Bilingv: roman-englez
CUPRINS: Placinte tataresti (Tatar asilar) • Ciorbe • Tocaturi • Diverse • Deserturi • Bauturi specifice • Anexe • Bibliografie
Fragment din volum:
“Kalaqay - reteta mamei Ghiulsen -
Aluatul: 1 pahar ulei (50 ml), faina cat cuprinde, 1/2 lingurita bicarbonat, 1 lingurita sare, 1 cana apa (250 ml)
Se framanta bine uleiul cu faina. Se adauga sarea, bicarbonatul si apa cat cuprinde. Se framanta cu mana, se face un aluat rotund. Se intinde aluatul in tava, se preseaza. Tava trebuie unsa in prealabil cu ulei. Deasupra se pune un galbenus de ou. Se coace aproximativ 30-45 minute.
Mama Ghiulsen povesteste din copilariaei: in luna mai, toate familiile de tatari se pregateau de Tepres (serbare campeneasca). Cele mai populare locatii erau padurea Basarabi (Murfatlar) sau Qasamaq. Bunica ii pregatea pe copii si facea multe feluri de mancare. Dintre toate, cel mai des pregatea mayili qalaqay. Luau bucatele, se suiau in paytoane - sarete elegante de sarbatoare si directia padure. Acolo se intalneau cu rudele si prietenii. Baietii isi aratau puterea si maiestria in luptele de kures. Fetele se dadeau in leagane, spuneau poezii si cantecele si aruncau ocheade baietilor. Toata lumea petrecea o zi de neuitat in aerul curat de padure, cu bucate alese, muzica si voie buna. Aceasta era o metoda de a se cunoaste si de a pune la cale nuntile in acele vremuri.”