Mai sunt
00
00
00
00
X
Categorii:
inchide meniul
Gaudeamus
Lego
L-V 08:00 - 20:00 0371.781.781

Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti (editie rascroita) - Radu Anton Roman

0

75.14  Lei

sau 7514 de puncte. Detalii.

Indisponibil

Cod: PAI978-973-596-358-3

An aparitie: 2006

Autor: Radu Anton Roman

Categoria: Bucatarie

Editie: Necartonata

Editura: PAIDEIA

Format: 280 x 200 mm

Nr. pagini: 259

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Transport Gratuit peste 50 de lei
Puncte de fidelitate
30 de Zile Drept de Retur
 

Cartea noastra este o selectie (compilatie, sinteza, extragere, cum vreti sa-i spuneti) din carti si de pe coclaurii post-dacici, de mincaruri alese, fie pentru ca sunt strict rominesti sau foarte populare prin farfuriile noastre - dar si cu un nustiuce local, fie pentru ca sunt adevarate bizarerii regionale (unele de-a dreptul socante, ca florile de dovleac umplute), ori bucate ritualice, facind parte din spiritualitatea romineasca (pasca). E vorba in primul rind de bucatarie veche taraneasca (pescareasca, ciobaneasca) si tirgoveata, dar si de bucataria rominizata (pe) foc; o cultura se intrevede, fie ca e nascuta in bordeie sarace ale Baraganului, fie prin stinile Marginimii si Maramuresului, fie in casele de stuf ale Deltei Dunarii.

Fragment din Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, editie rascroita, de Radu Anton Roman

" Varza cu marar

cand vine primavara, cea a trufandalelor, varzica tanara si fina ca un miez de fruct se cununa regeste cu mararul.
3 linguri untdelemn
2 morcovi, tot tineri si fragezi
sare, piper, paprica
1 lingura pasta rosii
2 legaturi marar
200 ml supa de pasare
200 g iaurt
200 g carne alba ( piept pui dezosat)
1-2 carnati de Corabia
100 g maduva de vitel
6 varzuce, cat matii cei mici si orbi, abia nascuti

Varza se imparte in patru sau se toaca fideluta
Carnea se taie cubulete, carnatii felii, morcovii se rad
Se incinge uleiul, se caleste putin varza cu morcov, boia si piper, se stinge cu supa
Se adauga carnea, carnatii, maduva, pasta de rosii, sare, se lasa sa fiarba inabusit 30 de minute
Se toaca mararul
Cand e gata, se drege cu iaurt si se presara mararul

Taine
Varza mai in putere, dinspre vara-toamna, se fragezeste asa: se taie fideluta, se freaca cu sare grunjoasa indestul, sa i se sparga pielea, si se lasa in pace un sfert de ora si mai bine, ca ajuta.
Se spala apoi in apa rece: acum e buna de calit
Daca nu-i de frupt ziua de vara timpurie, atunci lasati deoparte carnea, maduva si carnatii, si faceti (mancati) ce ramane, caci desfranatii vor patimi in scurt timp ( mai ales la urcatul scarilor si cumparatul hainelor), in vreme ce "franatii" vor trai, tristi si flamanzi, pana la adanci batraneti scofalcite."



Cartea Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti (editie rascroita) - Radu Anton Roman face parte din categoria Bucatarie a librariei online Libris.ro si este scrisa de Radu Anton Roman. Cartea a fost publicata la editura PAIDEIA.
Livrarea se face din stoc din depozitul de carte Libris in 24-48 ore, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 50 de lei. Pentru orice solicitare apelati call center-ul Libris de luni pana vineri intre orele 8-20.

Altii au comandat si...

De acelasi autor

commentarii
Rating general al produsului
0.0 (0 review-uri)

Ai cumparat acest produs? Spune-ti parerea!

Acorda o nota produsului


sus
Feedback Wishlist