Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Cantecul pasarilor

De (autor): Sebastian Faulks

0
(0 review-uri)
Cantecul pasarilor - Sebastian Faulks
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

În Cântecul păsărilor, Sebastian Faulks oferă o poveste care se desfășoară pe două planuri, despărțite de 6 decenii una de cealaltă: firul narativ principal se centrează pe destinul lui Stephen Wraysford, urmărit pe o perioadă de câțiva ani, înainte și în timpul Primului Război Mondial, în vreme ce firul narativ secundar se focalizează pe viața lui Elizabeth, nepoata lui Stephen care recuperează memoria bunicului ei, pregătindu-se pentru evenimentul care îi va schimba viața. Deși al doilea plan nu ocupă în economia romanului , ca întindere și ca semnificație, decât un rol mai degrabă simbolic și modest (pe care chiar autorul îl recunoaște, într-o oarecare măsură), deși romanul nu inventariază o sumă amețitoare de personaje, raportat la întinderea pe care o are, povestea lui Faulks rămâne captivantă și profundă, reușind să reliefeze magistral impactul războiului și confruntarea cu experiențele limită ale protagonistului.

Prima parte a poveștii se petrece cu puțin timp înaintea izbucnirii Primului Război Mondial și îl surprinde pe Stephen Wrasyford, un tânăr englez sosit la Amiens, la un industriaș francez, pentru a se perfecționa în domeniul textilelor. Petrecând timp alături de familia Azare, Stephen, o figură ambițioasă și cuceritoare, cu multă încredere în sine, capabilă să se ghideze după instinct, ajunge să o cucerească pe nevasta nefericită a gazdei sale, frumoasa Isabelle, alături de care trăiește aventura adulterului la o intensitate amețitoare. Blânda, delicata și domesticita Isabelle găsește ocazia perfectă pentru a se elibera de povara convențiilor, de eul fals, de căsnicia plată prin experiența pasională alături de Stephen care decide să o ia de acasă, spre stupoarea comunității și a capului familiei Azare. Doar că, în ciuda faptului că tinerețea triumfă în fața argumentelor decenței și a moravurilor de epocă, cei doi nu par a fi pe deplin pregătiți pentru un viitor împreună și mai ales pentru a crește un copil. Isabelle, respirând aerul tot mai puțin proaspăt și provocator al cuplului ieșit de sub conul de umbră interzis, devine temătoare și lipsită de încredere în forțele și potențialul lui Stephen și îl părăsește fără să îl înștiințeze că îi poartă pruncul în pântece. Rămas în derivă, Stephen se înrolează în armată și pornește pe frontul din Franța, la război, căutând să-și canalizeze ura și frustrările pe câmpul de bătălie.

A doua parte a poveștii îl urmărește pe Stephen pe toată durata Primului Război Mondial, din momentul înrolării și până la final. Sunt paginile care strălucesc în roman, paginile care capturează memorabil întreaga experiență de front a noului tip de război – un război care apare ca o violare a firii (prin tehnica antrenat㠖 mitralierele, artileria și gazul de luptă livrează orori fără precedent), un război de uzură al tranșeelor pline de apă și sânge, în care soldații îngheață, sunt mâncați de păduchi, suferă de infecții delirând și cad secerați de neobosiții lunetiști. Acele tranșee care îi vor salva pe soldați de la a fi carne pentru tunuri și mitraliere își vor dezvălui dimensiunea sinistră în războiul subteranelor în care riști să rămâi îngropat de viu (punctul culminant al romanului și cea mai impresionantă evocare a fragilității umane este atins tocmai în lupta pentru supraviețuire din subterane - cu această ocazie am aflat că înainte de teroarea undergroundului vietnamez a fost teroarea din subteranele frontului de pe Somme). E vorba de un război care mutilează fizic și mai ales psihic prin proporția și mai ales longevitatea violențelor întinse pe ani de zile, într-o incertitudine apăsătoare. E războiul care naște o prăpastie psihologică adâncă între cei plecați pe front și cei rămași acasă (înstrăinarea pe care o simte Stephen în zilele de permisie, acel sindrom de John Rambo, este elocventă în acest sens). Este războiul care îi blochează pe soldați într-o buclă temporală de iad, războiul care pare să se decidă la o loterie a sorții, al tirului imprecis de tunuri și al confuziei soldaților mitraliați din toate părțile. E războiul care asprește sufletele, care pare să îi facă pe combatanți incapabili de reacții firești și care pregătește premisele unei ruine mentale ireversibile pentru toți supraviețuitorii. Iar Stephen va fi unul dintre acești supraviețuitori, chiar dacă va fi rănit de mai multe ori, în câteva atacuri – un supraviețuitor nefericit, un destin frânt, incapabil să lege capetele dintre perioada antebelică și cea postbelică, rupte de război.

