Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Cartea saptamanii

cu -20%

in perioada 07 -13 octombrie.

Afla care este titlul.

Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii

Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii - Dan-Silviu Boerescu
Rasfoieste

Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii

Marile petreceri ale romanilor: mituri urbane, povesti de altadata, consemnari in presa si arhive orale - antologie de chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii "ca in vremurile bune"

... A fost odata lumea carciumioarelor pitoresti, in care mititeii erau cand muiati in sampanie, cand stropiti cu bere de la butoi, si al gospodariilor oneste, in care masa luata in familie, duminica, era privita cu religiozitate. Un univers patriarhal in care oamenii stiau sa se bucure de viata, celebrandu-i valorile simple, dar perene. Totodata, aceasta era si lumea chefurilor boieresti strasnice, a balurilor protipendadei si a banchetelor sofisticate ale Casei Regale.
 
In jurul lui "a manca - mancare" vibra o intreaga cultura, nu doar culinara, pe care cel mai bine a descris-o Constantin Bacalbasa, autorul unui tom de referinta precum Dictatura Gastronomica (primele editii in 1934 si 1935).
 
Vechii Bucuresti, ca si intreaga Romanie, in fapt, erau un loc geometric al gustului, pasional, plin de temperament, in care emotiile se consuma intens, inclusiv la nivel culinar. Restaurantele, bodegile si bacaniile devin personaje importante ale vietii cotidiene, repere ale nivelului de civilizatie atins de Micul Paris contaminat de toate aromele balcanic-orientale, in care, la nivel istoric, s-au sedimentat, adesea haotic, influente de tot felul. Totul pare un cazan incins in care fierb ingrediente contradictorii, dar, finalmente, absolut savuroase. Permanent, cultura sa se nutreste dintr-un conflict interior constitutiv intre stratul popular-arhaic, al unui primitivism delicios, si cel deloc voalat, aspirational, de asumare a gastronomiei occidentale.
 
Un faimos enunt putea fi citit acum la propriu: Pohta ce-am pohtit...
Citeste mai mult

-15%

PRP: 59.90 Lei

!

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.

50.91Lei

50.91Lei

59.90 Lei

Primesti 50 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Livrare

Estimare livrare miercuri, 9 octombrieImportant icon msg

Acest termen de livrare este estimativ. In cazul perioadelor aglomerate pot aparea intarzieri pe care le vom comunica in cos, in cont sau pe e-mail.

Livrarea produselor din stoc se realizeaza in decursul a 24-48 de ore (zile lucratoare) de la plasarea comenzii. In cazul in care termenul este prelungit te vom anunta prin intermediul unui e-mail, iar noua data va fi afisata si in contul de cititor.

Livrarea cartilor in engleza aflate in stocul furnizorilor nostri se realizeaza in intervalul de 2-4 saptamani, afisat in pagina de produs. Toate comenzile care contin un titlu din aceasta categorie vor fi livrate la termenul cel mai indelungat. In cazul in care doresti impartirea comenzii, te rugam sa ne contactezi pentru a-ti comunica toate conditiile. Poti gasi aceste informatii si in sectiunea Termeni si Conditii.

Descrierea produsului

Marile petreceri ale romanilor: mituri urbane, povesti de altadata, consemnari in presa si arhive orale - antologie de chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele si chindii "ca in vremurile bune"

... A fost odata lumea carciumioarelor pitoresti, in care mititeii erau cand muiati in sampanie, cand stropiti cu bere de la butoi, si al gospodariilor oneste, in care masa luata in familie, duminica, era privita cu religiozitate. Un univers patriarhal in care oamenii stiau sa se bucure de viata, celebrandu-i valorile simple, dar perene. Totodata, aceasta era si lumea chefurilor boieresti strasnice, a balurilor protipendadei si a banchetelor sofisticate ale Casei Regale.
 
In jurul lui "a manca - mancare" vibra o intreaga cultura, nu doar culinara, pe care cel mai bine a descris-o Constantin Bacalbasa, autorul unui tom de referinta precum Dictatura Gastronomica (primele editii in 1934 si 1935).
 
Vechii Bucuresti, ca si intreaga Romanie, in fapt, erau un loc geometric al gustului, pasional, plin de temperament, in care emotiile se consuma intens, inclusiv la nivel culinar. Restaurantele, bodegile si bacaniile devin personaje importante ale vietii cotidiene, repere ale nivelului de civilizatie atins de Micul Paris contaminat de toate aromele balcanic-orientale, in care, la nivel istoric, s-au sedimentat, adesea haotic, influente de tot felul. Totul pare un cazan incins in care fierb ingrediente contradictorii, dar, finalmente, absolut savuroase. Permanent, cultura sa se nutreste dintr-un conflict interior constitutiv intre stratul popular-arhaic, al unui primitivism delicios, si cel deloc voalat, aspirational, de asumare a gastronomiei occidentale.
 
Un faimos enunt putea fi citit acum la propriu: Pohta ce-am pohtit...
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
0
4 stele
1
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Singur 19/08/2024 19:33
green icon awesome check Achizitie verificata
Lucrarea prezinta aspecte din viata sociala a românilor de la sfârsitul sec.XVIII pâna la sfârsitul secolului XX, cu precadere din Bucuresti, despre care
un calator strain din sec. XIX afirma ca ,,are mai multe carciumi decât strazi". Petrecerile la care participau romanii sunt surprinse nu numai la hanurile, birturile sau restaurante renumite, dar si in casele boierilor sau ale oamenilor simplii. Aflam cum se petreceau altadata, Pastele, Craciunl si Revelionul, dar si alte sarbatori. Dintre savuroasele fresce ale unor localuri celebre, lipsesc poate referiri la circiuma preotului din Creta, din vecinatatea turnului Coltea, de unde a ramas expresia ,,beat crita", adica cel care se îmbata la popa cretanul, sau Hanul beiului Manuc din vecinatatea Curtii domnesti, ori în perioada mai recenta localuri familiale ca ,,Licurici" vis a vis de statuia lui Dinicu Golescu sau ,,Tismana" în apropierea Facultatii de drept, unde profesori si studenti veneau deseori, serviti fiind de chelnerul Aurica sau ascultind pe nea Petrica care întretinea, cintind la chitara, atmosfera pe la mese. Aici venea des pictorul Constantin Piliuta.
In rest, este o frumoasa poveste a origini mititeilor, a teraselor si cafenelor celebre de altadata, dar si fermecatoare randuri despre scritori, poeti, oameni politici sau actori. La prezentare facuta lui Pastorel Teodoreanu ar fi trebuit adaugata si epigrama care marca spiritul petrecaret al românilor, caci ,,pe Dunare de-ar curge vin/Ar fi un fluviu mai putin." O carte care merita citita nu numai în vacanta...
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

1 din 1 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one