Podoaba voastra sa nu fie cea din afara: impletirea parului, podoabele de aur si imbracarea hainelor scumpe, ci sa fie omul cel tainic al inimii (1 Petru 3, 3-4).
Darul Domnului este femeia tacuta si femeia bine crescuta nu are pret pe pamant (Sirah 26, 16).
Calitatile morale ale femeii, dupa cum se stie, nu sunt nici pe departe lipsite de insemnatate, atat in viata particulara a omului, cat si in viata intregii societati.
Astfel, de pilda, de o femeie buna si virtuoasa depinde nu numai ordinea exterioara din casa, ci si fericirea si bunastarea vietii familiale, in general. Fiind, asadar, prima educatoare directa a copiilor ei, intr-un fel sau altul, femeia influenteaza soarta urmasilor ei, iar uneori ofera directie chiar si istoriei unui intreg popor, dupa cum se poate vedea din unele evenimente istorice ale poporului evreu.
Familia este, mai cu seama, acel mediu, in care prezenta femeii este necesara si influenta ei este de neinlocuit. Iata de ce in prezent, cand in cea mai buna parte a societatii ortodoxe ruse a inceput sa apara o grija sporita de a da o buna directie moral-educativa adolescentilor si tinerilor moderni, cele mai mari sperante in aceasta privinta sunt puse, de asemenea, in femeie, care prin insasi natura ei este chemata sa fie prima semanatoare a credintei, a binelui si a dreptatii in mintile si inimile propriilor ei copii. Dar, pentru a sta cu demnitate pe culmea vocatiei sale, femeia trebuie sa fie pe deplin patrunsa in sine de constiinta pozitiei ce i se cuvine in familie si in societate si, mai ales, de constiinta necesitatii de a spori in acele virtuti care se cuvin in special sexului feminin.
Povestile si istorioarele din aceasta carte sunt imprumutate din diferite surse de literatura spirituala (duhovniceasca) si laica. In alegerea articolelor am fost calauziti de dorinta de a oferi tinerei generatii a femeilor din Rusia o serie de imagini atragatoare, care opresc atentia asupra lor prin umanismul si atitudinea lor plina de viata fata de mediul care le inconjoara. Tinerele cititoare vor gasi in cartea noastra, prezentata in exemple vii, invatatura crestina despre acele virtuti a caror implinire este obligatorie pentru toate femeile din orice rang si stare sociala; familia, avand in special un rol educativ, are un loc semnificativ.
Prin intermediul cartii noastre, cititoarele vor face cunostinta cu chipul (imaginea) surorii bune si grijulii (Sura, Povestea unei fetite, Sora cea buna), al fiicei (O pilda de dragoste tandra copilareasca, Fiica cea marinimoasa), al mamei (Sfintele Antuza, Emilia, Nona), al sotiei intelepte (Sfanta Monica), al bunicii care isi educa crestineste nepoteii (Catre femeile carora Dumnezeu le-a randuit sa isi creasca nepoteii lor), al mamei vitrege pline de afectiune si blandete fata de fiii si fiicele ei vitrege (Grunia, cea data de Dumnezeu), al nurorii devotate si supuse soacrei ei (Rut), al stapanei compatimitoare fata de slujitorii ei (Uliana Osorina) si multe altele.
Dorim sincer si calduros tinerei generatii a femeilor din Rusia sa urmeze cu vrednicie pildele date de noi cu privire la virtutile acelor fecioare si femei cucernice si intelepte.