Sensul iubirii. Revolutia stiintifica a relatiilor de dragoste
Sensul iubirii: Revolutia stiintifica a relatiilor de dragoste / Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships de Dr. Sue Johnson este despre aceasta enigma imposibil de descifrat care se numeste iubirea romantica.
Cartea de fata reprezinta mai exact un tratat despre dragoste care te va ajuta sa intelegi cu argumente stiintifice ce mecanisme complicate se afla in spatele acestui frumos sentiment, a relatiilor si a celor mai frecvente probleme care apar de cele mai multe ori in interiorul acestora. Autoarea sparge cifrul iubirii si ne dezvaluie cum se nasc, cum se mentin si cum se repara relatiile de dragoste deteriorate. Ba chiar mai mult, ne ofera o harta care poate sa ne indrume in crearea, vindecarea si mentinerea dragostei.
Dr. Sue Johnson, psiholog specializat in terapia de cuplu, a fost pasionata de mica de relatii si mai ales de intelegerea mecanismelor care se afla la baza lor. O parte din concluziile cercetarilor sale se gasesc in cartea de fata in care incearca sa descifreze pe intelesul tuturor noua stiinta a iubirii si ce inseamna sa fii iubit, in conditiile in care, iubirea romantica a fost un domeniu neglijat de psihologie, sociologie si antropologie pana la inceputul anilor `90.
Iar daca titlul te face sa te simti un pic confuz, autoarea il justifica in felul urmator:
Cuvantul (n.r: iubire) deriva din latinescul sentire, care inseamna „a percepe, a simti sau a sti”, dar si „a-si gasi calea”. De aceea am numit aceasta carte Sensul iubirii. Are menirea de a va ajuta sa va gasiti calea catre o iubire implinita si durabila.
Cartea reprezinta rezultatul studiilor clinice, experimentelor de laborator si terapiilor aplicate efectuate de autoare timp de mai bine de 30 de ani.
Din carte vei afla:
• Cat de mult ne afecteaza respingerea si abandonul
• Cat de supraapreciate sunt pasiunea sexuala trecatoare si noutatea;
• Ce sanse exista ca pana si cele mai nefericite cupluri sa isi refaca legatura, daca sunt indrumate sa isi abordeze emotiile un pic diferit.
• Povesti reale despre problemele cu care se confrunta cele mai multe cupluri cand vine vorba de intimitate.
Dar mai ales vei afla adevarata valoare a iubirii pornind de la un citat al compozitorului si dramaturgului Jonathan Larson care se intreba intr-un cantec din musical-ul Rent, care este valoarea a „cinci sute douazeci si cinci de mii sase sute de minute” sau a unui an din existenta cuiva.
Raspunsul: „Bucurati-va impreuna de iubire, oferiti iubire, raspanditi iubire... Masurati-va viata in iubire. Fiindca nimic altceva nu are sens.”
Aprofundand cartea de fata, vei ajunge si tu la aceeasi concluzie, pentru ca Dr. Sue Johnson sustine cu argumente stiintifice faptul ca relatiile stranse si stabile ne fac mai fericiti, mai increzatori, mai rezilienti, mai sanatosi, ne ajuta chiar sa fim lideri mai buni si sa acordam mai multa importanta dezvoltarii personale. Autoarea subliniaza de asemenea pe tot parcursul cartii ce impact major au avut studiile psihiatrului John Bowlby asupra parentingului modern si a relatiilor dintre mama si copil, sustinand ca in mod asemanator, noua stiinta a iubirii ne poate schimba fundamental opinia despre ceea ce inseamna iubirea si a fi iubit.
Dr. Sue Johnson este specialista in refacerea relatiilor de cuplu. Munca sa de ani de zile cu mii de cupluri aflate in dificultate a ajutat-o sa dezvolte un nou tip de tratament pentru rezolvarea problemelor de cuplu intitulat Terapia Centrata pe Emotii (EFT), care respecta nevoia noastra de conexiune si sprijin.
EFT (cum este numita in mod obisnuit) este metoda propusa de Dr. Sue Johnson pentru vindecarea relatiilor subrede, avand o rata de succes uimitoare de 70-75%. Astazi, EFT se preda in mod curent in 25 de tari de pe glob celor care vor sa devina consilieri de cuplu. O versiune simplificata a EFT pentru cuplurile care doresc sa se ajute singure poate fi gasita intr-o alta carte a autoarei aparuta tot la editura ACT si Politon, si anume: „Tine-ma strans in brate!”. Si in cartea de fata veti observa pas cu pas cum evolueaza relatiile mai multor cupluri dupa ce recurg la Terapia Centrata pe Emotii si vei putea invata si tu la randul tau sa comunici mai bine cu partenerul tau in vederea unei relatii mai armonioase.
