Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Povesti si Jocuri de la Iepuras

-50% -20% -67% -45% -10%

Carti, Jocuri, Children's Books, Accesorii

Alege CADOUL cel mai coconas!

Cimitirul

De (autor): Telespan

0
(0 review-uri)
Cimitirul - Telespan
Rasfoieste
Alte editii

Recenzie blog.libris.ro

De câteva luni de zile, câțiva cunoscuți m-au tot întrebat dacă nu pot să le fac rost de cartea lui Teleșpan, ceva cu un cimitir în Anglia. Nu auzisem nici de autor iar subiectul cărții așa cum îmi era adus la cunoștință, părea cam improbabil să stârnească un interes autonom. Căutând apoi pe internet, mi-am reparat ignoranța: am aflat de bestsellerul acestui an al Editurii Herg Benet care a câștigat și premiul Cartea Anului 2013, acordat de Hyperliteratura.ro și premiul de cea mai bună carte românească în topul bookaholic.ro – referințe care certificau fără îndoială popularitatea, dacă nu chiar caracterul viral al romanului care mie îmi scăpase.

Cartea lui Adrian Teleșpan este povestea unui homosexual român ajuns la Londra care obține o slujbă ca administrator de cimitir. Pentru un cititor român asemenea premise de lectură echivalează cu un soi de șut în fund metaforic care sa te proiecteze direct in afara zonei de confort: două teme, relativ tabu: homosexualitatea și moartea erau aduse între aceleași coperte (la fel, și Adrian Schiop miza pe teme cu sensibilitate similară în imaginarul românesc, în romanul Soldații-poveste din Ferentari: acolo era vorba de țigani și homosexualitate). Dezgustă? Atrage? Exploatează? Cel mai neutru ar fi să spunem că premisa narativă a lui Teleșpan captează atenția și stârnește curiozitatea (de orice natură ar fi ea).

Adrian Green este un emigrant român în Anglia care se autocaracterizează destul de franc, încă de la primele pagini: e homosexual, se simte leneș și ratat, îi plac lucrurile moca și, în ciuda faptului că își caută de lucru, locuind cu partenerul său britanic Oli, constată că se pricepe mai degrabă la lucrurile care nu îi plac. Pe de altă parte, îi place să-și dorească exact ce nu are: bani și faimă. Departe de a fi un vânător parvenit superficial și arogant, Adrian păstrează un simț al realității, eliberat de orice vanități și e dispus să accepte și soluții existențiale mai modeste: de pildă, să devină boss la morți, adică administrator la cimitir. Interviul pentru slujbă e cel puțin bizar, departe de manualele de recrutarea resursei umane: un dialog cu Leonard, directorul cimitirului, într-o manieră informală în care se amestecă amintiri despre apropiați, discuții despre crime, credință și orientare sexuală. Adrian obține, fără să se străduiască prea mult postul și își ia slujba în primire. Romanul este cronica aventurilor urbane și minidramelor (profesionale și sentimentale) pe care le trăiește protagonistul între și dincolo de morminte.

Inventarul întâmplărilor și personajelor este generos: ca administrator de cimitir, Adrian se întâlnește cu babe care țin medicamente în folii de prezervative, oferă psihoterapie tovarășilor cu incertitudini sexuale, oferă câteva impresii despre filosofia artei, religie și moarte, se pregătește pentru aventuri romantice în baldachinul din biroul cimitirului și are de rezolvat înmormântări surpriză, chiar și ale transsexualilor nedeclarați (și e o problemă atunci când nu știi ce nume să sculptezi în piatra funerară -cel anterior sau cel postoperator schimbarii de sex). Colegii lui Adrian au excentricitățile lor: ajutorul său direct e un fost profesor de geografie cu leziuni pe creier care se enervează repede iar Leonard e un tip slobod la gură, actor aspirant, labil psihic (în unele zile vine vesel ca Dolly Parton, în altele îi plângi de milă). Iar dacă provocările profesionale neobișnuite nu îi erau suficiente, Adrian își va lărgi orizontul experiențelor sexuale prin nenumăratele oportunități variate pe care le va descoperi în orice context: de la trupuri bine lucrate cu fund de closca, cărora le place să fie bătute cu biciul și bastonul si până la năltoci mai puțin arătoși dar care trezesc patima îndrăgostirii (ca să vedeți că și bărbații, fie ei homosexuali, nu sunt atât de obsedați de sex). La finalul acestei aventuri urbane, densă în neobișnuit, grotesc, absurd dar și comic, Adrian Green se va pregăti pentru deciziile care să-i articuleze viitorul, care să-i deznoade, printr-o asumare existențială onestă, încurcăturile în care alunecă grațios, cu sau fără voia lui. Asta, dacă nu cumva, ironia sorții i-o va lua înainte.

