headerdesktop pastitarg15apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile pastitarg15apr24

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Targul Cadourilor de Pasti

-86%, -30%, -50%, -79%

TRANSPORT GRATUIT la peste 75 lei

Comanda acum!

Linistea este cheia

Linistea este cheia - Ryan Holiday
Rasfoieste

Linistea este cheia

Linistea este cheia / Stillness Is the Key de Ryan Holiday este genul de lectura care te face bine la propriu, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Asta pentru ca este o carte despre cum sa traiesti frumos, care se adreseaza in egala masura celor care se simt coplesiti de zgomotul de fundal al lumii moderne, dar si celor care incearca sa se regaseasca intr-un mediu plin de distrageri. In acest sens, talentatul Ryan Holiday vorbeste in cartea de fata despre ceea ce budistii numesc "upekkha", musulmanii "aslama", evreii "hishtavut", grecii "euthymia" si "hesychia", epicurienii "ataraxia", iar crestinii "aequanimitas", sau… despre ceea ce noi, pe romaneste numim linistea sufleteasca si cum sa o dobandesti.
 
Motivul pentru care cu totii ar trebui sa ne preocupam mai mult sa dobandim linistea sufleteasca, este de parere Ryan Holiday, este faptul ca ea reprezinta cheia pentru a fi un parinte mai bun, un artist mai bun, un investitor mai bun, un sportiv mai bun, un om de stiinta mai bun si un om mai bun. 
 
Sursa de inspiratie pentru aceasta carte au constituit-o marile curente filosofice si religii ale lumii precum budismul, stoicismul, epicurismul, crestinismul sau hinduismul, intrucat toate au venerat pacea interioara, considerand-o binele suprem si secretul pentru a atinge inalta performanta si pentru a avea o viata fericita. Nu intamplator, intreaga carte este presarata cu citate si cuvinte pline de intelepciune ale lui Marcus Aurelius, unul din filosofii stoici preferati ai lui Ryan Holiday.
 
Ryan Holiday este unul dintre cei mai importanti ganditori si scriitori actuali care a popularizat filosofia antica in randul noii generatii de lideri din sport, politica si tehnologie. Este un strateg si un speaker foarte cautat si autorul mai multor bestselleruri, printre care: The Obstacle Is the Way / Obstacolul este calea, Ego Is the Enemy / Inamicul este egoul si The Daily Stoic / Stoic zi de zi. Cartile lui au fost traduse in peste 30 de limbi si citite de peste doua milioane de oameni din intreaga lume. Locuieste in imprejurimile orasului Austin, Texas, impreuna cu familia lui.
 
Lumea in care traim e atat de zgomotoasa... Pare aproape incredibil faptul ca mai reusim sa avem ganduri coerente printre atatea claxoane de masini, sirene de ambulante, radiouri galagioase, alarme de telefoane mobile, notificari ale retelelor sociale, drujbe, avioane, si alte astfel de surse de zgomot. 
 
In plus, mediul descris de Ryan Holiday in cartea de fata ne este familiar tuturor:
Birourile gem de hartii, iar mesajele din inbox-uri sunt nesfarsite. Putem fi intotdeauna contactati, ceea ce inseamna ca discutiile in contradictoriu si informatiile de ultima ora sunt mereu la un pas de noi. Stirile ne bombardeaza cu tot felul de crize de pe fiecare ecran pe care il avem – si avem multe. Rutina muncii ne epuizeaza si pare ca nu se mai opreste. Mancam in exces, dar suntem subnutriti. Suprastimulati, suprasolicitati si singuri.
 
Prin urmare, intrebarea pe care ne-o adreseaza autorul este:
Cine are puterea sa se opreasca? Cine are timp sa se gandeasca? Exista cineva care sa nu fie afectat de vacarmul si disfunctionalitatile vremurilor noastre?
 
Acesta ar trebui sa fie un subiect de meditatie pentru fiecare dintre noi, cu atat mai mult cu cat, dupa cum spunea Blaise Pascal in 1654,  "Toate problemele umanitatii provin din incapacitatea omului de a sta linistit, de unul singur, intr-o incapere."
 
Asadar, scopul acestei carti este: "sa ne arate cum sa descoperim si sa ne inspiram din linistea pe care deja o avem. Cartea de fata este o tentativa de a raspunde la o intrebare presanta a vremurilor noastre: Daca momentele de liniste sunt cele mai bune si daca atat de multi oameni intelepti si virtuosi le-au ridicat in slavi, cum se face ca sunt atat de rare?"
 
Pentru a te ajuta sa iti regasesti linistea sufleteasca autorul iti va furniza povestile si strategiile unor oameni care au gasit modalitati de a-si regasi pacea interioara in ciuda mediului in care au fost nevoiti sa traiasca si care a fost la fel de galagios ca cel in care ne ducem noi astazi traiul. Inspira-te asadar din povestile pe care le vei regasi in aceasta carte, referitoare la: John F. Kennedy, Winston Churchill, Fred Rogers, Anna Frank, regina Victoria, Socrate, Napoleon, Leonardo da Vinci sau Marc Aureliu, pentru a-ti regasi pacea interioara si foloseste strategiile oferite de Ryan Holiday pentru a-ti pune ordine in ganduri, a-ti gestiona emotiile si a-ti cunoaste trupul. Asta pentru ca, este de parere Ryan Holiday, regasirea linistii sufletesti depinde de trei domenii esentiale: mintea, spiritul si trupul.
 
