Socialismul, aceasta amagire!

Socialismul, aceasta amagire! - Benjamin Powell, Robert Lawson
Rasfoieste

Socialismul, aceasta amagire!

Socialismul, aceasta amagire! Doi economisti la un pahar prin lumea nelibera / Socialism Sucks: Two Economists Drink Their Way Through the Unfree World de Robert Lawson si Benjamin Powell este, probabil, singura carte pe care o vei citi cu placere despre socialism. Asta pentru ca socialismul - definit ca un sistem economic si politic bazat pe dominatia proprietatii statului in economie si pe conducerea centralizata in toate domeniile de activitate - este prezentat intr-un mod foarte relaxat si chiar amuzant pe alocuri. Cartea de fata nu reprezinta asadar o teoretizare fada a socialismului, ci o prezentare obiectiva a consecintelor economice si sociale pe care socialismul le-a avut in tari precum: Coreea de Nord, Venezuela, Cuba, China, Rusia, Ucraina si Georgia.

Pornind de la premisa ca intelegerea principiilor economice ii permite "omului obisnuit sa domine culmile geniului", si ca, fara aceste principii, omul "nu este decat un idiot care trancaneste", Lawson si Powell ne invita intr-un tur al tarilor socialiste, pentru a ne oferi o imagine cat se poate de obiectiva a lumii nelibere. In felul acesta, cei doi autori spera sa ii mai tempereze pe tinerii americani, din ce in ce mai numerosi in ultima vreme, care se inchina plini de respect la steagul socialismului, dand dovada astfel de o atitudine periculos de ignoranta cu privire la socialism, la cum functioneaza el si la istoria lui. In ceea ce priveste numarul in crestere al simpatizantilor comunistilor, un sondaj efectuat de Harvard in 2016 este destul de relevant, acesta aratand ca o treime dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani sustin socialismul.

Motivele pentru care sistemul socialist nu este nici pe departe unul demn de lauda variaza cat se poate de mult de la o tara la alta si le vom descoperi unul cate unul de-a lungul acestei calatorii inedite prin tarile nelibere. Dar, dupa cum te astepti probabil, in mare parte, povestile referitoare la aceste tari sunt despre infometare, saracie si tiranie politica, prin urmare, este cat se poate de firesc sa te intrebi: "Cum este posibil ca atat de multi americani, in special mileniali, sa vada socialismul intr-o lumina atat de favorabila?"

Robert Lawson detine catedra Fullinwider in Libertate Economica si conduce Centrul O'Neil de la Cox School of Business din cadrul Universitatii Metodiste de Sud (Dallas, SUA). Dr. Lawson este coautorul indexului frecvent citat Economic Freedom of the World care prezinta un indice al libertatii economice pentru peste 160 de tari. Lawson este de asemenea autorul a peste 100 de articole academice, rapoarte politice si recenzii de carti.

Benjamin Powell este director executiv al Free Market Institute si profesor de economie la Rawls College of Business Administration de la Universitatea Tehnica din Texas. Este autorul sau editorul a sase carti si apare frecvent citat sau in calitate de invitat in presa americana.

Periplul nostru prin lumea nelibera debuteaza in Suedia - o tara capitalista si nu socialista asa cum o percep multi in mod eronat. Urmeaza apoi tari in intregime socialiste precum: Coreea de Nord, Venezuela si Cuba; tari socialiste doar cu numele precum China si tari foste sovietice care incearca sa se reformeze precum: Rusia, Ucraina si Georgia.

