headerdesktop transportgr1aug25

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile transportgr1aug25

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Weekend fara taxa de livrare 🔥

Transport gratuit

1-3 august

la toate comenzile din tara »

Patima si desfatare

Patima si desfatare - Constanta Vintila-Ghitulescu
Rasfoieste

Patima si desfatare

Patima si desfatare. Despre lucrurile marunte ale vietii cotidiene in societatea romaneasca

Cartea Constantei Vintila-Ghitulescu este o istorie a lucrurilor marunte, revelata de lectura caleidoscopica a documentelor din arhivele secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. Cititorul este indemnat de autoare sa intre intr-un joc inedit: beneficiarul unei cantitati impresionante de informatii istorice, poate sa-si imagineze el insusi trecutul. De pilda, mirosurile care ieseau din simigerii, din pitarii si din cuhniile caselor boieresti. Gustul bucatelor, aromele condimentelor, culorile zaharicalelor. Textura matasurilor din care se croiau vesmintele orientale. Larma si muzica din balciuri si iarmaroace. Ziafeturile boierilor si petrecerile norodului. Atmosfera din carciumi. Linistea dupa-amiezilor petrecute de boieri pe sofale, intr-o stare de dulce trandaveala. Duhorile si mizeria de pe ulitele targurilor si ale capitalelor. Cainii. Roiurile de muste. Necuratenia din spitale si ravna autoritatilor de a pune in buna randuiala macar „umblatorile“. Peisajul inspaimantator al oraselor in care bantuie cand holera, cand ciuma. Vracii, „doftoroaiele“ si medicii. Leacurile sarlatanilor si medicamentele vandute de spiteri. Alaiurile mortuare si obiceiurile de inmormantare. Spaima in fata mortii.
Si inca multe alte tablouri si senzatii care, recuperate din mii de pagini de manuscrise vechi, alcatuiesc o pasionanta istorie a vietii cotidiene romanesti.
Fragment din cartea "Patima si desfatare" de Constanta Vintila-Ghitulescu

"Vinuri craiesti
 
Vinul este obiectul unor imbunatatiri prin care gustul sau este adaptat la dorintele sau la nevoile trupesti. Am retinut aici cateva retete foarte elaborate, din care rezulta vinuri foarte parfumate.
Vin doftoresc si craiesc. Ia radacina de anghelina draml[uri] 16, galanga, cardamomo amomo (ghimbir), udagaci (lemn de aloes), ana dram[uri] 3, coji de lamae, coji de naramza, samanta de coliandru ana dram[uri] 4, graunte de genepro (ienupar) dram[uri] 8, scortisoara dram[uri] 12, cuisoare dram[uri] 2. Toate acestea le piseaza gros si le pune intr-un saculet de panzi1 suptire, rara, si-l leaga slab la gura. Deci il spanzura intr-un buriu (butoi) cu must de vedre 10 si-l lasa sa stea pana in primavara, cand sa pritocesc vinurile, si atuncea sa scoti saculetul, iara de baut sa sa bea ca si alte vinuri noao.
Alt fel. Sa iai strugurii si-i pune sa sa zvinteze la soare 4-5 zile, curatind broboanele cee putrede. Deci mustste-i de-i fa must si ia de acest must vedre 10-12 de-l baga intr-un buriu si pune inlauntru, in buriul cu mustul, acstea: anghelica taiata bucati dramu[ri] 80, coliandru intreg dram[uri] 40, cuisoare dram[uri] 3 si inlauntru sa fiarba mustul cu dansele.
Alt fel. Sa iai flori de laurusca (vita salbatica) uscate bine la umbra, maini 2, flori de soc iar uscate, maini 2, coliandru pisat gros, maini 3, pune-le intr-un saculet de panza suptire, rara, si-l spanzura intr-un buriu cu must, vedre 10-12, sa ajunga la mijloc, si lasa-l sa stea sa fiarba cu el zile 10-12, storcandu-l in bute in toate serile saculetul, apoi il scoate si-l astupa bine buriul. "
Citeste mai mult

-5%

transport gratuit

PRP: 51.81 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

49.22Lei

49.22Lei

51.81 Lei

Primesti 49 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Patima si desfatare. Despre lucrurile marunte ale vietii cotidiene in societatea romaneasca

