headerdesktop engwktr12aug

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

headermobile engwktr12aug

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

-20%-35% la TOATE Cartile in limba Engleza

TRANSPORT GRATUIT

la comenzile de peste 50 lei!

Comanda acum!
Close

Metamorfoza si alte povestiri

De (autor): Franz Kafka

5
(9 reviews)
Metamorfoza si alte povestiri - Franz Kafka
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

Probabil dacă s-ar face un top al celor mai cunoscute fraze care deschid o operă literară, alături de debutul romanului Anna Karenina, de Lev Tolstoi (toate familiile fericite sunt la fel, fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel), pe primele locuri s-ar situa cu siguranță și începutul povestirii Metamorfoza: într-o bună dimineață, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare. În mod ironic însă, tocmai această povestire și de fapt, mare parte din proza scurtă a lui Kafka lipseau cu desăvârșire de pe piața de carte din România. Neavând ocazia să citesc Metamorfoza (și nici Colonia penitenciară, Artistul foamei sau Verdictul), am rămas mereu cu impresia că familiarizarea cu debutul arhicunoscut al acestei povestiri echivalează cu lecturarea întregii lucrări, poate tocmai datorită caracterului parcă suficient și direct al acestui incipit narativ: un incipit care te atacă pur și simplu, te șochează, îți pune imaginația la lucru, fără să mai aibă nevoie de o continuare. Am avut parte de o surpriză, desigur, atunci când, cu emoție, am lecturat volumul de povestiri semnate de Kafka, publicat (după câți ani de absență??) de Editura Polirom, în colecția Top 10+.

Spun că am avut parte de o surpriză, atâta timp cât mereu mi-am imaginat că acel caracter sinistru, înspăimântător al povestirii va rezulta tocmai din analiza metamorfozei de facto a personajului, a transformării sale graduale și a senzațiilor crunte de înstrăinare și groază pe care acesta le-ar fi parcurs în raport cu propriul său corp. Aceasta este însă strategia pe care o abordează cel mai puțin povestirea lui Kafka. Metamorfoza fizică a lui Gregor Samsa ocupă un rol secundar și chiar suportabil pentru protagonistul povestirii, în vreme ce efectul cel mai puternic asupra cititorului pare să îl aibă transformarea relațiilor cu cei din jur. Nu aflăm niciodată cauza transformării lui Samsa, Kafka nu revine deloc cu explicații privind natura și procesul metamorfozei (ceea ce desăvârșește aerul suprarealist al întregii povestiri). Nu se pune așadar nicio clipă chestiunea găsirii unui remediu, sunt importante mai degrabă consecințele acestei întâmplări și felul în care personajele ajung să se raporteze la protagonist. Comis-voiajorul Gregor Samsa obișnuit cu slujba sa mizeră de care depinde însă întreaga sa familie, o slujbă care presupune călătorii matinale, mese proaste și e recompense modeste se trezește într-o dimineață transformat în gânganie. Primele lui preocupări după această conștientizare sunt mai degrabă legate de muncă, protagonistul e îngrijorat că va fi sancționat pentru întârziere, mai ales când realizează cât de greu e să te dai jos din pat atunci când ai corpul unui gândac cu multe picioare. Curând, Gregor își pierde și glasul uman și începe să descopere și să asume rezultatele transformării: utilitatea antenelor, schimbarea gusturilor (nu îi mai place laptele, dar adoră zarzavatul putred), plăcerea cățărării pe perete. Gregor speră ca tocmai condiția sa neobișnuită, bolnavă să atragă înțelegerea celorlalți, să declanșeze simpatia față de un om aflat într-o situație, pe cât de respingătoare, pe atât de fatală. Cu toate acestea, pe rând, superiorii, servitorii, viitorii chiriași și chiar familia lui Gregor, profund șocați de noul chip al fiului, îl vor prigoni constant (Samsa senior va fi cel mai aprig în această privință), îl vor izola în camera lui, abandonându-l în cele din urmă disperării și neputinței. Deși la început îi oferă măcar mâncare și îi deretică prin cameră (respectând mai degrabă ideea că au un fiu, decât pe fiul în carne și oase), pe măsură ce familia va sărăci și va fi nevoită să accepte chiriași în casă, aversiunea față de Gregor va crește, până la momentul culminant.