Dar haideti sa descoperim in continuare care sunt cele mai urate fete ale socialismului:

Capitolul 1. Socialismul care infometeaza: VENEZUELA
In 1970 Venezuela avea o economie libera si prospera. Din 2014 si pana in prezent, veniturile venezuelenilor au scazut cu 50% - economia tarii trecand asadar de la stagnare la colaps. Astazi, Venezuela se afla pe ultimul loc in indexul de libertate economica, cu un scor de 3.4. Tot astazi, cea mai mare parte dintre venezueleni se zbat intr-o saracie crunta, iar economia tarii se confrunta cu o hiperinflatie care face ca preturile sa creasca in fiecare an intr-un ritm din ce in ce mai alert - de la 30% in 2008, la 1600% in 2016. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Robert Lawson si Benjamin Powell analizeaza aici greselile care s-au facut in timpul mandatului lui Hugo Chavez, greseli care, cel mai probabil sunt perpetuate si in timpul mandatului succesorului sau, Nicolas Maduro. 

Capitolul 2. Socialism de subzistenta: Cuba

Robert Lawson si Benjamin Powell se plimba pe strazile din Havana si redau atmosfera demoralizanta a acestei tari socialiste marcate de saracie si lipsuri de tot felul. Dupa ce ne familiarizam putin cu lipsa varietatii marfurilor din magazine si mizeria de pe strazi, cei doi autori ne dau si o veste buna referitoare la socialismul cubanez: in Cuba nu este chiar totul administrat de stat, existand si mici afaceri private. Cu toate acestea, blocati in socialism, cubanezii de rand sunt ,,condamnati" la mancare proasta din cauza lipsei ingredientelor si la o varietate extrem de redusa de marfuri, de care se face responsabil in mare masura embargoul de jumatate de secol impus Cubei de catre guvernul american.

Tot aici dezlegam si motivele pentru care Cuba produce atat de multi muzicieni exceptionali, de ce nu a putut fi inclusa aceasta tara in indexul libertatii economice al lui Bob sau de ce nu putem calcula cu exactitate PIB-ul acestei tari, in care valoarea salariului mediu este de 25 de dolari si in care, oamenii, cu exceptia locuitorilor din Havana, se deplaseaza in cea mai mare parte calare sau in carute trase de cai, sau in care, oamenii, de multe ori, sunt nevoiti sa-si aduca cearsafurile de acasa atunci cand se interneaza in spital.

Capitolul 3. Socialism intunecat: Coreea de Nord

"Vizita" in Coreea de Nord este marcata de contrastul puternic pe care cei doi autori il observa (in timp ce se afla pe malul raului Yalu, in zona de promenada care separa Republica Populara Chineza de Republica Populara Democrata Coreeana) intre luminile de la zgarie-norii din partea chineza si bezna din partea coreeana. Intelegem astfel inca de la inceput ca e "ceva putred" in Coreea de Nord. Dupa o mica incursiune in uimitoarea metropola sud-coreeana Seul, in care ai senzatia ca esti cu un picior in viitor, contrastul cu lumea ramasa mult in urma din Coreea de Nord este cu atat mai socant.

Mai mult decat atat, observam ca libertatea pare aici o utopie, intrucat restrictiile de tot felul iti reamintesc la tot pasul ca te afli intr-o tara cu un regim totalitar. De aceea, cei doi autori nu par catusi de putin mirati de faptul ca turistii sunt in permanenta insotiti si supravegheati de catre angajati ai guvernului, si ca plimbarile libere prin oras sunt total interzise. Prin urmare, cei doi autori ajung la concluzia ca Coreea de Nord este un loc mult prea periculos pentru doi americani excentrici ca ei si se hotarasc sa observe cum arata viata in tara nord-coreeana din orasul vecin Dandong, din China. Ce vor mai afla? Descopera singur in acest capitol surprinzator!

Capitolul 4. Socialism fals: China

Din inapoiata Coreea de Nord, ajungem rapid in cosmopolitul Beijing, unde descoperim un socialism fals in care copiii sunt in continuare invatati sa-l venereze pe "Presedintele Mao", pe care cei doi autori il numesc "cel mai mare criminal in serie din istorie". Argumentul care sta la baza acestei etichete este faptul ca intre anii 1958 si 1962, in timpul "marii foamete a lui Mao" survenita ca urmare a planului sau diabolic de industrializare, au murit inutil cel putin 45 de milioane de oameni. Astfel, maretul plan al lui Mao - denumit Marele Salt Inainte, s-a transformat intr-un imens pas inapoi pentru China, in timpul caruia economia Chinei a fost distrusa. Tot aici aflam si ororile pe care le-a presupus Revolutia Culturala Chineza si ramanem consternati in fata bilantului sumbru al guvernarii lui Mao, care a dus la moartea a circa optzeci de milioane de oameni.

