In cartea sa, Dieta fara gluten, Davis  prezinta adevarul legat de graul modern si de rolul istoric al acestuia  in dieta oamenilor. Departe de a mai semana cu graul folosit de  stramosii nostri in dieta lor, graul modern a fost modificat genetic  pentru a permite obtinerea unor productii foarte mari la hectar cu  costuri reduse. In consecinta, aceasta cereala candva benefica a fost  transformata intr-un ingredient alimentar omniprezent, dar nociv, care  determina o crestere mai accentuata a glicemiei din sange decat zaharul  de bucatarie consumat gol si care genereaza o dependenta ce declanseaza  un cerc vicios al foamei, alimentatiei excesive si oboselii. Dr. Davis  explica conexiunea acestui grau modern cu cresterea in greutate si cu  acumularea de grasime in cele mai nepotrivite locuri din corp, provocand  efecte dintre cele mai nocive asupra starii de sanatate, cum ar fi  diabetul, boala cardiaca, dezechilibre neurologice precum boala celiaca,  artrita reumatoida si dementa. In sfarsit, dr. Davis prezinta argumente  extrem de convingatoare in favoarea eliminarii complete a graului din  alimentatie, inclusiv strategii care pot facilita aceasta tranzitie,  facand-o sa devina permanenta.