Asadar, iata ce vei gasi mai exact in paginile acestei carti:
PARTEA INTAI: Revolutia relatiei de cuplu
Tanjim dupa iubire, o dorim cu infocare, suntem impinsi catre ea, dar nu am inteles-o cu adevarat. I-am dat un nume, i-am recunoscut puterea, i-am inventariat splendorile si tristetile. Dar tot ne confruntam cu foarte multe enigme.
• Ce inseamna sa iubesti, sa ai o relatie plina de iubire?
• De ce cautam iubirea?
• De ce inceteaza iubirea?
• Ce o face sa persiste?
• Are iubirea vreo logica?
Autoarea elucideaza pentru noi in aceasta parte a cartii cateva din enigmele iubirii, aratandu-ne totodata cum s-au transformat relatiile de dragoste din cele mai vechi timpuri si pana azi si mai ales ce motive stau astazi la baza formarii cuplurilor spre deosebire de epocile trecute. Vei fi socat sa afli cat de multi oameni traiesc singuri azi in America, dar si de cat de tarziu a inceput sa fie acceptata iubirea (ca si alte emotii precum fericirea, tristetea, furia, frica) ca obiect de studiu al psihologiei, sociologiei si antropologiei.
Iar studiile din aceste domenii au relevat unele descoperiri cel putin uluitoare. Iata doar cateva dintre ele:
• Instinctul primordial al oamenilor nu este nici sexul, nici agresivitatea. Este cautarea contactului si a unei legaturi calde.
• Iubirea romantica a adultilor este o relatie de atasament, exact ca cea dintre mama si copil.
• Sexul fierbinte nu duce la o iubire sigura; un atasament sigur duce mai degraba la sex fierbinte − si la o iubire care dureaza. Monogamia nu este un mit.
• Dependenta emotionala nu este imatura sau patologica; este punctul nostru forte extraordinar.
• O relatie buna reprezinta cea mai buna reteta pentru o stare de sanatate buna si cel mai eficient antidot impotriva imbatranirii.
• Nu suntem creati sa fim egoisti; suntem proiectati pentru a avea empatie. Tendinta noastra innascuta este sa fim alaturi de ceilalti si sa ii compatimim.
Tot in aceasta parte a cartii vei afla:
• Care este secretul restabilirii conexiunii intre parteneri;
• Cateva experimente care te vor ajuta sa intelegi cum iubesti, dar si sa gasesti siguranta si satisfactia pe care ti le doresti de la relatia ta;
• Ce sustine teoria atasamentului a lui John Bowlby si cum ne-a remodelat aceasta relatiile cu copiii nostri dar si relatiile conjugale;
• Care sunt cele patru elemente fundamentale ale atasamentului;
• Ce trebuie sa facem pentru a repara o legatura si pentru a modela o relatie sigura?
PARTEA A DOUA: Noua stiinta a iubirii
Dupa cum a remarcat Freud cu multi ani in urma, „nu suntem niciodata atat de vulnerabili ca atunci cand iubim”. Daca nu intelegem emotiile intense pe care le produce dragostea, atunci ea va fi mereu o propunere inspaimantatoare.
In aceasta a II-a parte a cartii, continuam sa descifram mecanismele iubirii, autoarea ajutandu-ne in acest sens sa intelegem:
• Emotiile.Sau mai precis, ce este, unde apare emotia si cum actioneaza ea;
• Asistam la niste experimente care ne arata cat de puternici si de fericiti ne fac legaturile pline de iubire, stabile, pe termen lung cu ceilalti;
• Care este valoarea pentru supravietuire a emotiei si cateva exemple emotionante in acest sens;
• Care sunt cele sase emotii innascute si universale;
• Cum ne afecteaza viata pe toate planurile emotiile pozitive, respectiv emotiile negative;
• De ce este creierul organul principal al iubirii si cum ne modeleaza dragostea creierul;
• Cat de importanta este dragostea primita in copilarie pentru dezvoltarea ulterioara a copiilor;
• Ce legatura exista intre dragoste si dependente?
• Ce sunt neuronii oglinda si cum ne ajuta ei sa citim emotiile celorlalti;
• Care sunt cele trei tipuri de atasament intre parteneri si ce probleme legate de sex apar in cupluri in functie de acestea, dar si cum un atasament emotional sanatos rezolva de la sine multe dintre problemele de ce tin de sex ale cuplurilor.
• Ce spune stiinta vizavi de inclinatia noastra naturala: suntem mai degraba monogami sau poligami?