Revenind in prezent, descoperim o China care a inregistrat un progres timid, de la ideologia socialista care o facea sa fie un stat politienesc sarac si totalitarist, la capitalismul favorizant, care inseamna in continuare un stat politienesc, dar de aceasta data prosper.

Capitolul 5. Socialism mahmur: Rusia si Ucraina

La 26 de ani de la destramarea Uniunii Sovietice facem o plimbare prin Moscova si descoperim un oras mult mai emancipat fata de alte foste capitale socialiste. Un bust inalt de patru metri al lui Karl Marx, care le apare in cale celor doi autori, este un bun prilej pentru ei ca sa reflecteze asupra principalelor idei marxiste, ajungand in cele din urma la concluzia ca, probabil, nu a mai existat niciodata cineva care sa se fi inselat atat de tare in legatura cu fiecare lucru important despre care a scris si care sa aiba inca atat de multi discipoli ca Marx.

Incercam sa ne dam seama ulterior care dintre cei doi dictatori, Stalin sau Lenin a fost mai diabolic, si analizam succint ororile pe care le-au provocat fiecare dintre ei. Iar daca foametea si opresiunile de tot felul reprezinta deja caracteristici comune ale regimurilor totalitare, o tema care iti va atrage in mod sigur atentia in mod deosebit in aceasta sectiune a cartii este sexul in socialismul sovietic si avorturile de-a dreptul infioratoare care se faceau in acele timpuri.

Ulterior, "ne mutam" la Kiev, in Ucraina pentru a asista la o adunare a Economic Freedom Network si pentru a observa cum arata aici viata post-sovietica. Descoperim asadar un Guvern corupt care promoveaza o economie de tip monopol care favorizeaza elitele din Kiev, in timp ce restul Ucrainei se zbate in saracie.

Capitolul 6. Capitalism nou: Georgia

"Vizitam" Tbilisi, capitala Georgiei, un oras care a cunoscut o evolutie infloritoare in ultimii ani si facem o scurta incursiune in trecutul zbuciumat al acestei tari. Vedem astfel ca nici chiar recastigarea independentei fata de Rusia, in 1991 nu a pus capat acestui zbucium si aflam de ce Georgia continua sa fie si astazi un stat sarac. Rememoram viteza fulgeratoare cu care Osetia de Sud si Abhazia au fost anexate de catre rusi in anul 2008 si aflam ce prevedea "Legea libertatii economice" din Georgia.

Ii cunoastem apoi pe Paata Sheshelidze, cofondatorul New Economic School si pe Gia Jandieri care au ajutat la adoptarea reformelor care au transformat economia Georgiei. In continuare, rememoram pentru o clipa Revolutia Trandafirilor, dar si marea privatizare a Georgiei realizata sub conducerea lui Kakha Bendukidze si care a fost printre cele mai ample si mai putin corupte dintre toate programele din fostele republici sovietice. Vedem astfel cum pasiunea lui Kakha Bendukidze pentru libertate economica a generat un val de prosperitate in Georgia care se face simtit si astazi ca urmare a reformelor sale si asistam la un adevarat festin georgian cu bucate traditionale si vin bun cum numai in Georgia poti gasi.

Vizita in locurile natale ale lui Iosif Stalin va constitui un prilej cum nu se poate mai potrivit pentru a afla noi detalii din viata fostului dictator, despre care autorii cred ca se afla, probabil, pe locul doi, dupa Mao, in clasamentul celor mai sangerosi criminali in masa, fiind urmat indeaproape de Hitler, situat pe locul al treilea.

