headerdesktop corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri

De (autor): Philip A. Fisher

0
(0 review-uri)
Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri - Philip A. Fisher
Rasfoieste

Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri

De (autor): Philip A. Fisher

0
(0 review-uri)
Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri / Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings de Philip A. Fisher este una dintre cele mai indragite carti de investitii din toate timpurile si se numara printre cele mai bine vandute carti clasice de investitii. Cartea se adreseaza tuturor investitorilor care sunt dispusi sa invete din experienta altor investitori, asta pentru ca Philip A. Fisher isi expune aici esenta lectiilor despre investitii acumulate intr-o jumatate de secol de activitate in acest domeniu. Iar lectia principala pe care va trebui sa o retii din aceasta carte este ca investitorii inteligenti nu ar trebui sa cumpere actiuni ordinare doar pentru ca sunt ieftine, ci doar daca prezinta potential sa aduca castiguri mari.

Cartea vorbeste despre elementele de baza ale filosofiei lui de investitii si a facut parte din programa cursului de investitii de la Stanford Graduate School of Business, contribuind astfel de-a lungul timpului la formarea multor investitori de top.
 
Philip Fisher a fost unul dintre cei mai influenti investitori ai tuturor timpurilor. Filozofiile sale de investitii - gandite in urma cu mai bine de saizeci de ani - sunt si astazi studiate si aplicate de bancheri si investitori din intreaga lume. Nu intamplator, cartea de fata, desi a fost publicata pentru prima data in 1958, este considerata foarte valoroasa si astazi pentru domeniul de activitate pe care il vizeaza. Aceasta editie revizuita a cartii pastreaza sfaturile intelepte cu privire la investitii ale lui Phil Fisher din editia originala, incluzand in plus cateva consideratii ale fiului autorului, Ken Fisher (el insusi un guru al investitiilor) intr-o prefata extinsa si in introducere. 
 
In introducerea cartii, Ken Fisher vorbeste despre istoria familiei tatalui sau, povestind totodata o serie de intamplari care l-au marcat si care il leaga de tatal sau, decedat in anul 2004.
 
Cartea este impartita in trei parti. In prima parte vei afla care sunt cele 15 puncte pe care trebuie sa le urmaresti la o actiune ordinara astfel incat sa ai garantii ca peste cativa ani iti va aduce un castig de cateva sute de procente sau va prezenta o crestere considerabila pe o perioada mai lunga de timp. Sau, cu alte cuvinte, ce caracteristici ar trebui sa aiba o companie pentru a oferi actionarilor cele mai mari sanse de a obtine astfel de rezultate? A doua parte vorbeste despre cele patru dimensiuni ale investitiilor conservatoare, iar ultima parte a cartii ne dezvaluie ideile principale care stau la baza filosofiei lui Philip A. Fisher cu privire la investitii.
 
Iata mai jos mai multe detalii in legatura cu fiecare dintre cele trei sectiuni ale cartii:
 
Partea I: ACTIUNI ORDINARE SI PROFITURI EXTRAORDINARE
 
Philip A. Fisher si-a infiintat prima lui firma de consiliere in investitii in anul 1931, intr-o perioada dificila pentru economia mondiala. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, timp in care a slujit Fortele Aeriene Americane si a analizat in timpul liber investitiile, Philip Fisher a extras niste principii cu privire la investitii diferite de unele dintre cele care erau general acceptate ca litera de lege in comunitatea financiara. In aceasta ordine de idei, in aceasta prima parte a cartii vom afla o serie de caracteristici ale investitiilor pe care le putem deduce studiind trecutul si vom vedea ce diferente majore exista intre trecut si prezent, din acest punct de vedere. Vom observa totusi, ca anumite constatari facute de Fisher in urma cu peste 60 de ani, raman valabile si astazi. Ca de exemplu, faptul ca cele mai rentabile investitii sunt cele facute in companii ale caror vanzari si profituri pot sa creasca de-a lungul anilor mult mai mult decat industria in ansamblul ei. Metoda zvonisticii inca se mai dovedeste si ea actuala si capabila sa ne ofere indiciile necesare pentru a gasi investitii cu adevarat remarcabile.
 