Cartea este impartita in 3 parti, dupa cum urmeaza:
 
PARTEA I: DOMENIUL MINTII
In aceasta sectiune a cartii aflam povestea Crizei rachetelor cubaneze si a modului in care John F. Kennedy a reusit sa o gestioneze. Criza rachetelor cubaneze a avut loc in anul 1962 si a pornit de la rachetele nucleare pe care Uniunea Sovietica le-a amplasat in Cuba. Diplomatia si fermitatea de care a dat dovada John F. Kennedy in relatia cu conducatorul sovietic Nikita Sergheevici Hrusciov a salvat lumea atunci de la un al Treilea Razboi Mondial, si foarte probabil, de la un razboi nuclear.
 
Iata care sunt strategiile propuse aici de Ryan Holiday pentru a avea o minte limpede, capabila sa ia in orice moment cele mai bune decizii:
SA FII PREZENT
Ryan Holiday analizeaza opera artistei Marina Abramovic, intitulata The Artist Is Present, in cadrul careia ea a stat timp de 750 de ore, pe parcursul a 79 de zile, in fata a 1.545 de straini, fara sa se lase distrasa de nimic: nici de foame, nici de disconfort, nici de durere, nici de nevoia de a merge la toaleta. Afla de aici care a fost secretul ei pentru a nu cadea prada distragerilor atat de mult timp si convinge-te ca din linistea sufleteasca izvoraste genialitatea.
 
Limiteaza-ti stimulii
Ce este efectul CNN si cum te poti feri de consecintele lui, sau cum sa folosesti "Cutia Eisenhower", sunt doar cateva din lucrurile pe care le vei afla aici. In plus, vei fi convins sa urmezi sfatul lui Epictet, care spunea: "Daca vrei sa faci progrese, indura cu resemnare sa fii socotit nechibzuit si nebun din cauza dispretului tau pentru lucrurile din afara".
 
Goleste-ti mintea
Reusim sa fim cu adevarat performanti abia atunci cand renuntam sa mai cantarim lucrurile in mod exagerat si sa acordam prea multa importanta gandurilor inutile sau dubiilor. Goleste-ti mintea de toate gandurile inutile si vei reusi sa faci ceea ce-ti propui!
 
Ia-o mai usor, gandeste profund
Suntem superficiali. Luam decizii bazandu-ne pe primul gand care ne vine in minte. Uitam ca pentru a vedea ceea ce conteaza, trebuie sa privesti cu adevarat. Pentru a intelege, trebuie sa gandesti cu adevarat. Lectia acestui capitol este ca e nevoie de munca asidua pentru a intelege ceea ce este invizibil pentru toti ceilalti.
 
Scrie intr-un jurnal
Jurnalul este ca un stergator de parbriz spiritual, dupa cum spunea candva scriitoarea Julia Cameron. Invata sa il folosesti pentru a-ti revigora creativitatea, astfel incat sa te relaxezi si sa iti limpezesti mintea!
 
Cultiva linistea
"Gandurile nu functioneaza decat in tacere", spunea Thomas Carlyle. Valorifica momentele de liniste pentru a avea parte de mai multe revelatii, descoperiri sau idei noi. Cauta linistea si creeaza conditiile pentru ca aceasta sa se iveasca!
 
Cauta intelepciunea
Gaseste oameni pe care sa-i admiri si intreaba-i cum au ajuns acolo unde se afla. Cauta recomandari de lectura. Incearca sa capeti experienta si sa experimentezi. Pune-te in situatii dificile. Accepta provocarile. Familiarizeaza-te cu necunoscutul. Toate acestea  te vor ajuta sa capeti o intelegere si o perspectiva mai ample asupra lucrurilor.
 
Regaseste increderea, lasa deoparte egoul 
Oamenii increzatori sunt receptivi, meditativi, capabili sa se priveasca in oglinda. Aceste calitati fac loc linistii sufletesti, eliminand conflictele, incertitudinea si resentimentele inutile. De aceea, sfatul autorului in aceasta sectiune a cartii este sa nu-ti alimentezi nesiguranta si sa nu-ti hranesti grandoarea iluzorie, pentru ca ambele sunt o piedica in calea linistii sufletesti.
 
Detaseaza-te
Lectia aceasta le va fi de folos multora dintre cei care, in ciuda faptului ca s-au straduit foarte mult in viata sa obtina aprecierea celorlalti, bogatia sau puterea, nu au reusit. Asta pentru ca s-au concentrat prea mult asupra tintei, neglijand procesul in sine. Asadar, sfatul autorului este sa incerci sa atingi mai degraba maiestria, pasandu-ti mai putin de rezultate, si astfel, cu cat vei fi mai impacat cu sine, cu atat vei deveni mai productiv.
 
PARTEA a II-a: DOMENIUL SUFLETULUI
In aceasta sectiune a cartii vei afla impresionanta poveste de viata a lui Tiger Woods si a modului in care tatal sau l-a pregatit cu buna stiinta pentru a deveni „un asasin cu sange rece pe terenul de golf“. Vei vedea astfel cum, in ciuda faptului ca avea sa devina cel mai bun jucator de golf din toate timpurile, sufletul sau avea sa ramana in continuare chinuit de nemultumiri si frustrari.
 