Pasajele explicite, atât cele din prima parte a poveștii, cu descrierea în detaliu a scenelor amoroase dintre Isabelle și Stephen dar și cele din a doua parte care surprind visceral ororile frontului nu sunt doar exerciții poetice gratuite, ci ele ilustrează, așa cum însuși Sebastian Faulks recunoaște, spectrul cuprinzător al intensității experiențelor, deopotrivă în orizontul amoros-extatic, cât și în cel al nuanțelor infinite de suferință. Și probabil că aceasta este cea mai importantă miză a romanului, dincolo de omagiul adus soldaților britanici, acela de a portretiza caracterul năucitor și extrem al experiențelor umane într-o epocă ce își trăiește amurgul, într-o epocă marcată de mutația profundă și ireversibilă adusă de marea conflagrație mondială.

Sever Gulea, pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Cantecul pasarilor

De (autor): Sebastian Faulks

0
(0 review-uri)
Amiens, Franta, 1910.
Stephen Wraysford, un tanar englez de douazeci de ani, intalneste dragostea vietii in persoana lui Isabelle Azaire, sotia unui proprietar de fabrici de textile cu care a fost trimis sa stabileasca relatii de afaceri. Stephen isi convinge iubita sa paraseasca impreuna cu el atmosfera sufocanta a vietii de familie provinciale, dar lucrurile iau o intorsatura neasteptata. Dupa ce ramane insarcinata, Isabelle hotaraste brusc sa se intoarca la parinti, inainte sa-i dea vestea ca vor avea un copil. Profund marcat de aceasta relatie, sase ani mai tarziu, Stephen o va duce cu el, ingropata in adancul sufletului, in transeele marelui razboi care zguduie Europa. Experienta radicala a celui mai cumplit conflict din istoria de pana atunci a omenirii il transforma launtric si ii deschide perspectiva unei noi vieti - paradoxal, prin intoarcerea la Amiens pentru a regasi iubirea si apoi prin salvarea lui, in urma unei explozii in subterane, de catre un ofter german cu care fraternizeaza. 
Cu o galerie de personaje memorabile, de o mare complexitate psihologica, cu o scriitura de o intensitate si o frustete tulburatoare, cu episoade capabile sa rascoleasca sufletul oricarui cititor, romanul lui Sebastian Faulks este o emotionanta meditatie asupra naturii umane si un omagiu adus soldatilor britanici participanti la Primul Razboi Mondial.
     Fragment din romanul "Cantecul pasarilor" de Sebastian Faulks:
 