Insa partea cea mai "consistenta" a acestei prime parti a cartii este capitolul intitulat "Cele 15 puncte pe care sa le cauti in actiunile ordinare" in care autorul vorbeste despre ceea ce ar trebui sa stie orice investitor care vrea sa faca investitii care vor prezenta  o crestere considerabila pe o perioada mai lunga de timp. Tot aici vei afla si ce caracteristici ar trebui sa aiba o companie pentru a oferi actionarilor cele mai mari sanse de a obtine astfel de rezultate. Descopera in acest capitol extrem de interesant care sunt cele 15 puncte ale investitiilor cu o rentabilitate sporita in viitor si foloseste-le ca pe un soi de radar personal al investitiilor rentabile!
 
Tine cont insa de acest sfat al autorului cand te vei gandi sa faci urmatoarea ta investitie:
Orice investitie ar putea fi considerata interesanta si daca nu indeplineste oricare dintre cele 15 puncte despre care am discutat, dar obtine un punctaj neobisnuit de mare la toate celelalte. Insa, indiferent cat de mare ar fi punctajul in toate celelalte privinte, daca se pune serios problema lipsei unui simt de responsabilitate fata de actionari a celor din conducere, investitorul nu ar trebui sa ia niciodata in calcul sa participe in firma respectiva.
 
Tot in aceasta sectiune te vei convinge ca esenta investitiilor de succes inseamna sa stii cum sa gasesti acele cateva actiuni care, in anii urmatori, vor avea o crestere spectaculoasa in ceea ce priveste castigul pe actiune. In acest sens autorul iti va arata:
• Care sunt criteriile in functie de care sa iti alegi un consilier financiar; 
• Care sunt actiunile cu cel mai mare potential de castig: actiunile unei companii tinere cu potential sau actiunile unei companii puternice, bine ancorate precum Dow, Du Pont si IBM; 
• Ce parte din fondurile tale ar fi cel mai indicat sa investesti in actiuni ordinare. 
 
O alta chestiune pe care o clarifica autorul in aceasta sectiune se refera la alegerea celui mai bun moment pentru a cumpara, respectiv pentru a vinde actiunile. Tot aici aflam si care sunt cele mai intemeiate motive pentru a vinde actiuni, dar si care actiuni sunt mai rentabile: cele provenite de la companii care ofera dividende mari, sau cele de la companii care ofera dividende mai mici. In orice caz, un lucru de care merita sa tii cont cu privire la dividende este ca pe durata a cinci sau zece ani, cele mai bune rezultate ale dividendelor nu vor fi generate de actiunile cu randament mare, ci de cele cu un randament relativ mic.

Demne de retinut din aceasta sectiune sunt si:

Cele cinci forte care pot avea o influenta extrem de puternica asupra nivelului general al pretului actiunilor:
• Teama excesiva ca piata va intra in declin;
• Tendinta ratei dobanzilor;
• Atitudinea generala a guvernului fata de investitii si de firmele private;
• Tendinta pe termen lung catre o inflatie din ce in ce mai mare;
• Inventiile si tehnicile noi care afecteaza industriile vechi.
 
Cele cinci lucruri pe care sa nu le faci niciodata ca investitor:
1. Sa nu cumperi actiuni ale companiilor promotionale (aflate la inceput de drum);
2. Sa nu ignori niste actiuni bune doar pentru ca sunt tranzactionate „pe piata extrabursiera.”
3. Sa nu cumperi actiuni doar pentru ca iti place „cum suna” raportul lor anual.
4. Sa nu presupui ca pretul mare la care se vand unele actiuni in raport cu castigurile este neaparat un semn ca o viitoare crestere a acelor castiguri a fost in mare parte redusa deja din pret.
5. Nu te zgarci la maruntis.
 