Asadar, iata care sunt sfaturile autorului pentru a avea un suflet impacat:
Alege sa fii virtuos
Ce este virtutea? se intreba Seneca. Raspunsul lui: „Judecata sincera, de neclintit“. Din virtute se nasc deciziile bune, fericirea si pacea. Prin urmare, sfatul autorului este sa ne formam un caracter puternic si niste „epitete ale sinelui“ bune, astfel incat, in momentele decisive, atunci cand virtutea ne este pusa la incercare, sa fim de neclintit.
 
Vindeca copilul din tine
Aflam aici trista poveste de viata a lui Leonardo da Vinci si despre cum neajunsurile din copilarie, pot da nastere unor modele comportamentale toxice si haotice la maturitate. Prin urmare, aminteste-ti sa imbratisezi copilul din tine care inca sufera din cauza nedreptatilor din copilarie si spune-i: „Hei, amice. E in regula. Stiu ca suferi, dar voi avea grija de tine“. Asta pentru ca un adult functional preia fraiele pentru a calma si a oferi incredere. Pentru a aduce liniste sufleteasca.
 
Controleaza-ti dorintele
Lumea aceasta este plina de ispite. Capacitatea de a rezista acestor ispite, constientizand consecintele pe care le are cedarea in fata lor, este insa singura care te va ajuta sa iti dezvolti puterea spirituala. Doar astfel vei deveni cine vrei sa fii in aceasta lume.
 
Destul
Exista oameni care au foarte mult, dar nu simt niciodata ca au destul, si exista oameni care au putin, dar sunt foarte multumiti, pentru ca, pentru ei, acel putin inseamna destul. Studiile de caz referitoare la scriitorii Joseph Heller si John Stuart Mill te vor convinge ca atunci cand esti multumit cu ce ai satisfactiile pot fi mult, mult, mai mari decat atunci cand anxietatea pune stapanire pe tine in cursa nebuna spre a avea mai mult.
 
Scalda-te in frumusete
Privind lumea pe furis din mansarda in care a fost nevoita sa locuiasca timp de doi ani, Annei Frank i se pare ca fiecare frantura de cer si fiecare copac reprezinta cele mai minunate privelisti, iar asta ii ofera motivatia necesara pentru a nu-si pierde speranta ca intr-o zi si lumea ei va fi mai buna.  Vedem astfel cum frumusetea lucrurilor si a locurilor ne hranesc cu adevarat sufletul, in timp ce lucrurile superficiale precum adulatia multimii, masinile scumpe sau premiile sclipitoare nu ne vor face niciodata fericiti.
 
Accepta existenta unei puteri superioare
Din cate vom vedea aici, nihilismul este o strategie fragila. Nihilistii ajung mereu sa isi piarda mintile sau sa se sinucida atunci cand viata devine prea grea. Asta pentru ca sunt nevoiti sa lupte cu imensa complexitate, dificultate si potentialul vid al vietii (si al mortii) fara sa se bazeze pe nimic altceva decat pe mintea lor. In schimb, odata ce ajung sa respinga tirania intelectului, a experientei observationale imediate si accepta o entitate superioara (oricare ar fi aceasta) mai presus de ei insisi, ei vor reusi sa isi recapete echilibrul cu usurinta.
 
Construieste relatii
O viata fara relatii si fara dragoste, concentrata exclusiv pe realizari, este desarta si lipsita de sens (in plus, este precara si fragila), pentru ca linistea sufleteasca depinde de alti oameni; de fapt, linistea este pentru ei. 
 
Stapaneste-ti furia
Michael Jordan a fost un jucator de baschet extraordinar, insa furia l-a impiedicat sa se bucure cu adevarat de rezultatele sale excelente. Cazul lui ne face sa ne gandim cat se poate de serios la acest lucru: Cu ce ne ajuta excelenta daca nu ne face mai multumiti, mai fericiti si mai impliniti? Asadar, pentru a avea o sansa sa ajungem la linistea sufleteasca – si la imaginea de ansamblu care defineste claritatea in gandire - trebuie sa renuntam la furie inainte ca ea sa ne doboare.
 
Totul este una
Ryan Holiday ne reaminteste ca facem parte cu totii din acelasi mare organism colectiv si suntem implicati cu totii intr-un proiect infinit. Prin urmare, cu cat vom crede mai putin in singularitatea noastra, cu cat vom intelege mai bine mediul inconjurator, ne vom implica mai mult pentru bunastarea lui si nu ne vom mai lasa orbiti de propriile nevoi si vom aprecia mai mult ecosistemul din care facem parte.
 
Partea a III-a: DOMENIUL CORPULUI
In aceasta sectiune a cartii aflam extraordinara poveste de viata a lui Winston Churchill - cel care a fost pe rand ministru al Apararii, Prim Lord al Amiralitatii, ministru de Finante si premier al Marii Britanii. Cum a reusit el sa aiba o stralucita cariera politica, sa  scrie cateva carti valoroase si sa isi faca timp si pentru marile lui pasiuni, pictura si zidaria? Secretul sau a fost o disciplina de fier. In acest capitol vei gasi si alte lectii pe care le putem invata de la Winston Churchill referitoare la modul in care ar trebui sa avem grija de noi pentru a atinge inalta performanta.
 
