Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Weekend Psiho cu reduceri

la Dezvoltare Personala si Psihologie

si TRANSPORT GRATUIT peste 50 lei.

Comanda acum!
Close

Enciclopedia Plantelor Medicinale Cultivate Din Romania

De (autor): Mihaela Temelie

5
(1 reviews)
Enciclopedia Plantelor Medicinale Cultivate Din Romania - Mihaela Temelie

Enciclopedia Plantelor Medicinale Cultivate Din Romania

De (autor): Mihaela Temelie

5
(1 reviews)

In Romania, dintre plantele care au proprietati medicinale, numai, aproximativ, 300 se recolteaza si se valorifica, unele ca materii prime pentru fabrici de medicamente, farmacii, pentru uz intern, altele pentru valorificare in strainatate. Si totusi o mare parte din valoarea pe care natura ne-o ofera, an de an, se pierde din lipsa de cunostinte sau din dezinteres. De aceea, se impune tot mai mult raspandirea tot mai larga a mijloacelor de cunoastere si a tehnicilor de recoltare, cat si simplificarea procedeelor de prezentare a cunostintelor necesare despre plantele medicinale.
Plantele cu efect favorabil asupra organismului omului sau cu efect inhibant asupra unor agenti patogeni isi datoreaza valoarea terapeutica anumitor substante. In cazul fiecarei specii de planta medicinala trebuie cunoscut acea substanta sau acele substante care le asigura valoarea si care se numesc principii active. Din ansamblul substantelor ce se gasesc intr-o specie numai unele prezinta interes farmaceutic.
La enumerarea substantelor continute de catre o specie de planta medicinala se apeleaza frecvent la toti compusii identificati in planta respectiva. Astfel, la o asemenea insiruire se nominalizeaza o serie intreaga de compusi chimici: "planta contine aminoacizi, grasimi, zaharuri, amidon, mucilagii, potasiu, etc.", texte cu care nu se spune nimic fiindca nu exista nici o planta care sa nu contina substante din grupele mentionate. Situatia se schimba doar atunci, cand substanta cu pricina se gaseste intr-un procent semnificativ mai mare in comparatie cu alte plante. Cantitatile insemnate de mucilagii din nalba sau podbal confera acestor substante interes terapeutic. Din intreaga compozitie chimica a unei specii prezinta interes terapeutic numai substantele biologic active.
Valoarea produsului vegetal este conditionata de continutul in principii active. Acestea sunt:
a) Vitamine.
Vitaminele sunt substante organice complexe, indispensabile desfasurarii normale a proceselor vitale. Organismul uman are realmente nevoie de un aport zilnic din toate cele 13 vitamine absolut necesare acestea sunt: A, B1, B2, B6, B12, C, D - D1 - D3, E, H, K - K1 - K2, PP, acid pantotenic, acid folic.
Vitaminele constituie principiile cele mai importante care sunt sintetizate in frunze (in special). Plantele medicinale nu ofera cantitati prea mari din vitamine, dar inaltul lor grad de asimilabilitate, faptul ca se absorb impreuna cu celelalte principii active (care vin sa completeze efectul terapeutic urmarit) le confera acestora o importanta deosebita. De exemplu:
- macesul (in fructe) este bogat in vitamine C, A, B1, B2, P, K, acid nicotinic, dar si alte substante cu valoare terapeutica cum ar fi: tanin, acid malic, acid citric, pectine, zaharuri.
- urzica este bogata in vitamine C, K, A, B2 mai contine substante azotoase, clorofila, mucilagii.

b) Glicozide (heterozide)
Glicozidele sau heterozidele sunt compusi alcatuiti dintr-o componenta glucidica si o componenta neglucidica, denumita aglicon, a carei structura chimica poate fi foarte diferita. Agliconul confera glicozidelor proprietati fizice, chimice si farmacologice specifice, conditionand in cea mai mare masura utilizarea lor ca substante terapeutice. Din grupul glicozidelor fac parte:
- b1. Cardiotonice.
Acest tip de glicozide este raspandit in frunzele plantelor din familiile Apocynaceae, Liliaceae si Scrophulariaceae. Au actiune favorabila asupra cordului bolnav, diminuand pulsul, regularizand ritmul si bataile inimii actioneaza uneori si ca diuretic.
- b2. Antracenozide.
Compusii din aceasta categorie se gasesc in radacinile mai multor plante, dar, in special, in scoarta si frunzele de Rhamnus frangula (crusin). Din aceasta categorie fac parte frangulina si senozida. Actiunea lor este purgativa sau laxativa ori laxativ - purgativa.
- b3. Saponozide.
Saponozidele sunt raspandite indeosebi la reprezentantii familiilor Dioscoreaceae, Amarylidaceae, Liliaceae, Scrophulariaceae. Din acest grup fac parte saponinele: tigonina, gitonina, digitonina, holoturina, etc. Saponinele au actiune expectoranta, hemolizanta si in unele cazuri depurativa.
- b4. Flavonozide.
Compusii din aceasta categorie se gasesc in florile si radacinile unor plante din familiile Scrophulariaceae, Compositae, Leguminosae, Rosaceae, fiind cunoscuti circa 50 derivati flavonici care se gasesc liberi sau sub forma de glicozide. Flavonele formeaza cristale incolore. Ele au actiune, predominant, diuretica.
- b5. Taninuri.
Taninurile sunt substante prezente la numeroase specii de plante superioare si localizate in sucul vacuolar al celulelor corticale, frunzelor si fructelor. Taninurile se prezinta sub forma unor solutii concentrate, refrigerente. Proportia in care se gasesc ele variaza in limite foarte mari, de exemplu: in scoarta de Quercus sp. 10 - 20%, la Salix sp. 9 - 13%, la Tilia sp. 15 - 20%, etc. Taninurile sunt astringente si au rol hemostatic.
- b6. Tioglicozide.
Tioglicozidele, un alt grup de glicozizi, prezinta caracteristici de activare locala a circulatiei sangelui.