În ciuda faptului că e traversat de nenumărate scene explicite de sex și violență, romanul lui Teleșpan livrează un protagonist care reușește să rețină un aer firesc. Iar asta pentru că înainte de a fi homosexual, Adrian este un personaj cu drame familiare, cu contradicții, amoruri (ne)împărtășite, un tip sociabil și simpatic în cele din urmă. Tocmai acesta este și meritul cărții lui Teleșpan: în ciuda temelor controversate și limbajului pe care îl integrează, nu se folosește de aceste resorturi care atrag atenția cititorului încă de la început pentru a exploata stereotipii, pentru a pregăti judecăți de valoare sau pentru a se înscrie în vreo misiune de reformare a prejudecăților publice legate de o minoritate sexuală. Teleșpan reușește, per ansamblu, un exercițiu destul de dificil: fără să ia prea în serios subiectul și fără să îl arunce în derizoriu, autorul român livrează o comedie neagră și amară care, chiar dacă va duce la naufragiu câteva stomacuri, va oferi măcar câteva momente memorabile.

Într-un fel, romanul lui Teleșpan poate fi privit și ca o provocare adresată cititorilor (indiferent de orientarea lor sexuală și credințele personale), raportată la standardul oferit de cadrul narativ. Nu uitați că romanul e proiectat într-un spațiu care simbolizează culmea toleranței adică într-un cimitir, locul unde diferențele și controversele de orice natură dispar fără probleme iar oamenii găsesc totuși un sentiment de înțelegere și reculegere. Pot cititorii să se ridice la înălțimea spiritului acestui cadru, citind romanul lui Telespan?

Sever Gulea, pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Cimitirul

De (autor): Telespan

0
(0 review-uri)
Adrian Green este un homosexual roman care se muta la Londra pentru ca… e obosit. Desi nu prea mai are chef de munca, isi gaseste, totusi, un job: administrator de cimitir. Pe masura ce interactioneaza cu diversi clienti, vii sau morti, Adrian ne spune exact ce crede el despre religie, bani, sex sau moarte, concepte pe care le descrie cu o sinceritate cruda, foarte mult umor si sarcasm. Cimitirul Wormholt devine spatiul in care Green isi da seama ca fericirea sta in acceptarea adevarului propriu, si nu in ochii celor din jur.
 
Singurul sfat pe care eu pot sa il dau cu inima impacata este: Dormiti! Dormiti, fratilor, ca somnul n-a facut rau nimanui! Esti trist? Culca-te! Esti nervos? Culca-te! Vrei sa mori? Culca-te, poate ai noroc si mori in somn!
 
