Ascensiunea, succesele, impasurile si disparitia ulterioara a Republicii Democrate Germane sunt povestite prin prisma experientei personale de catre activistul si scriitorul Victor Grossman.
Recrut al armatei americane stationate in Europa, Victor Grossman, un inflacarat om de stanga inca din anii petrecuti la Harvard, si-a parasit postul intr-o zi de august a anului 1952 si a traversat Dunarea din zona austriaca a SUA, spre zona controlata de sovietici. Soarta - adica sovieticii - l-a adus in Germania de Est, acolo unde a ramas, ca observator si participant la evolutia experimentului socialist numit Republica Democrata Germana. Dezertor la comunisti este povestea unui activist si scriitor care a crescut in economia de piata libera din SUA, a petrecut 38 de ani in economia est-germana si a fost un martor al proceselor prin care a trecut Germania unificata.
Jurnalist de stanga, Grossman ofera propria interpretare asupra regimurilor politice pe care le-a cunoscut.
O perspectiva fascinanta, instructiva, profunda si personala asupra Razboiului Rece, Dezertor la comunisti constituie o lectura captivanta si memorabila de la inceput pana la sfarsit. - Midwest Book Review
Un studiu de cea mai buna calitate - o analiza inteligenta, pasionanta si pe alocuri chiar plina de umor a ascensiunii si caderii sistemului socialist, vazut prin ochii unei persoane care l-a trait de la inceput pana la sfarsit. - John Wojcik, redactor-sef al publicatiei Peopleʼs World
Aceasta este prima carte pe care o cunosc a unui autor american care, pe baza anilor de experienta in SUA si RDG, este capabil sa relateze calea complicata si dificila a Germaniei de Est, mai intai spre socialism, iar apoi din nou la capitalism, fara a ignora marile evenimente mondiale. - Horst Schaefer, jurnalist si scriitor german.
Traducere din limba germana de Cristina Dumitru.