Spune "nu"
In viata, a invata sa spui nu, inseamna de cele mai multe ori sa spui "da" lucrurilor care conteaza cu adevarat. Citeste acest capitol extrem de interesant si convinge-te singur ca a spune "nu" reprezinta in unele situatii cea mai buna alegere pentru tine si pentru cei din jurul tau.
 
Fa o plimbare
Psihologul Daniel Kahneman,spunea ca: "In viata mea, cel mai bine am gandit in timpul plimbarilor relaxante cu Amos". Activitatea fizica, spunea Kahneman, a fost cea care i-a pus creierul in functiune. Iar el nu este singura personalitate care declara ca in timpul plimbarilor in aer liber ii veneau cele mai bune idei. Invata si tu sa folosesti puterea magica a plimbarilor in natura pentru a-ti gasi inspiratia!
 
Fa-ti o rutina
Pentru multi dintre noi rutina este plictisitoare, insa rutina este totodata cea care ne simplifica considerabil viata de zi cu zi permitandu-ne astfel sa ne folosim energia pentru lucruri mult mai importante. De aceea, spune Ryan Holiday „cand ne vom automatiza, cand ne vom transforma aspectele marunte ale vietii intr-o rutina si cand vom lua pe negandite decizii bune si virtuoase, abia atunci vom reusi sa eliberam resursele necesare pentru a porni in explorari cu adevarat importante. Vom face loc pacii si linistii sufletesti si vom face ca munca utila si gandurile bune sa fie accesibile si inevitabile."
 
Descotoroseste-te de lucrurile tale
Filosofii au pledat intotdeauna pentru reducerea nevoilor si limitarea numarului obiectelor pe care le detinem. Calugarii si preotii fac un juramant de saracie, pentru ca acest lucru inseamna mai putine distrageri si mai mult spatiu pentru urmarirea demersului spiritual pe care si l-au asumat. Insa chiar daca asta nu inseamna ca trebuie sa aspiram la saracie, cert este ca, cu cat detinem mai multe, cu atat avem mai multe de supravegheat si mai putin spatiu de manevra. Cu atat devenim mai putin linistiti sufleteste.
 
Cauta singuratatea
Ryan Holiday este de parere ca oamenii nu au suficienta liniste in viata lor, fiindca nu au parte de suficienta singuratate. Si, nepetrecand destul timp in singuratate sunt privati de linistea sufleteasca, reflectia si ideile bune, care vin aproape intotdeauna in singuratate. Asadar, planifica-ti aceste clipe de singuratate si bucura-te de roadele momentelor petrecute in liniste!
 
Fii o fiinta umana
Printul Consort Albert de Saxa-Coburg si Gotha al Marii Britanii a murit din cauza suprasolicitarii. In Japonia, exista un termen, karoshi, care se traduce prin moarte prin suprasolicitare. In coreeana este gwarosa. Tendinta de a munci pana la epuizare sta se pare in firea oamenilor. Dar, cei care fac asta uita ca viata este un maraton nu un sprint. Aminteste-ti mereu acest lucru si ia lucrurile mai incet! Fii moderat. Fii prezent. Cunoaste-ti limitele.
 
Dormi
Oamenii de succes isi protejeaza somnul fiindca stiu ca este sursa unui psihic puternic. Se odihnesc cand isi ating limitele. Asa ca, daca incerci sa lucrezi, dar simti ca nimic nu iti iese, mai bine lasa totul si dormi!
 
Gaseste-ti un hobby
Toti marii oameni au avut un hobby. O activitate care ii relaxa atat de mult incat ii facea sa simta ca stresul se descatuseaza din strafundurile sufletului si ale mintii, parasindu-le corpul. Asadar, fa-ti mereu timp pentru a te rupe de ceea ce trebuie sa faci, pentru a face ceea ce iti place!
 
Nu fugi de realitate
Atunci cand ne simtim depasiti de propria noastra viata, multi dintre noi avem tendinta sa fugim departe de lumea in care ne desfasuram in mod normal activitatea, dar nu aceasta este solutia. Solutia este sa iti construiesti o viata din care sa nu simti nevoia sa evadezi.
 
Fii curajos
Ne face bine sa facem bine. Asadar, cu cat vom avea mai des curajul sa actionam, atat in folosul nostru, cat si, mai ales, al semenilor nostri, cu atat ne vom simti mai impliniti si mai mandri de noi. Gaseste-ti curajul sa actionezi de fiecare data cand viata te solicita, inspirandu-te din acest capitol final!
 
Finalul cartii este un prilej de meditatie pentru fiecare dintre noi. Tine cont de aceste ganduri finale ale autorului si profita de ele pentru a-ti trai viata cat de frumos poti:
Cicero spunea ca a studia filosofia inseamna a invata sa mori.
Cartea de fata a fost, in mare parte, despre cum sa traiesti frumos. Dar, pentru a reusi asta, trebuie sa stii si cum sa mori frumos. Pentru ca, de fapt, este vorba despre acelasi lucru. Moartea este punctul in care cele trei domenii studiate in aceste pagini se reunesc.
Trebuie sa invatam sa ne gandim clar si rational la soarta noastra.
Trebuie sa gasim semnificatia spirituala si bunatatea cat suntem in viata.
Trebuie sa avem grija de vasul care ne este adapost pe aceasta planeta, altfel, vom fi nevoiti sa il parasim mai devreme.
Moartea este sfarsitul tuturor lucrurilor: al mintii, al sufletului si al corpului nostru, intr-o liniste sufleteasca finala, permanenta.
Citeste mai mult