• Misterul libidoului feminin: de ce barbatii vor mereu mai mult iar femeile mai putin sex?
• Cum ne deformeaza filmele perceptia despre sex si cum afecteaza consumul excesiv de pornografie functia sexuala.
PARTEA A TREIA: Dragostea in actiune
In aceasta a treia parte autoarea ne va ajuta sa intelegem mai bine cele patru faze prin care trece o relatie de lunga durata, mai exact: faza fermecata (o relatie aflata la inceput), uniunea formala (care apare dupa 1 -2 ani de relatie), parinti (cand apare primul copil) si iubirea matura (care incepe de obicei cand unul dintre copii paraseste casa parinteasca). Toate eaceste etape sunt ilustrate cu studii de caz in care, foarte probabil te vei regasi si tu: proaspete mamici care pun copilul pe primul loc si sotul pe al doilea, tatici care se simt neglijati odata cu aparitia copiilor, cupluri mature care ajung in pragul despartirii odata ce copiii parasesc caminul, etc.
Vei intelege astfel:
• Ca inceputul unei relatii nu este doar cea mai frumoasa etapa a ei ci si o etapa marcata de tensiune si anxietate;
• Cum afecteaza relatia aparitia primului copil;
• Cum plecarea de acasa a copiilor poate scoate la iveala marea distanta emotionala aparuta intre parteneri sau cum multe cupluri nu pot trece impreuna in etapa pensionarii;
• De ce esueaza relatiile?
• Cuplurile fericite nu evita certurile, ci se pricep foarte bine la a repara ruperea conexiunii.
• Care sunt cele trei elemente ale unei relatii emotionale sigure si cum pot fi refacute legaturile emotionale
• Ce este si cum poate ajuta cuplurile sa isi refaca relatia Terapia Centrata pe Emotii, singura interventie bazata pe atasament.
PARTEA A PATRA: Noua stiinta aplicata
Aceasta ultima parte a cartii reprezinta studiul de caz al unei relatii reale de dragoste care este reinnoita cu ajutorul terapiei centrate pe emotii. Este vorba despre relatia dintre Andre si Cleo, aflata la un pas sa se destrame deoarece legatura intima dintre ei s-a pierdut definitiv dupa ce Cleo l-a inselat pe Andre cu un coleg de serviciu. Terapia ii ajuta sa treaca in scurt timp de la a fi la un pas de despartire, la o relatie perfect fuctionala, bazata pe atasament.
Finalul cartii este o adevarata pledoarie a autoarei pentru relatiile sanatoase, bazate pe atasament si a nenumaratelor motive pe care le avem pentru a ne ocupa de relatiile noastre si a le imbunatati. Ele sunt definitorii pentru starea noastra generala de bine, pot rezolva multe dintre problemele sociale cu care se confrunta societatea, ne fac sa ne simtim mai calmi si mai echilibrati si sa fim per ansamblu mai sanatosi si mai optimisti.
Iar vestea si mai buna pe care ne-o da Dr. Sue Johnson odata cu aceasta carte este ca: Putem face iubirea sa dureze, fiindca acum stim cum sa o reparam si sa o reinnoim.
In final iti urez lectura placuta si te invit sa meditezi la un scurt fragment din carte:
In toate culturile, se vorbeste mult despre vremurile in care traim ca fiind un punct de cotitura pentru omenire. Samanii si sfintii considera aceasta perioada inceputul sfarsitului lumii: sau inceputul unui nou ciclu. Mayasii au prezis distrugerea. Incasii si samanii tibetani Bon au prevestit reinnoirea si transformarea. Indienii Hopi au profetit „o vreme in care lumea se va rasturna.
Comentatorii lumii noastre moderne observa ca se pare ca exista o schimbare dramatica a conceptiei noastre, ca se dezvolta o noua constiinta empatica. Ar fi de inteles, tinand seama ca incepem sa ne dam seama cat de dependenti suntem de aceasta mica planeta albastra si cat de usor ne-ar fi sa ne autodistrugem. Incepem sa ne dam seama, dupa indelungatele cicluri evolutive care ne-au adus in acest punct, ca supravietuirea omenirii depinde de gasirea unei cai prin care sa ne formam legaturi si sa cooperam in viata noastra personala, a comunitatii si in viata politica. Studiul serios al relatiilor de dragoste care ne formeaza se potriveste foarte bine cu aceasta perspectiva a punctului de rascruce. Iar drumul nostru se indreapta cu siguranta in directia optimismului. Suntem in pragul unor noi descoperiri minunate in medicina si fizica, care vor constitui un salt enorm in evolutia speciei noastre. Sa invatam sa iubim si sa fim iubiti trebuie sa se afle in centrul acestui salt.