Capitolul 7. Concluzie: Inapoi in SUA

Reintorsi in tara lor, cei doi autori incearca sa afle ce anume ii determina pe tot mai multi tineri din ziua de azi sa isi exprime simpatia fata de socialism, ridicandu-i in slavi pe Marx si pe Lenin. Aflam astfel ca un numar important de lideri socialisti descriu socialismul ca pe o ideologie pro-avort si pro-mediu si sustin drepturile emigrantilor pentru a atrage tot mai multi tineri in organizatiile lor. Iar, tactica lor se pare ca are efect.

Observam astfel ca admiratia multora dintre mileniali fata de socialism se datoreaza in mare parte unei viziuni utopice, aproape anarhice, in legatura cu socialismul, in care statul are un rol foarte redus. Asadar, e cat se poate de lesne de inteles de ce un numar semnificativ de mileniali se considera socialisti fara sa inteleaga caracteristica definitorie a acestuia, si anume, detinerea de catre stat a mijloacelor de productie si abolirea proprietatii private. Ei nu tin astfel cont de faptul ca sistemele socialiste duc, in mod inevitabil, la stagnare economica, iar proprietatea colectiva si centralizarea puterii inseamna o invitatie la tiranie care a fost acceptata aproape fara exceptie de regimurile socialiste. In aceste conditii, e cat se poate de lesne de inteles faptul ca, pentru majoritatea milenialilor, socialismul reprezinta doar o amagire...

Te invit la bord pentru a te convinge inca o data, daca mai era nevoie, ca socialismul are mult mai multe povesti captivante de spus decat liberalismul.

Traducere din limba engleza de Beatrice Popescu.
Citeste mai mult

47.00Lei

47.00Lei

Primesti 47 puncte

Important icon msg

Primesti puncte de fidelitate dupa fiecare comanda! 100 puncte de fidelitate reprezinta 1 leu. Foloseste-le la viitoarele achizitii!

In stoc

Descrierea produsului

Socialismul, aceasta amagire! Doi economisti la un pahar prin lumea nelibera / Socialism Sucks: Two Economists Drink Their Way Through the Unfree World de Robert Lawson si Benjamin Powell este, probabil, singura carte pe care o vei citi cu placere despre socialism. Asta pentru ca socialismul - definit ca un sistem economic si politic bazat pe dominatia proprietatii statului in economie si pe conducerea centralizata in toate domeniile de activitate - este prezentat intr-un mod foarte relaxat si chiar amuzant pe alocuri. Cartea de fata nu reprezinta asadar o teoretizare fada a socialismului, ci o prezentare obiectiva a consecintelor economice si sociale pe care socialismul le-a avut in tari precum: Coreea de Nord, Venezuela, Cuba, China, Rusia, Ucraina si Georgia.

Pornind de la premisa ca intelegerea principiilor economice ii permite "omului obisnuit sa domine culmile geniului", si ca, fara aceste principii, omul "nu este decat un idiot care trancaneste", Lawson si Powell ne invita intr-un tur al tarilor socialiste, pentru a ne oferi o imagine cat se poate de obiectiva a lumii nelibere. In felul acesta, cei doi autori spera sa ii mai tempereze pe tinerii americani, din ce in ce mai numerosi in ultima vreme, care se inchina plini de respect la steagul socialismului, dand dovada astfel de o atitudine periculos de ignoranta cu privire la socialism, la cum functioneaza el si la istoria lui. In ceea ce priveste numarul in crestere al simpatizantilor comunistilor, un sondaj efectuat de Harvard in 2016 este destul de relevant, acesta aratand ca o treime dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani sustin socialismul.

Motivele pentru care sistemul socialist nu este nici pe departe unul demn de lauda variaza cat se poate de mult de la o tara la alta si le vom descoperi unul cate unul de-a lungul acestei calatorii inedite prin tarile nelibere. Dar, dupa cum te astepti probabil, in mare parte, povestile referitoare la aceste tari sunt despre infometare, saracie si tiranie politica, prin urmare, este cat se poate de firesc sa te intrebi: "Cum este posibil ca atat de multi americani, in special mileniali, sa vada socialismul intr-o lumina atat de favorabila?"