-20%

PRP: 47.00 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

37.60Lei

37.60Lei

47.00 Lei

Primesti 37 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Linistea este cheia / Stillness Is the Key de Ryan Holiday este genul de lectura care te face bine la propriu, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Asta pentru ca este o carte despre cum sa traiesti frumos, care se adreseaza in egala masura celor care se simt coplesiti de zgomotul de fundal al lumii moderne, dar si celor care incearca sa se regaseasca intr-un mediu plin de distrageri. In acest sens, talentatul Ryan Holiday vorbeste in cartea de fata despre ceea ce budistii numesc "upekkha", musulmanii "aslama", evreii "hishtavut", grecii "euthymia" si "hesychia", epicurienii "ataraxia", iar crestinii "aequanimitas", sau… despre ceea ce noi, pe romaneste numim linistea sufleteasca si cum sa o dobandesti.
 
Motivul pentru care cu totii ar trebui sa ne preocupam mai mult sa dobandim linistea sufleteasca, este de parere Ryan Holiday, este faptul ca ea reprezinta cheia pentru a fi un parinte mai bun, un artist mai bun, un investitor mai bun, un sportiv mai bun, un om de stiinta mai bun si un om mai bun. 
 
Sursa de inspiratie pentru aceasta carte au constituit-o marile curente filosofice si religii ale lumii precum budismul, stoicismul, epicurismul, crestinismul sau hinduismul, intrucat toate au venerat pacea interioara, considerand-o binele suprem si secretul pentru a atinge inalta performanta si pentru a avea o viata fericita. Nu intamplator, intreaga carte este presarata cu citate si cuvinte pline de intelepciune ale lui Marcus Aurelius, unul din filosofii stoici preferati ai lui Ryan Holiday.
 
Ryan Holiday este unul dintre cei mai importanti ganditori si scriitori actuali care a popularizat filosofia antica in randul noii generatii de lideri din sport, politica si tehnologie. Este un strateg si un speaker foarte cautat si autorul mai multor bestselleruri, printre care: The Obstacle Is the Way / Obstacolul este calea, Ego Is the Enemy / Inamicul este egoul si The Daily Stoic / Stoic zi de zi. Cartile lui au fost traduse in peste 30 de limbi si citite de peste doua milioane de oameni din intreaga lume. Locuieste in imprejurimile orasului Austin, Texas, impreuna cu familia lui.
 
Lumea in care traim e atat de zgomotoasa... Pare aproape incredibil faptul ca mai reusim sa avem ganduri coerente printre atatea claxoane de masini, sirene de ambulante, radiouri galagioase, alarme de telefoane mobile, notificari ale retelelor sociale, drujbe, avioane, si alte astfel de surse de zgomot. 
 
In plus, mediul descris de Ryan Holiday in cartea de fata ne este familiar tuturor:
Birourile gem de hartii, iar mesajele din inbox-uri sunt nesfarsite. Putem fi intotdeauna contactati, ceea ce inseamna ca discutiile in contradictoriu si informatiile de ultima ora sunt mereu la un pas de noi. Stirile ne bombardeaza cu tot felul de crize de pe fiecare ecran pe care il avem – si avem multe. Rutina muncii ne epuizeaza si pare ca nu se mai opreste. Mancam in exces, dar suntem subnutriti. Suprastimulati, suprasolicitati si singuri.
 
Prin urmare, intrebarea pe care ne-o adreseaza autorul este:
Cine are puterea sa se opreasca? Cine are timp sa se gandeasca? Exista cineva care sa nu fie afectat de vacarmul si disfunctionalitatile vremurilor noastre?
 
Acesta ar trebui sa fie un subiect de meditatie pentru fiecare dintre noi, cu atat mai mult cu cat, dupa cum spunea Blaise Pascal in 1654,  "Toate problemele umanitatii provin din incapacitatea omului de a sta linistit, de unul singur, intr-o incapere."
 
Asadar, scopul acestei carti este: "sa ne arate cum sa descoperim si sa ne inspiram din linistea pe care deja o avem. Cartea de fata este o tentativa de a raspunde la o intrebare presanta a vremurilor noastre: Daca momentele de liniste sunt cele mai bune si daca atat de multi oameni intelepti si virtuosi le-au ridicat in slavi, cum se face ca sunt atat de rare?"
 
Pentru a te ajuta sa iti regasesti linistea sufleteasca autorul iti va furniza povestile si strategiile unor oameni care au gasit modalitati de a-si regasi pacea interioara in ciuda mediului in care au fost nevoiti sa traiasca si care a fost la fel de galagios ca cel in care ne ducem noi astazi traiul. Inspira-te asadar din povestile pe care le vei regasi in aceasta carte, referitoare la: John F. Kennedy, Winston Churchill, Fred Rogers, Anna Frank, regina Victoria, Socrate, Napoleon, Leonardo da Vinci sau Marc Aureliu, pentru a-ti regasi pacea interioara si foloseste strategiile oferite de Ryan Holiday pentru a-ti pune ordine in ganduri, a-ti gestiona emotiile si a-ti cunoaste trupul. Asta pentru ca, este de parere Ryan Holiday, regasirea linistii sufletesti depinde de trei domenii esentiale: mintea, spiritul si trupul.
 
