Countdown header img desk

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Countdown header img  mob

MAI SUNT 00:00:00:00

MAI SUNT

X

Promotii popup img

Hai la Libris Days!!

CADOURI*, REDUCERI

si Transport gratuit peste 50 lei!

Comanda acum!
Close

Marele Gatsby

De (autor): Francis Scott Fitzgerald

4
(1 reviews)
Marele Gatsby - F. Scott Fitzgerald
Rasfoieste

Recenzie blog.libris.ro

Ca un oamgiu adus scriitorului F.Scott Fitzgerald, în luna septembrie, luna în care s-a născut prozatorul american, am căutat să dedicăm ediția cinematecii, dar și a Clublui de Lectură de la Librăria Șt.O.Iosif însuși Marelui Gatsby. Aflat în galeria celor mai celebre romane ale tuturor timpurilor, considerat poate cel mai valoros și, în același timp popular roman american, inclus pe lista de lecturi obligatorii în școlile din SUA, romanul lui F.Scott Fitzgerald, MARELE GATSBY lasă impresii la fel de puternice, atât pe ecran, cât și dintre pagini, chiar și la aproape un secol de la publicarea primei ediții. Cum de a ajuns în cele mai selecte topuri, cum de stârnește și astăzi admirația, cum de a depășit probabil în popularitate lucrări ale contemporanilor lui Fitzgerald, precum Hemingway sau Faulkner este explicabil, după Mircea Mihăieș (care semnează postfața unei editii mai vechi apărute în românește în colecția Biblioteca Polirom) prin faptul că stilul și tematica abordată de Fitzgerald, spre deosebire de cele faulkneriene sau hemingwayene rămân aproape inimitabile.

Așa cum mi s-a dezvăluit și mie, la prima lectură, Marele Gatsby este aparent doar o poveste de dragoste cu final tragic, proiectată și înscrisă perfect în atmosfera epocii decadente a jazzului. Punctul de vedere al relatării este cel al naratorului martor (care nu e, deci, omniscient și nici complet imparțial): Nick Carraway, un veteran al Primului Război Mondial ajunge la New York, închiriază o casă în Long Island și caută să se afirme ca speculant la bursă. Reîntâlnindu-se cu verișoara sa, Daisy, căsătorită cu bogatul afacerist Tom Buchanan, Nick se strecoară încet încet în lumea mondenă a New Yorkului, fapt facilitat și de obiceiurile opulente ale vecinului său misterios, Jay Gatsby care organizează, în fiecare seară, petreceri excentrice pe proprietatea sa luxuriantă. Gatsby este un personaj aparte- refuză să coboare în mijlocul petrecerilor pe care le pregătește, rămâne ascuns în adăpostul său impozant, într-un adevărat nor mitologic întreținut de bârfitori (ba că ar fi spion german, ba că ar fi ucis un om), Jay îl abordează în cele din urmă pe Nick Carraway, invitându-l la o întrevedere personală. Invitația lui Gatsby nu este însă gratuită: Jay vede în Nick pretextul ideal pentru a se apropia de Daisy, iubita sa de o viață pentru care e dispus să lupte obsesiv până la capăt. În ciuda faptului că are o căsnicie nefericită, că soțul ei își asumă libertatea de amant pe care o exersează alături de femei sărace și naive, Daisy rămâne într-o dispoziție incertă și nu se ridică la înălțimea pretențiilor exagerate și totale ale lui Gatsby. Un incident neprevăzut va conduce la secționarea acestui nod gordian amoros, într-o manieră tragică, ce va întregi portretul moral al tuturor personajelor.

Lumea romanului condensată în evocări atât de frumoase de către Fitzgerald (în grădinile lui albăstrii, bărbați și femei plateau tremurători ca niște fluturi de noapte, înconjurați de șoapte, șampanie și stele) își dezvăluie însă superficialitatea și caracterul gănuos din spatele aparențelor boeme. Este vorba de o lume (auto)distructivă în care excesele celor bogați, sentimentele lor de infailibilitate, apetitul pentru varietate și divertisment fac victime în rândul claselor sărace.. Este o lume a alienaților, în cei care, cococați în vârful averilor nemăsurate nu mai sunt capabili să ia nimic în serios (nici măcar propria viață și căsnicie), pentru care totul se negociază în termeni trecători și aparenți se întâlnesc cu cei care judecă după standarde obsesive, rigide și uniforme, la înălțimea cărora nu se poate ridica nimeni. Romanul urmărește practic întâlnirea între două mitologii: cea a vieții lipsite de orice angajament și cea a vieții guvernate de un vis absolut care nu se poate materializa. Universul lui Fitzgerald este populat așadar de perdanți și de chinuiți, de dezechilibrați care își trăiesc decăderea în culorile vii și seducătoare ale New Yorkului. După cum remarcă chiar Nick: lumea vecinului său este fermecătoare și dezamăgitoare prin varietatea inepuizabilă a vieții care se dezvăluie sub ochii săi.

