headerdesktop corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile corintwktrgr26apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

uvpmobilecartipasti18apr24
  • Literatura Romana

Marin Preda

Marin Preda (5 august 1922-16 mai 1980) a fost scriitor roman postbelic si directorul editurii "Cartea Romaneasca". Marin Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist. Ultimul sau roman lansat in 1980, Cel mai iubit dintre pamanteni, este considerat o critica violenta a comunismului. Dupa cateva saptamani pe piata, romanul a fost retras din toate bibliotecile si librariile publice si universitare. In scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost gasit mort in camera sa din vila de creatie a scriitorilor din Palatul Mogosoaia. Este inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Copilaria sa nu a fost una deloc usoara. Anul 1933 -1934 (clasa a IV-a) este unul dintre cei mai grei din viata scolarului Marin Preda: tatal nu-i mai poate cumpara carti si se imbolnaveste de malarie. Invatatorul ii arata multa bunavointa, il ajuta sa termine anul scolar si-i imprumuta carti. Termina clasa a VII-a cu media generala 9,78, dar se vede nevoit sa renunte la scoala. Marin Preda este angajat corector la ziarul Timpul, in 1941. Debutul la 20 de ani ii da incredere in scrisul sau, publicand schitele si povestirile: Strigoaica, Salcamul, Calul, Noaptea, La camp. In 1956 primeste Premiul de Stat pentru romanul Morometii. In 1970 traduce in colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul sau, Marele singuratic, primeste premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1971. In anul 1977, Preda publica Viata ca o prada, un roman autobiografic amplu care are drept tema principala cristalizarea constiintei unui artist.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 12 din 12 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one