“Lucrarea este impartita conform unei mai vechi traditii in doua parti. Partea a 1-a de Patologie chirurgicala la externa si partea a II-a, principala si extinsa, de Semiologie chirurgicala pe organe, regiuni si sisteme anatomice.
Partea I-a prezinta un studiu al bolilor chirurgicale externe, evidente si accesibile diagnosticului si tratamentului dupa modelul didactic obisnuit, care va fi utilizat si in invatarea patologiei chirurgicale generale: initiaza si familiarizeaza studentii cu abordarea unui bolnav chirurgical.
Partea a II-a intitulata Semiologia chirurgicala introduce studentul in cunoasterea, invatarea examinarii clinice, a cunoasterii simptomelor si semnelor, indicatiilor si interpretarii explorarilor paraclinice a principalelor boli chirurgicale pe organe, regiuni si sisteme anatomice. Aceste notiuni vor permite sa stabileasca un diagnostic pozitiv, sa cunoasca indicatia terapeutica de baza: medicala sau chirurgicala, si sa se familiarizeze cu terminologia chirurgicala ce va fi aprofundata in volumul de Patologie chirurgicala pentru anul urmator de studii.
Fiecare capitol are o conceptie unitara in sensul abordarii didactice, in functie de importanta si complexitatea problemei: descrierea bolii, sindromului, examinarea clinica, examenele paraclinice (complementare) diagnosticul pozitiv; notiuni esentiale de tratament si alte aspecte pentru o buna intelegere a simptomatologiei cum ar fi date fundamentale sumare de anatomie patologica si fiziopatologie.
Numeroase desene si documentatie de explorari paraclinice moderne (echografie, R.M.N., C.T.), iconografie originala din cercetarile clinice ale autorilor, reproduceri din literatura citata, intregesc continutul lucrarii, stimuland memoria vizuala si o mai buna intelegere a semnelor clinice, paraclinice, imagistice, biologice sau/si anatomopatologice.
Cartea depaseste cadrul strict al semiologiei ca stiinta a semnelor bolilor, deoarece pe langa capitole referitoare la examinarea diferitelor sisteme si aparate prezinta si studiul principalelor urgente chirurgicale si afectiuni (exceptand domeniile foarte specializate) in care chirurgia ocupa un loc terapeutic important. Am incercat sa evitam segmentarea excesiva a invatamantului elementar al patologiei chirurgicale, iar studentii vor putea consulta cu folos aceasta lucrare pe intreaga durata a studiilor si ulterior.” - Prof. univ. dr. Fane GHELASE, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, lulie 2012