Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Aplica LIB20FLORIDEMAI

pentru-20% la ORICE*!

Carti / Jocuri/ English BOOKS/ Accesorii

Comanda acum!

Poker

De (autor): Bogdan Cosa

0
(0 review-uri)
Poker - Bogdan Cosa
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

Pe măsură ce răsfoiam primele pagini din Poker, ma gandeam că voi avea de a face cu un soi de roman cult, care aduce în prim plan o pasiune şi o lume destul de undergound, frecventată şi accesibilă unui grup restrâns de cunoscători. M-am familiarizat cu jocul de cărţi prin intermediul bunicului meu care obişnuia, o dată sau de ori pe lună să îşi strângă gaşca de prieteni şi să încingă o sesiune de poker întinsă pe o după amiază întreagă. Copil fiind, pătrundeam în sufrageria impregnată de aroma cafelelor, a vinurilor alese, a tutunului, şi a prăjiturelelor proaspete, ascultând acele repetabile rostiri de chip – pas impuse de regulament, întrerupte din când în când de glume şi scăpărări de chibrit. Eram într-o lume a gratuităţii depline, într-o pseudocompetiţie (sumele puse în joc erau simbolice) care era de fapt un pretext pentru plăcerea unor prieteni vechi de a fi împreun㖠bunicul meu a întreţinut acest obicei cu stricteţe, timp de 50 de ani, până la dispariţia, rând pe rând a jucătorilor. Pentru mine pokerul era una din întruchipările ludicului inofensiv. Mai târziu am aflat cum stă treaba cu dependenţa jocurilor de noroc, cu fiorul dostoievskian al pariurilor interminabile, cu datoriile fără capăt şi cu viaţa periculoasă a jucătorilor profesionişti. În romanul lui Bogdan Coşa se vorbeşte la un moment dat despre popularitatea jocului de poker: puştimea, prostituatele, drogaţii, arhitecţii, managerii – de fapt toată lumea joacă poker. Dar nu este vorba de acea întruchipare gratuităţii, ci este vorba de jocul de poker agresiv, subordonat finalităţii câştigului (secundar poate chiar şi beţiei de adrenalină vânată de amatorii de senzaţii tari). Apoi mi-am amintit de o mulţime de cunoscuţi de-ai mei care jucau poker: pe internet, în campionate naţionale sau internaţionale, clandestin cu tot felul de personaje dubioase şi mi-am dat seama că departe de a fi un obicei izolat, jocul de poker trimite de fapt la o preocupare şi o realitate românească cât se poate de actuală. De ce? Pentru că pokerul, atunci când nu e apanajul burghez al upper-middle classului autohton (care îşi permite să se joace cu sumele, doar pentru plăcerea riscului), e de fapt promisiunea îmbogăţirii rapide şi se transformă uşor într-o scurtătură nelipsită de riscuri a atingerii unei existenţe decente – să nu uităm că trăim într-o ţară în care tentaţia scurtăturii şi a ocolişului e mare atâta timp cât munca şi strădania par să fie perspective profund nesatisfăcătoare în dobândirea unei prosperităţi mediocre.

Protagonistul lui Bogdan Coşa nu este însă desprins din scenarii a la Ocean’s Eleven sau Casino Royale. Departe de intenţia autorului de a ne face martori la tensiunea şi spectacolul de la masa de poker, în lumina reflectoarelor şi a cazinourilor celebre. Partidele din romanul scriitorului braşovean (puţine de altfel) au loc în camere ascunse prin localuri din provincie. De fapt, departe de Bogdan Coşa să investigheze o psihologie a dependenţei. În fond personajul principal e doar un tânăr obişnuit cu o biografie destul de nefericită, care trăieşte, alături de prietenii lui, din înşelătorii mărunte şi din partide de poker fără mize prea mari – chiar el declară la un moment dat că nici măcar nu i-au plăcut jocurile de noroc, dar că nu a fost altceva mai bun de făcut la momentul la care s-a apucat de poker. Atunci când fratele unuia din personaje dispare cu o mare sumă de bani şi atunci când personajul principal intră în vizorul mafiei sârbeşti, după o neînţelegere la una din partidele de poker, protagonistul trebuie să găsească o cale să se pună la adăpost, să afle unde au dispărut banii şi să-si gestioneze şi propriile indecizii amoroase (caci da, pe fundal se tese si o poveste de dragoste). Iar viaţa unui pokerist nu pare să fie deloc previzibilă: chiar şi atunci când protagonistul lui Bogdan Coşa pare să aibă impresia certitudinii mâinii câştigătoare, există întotdeauna posibilitatea ca planurile să-i fie date peste cap de o apariţie neaşteptată.