Alte 5 lucruri de care sa tii cont ca investitor:
1. Nu pune un prea mare accent pe diversificare.
2. Sa nu-ti fie frica sa cumperi de teama razboiului;
3. Sa nu uiti de Gilbert si Sullivan sau "Nu te lasa influentat de ceea ce nu conteaza", pentru ca de multe ori, datele statistice despre castigurile din anii anteriori si, mai ales, cele despre variatia preturilor din acesti ani "nu au nicio legatura cu problema".
4. Sa nu omiti sa iei in considerare si momentul si pretul atunci cand cumperi actiuni cu potential de crestere. 
5. Sa nu te iei dupa multime.
 
Ultimul capitol al acestei parti - intitulat "Cum procedez eu atunci cand vreau sa gasesc actiuni cu potential de crestere" - este probabil si unul dintre cele mai interesante, intrucat vorbeste despre ce ar trebui sa faca mai exact un investitor (sau consilierul lui financiar) pentru a gasi investitii ce vor duce la cresteri spectaculoase in ce priveste pretul de piata. Citeste-l si foloseste-l ca sursa de inspiratie pentru urmatoarele tale investitii.
 
Partea a II-a: INVESTITORII CONSERVATORI DORM LINISTITI
 
O investitie conservatoare este una care are sanse mari sa conserve (adica sa pastreze) puterea de cumparare la un risc minim. Iata asadar care sunt cele patru dimensiuni ale unei investitii conservatoare:
1. Gradul de excelenta al activitatilor companiei care sunt foarte importante pentru profitabilitatea prezenta si viitoare. Este vorba despre competentele manageriale exceptionale in ce priveste aspectele principale ale productiei, marketingului, cercetarii si controalelor financiare.
2. Calitatea oamenilor care controleaza aceste activitati si politicile pe care le creeaza: un director general dedicat cresterii pe termen lung si un tratament demn si decent al angajatilor;
3. Orice afacere trebuie sa aiba un raspuns la intrebarea: „Ce poate face aceasta companie si altele nu ar putea sa faca la fel de bine?”. Asadar oamenii din companie au datoria de a o indruma catre domenii de activitate in care exista ocazii certe ca afacerea respectiva sa inregistreze o profitabilitate peste medie.
4. Raportul pret-castig - adica pretul actual impartit la castigurile pe actiune.
 
Principalele caracteristici ale unei corporatii care poate asigura o investitie conservatoare sunt:
• Productie cu costuri mici;
• Marketing bun;
• Eforturi de cercetare si tehnice exceptionale;
• Abilitati financiare peste medie. 
 
Regula de baza a investitiilor: cu cat profiturile vor continua sa creasca mai mult in viitor, cu atat raportul pret-castig pe care un investitor isi poate permite sa il plateasca este mai mare. Pentru a evalua daca o actiune este ieftina sau scumpa la un moment dat trebuie sa luam in considerare urmatorii factori:
• Evaluarea industriei
• Evaluarea companiei
• Evaluarea perspectivelor actiunilor in general.
 
Partea a III-a: CUM SA ITI DEZVOLTI O FILOSOFIE IN PRIVINTA INVESTITIILOR
 
In aceasta sectiune, Philip A. Fisher vorbeste despre indelungata relatie pe care a avut-o cu investitiile inca de la o varsta foarte frageda si despre modul cum a luat nastere filosofia lui cu privire la investitii, multe dintre concluziile pe care le-a tras de-a lungul vremii fiind rezultatul incercarilor si greselilor pe care le-a facut. Un moment crucial in formarea acesteia a fost insa angajarea lui, la varsta de 22 de ani, la o firma regionala de brokeraj. Rolul lui in cadrul acesteia era de a cauta actiuni individuale pe care le considera potrivite fie pentru cumparare, fie pentru vanzare. Apoi, trebuia sa scrie rapoarte pe baza concluziilor sale care sa circule in randul brokerilor angajati de aceasta firma, pentru a-i ajuta sa stimuleze afacerile care ar fi fost profitabile pentru clientii lor. Din fericire pentru el, si-a pierdut acest job destul de repede, din cauza Marii Crize Economice din anii 30 si astfel a fost nevoit, sa isi deschida, mai repede decat isi propusese, propria firma de brokeraj.
 