    „Stephen ii puse o clipa mana pe incheietura, ca s-o impiedice sa plece.
    — Spuneti-mi, de ce locuiti in Amiens?
    Jeanne se uita indeaproape la el, apoi, in cele din urma, spuse:
    — Am venit sa am grija de Isabelle.
    — Isabelle locuieste aici? E aici acum? Si cum adica „sa aveti grija" de ea? E bolnava?
    — Nu vreau sa va spun prea multe. Nu vreau sa mergem impreuna mai departe.
    — E deja mult prea tarziu, spuse Stephen si, in piata pustie, isi auzi ecoul propriei voci. Inghiti in sec si incerca s-o coboare. Spuneti-mi, e in Amiens? E bolnava? Ce s-a-ntamplat?
    — Bine, am sa va spun, dar numai cu conditia sa ma lasati sa plec cand termin. Am sa va spun tot ceea ce trebuie sa stiti si apoi am sa plec acasa. Nu aveti voie sa veniti dupa mine sau sa faceti vreo incercare de a ajunge la mine. Ati inteles?
    — De acord.
    Jeanne vorbi cu grija, ca si cum masura atent cant cantitatea de adevar pe care o putea dezvalui:
    — Isabelle s-a intors la Rouen, in casa parintilor mei. A fost sugestia mea. Ei au ezitat s-o primeasca, dar eu am insistat. Dupa cateva luni, tatal meu a facut o intelegere cu Azaire, ca ea sa se intoarca la el. Nu, ascultati-ma! Dati-mi voie sa va povestesc. Isabelle nu prea a avut de ales. Tatal meu ar fi dat-o altfel afara din casa. Azaire a promis s-o ia de la capat, s-o primeasca inapoi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Gregoire, fiul lui, a rugat-o foarte mult. Cred ca el a fost cel care a convins-o. S-a intors la el, in vechea lui casa. Au fost si alte motive, pe care nu vi le pot spune. In primul an de razboi, orasul a fost ocupat de nemti, dupa cum probabil stiti. Multi barbati au fost deportati, intre care si Azaire. Apoi... ei bine, timpul a trecut, s-au intamplat tot felul de lucruri. Isabelle a ramas aici. Casa de pe Boulevard du Cange a fost lovita de un obuz, si jumatatea din spate s-a naruit. N-a fost ranit nimeni, dar Isabelle s-a mutat intr-un apartament pe Rue du Caumartin. Lisette s-a casatorit, iar Gregoire era suficient de mare ca sa-si termine scoala. Anul viitor merge in armata. Apoi, in noiembrie anul trecut, a venit un bombardament foarte puternic, care a lovit si casa de pe Rue du Caumartin. Isabelle a fost ranita, dar a avut noroc. Doi oameni pe strada ei au fost ucisi. Mi-a scris din spital, intrebandu-ma daca voiam sa am grija de ea, asa ca am venit de la Rouen. Acum a iesit din spital si si-a revenit destul de bine, desi n-o sa mai fie... n-o sa se recupereze complet. Mai stau cu ea cateva saptamani.
    — Am inteles.
    Conversatia cu Jeanne trezea in Stephen un sentiment atat de intens al prezentei lui Isabelle incat avu impresia ca ea statea pe banca langa ei. Si totusi, in mod limpede, o parte, poate chiar una foarte mare, din  informatii ii era ascunsa.”
Citeste mai mult

-20%

PRP: 48.07 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

38.46Lei

38.46Lei

48.07 Lei

Primesti 38 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Descrierea produsului

Amiens, Franta, 1910.
Stephen Wraysford, un tanar englez de douazeci de ani, intalneste dragostea vietii in persoana lui Isabelle Azaire, sotia unui proprietar de fabrici de textile cu care a fost trimis sa stabileasca relatii de afaceri. Stephen isi convinge iubita sa paraseasca impreuna cu el atmosfera sufocanta a vietii de familie provinciale, dar lucrurile iau o intorsatura neasteptata. Dupa ce ramane insarcinata, Isabelle hotaraste brusc sa se intoarca la parinti, inainte sa-i dea vestea ca vor avea un copil. Profund marcat de aceasta relatie, sase ani mai tarziu, Stephen o va duce cu el, ingropata in adancul sufletului, in transeele marelui razboi care zguduie Europa. Experienta radicala a celui mai cumplit conflict din istoria de pana atunci a omenirii il transforma launtric si ii deschide perspectiva unei noi vieti - paradoxal, prin intoarcerea la Amiens pentru a regasi iubirea si apoi prin salvarea lui, in urma unei explozii in subterane, de catre un ofter german cu care fraternizeaza. 
Cu o galerie de personaje memorabile, de o mare complexitate psihologica, cu o scriitura de o intensitate si o frustete tulburatoare, cu episoade capabile sa rascoleasca sufletul oricarui cititor, romanul lui Sebastian Faulks este o emotionanta meditatie asupra naturii umane si un omagiu adus soldatilor britanici participanti la Primul Razboi Mondial.
     Fragment din romanul "Cantecul pasarilor" de Sebastian Faulks:
 