Bogdan Coşa pare să fie mai preocupat să pună în evidenţă câteva din provocările pe care le ridică stilul de viaţă alternativ al jucătorului de cursă lungă. Un stil de viaţă care, chiar dacă nu e împovărat de problemele profesionale, de ambiţii sau dezamăgiri comune carieristului de rând, e marcat totuşi de responsabilităţi, de ierarhii mult mai periculoase, atunci când lucrurile nu merg bine. În fapt, aşa cum remarcă protagonistul, orice poveste la ruletă (şi la masa de poker, am putea adăuga) nu are un deznodământ, cel mult un final deschis.

Întâmplările şi cadrul sunt actuale şi cât se poate de veridice (tocmai pentru că evită senzaţionalismul clişeic la care invită subiectul – jocurile de noroc), ritmul romanului este fluent (scheletul narativ integrează firesc chiar şi flashbackurile din copilărie, popasurile biografice şi chiar meditaţiile şi monologul interior al protagonistului), personajele destul de convingătoare (deşi probabil că ar fi putut fi elaborate mai generos), doar la dialoguri se simte, din când în când, o vagă artificialitate, o strădanie cam transparentă în a le face credibile.

Romanul lui Bogdan Coşa are toate mărcile unui roman popular, scris în spiritul minimalismului şi îndrăznelii tematice (chiar dacă nu şi stilistice) al generaţiei douămiiste şi va fi cu siguranţă, prin abordarea şi actualitatea sa un bestseller al Editurii Cartea Românească. Pariul literar al lui Bogdan Coşa este însă de abia la început… şi chiar dacă nu vor fi mulţi care să rişte un „all in” de pe acum pentru autor, cu siguranţă că debutul la o asemenea editură prestigioasă va ridica mult miza si exigentele jocului.

POKER - Bogdan Cosa – Editura Cartea Romaneasca, 2011

Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Poker

De (autor): Bogdan Cosa

0
(0 review-uri)
Poker este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate si energie. O poveste dramatica de dragoste se proiecteaza pe fundalul tribulatiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatisti, care-si consuma revolta in trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool si altele asemenea. Referintele literare si, in particular, poetice si coloana sonora, oralitatea inteligenta, bine pusa in pagina, asigura atmosfera unei intrigi actualiste pline de autenticitate si verva, despre deriva existentiala a unor oameni ce refuza servitutile maturizarii.
 
„Nimic artificial, nimic strident, nimic caznit in acest roman al unui (totusi) debutant. Totul pare adus «din viata» si pus in pagina cit se poate de simplu, totul curge de la sine, dialogurile suna firesc si inca si mai firesc se insira monologurile atit de greu de mentinut in registrul credibilitatii. Inca un foarte bun roman «de generatie», dar despre o alta virsta si din alte medii – mai dure, de asta data – decit acelea surprinse in Muzici si faze de Ovidiu Verdes. Intrezaresc la foarte tinarul Bogdan Cosa, pe linga talentul (sau arta) firescului, si un fel de joc intre incintare si dezincintare, intre plenitudine si nemultumire, intrezaresc nostalgia unui ceva fata de care firescul de acum s-ar putea sa fie doar... literatura.” (Mircea Martin)
 
„Nici un cuvint in plus. Nici un cuvint in minus. Un ritm extraordinar. Bogdan Cosa are in ranita bastonul de mare prozator.” (Caius Dobrescu)                                                                                      
 