Astfel a reusit sa isi creeze propria filozofie de investitii care cuprinde idei precum:
• Un element fundamental al gestionarii exceptionale a actiunilor ordinare este capacitatea de a nu accepta orbeste opinia dominanta din comunitatea financiara in acel moment si nici de a respinge opinia majoritara doar de dragul de a fi contra.
• Regula de trei ani - rezultatele unei achizitii nu se masoara intr-o luna sau doua de la achizitie, ci in trei ani;
• Cumpara actiuni in companii care au planuri riguroase de a obtine o crestere spectaculoasa a profiturilor pe termen lung si care au prin natura lor calitati care le ingreuneaza noilor veniti participarea la aceasta crestere. 
• Atunci cand managementul nu creste odata cu companiile, actiunile ar trebui vandute.
• Este atat de complicat sa estimezi evolutiile de pret pe termen scurt, incat cel mai probabil nu este posibil sa faci tranzactii rapide si sa obtii totusi profiturile enorme care le revin mereu celor care pastreaza pe termen lung actiunile potrivite.
• In general, actiunile care platesc putine dividende sau deloc reprezinta oportunitati mai atractive, decat cele care platesc dividende mai mari.
 
In final, te invit sa descoperi intreaga filozofie de investitii a lui Philip A. Fisher si sa aplici ceea ce crezi ca merita a fi pus in practica in propriile investitii. In plus, nu uita ca: 
Desi norocul va juca mereu un rol in gestionarea portofoliilor de actiuni ordinare, acesta tinde sa se uniformizeze. Pentru un succes sustinut e nevoie de pricepere si de aplicarea constanta a unor principii solide. In contextul celor opt recomandari ale mele, cred ca viitorul le va apartine in mare parte celor care, prin autodisciplina vor face eforturi sa il obtina. - Philip A. Fisher
 
P.S: Nu uita sa consulti si anexa cartii in care vei gasi factorii cheie in evaluarea firmelor promitatoare. Este vorba despre factorii functionali, umani si caracteristicile afacerii.

Vei gasi in aceste pagini multe lucruri care iti vor parea nepretuite si care te-ar putea ajuta la fel de mult cat m-au ajutat pe mine. - Kenneth L. Fisher, editorialist Forbes 
 
Philip Fisher este unul dintre cei mai respectati si admirati investitori din toate timpurile. Teoriile lui cu privire la investitii, formulate cu mai bine de 40 de ani in urma, nu numai ca sunt studiate si aplicate si astazi de profesionistii din finante, dar sunt privite de multi ca o evanghelie a investitiilor. In cartea Actiuni ordinare si profituri extraordinare, Fisher a strans laolalta toate aceste teorii, motiv pentru care volumul a fost considerat o lectura nepretuita in anul 1958, cand a fost publicat prima oara, si este considerat si astazi o lectura obligatorie pentru investitori. 

L-am cautat pe Phil Fisher dupa ce i-am citit cartea Actiuni ordinare si profituri extraordinare... Cand ne-am intalnit, am fost impresionat deopotriva de omul Philip Fisher si de ideile lui. Citindu-i cartea si folosindu-i tehnicile, vei intelege mai bine acest domeniu, ceea ce te va ajuta in viitor sd faci investitii mai inteligente. - Warren Buffett
 
Putin cunoscut publicului, rar intervievat si acceptand putini clienti, Philip Fisher este totusi citit si studiat de cei mai chibzuiti profesionisti in investitii. Toata lumea va avea numai de castigat daca va lua in considerare - asa cum a facut si Warren Buffett - principiile de investitii ale lui Fisher. - James W. Michaels, editor Forbes 
 
Exemplarul meu din Actiuni ordinare si profituri extraordinare este plin de paragrafe subliniate si de idei notate pe margine. - John Train, autorul cartii Dance of the Money Bees 

