Pe 1 octombrie 2021, se vor implini zece ani de la intrarea in vigoare a noului Cod civil roman. Initial, pentru acest moment, aveam in vedere publicarea unei lucrari mai ample, la acelasi nivel de complexitate ca si mai vechea noastra carte Drept civil. Partea generala. Persoanele, scrisa sub imperiul Codului civil de la 1864. Finalizarea intregului proiect va mai dura, probabil, inca un an, motiv pentru care am acceptat propunerea Editurii Hamangiu de a publica materia analizata pana in prezent - Partea generala sub forma unei noi editii, revizuite si adaugite, a Cursului de drept civil. Partea generala.
Publicat initial in noiembrie 2011 - fiind, de altfel, si primul curs de drept civil tiparit dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil - si reeditat apoi in octombrie 2012, Cursul de drept civil. Partea generala s-a bucurat de un succes constant si oarecum neasteptat, fata de proiectiile noastre la vremea respectiva. Cartea continua sa fie solicitata in cateva mii de exemplare anual, fapt care ne-a convins de utilitatea si importanta abordarii clare si succinte a materiei, mai ales pentru studentii de anul I, care iau prima data contact cu substanta dreptului civil.
Totusi, pe langa analiza modificarilor legislative intervenite in ultimii 10 ani, noua editie cuprinde numeroase explicatii si exemple, utile studentilor in procesul de invatare. De asemenea, este completata cu spete recente din practica judiciara si cu trimiteri la deciziile obligatorii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala, relevante pentru institutiile studiate. Am pastrat in finalul cartii si anexa cu testele tip grile si mini-spete (trei variante de raspuns, cu unul sau doua raspunsuri corecte), necesare celor care se pregatesc pentru examene si doresc sa-si verifice cunostintele, revizuind testele existente si adaugand peste 100 de teste noi.
Acest mod de tratare a materiei are in vedere o dubla utilitate: cursul este conceput, desigur, pentru studenti, insa exemplele practice, culese din toate institutiile noului Cod civil, jurisprudenta selectata, discutiile pe marginea unor texte mai putin clare ale codului si propunerile pe care le facem pentru aplicarea in practica a acestor texte, precum si corelatiile cu legea procesuala civila in vigoare sunt, de fapt, gandite si scrise aici in primul rand pentru practicieni. - Prof. univ. dr. Gabriel Boroi