Countdown header img 1

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Card cadou
Promotii popup img

TRANSPORT GRATUIT

si -33% -10% la

cartile pentru copii!

Bucurii MARI pentru cei MICI!
Close btn popup img

Locul in care a fost paradisul

De (autor): Carlos Franz

Locul in care a fost paradisul  - Carlos Franz

Recenzie blog.libris.ro

Reucunosc, m-a intrigat titlul romanului lui Carlos Franz, despre care auzisem că s-ar petrece în America Latină: Locul în care a fost paradisul. De ce locul în care a fost paradisul și nu locul în care este paradisul, m-am întrebat? Măcar un fel de paradis ar putea fi imaginat pe acest continent plin de vitalitate: al simțurilor, al naturii, al culorilor, căci ce altceva decât belșug și nelimitare pe orice plan poți găsi la ecuatorul amazonian? Și într-adevăr, povestea lui Franz surprinde toată această atmosferă splendidă a abundenței și a concentrării biologice, naturale, emoționale într-o manieră cât se poate de cuceritoare, dezvăluind în același timp și reversul ceva mai întunecat și mai amar al aparentului eden.

Anita se reîntâlnește într-un oraș din Peru cu tatăl ei care deține încă funcția de Consul. Consulul e un bărbat trecut de vârsta a doua care își păstrează însă atuuri seducătoare: are un alură misterioasă, experimentată, deși degajă un aer de galant dezamăgit. Tatăl Anitei suferă în fond de sindromul diplomatic, al omului prins într-un angrenaj delicat, provocat să joace în echilibru toată cariera, între lumea din care provine și lumea în care își trăiește viața. Pentru politicieni și pentru autoritățile din romanul lui Franz, a îmbrățișa definitiv și nestingherit lumea cu împrumut care ți s-a dat, a o asimila fără probleme reprezintă în fond un mare păcat și o pierdere a credibilității în ceea ce privește interesele pe care le reprezinți. Și totuși, Anita își află tatăl exact în momentul în care acesta e dispus să facă un pas riscant: să își asume seriozitatea relației sale cu Julia, aparent o felină languroasă cu vreo 30 de ani mai tânără decât Consulul. Fără să pară însă plictisită, fără vreun glăscior pițigăiat și sâni de Playboy, Julia ascunde însă o poveste tristă și un devotament relațional pe care Anita îl va descoperi cu surprindere. Relația dintre cele trei personaje va fi marcată de un incident cu mize deopotrivă politice și personale: prăbușirea unui avion pilotat de un bărbat extrădat, suspectat de spionaj pe care Consulul va încerca să îl protejeze.

Sosirea lui Enrico în casa Consulului va cataliza o serie de incidente care îi vor marca în cele din urmă pe toți protagoniștii amintiți. Întâmplările se derulează pe fondul extravagant și fascinant al intersecției dintre sălbăticia și civilizația peruană. Aeroprotul din Iquitos arată ca o șopârlă preistorică, drumurile argiloase se întretaie cu asfaltul, jungla pare să fi primit o supradoză de clorofilă. Suntem pe pământuri care se lipsec de tine, la intersecția a trei frontiere, acolo unde există putere dar nu prea există autoritate. Carlos Franz ne poartă într-o lume populată cu mult pitoresc, în care se simte febra aurului și a cauciucului, cu mașini Cadillac colorate din care răsună samba și valsuri, cu baruri în care se bea rachiu din trestie de zahăr. Cititorii vor fi purtați prin lagune, în călătorii cu jeepurile, cu șalupele pe canale labirintice, vor savura popasuri în tot felul de așezări inedite, în compania câtorva personaje memorabile. Așa cum am amintit însă, în ciuda faptului că totul pare să capete reliefuri paradisiace (iar Franz surprinde lumea sudamericană așa cum numai un localnic și un cunoscător autentic ar putea să o facă), vorbim despre un… fost paradis, cel puțin pentru protagoniști. Iar asta pentru că, în ciuda faptului că falsele anotimpuri de la ecuator îți pot da senzația că ești imun la trecerea timpului, că totul pare încremenit într-o fotografie vie și plină de culoare, dramele, trecutul și alegerile personajelor vor dovedi contrariul…

Anita, Consulul, Julia și Enrico trăiesc într-o lume a aparențelor, minunate și strălucitoare dar care nu poate camufla conflicte interioare și consecințele dureroase ale unor acțiuni. În fapt, toate personajele lui Franz par să aibă o dimensiune dezrădăcinată, par să fie cumva pierdute în acest (pseudo)paradis sudamerican, par mai degrabă niște suflete ambulante care nu își găsesc locul. Poate tocmai de aceea ratează integrarea în acest eden, atâta timp cât se vor supune observației pe care o face chiar Anita la un moment dat: “Suntem toți niște necunoscuți care ne întâlnim, pentru o clipă, într-o cabană de penumbre și dispărem înainte de apusul soarelui”. Cumva, aceasta remarca are pana la urma o putere de generalizare, dincolo de universul romanului.

