Scopul lucrarii Investigarea infractiunilor de coruptie savarsite de catre parlamentari in exercitarea mandatului este de a incerca sa traseze o anumita metodologie de investigatie criminalistica a infractiunilor de coruptie savarsite de parlamentari in legatura cu exercitarea mandatului, analiza avand insa multiple valente interdisciplinare, in special in domeniul dreptului penal si procesual penal, dreptului constitutional sau psihologiei judiciare.
Analiza de nisa a acestui gen de ancheta rezida in nevoia de aparare sociala, prin elaborarea unor tactici si metodologii de investigare in raport cu incercarile tot mai numeroase de a influenta cursul firesc al politicii legislative prin coruperea unor membri ai forului legislativ national sau european, deturnand de la menirea sa scopul mandatului dat de cetateni, consecinta fiind, pe de o parte, adoptarea unor acte normative fara legatura cu nevoia sociala si, pe de alta parte, atingerea adusa prestigiului functiei legislative si prejudicierea grava a intereselor financiare si a reputatiei statului sau a Uniunii Europene.
Cartea Investigarea infractiunilor de coruptie savarsite de catre parlamentari in exercitarea mandatului a avut ca punct de pornire doua cazuri de coruptie instrumentate de autor in calitate de procuror, care au vizat procesul legislativ in Parlamentul European, respectiv in Parlamentul Romaniei. Ea este cu atat mai actuala, cu cat la nivelul Parlamentului European se desfasoara o noua ancheta a autoritatilor judiciare privind investigarea si arestarea unor europarlamentari pentru fapte de coruptie in legatura cu exercitarea mandatului.
Dr. Radu-Mihaita Cazacu este procuror la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti (in prezent numit la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari) si cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.