Robert Lawson detine catedra Fullinwider in Libertate Economica si conduce Centrul O'Neil de la Cox School of Business din cadrul Universitatii Metodiste de Sud (Dallas, SUA). Dr. Lawson este coautorul indexului frecvent citat Economic Freedom of the World care prezinta un indice al libertatii economice pentru peste 160 de tari. Lawson este de asemenea autorul a peste 100 de articole academice, rapoarte politice si recenzii de carti.

Benjamin Powell este director executiv al Free Market Institute si profesor de economie la Rawls College of Business Administration de la Universitatea Tehnica din Texas. Este autorul sau editorul a sase carti si apare frecvent citat sau in calitate de invitat in presa americana.

Periplul nostru prin lumea nelibera debuteaza in Suedia - o tara capitalista si nu socialista asa cum o percep multi in mod eronat. Urmeaza apoi tari in intregime socialiste precum: Coreea de Nord, Venezuela si Cuba; tari socialiste doar cu numele precum China si tari foste sovietice care incearca sa se reformeze precum: Rusia, Ucraina si Georgia.

Dar haideti sa descoperim in continuare care sunt cele mai urate fete ale socialismului:

Capitolul 1. Socialismul care infometeaza: VENEZUELA
In 1970 Venezuela avea o economie libera si prospera. Din 2014 si pana in prezent, veniturile venezuelenilor au scazut cu 50% - economia tarii trecand asadar de la stagnare la colaps. Astazi, Venezuela se afla pe ultimul loc in indexul de libertate economica, cu un scor de 3.4. Tot astazi, cea mai mare parte dintre venezueleni se zbat intr-o saracie crunta, iar economia tarii se confrunta cu o hiperinflatie care face ca preturile sa creasca in fiecare an intr-un ritm din ce in ce mai alert - de la 30% in 2008, la 1600% in 2016. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Robert Lawson si Benjamin Powell analizeaza aici greselile care s-au facut in timpul mandatului lui Hugo Chavez, greseli care, cel mai probabil sunt perpetuate si in timpul mandatului succesorului sau, Nicolas Maduro. 

Capitolul 2. Socialism de subzistenta: Cuba

Robert Lawson si Benjamin Powell se plimba pe strazile din Havana si redau atmosfera demoralizanta a acestei tari socialiste marcate de saracie si lipsuri de tot felul. Dupa ce ne familiarizam putin cu lipsa varietatii marfurilor din magazine si mizeria de pe strazi, cei doi autori ne dau si o veste buna referitoare la socialismul cubanez: in Cuba nu este chiar totul administrat de stat, existand si mici afaceri private. Cu toate acestea, blocati in socialism, cubanezii de rand sunt ,,condamnati" la mancare proasta din cauza lipsei ingredientelor si la o varietate extrem de redusa de marfuri, de care se face responsabil in mare masura embargoul de jumatate de secol impus Cubei de catre guvernul american.

Tot aici dezlegam si motivele pentru care Cuba produce atat de multi muzicieni exceptionali, de ce nu a putut fi inclusa aceasta tara in indexul libertatii economice al lui Bob sau de ce nu putem calcula cu exactitate PIB-ul acestei tari, in care valoarea salariului mediu este de 25 de dolari si in care, oamenii, cu exceptia locuitorilor din Havana, se deplaseaza in cea mai mare parte calare sau in carute trase de cai, sau in care, oamenii, de multe ori, sunt nevoiti sa-si aduca cearsafurile de acasa atunci cand se interneaza in spital.