Cartea este impartita in 3 parti, dupa cum urmeaza:
 
PARTEA I: DOMENIUL MINTII
In aceasta sectiune a cartii aflam povestea Crizei rachetelor cubaneze si a modului in care John F. Kennedy a reusit sa o gestioneze. Criza rachetelor cubaneze a avut loc in anul 1962 si a pornit de la rachetele nucleare pe care Uniunea Sovietica le-a amplasat in Cuba. Diplomatia si fermitatea de care a dat dovada John F. Kennedy in relatia cu conducatorul sovietic Nikita Sergheevici Hrusciov a salvat lumea atunci de la un al Treilea Razboi Mondial, si foarte probabil, de la un razboi nuclear.
 
Iata care sunt strategiile propuse aici de Ryan Holiday pentru a avea o minte limpede, capabila sa ia in orice moment cele mai bune decizii:
SA FII PREZENT
Ryan Holiday analizeaza opera artistei Marina Abramovic, intitulata The Artist Is Present, in cadrul careia ea a stat timp de 750 de ore, pe parcursul a 79 de zile, in fata a 1.545 de straini, fara sa se lase distrasa de nimic: nici de foame, nici de disconfort, nici de durere, nici de nevoia de a merge la toaleta. Afla de aici care a fost secretul ei pentru a nu cadea prada distragerilor atat de mult timp si convinge-te ca din linistea sufleteasca izvoraste genialitatea.
 
Limiteaza-ti stimulii
Ce este efectul CNN si cum te poti feri de consecintele lui, sau cum sa folosesti "Cutia Eisenhower", sunt doar cateva din lucrurile pe care le vei afla aici. In plus, vei fi convins sa urmezi sfatul lui Epictet, care spunea: "Daca vrei sa faci progrese, indura cu resemnare sa fii socotit nechibzuit si nebun din cauza dispretului tau pentru lucrurile din afara".
 
Goleste-ti mintea
Reusim sa fim cu adevarat performanti abia atunci cand renuntam sa mai cantarim lucrurile in mod exagerat si sa acordam prea multa importanta gandurilor inutile sau dubiilor. Goleste-ti mintea de toate gandurile inutile si vei reusi sa faci ceea ce-ti propui!
 
Ia-o mai usor, gandeste profund
Suntem superficiali. Luam decizii bazandu-ne pe primul gand care ne vine in minte. Uitam ca pentru a vedea ceea ce conteaza, trebuie sa privesti cu adevarat. Pentru a intelege, trebuie sa gandesti cu adevarat. Lectia acestui capitol este ca e nevoie de munca asidua pentru a intelege ceea ce este invizibil pentru toti ceilalti.
 
Scrie intr-un jurnal
Jurnalul este ca un stergator de parbriz spiritual, dupa cum spunea candva scriitoarea Julia Cameron. Invata sa il folosesti pentru a-ti revigora creativitatea, astfel incat sa te relaxezi si sa iti limpezesti mintea!
 
Cultiva linistea
"Gandurile nu functioneaza decat in tacere", spunea Thomas Carlyle. Valorifica momentele de liniste pentru a avea parte de mai multe revelatii, descoperiri sau idei noi. Cauta linistea si creeaza conditiile pentru ca aceasta sa se iveasca!
 
Cauta intelepciunea
Gaseste oameni pe care sa-i admiri si intreaba-i cum au ajuns acolo unde se afla. Cauta recomandari de lectura. Incearca sa capeti experienta si sa experimentezi. Pune-te in situatii dificile. Accepta provocarile. Familiarizeaza-te cu necunoscutul. Toate acestea  te vor ajuta sa capeti o intelegere si o perspectiva mai ample asupra lucrurilor.
 
Regaseste increderea, lasa deoparte egoul 
Oamenii increzatori sunt receptivi, meditativi, capabili sa se priveasca in oglinda. Aceste calitati fac loc linistii sufletesti, eliminand conflictele, incertitudinea si resentimentele inutile. De aceea, sfatul autorului in aceasta sectiune a cartii este sa nu-ti alimentezi nesiguranta si sa nu-ti hranesti grandoarea iluzorie, pentru ca ambele sunt o piedica in calea linistii sufletesti.
 
Detaseaza-te
Lectia aceasta le va fi de folos multora dintre cei care, in ciuda faptului ca s-au straduit foarte mult in viata sa obtina aprecierea celorlalti, bogatia sau puterea, nu au reusit. Asta pentru ca s-au concentrat prea mult asupra tintei, neglijand procesul in sine. Asadar, sfatul autorului este sa incerci sa atingi mai degraba maiestria, pasandu-ti mai putin de rezultate, si astfel, cu cat vei fi mai impacat cu sine, cu atat vei deveni mai productiv.
 
PARTEA a II-a: DOMENIUL SUFLETULUI
In aceasta sectiune a cartii vei afla impresionanta poveste de viata a lui Tiger Woods si a modului in care tatal sau l-a pregatit cu buna stiinta pentru a deveni „un asasin cu sange rece pe terenul de golf“. Vei vedea astfel cum, in ciuda faptului ca avea sa devina cel mai bun jucator de golf din toate timpurile, sufletul sau avea sa ramana in continuare chinuit de nemultumiri si frustrari.
 