c) Alcaloizi.
Alcaloizii sunt substante cu caracter bazic, raspandite, in special, la dicotiledonate. Acestia constituie un grup foarte heterogen din punct de vedere chimic. Desi sunt substante toxice, in doze mici se folosesc in terapia unor afectiuni, avand o actiune calmanta, anestezica si curativa. Din multitudinea de alcaloizi se pot enumera: atropina din frunzele de Atropa bella - donna (matraguna), papaverina din semintele de Papaver rhoeas (macul de camp), cumarina din Melilotus officinalis (sulfina), umbeliferina din florile de Matricaria chamomilla (musetel), etc.

d) Holozide.
Dintre cele mai importante holozide pot fi enumerate:
- d1. Gume.
Gumele sunt poliglucide complexe, care prin hidroliza dau galactoza, manoza, glucoza, ramnoza, xiloza si alte monoze. Ele au proprietatea de a retine apa, formand cleiuri, solutii mucilaginoase si geluri. Se intalnesc la semintele plantelor din familiile Leguminosae, Liliaceae si in tuberculii plantelor din familia Araceae, sub forma de substante de rezerva. Gumele au proprietati emoliente.
- d2. Mucilagii.
Mucilagiile se gasesc in scoartele unor copaci, in cotiledoanele multor seminte unde au rol de a retine apa, preintampinand procesul de deshidratare. Mucilagiile au diverse roluri.
- d3. Pectine.
Pectinele sunt polizaharide de natura necelulozica, care se gasesc in structura peretelui celular al plantelor, mai ales in fructe (aproximativ 30%), in bulbi si fibre vegetale. Pectinele sunt substante hidrofile, care prin imbibare cu apa se transforma in mucilagii. In fructele coapte pectinele se combina cu apa, glucide si acizi in diferite concentratii si dau nastere la geluri. Pectinele intra in compozitia membranei celulare, dar se pot acumula si in vacuole. Aceste substante au actiune coagulanta.
- d4. Celuloza.
Celuloza este un polizaharid ce constituie principalul component al membranei celulei vegetale. Continutul de celuloza variaza considerabil la diferite tipuri de celule: astfel in tesutul lemnos este in proportie de 40 - 50%, pentru ca in celulele endospermului sa ajunga la 1%, iar in stratul suberos al peretilor secundari sa lipseasca. In plante celuloza este asociata cu alte substante: lignina, pectina, hemiceluloza, diferite rasini, lipide, glicozide, taninuri, etc. Celuloza este importanta pentru activitatea tubului digestiv.
- d5. Amidon.
Amidonul reprezinta rezerva de polizaharide cea mai insemnata din plantele verzi si constituie principala sursa de glucide (oze) pentru alimentatia omului si hrana animalelor. Amidonul, rezultat in urma procesului de fotosinteza, se depoziteaza in seminte, bulbi si tuberculi, sub forma de granule de marimi, structura si aspect caracteristice pentru diferite specii vegetale. Granulele de amidon contin pe langa polioze constituente ale amidonului si apa, fosfati, lipide, acizi grasi, etc. Amidonul are rol energetic.

e) Uleiuri eterice.
Uleiurile eterice se afla sub forma unor picaturi refrigerente, volatile. Se intalnesc, de exemplu, in celulele petalelor de Rosa canina (maces), in perii secretori de la plantele familiei Labiatae. Peretii celulelor in care se gasesc uleiuri eterice sunt, de obicei, suberizati, fiind astfel impermeabili. Uleiurile eterice se depoziteaza in vezicule intracelulare lipsite de membrana sau in cazul perilor secretori, dupa elaborarea lor in citoplasma traverseaza peretele si se acumuleaza intr-o vezicula subcuticulara de unde se evapora in atmosfera. Aceste substante sunt importante pentru efectul lor antimicrobian si antiseptic.

f) Rasini.
Rasinile provin din oxidarea si polimerizarea uleiurilor eterice. Sunt substante vascoase, cu o compozitie complexa, fiind un amestec de terpene si acizi rezinici. Se gasesc in citoplasma sub forma unor picaturi fine, stralucitoare, care difuzeaza in spatii intercelulare sau se depoziteaza in cavitati si canale rezinifere.

g) Antociani.
Antocianii sunt pigmenti raspanditi in flori, fructe, frunze, radacini care isi schimba culoarea in functie de pH - ul celular. Cei mai cunoscuti antociani sunt: peonina, malvina, cianina, rutinul, etc. Rolul lor este insuficient cunoscut.

h) Fitoncide.
Fitoncidele sunt substante volatile, similar antibioticelor, sintetizate de unele plante superioare (indeosebi plantele din familiile Liliaceae, Cruciferae) si au proprietati bacteriostatice, antibactericide si antifungice.

i) Substante amare.
Substantele amare formeaza o grupa in care pot fi incadrate substante de diferite structuri datorita unei singure proprietati organoleptice comune, si anume: gustul lor este amar chiar si in dilutii mari. Se intalnesc frecvent la plantele din familia Compositae. Produsele amare pot fi: amare pure, amare mucilaginoase si amare aromatice, acestea din urma continand si ulei volatil. Substantele amare au actiune tonic - amara, stomahic si stimuleaza pofta de mancare.

j) Acizi organici.
Acizii organici sunt compusi care contin una sau mai multe grupari carboxilice. Sunt larg raspanditi in regnul vegetal, gasindu-se atat in stare libera, cat si sub forma de saruri sau esteri.

