headerdesktop hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile hum23sep22

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Idiotul

De (autor): F.M. Dostoievski

4
(24 reviews)
Idiotul - F.M. Dostoievski
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

De câțiva ani de zile mi-am propus ca, măcar în perioada verii (când și asaltul noutăților editoriale e ceva mai redus), măcar în vacanță, să abordez cel puțin o capodoperă a literaturii universale, a unui autor clasic, să am parte de o experiență de lectură din acelea, de uzură, care îți solicită la maxim memoria, atenția și chiar forța fizică a mâinilor sau a pieptului (dacă citiți întinși un tom cartonat de 600 de pagini, înțelegeți desigur la ce mă refer). N-a fost așadar ușor să mă hotărăsc ce clasic să aleg și mai ales ce să scriu despre el mai apoi, fără să înșir prea multe platitudini și fără să par prea diletant. M-am oprti în cele din urmă la Dostoievski, la Idiotul, mai ales că acest roman fusese reeditat cel mai recent, tot la Polirom, într-o ediție “user-friendly” – de buzunar (deși eu am preferat să parcurg varianta cartonată, ca să simt din plin… greutatea literară). Am ales Idiotul și pentru că, din lecturile mele nu prea numeroase ale romanelor lui Dostoievski, Idiotul a fost și cel care mi-a lăsat o impresie destul de difuză, fără să mai țin bine minte nici măcar coordonatele generale ale acțiunii. Și asta probabil pentru că prințul Mâșkin mi s-a părut, la vremea primei lecturi, drept unul din cele mai neverosimile și călduțe personaje construite de Dostoievski, un mielușel de sacrificiu cu care nu puteam probabil să mă identific la vârsta adolescenței (o vârstă a revoltei și a protestelor, o vârstă la care rezonam mult mai bine cu răzvrătirea lui Raskolnikov sau a lui Ivan Karamazov).

Nu e ușor, evident, să rezumi o acțiunea unui roman care se întinde pe aproape 700 de pagini și care antrenează o mulțime de personaje. În fond, când de apuci de o lucrare a lui Dostoievski lectura capata proportiile descoperirii unei planete noi: explorarea lumii vaste care ți se desfășoară necesită timp, răbdare dar și satisfacțiile sunt pe măsură, iar surprizele numeroase. Lumile lui Dostoievski sunt ecosisteme foarte bine dezvoltate și echilibrate, în care fiecare element are rolul și complexitatea sa, nimic nu pare să fie pus de umplutură, să se dovedească doar clei narativ pentru celelate intrigi iar fiecare personaj se dezvaluie drept un microsistem cu propriile lui provocări si legi de functionare. Respectând parcă, în cel mai înalt grad individualitatea și irepetabilitatea fiecărui protagonist introdus, însuși Dostoievski asumă consecvent faptul că scriitorul trebuie să depună toate eforturile pentru a descoperi nuanțe interesante și instructive chiar și printre persoanele de rând.