Nu în ultimul rând, romanul lui Fitzgerald, prin urmărirea strategiilor elaborate și longevive ale lui Gatsby de a o recâștiga pe Daisy, este de fapt un portret al dualității visului american: martor la eforturile lui Jay, cititorul rămâne impresionat de tenacitatea și intensitatea pe care o inspiră visul împlinirii și cuceririi prin forțe proprii. Pe de altă parte, același vis capabil să catalizeze voințe și eforturi, transformă personajul principal într-un obsedat de proporții monstruoase, capabil de orice, chiar și de infracțiuni, un personaj care rămâne captiv iluziilor de care s-a înconjurat. În acest sens, așa cum sugera și Mircea Mihăieș, creația lui Fitzgerald rămâne un roman avertisment despre visul american, un ideal pe cât de ambițios pe atât de greu de atins fără a da naștere unor tragedii.

Sever Gulea, pentru blog.libris.ro
Citeste mai mult

Marele Gatsby

De (autor): Francis Scott Fitzgerald

4
(1 reviews)
    Traducere noua din limba engleza si note de George Volceanov

    Un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, Nick Carraway, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de bauturi alcoolice si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit American dream.
    Marele Gatsby a aparut in 1925 si este considerata una dintre capodoperele anilor ’20.

    Fragment din romanul "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald:
 
    “Aceea a fost noaptea in care mi-a spus strania poveste a tineretii sale cu Dan Cody – si mi-a spus-o pentru ca „Jay Gatsby" sfaramase ca o oglinda care se ciocnise de rautatea de fier a lui Tom si pentru ca extravaganta vietii lui, atat de mult timp ascunsa, fusese acum data in vileag. Cred ca ar fi fost in stare sa recunoasca orice atunci, fara rezerve, dar simtea nevoia sa vorbeasca despre Daisy.
    Fusese prima fata „de treaba" pe care o cunoscuse. Mai avusese legaturi cu astfel de oameni, in diverse situatii pe care nu mi le-a dezvaluit, dar intotdeauna existase o bariera vaga, ca un gard de sarma ghimpata care il despartise de ei. O gasea rapitor de seducatoare. Se dusese acasa la ea, prima data cu alti ofiteri de la Camp Taylor si apoi singur. Fusese uluit - nu mai calcase niciodata intr-o casa atat de frumoasa. Dar ceea ce ii dadea casei un aer de o frumusete care iti taia respiratia era faptul ca Daisy locuia acolo - pentru ea, casa era un lucru la fel de obisnuit cum era pentru eI cortul din tabara. In casa aceea simtea o mireasma ademenitoare de fruct copt, isi inchipuia ca dormitoarele de la etaj erau cele mai frumoase si mai racoroase din lume, ca tot felul de lucruri vesele si senzuale se petreceau pe coridoarele sale, niste idile peste care nu se asaza nicicand praful uitarii, care ramin mereu proaspete, vii si care aminteau de sclipirea automobilelor celor mai la moda, de farmecul banchetelor cu flori care par sa nu moara niciodata. II starnea si faptul ca multi barbati se indragostisera de Daisy – lucrul acesta o facea sa para si mai de pret in ochii lui. Le simtea prezenta peste tot in casa, umpleau aerul cu umbre si ecouri ale unor emotii inca vii.
    Dar stia ca ajunsese in casa lui Daisy doar printr-o intamplare. Oricat de stralucitor i-ar fi putut fi viitorul purtand numele Gatsby, nu era decat un tanar sarac, fara niciun trecut si, in orice moment, pelerina aceea invizibila a uniformei ii putea aluneca de pe umeri. Asa ca profita cat de mult putea. Insfaca tot ce prindea, hamesit ca un lup si fara scrupule - pana la urma a insfacat-o si pe Daisy intr-o noapte linistita de octombrie, a insfacat-o pentru ca stia ca nu avea nici cel mai mic drept sa-i atinga mana."
Citeste mai mult

19.95Lei

Sau 1995 de puncte

!

