headerdesktop tr50grpasti30apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile tr50grpasti30apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

uvpmobileredmari29apr24
  • Literatura Romana

Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir a trait intre anii 1673 si 1723. A fost domnul Moldovei in doua randuri (martie-aprilie 1693 si intre 1710-1711) si un mare carturar al umanismului romanesc. Dimitrie a fost fiul domnului moldovean Constantin Cantemir. La moartea tatalui sau in 1693, a fost proclamat domn, insa Poarta nu l-a confirmat in domnie. Printre ocupatiile sale s-au aflat si cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog si compozitor. A fost membru al Academiei de Stiinte din Berlin. S-a casatorit in 1699 cu fiica lui Serban Cantacuzino Voevod, Casandra (1681-1713). In opera lui Cantemir, influentata de umanismul Renasterii, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. Dintre principalele sale opere mentionam: "Divanul" sau "Galciava inteleptului cu lumea", scrisa in limbile romana si greaca si tiparita la Iasi in 1698, "Sacrosanctae Scientiae Indepingibilis Imago" ("Icoana de nezugravit a stiintei sacrosante"), in 1700, "Istoria Cresterii si Descresterii Imperiului Otoman" si "Descriptio Moldaviae" ("Descrierea Moldovei"), scrisa in latina (1714 - 1716), cand traia in Rusia, la cererea Academiei din Berlin. A murit in Rusia, la 21 august 1723 si a fost inmormantat intr-o cripta din biserica Sf. Nicolae din Moscova, construita dupa planurile sale.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 1 din 1 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one