Ravenna. Sediul puterii bizantine din apus, combinatia fantastica de stiinta militara romana, cultura greaca si credinta crestina.
Trei secole si jumatate de glorie si o carte-album densa si plina de Teodosii, Teodore si Teodorici care te privesc din mozaicurile lor atat de stralucitoare, printre cupole aurite, din palate si gradini paradiziace, intre razboaie si razbunari, victorii si ceremonii crestine, savurandu-si istoria de la paine si circ la bolul de supa si mantuire, intr-o fresca imperiala eminent scrisa si eminent citita.
Splendid ilustrat, impecabil cercetat si extrem de accesibil, un volum care aduce la viata cariera Ravennei, capitala Imperiului Roman de Apus, bisericile si palatele ei impreuna cu oamenii care le-au locuit, cu cele vazute si cele nevazute ale lor, cu o nemaiintalnita putere de a stabili legatura dintre documente istorice si vestigii tangibile. - BBC History Magazine
Bibliile splendid ilustrate tiparite de clerici, cu text bilingv latin si gotic, spectacolele de circ si cursele de care gazduite de cetate si finantate de un rege crestin germanic, si nu de un imparat roman, impreuna cu mozaicurile din bisericile Ravennei si cupolele lor aurite, vestigii ale unei epoci aparent insuportabil de indepartate, toate reprezinta fundamentul solid pe care s-a format Europa. - Sunday Times, Dominic Sandbrook
O poveste nu a declinului, ci a renasterii, pentru ca Ravenna e locul in care s-a format, vibrant si uluitor, ceea ce a reusit sa devina crestinismul european. O carte ce da raspunsuri la intrebari istorice fundamentale: cum a decazut si s-a transformat Imperiul Roman din vestul Europei? Si cum si-a pus amprenta asupra crestinismului medieval? In ce masura a fost inspirat crestinismul de elemente ale influentei civilizatiei romane? Dar de civilizatia greaca?
Judith Herrin este istoric britanic, profesor de studii bizantine si de Antichitate tarzie la Princeton University si King's College. A studiat istoria la Cambridge University si a obtinut doctoratul la Birmingham University. A participat in calitate de arheolog la lucrarile desfasurate in siturile de la Atena si Istanbul. Este autoarea unor lucrari fundamentale despre perioada bizantina si a Evului Mediu timpuriu european, punand in dezbatere rolul jucat de crestinism in acest context.