Acțiunea romanului Idiotul gravitează în jurul ciudatului prinț Mâșkin. Întors din Elveția, acolo unde a urmat un tratament îndelungat, pentru o boală nenumită (categorisită drept idioțenie, un soi de dificultate de a învăța și de a relaționa cu lumea), fără avere și fără renume, protagonistul revine în Rusia și își vizitează rudele îndepărtate din familia generalului Epancin. Modestia și sinceritatea consecvnta ale lui Mâșkin ajung să îi cucerească pe toți cei pe care îi va cunoaște, pregătind în același timp și conflictele majore ale romanului : prin felul lui nevinovat și neatins de tentația de a judeca semenii, Mâșkin va deveni un soi de duhovnic al multor personaje și va intra, fără voia lui într-o încrengătură de intrigi care îl va marca profund în cele din urmă. Protagonistul nu se va rezuma la statutul de observator rece al evenimentelor din casa Epancinilor și a cunoștințelor lor, ci va deveni un actor disputat, mai ales de două prezențe feminine, pe cât de opuse, pe atât de puternice: Aglaia, mezina familiei Epancin, respectiv Nastasia Filipovna, femeia decăzută în ochii tuturor, scandaloasă în atitudine și în apucături, dar semeață și puternică fără îndoială. Nu întâmplător Mâșkin va oscila, pe parcursul romanului, între aceste două femei, atâta timp cât ele întrupează trăsături la care prințul este cât se poate de sensibil: frumusețea inocentă și frumusețea născută din suferință. Pentru Aglaia, Mâșkin va nutri o fascinație estetică, în vreme ce pe Filipovna o va iubi cu milă. În mod ironic, în ciuda faptului că este bine inenționat, sincer, empatic, tocmai Mâșkin va fi cel suspectat, pe parcursul romanului, că ar fi escroc, profitor și lipsit de scrupule, până să fie categorisit, cu indulgență, drept un biet idiot (căruia comportamentele bizar de sincere îi sunt scuzabile prin prisma bolii de care suferă). Iar asta pentru că Mâșkin trăiește într-o lume suspicioasă, coruptă și invidioasă, stăpânită de vanitoși calculați, de impulsivi înspăimântători și de artiști ai ipocriziei. Senin, bland, de o religiozitate adâncă, Mâșkin nu va face față universului pe care vrea să îl descopere, de care vrea să se bucure încă din copilărie, încă din acel moment în care frumusețea lumii i s-a arătat într-un răgaz de grație, în Elveția. Într-o lume în care aparențele sunt ridicate la rang de cult și în care egoismul și comoditatea tronează, trăsătura principală a lui Mâșkin, acea de a oferi întotdeauna adevărul oricui, îl va transforma pe protagonist, așa cum va remarca unul dintre personaje, în cel mai nedrept individ cu putință.

La a doua lectură a romanului, Mâșkin nu mi s-a mai părut însă la fel de utopic, de neverosimil ca prima dată. Deși pare să aibă ceva angelic în el, protagonistul lui Dostoievski nu este totuși o figură hristică, nu e un martir cu o misiune precisă de a mântui umanitatea. El este pur și simplu un personaj care asumă, fără o conștiință mai înaltă ,pe cât de bizar ar părea, sensibilitatea, modestia, sinceritatea, compasiunea drept filtre naturale de interacțiune cu cei din jurul său, fără a avea capacitatea de a alege altceva, de a se… adapta condițiilor potrivnice care îl presează. În acest sens romanul lui Dostoievski construiește un experiment de proporții, cu consecințe mai mult sau mai puțin previzibile: ce se întâmplă când un asemenea ins care a acceptat în orb pariul inocenței, al încrederii, al virtuții, ajunge în lumea adulților dominată de ambiții, lăcomii și vanități? Vorbim de un experiment literar al cărui mesaj și valabilitate dureroasă rămân cât se poate de actuale . În fond, și astăzi idioții… dostoievskieni sunt la fel de greu de găsit și la fel de bizari probabil, ca în vremurile scriitorului rus.

Uitasem cum e să-l citești pe Dostoievski. Uitasem de acea lectură-tăvăleală, acele pagini cu care te iei la trântă, acele personaje care te duc pe culmile înflăcărării discursive- pe toate le-am regăsit și în Idiotul (nu lipsesc conversațiile de salon provocatoare, dezbateri pe teme cu greutate- religia, sinuciderea, condamnarea la moarte, liberalismul, dezrădăcinarea, iubirea etc). Deși nemărginirea ei te va copleși, deși te vei rătăci nu doar o dată, deși aterizarea va fi încinsă de atmosfera densă pe care o vei străbate, vei știi, după ce ai petrecut o vreme acolo, de ce merită, măcar o dată pe an să poposești și să trăiești experiențe incofundabile pe planetele lui Dostoievski.