PLANTE MEDICINALE CULTIVATE

ALOE
Aloe arborescens L. - Fam. Liliaceae

Ecologie. Raspandire.
Aloe, cunoscuta inca din antichitate, este originara din Africa Tropicala si Meridionala, unde atinge talia unui arbore. Iubitoare de aer si lumina. Aloe este raspandita in sudul Africii. In Romania se cultiva ca planta ornamentala de apartament.
Descrierea plantei.
Aloe este o planta ierboasa, perena, tulpina este inalta pana la 3 m, diametrul 5 - 8 cm, neramificata, cu internodii dese, palide. Frunzele carnoase, persistente, dispuse in spirala, fara fibre, suculente, lungi de 45 - 60 cm, canaliculate, pe margini cu spini moi. Florile rosii, cu cate 6 stamine, cilindrice, drepte, lungi de 3 - 4 cm, concrescute la baza intr-un tub scurt, dispuse in inflorescenta densa, spiciforma. Infloreste iarna.
Organul utilizat.
De la aloe se folosesc frunzele - Aloe folium - si/sau planta - Aloe herba.
Recoltare.
De pe plante de aloe, in varsta de 3 - 5 ani, se recolteaza frunze sau parti de planta prin taiere cu cutitul sau foarfeca. Se foloseste in stare proaspata sau sub forma de pulbere.
Principii active.
Produsul de aloe contine capaloina, substanta activa amara, precum si derivati de antrachinona.
Actiune farmacologica. Recomandari.
Preparatele de aloe au importanta terapeutica in medicina umana populara si culta. Principiile active pe care le contine au rol bacteriostatic, in special fata de bacilul Koch si stafilococi, stimulent digestiv, purgativ. Folosita in constipatie, indigestii, anorexie, ulcer, angina, gripa, dureri de cap, dureri de dinti, scleroza, astenie, reumatism, plagi, dermatite, arsuri, eczeme, ulceratii, mastoidita, astm, alcoolism, astenie nervoasa. De precizat: in timpul tratamentului se exclud din alimentatie laptele, ouale si se consuma cat mai multe fructe si supe de legume.
Mod de administrare.
Uz intern: pentru tratarea constipatiei cronice habituale decoct dintr-un varf de cutit de pulbere de planta la 250 ml apa si amestecat cu 1 - 2 linguri de miere de albine. Se fierbe 3 minute. Se strecoara. Se iau zilnic cate 3 linguri, inainte de mese.
In ulcer, gripa, angina, dureri de cap, dureri de dinti, eczeme, scleroza, astm, astenie nervoasa, reumatism, alcoolism, se face cura de aloe pregatita dintr-un exemplar de 3 - 5 ani, neudat de 5 zile inainte de folosire astfel: intr-un borcan de sticla se ia 1500 g de planta trecuta prin masina de tocat carne. Se adauga 2500 g miere de albine de mai si 3500 ml vin rosu, de 14 - 180. Se pastreaza 5 zile intr-un loc racoros si intunecos. Rezulta un extract cu o buna eficienta terapeutica. In primele 7 zile se ia cate o lingurita, de 3 ori pe zi, cu cca. 2 ore inainte de masa. Dupa aceea se ia cate o lingura de 3 ori pe zi cu o ora inainte de masa. Durata curei este de 3 - 4 saptamani.

In urmatorul tabel sunt redate datele de interes despre planta descrisa:

Denumire stiintifica si populara
Aloe arborescens aloe
Alte denumiri populare ale plantei Actiune farmacologica Organ utilizat Mod de
administrare
doftor rol bacteriostatic, (fata de bacilul Koch, stafilococi), stimulent digestiv, purgativ frunze,
parti de planta extract,
pulbere


Indice de boli tratate cu plante medicinale cultivate

A

Abces: bob, cartof, ceapa, galbenele, in, musetel, patlagele vinete, praz, secara,
smochin, usturoi, varza.
Abces dentar: musetel, nalba de cultura, nalba de gradina.
Acnee: fasole, galbenele, hamei, nap, patlagele rosii, praz, varza.
Adenita: nalba de cultura, stevie, varza.
Afectiuni bucale: busuioc, patrunjel, trandafir de dulceata, trandafir de luna, varza,
vita de vie, zmeur.
Afectiuni tiroidiene: varza.
Afte: busuioc, calomfir, ceapa, lamai, morcov, trandafir de dulceata, trandafir de lu-
na.
Albuminurie: ceapa, coacaze rosii, fasole, nuc, porumb, praz, ridiche rosie, tei, teli-
na.
Alcoolism: aloe, ardei iute, ceapa, coacaz rosu, patrunjel, praz, revent, varza.
Alergii: maslin, pelin, ridiche.
Alopecie (chelie): ardei iute, orz.
Amenoree: leustean, patrunjel, ridiche.
Amigdalita: bob, fenicul, lamai, maslin, musetel, nalba de cultura, nuc, par, rozma-
rin, sfecla de zahar, sfecla furajera, tei alb, tei cu frunza mare, trandafir de dul-
ceata, zmeur.
Anemie: fasole, mar, morcov, orz, pastarnac, piersic, prun, patlagele rosii, pepene
galben, rozmarin, salata, sfecla rosie, spanac, sparanghel, stevie, varza, vita de vie.


B

Batatura: praz, revent, ricin, smochin, usturoi.
Balbaiala: levantica.
Blenoragie: hamei, liliac, salvie.
Blocaj renal: stevie.
Brosita: asmatui, busuioc, ceapa, chimen, cimbru de gradina, condurasi, fenicul,
grau, isop, morcov, nalba de cultura, nalba de gradina, nap, orz, ridiche, spa-
ranghel, stanjenel, tei, telina, usturoi, varza rosie, zmeur.
Brosita cronica: - pentru combaterea spasmului bronhic: isop,
- pentru combaterea tusei: fenicul,
- pentru fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice: nalba de
cultura, nalba de gradina,
- pentru combaterea infectiei bronhice: busuioc, ceapa, cimbru de cultura, marar, ridiche, usturoi, varza.