Capitolul 3. Socialism intunecat: Coreea de Nord

"Vizita" in Coreea de Nord este marcata de contrastul puternic pe care cei doi autori il observa (in timp ce se afla pe malul raului Yalu, in zona de promenada care separa Republica Populara Chineza de Republica Populara Democrata Coreeana) intre luminile de la zgarie-norii din partea chineza si bezna din partea coreeana. Intelegem astfel inca de la inceput ca e "ceva putred" in Coreea de Nord. Dupa o mica incursiune in uimitoarea metropola sud-coreeana Seul, in care ai senzatia ca esti cu un picior in viitor, contrastul cu lumea ramasa mult in urma din Coreea de Nord este cu atat mai socant.

Mai mult decat atat, observam ca libertatea pare aici o utopie, intrucat restrictiile de tot felul iti reamintesc la tot pasul ca te afli intr-o tara cu un regim totalitar. De aceea, cei doi autori nu par catusi de putin mirati de faptul ca turistii sunt in permanenta insotiti si supravegheati de catre angajati ai guvernului, si ca plimbarile libere prin oras sunt total interzise. Prin urmare, cei doi autori ajung la concluzia ca Coreea de Nord este un loc mult prea periculos pentru doi americani excentrici ca ei si se hotarasc sa observe cum arata viata in tara nord-coreeana din orasul vecin Dandong, din China. Ce vor mai afla? Descopera singur in acest capitol surprinzator!

Capitolul 4. Socialism fals: China

Din inapoiata Coreea de Nord, ajungem rapid in cosmopolitul Beijing, unde descoperim un socialism fals in care copiii sunt in continuare invatati sa-l venereze pe "Presedintele Mao", pe care cei doi autori il numesc "cel mai mare criminal in serie din istorie". Argumentul care sta la baza acestei etichete este faptul ca intre anii 1958 si 1962, in timpul "marii foamete a lui Mao" survenita ca urmare a planului sau diabolic de industrializare, au murit inutil cel putin 45 de milioane de oameni. Astfel, maretul plan al lui Mao - denumit Marele Salt Inainte, s-a transformat intr-un imens pas inapoi pentru China, in timpul caruia economia Chinei a fost distrusa. Tot aici aflam si ororile pe care le-a presupus Revolutia Culturala Chineza si ramanem consternati in fata bilantului sumbru al guvernarii lui Mao, care a dus la moartea a circa optzeci de milioane de oameni.

Revenind in prezent, descoperim o China care a inregistrat un progres timid, de la ideologia socialista care o facea sa fie un stat politienesc sarac si totalitarist, la capitalismul favorizant, care inseamna in continuare un stat politienesc, dar de aceasta data prosper.

Capitolul 5. Socialism mahmur: Rusia si Ucraina

La 26 de ani de la destramarea Uniunii Sovietice facem o plimbare prin Moscova si descoperim un oras mult mai emancipat fata de alte foste capitale socialiste. Un bust inalt de patru metri al lui Karl Marx, care le apare in cale celor doi autori, este un bun prilej pentru ei ca sa reflecteze asupra principalelor idei marxiste, ajungand in cele din urma la concluzia ca, probabil, nu a mai existat niciodata cineva care sa se fi inselat atat de tare in legatura cu fiecare lucru important despre care a scris si care sa aiba inca atat de multi discipoli ca Marx.

Incercam sa ne dam seama ulterior care dintre cei doi dictatori, Stalin sau Lenin a fost mai diabolic, si analizam succint ororile pe care le-au provocat fiecare dintre ei. Iar daca foametea si opresiunile de tot felul reprezinta deja caracteristici comune ale regimurilor totalitare, o tema care iti va atrage in mod sigur atentia in mod deosebit in aceasta sectiune a cartii este sexul in socialismul sovietic si avorturile de-a dreptul infioratoare care se faceau in acele timpuri.

Ulterior, "ne mutam" la Kiev, in Ucraina pentru a asista la o adunare a Economic Freedom Network si pentru a observa cum arata aici viata post-sovietica. Descoperim asadar un Guvern corupt care promoveaza o economie de tip monopol care favorizeaza elitele din Kiev, in timp ce restul Ucrainei se zbate in saracie.