IDIOTUL – F.M. Dostoievski – Editura Polirom, 2012

Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Idiotul

De (autor): F.M. Dostoievski

4
(24 reviews)
Intors la Sankt Petersburg dupa un lung tratament la un sanatoriu din Elvetia, printul Lev Nikolaevici Miskin este luat in ris de inalta societatea a orasului, care il socoteste sarac cu duhul. Miskin se poarta mereu cu o sinceritate stingace, luata de majoritatea oamenilor drept prostie sau perfidie. In puritatea lui, Miskin se simte atras, din motive diferite, de doua femei de situatii opuse: Aglaia Ivanovna, femeia „cinstita”, de familie buna, de care e indragostit, si Nastasia Filippovna, femeia „compromisa”, de care printul se simte legat poate chiar mai profund, prin compasiunea pe care i-o inspira. Idiotul este romanul unei perpetue surprize, al nehotaririi si al reactiei convulsive a umanului fata de faptele unei societati violente care, in lipsa ratiunii, se conduce dupa instinct si patimi.

Desi nemarginirea ei te va coplesi, desi te vei rataci nu doar o data, desi aterizarea va fi incinsa de atmosfera densa pe care o vei strabate, vei stii, dupa ce ai petrecut o vreme acolo, de ce merita, macar o data pe an sa poposesti si sa traiesti experiente incofundabile pe planetele lui Dostoievski. (blog.libris.ro)
 

Carte recomandata de Cristian Teodorescu Ioana Chicet Macoveiciuc si George Banu in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".


Fragment din cartea "Idiotul" de F.M. Dostoievski

"- Indiscutabil, nu exista nici un motiv si, desigur, nu avem prea multe in comun. Pentru ca, daca eu sint printul Miskin, iar sotia dumneavoastra se trage din stirpea noastra, asta, se intelege, nu este un motiv. Inteleg foarte bine. Insa, totusi, este singurul motiv. Am lipsit din Rusia mai bine de patru ani; de fapt, in ce hal am plecat: aproape ca nu eram in toate mintile! Nici atunci nu stiam nimic, iar acum cu atit mai putin. Am nevoie de oameni cumsecade, chiar si o problema as avea, dar nu stiu unde sa ma duc. Inca de la Berlin mi-am zis: „imi sint aproape rude, voi incepe cu ei; poate ca ne vom fi de folos unii altora, ei mie, eu lor, daca sint oameni cumsecade". Si am auzit ca sinteti oameni cumsecade.
- Va sint foarte recunoscator, facu generalul surprins. Dati-mi voie sa. va. intreb: unde ati tras?
- Deocamdata n-am tras nicaieri.
- Deci de la gara ati venit direct la mine? Cu toate... bagajele?
- Bagaje n-am aproape deloc, doar o legaturica cu rufarie, pe care o duc de obicei in mina. O camera la hotel pot gasi si diseara.
- Deci, aveti de gind, totusi, sa va luati o camera la un hotel?
- Sigur ca da.
- Judecind dupa cuvintele dumneavoastra, am crezut ca ati vrut sa ramineti la mine.
- Asta s-ar fi putut, dar numai la invitatia dumneavoastra. insa, recunosc, n-as ramine nici invitat si nu pentru ca as avea un motiv, ci... pentru ca asa-i firea mea.
- Inseamna ca am facut foarte bine ca nu v-am invitat si nu va invit. Dati-mi voie, printe, sa le lamuresc pe toate dintr-odata.: intrucit acum citeva clipe am cazut amindoi de acord ca nici nu poate fi vorba de vreo legatura de rudenie intre noi, desi aceasta ar fi fost, fireste, foarte magulitoare pentru mine, rezulta ca..."
Citeste mai mult

-10%

31.46Lei

34.95 Lei

Sau 3146 de puncte

!

Fiecare comanda noua reprezinta o investitie pentru viitoarele tale comenzi. Orice comanda plasata de pe un cont de utilizator primeste in schimb un numar de puncte de fidelitate, In conformitate cu regulile de conversiune stabilite. Punctele acumulate sunt incarcate automat in contul tau si pot fi folosite ulterior, pentru plata urmatoarelor comenzi.

