headerdesktop libfest19mar24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile  libfest19mar24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

LIBfest e on!

Reduceri, carti cu Autograf si

Dialoguri cu scriitori

Plaseaza comanda!

Cele cinci limbaje ale iubirii

De (autor): Gary Chapman

0
(0 review-uri)
Cele cinci limbaje ale iubirii  - Gary Chapman
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

În ceea ce privește reușita și semnificația căsătoriei din dragoste în vremurile noastre, perspectivele nu sunt foarte îmbucurătoare, dacă e să iei în considerare statisticile globale (care sugerează o frecvență a divorțurilor fără precedent). Însă chiar dacă falimentul căsniciei, ca proiect de viață durabil, este o problemă reală, măcar pe continentul european și american, abordarea sa diferă în ceea ce privește identificarea cauzelor și soluțiilor. Să luăm de pildă două volume care ating această problemă: una e semnată de un american, alta e semnată de un francez. Pascal Bruckner este un eseist și un filosof francez, extrem de popular în Europa pentru preocupările sale față de formele și șansele erosului contemporan, în vreme ce Gary Chapman este un terapeut și un consilier matrimonial foarte cunoscut în SUA care oferă soluții cuplurilor aflate la ananghie. Amândoi identifică, în volumele lor (Oare mai există căsătoria din dragoste? respectiv Cele cinci limbaje ale iubirii) caracterul fragil al căsniciilor contemporane, însă examinarea acestei fragilități conduce la concluzii diferite, reflectând parcă spiritul rival al continentelor din care provin autorii săi: în vreme ce Bruckner explorează resorturile istorice și filosofice ale cuplului contemporan, evidențiind paradoxurile pe care acesta le ipostaziază, oglindind de fapt un zeitgeist mai general al confuziei și al contradicției în care trăim, propunând o revizuire paradigmatică a ideii de căsătorie din dragoste, Chapman dezvoltă o abordare mai pragmatică, propunând să perfecționăm și să reparăm ceea ce avem deja. În vreme ce Bruckner propune schița unei reconstrucții a ideii de căsnicie pe temeiuri mai cuprinzătoare și mai tolerante, dovedindu-se un vizionar, Chapman pare mai degrabă un pozitivist romantic, un analist care propune soluții universale, independent de evoluția și contextele istorice ale problemei în discuție. Bestsellerul lui Chapman, revoluționar pentru ideea avansată la vremea respectivă pornește de la premisa că dragostea, fundamentul căsniciilor contemporane se exprimă întotdeauna preferențial într-o anumită manieră declarativă, într-un anumit limbaj, iar problemele amoroase care apar în căsnicii sunt până la urmă, tot probleme de comunicare. În debutul volumului său, Chapman subliniază importanța iubirii, ca nevoie fundamental umană care, alături de intimitate poate fi satisfăcută în cadrul unei căsnicii. Apoi Chapman diferențiază iubirea de îndrăgostire – îndrăgostirea este o etapă pe cât de plăcută, pe atât de înșelătoare și trecătoare în dinamica emoțională a cuplului, în care suntem sinceri dar nerealiști, în vreme ce iubirea de matruitate presupune întotdeauna alegere și efort.

Apoi Chapman examinează ceea ce el numește cinci limbaje ale iubirii, formele comportamentale prin care fiecare partener al unui cuplu își exprimă sentimentele (căutând să umple, ceea ce Chapman numește rezervorul afectiv al celui drag) – pentru unii esențiale sunt declarațiile (complimente și încurajări), pentru alții e important timpul petrecut în doi (discuțiile echilibrate și activitățile în comun), alții își arată iubirea prin daruri iar unii parteneri își dovedesc sentimentele făcându-și servicii sau apelând la contact fizic. Problema e că fiecare partener se exprimă cel mai bine în limbajul pe care l-a asimilat cel mai bine în istoria sa personală (adică în limba sa maternă) ,doar că limbajul său e foarte probabil să nu coincidă cu cel al partenerului. Astfel, sugerează Chapman, pe termen lung căsniciile se pot transforma în dialoguri ale surzilor atâta timp cât fiecare partener se simte frustrat și lipsit de iubire, pentru că nu poate decodifica sau aprecia mesajele trimise de celălalt. Astfel, esența reușitei unei căsnicii pare să fie alegerea de a învăța și a comunica în limbajul de iubire al partenerului (iată că a dezideratul învățării limbilor străine se aplică și în căsnicie), chiar și când această provocare implică o serie de dificultăți (limbajul ni se pare nefiresc, partenerul este dificil și refuză să învețe limbajul nostrum etc).