LOCUL ÎN CARE A FOST PARADISUL – Carlos Franz – Editura Rao, 2012

Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Locul in care a fost paradisul

De (autor): Carlos FranzO atmosfera nefasta pluteste peste Iquitos, oras de apusa splendoare din jungla amazoniana peruana, inconjurat de mirosul putred al drogurilor si al mortii. Pe aceste pamanturi arzatoare, ultima mare frontiera, unde, dupa cum spun localnicii, "a fost, pe vremuri, Paradisul", sosesc un consul, fiica sa, amanta acestuia si un refugiat politic... Personaje dezradacinate care traiesc intr-o lume ecuatoriala ce ii va imparti in emisfere etice ireconciliabile: cea a pasiunii furibunde si a intrigii, si cea a iubirii care se transforma din fapt nemarturisit in tragedie. "Locul in care a fost Paradisul" este un roman de o forta dramatica aparte si, in acelasi timp, profund actual.

"Carlos Franz ne poarta intr-o lume populata cu mult pitoresc, in care se simte febra aurului si a cauciucului, cu masini Cadillac colorate din care rasuna samba si valsuri, cu baruri in care se bea rachiu din trestie de zahar. Cititorii vor fi purtati prin lagune, in calatorii cu jeepurile, cu salupele pe canale labirintice, vor savura popasuri in tot felul de asezari inedite, in compania catorva personaje memorabile. Asa cum am amintit insa, in ciuda faptului ca totul pare sa capete reliefuri paradisiace (iar Franz surprinde lumea sudamericana asa cum numai un localnic si un cunoscator autentic ar putea sa o faca), vorbim despre un… fost paradis, cel putin pentru protagonisti"


Citeste mai mult

transport gratuit

-25%

18.00Lei

24.00 Lei

Sau 1800 de puncte

Fiecare comanda noua reprezinta o investitie pentru viitoarele tale comenzi. Orice comanda plasata de pe un cont de utilizator primeste in schimb un numar de puncte de fidelitate, In conformitate cu regulile de conversiune stabilite. Punctele acumulate sunt incarcate automat in contul tau si pot fi folosite ulterior, pentru plata urmatoarelor comenzi.

In stoc

Plaseaza rapid comanda

Important icon msg

Completeaza mai jos numarul tau de telefon

Poti comanda acest produs introducand numarul tau de telefon. Vei fi apelat de un operator Libris.ro in cele mai scurt timp pentru prealuarea datelor necesare.

Descrierea produsuluiO atmosfera nefasta pluteste peste Iquitos, oras de apusa splendoare din jungla amazoniana peruana, inconjurat de mirosul putred al drogurilor si al mortii. Pe aceste pamanturi arzatoare, ultima mare frontiera, unde, dupa cum spun localnicii, "a fost, pe vremuri, Paradisul", sosesc un consul, fiica sa, amanta acestuia si un refugiat politic... Personaje dezradacinate care traiesc intr-o lume ecuatoriala ce ii va imparti in emisfere etice ireconciliabile: cea a pasiunii furibunde si a intrigii, si cea a iubirii care se transforma din fapt nemarturisit in tragedie. "Locul in care a fost Paradisul" este un roman de o forta dramatica aparte si, in acelasi timp, profund actual.

"Carlos Franz ne poarta intr-o lume populata cu mult pitoresc, in care se simte febra aurului si a cauciucului, cu masini Cadillac colorate din care rasuna samba si valsuri, cu baruri in care se bea rachiu din trestie de zahar. Cititorii vor fi purtati prin lagune, in calatorii cu jeepurile, cu salupele pe canale labirintice, vor savura popasuri in tot felul de asezari inedite, in compania catorva personaje memorabile. Asa cum am amintit insa, in ciuda faptului ca totul pare sa capete reliefuri paradisiace (iar Franz surprinde lumea sudamericana asa cum numai un localnic si un cunoscator autentic ar putea sa o faca), vorbim despre un… fost paradis, cel putin pentru protagonisti"


Citeste mai mult

Detaliile produsului

De acelasi autor

De pe acelasi raft

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Noi suntem despre cărţi şi la fel este şi Newsletter-ul nostru

Abonează-te pentru a afla rapid care sunt promoţiile zilei, noutăţile şi recomandările noastre.

Ma abonez image one
Ma abonez image one