In stoc

Descrierea produsului

Intors la Sankt Petersburg dupa un lung tratament la un sanatoriu din Elvetia, printul Lev Nikolaevici Miskin este luat in ris de inalta societatea a orasului, care il socoteste sarac cu duhul. Miskin se poarta mereu cu o sinceritate stingace, luata de majoritatea oamenilor drept prostie sau perfidie. In puritatea lui, Miskin se simte atras, din motive diferite, de doua femei de situatii opuse: Aglaia Ivanovna, femeia „cinstita”, de familie buna, de care e indragostit, si Nastasia Filippovna, femeia „compromisa”, de care printul se simte legat poate chiar mai profund, prin compasiunea pe care i-o inspira. Idiotul este romanul unei perpetue surprize, al nehotaririi si al reactiei convulsive a umanului fata de faptele unei societati violente care, in lipsa ratiunii, se conduce dupa instinct si patimi.

Desi nemarginirea ei te va coplesi, desi te vei rataci nu doar o data, desi aterizarea va fi incinsa de atmosfera densa pe care o vei strabate, vei stii, dupa ce ai petrecut o vreme acolo, de ce merita, macar o data pe an sa poposesti si sa traiesti experiente incofundabile pe planetele lui Dostoievski. (blog.libris.ro)
 

Carte recomandata de Cristian Teodorescu Ioana Chicet Macoveiciuc si George Banu in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".


Fragment din cartea "Idiotul" de F.M. Dostoievski

"- Indiscutabil, nu exista nici un motiv si, desigur, nu avem prea multe in comun. Pentru ca, daca eu sint printul Miskin, iar sotia dumneavoastra se trage din stirpea noastra, asta, se intelege, nu este un motiv. Inteleg foarte bine. Insa, totusi, este singurul motiv. Am lipsit din Rusia mai bine de patru ani; de fapt, in ce hal am plecat: aproape ca nu eram in toate mintile! Nici atunci nu stiam nimic, iar acum cu atit mai putin. Am nevoie de oameni cumsecade, chiar si o problema as avea, dar nu stiu unde sa ma duc. Inca de la Berlin mi-am zis: „imi sint aproape rude, voi incepe cu ei; poate ca ne vom fi de folos unii altora, ei mie, eu lor, daca sint oameni cumsecade". Si am auzit ca sinteti oameni cumsecade.
- Va sint foarte recunoscator, facu generalul surprins. Dati-mi voie sa. va. intreb: unde ati tras?
- Deocamdata n-am tras nicaieri.
- Deci de la gara ati venit direct la mine? Cu toate... bagajele?
- Bagaje n-am aproape deloc, doar o legaturica cu rufarie, pe care o duc de obicei in mina. O camera la hotel pot gasi si diseara.
- Deci, aveti de gind, totusi, sa va luati o camera la un hotel?
- Sigur ca da.
- Judecind dupa cuvintele dumneavoastra, am crezut ca ati vrut sa ramineti la mine.
- Asta s-ar fi putut, dar numai la invitatia dumneavoastra. insa, recunosc, n-as ramine nici invitat si nu pentru ca as avea un motiv, ci... pentru ca asa-i firea mea.
- Inseamna ca am facut foarte bine ca nu v-am invitat si nu va invit. Dati-mi voie, printe, sa le lamuresc pe toate dintr-odata.: intrucit acum citeva clipe am cazut amindoi de acord ca nici nu poate fi vorba de vreo legatura de rudenie intre noi, desi aceasta ar fi fost, fireste, foarte magulitoare pentru mine, rezulta ca..."
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
20
4 stele
4
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