Asadar, iata care sunt sfaturile autorului pentru a avea un suflet impacat:
Alege sa fii virtuos
Ce este virtutea? se intreba Seneca. Raspunsul lui: „Judecata sincera, de neclintit“. Din virtute se nasc deciziile bune, fericirea si pacea. Prin urmare, sfatul autorului este sa ne formam un caracter puternic si niste „epitete ale sinelui“ bune, astfel incat, in momentele decisive, atunci cand virtutea ne este pusa la incercare, sa fim de neclintit.
 
Vindeca copilul din tine
Aflam aici trista poveste de viata a lui Leonardo da Vinci si despre cum neajunsurile din copilarie, pot da nastere unor modele comportamentale toxice si haotice la maturitate. Prin urmare, aminteste-ti sa imbratisezi copilul din tine care inca sufera din cauza nedreptatilor din copilarie si spune-i: „Hei, amice. E in regula. Stiu ca suferi, dar voi avea grija de tine“. Asta pentru ca un adult functional preia fraiele pentru a calma si a oferi incredere. Pentru a aduce liniste sufleteasca.
 
Controleaza-ti dorintele
Lumea aceasta este plina de ispite. Capacitatea de a rezista acestor ispite, constientizand consecintele pe care le are cedarea in fata lor, este insa singura care te va ajuta sa iti dezvolti puterea spirituala. Doar astfel vei deveni cine vrei sa fii in aceasta lume.
 
Destul
Exista oameni care au foarte mult, dar nu simt niciodata ca au destul, si exista oameni care au putin, dar sunt foarte multumiti, pentru ca, pentru ei, acel putin inseamna destul. Studiile de caz referitoare la scriitorii Joseph Heller si John Stuart Mill te vor convinge ca atunci cand esti multumit cu ce ai satisfactiile pot fi mult, mult, mai mari decat atunci cand anxietatea pune stapanire pe tine in cursa nebuna spre a avea mai mult.
 
Scalda-te in frumusete
Privind lumea pe furis din mansarda in care a fost nevoita sa locuiasca timp de doi ani, Annei Frank i se pare ca fiecare frantura de cer si fiecare copac reprezinta cele mai minunate privelisti, iar asta ii ofera motivatia necesara pentru a nu-si pierde speranta ca intr-o zi si lumea ei va fi mai buna.  Vedem astfel cum frumusetea lucrurilor si a locurilor ne hranesc cu adevarat sufletul, in timp ce lucrurile superficiale precum adulatia multimii, masinile scumpe sau premiile sclipitoare nu ne vor face niciodata fericiti.
 
Accepta existenta unei puteri superioare
Din cate vom vedea aici, nihilismul este o strategie fragila. Nihilistii ajung mereu sa isi piarda mintile sau sa se sinucida atunci cand viata devine prea grea. Asta pentru ca sunt nevoiti sa lupte cu imensa complexitate, dificultate si potentialul vid al vietii (si al mortii) fara sa se bazeze pe nimic altceva decat pe mintea lor. In schimb, odata ce ajung sa respinga tirania intelectului, a experientei observationale imediate si accepta o entitate superioara (oricare ar fi aceasta) mai presus de ei insisi, ei vor reusi sa isi recapete echilibrul cu usurinta.
 
Construieste relatii
O viata fara relatii si fara dragoste, concentrata exclusiv pe realizari, este desarta si lipsita de sens (in plus, este precara si fragila), pentru ca linistea sufleteasca depinde de alti oameni; de fapt, linistea este pentru ei. 
 
Stapaneste-ti furia
Michael Jordan a fost un jucator de baschet extraordinar, insa furia l-a impiedicat sa se bucure cu adevarat de rezultatele sale excelente. Cazul lui ne face sa ne gandim cat se poate de serios la acest lucru: Cu ce ne ajuta excelenta daca nu ne face mai multumiti, mai fericiti si mai impliniti? Asadar, pentru a avea o sansa sa ajungem la linistea sufleteasca – si la imaginea de ansamblu care defineste claritatea in gandire - trebuie sa renuntam la furie inainte ca ea sa ne doboare.
 
Totul este una
Ryan Holiday ne reaminteste ca facem parte cu totii din acelasi mare organism colectiv si suntem implicati cu totii intr-un proiect infinit. Prin urmare, cu cat vom crede mai putin in singularitatea noastra, cu cat vom intelege mai bine mediul inconjurator, ne vom implica mai mult pentru bunastarea lui si nu ne vom mai lasa orbiti de propriile nevoi si vom aprecia mai mult ecosistemul din care facem parte.
 
Partea a III-a: DOMENIUL CORPULUI
In aceasta sectiune a cartii aflam extraordinara poveste de viata a lui Winston Churchill - cel care a fost pe rand ministru al Apararii, Prim Lord al Amiralitatii, ministru de Finante si premier al Marii Britanii. Cum a reusit el sa aiba o stralucita cariera politica, sa  scrie cateva carti valoroase si sa isi faca timp si pentru marile lui pasiuni, pictura si zidaria? Secretul sau a fost o disciplina de fier. In acest capitol vei gasi si alte lectii pe care le putem invata de la Winston Churchill referitoare la modul in care ar trebui sa avem grija de noi pentru a atinge inalta performanta.
 
Spune "nu"
In viata, a invata sa spui nu, inseamna de cele mai multe ori sa spui "da" lucrurilor care conteaza cu adevarat. Citeste acest capitol extrem de interesant si convinge-te singur ca a spune "nu" reprezinta in unele situatii cea mai buna alegere pentru tine si pentru cei din jurul tau.
 
