere: mărunţi, bondoci, care se ingrasă de tineri, cu picioare scurte, cu mişcări bruşte şi mereu pe fugă, cu feţele unsuroase şi imobile şi cu ochii foarte mici. Se pare că este tipul de oameni care se dezvoltă cel mai bine sub conducerea Partidului. "

Cartea O mie noua sute optzeci si patru - George Orwell face parte din categoria Literatura clasica a librariei online Libris.ro si este scrisa de George Orwell. Cartea a fost publicata in 2012 la editura POLIROM.
Livrarea se face din stoc din depozitul de carte Libris in 24-48 ore, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 30 de lei. Pentru orice solicitare apelati call center-ul Libris de luni pana vineri intre orele 9-19.

Altii au comandat si...

De acelasi autor

commentarii

Scrie un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin publicarea comentariului, esti de acord cu termenii si conditiile

Notificare prin e-mail cand apar comentarii noi

Comentarii

zarenco


o carte buna... citit cartea si apoi vazut filmul...sus
Feedback Wishlist