Lucrarea de fata a autorului este inchinata atat martirilor inscrisi in Calendarul Crestin Ortodox precum si eroilor patriei si unor marturisitori ai dreptei credinte.
Cornel Gabor, aflat la acest nou volum, si-a format de-a lungul anilor o matrice stilistica, o amprenta care il distinge in pletora grafomaniei contemporane. Cu rabdare si minutiozitate, cu o tenacitate de albina s-ar putea spune, el ne pune in fata locuri, oameni, intamplari definitorii pentru noi, cati vom mai fi ramas, crestinii acestui "al optulea veac". Credinta, jertfa si eroism nu face exceptie, propunandu-ne o incursiune exhaustiva in istoria martirajului crestin, de la perioada catacombelor in care "sangele martirilor este samanta crestinilor" pana la situatia contemporana a celei mai prigonite credinte de pe planeta, in care un crestin este martirizat la cateva minute pentru crima de a crede in Fiul Fecioarei. Tipologia sfantului nu o exclude insa pe cea a eroului, ci se completeaza si se echilibreaza prin ea, motiv pentru autor de a trece in revista momentele de climax ale istoriei noastre, vitejia aproape neverosimila azi a pastorilor si a plugarilor de pe aceasta gura de rai. Cine isi uita istoria e condamnat sa o repete. Cornel Gabor stie aceasta, si ne ajuta si pe noi sa nu uitam. - Virgil Borcan
Scopul lucrarii estre acela de a stimula reinvierea patriotismului national specific poporului roman, care intotdeauna si-a enuntat si a glorificat inaintasii ce s-au jertfit pentru apararea pamantului stramosesc si fireste pentru hotarele sale. In primele sase capitole sunt redate biografiile unor sfinti mucenici si mucenite din secolele de prigoana ale crestinatatii, praznuiti in toate bisericile, manastirile si schiturile din tara si de peste hotare. Autorul a realizat cu iscusinta o documentare ampla si minutioasa a multelor portrete de martiri si eroi, infatisand cu realism jertfa acestora pentru Hristos, patrie si neam. - Colonel (rtr.) Dumitru Stratanov, Presedintele Biroului Executiv al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Mama", filiala judeteana Brasov
La scurt timp dupa Centenarul Marii Uniri, s-a considerat ca este crestineste si patriotic sa ne aducem aminte de martirii intru Hristos, din tara si de peste hotare, din temnitele comuniste si eroii care s-au jertfit pentru neam si patrie. Am dedicat un spatiu vast celor mai ingrozitoare prigoane impotriva mucenicilor din secolele I- IV (de parte barbateasca si femeiasca), care, in conditiile de atunci, "pe sub pamant zideau biserici/ Si pe furis, in miez de noapte/ Veneau cu totii la inchinare" dovedind, in acest fel, multa credinta, rabdare si jertfa pentru Domnul Iisus Hristos, exemplul nostru de urmat in aceasta scurta viata pamanteasca. Fiind in tinerete militar de cariera, nu am putut exclude faptele de eroism ale unor personalitati de seama ale tarii, cazute pe campul de lupta, dar si cei din lagare si inchisoriile comuniste. Dezvalui cititorilor tragediile crestinilor din diferite state ale lumii, pentru ca ca multi tineri care ocolesc Biserica sa ia aminte la libertatile religioase din tara noastra increstinata de Sfantul Apostol Andrei. - Cornel Gabor
Fragment din cartea "Credinta, jertfa si eroism" de Cornel Gabor:
"De-a lungul istoriei omenirii, multi mucenici si martiri au fost inchisi in temnite, inchisori si trimisi in lagare pentru a se lepada de credinta crestina, ori din alte motive invocate de regimurile politice aflate la putere.
Invatatura noastra crestina scoate in evidenta faptul de netagaduit ca mucenicii pe tot parcursul vietii lor au depus marturie de fidelitate, smerenie, statornicie, rabdare si nadejde, intrecand vrednicia celor mai bravi eroi militari si civili. Ei nu s-au temut de moarte si nici de vreo alta stapanire a acestei lumi, facand mereu o paralela intre suferinta lor si marea suferinta de pe Cruce a Mantuitorului Iisus Hristos pentru rascumpararea intregii lumi.
Este de subliniat faptul ca dupa moarte, unii martiri au fost cinstiti ca sfinti pentru neintrecuta iubire fata de Hristos, intrucat martirajul se invecineaza cu sfintenia, care reprezinta cununa si floarea tuturor virtutilor crestinesti, cea mai inalta si mai greu de ajuns.
In articolul „Martirii inchisorilor comuniste” din ziarul Monitorul de Fagaras (23 mai 2011) se scriu, printre alte constatari, urmatoarele: "Romania sub regimul comunist a dat numerosi martiri ai credintei, care au indurat cu barbatie torturile, facandu-se icoane vii ale crestinatatii romanilor. Sacrificiul lor este demn de perioada persecutiilor din timpul Bisericii Primare. Comunistii romani, unelte fidele ale Moscovei, nu au fost cu nimic mai toleranti ca imparatii pagani. Au fost incarcerati, persecutati si torturati in inchisori si lagare de munca, unde exista un regim dur de infometare, bataie si munca grea. Suferintele lor sunt inscrise in zidurile inchisorilor din Aiud, Pitesti, Tg. Ocna, Canal, Periprava, Sighet, Gherla, Braila, Targsor, Vacaresti.”"