Fa o plimbare
Psihologul Daniel Kahneman,spunea ca: "In viata mea, cel mai bine am gandit in timpul plimbarilor relaxante cu Amos". Activitatea fizica, spunea Kahneman, a fost cea care i-a pus creierul in functiune. Iar el nu este singura personalitate care declara ca in timpul plimbarilor in aer liber ii veneau cele mai bune idei. Invata si tu sa folosesti puterea magica a plimbarilor in natura pentru a-ti gasi inspiratia!
 
Fa-ti o rutina
Pentru multi dintre noi rutina este plictisitoare, insa rutina este totodata cea care ne simplifica considerabil viata de zi cu zi permitandu-ne astfel sa ne folosim energia pentru lucruri mult mai importante. De aceea, spune Ryan Holiday „cand ne vom automatiza, cand ne vom transforma aspectele marunte ale vietii intr-o rutina si cand vom lua pe negandite decizii bune si virtuoase, abia atunci vom reusi sa eliberam resursele necesare pentru a porni in explorari cu adevarat importante. Vom face loc pacii si linistii sufletesti si vom face ca munca utila si gandurile bune sa fie accesibile si inevitabile."
 
Descotoroseste-te de lucrurile tale
Filosofii au pledat intotdeauna pentru reducerea nevoilor si limitarea numarului obiectelor pe care le detinem. Calugarii si preotii fac un juramant de saracie, pentru ca acest lucru inseamna mai putine distrageri si mai mult spatiu pentru urmarirea demersului spiritual pe care si l-au asumat. Insa chiar daca asta nu inseamna ca trebuie sa aspiram la saracie, cert este ca, cu cat detinem mai multe, cu atat avem mai multe de supravegheat si mai putin spatiu de manevra. Cu atat devenim mai putin linistiti sufleteste.
 
Cauta singuratatea
Ryan Holiday este de parere ca oamenii nu au suficienta liniste in viata lor, fiindca nu au parte de suficienta singuratate. Si, nepetrecand destul timp in singuratate sunt privati de linistea sufleteasca, reflectia si ideile bune, care vin aproape intotdeauna in singuratate. Asadar, planifica-ti aceste clipe de singuratate si bucura-te de roadele momentelor petrecute in liniste!
 
Fii o fiinta umana
Printul Consort Albert de Saxa-Coburg si Gotha al Marii Britanii a murit din cauza suprasolicitarii. In Japonia, exista un termen, karoshi, care se traduce prin moarte prin suprasolicitare. In coreeana este gwarosa. Tendinta de a munci pana la epuizare sta se pare in firea oamenilor. Dar, cei care fac asta uita ca viata este un maraton nu un sprint. Aminteste-ti mereu acest lucru si ia lucrurile mai incet! Fii moderat. Fii prezent. Cunoaste-ti limitele.
 
Dormi
Oamenii de succes isi protejeaza somnul fiindca stiu ca este sursa unui psihic puternic. Se odihnesc cand isi ating limitele. Asa ca, daca incerci sa lucrezi, dar simti ca nimic nu iti iese, mai bine lasa totul si dormi!
 
Gaseste-ti un hobby
Toti marii oameni au avut un hobby. O activitate care ii relaxa atat de mult incat ii facea sa simta ca stresul se descatuseaza din strafundurile sufletului si ale mintii, parasindu-le corpul. Asadar, fa-ti mereu timp pentru a te rupe de ceea ce trebuie sa faci, pentru a face ceea ce iti place!
 
Nu fugi de realitate
Atunci cand ne simtim depasiti de propria noastra viata, multi dintre noi avem tendinta sa fugim departe de lumea in care ne desfasuram in mod normal activitatea, dar nu aceasta este solutia. Solutia este sa iti construiesti o viata din care sa nu simti nevoia sa evadezi.
 
Fii curajos
Ne face bine sa facem bine. Asadar, cu cat vom avea mai des curajul sa actionam, atat in folosul nostru, cat si, mai ales, al semenilor nostri, cu atat ne vom simti mai impliniti si mai mandri de noi. Gaseste-ti curajul sa actionezi de fiecare data cand viata te solicita, inspirandu-te din acest capitol final!
 
Finalul cartii este un prilej de meditatie pentru fiecare dintre noi. Tine cont de aceste ganduri finale ale autorului si profita de ele pentru a-ti trai viata cat de frumos poti:
Cicero spunea ca a studia filosofia inseamna a invata sa mori.
Cartea de fata a fost, in mare parte, despre cum sa traiesti frumos. Dar, pentru a reusi asta, trebuie sa stii si cum sa mori frumos. Pentru ca, de fapt, este vorba despre acelasi lucru. Moartea este punctul in care cele trei domenii studiate in aceste pagini se reunesc.
Trebuie sa invatam sa ne gandim clar si rational la soarta noastra.
Trebuie sa gasim semnificatia spirituala si bunatatea cat suntem in viata.
Trebuie sa avem grija de vasul care ne este adapost pe aceasta planeta, altfel, vom fi nevoiti sa il parasim mai devreme.
Moartea este sfarsitul tuturor lucrurilor: al mintii, al sufletului si al corpului nostru, intr-o liniste sufleteasca finala, permanenta.
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Cititorul 00aaf8 04/11/2022 16:12
green icon awesome check Achizitie verificata
Foarte buna cartea
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

1 din 1 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one