PoPinMnMs 06/01/2022 03:00
green icon awesome check Achizitie verificata
Cartea a ajuns bine. Continutul insa m-a dat pe spate nu ma asteptam sa ma identific cu personajul principal in atatea feluri si citirea acestei carti sa fie o calatorie asa palpitanta. Am savurat-o cu fiecare cuvant si m-a eliberat de multe nedumeriri pe care le aveam fata de mine.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Ivan Alex-Lorenzo 10/09/2021 18:00
O adevărată capodoperă, cu personaje complexe, destine triste și o poveste cutremurătoare. 5 stele
 • Like review icon 0
 • Add comments
Stiolica Anca-Mihaela 29/01/2021 20:53
Cartea își merită din plin numele! Este compusă complex, imitand la perfecție reflexile interioare. ne dand aerul că ar fi forțată, povestea curge lin. Dacă nu apreciezi cărțile cu un aer cenușiu, deprimant sau cele gândite întortocheat, este mai bine să nu te apuci de această operă.
 • Like review icon 0
 • Add comments
fata.cu.carti 17/01/2021 14:00
Dostoievski este unul din marii piloni ai literaturii clasice rusești. Îi admirăm deosebitul talent scriitoricesc prin generații. Ne cucerește cu istorii palpitante și personaje bine definite, ale căror destine nu te pot lăsa indiferent. Câteva luni în urmă terminasem Demonii, o istorie atât de încâlcită și palpitantă care m-a ținut într-o stare de alertă continuă.
 • Like review icon 0
 • Add comments
suntmariaaa 16/01/2021 17:19
Pentru că, în opinia mea, *****ul este o carte cu de toate, era firesc să avem și sentimente mai profunde precum iubirea. Astfel inima acestui prinț este furată de către o femeie care din păcate nu împarte aceleași sentimente cu el ba chiar se joacă cu acestea făcându-l astfel să sufere.
Am admirat foarte mult personajul principal. Acesta este un om bun cu toți oamenii din viața sa și astfel m-am regăsit în el. Acest lucru se datorează probabil faptului că a suferit foarte mult datorită maladiei ceea ce l-a făcut să vadă viața cu alți ochi, dintr-un alt punct de vedere.
De asemenea *****ul este o carte care ne ridică foarte multe semne de întrebare, sau cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu. Pe parcursul acțiunii găsim întrebări legate de sensul vieții, de adaptarea în societate – o temă pe care se pune accent în acest roman – dar și întrebări legate de iubire și de nenoroc.
 • Like review icon 0
 • Add comments
d3a 12/01/2021 09:22
Evenimentele romanului încep cu sosirea prințului Myshkin în Sankt Petersburg. Acest bărbat are 26 de ani, orfanat devreme. El este ultimul reprezentant al familiei nobile. Având în vedere boala timpurie a sistemului nervos, prințul a fost plasat într-un sanatoriu, situat în Elveția, de unde și-a păstrat drumul.
 • Like review icon 0
 • Add comments
DORIAN C 10/01/2021 18:58
Intors la Sankt Petersburg dupa un lung tratament la un sanatoriu din Elvetia, printul Lev Nikolaevici Miskin este luat in ris de inalta societatea a orasului, care il socoteste sarac cu duhul. Miskin se poarta mereu cu o sinceritate stingace, luata de majoritatea oamenilor drept prostie sau perfidie. In puritatea lui, Miskin se simte atras, din motive diferite, de doua femei de situatii opuse: Aglaia Ivanovna, femeia „cinstita”, de familie buna, de care e indragostit, si Nastasia Filippovna, femeia „compromisa”, de care printul se simte legat poate chiar mai profund, prin compasiunea pe care i-o inspira. *****ul este romanul unei perpetue surprize, al nehotaririi si al reactiei convulsive a umanului fata de faptele unei societati violente care, in lipsa ratiunii, se conduce dupa instinct si patimi.
Desi nemarginirea ei te va coplesi, desi te vei rataci nu doar o data, desi aterizarea va fi incinsa de atmosfera densa pe care o vei strabate, vei stii, dupa ce ai petrecut o vreme acolo, de ce merita, macar o data pe an sa poposesti si sa traiesti experiente incofundabile pe planetele lui Dostoievski.