Fiecare comanda noua reprezinta o investitie pentru viitoarele tale comenzi. Orice comanda plasata de pe un cont de utilizator primeste in schimb un numar de puncte de fidelitate, In conformitate cu regulile de conversiune stabilite. Punctele acumulate sunt incarcate automat in contul tau si pot fi folosite ulterior, pentru plata urmatoarelor comenzi.

Indisponibil

Descrierea produsului

    Traducere noua din limba engleza si note de George Volceanov

    Un tinar fascinat de visul american, proaspat venit la New York si doritor de succes, Nick Carraway, impartaseste povestea transformarii lui James Gatz in Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, minat de mirajul iubirii fata de Daisy Buchanan, isi schimba viata, devenind din student la Oxford gangster, traficant de bauturi alcoolice si apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se implineste insa; ramine povestea donquijotesca a Marelui Gatsby, desfasurata odata cu un iluzoriu, nesfirsit American dream.
    Marele Gatsby a aparut in 1925 si este considerata una dintre capodoperele anilor ’20.

    Fragment din romanul "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald:
 
    “Aceea a fost noaptea in care mi-a spus strania poveste a tineretii sale cu Dan Cody – si mi-a spus-o pentru ca „Jay Gatsby" sfaramase ca o oglinda care se ciocnise de rautatea de fier a lui Tom si pentru ca extravaganta vietii lui, atat de mult timp ascunsa, fusese acum data in vileag. Cred ca ar fi fost in stare sa recunoasca orice atunci, fara rezerve, dar simtea nevoia sa vorbeasca despre Daisy.
    Fusese prima fata „de treaba" pe care o cunoscuse. Mai avusese legaturi cu astfel de oameni, in diverse situatii pe care nu mi le-a dezvaluit, dar intotdeauna existase o bariera vaga, ca un gard de sarma ghimpata care il despartise de ei. O gasea rapitor de seducatoare. Se dusese acasa la ea, prima data cu alti ofiteri de la Camp Taylor si apoi singur. Fusese uluit - nu mai calcase niciodata intr-o casa atat de frumoasa. Dar ceea ce ii dadea casei un aer de o frumusete care iti taia respiratia era faptul ca Daisy locuia acolo - pentru ea, casa era un lucru la fel de obisnuit cum era pentru eI cortul din tabara. In casa aceea simtea o mireasma ademenitoare de fruct copt, isi inchipuia ca dormitoarele de la etaj erau cele mai frumoase si mai racoroase din lume, ca tot felul de lucruri vesele si senzuale se petreceau pe coridoarele sale, niste idile peste care nu se asaza nicicand praful uitarii, care ramin mereu proaspete, vii si care aminteau de sclipirea automobilelor celor mai la moda, de farmecul banchetelor cu flori care par sa nu moara niciodata. II starnea si faptul ca multi barbati se indragostisera de Daisy – lucrul acesta o facea sa para si mai de pret in ochii lui. Le simtea prezenta peste tot in casa, umpleau aerul cu umbre si ecouri ale unor emotii inca vii.
    Dar stia ca ajunsese in casa lui Daisy doar printr-o intamplare. Oricat de stralucitor i-ar fi putut fi viitorul purtand numele Gatsby, nu era decat un tanar sarac, fara niciun trecut si, in orice moment, pelerina aceea invizibila a uniformei ii putea aluneca de pe umeri. Asa ca profita cat de mult putea. Insfaca tot ce prindea, hamesit ca un lup si fara scrupule - pana la urma a insfacat-o si pe Daisy intr-o noapte linistita de octombrie, a insfacat-o pentru ca stia ca nu avea nici cel mai mic drept sa-i atinga mana."
Citeste mai mult

Detaliile produsului

De acelasi autor

De pe acelasi raft

Rating general al produsului

5 stele
0
4 stele
1
3 stele
0
2 stele
0
1 stele
0

Parerea ta e inspiratie pentru comunitatea Libris!

Review-uri

Noi suntem despre carti, si la fel este si

Newsletter-ul nostru.

Aboneaza-te la vestile literare si primesti un cupon de -10% pentru viitoarea ta comanda!

*Reducerea aplicata prin cupon nu se cumuleaza, ci se aplica reducerea cea mai mare.

Ma abonez image one
Ma abonez image one