Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Povesti si Jocuri de la Iepuras

-50% -20% -67% -45% -10%

Carti, Jocuri, Children's Books, Accesorii

Alege CADOUL cel mai coconas!

Dolores Claiborne

Dolores Claiborne - Stephen King
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

Nu știu cum se face, dar am tot dat târcoale, în ultimii ani romanelor și povestirilor lui Stephen King, fără să incep vreodata atacul decisiv, fără să mă întâlnesc efectiv cu sinistrele povești cu creaturi monstruoase și locuri bântuite pentru care prozatorul american e atât de cunoscut. În volumele de povestiri Anotimpuri diferite sau în La Asfințit am aflat un altfel de King, un King care sondează și scoate la iveală cele mai vechi temeri din protagoniștii săi proiectați însă în zone mai puțin crepusculare, mai puțin la inteferența între real și fantastic, ci mai mult ancorați în lumi populate de antagoniști pe cât de înfricoșători, pe atât de reali și plauzibili. Poate tocmai pentru că am început să mă obișnuiesc și chiar să îndrăgesc această latură mai adâncă din punct de vedere psihologic a operei lui Stephen King (și probabil mai puțin populară), atunci când a venit vorba să optez pentru lectura unei cărți semnată de prozatorul american, am ales Dolores Claiborne și nu recent reeditatul Cimitirul animalelor

Interesant este faptul că Dolores Claiborne, un mistery clasic al anilor 90 mi-a amintit în câteva privințe de Alan Sillitoe și al său univers al supraviețuitorilor din clasa muncitoare britanică postbelică. Compusă sub forma unei mărturii complete a protagonistei în fața autorităților, povestea lui Dolores Claiborne ne poartă în lumea îngustă și sufocantă a personajelor înrăite de circumstanțele în care trăiesc dar care nu renunță însă la luptă.

După decesul suspect al angajatoarei sale (o americanca bogata), Dolores Claiborne, femeia care se ocupa de menaj în casa bătrânei reconstituie evenimentele la care a fost martoră și în raport cu care își cunoaște perfect gradul de vinovăție. Femeie simplă, căsătorită de timpuriu cu un soț brutal, Dolores ajunge să lucreze în casa Verei Donovan, o bogătană excentrică. Viața lui Dolores se dezvăluie sub forma unui calvar îndurat pe de o parte acasă și pe de altă parte la slujbă. Și asta pentru că soțul ei, Joe, dar și angajatoarea ei, Vera se dovedesc a fi de o ticăloșie remarcabilă, niște patroni fără cusur ai iadului domestic și profesional.

Vera pare a fi genul de babă-absolută: înstrăinată de copii, suspicioasă până la paranoia, obsedată ca lucrurile să ramana într-un anume fel (te spionează cu binoclul dacă bați bine preșul și dacă agăți cearșaful pe sfoară cu șase cârlige), bătrâna pare a fi de trei ori jigodie, așa cum remarcă Dolores – pe de o parte pentru că nu se putea abține (de la a chinui angajatele), pe de altă parte reușea să fie a dracului cu orice ocazie ( chiar și imobilizată la pat căuta și chiar regiza prilejurile pentru a da de lucru menajerei) și nu în ultimul rând, pentru că era o bătrână tristă care nu avea ce să facă decât să moară într-o cameră la etaj, Vera părea a fi pe cale să-și piardă mințile, provocând tot felul de scene atunci când avea halucinații. Pe de altă parte Joe, soțul lui Dolores este un alcoolic, un barbar, un bătăuș și un laș care ajunge să facă avansuri chiar propriei sale fiice Selena. Expusă în permanență acestor două figuri tiranice, Dolores nu va renunța însă la luptă și îi va înfrunta cu mult curaj pe cei doi antagoniști. Doar că pe unul dintre ei îl va respecta mai mult și va păstra o atitudine fair play, în vreme ce în raport cu celălalt va acționa din disperare, pregătind un deznodământ calculat, chiar în ziua în care va avea loc o eclipsă epocală (e interesantă asocierea pe care o face King între evoluția eclipsei și evoluția furiei, disperării lui Dolores – într-un fel, acțiunile lui Dolores vor căpăta, prin hotărâre și consecvență, acel grad de inevitabilitate pe care doar fenomenele naturale pot să le îmbrace iar prozatorul american va suprapune desigur momentul culminant al eclipsei cu apogeul acțiunilor lui Dolores, pentru a obține un efect narativ cât se poate de convingător). Care va fi rezultatul acestor confruntări vă rămâne să descoperiți.