CUPRINS
INTRODUCERE................................................................................................. pag. 5
PLANTE MEDICINALE CULTIVATE ..........................................................pag.21
1. aloe .................................................................................................pag.21
2. ananas ............................................................................................pag.23
3. anason ............................................................................................pag.25
4. andive .............................................................................................pag.27
5. anghinare .......................................................................................pag.29
6. arahide ...........................................................................................pag.32
7. arbore de cafea ...............................................................................pag.34
8. arbore de camfor ............................................................................pag.36
9. arbore de chinina ...........................................................................pag.38
10. ardei .............................................................................................pag.40
11. armurariu .....................................................................................pag.43
12. asmatui ........................................................................................pag.46
13. bame ............................................................................................pag.48
14. barba imparatului .........................................................................pag.50
15. banutei .........................................................................................pag.52
16. bob ...............................................................................................pag.54
17. bujor ............................................................................................pag.57
18. bumbac ........................................................................................pag.59
19. busuioc ........................................................................................pag.61
20. cais ...............................................................................................pag.64
21. calomfir .......................................................................................pag.66
22. cardon ..........................................................................................pag.68
23. cartof ............................................................................................pag.71
24. castan comestibil .........................................................................pag.74
25. castan salbatec .............................................................................pag.77
26. castravete .....................................................................................pag.80
27. canepa ..........................................................................................pag.83
28. capsun ..........................................................................................pag.85
29. ceai ..............................................................................................pag.88
30. ceapa ............................................................................................pag.90
31. chimen .........................................................................................pag.94
32. cimbru de gradina ........................................................................pag.96
33. cimisir ..........................................................................................pag.99
34. cires ............................................................................................. pag.101
35. coacaz rosu .................................................................................. pag.103
36. condurasi ..................................................................................... pag.105
37. conopida ...................................................................................... pag.107
38. coriandru ...................................................................................... pag.109
39. craite ............................................................................................ pag.111
40. creasta cocosului ......................................................................... pag.113
41. crin alb ......................................................................................... pag.115
42. curmal .......................................................................................... pag.118
43. dafin ............................................................................................. pag.120
44. degetel lanos ................................................................................ pag.122
45. degetel rosu ................................................................................. pag.125
46. dovleac ........................................................................................ pag.128
47. dovleac turcesc ............................................................................ pag.130
48. dovlecel ....................................................................................... pag.132
49. dud alb ......................................................................................... pag.135
50. dud negru ..................................................................................... pag.137
51. fasole ........................................................................................... pag.139
52. fenicul .......................................................................................... pag.143
53. floarea - soarelui ......................................................................... pag.146
54. garoafa de cultura ........................................................................ pag.149
55. galbenele ...................................................................................... pag.151
56. grau .............................................................................................. pag.154
57. grapefruit ..................................................................................... pag.157
58. gulie ............................................................................................. pag.160
59. gutui ............................................................................................. pag.162
60. hamei ........................................................................................... pag.165
61. hrean ............................................................................................ pag.167
62. hrisca ........................................................................................... pag.169
63. iasomie ........................................................................................ pag.171
64. iasomie de padure ........................................................................ pag.173
65. in ................................................................................................. pag.175
66. isop .............................................................................................. pag.178
67. lacramioare .................................................................................. pag.181
68. lamai ............................................................................................ pag.183
69. leustean ........................................................................................ pag.187
70. levantica ...................................................................................... pag.190
71. liliac ............................................................................................. pag.194
72. linte .............................................................................................. pag.196
73. loboda .......................................................................................... pag.198
74. lupin ............................................................................................. pag.200
75. mac .............................................................................................. pag.202
76. mandarin ...................................................................................... pag.204
77. mazare ......................................................................................... pag.206
78. macris .......................................................................................... pag.208
79. maghiran ...................................................................................... pag.210
80. mar ............................................................................................... pag.212
81. marar ............................................................................................ pag.215
82. maslin .......................................................................................... pag.218
83. menta ........................................................................................... pag.221
84. menta creata ................................................................................. pag.224
85. migdal .......................................................................................... pag.226
86. morcov ......................................................................................... pag.228
87. musetel ........................................................................................ pag.230
88. mustar alb .................................................................................... pag.233
89. mustar negru ................................................................................ pag.235
90. nalba de cultura ........................................................................... pag.237
91. nalba de gradina .......................................................................... pag.240
92. nap ............................................................................................... pag.243
93. narcise albe .................................................................................. pag.245
94. narcise galbene ............................................................................ pag.247
95. naut .............................................................................................. pag.249
96. negrilica ....................................................................................... pag.251
97. nuc ............................................................................................... pag.253
98. obligeana ..................................................................................... pag.256
99. orez .............................................................................................. pag.259
100. orz ............................................................................................. pag.261
101. ovaz ........................................................................................... pag.263
102. par ............................................................................................. pag.265
103. pastarnac ................................................................................... pag.268
104. patlagele rosii ............................................................................ pag.270
105. patlagele vinete ......................................................................... pag.273
106. patrunjel .................................................................................... pag.275
107. pelin ........................................................................................... pag.279
108. pepene galben ............................................................................ pag.281
109. pepene verde ............................................................................. pag.283
110. piersic ........................................................................................ pag.285
111. portocal ..................................................................................... pag.288
112. porumb ...................................................................................... pag.291
113. praz ............................................................................................ pag.293
114. prun ........................................................................................... pag.295
115. revent ......................................................................................... pag.297
116. ricin ........................................................................................... pag.299
117. ridiche ....................................................................................... pag.301
118. rozmarin .................................................................................... pag.303
119. salata ......................................................................................... pag.306
120. salcam ....................................................................................... pag.308
121. salcam japonez .......................................................................... pag.310
122. salvie ......................................................................................... pag.312
123. schinduful................................................................................... pag.315
124. schinelul ..................................................................................... pag.318
125. scortisoara ................................................................................. pag.321
126. secara ......................................................................................... pag.323
127. sfecla furajera ............................................................................ pag.325
128. sfecla rosie ................................................................................ pag.327
129. sfecla de zahar ........................................................................... pag.330
130. smochin ..................................................................................... pag.332
131. soia ............................................................................................ pag.335
132. spanac ........................................................................................ pag.337
133. sparanghel ................................................................................. pag.339
134. stanjenel .................................................................................... pag.342
135. sofran ......................................................................................... pag.344
136. sofranel ...................................................................................... pag.346
137. stevie ......................................................................................... pag.348
138. tarhon ........................................................................................ pag.350
139. tei ............................................................................................... pag.352
140. tei alb ......................................................................................... pag.355
141. tei cu frunza mare ...................................................................... pag.358
142. trandafir de dulceata .................................................................. pag.361
143. trandafir de luna ........................................................................ pag.363
144. tuia ............................................................................................. pag.365
145. telina .......................................................................................... pag.367
146. usturoi ....................................................................................... pag.370
147. varza alba .................................................................................. pag.374
148. varza rosie ................................................................................. pag.377
149. visin ........................................................................................... pag.380
150. vita de vie .................................................................................. pag.382
151. zmeur ......................................................................................... pag.385
Indice de boli tratate cu plante medicinale cultivate ....................................... pag.387
Glosar ................................................................................................................... pag.396
Clasificarea botanica a speciilor de plante descrise ......................................... pag.401
Index de denumiri stiintifice ............................................................................... pag.405
Bibliografie selectiva ........................................................................................... pag.407

 

Pozele din interiorul enciclopediei sunt alb-negru.