În mod bizar, povestirea are în fond un final optimist: metamorfoza fizică a lui Gregor va fi dublată de o metamorfoză metaforică salvatoare a familiei. Cu toate acestea, Metamorfoza propune o confruntare neliniștitoare pentru cititor: dincolo de dimensiunea fatalistă a experienței umane (întreaga transformare a protagonistului anunțată de la debut funcționează ca o metaforă pentru evenimentele neprevăzute care ne lovesc, pentru întrebările pe care acestea le nasc și în raport cu care rămânem neconsolați), proza lui Kafka aduce în atenție concluzii dureroase privitoare la absurdul existențial: adesea eforturile noastre (la fel ca eforturile lui Gregor de întreținere a familiei) sunt trecute cu vederea, sunt întâmpinate fără recunoștință de cei apropiați și însuși acest proces robotic al activității profesionale repetitive ne dă un sentiment de alienare față de societate și față de noi înșine (până într-acolo încât punem mai presus îngrijorările profesionale de starea fizică deplorabilă pe care o trăim). În Metamorfoza, autorul dă reliefuri cât se poate de palpabile întregului proces de dezumanizare, un proces pe care fiecare dintre noi, îl experimentăm astăzi poate mai mult ca niciodată, în peisajul proceduralist și corporatist (nu întâmplător, tocmai funcționarul zelos este cel care suferă metamorfoza, dacă ne gândim la infernul imaginat de Kafka, drept labirint birocratic). Îmi amintesc, din vremea în care locuiam la București, când am intrat într-un sediu al unei mari companii din România, iar amicul cu care eram și care nu îl citise pe Kafka, a exclamat la un moment dat, după ce am fost procesați, într-un jargon tipic și rece, de un domn cu cămașă roz și cravată roșie: uite câte gângănii ciudate în jurul nostru! Mi-am amintit de acest episod, când am citit povestirile lui Kafka, gândindu-mă că uneori nu este nevoie de picioare de gândac și de un corp bombat, ca să ai senzația că cel din fața ta este un extraterestru (senzație pe care probabil că o avea și domnul în cămașă roz, în ceea ce mă privea pe mine și amicul meu).

Vă las plăcerea să descoperiți în totalitate celelalte povestiri, una mai ciudată decât cealaltă, în care Kafka atinge, într-un fel sau altul, neputința protagoniștilor de a se ridica deasupra unei condiții existențiale împovărătoare și misterioase în același timp.

Putem saluta, prin aceasta republicare, unul din evenimentele editoriale ale anului!

METAMORFOZA SI ALTE POVESTIRI – Franz Kafka – Editura Polirom, 2012

Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Metamorfoza si alte povestiri

De (autor): Franz Kafka

5
(9 reviews)
Franz Kafka, reprezentant marcant al prozei moderne, a influentat puternic multi scriitori, de la existentialistii francezi la Salinger sau Saramago.
 
Editia de fata reuneste cele mai cunoscute si mai reprezentative povestiri ale lui Franz Kafka. Personajele sale, victime ale unui univers ostil, absurd, traiesc drama imposibilitatii unei evadari, atit din propria conditie, cit si dintr-un spatiu concentrationar exterior. Fie ca sint incatusate in corpul unei ginganii inspaimintatoare, fie ca sint victime ale unui sistem opresiv, aceste personaje au in comun o vina tragica, la radacinile careia nu pot ajunge.

Carte recomandata de Cosmin Năstasă in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".
Citeste mai mult

-5%

23.70Lei

24.95 Lei

Sau 2370 de puncte

!