Traducere din limba engleza de Dana Dobre.
Citeste mai mult

transport gratuit

59.00Lei

59.00Lei

Primesti 59 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri / Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings de Philip A. Fisher este una dintre cele mai indragite carti de investitii din toate timpurile si se numara printre cele mai bine vandute carti clasice de investitii. Cartea se adreseaza tuturor investitorilor care sunt dispusi sa invete din experienta altor investitori, asta pentru ca Philip A. Fisher isi expune aici esenta lectiilor despre investitii acumulate intr-o jumatate de secol de activitate in acest domeniu. Iar lectia principala pe care va trebui sa o retii din aceasta carte este ca investitorii inteligenti nu ar trebui sa cumpere actiuni ordinare doar pentru ca sunt ieftine, ci doar daca prezinta potential sa aduca castiguri mari.

Cartea vorbeste despre elementele de baza ale filosofiei lui de investitii si a facut parte din programa cursului de investitii de la Stanford Graduate School of Business, contribuind astfel de-a lungul timpului la formarea multor investitori de top.
 
Philip Fisher a fost unul dintre cei mai influenti investitori ai tuturor timpurilor. Filozofiile sale de investitii - gandite in urma cu mai bine de saizeci de ani - sunt si astazi studiate si aplicate de bancheri si investitori din intreaga lume. Nu intamplator, cartea de fata, desi a fost publicata pentru prima data in 1958, este considerata foarte valoroasa si astazi pentru domeniul de activitate pe care il vizeaza. Aceasta editie revizuita a cartii pastreaza sfaturile intelepte cu privire la investitii ale lui Phil Fisher din editia originala, incluzand in plus cateva consideratii ale fiului autorului, Ken Fisher (el insusi un guru al investitiilor) intr-o prefata extinsa si in introducere. 
 
In introducerea cartii, Ken Fisher vorbeste despre istoria familiei tatalui sau, povestind totodata o serie de intamplari care l-au marcat si care il leaga de tatal sau, decedat in anul 2004.
 
Cartea este impartita in trei parti. In prima parte vei afla care sunt cele 15 puncte pe care trebuie sa le urmaresti la o actiune ordinara astfel incat sa ai garantii ca peste cativa ani iti va aduce un castig de cateva sute de procente sau va prezenta o crestere considerabila pe o perioada mai lunga de timp. Sau, cu alte cuvinte, ce caracteristici ar trebui sa aiba o companie pentru a oferi actionarilor cele mai mari sanse de a obtine astfel de rezultate? A doua parte vorbeste despre cele patru dimensiuni ale investitiilor conservatoare, iar ultima parte a cartii ne dezvaluie ideile principale care stau la baza filosofiei lui Philip A. Fisher cu privire la investitii.
 
Iata mai jos mai multe detalii in legatura cu fiecare dintre cele trei sectiuni ale cartii:
 
Partea I: ACTIUNI ORDINARE SI PROFITURI EXTRAORDINARE
 
Philip A. Fisher si-a infiintat prima lui firma de consiliere in investitii in anul 1931, intr-o perioada dificila pentru economia mondiala. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, timp in care a slujit Fortele Aeriene Americane si a analizat in timpul liber investitiile, Philip Fisher a extras niste principii cu privire la investitii diferite de unele dintre cele care erau general acceptate ca litera de lege in comunitatea financiara. In aceasta ordine de idei, in aceasta prima parte a cartii vom afla o serie de caracteristici ale investitiilor pe care le putem deduce studiind trecutul si vom vedea ce diferente majore exista intre trecut si prezent, din acest punct de vedere. Vom observa totusi, ca anumite constatari facute de Fisher in urma cu peste 60 de ani, raman valabile si astazi. Ca de exemplu, faptul ca cele mai rentabile investitii sunt cele facute in companii ale caror vanzari si profituri pot sa creasca de-a lungul anilor mult mai mult decat industria in ansamblul ei. Metoda zvonisticii inca se mai dovedeste si ea actuala si capabila sa ne ofere indiciile necesare pentru a gasi investitii cu adevarat remarcabile.
 