Citeste mai mult

transport gratuit

99.00Lei

99.00Lei

In stoc

Descrierea produsului

In Romania, dintre plantele care au proprietati medicinale, numai, aproximativ, 300 se recolteaza si se valorifica, unele ca materii prime pentru fabrici de medicamente, farmacii, pentru uz intern, altele pentru valorificare in strainatate. Si totusi o mare parte din valoarea pe care natura ne-o ofera, an de an, se pierde din lipsa de cunostinte sau din dezinteres. De aceea, se impune tot mai mult raspandirea tot mai larga a mijloacelor de cunoastere si a tehnicilor de recoltare, cat si simplificarea procedeelor de prezentare a cunostintelor necesare despre plantele medicinale.
Plantele cu efect favorabil asupra organismului omului sau cu efect inhibant asupra unor agenti patogeni isi datoreaza valoarea terapeutica anumitor substante. In cazul fiecarei specii de planta medicinala trebuie cunoscut acea substanta sau acele substante care le asigura valoarea si care se numesc principii active. Din ansamblul substantelor ce se gasesc intr-o specie numai unele prezinta interes farmaceutic.
La enumerarea substantelor continute de catre o specie de planta medicinala se apeleaza frecvent la toti compusii identificati in planta respectiva. Astfel, la o asemenea insiruire se nominalizeaza o serie intreaga de compusi chimici: "planta contine aminoacizi, grasimi, zaharuri, amidon, mucilagii, potasiu, etc.", texte cu care nu se spune nimic fiindca nu exista nici o planta care sa nu contina substante din grupele mentionate. Situatia se schimba doar atunci, cand substanta cu pricina se gaseste intr-un procent semnificativ mai mare in comparatie cu alte plante. Cantitatile insemnate de mucilagii din nalba sau podbal confera acestor substante interes terapeutic. Din intreaga compozitie chimica a unei specii prezinta interes terapeutic numai substantele biologic active.
Valoarea produsului vegetal este conditionata de continutul in principii active. Acestea sunt:
a) Vitamine.
Vitaminele sunt substante organice complexe, indispensabile desfasurarii normale a proceselor vitale. Organismul uman are realmente nevoie de un aport zilnic din toate cele 13 vitamine absolut necesare acestea sunt: A, B1, B2, B6, B12, C, D - D1 - D3, E, H, K - K1 - K2, PP, acid pantotenic, acid folic.
Vitaminele constituie principiile cele mai importante care sunt sintetizate in frunze (in special). Plantele medicinale nu ofera cantitati prea mari din vitamine, dar inaltul lor grad de asimilabilitate, faptul ca se absorb impreuna cu celelalte principii active (care vin sa completeze efectul terapeutic urmarit) le confera acestora o importanta deosebita. De exemplu:
- macesul (in fructe) este bogat in vitamine C, A, B1, B2, P, K, acid nicotinic, dar si alte substante cu valoare terapeutica cum ar fi: tanin, acid malic, acid citric, pectine, zaharuri.
- urzica este bogata in vitamine C, K, A, B2 mai contine substante azotoase, clorofila, mucilagii.

b) Glicozide (heterozide)
Glicozidele sau heterozidele sunt compusi alcatuiti dintr-o componenta glucidica si o componenta neglucidica, denumita aglicon, a carei structura chimica poate fi foarte diferita. Agliconul confera glicozidelor proprietati fizice, chimice si farmacologice specifice, conditionand in cea mai mare masura utilizarea lor ca substante terapeutice. Din grupul glicozidelor fac parte:
- b1. Cardiotonice.
Acest tip de glicozide este raspandit in frunzele plantelor din familiile Apocynaceae, Liliaceae si Scrophulariaceae. Au actiune favorabila asupra cordului bolnav, diminuand pulsul, regularizand ritmul si bataile inimii actioneaza uneori si ca diuretic.
- b2. Antracenozide.
Compusii din aceasta categorie se gasesc in radacinile mai multor plante, dar, in special, in scoarta si frunzele de Rhamnus frangula (crusin). Din aceasta categorie fac parte frangulina si senozida. Actiunea lor este purgativa sau laxativa ori laxativ - purgativa.
- b3. Saponozide.
Saponozidele sunt raspandite indeosebi la reprezentantii familiilor Dioscoreaceae, Amarylidaceae, Liliaceae, Scrophulariaceae. Din acest grup fac parte saponinele: tigonina, gitonina, digitonina, holoturina, etc. Saponinele au actiune expectoranta, hemolizanta si in unele cazuri depurativa.
- b4. Flavonozide.
Compusii din aceasta categorie se gasesc in florile si radacinile unor plante din familiile Scrophulariaceae, Compositae, Leguminosae, Rosaceae, fiind cunoscuti circa 50 derivati flavonici care se gasesc liberi sau sub forma de glicozide. Flavonele formeaza cristale incolore. Ele au actiune, predominant, diuretica.
- b5. Taninuri.
Taninurile sunt substante prezente la numeroase specii de plante superioare si localizate in sucul vacuolar al celulelor corticale, frunzelor si fructelor. Taninurile se prezinta sub forma unor solutii concentrate, refrigerente. Proportia in care se gasesc ele variaza in limite foarte mari, de exemplu: in scoarta de Quercus sp. 10 - 20%, la Salix sp. 9 - 13%, la Tilia sp. 15 - 20%, etc. Taninurile sunt astringente si au rol hemostatic.
- b6. Tioglicozide.
Tioglicozidele, un alt grup de glicozizi, prezinta caracteristici de activare locala a circulatiei sangelui.

c) Alcaloizi.
Alcaloizii sunt substante cu caracter bazic, raspandite, in special, la dicotiledonate. Acestia constituie un grup foarte heterogen din punct de vedere chimic. Desi sunt substante toxice, in doze mici se folosesc in terapia unor afectiuni, avand o actiune calmanta, anestezica si curativa. Din multitudinea de alcaloizi se pot enumera: atropina din frunzele de Atropa bella - donna (matraguna), papaverina din semintele de Papaver rhoeas (macul de camp), cumarina din Melilotus officinalis (sulfina), umbeliferina din florile de Matricaria chamomilla (musetel), etc.