Odata ce treci peste "urbanismul" limbajului si disectiile intalnirilor amoroase ale lui Adrian Green, Cimitirul iti propune un personaj care isi imbratiseaza cu curaj imperfectiunile, si le intelege si accepta, si care navigheaza cu mult umor intr-un univers plin de personaje bizare, aproape suprarealiste. - Monica Birladeanu
 
Desi am citit recent multe carti bune, nu mi s-a mai intamplat de cativa ani sa ma arunce una din ele atat de puternic intr-un film anume, cum a facut-o Cimitirul. - Cristina Nemerovschi
 
Singurul mesaj pe care il am pentru tine e urmatorul: Nu imi doresc sa te invat nimic, dar imi doresc sa iti placa ce am scris. Ceea ce ai acum in mana e o carte pe care ai fi putut sa o scrii si tu. E o carte scrisa simplu, fara pretentii, pentru ca eu nu sunt scriitor. Deschide cartea la prima pagina si vei vedea ca tot ce fac eu in primele randuri faci si tu in fiecare zi. Relaxeaza-te, finalul e mereu acelasi! - Autorul
 
Fragment din cartea "Cimitirul" de Telespan

"Pana pe 3 ianuarie visam incontinuu, iar treaba asta imi deruta complet creierul. in sensul ca, in capul meu, totul era o abrambureala de cacat care nu ducea la nimic constructiv nici in relatia cu mine, nici in relatiile cu ceilalti. Visam de cand deschideam ochii pana cand adormeam visand. Adica nu puteam sa adorm decat daca visam ca mi se indeplinesc dorintele. Visam ca luam Oscarul sau Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu. [De cele mai multe ori Oscar, pentru Glob optam din cand in cand pentru ca aveam un discurs de multumire care mie mi se parea foarte bun si care suna cam asa: "Am visat intotdeauna sa castig un Oscar, dar cred ca si un Glob de Aur este OK. Sunt roman, dar, locuind la Londra, organizatorii au considerat de cuviinta sa ma puna la masa cu Jason Statham, Jude Law, Judi Dench si Daniel Radcliffe. Credeti-ma ca imi e greu sa-i inteleg si atunci cand sunt treji, dar acum, ca sunt ametiti... Am stat de vorba trei ore deja, iar 80% dintre lucrurile pe care le-am spus au fost: Poftim?".] Visam cum imi intra in cont milioanele de lire castigate la EuroMillions si cum ma mut intr-un apartament din Mayfair. Stiam care e apartamentul. La intersectia dintre Upper Brook Street si Park Street. Cu o terasa imensa pe acoperis. Stiam exact ce suprafata ar fi avut, adica 153 metri patrati, stiam cum l-as fi decorat, ce reactie [de invidie!] ar fi avut prietenii mei cand ar fi venit sa ma viziteze. Stiam ce lampi o sa-mi cumpar, ce masuta de cafea, ce covor, ce dulapuri, de unde imi voi cumpara podelele, ce culoare si textura vor avea acestea. Stiam ce canapea voi avea in living. Canapeaua ar fi costat vreo douazeci de mii de lire si aveam mare bataie de cap din cauza ei. O configurasem la Flexform. Ma trezeam noaptea din somn si ma duceam la calculator, sa o configurez inca o data, sub alta forma, cu alta tapiserie, dar pana la urma am reusit sa o fac perfecta. Dar mi-a luat multe nopti. Partea incredibila este ca, atunci cand ma dadeam jos din pat la ora 3 dimineata ca sa merg la calculator, aveam determinarea unui om care chiar trebuia sa faca treaba aia atunci. Eram responsabil fata de visurile mele de cacat si iresponsabil cu tot restul vietii mele. Configurarea canapelei nu putea fi amanata nici macar o secunda."
Citeste mai mult

34.00Lei

34.00Lei

Primesti 34 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Adrian Green este un homosexual roman care se muta la Londra pentru ca… e obosit. Desi nu prea mai are chef de munca, isi gaseste, totusi, un job: administrator de cimitir. Pe masura ce interactioneaza cu diversi clienti, vii sau morti, Adrian ne spune exact ce crede el despre religie, bani, sex sau moarte, concepte pe care le descrie cu o sinceritate cruda, foarte mult umor si sarcasm. Cimitirul Wormholt devine spatiul in care Green isi da seama ca fericirea sta in acceptarea adevarului propriu, si nu in ochii celor din jur.
 