Insa partea cea mai "consistenta" a acestei prime parti a cartii este capitolul intitulat "Cele 15 puncte pe care sa le cauti in actiunile ordinare" in care autorul vorbeste despre ceea ce ar trebui sa stie orice investitor care vrea sa faca investitii care vor prezenta  o crestere considerabila pe o perioada mai lunga de timp. Tot aici vei afla si ce caracteristici ar trebui sa aiba o companie pentru a oferi actionarilor cele mai mari sanse de a obtine astfel de rezultate. Descopera in acest capitol extrem de interesant care sunt cele 15 puncte ale investitiilor cu o rentabilitate sporita in viitor si foloseste-le ca pe un soi de radar personal al investitiilor rentabile!
 
Tine cont insa de acest sfat al autorului cand te vei gandi sa faci urmatoarea ta investitie:
Orice investitie ar putea fi considerata interesanta si daca nu indeplineste oricare dintre cele 15 puncte despre care am discutat, dar obtine un punctaj neobisnuit de mare la toate celelalte. Insa, indiferent cat de mare ar fi punctajul in toate celelalte privinte, daca se pune serios problema lipsei unui simt de responsabilitate fata de actionari a celor din conducere, investitorul nu ar trebui sa ia niciodata in calcul sa participe in firma respectiva.
 
Tot in aceasta sectiune te vei convinge ca esenta investitiilor de succes inseamna sa stii cum sa gasesti acele cateva actiuni care, in anii urmatori, vor avea o crestere spectaculoasa in ceea ce priveste castigul pe actiune. In acest sens autorul iti va arata:
• Care sunt criteriile in functie de care sa iti alegi un consilier financiar; 
• Care sunt actiunile cu cel mai mare potential de castig: actiunile unei companii tinere cu potential sau actiunile unei companii puternice, bine ancorate precum Dow, Du Pont si IBM; 
• Ce parte din fondurile tale ar fi cel mai indicat sa investesti in actiuni ordinare. 
 
O alta chestiune pe care o clarifica autorul in aceasta sectiune se refera la alegerea celui mai bun moment pentru a cumpara, respectiv pentru a vinde actiunile. Tot aici aflam si care sunt cele mai intemeiate motive pentru a vinde actiuni, dar si care actiuni sunt mai rentabile: cele provenite de la companii care ofera dividende mari, sau cele de la companii care ofera dividende mai mici. In orice caz, un lucru de care merita sa tii cont cu privire la dividende este ca pe durata a cinci sau zece ani, cele mai bune rezultate ale dividendelor nu vor fi generate de actiunile cu randament mare, ci de cele cu un randament relativ mic.

Demne de retinut din aceasta sectiune sunt si:

Cele cinci forte care pot avea o influenta extrem de puternica asupra nivelului general al pretului actiunilor:
• Teama excesiva ca piata va intra in declin;
• Tendinta ratei dobanzilor;
• Atitudinea generala a guvernului fata de investitii si de firmele private;
• Tendinta pe termen lung catre o inflatie din ce in ce mai mare;
• Inventiile si tehnicile noi care afecteaza industriile vechi.
 
Cele cinci lucruri pe care sa nu le faci niciodata ca investitor:
1. Sa nu cumperi actiuni ale companiilor promotionale (aflate la inceput de drum);
2. Sa nu ignori niste actiuni bune doar pentru ca sunt tranzactionate „pe piata extrabursiera.”
3. Sa nu cumperi actiuni doar pentru ca iti place „cum suna” raportul lor anual.
4. Sa nu presupui ca pretul mare la care se vand unele actiuni in raport cu castigurile este neaparat un semn ca o viitoare crestere a acelor castiguri a fost in mare parte redusa deja din pret.
5. Nu te zgarci la maruntis.
 