d) Holozide.
Dintre cele mai importante holozide pot fi enumerate:
- d1. Gume.
Gumele sunt poliglucide complexe, care prin hidroliza dau galactoza, manoza, glucoza, ramnoza, xiloza si alte monoze. Ele au proprietatea de a retine apa, formand cleiuri, solutii mucilaginoase si geluri. Se intalnesc la semintele plantelor din familiile Leguminosae, Liliaceae si in tuberculii plantelor din familia Araceae, sub forma de substante de rezerva. Gumele au proprietati emoliente.
- d2. Mucilagii.
Mucilagiile se gasesc in scoartele unor copaci, in cotiledoanele multor seminte unde au rol de a retine apa, preintampinand procesul de deshidratare. Mucilagiile au diverse roluri.
- d3. Pectine.
Pectinele sunt polizaharide de natura necelulozica, care se gasesc in structura peretelui celular al plantelor, mai ales in fructe (aproximativ 30%), in bulbi si fibre vegetale. Pectinele sunt substante hidrofile, care prin imbibare cu apa se transforma in mucilagii. In fructele coapte pectinele se combina cu apa, glucide si acizi in diferite concentratii si dau nastere la geluri. Pectinele intra in compozitia membranei celulare, dar se pot acumula si in vacuole. Aceste substante au actiune coagulanta.
- d4. Celuloza.
Celuloza este un polizaharid ce constituie principalul component al membranei celulei vegetale. Continutul de celuloza variaza considerabil la diferite tipuri de celule: astfel in tesutul lemnos este in proportie de 40 - 50%, pentru ca in celulele endospermului sa ajunga la 1%, iar in stratul suberos al peretilor secundari sa lipseasca. In plante celuloza este asociata cu alte substante: lignina, pectina, hemiceluloza, diferite rasini, lipide, glicozide, taninuri, etc. Celuloza este importanta pentru activitatea tubului digestiv.
- d5. Amidon.
Amidonul reprezinta rezerva de polizaharide cea mai insemnata din plantele verzi si constituie principala sursa de glucide (oze) pentru alimentatia omului si hrana animalelor. Amidonul, rezultat in urma procesului de fotosinteza, se depoziteaza in seminte, bulbi si tuberculi, sub forma de granule de marimi, structura si aspect caracteristice pentru diferite specii vegetale. Granulele de amidon contin pe langa polioze constituente ale amidonului si apa, fosfati, lipide, acizi grasi, etc. Amidonul are rol energetic.

e) Uleiuri eterice.
Uleiurile eterice se afla sub forma unor picaturi refrigerente, volatile. Se intalnesc, de exemplu, in celulele petalelor de Rosa canina (maces), in perii secretori de la plantele familiei Labiatae. Peretii celulelor in care se gasesc uleiuri eterice sunt, de obicei, suberizati, fiind astfel impermeabili. Uleiurile eterice se depoziteaza in vezicule intracelulare lipsite de membrana sau in cazul perilor secretori, dupa elaborarea lor in citoplasma traverseaza peretele si se acumuleaza intr-o vezicula subcuticulara de unde se evapora in atmosfera. Aceste substante sunt importante pentru efectul lor antimicrobian si antiseptic.

f) Rasini.
Rasinile provin din oxidarea si polimerizarea uleiurilor eterice. Sunt substante vascoase, cu o compozitie complexa, fiind un amestec de terpene si acizi rezinici. Se gasesc in citoplasma sub forma unor picaturi fine, stralucitoare, care difuzeaza in spatii intercelulare sau se depoziteaza in cavitati si canale rezinifere.

g) Antociani.
Antocianii sunt pigmenti raspanditi in flori, fructe, frunze, radacini care isi schimba culoarea in functie de pH - ul celular. Cei mai cunoscuti antociani sunt: peonina, malvina, cianina, rutinul, etc. Rolul lor este insuficient cunoscut.

h) Fitoncide.
Fitoncidele sunt substante volatile, similar antibioticelor, sintetizate de unele plante superioare (indeosebi plantele din familiile Liliaceae, Cruciferae) si au proprietati bacteriostatice, antibactericide si antifungice.

i) Substante amare.
Substantele amare formeaza o grupa in care pot fi incadrate substante de diferite structuri datorita unei singure proprietati organoleptice comune, si anume: gustul lor este amar chiar si in dilutii mari. Se intalnesc frecvent la plantele din familia Compositae. Produsele amare pot fi: amare pure, amare mucilaginoase si amare aromatice, acestea din urma continand si ulei volatil. Substantele amare au actiune tonic - amara, stomahic si stimuleaza pofta de mancare.

j) Acizi organici.
Acizii organici sunt compusi care contin una sau mai multe grupari carboxilice. Sunt larg raspanditi in regnul vegetal, gasindu-se atat in stare libera, cat si sub forma de saruri sau esteri.