Chapman propune, la finalul volumului său și o serie de tehnici și întrebări prin care să descoperim limbajul iubirii care ne caracterizează. Spre deosebire de volumul lui Pascal Bruckner care pare sa lege criza căsniciilor de resorturi asociate tiparelor istorice și problemelor contemporane, fara sa propuna rezolvari prea facile, volumul lui Chapman oferă soluții punctuale și un dram de optimism (un optimism operaționalizat) pentru toți cei care simt că mariajul lor se apropie de un naufragiu iminent, dar și pentru cei care s-au întrebat, după câțiva ani de relație: unde a dispărut iubirea de altă dată? Așa cum pare să sugereze Chapman, poate că ea nu a dispărut, ci a evoluat iar noi am rămas în urmă cu … mijloacele de decodificare.

Sever Gulea, pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Cele cinci limbaje ale iubirii

De (autor): Gary Chapman

0
(0 review-uri)
Casniciile nefericite se datoreaza adesea unui motiv simplu, dupa parerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experienta sa de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de incurajare, timpul petrecut alaturi de cel drag, cadourile, serviciile si contactul fizic. Cartea le abordeaza pe fiecare in parte, intr-un stil accesibil, din care nu lipseste umorul.
Cum puteti descoperi limbajul de iubire al partenerului dumneavoastra? Cartea include chestionare scurte, pe care le puteti completa, precum si intrebari aplicate, la care puteti medita si raspunde pe larg.
Desi unii cititori gasesc foarte dificila ideea de a iubi un partener la care nu mai tin- in speranta ca va veni cu timpul si afectiunea- Gary Chapman promite ca rezultatele vor rasplati efortul. "Iubirea este o alegere", spune autorul. "Si fiecare partener poate incepe procesul acesta chiar acum."

Fragment din carte:

"Iubirea rationala, oferita cu buna stiinta... este iubirea spre care ne-au indemnat dintotdeauna inteleptii.

Nu putem sa punem pret pe lucrurile frumoase si generoase pe care le facem cand ne aflam intr-o stare „obsesiva". In acest caz, suntem impinsi si purtati de valul unei forte instinctuale care nu se incadreaza in tiparele comportamentale normale. Iubirea adevarata se naste odata cu reintoarcerea noastra in lumea reala a alegerilor omenesti, cand hotaram sa fim frumosi si generosi.
Daca vrem sa fim sanatosi din punct de vedere emotional, trebuie sa ne satisfacem nevoia de iubire. Indivizii casatoriti tanjesc dupa afectiunea si iubirea partenerului. Ne simtim in siguranta atunci cand suntem convinsi ca partenerul ne accepta asa cum suntem, ne doreste si e preocupat de starea noastra de bine. In faza de indragostire am simtit toate aceste lucruri. Atat cat a durat, a fost de vis. Greseala noastra a fost sa ne inchipuim ca va dura vesnic.
Orice obsesie are un sfarsit. In manualul privind casnicia, despre obsesie se vorbeste numai in introducere. Miezul cartii are in vedere iubirea rationala, oferita cu buna stiinta. Aceasta este iubirea spre care ne-au indemnat dintotdeauna inteleptii. Este iubirea asumata.
Iata si o veste buna pentru persoanele casatorite care nu mai simt emotiile de pe vremea cand erau indragostite. Daca iubirea este o alegere inseamna ca oamenii au capacitatea sa iubeasca si dupa ce piere obsesia „indragostirii", cand revin cu picioarele pe pamant. La inceput, iubirea este o mentalitate - o forma de gandire. Iubirea este mentalitatea ce pare sa transmita: „Sunt sotul tau, deci am ales sa ma preocup de interesele tale." Cel care alege sa iubeasca gaseste si caile potrivite pentru a-si face cunoscuta alegerea.
Exista oameni care ar putea contesta acest fapt, spunand: „Totul pare atat de steril. Cum adica, iubirea se rezuma numai la a avea o atitudine potrivita fata de partener? Si cum ramane cu stelele cazatoare, cu fluturasii din stomac, cu emotiile intense? Cum ramane cu anticiparea gesturilor, cu facutul din ochi, cu magia sarutului si cu mult asteptatul moment al contopirii sexuale? Ce se intampla cu siguranta afectiva generata de faptul ca stii ca esti pe primul loc in mintea celuilalt?" Despre asta e vorba in cartea de fata. Cum putem satisface profunda nevoie afectiva a celuilalt de a fi iubit? Daca putem invata sa facem acest lucru si daca alegem sa-l facem, iubirea pe care o vom impartasi va fi minunata, va fi mai presus de tot ceea ce am simtit cand am fost indragostiti nebuneste. "
Citeste mai mult

28.00Lei

28.00Lei

Primesti 28 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

Indisponibil

Plaseaza rapid comanda

Important icon msg

Completeaza mai jos numarul tau de telefon

Poti comanda acest produs introducand numarul tau de telefon. Vei fi apelat de un operator Libris.ro in cele mai scurt timp pentru prealuarea datelor necesare.

