Bijuterii de legenda-L.Catnot-Crost,B,Meyer-Stabley -Baroque Book Arts 2020
O carte bine documentata despre marii creatori de bijuterii si iubitori de geme.
Cele mai mari diamante au un nume :Hope, Jonker, Star of the East,dar Harry Winston l-a botezat pe unul dintre ele The Week-end Diamond ,deoarece a petrecut cel mai frumos weekend din toata viata lui datorita acestui diamant.
Plecand de la marile familii regale din Rusia, Marea Britanie ,Iran, Franta, Egipt etc.si pana in epoca moderna cand femeia nu mai depinde de un sot sau un amant pentru a-si cumpara bijuteriile care ii plac, asistam la o pleiada de pietre pretioase, incepand cu marile diamante Cullinan, Koh-I -Nor, Hope, The Timur Ruby ( este spinel), The Lahore Diamont, amplasate in coliere, brose, bratari coroane, tiare, diademe.Unele dintre acestea au trecut de la o colectie la alta,transformandu-se in alte bijuterii, dupa moda epocii , gusturile proprietarului sau arta bijutierului.
Fiecare casa de bijuterii : Tiffany, Cartier, Bulgari, Faberge are un intemeieror caruia i-au placut gemele dar si mestesugul prelucrarii metalelor si pietrelor pretioase.Au fost mari orfevrieri ,gemologi ,ceasornicari si si-au adaptat bijuteriile sau creatiile artistice fiind influentati de curentul artistic din epoca lor : Art Deco, Art Nouveau sau de obiceiurile din tara lor.
Unii au inovat in montarea gemelor, in taierea ( Acher cut ) sau forma lor sau in alaturarea mai multor culori.
Fabergé in Rusia a creat celebrele oua pentru a fi oferite de pasti. In alte tari ,cu ocazia mariajului,mireasa primea un cos de nunta cu bijuterii.
In Birmania rubinul-talisman era considerat odinioara o picatura de sange izbucnita din inima Mamei Pamant si te ferea de 96 de boli.
Unii au creat ceasuri ,cum a fost Cartier in Franta sau Piaget in Elvetia.Toti au fost profesionisti in bransa si au primit recunoastereea internationala la Targurile de bijuterii organizate de-a lungul anilor si in diverse tari.