Spuneam că romanul lui King mi-a amintit de povestirile lui Alan Sillitoe și asta pentru că și autorul american reușește să portretizeze memorabil o femeie care, în ciuda faptului că este pusă în fața unor circumstanțe periculoase, amenințătoare și împovărătoare, reușește să-și păstreze demnitatea și să găsească motivația de a lupta. Așa cum recunoaște însăși Dolores Claiborne: uneori, tot ce poate face o femeie ca să reziste e să fie jigodie. E vorba de o jigodie pe care nu o veți disprețui totuși, la final.

DOLORES CLAIBORNE – Stephen King – Editura Nemira, 2009

Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Dolores Claiborne

Romanul lui Stephen King, Dolores Claiborne s-a clasat pe locul intai in topurile de vanzari ale New York Times si Publishers Weekly. De asemenea, romanul a fost ecranizat in 1995 cu Kathy Bates si Jennifer Jason Leigh in rolurile principale.A aparut in anul 2009 la editura Nemira in colectia Suspans.
 
Locuitorii din Little Tall Island au asteptat treizeci de ani sa afle ce s-a intamplat in acea zi intunecata de iulie, ziua eclipsei totale de soare, cand sotul lui Dolores Claiborne a murit. Dar politia doreste sa afle ce s-a intamplat ieri, cand Vera Donovan, batrana senila dar foarte bogata pe care o ingrijea, a murit in conditii suspecte.Tinuta in interogatoriu o noapte intreaga, Dolores Claiborne marturiseste: „Tot ce-am facut a fost din dragoste.“

Fragment din cartea "Dolores Claiborne" de Stephen King

"Ca si cum ar fi suspectat ca ma gaseam in realitate acolo fiin'ca se ivisera deja probleme in casnicie cand de-abia mi se scuturase graul din par, ea dorind numa' sa ma vada rosind si plecand ochii, pentru a se convinge. Asa ca n-am rosit si n-am coborat privirea, cu toate ca implinisem numa' douasdoi de ani si fusese cat pe ce. N-as fi recunoscut in fata nimanui ca aveam deja probleme, nici supusa unei torturi, nu. Banii pentru Craciun constituiau un motiv suficient pentru Vera, nu conteaza cat de sarcastic ar fi vorbit ea, iar in sinea mea admiteam ca totusi eram un pic stramtorati cu banii in vara aia. Doar peste cativa ani am putut recunoaste in sinea mea de ce ma dusesem atunci sa intalnesc leu' in propria-i vizuina: trebuia sa gasesc o cale sa recupeez ceva din banii pe care-i bea Joe in timpu' saptamanii sau ii pierdea la poker vineri noaptea, la taverna lu' Fudgy de pe continent. In zilele alea inca mai credeam ca dragostea barbatului pentru femeie si a femeii pentru barbat este mai puternica decat dragostea de bautura si de scandaluri, numa' ca tocmai ultima se ridica la suprafata ca smantana-n lapte. Am invatat destule insa in urmatorii zece ani. Scoala vietii e grea uneori, nu? 
- Bine, a spus Vera, o sa ne dam una alteia o sansa, Dolores St. George... Desi, chiar daca reusesti, imi imaginez ca peste un an-doi o sa fii gravida din nou, si atunci va fi ultima oara cand te voi vedea. 
De fapt, chiar atunci eram deja in doua luni, da' torturata, si n-as fi recunoscut-o nici p-asta. Am vrut o slujba cu zece dolari pe saptamana, o obtininusem si, va rog sa ma credeti, meritam si ultimu' cent din ei. Am muncit pe branci vara aia, iar cand s-a apropiat Labour Day, Vera m-a intrebat daca nu voiam sa continui si dupa ce se-ntorceau la Baltimore. Cineva trebuia sa aiba grija tot anu' de-o casa atat de mare, ca sa nu crape, stii, iar eu i-am spus ca bine.
 M-am ocupat de asta pana c-o luna inainte de a se naste Joe Junior si m-am intors sa muncesc cand inca mai sugea."
Citeste mai mult

-20%

PRP: 20.00 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

16.00Lei

16.00Lei

20.00 Lei

Primesti 16 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Romanul lui Stephen King, Dolores Claiborne s-a clasat pe locul intai in topurile de vanzari ale New York Times si Publishers Weekly. De asemenea, romanul a fost ecranizat in 1995 cu Kathy Bates si Jennifer Jason Leigh in rolurile principale.A aparut in anul 2009 la editura Nemira in colectia Suspans.
 