    „Stephen ii puse o clipa mana pe incheietura, ca s-o impiedice sa plece.
    — Spuneti-mi, de ce locuiti in Amiens?
    Jeanne se uita indeaproape la el, apoi, in cele din urma, spuse:
    — Am venit sa am grija de Isabelle.
    — Isabelle locuieste aici? E aici acum? Si cum adica „sa aveti grija" de ea? E bolnava?
    — Nu vreau sa va spun prea multe. Nu vreau sa mergem impreuna mai departe.
    — E deja mult prea tarziu, spuse Stephen si, in piata pustie, isi auzi ecoul propriei voci. Inghiti in sec si incerca s-o coboare. Spuneti-mi, e in Amiens? E bolnava? Ce s-a-ntamplat?
    — Bine, am sa va spun, dar numai cu conditia sa ma lasati sa plec cand termin. Am sa va spun tot ceea ce trebuie sa stiti si apoi am sa plec acasa. Nu aveti voie sa veniti dupa mine sau sa faceti vreo incercare de a ajunge la mine. Ati inteles?
    — De acord.
    Jeanne vorbi cu grija, ca si cum masura atent cant cantitatea de adevar pe care o putea dezvalui:
    — Isabelle s-a intors la Rouen, in casa parintilor mei. A fost sugestia mea. Ei au ezitat s-o primeasca, dar eu am insistat. Dupa cateva luni, tatal meu a facut o intelegere cu Azaire, ca ea sa se intoarca la el. Nu, ascultati-ma! Dati-mi voie sa va povestesc. Isabelle nu prea a avut de ales. Tatal meu ar fi dat-o altfel afara din casa. Azaire a promis s-o ia de la capat, s-o primeasca inapoi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Gregoire, fiul lui, a rugat-o foarte mult. Cred ca el a fost cel care a convins-o. S-a intors la el, in vechea lui casa. Au fost si alte motive, pe care nu vi le pot spune. In primul an de razboi, orasul a fost ocupat de nemti, dupa cum probabil stiti. Multi barbati au fost deportati, intre care si Azaire. Apoi... ei bine, timpul a trecut, s-au intamplat tot felul de lucruri. Isabelle a ramas aici. Casa de pe Boulevard du Cange a fost lovita de un obuz, si jumatatea din spate s-a naruit. N-a fost ranit nimeni, dar Isabelle s-a mutat intr-un apartament pe Rue du Caumartin. Lisette s-a casatorit, iar Gregoire era suficient de mare ca sa-si termine scoala. Anul viitor merge in armata. Apoi, in noiembrie anul trecut, a venit un bombardament foarte puternic, care a lovit si casa de pe Rue du Caumartin. Isabelle a fost ranita, dar a avut noroc. Doi oameni pe strada ei au fost ucisi. Mi-a scris din spital, intrebandu-ma daca voiam sa am grija de ea, asa ca am venit de la Rouen. Acum a iesit din spital si si-a revenit destul de bine, desi n-o sa mai fie... n-o sa se recupereze complet. Mai stau cu ea cateva saptamani.
    — Am inteles.
    Conversatia cu Jeanne trezea in Stephen un sentiment atat de intens al prezentei lui Isabelle incat avu impresia ca ea statea pe banca langa ei. Si totusi, in mod limpede, o parte, poate chiar una foarte mare, din  informatii ii era ascunsa.”
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one