Alimente care ucid creierul
"Carbohidrati, diabet si afectiuni cerebrale
Asa cum am explicat deja, una dintre modalitatile in care cerealele si carbohidratii prajesc creierul este cresterea brusca a nivelului de zahar in sange; acest lucru are efecte negative directe asupra creierului, care la randul sau declanseaza cascada inflamatorie. Stiinta se reduce la neurotransmitatorii organismului tau. Neurotransmitatorii sunt principalii regulatori ai dispozitiei si ai creierului, iar cand creste nivelul de zahar in sange, apare o depletie imediata a serotoninei, epinefrinei, norepinefrinei, GABA si a dopaminei neurotransmitatorilor. In acelasi timp, vitaminele din complexul B, necesare pentru a crea acei neurotransmitatori (si inca vreo cateva sute de alte lucruri), se epuizeaza. Scad si nivelurile de magneziu, iar acest lucru reprezinta un handicap atat pentru sistemul tau nervos, cat si pentru ficat. De asemenea, nivelul ridicat de zahar in sange declanseaza o reactie numita „glicare", pe care o vom explora in detaliu in urmatorul capitol. In termeni foarte simpli, glicarea este procesul biologic prin care glucoza, proteinele si anumite grasimi se amesteca intre ele, facand ca tesuturile si celulele sa devina rigide si neflexibile, inclusiv cele din creier. Mai precis, moleculele de zahar si proteinele din creier se combina pentru a crea noi structuri ucigase, care contribuie mai mult decat orice alt factor la degenerarea creierului si a functionarii acestuia. Creierul este extrem de vulnerabil la ravagiile glicante ale glucozei, iar lucrurile se inrautatesc atunci cand antigeni puternici, cum este glutenul, accelereaza deteriorarea. In termeni neurologici, glicarea poate contribui la micsorarea tesutului cerebral.
Exceptand bauturile indulcite, alimentele din cereale sunt responsabile de majoritatea caloriilor din carbohidrati din dieta americana. Fie ca este vorba de paste, biscuiti, prajituri, covrigi si „painea integrala", care se presupune a fi sanatoasa, incarcatura de carbohidrati indusa de alegerile noastre alimentare nu ne este de folos cand incercam sa optimizam starea de sanatate si functia creierului. Cand adaugi la aceasta lista amestecul altor alimente cu nivel ridicat de carbohidrati (de exemplu: cartofi, porumb, fructe si orez), nu este de mirare ca actualmente americanii sunt numiti, pe buna dreptate, „carboholici". Nu este surprinzator faptul ca inregistram o epidemie de disfunctii metabolice si diabet in cultura noastra.
Datele care confirma legatura dintre consumul crescut de carbohidrati si diabet sunt clare si fundamentate, fiind obligatoriu sa observam ca in 1994, cand Asociatia Americana de Diabet a recomandat americanilor sa consume carbohidrati intre 60% si 70% din totalul caloriilor, ratele diabetului au explodat. De fapt, numarul de cazuri de diabet din aceasta tara practic s-a dublat intre 1997 si 2007."
21.04Lei
21.04Lei
Indisponibil
Descrierea produsului
"Carbohidrati, diabet si afectiuni cerebrale
Asa cum am explicat deja, una dintre modalitatile in care cerealele si carbohidratii prajesc creierul este cresterea brusca a nivelului de zahar in sange; acest lucru are efecte negative directe asupra creierului, care la randul sau declanseaza cascada inflamatorie. Stiinta se reduce la neurotransmitatorii organismului tau. Neurotransmitatorii sunt principalii regulatori ai dispozitiei si ai creierului, iar cand creste nivelul de zahar in sange, apare o depletie imediata a serotoninei, epinefrinei, norepinefrinei, GABA si a dopaminei neurotransmitatorilor. In acelasi timp, vitaminele din complexul B, necesare pentru a crea acei neurotransmitatori (si inca vreo cateva sute de alte lucruri), se epuizeaza. Scad si nivelurile de magneziu, iar acest lucru reprezinta un handicap atat pentru sistemul tau nervos, cat si pentru ficat. De asemenea, nivelul ridicat de zahar in sange declanseaza o reactie numita „glicare", pe care o vom explora in detaliu in urmatorul capitol. In termeni foarte simpli, glicarea este procesul biologic prin care glucoza, proteinele si anumite grasimi se amesteca intre ele, facand ca tesuturile si celulele sa devina rigide si neflexibile, inclusiv cele din creier. Mai precis, moleculele de zahar si proteinele din creier se combina pentru a crea noi structuri ucigase, care contribuie mai mult decat orice alt factor la degenerarea creierului si a functionarii acestuia. Creierul este extrem de vulnerabil la ravagiile glicante ale glucozei, iar lucrurile se inrautatesc atunci cand antigeni puternici, cum este glutenul, accelereaza deteriorarea. In termeni neurologici, glicarea poate contribui la micsorarea tesutului cerebral.
Exceptand bauturile indulcite, alimentele din cereale sunt responsabile de majoritatea caloriilor din carbohidrati din dieta americana. Fie ca este vorba de paste, biscuiti, prajituri, covrigi si „painea integrala", care se presupune a fi sanatoasa, incarcatura de carbohidrati indusa de alegerile noastre alimentare nu ne este de folos cand incercam sa optimizam starea de sanatate si functia creierului. Cand adaugi la aceasta lista amestecul altor alimente cu nivel ridicat de carbohidrati (de exemplu: cartofi, porumb, fructe si orez), nu este de mirare ca actualmente americanii sunt numiti, pe buna dreptate, „carboholici". Nu este surprinzator faptul ca inregistram o epidemie de disfunctii metabolice si diabet in cultura noastra.
Datele care confirma legatura dintre consumul crescut de carbohidrati si diabet sunt clare si fundamentate, fiind obligatoriu sa observam ca in 1994, cand Asociatia Americana de Diabet a recomandat americanilor sa consume carbohidrati intre 60% si 70% din totalul caloriilor, ratele diabetului au explodat. De fapt, numarul de cazuri de diabet din aceasta tara practic s-a dublat intre 1997 si 2007."
Detaliile produsului
- Categoria: Diete
- Autor: Kristin Loberg, David Perlmutter
- Editura: LITERA
- An aparitie: 2018 Afisează mai mult