Fiecare comanda noua reprezinta o investitie pentru viitoarele tale comenzi. Orice comanda plasata de pe un cont de utilizator primeste in schimb un numar de puncte de fidelitate, In conformitate cu regulile de conversiune stabilite. Punctele acumulate sunt incarcate automat in contul tau si pot fi folosite ulterior, pentru plata urmatoarelor comenzi.

In stoc

Stiai ca in luna august ai Ridicare Personala Gratuita, indiferent de optiunea selectata?
Ridicare Personala GRATUITA!

easybox / Ship&Go TOATA luna August!

Descrierea produsului

Franz Kafka, reprezentant marcant al prozei moderne, a influentat puternic multi scriitori, de la existentialistii francezi la Salinger sau Saramago.
 
Editia de fata reuneste cele mai cunoscute si mai reprezentative povestiri ale lui Franz Kafka. Personajele sale, victime ale unui univers ostil, absurd, traiesc drama imposibilitatii unei evadari, atit din propria conditie, cit si dintr-un spatiu concentrationar exterior. Fie ca sint incatusate in corpul unei ginganii inspaimintatoare, fie ca sint victime ale unui sistem opresiv, aceste personaje au in comun o vina tragica, la radacinile careia nu pot ajunge.

Carte recomandata de Cosmin Năstasă in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".
Citeste mai mult