PLANTE MEDICINALE CULTIVATE

ALOE
Aloe arborescens L. - Fam. Liliaceae

Ecologie. Raspandire.
Aloe, cunoscuta inca din antichitate, este originara din Africa Tropicala si Meridionala, unde atinge talia unui arbore. Iubitoare de aer si lumina. Aloe este raspandita in sudul Africii. In Romania se cultiva ca planta ornamentala de apartament.
Descrierea plantei.
Aloe este o planta ierboasa, perena, tulpina este inalta pana la 3 m, diametrul 5 - 8 cm, neramificata, cu internodii dese, palide. Frunzele carnoase, persistente, dispuse in spirala, fara fibre, suculente, lungi de 45 - 60 cm, canaliculate, pe margini cu spini moi. Florile rosii, cu cate 6 stamine, cilindrice, drepte, lungi de 3 - 4 cm, concrescute la baza intr-un tub scurt, dispuse in inflorescenta densa, spiciforma. Infloreste iarna.
Organul utilizat.
De la aloe se folosesc frunzele - Aloe folium - si/sau planta - Aloe herba.
Recoltare.
De pe plante de aloe, in varsta de 3 - 5 ani, se recolteaza frunze sau parti de planta prin taiere cu cutitul sau foarfeca. Se foloseste in stare proaspata sau sub forma de pulbere.
Principii active.
Produsul de aloe contine capaloina, substanta activa amara, precum si derivati de antrachinona.
Actiune farmacologica. Recomandari.
Preparatele de aloe au importanta terapeutica in medicina umana populara si culta. Principiile active pe care le contine au rol bacteriostatic, in special fata de bacilul Koch si stafilococi, stimulent digestiv, purgativ. Folosita in constipatie, indigestii, anorexie, ulcer, angina, gripa, dureri de cap, dureri de dinti, scleroza, astenie, reumatism, plagi, dermatite, arsuri, eczeme, ulceratii, mastoidita, astm, alcoolism, astenie nervoasa. De precizat: in timpul tratamentului se exclud din alimentatie laptele, ouale si se consuma cat mai multe fructe si supe de legume.
Mod de administrare.
Uz intern: pentru tratarea constipatiei cronice habituale decoct dintr-un varf de cutit de pulbere de planta la 250 ml apa si amestecat cu 1 - 2 linguri de miere de albine. Se fierbe 3 minute. Se strecoara. Se iau zilnic cate 3 linguri, inainte de mese.
In ulcer, gripa, angina, dureri de cap, dureri de dinti, eczeme, scleroza, astm, astenie nervoasa, reumatism, alcoolism, se face cura de aloe pregatita dintr-un exemplar de 3 - 5 ani, neudat de 5 zile inainte de folosire astfel: intr-un borcan de sticla se ia 1500 g de planta trecuta prin masina de tocat carne. Se adauga 2500 g miere de albine de mai si 3500 ml vin rosu, de 14 - 180. Se pastreaza 5 zile intr-un loc racoros si intunecos. Rezulta un extract cu o buna eficienta terapeutica. In primele 7 zile se ia cate o lingurita, de 3 ori pe zi, cu cca. 2 ore inainte de masa. Dupa aceea se ia cate o lingura de 3 ori pe zi cu o ora inainte de masa. Durata curei este de 3 - 4 saptamani.

In urmatorul tabel sunt redate datele de interes despre planta descrisa:

Denumire stiintifica si populara
Aloe arborescens aloe
Alte denumiri populare ale plantei Actiune farmacologica Organ utilizat Mod de
administrare
doftor rol bacteriostatic, (fata de bacilul Koch, stafilococi), stimulent digestiv, purgativ frunze,
parti de planta extract,
pulbere


Indice de boli tratate cu plante medicinale cultivate

A

Abces: bob, cartof, ceapa, galbenele, in, musetel, patlagele vinete, praz, secara,
smochin, usturoi, varza.
Abces dentar: musetel, nalba de cultura, nalba de gradina.
Acnee: fasole, galbenele, hamei, nap, patlagele rosii, praz, varza.
Adenita: nalba de cultura, stevie, varza.
Afectiuni bucale: busuioc, patrunjel, trandafir de dulceata, trandafir de luna, varza,
vita de vie, zmeur.
Afectiuni tiroidiene: varza.
Afte: busuioc, calomfir, ceapa, lamai, morcov, trandafir de dulceata, trandafir de lu-
na.
Albuminurie: ceapa, coacaze rosii, fasole, nuc, porumb, praz, ridiche rosie, tei, teli-
na.
Alcoolism: aloe, ardei iute, ceapa, coacaz rosu, patrunjel, praz, revent, varza.
Alergii: maslin, pelin, ridiche.
Alopecie (chelie): ardei iute, orz.
Amenoree: leustean, patrunjel, ridiche.
Amigdalita: bob, fenicul, lamai, maslin, musetel, nalba de cultura, nuc, par, rozma-
rin, sfecla de zahar, sfecla furajera, tei alb, tei cu frunza mare, trandafir de dul-
ceata, zmeur.
Anemie: fasole, mar, morcov, orz, pastarnac, piersic, prun, patlagele rosii, pepene
galben, rozmarin, salata, sfecla rosie, spanac, sparanghel, stevie, varza, vita de vie.


B

Batatura: praz, revent, ricin, smochin, usturoi.
Balbaiala: levantica.
Blenoragie: hamei, liliac, salvie.
Blocaj renal: stevie.
Brosita: asmatui, busuioc, ceapa, chimen, cimbru de gradina, condurasi, fenicul,
grau, isop, morcov, nalba de cultura, nalba de gradina, nap, orz, ridiche, spa-
ranghel, stanjenel, tei, telina, usturoi, varza rosie, zmeur.
Brosita cronica: - pentru combaterea spasmului bronhic: isop,
- pentru combaterea tusei: fenicul,
- pentru fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice: nalba de
cultura, nalba de gradina,
- pentru combaterea infectiei bronhice: busuioc, ceapa, cimbru de cultura, marar, ridiche, usturoi, varza.