Cartea Constantei Vintila-Ghitulescu este o istorie a lucrurilor marunte, revelata de lectura caleidoscopica a documentelor din arhivele secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. Cititorul este indemnat de autoare sa intre intr-un joc inedit: beneficiarul unei cantitati impresionante de informatii istorice, poate sa-si imagineze el insusi trecutul. De pilda, mirosurile care ieseau din simigerii, din pitarii si din cuhniile caselor boieresti. Gustul bucatelor, aromele condimentelor, culorile zaharicalelor. Textura matasurilor din care se croiau vesmintele orientale. Larma si muzica din balciuri si iarmaroace. Ziafeturile boierilor si petrecerile norodului. Atmosfera din carciumi. Linistea dupa-amiezilor petrecute de boieri pe sofale, intr-o stare de dulce trandaveala. Duhorile si mizeria de pe ulitele targurilor si ale capitalelor. Cainii. Roiurile de muste. Necuratenia din spitale si ravna autoritatilor de a pune in buna randuiala macar „umblatorile“. Peisajul inspaimantator al oraselor in care bantuie cand holera, cand ciuma. Vracii, „doftoroaiele“ si medicii. Leacurile sarlatanilor si medicamentele vandute de spiteri. Alaiurile mortuare si obiceiurile de inmormantare. Spaima in fata mortii.
Si inca multe alte tablouri si senzatii care, recuperate din mii de pagini de manuscrise vechi, alcatuiesc o pasionanta istorie a vietii cotidiene romanesti.
Fragment din cartea "Patima si desfatare" de Constanta Vintila-Ghitulescu

"Vinuri craiesti
 
Vinul este obiectul unor imbunatatiri prin care gustul sau este adaptat la dorintele sau la nevoile trupesti. Am retinut aici cateva retete foarte elaborate, din care rezulta vinuri foarte parfumate.
Vin doftoresc si craiesc. Ia radacina de anghelina draml[uri] 16, galanga, cardamomo amomo (ghimbir), udagaci (lemn de aloes), ana dram[uri] 3, coji de lamae, coji de naramza, samanta de coliandru ana dram[uri] 4, graunte de genepro (ienupar) dram[uri] 8, scortisoara dram[uri] 12, cuisoare dram[uri] 2. Toate acestea le piseaza gros si le pune intr-un saculet de panzi1 suptire, rara, si-l leaga slab la gura. Deci il spanzura intr-un buriu (butoi) cu must de vedre 10 si-l lasa sa stea pana in primavara, cand sa pritocesc vinurile, si atuncea sa scoti saculetul, iara de baut sa sa bea ca si alte vinuri noao.
Alt fel. Sa iai strugurii si-i pune sa sa zvinteze la soare 4-5 zile, curatind broboanele cee putrede. Deci mustste-i de-i fa must si ia de acest must vedre 10-12 de-l baga intr-un buriu si pune inlauntru, in buriul cu mustul, acstea: anghelica taiata bucati dramu[ri] 80, coliandru intreg dram[uri] 40, cuisoare dram[uri] 3 si inlauntru sa fiarba mustul cu dansele.
Alt fel. Sa iai flori de laurusca (vita salbatica) uscate bine la umbra, maini 2, flori de soc iar uscate, maini 2, coliandru pisat gros, maini 3, pune-le intr-un saculet de panza suptire, rara, si-l spanzura intr-un buriu cu must, vedre 10-12, sa ajunga la mijloc, si lasa-l sa stea sa fiarba cu el zile 10-12, storcandu-l in bute in toate serile saculetul, apoi il scoate si-l astupa bine buriul. "
Citeste mai mult

Rating general al produsului

5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Trifan Otilia2 30/07/2020 06:27
green icon awesome check Achizitie verificata
O "betie" a aromelor, culorilor, savorii. O lucrare extraordinar de bine documentata ce reflecta fidel epoca in diversele sale aspecte. De interes pentru cei care cauta a intelege devenirile zilei de astazi prin prisma precisa a secolului trecut. O redare de mare precizie fara a neglija nicicum nevoie cititorului de placere a lecturii.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

1 din 1 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one