Capitolul 6. Capitalism nou: Georgia

"Vizitam" Tbilisi, capitala Georgiei, un oras care a cunoscut o evolutie infloritoare in ultimii ani si facem o scurta incursiune in trecutul zbuciumat al acestei tari. Vedem astfel ca nici chiar recastigarea independentei fata de Rusia, in 1991 nu a pus capat acestui zbucium si aflam de ce Georgia continua sa fie si astazi un stat sarac. Rememoram viteza fulgeratoare cu care Osetia de Sud si Abhazia au fost anexate de catre rusi in anul 2008 si aflam ce prevedea "Legea libertatii economice" din Georgia.

Ii cunoastem apoi pe Paata Sheshelidze, cofondatorul New Economic School si pe Gia Jandieri care au ajutat la adoptarea reformelor care au transformat economia Georgiei. In continuare, rememoram pentru o clipa Revolutia Trandafirilor, dar si marea privatizare a Georgiei realizata sub conducerea lui Kakha Bendukidze si care a fost printre cele mai ample si mai putin corupte dintre toate programele din fostele republici sovietice. Vedem astfel cum pasiunea lui Kakha Bendukidze pentru libertate economica a generat un val de prosperitate in Georgia care se face simtit si astazi ca urmare a reformelor sale si asistam la un adevarat festin georgian cu bucate traditionale si vin bun cum numai in Georgia poti gasi.

Vizita in locurile natale ale lui Iosif Stalin va constitui un prilej cum nu se poate mai potrivit pentru a afla noi detalii din viata fostului dictator, despre care autorii cred ca se afla, probabil, pe locul doi, dupa Mao, in clasamentul celor mai sangerosi criminali in masa, fiind urmat indeaproape de Hitler, situat pe locul al treilea.

Capitolul 7. Concluzie: Inapoi in SUA

Reintorsi in tara lor, cei doi autori incearca sa afle ce anume ii determina pe tot mai multi tineri din ziua de azi sa isi exprime simpatia fata de socialism, ridicandu-i in slavi pe Marx si pe Lenin. Aflam astfel ca un numar important de lideri socialisti descriu socialismul ca pe o ideologie pro-avort si pro-mediu si sustin drepturile emigrantilor pentru a atrage tot mai multi tineri in organizatiile lor. Iar, tactica lor se pare ca are efect.

Observam astfel ca admiratia multora dintre mileniali fata de socialism se datoreaza in mare parte unei viziuni utopice, aproape anarhice, in legatura cu socialismul, in care statul are un rol foarte redus. Asadar, e cat se poate de lesne de inteles de ce un numar semnificativ de mileniali se considera socialisti fara sa inteleaga caracteristica definitorie a acestuia, si anume, detinerea de catre stat a mijloacelor de productie si abolirea proprietatii private. Ei nu tin astfel cont de faptul ca sistemele socialiste duc, in mod inevitabil, la stagnare economica, iar proprietatea colectiva si centralizarea puterii inseamna o invitatie la tiranie care a fost acceptata aproape fara exceptie de regimurile socialiste. In aceste conditii, e cat se poate de lesne de inteles faptul ca, pentru majoritatea milenialilor, socialismul reprezinta doar o amagire...

Te invit la bord pentru a te convinge inca o data, daca mai era nevoie, ca socialismul are mult mai multe povesti captivante de spus decat liberalismul.

Traducere din limba engleza de Beatrice Popescu.
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De pe acelasi raft

Rating general al produsului

5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Cititorul 6B9DB3 16/03/2023 15:04
green icon awesome check Achizitie verificata
Alertă, spumoasă, bine documentată dar în același timp, accesibilă. Scrisă într-un limbaj accesibil special pentru oamenii grăbiți. O recomand cu mare plăcere tuturor oamenilor interesați să înțeleagă mai bine lumea în care trăim.
Arata mai mult
  • Like review icon 0
  • Add comments

1 din 1 de rezultate

Acum se comanda

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one