CUPRINS
INTRODUCERE................................................................................................. pag. 5
PLANTE MEDICINALE CULTIVATE ..........................................................pag.21
1. aloe .................................................................................................pag.21
2. ananas ............................................................................................pag.23
3. anason ............................................................................................pag.25
4. andive .............................................................................................pag.27
5. anghinare .......................................................................................pag.29
6. arahide ...........................................................................................pag.32
7. arbore de cafea ...............................................................................pag.34
8. arbore de camfor ............................................................................pag.36
9. arbore de chinina ...........................................................................pag.38
10. ardei .............................................................................................pag.40
11. armurariu .....................................................................................pag.43
12. asmatui ........................................................................................pag.46
13. bame ............................................................................................pag.48
14. barba imparatului .........................................................................pag.50
15. banutei .........................................................................................pag.52
16. bob ...............................................................................................pag.54
17. bujor ............................................................................................pag.57
18. bumbac ........................................................................................pag.59
19. busuioc ........................................................................................pag.61
20. cais ...............................................................................................pag.64
21. calomfir .......................................................................................pag.66
22. cardon ..........................................................................................pag.68
23. cartof ............................................................................................pag.71
24. castan comestibil .........................................................................pag.74
25. castan salbatec .............................................................................pag.77
26. castravete .....................................................................................pag.80
27. canepa ..........................................................................................pag.83
28. capsun ..........................................................................................pag.85
29. ceai ..............................................................................................pag.88
30. ceapa ............................................................................................pag.90
31. chimen .........................................................................................pag.94
32. cimbru de gradina ........................................................................pag.96
33. cimisir ..........................................................................................pag.99
34. cires ............................................................................................. pag.101
35. coacaz rosu .................................................................................. pag.103
36. condurasi ..................................................................................... pag.105
37. conopida ...................................................................................... pag.107
38. coriandru ...................................................................................... pag.109
39. craite ............................................................................................ pag.111
40. creasta cocosului ......................................................................... pag.113
41. crin alb ......................................................................................... pag.115
42. curmal .......................................................................................... pag.118
43. dafin ............................................................................................. pag.120
44. degetel lanos ................................................................................ pag.122
45. degetel rosu ................................................................................. pag.125
46. dovleac ........................................................................................ pag.128
47. dovleac turcesc ............................................................................ pag.130
48. dovlecel ....................................................................................... pag.132
49. dud alb ......................................................................................... pag.135
50. dud negru ..................................................................................... pag.137
51. fasole ........................................................................................... pag.139
52. fenicul .......................................................................................... pag.143
53. floarea - soarelui ......................................................................... pag.146
54. garoafa de cultura ........................................................................ pag.149
55. galbenele ...................................................................................... pag.151
56. grau .............................................................................................. pag.154
57. grapefruit ..................................................................................... pag.157
58. gulie ............................................................................................. pag.160
59. gutui ............................................................................................. pag.162
60. hamei ........................................................................................... pag.165
61. hrean ............................................................................................ pag.167
62. hrisca ........................................................................................... pag.169
63. iasomie ........................................................................................ pag.171
64. iasomie de padure ........................................................................ pag.173
65. in ................................................................................................. pag.175
66. isop .............................................................................................. pag.178
67. lacramioare .................................................................................. pag.181
68. lamai ............................................................................................ pag.183
69. leustean ........................................................................................ pag.187
70. levantica ...................................................................................... pag.190
71. liliac ............................................................................................. pag.194
72. linte .............................................................................................. pag.196
73. loboda .......................................................................................... pag.198
74. lupin ............................................................................................. pag.200
75. mac .............................................................................................. pag.202
76. mandarin ...................................................................................... pag.204
77. mazare ......................................................................................... pag.206
78. macris .......................................................................................... pag.208
79. maghiran ...................................................................................... pag.210
80. mar ............................................................................................... pag.212
81. marar ............................................................................................ pag.215
82. maslin .......................................................................................... pag.218
83. menta ........................................................................................... pag.221
84. menta creata ................................................................................. pag.224
85. migdal .......................................................................................... pag.226
86. morcov ......................................................................................... pag.228
87. musetel ........................................................................................ pag.230
88. mustar alb .................................................................................... pag.233
89. mustar negru ................................................................................ pag.235
90. nalba de cultura ........................................................................... pag.237
91. nalba de gradina .......................................................................... pag.240
92. nap ............................................................................................... pag.243
93. narcise albe .................................................................................. pag.245
94. narcise galbene ............................................................................ pag.247
95. naut .............................................................................................. pag.249
96. negrilica ....................................................................................... pag.251
97. nuc ............................................................................................... pag.253
98. obligeana ..................................................................................... pag.256
99. orez .............................................................................................. pag.259
100. orz ............................................................................................. pag.261
101. ovaz ........................................................................................... pag.263
102. par ............................................................................................. pag.265
103. pastarnac ................................................................................... pag.268
104. patlagele rosii ............................................................................ pag.270
105. patlagele vinete ......................................................................... pag.273
106. patrunjel .................................................................................... pag.275
107. pelin ........................................................................................... pag.279
108. pepene galben ............................................................................ pag.281
109. pepene verde ............................................................................. pag.283
110. piersic ........................................................................................ pag.285
111. portocal ..................................................................................... pag.288
112. porumb ...................................................................................... pag.291
113. praz ............................................................................................ pag.293
114. prun ........................................................................................... pag.295
115. revent ......................................................................................... pag.297
116. ricin ........................................................................................... pag.299
117. ridiche ....................................................................................... pag.301
118. rozmarin .................................................................................... pag.303
119. salata ......................................................................................... pag.306
120. salcam ....................................................................................... pag.308
121. salcam japonez .......................................................................... pag.310
122. salvie ......................................................................................... pag.312
123. schinduful................................................................................... pag.315
124. schinelul ..................................................................................... pag.318
125. scortisoara ................................................................................. pag.321
126. secara ......................................................................................... pag.323
127. sfecla furajera ............................................................................ pag.325
128. sfecla rosie ................................................................................ pag.327
129. sfecla de zahar ........................................................................... pag.330
130. smochin ..................................................................................... pag.332
131. soia ............................................................................................ pag.335
132. spanac ........................................................................................ pag.337
133. sparanghel ................................................................................. pag.339
134. stanjenel .................................................................................... pag.342
135. sofran ......................................................................................... pag.344
136. sofranel ...................................................................................... pag.346
137. stevie ......................................................................................... pag.348
138. tarhon ........................................................................................ pag.350
139. tei ............................................................................................... pag.352
140. tei alb ......................................................................................... pag.355
141. tei cu frunza mare ...................................................................... pag.358
142. trandafir de dulceata .................................................................. pag.361
143. trandafir de luna ........................................................................ pag.363
144. tuia ............................................................................................. pag.365
145. telina .......................................................................................... pag.367
146. usturoi ....................................................................................... pag.370
147. varza alba .................................................................................. pag.374
148. varza rosie ................................................................................. pag.377
149. visin ........................................................................................... pag.380
150. vita de vie .................................................................................. pag.382
151. zmeur ......................................................................................... pag.385
Indice de boli tratate cu plante medicinale cultivate ....................................... pag.387
Glosar ................................................................................................................... pag.396
Clasificarea botanica a speciilor de plante descrise ......................................... pag.401
Index de denumiri stiintifice ............................................................................... pag.405
Bibliografie selectiva ........................................................................................... pag.407

 

Pozele din interiorul enciclopediei sunt alb-negru.

Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

MarianaLupan2008 08/01/2021 22:00
Nu avem nici cea mai mica idee, ce izvor de viata ne înconjoară. Mergem pe drumuri și habar nu avem ca în tufisurile și bălăriile de pe margine, se afla o sursa de vitalitate pentru organismul nostru.

Hello,am o întrebare, cartea vine cu poze color pentru fiecare tip de plantă?

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one