 • Like review icon 0
 • Add comments
cirtoajeteodor 01/01/2021 22:00
Acțiunea și liniile de subiect încep calm și termină într-un veritabil vertij, care aduce în scenă o serie de personaje de toate calibrele și culorile. În centrul acestora însă rămâne acest matur infantil, rupt parcă din imaginile cu sfinți apostoli, neprihăniți și gata să poarte nemiloasa cruce a unui destin incomplet.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Mirigogo 19/12/2020 17:46
Intors la Sankt Petersburg dupa un lung tratament la un sanatoriu din Elvetia, printul Lev Nikolaevici Miskin este luat in ris de inalta societatea a orasului, care il socoteste sarac cu duhul. Miskin se poarta mereu cu o sinceritate stingace, luata de majoritatea oamenilor drept prostie sau perfidie. In puritatea lui, Miskin se simte atras, din motive diferite, de doua femei de situatii opuse: Aglaia Ivanovna, femeia „cinstita”, de familie buna, de care e indragostit, si Nastasia Filippovna, femeia „compromisa”, de care printul se simte legat poate chiar mai profund, prin compasiunea pe care i-o inspira. *****ul este romanul unei perpetue surprize, al nehotaririi si al reactiei convulsive a umanului fata de faptele unei societati violente care, in lipsa ratiunii, se conduce dupa instinct si patimi.
 • Like review icon 0
 • Add comments
trandafirgheorghe 16/12/2020 12:26
Mie, personal, mi s-a părut că Dostoievski s-a folosit de boala lui Mîșkin doar pentru a realiza o metaforă și a lovi în moravurile epocii sale. De fapt nu prințul este cel bolnav ci întreaga societate, și tocmai din acest motiv încercarea lui de a se integra în mijlocul ei este sortită eșecului. Oamenii nu vor în preajma lor un om curat și incoruptibil, nu vor un Mesia iar ori de câte ori vor avea de-a face cu un asemenea individ nu vor ezita să-l linșeze – acesta mi s-a părut a fi, în linii mari, mesajul pe care a dorit să ni-l transmită Dostoievski.
 • Like review icon 3
 • Add comments
ari.c 16/12/2020 09:00
Romanul este foarte complex, cu multe personaje descrise uneori pana la cel mai mic detaliu, cu scene realiste care au uneori intorsaturi neasteptate, cu analize psihologice bine gandite.
 • Like review icon 0
 • Add comments
trandafirioana 09/12/2020 20:35
Înțelepciunea cu care autorul dezvoltă aceste subiecte sensibile pentru acea perioadă, ne uimește și cert este că are pe bună dreptate meritul de a deschide anumite uși în materie de analiză și sinteză socială în baza talentului beletristic, de care dă dovadă în repetate rânduri.
 • Like review icon 0
 • Add comments
ww xz 09/11/2020 07:41
Cartea, la fel ca orice opera a lui Dostoievschi, este mai complexa, intr-o continua evolutie, plina de actiune si cu numeroase personaje. Cu un stil clasic, nu tocmai usor de citit, nu este un roman accesibil oricui.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Nitu georgiana3 09/10/2020 11:00
green icon awesome check Achizitie verificata
o carte despre complexitatea umana, o carte despre decaderea umana care, nu este destinata doar celor fara virtuti.
 • Like review icon 0
 • Add comments
greierusa 13/08/2020 12:09
green icon awesome check Achizitie verificata
Dostoievski,care patrunde pana in molecula sufletului,de data aceasta a unui suflet nobil,dar fragil, cel al printului Miskin.
Bunatatea excesiva a acestui suflet o numeste,*****enie....iubesc Dostoievski!
 • Like review icon 0
 • Add comments
MarianaLupan2008 31/07/2020 11:54
O carte excepțional. O opera fundamentala în opera internațională, scrisa de un autor care își merita numele. Pentru cine apreciază operele cu substanță, operele clasice, nu are cum sa nu ii placa.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Anamaria Ursaciuc 21/05/2020 09:41