„Bogdan Cosa e ultimul (dar nu cel din urma!) dintre autorii iesiti din „scoala brasoveana de literatura”, alaturi de Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Jolan Benedek, Dan Taranu, Stefania Mihalache, Adriana Barbat, Naomi Ionica, Denes Jonas, Dora Deniforescu etc. Poker e doar la suprafata un roman „suparat”, mizerabilist, de „tinar furios”. Pentru ca, in ultima instanta, eroii sai sint clone romanesti ale personajelor din primele romane ale lui Bret Easton Ellis: adolescenti (unii intirziati bine) fara mari probleme materiale, egocentrici, dezorientati (ca sa nu zic drogati), care plutesc la voia intimplarii intr-un spatiu intermediar, in care lumea „reala” se suprapune cu cea „virtuala”. Se vor nonconformisti, anticorporatisti, dar lucreaza pentru firme mari (si-s cam obsedati de bani). Bogdan Cosa debuteaza cu un roman bine scris, trendy, care exprima o noua mentalitate, o noua virsta socioculturala, cea a „generatiei Y”. Succes va avea, sint convins. Totul e sa nu se opreasca aici.” (Alexandru Musina)


Citeste mai mult

24.03Lei

24.03Lei

Primesti 24 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Poker este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate si energie. O poveste dramatica de dragoste se proiecteaza pe fundalul tribulatiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatisti, care-si consuma revolta in trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool si altele asemenea. Referintele literare si, in particular, poetice si coloana sonora, oralitatea inteligenta, bine pusa in pagina, asigura atmosfera unei intrigi actualiste pline de autenticitate si verva, despre deriva existentiala a unor oameni ce refuza servitutile maturizarii.
 
„Nimic artificial, nimic strident, nimic caznit in acest roman al unui (totusi) debutant. Totul pare adus «din viata» si pus in pagina cit se poate de simplu, totul curge de la sine, dialogurile suna firesc si inca si mai firesc se insira monologurile atit de greu de mentinut in registrul credibilitatii. Inca un foarte bun roman «de generatie», dar despre o alta virsta si din alte medii – mai dure, de asta data – decit acelea surprinse in Muzici si faze de Ovidiu Verdes. Intrezaresc la foarte tinarul Bogdan Cosa, pe linga talentul (sau arta) firescului, si un fel de joc intre incintare si dezincintare, intre plenitudine si nemultumire, intrezaresc nostalgia unui ceva fata de care firescul de acum s-ar putea sa fie doar... literatura.” (Mircea Martin)
 
„Nici un cuvint in plus. Nici un cuvint in minus. Un ritm extraordinar. Bogdan Cosa are in ranita bastonul de mare prozator.” (Caius Dobrescu)                                                                                      
 
„Bogdan Cosa e ultimul (dar nu cel din urma!) dintre autorii iesiti din „scoala brasoveana de literatura”, alaturi de Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Jolan Benedek, Dan Taranu, Stefania Mihalache, Adriana Barbat, Naomi Ionica, Denes Jonas, Dora Deniforescu etc. Poker e doar la suprafata un roman „suparat”, mizerabilist, de „tinar furios”. Pentru ca, in ultima instanta, eroii sai sint clone romanesti ale personajelor din primele romane ale lui Bret Easton Ellis: adolescenti (unii intirziati bine) fara mari probleme materiale, egocentrici, dezorientati (ca sa nu zic drogati), care plutesc la voia intimplarii intr-un spatiu intermediar, in care lumea „reala” se suprapune cu cea „virtuala”. Se vor nonconformisti, anticorporatisti, dar lucreaza pentru firme mari (si-s cam obsedati de bani). Bogdan Cosa debuteaza cu un roman bine scris, trendy, care exprima o noua mentalitate, o noua virsta socioculturala, cea a „generatiei Y”. Succes va avea, sint convins. Totul e sa nu se opreasca aici.” (Alexandru Musina)


Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one