De pe acelasi raft

De acelasi autor

Rating general al produsului

5 stele
9
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

fata.cu.carti 17/01/2021 15:00
Pentru Gregor Samsa, transformarea de dimineaţă este esenţială: nimic nu mai este la fel, el însuşi trebuie să îşi reconsidere propriile convingeri căci… s-a transformat într-o insectă uriaşă care, cu greu, mai poate încăpea până şi sub propriul pat. Ca să nu mai vorbim despre respingerea iniţială, dar şi de mai târziu a familiei: „Gregor îşi căpăta acum hrana în felul acesta, o dată dimineaţa, când părinţii şi slujnica încă dormeau, iar a doua oară după masa de prânz, întrucât atunci părinţii îşi făceau siesta, iar Grete trimitea servitoarea acasă, cu vreo treabă oarecare. Fireşte că nici ei nu voiau ca Gregor să rabde de foame, dar poate că n-ar fi suportat să ştie, decât din auzite, că mănâncă, sau poate că sora lui voia să-i scutească de o mică amărăciune în plus, că doar sufereau destul şi fără asta.
 • Like review icon 0
 • Add comments
suntmariaaa 16/01/2021 18:19
Nu mai citisem de mult timp Kafka şi mi-am dat seama că am ratat unele dintre cele mai bune povestiri scrise de el, Metamorfoza şi Colonia penitenciară. Nu îmi reamintesc, peste ani, decât prea puţine lucruri din „Castelul” şi ştiu că am citit de vreo 2-3 ori extraordinarul său roman „Procesul”. În ultimul roman, personajul principal Josef K. este un arestat fără un motiv clar şi îşi petrece întregul timp pentru a căuta o explicaţie pentru situaţia în care se află. Birocraţie, oficiali fără nume, proceduri complicate, descrieri care prefigurează regimurile totalitare din perioada imediat următoare, un câmp tocmai perfect pentru un absolvent de drept.
 • Like review icon 0
 • Add comments
cirtoajeteodor 01/01/2021 22:39
Nu mai citisem de mult timp Kafka şi mi-am dat seama că am ratat unele dintre cele mai bune povestiri scrise de el, Metamorfoza şi Colonia penitenciară. Nu îmi reamintesc, peste ani, decât prea puţine lucruri din „Castelul” şi ştiu că am citit de vreo 2-3 ori extraordinarul său roman „Procesul”. În ultimul roman, personajul principal Josef K. este un arestat fără un motiv clar şi îşi petrece întregul timp pentru a căuta o explicaţie pentru situaţia în care se află. Birocraţie, oficiali fără nume, proceduri complicate, descrieri care prefigurează regimurile totalitare din perioada imediat următoare, un câmp tocmai perfect pentru un absolvent de drept.
 • Like review icon 0
 • Add comments
trandafirgheorghe 18/12/2020 12:00
Pentru Gregor Samsa, transformarea de dimineaţă este esenţială: nimic nu mai este la fel, el însuşi trebuie să îşi reconsidere propriile convingeri căci… s-a transformat într-o insectă uriaşă care, cu greu, mai poate încăpea până şi sub propriul pat. Ca să nu mai vorbim despre respingerea iniţială, dar şi de mai târziu a familiei: „Gregor îşi căpăta acum hrana în felul acesta, o dată dimineaţa, când părinţii şi slujnica încă dormeau, iar a doua oară după masa de prânz, întrucât atunci părinţii îşi făceau siesta, iar Grete trimitea servitoarea acasă, cu vreo treabă oarecare. Fireşte că nici ei nu voiau ca Gregor să rabde de foame, dar poate că n-ar fi suportat să ştie, decât din auzite, că mănâncă, sau poate că sora lui voia să-i scutească de o mică amărăciune în plus, că doar sufereau destul şi fără asta.”
 • Like review icon 0
 • Add comments
ari.c 18/12/2020 11:45
Finalul este neşteptat, o formă de imprevizibilitate pe care doar Kafka o putea construi cu atâta migală. Eu, cel puţin, m-am aşteptat la altceva, la un final mult mai dur sau mult mai dedicat unuia dintre personaje. Pe scurt, „Metamorfoza şi alte povestiri” este un volum obligatoriu de citit.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Miruna Belea 17/12/2020 22:00
Metamorfoza e una dintre cele mai triste povestiri citite de mine. Gregir Salsa, care, gândac devenind peste noapte, nu se gândește decât la familia sa, pe care ar trebui sa o întrețină. Familia, în schimb, decide ca Gregir, acum în alta forma, nu mai e parte din familie, și îl arunca din casa.
 • Like review icon 0
 • Add comments
trandafirioana 11/12/2020 12:22
„Metamorfoza” este nuvela vedetă a volumului apărut de curând la Editura Polirom, în Colecţie „Top 10+”. Publicată prima dată în anul 1915, ea este expresia perfectă a condamnării unei societăţi care nu acceptă proscrişii, nu acceptă non-conformismul unora dintre membrii săi, respinge diversitatea şi principiile proprii fiecărei persoane.
 • Like review icon 0
 • Add comments
trandafirani 11/12/2020 07:51
Gregor Samsa se trezește într-o dimineață un fel de libarcă – nu mi-am dat seama încă de forma exactă a gânganiei. Îmi imaginez piciorușele acelea care merg necontenit, așa ni se pare nouă cel puțin, fiindcă Gregor ne introduce în acest univers al goangelor nedorite. Diferența o face, însă, că el era și în realitate un om nedorit, și cred că ”lecția” pe care o primește îl face să realizeze câte sacrificii a făcut pentru familia lui părinții și sora, dar și pentru șeful lui, lucrând dis-de-dimineață și nefiind mai deloc apreciat.
 • Like review icon 0
 • Add comments
Temu Cristina - Daiana 03/09/2020 17:24
green icon awesome check Achizitie verificata
O colecție minunată de povestiri ale lui Franz Kafka, înmănuncheate sub titlul "Metamorfoza", istorisire ce se regăsește de asemenea, în paginile cărții. Parcurgerea operelor nu este una ușoară, deductibilă încă de la început, însă tocmai ambiguitatea situațiilor narative și legăturile neobișnuite dintre personaje redau savoarea lecturii și dorința de a afla tainele din spatele unor fapte neașteptate.
 • Like review icon 0
 • Add comments

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one