Alte 5 lucruri de care sa tii cont ca investitor:
1. Nu pune un prea mare accent pe diversificare.
2. Sa nu-ti fie frica sa cumperi de teama razboiului;
3. Sa nu uiti de Gilbert si Sullivan sau "Nu te lasa influentat de ceea ce nu conteaza", pentru ca de multe ori, datele statistice despre castigurile din anii anteriori si, mai ales, cele despre variatia preturilor din acesti ani "nu au nicio legatura cu problema".
4. Sa nu omiti sa iei in considerare si momentul si pretul atunci cand cumperi actiuni cu potential de crestere. 
5. Sa nu te iei dupa multime.
 
Ultimul capitol al acestei parti - intitulat "Cum procedez eu atunci cand vreau sa gasesc actiuni cu potential de crestere" - este probabil si unul dintre cele mai interesante, intrucat vorbeste despre ce ar trebui sa faca mai exact un investitor (sau consilierul lui financiar) pentru a gasi investitii ce vor duce la cresteri spectaculoase in ce priveste pretul de piata. Citeste-l si foloseste-l ca sursa de inspiratie pentru urmatoarele tale investitii.
 
Partea a II-a: INVESTITORII CONSERVATORI DORM LINISTITI
 
O investitie conservatoare este una care are sanse mari sa conserve (adica sa pastreze) puterea de cumparare la un risc minim. Iata asadar care sunt cele patru dimensiuni ale unei investitii conservatoare:
1. Gradul de excelenta al activitatilor companiei care sunt foarte importante pentru profitabilitatea prezenta si viitoare. Este vorba despre competentele manageriale exceptionale in ce priveste aspectele principale ale productiei, marketingului, cercetarii si controalelor financiare.
2. Calitatea oamenilor care controleaza aceste activitati si politicile pe care le creeaza: un director general dedicat cresterii pe termen lung si un tratament demn si decent al angajatilor;
3. Orice afacere trebuie sa aiba un raspuns la intrebarea: „Ce poate face aceasta companie si altele nu ar putea sa faca la fel de bine?”. Asadar oamenii din companie au datoria de a o indruma catre domenii de activitate in care exista ocazii certe ca afacerea respectiva sa inregistreze o profitabilitate peste medie.
4. Raportul pret-castig - adica pretul actual impartit la castigurile pe actiune.
 
Principalele caracteristici ale unei corporatii care poate asigura o investitie conservatoare sunt:
• Productie cu costuri mici;
• Marketing bun;
• Eforturi de cercetare si tehnice exceptionale;
• Abilitati financiare peste medie. 
 
Regula de baza a investitiilor: cu cat profiturile vor continua sa creasca mai mult in viitor, cu atat raportul pret-castig pe care un investitor isi poate permite sa il plateasca este mai mare. Pentru a evalua daca o actiune este ieftina sau scumpa la un moment dat trebuie sa luam in considerare urmatorii factori:
• Evaluarea industriei
• Evaluarea companiei
• Evaluarea perspectivelor actiunilor in general.
 
Partea a III-a: CUM SA ITI DEZVOLTI O FILOSOFIE IN PRIVINTA INVESTITIILOR
 
In aceasta sectiune, Philip A. Fisher vorbeste despre indelungata relatie pe care a avut-o cu investitiile inca de la o varsta foarte frageda si despre modul cum a luat nastere filosofia lui cu privire la investitii, multe dintre concluziile pe care le-a tras de-a lungul vremii fiind rezultatul incercarilor si greselilor pe care le-a facut. Un moment crucial in formarea acesteia a fost insa angajarea lui, la varsta de 22 de ani, la o firma regionala de brokeraj. Rolul lui in cadrul acesteia era de a cauta actiuni individuale pe care le considera potrivite fie pentru cumparare, fie pentru vanzare. Apoi, trebuia sa scrie rapoarte pe baza concluziilor sale care sa circule in randul brokerilor angajati de aceasta firma, pentru a-i ajuta sa stimuleze afacerile care ar fi fost profitabile pentru clientii lor. Din fericire pentru el, si-a pierdut acest job destul de repede, din cauza Marii Crize Economice din anii 30 si astfel a fost nevoit, sa isi deschida, mai repede decat isi propusese, propria firma de brokeraj.
 