Deosebit de frumoasă și interesantă! Recomand tuturor lectura ei deoarece la finalul cărții cu siguranță veți fi îmbogățiți și veți fi învățat multe lucruri folositoare. Deși personajul principal este numit *****, totusi veți vedea ca nu este deloc așa, din contr, este un om cu o capacitate foarte mare de a iubi.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Dani🌸 28/04/2020 19:43
Prințul Lev Nikolaevici Mîșkin este un personaj complex. Aș putea spune că Dostoievski a creat o personalitatea pe care o văd pictată alături de Edmond Dantes, Rett Butler etc. pe cupola catedralei literare universale.
Gândindu-mă la acești eroi, contemplația îmi plecă departe la o întâlnire de cunoaștere și creație ocrotită sub cupola Sixtină.
 • Like review icon 0
 • Add comments
cozmaa 28/04/2020 16:28
"*****ul" este inca un roman a lui Dostoievski, acesta surprinzand intr-o maniera inedita conflictul interior al unui epileptic proaspat recuperat, combinand, totodata, o actiune plina de suspans cu multitudinea personajelor.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Lucian122333 02/04/2020 21:23
Urmărind povestea unui epileptic proaspăt recuperat, care primește o avere impresionabilă dintr-o moștenire neașteptată, Idiotul prezintă o altă capodoperă cu totul originală a lui Dostoievski, combinând acțiune complexă, plină de suspans ( generat de boala mintală a protagonistului ), cu o paletă bogată de personaje și un stil foarte dinamic de scriere.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Nedelcu Elvis 29/03/2020 13:38
green icon awesome check Achizitie verificata
Recomand cumplit această carte, felul în care Dostoievski introduce fiecare personaj, felul în care povestește fiecare întâmplare din copilăria prințului, din trăirile personajelor secundare, cum acest scriitor arată problemele aparent obișnuite din secolul al XIX-lea, pe care însă le întâmpinăm și în timpurile noastre. Această poveste te captivează, te menține prins de carte și te îndrăgostește. Singurul (-) minus pe care-l pot prezenta la această versiune a cărții, este faptul că la traducerea volumelor, â și î se folosesc în mod eronat timpului în care trăim.
În rest, una dintre operele de artă care chiar merită citite, înțelese și cercetate în profunzime.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Cirlan Maria2 26/03/2020 11:38
"Idiotul" este o carte cu de toate, este o carte care te obliga sa gandesti, dar care merita citita!
 • Like review icon 0
 • Add comments
Chris M 06/03/2020 12:51
Cartea este dovada pură a talentului lui Dostoievski, urmărind evoluția în societate a unui personaj mai puțin obișnuit, prințul Lev Nikolaevici Mîșkin, considerat astfel de celelalte personaje din cauza sincerității și bunătății lui. Autorul a creat un personaj extrem de complex, caracterizat prin relațiile sale cu societatea și cu celelalte personaje, dar și prin faptele sale, deseori de neînțeles.
 • Like review icon 1
 • Add comments
fantasy nerd 25/10/2019 12:52
Am iubit cartea asta pentru ca m-a obligat sa gandesc. Din greu!
Nuvela este sustinuta de o filosofie calitativa despre cele mai mari conflicte ale vietii si fiecare capitol te lasa cu cel putin o intrebare.
Cu siguranta va trebui sa o recitesc in viitr.
 • Like review icon 3
 • Add comments
LuncanFlorica 15/03/2017 14:48
green icon awesome check Achizitie verificata
O carte care merita citita macar odata in viata ^_^ .Scrierile lui Dostoievski nu vor fi uitate niciodata,cat timp or sa mai existe oameni cu gust pentru literatura adevarata. Cat despre transport,rapid ca de obicei,cartea impachetata cu grija fara nicio zgarietura.Multumesc Libris!
 • Like review icon 0
 • Add comments

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one