Mai sunt
00
00
00
00
X
Categorii:
inchide meniul
-
Noutati 2021
Bestselleruri
L-V 08:00 - 20:00 0371.781.781

Origen - Henri Crouzel

1

35  Lei

sau 3500 de puncte. Detalii.

Indisponibil

Cod: DEI978-606-740-001-4

An aparitie: 2014

Autor: Henri Crouzel

Categoria: Carte Ortodoxa

Editia: a 2-a

Editie: Necartonata

Editura: DEISIS

Format: 200x130 mm

Nr. pagini: 438

Adauga in wishlist

Trebuie sa fii logat

Transport Gratuit peste 90 de lei
Puncte de fidelitate
30 de Zile Drept de Retur
 

Publicata in 1985, cu ocazia implinirii a 1700 de ani de la nasterea marelui didascal alexandrin, cartea despre Origen a lui Henri Crouzel este o admirabila sinteza a unui efort tenace de o viata intreaga inchinata studiului aprofundat al uriasei opere a „barbatului de otel” al literaturii crestine vechi. Cititorul actual interesat are astfel la dispozitie o remarcabila viziune de ansamblu, elaborata cu rigoare si competenta desavarsita, dar si cu admiratie lucida, asupra vietii si operei, asupra destinului postum si a principalelor teme ale gandirii lui Origen, adevaratul parinte al teologiei crestine si unul dintre gigantii gandirii crestine din toate timpurile.
Studiul introductiv (diac. Ioan I. Ica jr) isi propune sa argumenteze ideea potrivit careia fascinatia irezistibila exercitata de Origen asupra modernilor tine nu atat de magia unui crestinism gnostic sau ezoteric, pasionat de teze teozofice heterodoxe si sincretiste, cat de o secreta corespondenta de paradigma intelectuala existenta intre epoca sa si epoca noastra, intre sfarsitul antichitatii si sfarsitul modernitatii. Origen este contemporanul nostru tocmai prin aceea ca este contemporanul epocii sale.
Pentru ucenicii sai directi, cum a fost sfantul Grigorie Taumaturgul, Origen „era un adevarat paradis, replica a marelui paradis al lui Dumnezeu”. Paradis al libertatii adevarate, al dialogului nesfarsit intre Revelatie si cultura, filozofia si teologia dascalului alexandrin fac din Origen atat poate cea mai actuala figura din toata patristica greaca — iesita din mantaua Alexandrinului asemenea romanului rus modern din Mantaua lui Gogol —, cat si un spirit crestin uimitor de contemporan.
 

Cuprins
 
Origen — contemporanul nostru (diac. Ioan I. Ica jr)
Cuvant-inainte: In signum cui contradicetur (Henri Crouzel S.J.)
Nota bibliografica
 
I. Personajul
  1. Viata lui Origen (Epoca lui Origen / Origen la Alexandria / Marea incercare / Origen la Cezareea / Marturia suprema si moartea)
  2. Operele lui Origen (Opera in ansamblul ei / Ce ne-a mai ramas)
  3. Omul si scriitorul (Omul / Scriitorul)

II. Exegetul
  4. Interpretarea Scripturii  (Exegeza literala / Bazele scripturistice ale exegezei spirituale / Justificarea teologica a exegezei spirituale / Exegeza spirituala este spirituala in sensul cel mai exact al termenului / Multiplicitatea sensurilor si incercari de clasificare / Semnificatia istorica si actuala a exegezei spirituale)
 
III. Omul duhovnicesc
  5. Antropologia spirituala (Antropologia trihotomica / Participarea omului la chipul lui Dumnezeu)
  6. Teoria cunoasterii (Subiectul cunoasterii / Obiectul cunoasterii / Punctul de plecare al cunoasterii / Calea cunoasterii / Actul cunoasterii / Origen mistic)
  7. Temele mistice (Teme nuptiale / Simboluri ale harului / Urcusul duhovnicesc si efectele sale)
  8. Probleme de asceza si morala (Martiriul / Feciorie si casatorie: prolegomene / Fecioria / Casatoria)
 
IV. Teologul
  9. Caracteristici ale teologiei lui Origen (Erezii si erori impotriva carora polemizeaza Origen / Origen si filozofia / O teologie in cautare / Cauzele neintelegerilor dintre Origen si posteritate)
  10. Treime si Intrupare (Dumnezeu si Tata / Fiul lui Dumnezeu in dumnezeirea Sa / Fiul lui Dumnezeu in umanitatea Sa / Duhul Sfant)
  11. Biserica preexistentei si a caderii (Preexistenta sufletelor / Greseala originara din preexistenta)
  12. Biserica timpului prezent (Ierarhia bisericeasca / Botezul / Euharistia / Pocainta)
  13. Biserica viitorului (Moarte si nemurire / Intre moarte si inviere / Invierea oamenilor / Apocatastaza)
 
Epilog

Livrarea se face din stoc din depozitul de carte Libris, in zilele lucratoare. Transportul este gratuit prin curier rapid, oriunde in Romania, pentru orice comanda de minimum 90 de lei. Pentru orice solicitare apelati call center-ul Libris de luni pana vineri intre orele 8-20.

Altii au comandat si...

commentarii
Rating general al produsului
1 (1 review-uri)

Ai cumparat acest produs? Spune-ti parerea!

Acorda o nota produsului

Review-uri
Achizitie verificata

Review acordat in urma achizitiei facute de pe Libris.ro

,, Deoarece adesea auzim şi citim pledoarii admirative la adresa lui Origen, un mare ascet şi unul dintre cei mai redutabili teologi eretici (a trăit între anii 185-254), citat cu sîrg de mulţi teologi ortodocşi moderni certaţi cu literatura patristică însă foarte prieteni cu cea protestantă, dar şi pentru că ideile lui Origen se regăsesc în cugetarea multor creştini, intelectuali sau nu, insuficient catehizaţi şi prea expuşi influenţelor eterodoxe, reamintim motivele pentru care niciodată Sfinţii Părinţi nu citau, şi nicidecum nu lăudau un teolog eretic doar pentru că s-a remarcat prin inteligenţă şi trufie... '' citat copiat de pe site ul Mănăstirii Petru-Vodă

sus
Feedback Wishlist
// // //