Razboiul rece

Recenzie blog.libris.ro
Interesul lui Gaddis este de a examina în profunzime desfăşurarea evenimentelor, faptul că optează pentru o prezentare, să-i spunem dramatizată, nu echivalează cu renunţarea la rigoare ştiinţifică (cei interesaţi vor avea parte de o listă bibliografică impresionantă- de la arhive şi înregistrări ale discursurilor, până la lucrări de specialitate din domeniul relaţiilor internaţionale). Primează, în fond, interesul pentru interpretarea cauzală a evenimentelor. Printre cele mai semnificative aspecte de luat în considerare, pentru înţelegerea proporţiei, intensităţii şi longevităţii conflictului sunt originile acestuia. Rădăcinile războiului rece işi trag seva nu din straturile superficiale politico-militare, ci din straturile profunde ale ideologiei, implicit ale filosofiei. Rivalitatea SUA-URSS a însemnat de fapt o rivalitate între două modele de existenţă umană: modelul liberal-democrat şi modelul marxist. Ele n-au putut convieţui în pace deplină, pentru că ambele asumau atacul una la adresa celeilalte, ca formă de asigurare a supravieţuirii proprii. Kremlinul şi-a asumat dezideratul internaţionalismului marxist-leninist (trebuie grabită prăbuşirea sistemului capitalist), în vreme ce Washingtonul a redescoperit înţelepciunea lui Woodrow Wilson (o democraţie nu se poate simţi în siguranţă decât în preajma altor democraţii). Dar incompatibilitatea ideologică nu a degenerat totuşi într-un război clasic, cu ciocniri directe între armate, pe fronturi kilometrice. Aşa cum bine subliniază Gaddis, noua formă de război a devenit ameninţarea cu războiul, odată cu apariţia armelor atomice. Războiul care nu mai lasă nimic în urmă devine absurd, de aceea el nici nu trebuie declanşat. Posibilitatea lui însă, trebuie luată în serios şi trebuie folosită ca instrument de intimidare psihologică în încercarea de a obţine suprematia internaţională.
Concursul dintre cele două modele existenţiale a fost câştigat de liberalism. Poate cea mai benefică urmare a războiului rece rămâne, aşa cum sugerează şi istoricul american, discreditarea dictaturilor şi a comunismului, probarea eşecului unor teorii care au inspirat agitaţii sociale timp de mai bine de un secol.
Gaddis trece în revistă cele mai importante evenimente de pe mapamond, din ultimii 50 de ani şi le interpretează în cheia ordinii bipolare. Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, conflictele din Africa, tensiunile din Orientul Mijlociu, prăbuşirea colonialismului, frământările sociale din anii 60, dezgheţul diplomatic din anii 70 şi începutul sfârşitului pentru marile dictaturi, marcate de deceniul opt toate au fost cauzate sau au fost chiar forme de manifestare ale noului tip de conflict.
Prin această interpretare unitară, profesorul american ne oferă o imagine coerentă şi comprehensibilă a unei epoci atât de densă în evenimente.
Pentru cunoscători, Războiul Rece este un bun manual de recapitulare şi fixare, pentru neiniţiati reprezintă o introducere pertinentă şi captivantă.
RAZBOIUL RECE John Lewis Gaddis Editura Rao, 2009
Sever Gulea pentru blog.libris.ro
Razboiul rece
PRP: 42.99 Lei

Acesta este Pretul Recomandat de Producator. Pretul de vanzare al produsului este afisat mai jos.
36.54Lei
36.54Lei
42.99 LeiIndisponibil
Descrierea produsului
Detaliile produsului