Descrierea produsului

Casniciile nefericite se datoreaza adesea unui motiv simplu, dupa parerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. In experienta sa de peste 30 de ani in calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de incurajare, timpul petrecut alaturi de cel drag, cadourile, serviciile si contactul fizic. Cartea le abordeaza pe fiecare in parte, intr-un stil accesibil, din care nu lipseste umorul.
Cum puteti descoperi limbajul de iubire al partenerului dumneavoastra? Cartea include chestionare scurte, pe care le puteti completa, precum si intrebari aplicate, la care puteti medita si raspunde pe larg.
Desi unii cititori gasesc foarte dificila ideea de a iubi un partener la care nu mai tin- in speranta ca va veni cu timpul si afectiunea- Gary Chapman promite ca rezultatele vor rasplati efortul. "Iubirea este o alegere", spune autorul. "Si fiecare partener poate incepe procesul acesta chiar acum."

Fragment din carte:

"Iubirea rationala, oferita cu buna stiinta... este iubirea spre care ne-au indemnat dintotdeauna inteleptii.

Nu putem sa punem pret pe lucrurile frumoase si generoase pe care le facem cand ne aflam intr-o stare „obsesiva". In acest caz, suntem impinsi si purtati de valul unei forte instinctuale care nu se incadreaza in tiparele comportamentale normale. Iubirea adevarata se naste odata cu reintoarcerea noastra in lumea reala a alegerilor omenesti, cand hotaram sa fim frumosi si generosi.
Daca vrem sa fim sanatosi din punct de vedere emotional, trebuie sa ne satisfacem nevoia de iubire. Indivizii casatoriti tanjesc dupa afectiunea si iubirea partenerului. Ne simtim in siguranta atunci cand suntem convinsi ca partenerul ne accepta asa cum suntem, ne doreste si e preocupat de starea noastra de bine. In faza de indragostire am simtit toate aceste lucruri. Atat cat a durat, a fost de vis. Greseala noastra a fost sa ne inchipuim ca va dura vesnic.
Orice obsesie are un sfarsit. In manualul privind casnicia, despre obsesie se vorbeste numai in introducere. Miezul cartii are in vedere iubirea rationala, oferita cu buna stiinta. Aceasta este iubirea spre care ne-au indemnat dintotdeauna inteleptii. Este iubirea asumata.
Iata si o veste buna pentru persoanele casatorite care nu mai simt emotiile de pe vremea cand erau indragostite. Daca iubirea este o alegere inseamna ca oamenii au capacitatea sa iubeasca si dupa ce piere obsesia „indragostirii", cand revin cu picioarele pe pamant. La inceput, iubirea este o mentalitate - o forma de gandire. Iubirea este mentalitatea ce pare sa transmita: „Sunt sotul tau, deci am ales sa ma preocup de interesele tale." Cel care alege sa iubeasca gaseste si caile potrivite pentru a-si face cunoscuta alegerea.
Exista oameni care ar putea contesta acest fapt, spunand: „Totul pare atat de steril. Cum adica, iubirea se rezuma numai la a avea o atitudine potrivita fata de partener? Si cum ramane cu stelele cazatoare, cu fluturasii din stomac, cu emotiile intense? Cum ramane cu anticiparea gesturilor, cu facutul din ochi, cu magia sarutului si cu mult asteptatul moment al contopirii sexuale? Ce se intampla cu siguranta afectiva generata de faptul ca stii ca esti pe primul loc in mintea celuilalt?" Despre asta e vorba in cartea de fata. Cum putem satisface profunda nevoie afectiva a celuilalt de a fi iubit? Daca putem invata sa facem acest lucru si daca alegem sa-l facem, iubirea pe care o vom impartasi va fi minunata, va fi mai presus de tot ceea ce am simtit cand am fost indragostiti nebuneste. "
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one