Locuitorii din Little Tall Island au asteptat treizeci de ani sa afle ce s-a intamplat in acea zi intunecata de iulie, ziua eclipsei totale de soare, cand sotul lui Dolores Claiborne a murit. Dar politia doreste sa afle ce s-a intamplat ieri, cand Vera Donovan, batrana senila dar foarte bogata pe care o ingrijea, a murit in conditii suspecte.Tinuta in interogatoriu o noapte intreaga, Dolores Claiborne marturiseste: „Tot ce-am facut a fost din dragoste.“

Fragment din cartea "Dolores Claiborne" de Stephen King

"Ca si cum ar fi suspectat ca ma gaseam in realitate acolo fiin'ca se ivisera deja probleme in casnicie cand de-abia mi se scuturase graul din par, ea dorind numa' sa ma vada rosind si plecand ochii, pentru a se convinge. Asa ca n-am rosit si n-am coborat privirea, cu toate ca implinisem numa' douasdoi de ani si fusese cat pe ce. N-as fi recunoscut in fata nimanui ca aveam deja probleme, nici supusa unei torturi, nu. Banii pentru Craciun constituiau un motiv suficient pentru Vera, nu conteaza cat de sarcastic ar fi vorbit ea, iar in sinea mea admiteam ca totusi eram un pic stramtorati cu banii in vara aia. Doar peste cativa ani am putut recunoaste in sinea mea de ce ma dusesem atunci sa intalnesc leu' in propria-i vizuina: trebuia sa gasesc o cale sa recupeez ceva din banii pe care-i bea Joe in timpu' saptamanii sau ii pierdea la poker vineri noaptea, la taverna lu' Fudgy de pe continent. In zilele alea inca mai credeam ca dragostea barbatului pentru femeie si a femeii pentru barbat este mai puternica decat dragostea de bautura si de scandaluri, numa' ca tocmai ultima se ridica la suprafata ca smantana-n lapte. Am invatat destule insa in urmatorii zece ani. Scoala vietii e grea uneori, nu? 
- Bine, a spus Vera, o sa ne dam una alteia o sansa, Dolores St. George... Desi, chiar daca reusesti, imi imaginez ca peste un an-doi o sa fii gravida din nou, si atunci va fi ultima oara cand te voi vedea. 
De fapt, chiar atunci eram deja in doua luni, da' torturata, si n-as fi recunoscut-o nici p-asta. Am vrut o slujba cu zece dolari pe saptamana, o obtininusem si, va rog sa ma credeti, meritam si ultimu' cent din ei. Am muncit pe branci vara aia, iar cand s-a apropiat Labour Day, Vera m-a intrebat daca nu voiam sa continui si dupa ce se-ntorceau la Baltimore. Cineva trebuia sa aiba grija tot anu' de-o casa atat de mare, ca sa nu crape, stii, iar eu i-am spus ca bine.
 M-am ocupat de asta pana c-o luna inainte de a se naste Joe Junior si m-am intors sa muncesc cand inca mai sugea."
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Roxi M. 13/06/2019 22:15
Dolores este sincera, vulgara si resemnata.
Cartea este de o frumusete stranie. O admiri pe Dolores din primele pagini... dar te intriga cumplit. King te tine in suspans cu o carte in care actiunea este minimala. Totul este static, mai putin mintea ta, care se zvarcoleste neincetat, incercand sa tina pasul cu toate informatiile pe care ti le picura "the King of horror", in speranta ca vei dezlega misterul.
Recomand cartea oricui doreste sa sa fie surprins de o lectura horror "bantuita" de o eclipsa de soare.
Arata mai mult
  • Like review icon 1
  • Add comments

1 din 1 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one