Astfel a reusit sa isi creeze propria filozofie de investitii care cuprinde idei precum:
• Un element fundamental al gestionarii exceptionale a actiunilor ordinare este capacitatea de a nu accepta orbeste opinia dominanta din comunitatea financiara in acel moment si nici de a respinge opinia majoritara doar de dragul de a fi contra.
• Regula de trei ani - rezultatele unei achizitii nu se masoara intr-o luna sau doua de la achizitie, ci in trei ani;
• Cumpara actiuni in companii care au planuri riguroase de a obtine o crestere spectaculoasa a profiturilor pe termen lung si care au prin natura lor calitati care le ingreuneaza noilor veniti participarea la aceasta crestere. 
• Atunci cand managementul nu creste odata cu companiile, actiunile ar trebui vandute.
• Este atat de complicat sa estimezi evolutiile de pret pe termen scurt, incat cel mai probabil nu este posibil sa faci tranzactii rapide si sa obtii totusi profiturile enorme care le revin mereu celor care pastreaza pe termen lung actiunile potrivite.
• In general, actiunile care platesc putine dividende sau deloc reprezinta oportunitati mai atractive, decat cele care platesc dividende mai mari.
 
In final, te invit sa descoperi intreaga filozofie de investitii a lui Philip A. Fisher si sa aplici ceea ce crezi ca merita a fi pus in practica in propriile investitii. In plus, nu uita ca: 
Desi norocul va juca mereu un rol in gestionarea portofoliilor de actiuni ordinare, acesta tinde sa se uniformizeze. Pentru un succes sustinut e nevoie de pricepere si de aplicarea constanta a unor principii solide. In contextul celor opt recomandari ale mele, cred ca viitorul le va apartine in mare parte celor care, prin autodisciplina vor face eforturi sa il obtina. - Philip A. Fisher
 
P.S: Nu uita sa consulti si anexa cartii in care vei gasi factorii cheie in evaluarea firmelor promitatoare. Este vorba despre factorii functionali, umani si caracteristicile afacerii.

Vei gasi in aceste pagini multe lucruri care iti vor parea nepretuite si care te-ar putea ajuta la fel de mult cat m-au ajutat pe mine. - Kenneth L. Fisher, editorialist Forbes 
 
Philip Fisher este unul dintre cei mai respectati si admirati investitori din toate timpurile. Teoriile lui cu privire la investitii, formulate cu mai bine de 40 de ani in urma, nu numai ca sunt studiate si aplicate si astazi de profesionistii din finante, dar sunt privite de multi ca o evanghelie a investitiilor. In cartea Actiuni ordinare si profituri extraordinare, Fisher a strans laolalta toate aceste teorii, motiv pentru care volumul a fost considerat o lectura nepretuita in anul 1958, cand a fost publicat prima oara, si este considerat si astazi o lectura obligatorie pentru investitori. 

L-am cautat pe Phil Fisher dupa ce i-am citit cartea Actiuni ordinare si profituri extraordinare... Cand ne-am intalnit, am fost impresionat deopotriva de omul Philip Fisher si de ideile lui. Citindu-i cartea si folosindu-i tehnicile, vei intelege mai bine acest domeniu, ceea ce te va ajuta in viitor sd faci investitii mai inteligente. - Warren Buffett
 
Putin cunoscut publicului, rar intervievat si acceptand putini clienti, Philip Fisher este totusi citit si studiat de cei mai chibzuiti profesionisti in investitii. Toata lumea va avea numai de castigat daca va lua in considerare - asa cum a facut si Warren Buffett - principiile de investitii ale lui Fisher. - James W. Michaels, editor Forbes 
 
Exemplarul meu din Actiuni ordinare si profituri extraordinare este plin de paragrafe subliniate si de idei notate pe margine. - John Train, autorul cartii Dance of the Money Bees 

Traducere din limba engleza de Dana Dobre.
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one