1874, Virginia de Vest. La noua ani de la incheierea Razboiului Civil, ConaLee ajunge la sanatoriul Trans-Allegheny, tinand-o de mana pe mama ei, care de un an a incetat sa mai vorbeasca.
Fiecare camera a azilului ascunde povestea unei vieti zdruncinate de razboi, a unei persoane care si-a pierdut libertatea si linistea. Intr-un tablou emotionant al celor mai tulburi timpuri ale statelor americane, Phillips imbina aproape alchimic sentimentul pierderii cu serenitatea, moartea cu transcendenta.
1874, Virginia de Vest. La noua ani de la incheierea Razboiului Civil american, ConaLee, in varsta de doisprezece ani, paraseste locuinta din munti a familiei pentru a-si insoti mama la un cunoscut ospiciu dintr-un oras indepartat. De mai bine de un an, mama ei nu mai vorbeste, iar de cateva saptamani, de la nasterea fratilor gemeni ai ConeiLee, nu s-a mai ridicat din pat, lasand asupra fetei toata povara gospodariei. La oras le duce pe amandoua Domnu, barbatul pe care ConaLee il crede tatal ei, iar in urma, pe creasta muntelui, n-a mai ramas decat Dearbhla, batrana "doftoreasa" pe care ConaLee a considerat-o mereu o bunica, dar pe care Domnu o detesta.
Calatoria se va dovedi hotaratoare pentru soarta tuturor membrilor acestei familii si va da, in cele din urma, la iveala secretele tragice ale unor destine prinse si ravasite de istoria recenta a statelor americane. Roman complex al schimbarilor - violente sau subtile, exterioare, dar mai ales interioare -, Paznicul de noapte ne calauzeste prin labirintul gandurilor si emotiilor unor personaje memorabile: de la curajoasa ConaLee sau clarvazatoarea Dearbhla, la misteriosul "paznic de noapte" al azilului, la figura brutala a lui Domnu si pana la femeia apriga ce conduce bucataria, doamna Hexum.
Pe nesimtite, din detalii pline de miez si intr-un limbaj adesea poetic, Jayne Anne Phillips compune tabloul "Americii profunde" a vremii, al unei societati pline de contradictii, de violenta si discriminare rasiala, etnica si sociala, care merge inainte hranita de curajul celor uitati si pierduti in razboi si de rezistenta supravietuitorilor. Paznicul de noapte reconstituie trecutul cu o remarcabila fidelitate, aruncand o punte simbolica spre prezentul framantat al lumii noastre.
Phillips imbina aproape alchimic sentimentul pierderii si serenitatea, moartea si transcendenta. - Ken Burns, regizor
Melancolic si de o mare frumusete... Meticulos si captivant construit... Cei buni si cei rai sufera deopotriva. Constiinta artistica nu-i permite lui Phillips sa se fereasca de acest adevar, dar inima ei generoasa nu poate accepta ca acesta sa fie ultimul cuvant. - The Washington Post
Un sentiment profund de pierdere bantuie romanul, iar autoarea reconstituie in mod remarcabil locurile si situatiile... Epoca tulbure si inca dureroasa de dupa Razboiul Civil prinde viata intr-o poveste captivanta. - Publishers Weekly
Traducere din limba engleza de Justina Bandol.