Lucrare in conformitate cu programa scolara in vigoare pentru disciplina Geografie (clasele a V-a - a Vlll-a), aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 3393/28.02.2017.
Lucrare omologata prin Rezolutia nr. 28071 / 19.03.2019 pentru utilizare in invatamantul preuniversitar, nivel gimnazial, de Comisia pentru Mijloace de invatamant din Ministerul Educatiei Nationale.
Fenomenele demografice actuale, cum ar fi cresterea exploziva a numarului de locuitori in unele state din Asia, Africa si America Latina, migratiile si problema refugiatilor, reprezinta provocari din ce in ce mai presante pentru "societatea globala" contemporana. De aceea, cunoasterea acestora, precum si a felului in care Europa raspunde acestor provocari, devine esentiala pentru descifrarea lumii de astazi. Intelegerea fenomenelor si a proceselor specifice geografiei umane este importanta nu numai pentru clasa a Vl-a, ci si pentru studiul geografiei in general, deoarece acum, in gimnaziu, se pun bazele conceptuale ale intregului demers.
Este ceea ce propune si acest Atlas, iar avantajele utilizarii unui astfel de auxiliar didactic sunt evidente, pentru ca:
- este prima lucrare de acest tip conceputa de un colectiv de geografi pentru a acoperi notiunile de baza ale geografiei umane si ale geografiei Europei;
- actualizeaza cele mai recente date statistice referitoare la lumea contemporana;
- ofera mici insertii teoretice, care ajuta fie la recapitularea, fie la fixarea unor informatii.
Lucrarea este structurata in doua parti, distinct marcate prin elemente grafice, una dedicata elementelor de geografie umana, iar cea de-a doua geografiei Europei.
Atlasul ofera atat suportul grafic si cartografic modern, actualizat si adaptat noilor cerinte ale curriculumului scolar, cat si continuturi suplimentare, necesare dezvoltarii unei "culturi stiintifice si generale" solide.