headerdesktop corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

uvpmobilecartipasti18apr24
  • Literatura Romana

Ioan Slavici

Ioan Slavici (1848-1925) a fost scriitor, jurnalist si pedagog roman, membru corespondent al Academiei Romane. Intrega opera literara a lui Slavici este influentata de viata satului ardelean. Scriitorul a fost considerat de criticul George Calinescu un "instrument de observatie excelent" al mediului rural, oferind in nuvelele sale o fresca a moravurilor, a comportamentului oamenilor in functie de stratificarea lor sociala. Ioan Slavici a absolvit Facultatea de drept si a debutat in lumea literarara in anul 1871 cu comedia Fata de birau. Printre cele mai importante scrieri ale autorului se numara romanul Mara, nuvelele Moara cu noroc, Budulea Taichii si Padureanca, iar memoriile sale publicate in volumul Amintiri, aparut in 1924, au o importanta deosebita pentru istoria literaturii noastre. Redactor la revista Timpul in Bucuresti si fondator al Tribunei din Sibiu, Slavici a fost un jurnalist renumit. In urma articolelor sale a fost inchis de cinci ori, atat in Austro-Ungaria, ca presupus nationalist roman, cat si in Romania, ca presupus spion austro-ungar. Aceasta experienta a fost reflectata de Slavici in lucrarea memorialistica intitulata Inchisorile mele, publicata in 1920. Scriitorul s-a stins din viata la varsta de 77 de ani.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 20 din 20 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one