Singurul sfat pe care eu pot sa il dau cu inima impacata este: Dormiti! Dormiti, fratilor, ca somnul n-a facut rau nimanui! Esti trist? Culca-te! Esti nervos? Culca-te! Vrei sa mori? Culca-te, poate ai noroc si mori in somn!
 
Odata ce treci peste "urbanismul" limbajului si disectiile intalnirilor amoroase ale lui Adrian Green, Cimitirul iti propune un personaj care isi imbratiseaza cu curaj imperfectiunile, si le intelege si accepta, si care navigheaza cu mult umor intr-un univers plin de personaje bizare, aproape suprarealiste. - Monica Birladeanu
 
Desi am citit recent multe carti bune, nu mi s-a mai intamplat de cativa ani sa ma arunce una din ele atat de puternic intr-un film anume, cum a facut-o Cimitirul. - Cristina Nemerovschi
 
Singurul mesaj pe care il am pentru tine e urmatorul: Nu imi doresc sa te invat nimic, dar imi doresc sa iti placa ce am scris. Ceea ce ai acum in mana e o carte pe care ai fi putut sa o scrii si tu. E o carte scrisa simplu, fara pretentii, pentru ca eu nu sunt scriitor. Deschide cartea la prima pagina si vei vedea ca tot ce fac eu in primele randuri faci si tu in fiecare zi. Relaxeaza-te, finalul e mereu acelasi! - Autorul
 
Fragment din cartea "Cimitirul" de Telespan

"Pana pe 3 ianuarie visam incontinuu, iar treaba asta imi deruta complet creierul. in sensul ca, in capul meu, totul era o abrambureala de cacat care nu ducea la nimic constructiv nici in relatia cu mine, nici in relatiile cu ceilalti. Visam de cand deschideam ochii pana cand adormeam visand. Adica nu puteam sa adorm decat daca visam ca mi se indeplinesc dorintele. Visam ca luam Oscarul sau Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu. [De cele mai multe ori Oscar, pentru Glob optam din cand in cand pentru ca aveam un discurs de multumire care mie mi se parea foarte bun si care suna cam asa: "Am visat intotdeauna sa castig un Oscar, dar cred ca si un Glob de Aur este OK. Sunt roman, dar, locuind la Londra, organizatorii au considerat de cuviinta sa ma puna la masa cu Jason Statham, Jude Law, Judi Dench si Daniel Radcliffe. Credeti-ma ca imi e greu sa-i inteleg si atunci cand sunt treji, dar acum, ca sunt ametiti... Am stat de vorba trei ore deja, iar 80% dintre lucrurile pe care le-am spus au fost: Poftim?".] Visam cum imi intra in cont milioanele de lire castigate la EuroMillions si cum ma mut intr-un apartament din Mayfair. Stiam care e apartamentul. La intersectia dintre Upper Brook Street si Park Street. Cu o terasa imensa pe acoperis. Stiam exact ce suprafata ar fi avut, adica 153 metri patrati, stiam cum l-as fi decorat, ce reactie [de invidie!] ar fi avut prietenii mei cand ar fi venit sa ma viziteze. Stiam ce lampi o sa-mi cumpar, ce masuta de cafea, ce covor, ce dulapuri, de unde imi voi cumpara podelele, ce culoare si textura vor avea acestea. Stiam ce canapea voi avea in living. Canapeaua ar fi costat vreo douazeci de mii de lire si aveam mare bataie de cap din cauza ei. O configurasem la Flexform. Ma trezeam noaptea din somn si ma duceam la calculator, sa o configurez inca o data, sub alta forma, cu alta tapiserie, dar pana la urma am reusit sa o fac perfecta. Dar mi-a luat multe nopti. Partea incredibila este ca, atunci cand ma dadeam jos din pat la ora 3 dimineata ca sa merg la calculator, aveam determinarea unui om care chiar trebuia sa faca treaba aia atunci. Eram responsabil fata de visurile mele de cacat si iresponsabil cu tot restul vietii mele. Configurarea canapelei nu putea fi amanata nici macar o secunda."
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one