uvpmobilecartipasti18apr24
  • Literatura Romana

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, pe numele real Mihail Eminovici, a trait intre anii 1850 si 1889 si a fost poet, prozator si jurnalist, socotit de cititorii romani si de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana. Mihai Eminescu a fost al saptelea dintre cei unsprezece copii ai familiei. Copilaria a petrecut-o la Botosani si Ipotesti, in casa parinteasca si prin imprejurimi, intr-o totala libertate de miscare si de contact cu oamenii si cu natura, stare evocata in scrierile sale de mai tarziu. A terminat clasa a IV-a clasificat al 5-lea din 82 de elevi, iar intre anii 1860 si 1861 a fost inscris la Obergymnasium din Cernauti, liceu german infiintat in 1808, singura institutie de invatamant liceal la acea data din Ducatul Bucovinei. In aprilie1863 a parasit insa definitiv cursurile, desi avea o situatie buna la invatatura. A intrat ca practicant la Tribunalul din Botosani, apoi, peste putin timp, a fost copist la comitetul permanent judetean. Anul 1866 marcheaza debutul manifestarii literare ale lui Eminescu. A intentionat sa-si continue studiile, dar nu si-a realizat proiectul. In iunie 1866 a parasit Bucovina si s-a stabilit la Blaj cu intentia marturisita de a-si reincepe studiile. In perioada 27-28 august 1866, a participat la adunarea anuala a ASTREI, la Alba Iulia. In 1867 a intrat ca sufleor si copist de roluri in trupa lui Iorgu Caragiale, apoi secretar in formatia lui Mihail Pascaly si, la recomandarea acestuia, sufleor si copist la Teatrul National, unde il cunoaste pe Caragiale. Intre 1869 si 1872 este student la Viena. Urmeaza ca "auditor extraordinar" Facultatea de Filozofie si Drept. Junimea i-a acordat o bursa cu conditia sa-si ia doctoratul in filozofie. A urmat cu regularitate doua semestre, dar nu s-a prezentat la examene. In 1877 s-a mutat la Bucuresti, unde pana in 1883 a fost redactor, apoi redactor-sef (in 1880) la ziarul Timpul. A desfasurat o activitate publicistica exceptionala, care i-a ruinat insa sanatatea. Acum a scris marile lui poeme (seria "Scrisorile", "Luceafarul" etc.). Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1889, dupa mai multe internari si dupa ce boala sa a devenit tot mai accentuata.
Citeste mai mult
Infiintata in anul 1989, LITERA este una dintre cele mai mari edituri din Romania, cu peste 10 000 de titluri publicate, intr-un tiraj de aproape 46.000.000 de exemplare tiparite. Profilul editorial acopera practic toate domeniile de fictiune si nonfictiune, oferind publicului diverse colectii (Lira, Alma, Premiul, Lady, JN, Disney etc.). Editura Litera are in portofoliu scriitori ca Agatha Christie, Alice Munro, Osho, Tatiana de Rosnay, Gordon Ramsay. Prin Libris.ro, Litera ofera o gama variata de carti pentru copii (carte prescolara, enciclopedii, limbi straine, literatura, practic pentru copii). Editura Litera a dezvoltat o politica editorala generalista, reusind sa aduca in bibliotecile romanilor, in decursul celor 30 de ani de existenta, titluri, din cele mai variate domenii: fictiune, enciclopedii, atlase, dictionare, carti pentru copii, arta si arhitectura, istorie, limbi straine, cultura generala, sanatate si frumusete, dezvoltare personala, business, calatorii, familie si timp liber. Cu 800 de titluri editate anual in cele peste 50 de colectii si imprinturi, si cu o cifra de afaceri care reprezinta mai bine de 15% din valoarea totala a pietei de carte din Romania, Grupul Editorial Litera se afla in prezent in topul celor mai importante edituri din tara.
Citeste mai mult

Literatura Romana

1 - 1 din 1 de titluri

Pagini de Literatura romana: locul unde gasesti cele mai frumoase povesti de dragoste, romane de aventura, intrigi si trairi personale ale celor mai in voga scriitori romani.

Tineri, romantici, pasionali sau nonconformisti, multi autori romani scriu cu dezinvoltura, sunt dedicati si independenti.La aceasta subcategorie apar si cartile unor preoti cunoscuti atat in lumea bisericeasca, cat si in mediile intelectuale, povestitori innascuti, autori ai multor lecturi. Ii amintim si pe scriitorii clasici, care au incantat copilaria multora dintre noi si ne-au format gustul pentru literatura: Ioan Slavici, Ionel Teodoreanu, I.L.Caragiale, Costache Negruzzi, Marin Preda sau Liviu Rebreanu. E locul unde iti dam intalnire cu operele lui Mircea Eliade si George Calinescu, unde descoperi scrierile profunde ale lui Paler, Plesu, Paleologu, Cartarescu sau Puric, unde lucrarile poarta semnatura unor importanti prozatori, poeti, dramaturgi sau eseisti, dar unde gasesti totodata si seria romanelor politiste semnate de Rodica Ojog-Brasoveanu sau alte titluri ce ascund teorii conspirationiste moderne. Sunt lecturi care se citesc mai repede decat ai privi un film.

Te-ar mai putea interesa

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one